• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

RON95 REVIEW: LIST OF CAR USING RON 95 FUEL : YOUR VEHICLE RESPONSE?

Before this we have made an article about the RON 95 fuel FAQ at http://kereta.info/ron-95-petrol-fuel-faq-user-review/ and now we would like to share the list of car that can use RON95 fuel and would like to give a space for Malaysia car owner to put all your review when using the RON95 fuel on your car.

ron95 review list of car using ron 95 fuel your vehicle response proton perodua naza

RON95 REVIEW: LIST OF CAR USING RON 95 FUEL : YOUR VEHICLE RESPONSE?

Here we put two sources of list of car that can use the RON95 fuel. One is the older version with blue list and one is the updated version with yellow list. Now many car manufacturer has declared their car model can use the RON95 minimum octane number.

What we afraid is the actual minimum octane number requirement is higher but they declare the RON95 can be used just to avoid their car cannot be sell due to people are turning to RON95 compatible car model. But when they have declared it such as Naza & Toyota recently, they have took the responsibility to assure the customer or their car model owner to use the RON95 fuel with no worry.

ron95 review list of car using ron 95 fuel your vehicle response 1

Basically, all model in Malaysia according to the list here can use the RON95 except Mitsubishi Airtrek Turbo, Mitsubishi Lancer EVO, Honda Civic Type R, Range ROver, Skoda 200FSI, Suzuki Swift Sport only. Before this Naza Bestari 206 and Sutera cannot use RON95 but now many user claimed that they can use it and it has been declared that the car is compatible with RON95.

Updated list of car using RON95:

ron95 review list of car using ron 95 fuel your vehicle response

Please share with us & Malaysia car owner here with detail format like below if possible:

RON95 FUEL BRAND :  (Petronas / Shell / Caltex / Mobil / Esso / Bhp)

CAR MODEL : (Proton / Perodua / Naza / Toyota / Honda etc..)

YOUR ENGINE RESPONSE :  (Better / worst / else)

YOUR RON95 VS RON97 FUEL CONSUMPTION :  (km/litre @ rm/km)

ANY COMMENT ON RON95? :

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

128 Responses

  1. Lorenzoo OO oo OO oo says:

    SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI TO ALL READERS =)

    PETROL : SHELL
    CAR : PROTON WIRA 1.5 MANUAL SEDAN
    ENGINE RESPONSE : MORE SMOOTHER AND LIGHTER THAN R97
    R95 VS R97 : SAME ( RM 20.00 FOR 158 KM )
    COMMENT : I CHOOSE SHELL R95 FOR ITS ECONOMY FORMULA AND BETTER RESPONSE THAN ANY BRAND I’VE TRIED

  2. Lorenzoo OO oo OO says:

    HYE BACK !!!

    PETROL : PETRONAS
    CAR : PROTON WIRA 1.5 MANUAL SEDAN
    ENGINE RESPONSE : FEEL MORE SMOOTHER BUT NOT LIGHT AS SHELL
    R95 VS R97 : SAME ( RM 20.00 FOR 129 KM ONLY )
    COMMENT : RATHER TO CHOOSE SHELL R95

    ACTUALLY FOR RM 20.00 PETROL SHELL MY WIRA WILL GO BETWEEN 158 KM – 180 KM FOR DRIVING AROUND 70 KM/H – 100 KM/H.
    I USED ADDITIVE AND ALWAYS CHANGE ENGINE OIL BEFORE ITS LIMIT.

  3. kdi says:

    This topic is suggested by tongkatatuk
    Message from tongkatatuk:

    Saya amat berharap satu tajuk yang membincangkan masalah penggunaan minyak Ron 95
    ini memandangkan sudah 22 hari ia dilancarkan. Saya memandu vios tahun 2006,
    mempunyai rekod servis yang lengkap di pusat servis toyota. 2-3 hari yang lalu saya
    mengalami pecutan yang kurang lancar (pick-up lambat giler) dan getaran (pada low
    rpm) semasa kereta dalam keadaan statik. Tapi untuk kelisa tahun 2005 manual 850cc
    saya, tiada masalah. Waaaaaaa sedihlah ………………………..
    \”1 Malaysia, rakyat didahulukan?????\”

    To all Malaysian, please give your review here about your car response and fuel consumption here to share with others. Thank you =)

  4. mrlik mat 6151 says:

    saya pakai waja 1st model pakai ron95 power kurang kemudian minyak cepat habis bile tukar balik ron97 ok power ade minyak pun normal jimat gak la….

  5. mrlik mat 6151 says:

    wah rm29 just 129km hmmmm kuat nye….

  6. al-asil says:

    salam

    saya rasa maklumat dalam senarai tu bukan semuanya tepat. kereta chevy nabira makcik saya jem tengah jalan bila dia isi ron95. benda ni jadi masa kami sama2 naik keta dia gi beraya khamis baru ni. bawak gi bengkel chevy rupanya dah banyak keta nabira yang dah jadi camtu. lepas keluar bengkel tu cepat2 kami cari stesen minyak nak isi ron97. lepas tu terus setel, takde jem tengah jalan lagik.

  7. Chos says:

    Mula2 pakai Minyak RON95 Petronas untuk Honda City….mcm nak semput jer,tak de pickup, Kena tukar balik kat Shell baru ok…

  8. zorro says:

    Salam..

    Saya guna ron95 pada naza citra 2.0..power tetap ada.tak rasa sgt kurang nye.jimat pun ok gak..cuma rasanya bila long distance macam jarak dari jb ke ipoh guna highway kurang jimat sikitla. sebelum ni guna ron97 pergi ipoh dari jb rm60, ron95 rm70 lbh..

    yg tadi saya guna petrol SHELL. kalo PETRONAS lagi tak dapat jimat..power nak accelerate memang lambat, berat je.
    di sebabkan ron95 lebih murah dari ron97, terpaksala guna juga ron95. tapi kalo kadar jimat sama je, lebih baik guna ron97. mahal sikit tapi boleh jimat.

  9. ako says:

    Salam syawal,
    aku pkai vios 2009…masa pkai ron97 leh cecah 650++km untuk full tank, tp skrg tidak lagi…550++km je…no more lebih kilometer..

  10. Jali says:

    Bawak innova balik dari KB – KL. ada perasan minyak ron95 cepat habis compared to usual. only used petronas, being a malaysian but what gov do to malaysian?.inferior petrol at the inflated price. 1malaysia pemimpin dan parti didahulukan

  11. norman says:

    Gua pakai Caltex Techron 95 so far ok jer,Petronas 95 kuat mkn sikit lah..

  12. apa2 ajer says:

    “being a malaysian but what gov do to malaysian?.inferior petrol at the inflated price. 1malaysia pemimpin dan parti didahulukan ”

    sokong sama Jali.. 1 Malaysia Kroni diutamakan Pemimpin Didahulukan

  13. David says:

    Saya sudah pakai Petronas Ron95 dan BHP Ron95 untuk Honda City IDSI- isi penuh(full tank). Petrol Cepat habis!!! 1 Km = .16+ sens. Dulu Pakai Ron97, 1Km= 13+sens. Kalau berbading harga (compare), lebih baik pakai Ron97. Lebih bagus quality dan harga pun sama. Sekarang kembali pakai Ron97. Kerajaan untung! Rayat yang bayar!!!!

  14. bantalbusuk says:

    aku pakai kancil l200 turbo.. enijn turbo lama nih model mira tahun 89..

    Ron 95esso.. minyak cepat jer susut walau kelajuan 80-100..air radiator masuk dalam enjin.. abis kotor enjin, padahal head dah skim,gasket dah tukar.. then tukar minyak

    Ron 97shell.. esok pagi tengok enjin dah bersih takder air.. air spare tank pun tak kurang.. then try lagi

    Ron 95Petronas.. nampak macam dalam enjin ader air lagi.. try pulak

    Ron 97Caltex + Ron 95petronas tadi.. enjin bersih takder air.. kelajuan highway maintain 100km/h dari melaka-nilai minyak RM10 je belanja..

    so keputusan..

    pakai Ron 97 + Ron 95 nisbah 2 : 1… Purata belanja minyak 1 liter RM 1.95 ada lebih ada kurang, rasanya sesuai kut untuk turbo lama nih
    skang dalam proses nak test pulak campuran minyak yang terbaik mengikut brand..huhu

  15. Baron says:

    wira 1.8 Dohc dan satria 1.6 sohc.

    mula2 pakai shell ron 95.. lembab dan cepat habis…enjin bunyi kasar.

    then tukar guna petronas ron 95. jauh lebih pick up..enjin lg smooth..minyak nak habis pun lambat.
    so prefer petronas lagi dari shell. mmg takkan guna shell dah.

  16. gen2 lama says:

    kereta = exora….

    balik kg raya, isi 25 litter RON97……RM51.00…..boleh jejak 330km….
    balik kl, try isi 25lt RON95……RM45.00…..perghhh hampeh…setakat 300km je….(keadaan jalan sama…..tak jemm…muatan lebih kurang sama,…tekanan tayar sama, kelajuan sama …..masa bertolak pun lebih kurang sama)…..

    so , beza 30 km antara RON97 & 95 covered by extra RM6 RON97…average fc exora saya 17sen/km…end result sama je….cuma kena kluar duit lebih…

    KESIMPULAN= MINYAK NAIK HARGA……AND I’LL NEVER EVER USE RON95…….

  17. apa2 ajer says:

    tu la gen2 lama

    pelik dan ajaib pasal pa ron95 cepat kedarah minyak banding ron 97.. dan calculate semula lebih kurang jer harga minyak/ km kalau ron97 pun sebab ron97 boleh pi lagi jauh

  18. gen2 lama says:

    kalau ikutkan memang lebih kurang…..tapi dalam tak sedar sebenarnya pengguna bayar lebih dari biasa (masa 97 @ 1.80 )..

    tapi mungkin juga saya silap…..mungkin juga ada sesetengah kereta yg tak de beza sangat……

  19. ahmad says:

    Kereta – Vios 2009

    Balik KB pakai RON 97 – pickup and smooth, engine tak bising and jimat

    Balik KB pakai RON 95 – Less jimat, engine more vibration and acceleration/uphill lesser compare RON 97.

    My advise, untuk yang jarang pakai kereta, guna RON 97. Saya terpaksa guna RON 95, nak jimat. Everyday travel more than 100 kms pergi and balik kerja.

  20. mak budak says:

    ramai yg komplen tang minyak ron95 nih…tp nape kerajaan kata minyak ron95 berkualiti….?

  21. comment says:

    Lepas ni GL aku akan guna RON97 sbb skang ni guna RON95 bila dalam idle ada vibration dari enjin. Kereta baru pun terasa vibrationnya, lagikan yang dah berusia. Dulu masa guna RON97 tak rasa camtu lak. Risau gak dari segi jangka hayat enjin akan berkurang. Pickup mmg terasa kurang terutama masa memotong. Kalau dekat2 mmg akan layan Kcar aku je dgn RON95, nak jimat katakan.

  22. org malaysian dah termakan dengan taktik kerajaan. hm..
    aku pun tak tau nk cakap apa pasal ni..
    kesian btul kat org yg tak tau mengenai perbezaan ron ni & enjin dia knocking pun dia tak tau.

    Walaupun kereta anda tersenarai dalam senarai diatas sebagai boleh guna RON95. Berkemungkinan juga utk kereta anda knocking. maybe sebab ada masalah enjin x service atau apa. banyak juga kereta yg aku dengar knocking. kalau dibiarkan, rosak ler enjin.. ingat murah ker 1 enjin nie..

    btw, keta aku ok jer pakai RON95. Perubahan, walaupun kerajaan cakap RON95 bgs. aku tau taktik derg & aku tau yg fakta sebenarnya adalah sebaliknya. korang pun tau kan?

  23. undertaker says:

    saya guna kancil 660 keluaran 2000 semua masih standard xda ubah..guna ron95 (biasa guna shell) dari segi prestasi enjin pecutan dll sama sj dgn ron97 tapi myk cepat habis..1 minggu 2 3 x isi…pakai 2 mgu sj tukar balik pg ron97..tangki kancil kecil lecehla kejap2 pg stesen isi myk..

  24. shino prosboc says:

    cuba guna minyak BHP ron95x2….

    kereta + saga BLM auto
    isi RM50 = 358km……

  25. kentang says:

    tumpang lalu..
    aku pakai moto kriss..

    dulu time aku praktikal, aku slalu aje pakai v-power(ade org kata v-power ron99), pick-up memang best giler..biler travel long distance, memang minyak cikit aje telan..

    slalu pakai ron 97, minyak ok..harga murah lg dari v-power..kalo short distance, mmg lg jimat ron97 dari v-power..kalo long distance, aku prefer v-power..

    skrg pakai ron95, memang x puas hati..enjin rase berat..aku yang baru 300km tukar minyak itam(shell vsx), da rse enjin berat..macam da cukup time utk servis..padahal slalu servis setiap 1000km..

  26. neo says:

    aku pakai satria neo 1.6 manual ..
    aku pakai ron95 shell ..
    aku rasa enjin mcm makin power je ..
    fc sama x berubah langsung ..
    enjin makin senyap ..
    adakah ni perasaan aku je ?
    baru2 aku balik kg dr jb ke kuantan minyak guna setengah tangki ..
    aku pakai tayar 215/45/17 dgn bonet penuh dgn barang ..
    keta naik 2 org fully aircond ..

  27. Deli says:

    leh tolon nasihat ckit pasal RON97 antara jenama shell n caltex mana yg lebih best. Aq la ni gna caltex pickup power enjin senyap cumanye xbanyk tempat ade klu shell merata2 jln. Klu outstation susah maaa. ahukahukahuk.. kesian aku dulu petronas senang je,,, ape nk buat petronas xdahulukan rakyat

  28. Baron says:

    shell ni hampas sket.lembab…takdak pikap…minyak pun cepat abis..paling tak best mmg shell la.except V-power.
    ko menten je pakai caltex…tak pun bhp..pikap dan enjin lg smooth.

  29. zorro says:

    Tapi bagi aku, bila campur shell dgn petonas mcm ok je power.tp petronas penjimatan kurang.aku suka guna shell.power + penjimatan.
    petronas cpt abis minyak.caltex dgn bhp xtry lg.takut nak try sbb xconfiden.

  30. rasyidi says:

    Kereta hamba Gen-2 1.3AT..recommended fuel utk gen-2 suma 1.3 atau 1.6 pakai

    Ron 95 – BHP,Shell,Caltex(Proven…BHP the best..2nd shell dan caltex)
    Ron 97 – Petronas

    So far dh try Ron97 len tp petronas jgk yg elok…bla dh tukaq Ron95 petronas mmg sux x hingat lar…FC truk performance drop…pastu tukaq Ron95 Shell-ok BHP-Best…tatau knp Ron95 BHP best…xcaya??? cuba lah… Mula2 igt BHP infiniti tu tpu2 suka2 main ja….tp lps try mmg proven la…tp tatau knp org xsuka pakai BHP…additif 800ppm tu mmg btoi la…tatau la user len pakai cmna?? share.. :-)

  31. abuya says:

    Aku rasa, kalau kereta lembu guna minyak. Maka RON 95 adalah minyak yang paling sesuai. 1st Sept, masa pelancaran RON 95 aku isi RM50.00 Menyesal… Kini kembali ke pangkal jalan. Guna RON 97 semula.

  32. keris7 says:

    Apa nak kecoh pasal r95 atau r97.Yang banyak duit pakai r97,yang tak berduit atau cukup cukup pakai guna r95.Habis cerita…Jangan nak salahkan orang lain….

  33. ECLIPSE says:

    bhp!!! yup it really an amazing fuel..(^_^)

    use it & beleive it yeah…

  34. Man says:

    Kereta saya SAVVY, Ayah WAJA, Mak Gen 1.3 Auto, Adik Saga Baru, semua pakai ron 95 Petronas…. tiada masalah dan macam biasa saja.

  35. zero182 says:

    keris7
    bace tread la bro..
    kete honda EH cepat abis fuel dan power kureng skit je drop kalu pki ron 95.
    ni nak tanye skit
    bleh ke buat ron 95+97=ron 96?
    nnt xde la cpt sgt abis fuel dan power skit kut..kire tgh2 la..huehuehue
    bleh ke?ade sesape dah cube?

  36. dolkeke says:

    nk kongsi pengalaman je. rush pakai shell 95 mmg cepat habis, pakai smula shell 97 br jimat. performance enjin aku tak pasti ada beza tak. myvi 1.3 kl pakai petronas 95 lebih drp shell 95. ini pengalaman sy la.

  37. lan08 says:

    Saya ada guna kancil 660 tahun 96. Biasa USJ ke Skudai dalam RM 36 guna Ron97 tapi Ron 95 dalam RM 40. beza tak bayak tapi, lambat mcm kura2

  38. jaki says:

    ron95 boleh laa…to jali and apa2ajer. buat apa nak membebel.. jadi laa kroni mereka…kalau nak juga..

  39. rasyidi says:

    hahaha ron95 97 ada lmbt cpt plak ea??hahahaha…pelik2 btoi… tp kancil 660 the best ever!!… myk sgt jimat,agk selesa,comel,kecik,senang parking,senang nk horn,bleh selit2,bleh survive dlm apa jua keadaan!! :’( sedey aku x pakai kancil lg…

  40. Premierauto says:

    Keta =kancil 850
    RON97 + VS + K&N 1 full tank = RM35=340KM (power kira ok la) lalu jalan kampung
    RON 95 + VS + K&N + Ekzos full mod 1full tank 320KM (Power menyentap bukan sebab minyak, sebab ekzos)

  41. toyota wish says:

    aku rasa heran la dgn rakyat malaysia ni…gaduh pasal myk,org singapura dtg malaysia guna ron92(merah) x bising pun,sama gak lajunya…mana2 myk sama je,tp nk guna kena tgk basic enjin lu,mana myk yg dia leh guna,biasanya keta pling byk enjinya minima ron92,knp nk guna ya tggi kalu pickup dia sama…petronas=pickup ada,jimat x de….shell=jimat ada,pickup kurang….caltek-pickup xde,jimat kurang……aku still dgn petronas je

  42. rasyidi says:

    alo saudara….reti bce thread topic dlm bhsa inggeris x?…dh nama review vehicle response gado pe benda org suma tgh review…..org singapore ke mne mampos kt dyorg la..klu myk sume same pakai petronas wtpe? such a dumb confession…myk sama additive x sama…klu mcm tu apasai x pakai kereta malaysia ja? bleh jln jgk bubuh myk ron95 ke 97 ke jln jgk..dh ron92 xde…..nk gado cr ring la…mankok btol…org tgh review…yg nk gado nk politik tu g mampos la..org tgh review myk…nk gado psl buat pe?bodo….dh tu ckp shell pickup petronas x jimat pe plak…ckp myk sme?…haihh….tu la..ckp x pakai otak slm x bg men terjah…ckp nk mrh..suwh pakai keta malaysia xnk plak kot…Think before you talk, act wisely…don’t be such a dumb…

  43. eisha says:

    laju jer bar minyak turun….
    harga murah tp sebenarnya mahal….

    hurmmm..i prefer shell 97

  44. zero182 says:

    jgn gado2..1malaysia maa.mn leh gado2.haha
    pn.eisha pki kete ape?

  45. Amier says:

    smekom..

    nk tanyew..
    coz tgh pening..
    antara petronas, shell n caltex..
    yang manew plg bgus n menjmatkan?..
    utk ron 95 n 97..
    aq gna keta wira 1.5 standard auto..

  46. kdi says:

    Wasalam Amier,

    Nak tau mane bagus? cube sendiri. Sebab banyak faktor yg mempengaruhi penjimatan minyak ni. Contohnya penggunaan minyak enjin. Mengikut pengalaman kdi, masa pakai minyak enjin petronas, hanya petronas yang memberi penjimatan optimum manakala kalo pakai shell, petrol shell la yg paling sesuai. tapi sekarang kdi pakai castrol. baru dapat tau mana yang betul2 ngam utk kereta kita.

    cuba la isi minyak campur2, selalunya lagi jimat.

  47. Premierauto says:

    aku terpikir nak pakai STP octane boost, saje nak buat RnD, baru leh tau keta aku lost power sebab RON @pun sebab benda lain, tak tau berapa sebotol, kalau sapa2 pakai type R & sewaktu dgnnya takleh pakai RON 97 takut knocking mungkin ni solutionnyer, lelama poket rabak asik beli benda ni je..isi 1 full tank minyak +1 STP….tapi apa ada hal kan, keta 300K leh beli, additive 20 ringgus takkan xleh beli

    for more info leh tengok sini
    http://www.stp.com/fuel_octane.php

  48. hairee says:

    Betul laaa… aku pakai ron 95 mmg ada problem , lepas satu bulan pakai aku rasa kete aku vibrate lain macam … KM rasanya saama cam RON 97 . cuma kualiti cam siot sikit .

    Pick up mmg berbeza . RON 95 buat kete aku under power … arghhh……. Kerajaan Tipu kita lagi …… apa niiii..Cukai jalan , cukai import ,cukai tanah ,cukai pendapatan ,cukai hiburan ,cukai perkhidmatan dan yang terbaru nak diperkenalkan cukai belian . jenuh cam ni .

    Pada aku harga minyak memang tak patut naikk ??? sekarang Minyak mentah baru 70USD/Barrel apsal nak naikk ????

    TERIMA KASIH KERAJAAN .

  49. ali rossa says:

    RON 95 wujud pasal…”Satu Malaysia, Poket didahulukan, Perut diutamakan”.

  50. mel says:

    katakan tak nak kepada ron95 kekeke
    aku pakai cam x blah je keta aku
    tros pakai 97 skang ni
    kalo x jumpe 97 je isi 95

    kalo bab stesyen mane jimat ke mane power ke aku x sure
    x pnah test btol2
    yg konpem sume stesen kuat jgak makan minyak aku

    satu lg tips kat sume org
    cubela due2 minyak pastu banding
    isila rm10 ke pastu banding brape km dapat ngan rm10 tu
    jangan tgk liter die

  51. abg nizam says:

    Salam,

    Pada pendapat saya, Ron 95 mempuanyai kualiti yang amat rendah berbanding Ron 97. Pengalaman mengajar erti keselesaan. Balik raya hari tu dari KL memang susah nak dapatkan ron 97.. Petronas langsung tak ada Ron 97 sepanjang perjalanan. Lastly isi jugak ron 95 di Shell gombak menghala kuantan. 5 kilometer pertama rasa biasa sahaja, tapi bila mula mendaki rasa macam kereta ditarik kebelakang.. tak ada power langsung untuk mendaki dan terpaksa gunakan gear rendah sentiasa dengan RPM yang tinggi. so kat karak sahaja rasanya fuel consumption dah tinggi tengok dari meter information. selalu balik kampung tak pernah cecah 12L/100 KM. nampaknya untuk Campro engine memang tak sesuai guna 95. bila kira semula sama je guna ron 97. hampeh tul… sekarang dah tak mau guna 95, belanja lebih sikit tak apa.. janji untung masa depan.

  52. Baron says:

    hmmm…dalam 5 kilometer tu cukup ke masa untuk ecu retune utk guna RON95? at least ECU akan ambik masa utk calculate balik
    RON yang digunakan sebelum retune untuk RON 95. so, klu isi minyak RON95, jalan setakat 5km kata RON ni tak jimat, rasanye
    agak terlalu awal buat perbandingan dgn RON97. Aku guna 2 tank RON 95. takde lak masalah power dan myk teruk.sama je dgn
    RON 97.

  53. hairee says:

    Mula2 aku cam ko jugak , tak rasa apa2 . aku cadangkan ko cuba pakai dalam sebulan . mesti rasa lain macam … Ko akan rasa pickup kurang dan steering vibrate especially untuk kete auto .

    Mula2 aku ingat aku punya perasaan jerk tapi bila org dah bersuara , aku pun bersuara laa …

    Terima kasih Kerajaan , Berjaya juga dia tipu rakyat .

  54. abg nizam says:

    Tidak semua kereta yang akan rasa Impak power down, bergantung pada CC dan model engine. Kalau guna proton wira, Iswara dan Perdana memang tak ada rasa kelainan sebab Engine development masa tu dari Ron 92 kepada Ron 97. so kebanyakan engine yang dibina antara tahun 90an memang tak akan rasa impak. Untuk model baru kebanyakannya development menggunakan ron97 dari segi ECU calibration & Emission. So kelemahan yang ada memang tak dapat dielakkan. Terpulang pada kita nak menilai bagaimana fuel yang kita nak gunakan.

  55. Baron says:

    untuk kete aku, 4G93 Dohc, klu rpm bawah 4000 mmg rasa lagi pickup dari RON 97. tapi kalau 5000 to 8000 mmg ade rasa lembab skt la.
    tp dari segi jimat tu mmg lagi jimat la. sbb skrg aku tak bawak kete utk berembat. sekali sekala je cecah 8000 rpm. so, untuk kete aku RON95
    lebih jimat kalau kite guna cara berhemah. aku guna BHP RON 95. kadang2 Petronas.

  56. Deli says:

    selepas meneliti semua pandangan forumer dan exprm pada kete aq buat keputusan terpaksa gunakan RON97 je lagipun enjin 09 mcam agak kureng sesuai ngan RON95 – (kete aq je). Jadi mohon pd yg mengetahui tolon kabarkan kt area KL mane PETRONAS yg ade RON97.. klau kt Tg Malim app Behrang 2020 tu ade le aq jumpa smlam. TQ

  57. xpdc75 says:

    first time guna sheel ron95(kereta iswara special edision) , balik kampung ok jer..keesokan pergi air terjun kat kedah ,berhenti sekejap matikan engin, pas tu nak start engin balik, tak boleh start try dua tiga kali pulas kunci, last2 try tekan minyak , baru boleh start, la ni guna ron97 ok jer….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>