• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

Review Nissan Grand Livina Malaysia – MPV Like A Sedan

grand livina

Elegant and High Quality Exterior  
 The all-new Nissan GRAND LIVINA,

an MPV that will attact more than a few admirers. With good looks that do not deceive, the charm of this MPV immediately appears once it’s on the road. Delivering to you the personality and excitement for an energetic and comfortable drive. This is an MPV that will definately leave an impression.

 Elegant Front View 
 
 GRAND LIVINA’s exterior design is the continous flowing line of the side silhouette starting from the headlamps.

The generous fender flair at the front and rear accentuate the wide tread and express security and safety.  

grand livina malaysia

Elegant Rear View 
 
 The side and rear, particularly the really large, long side window express the interior roominess.

The back window with its characteristics cut line is also a design theme. The graceful connecting shoulder line and the body lower molding continuing from the from expresses richness.

grand livina malaysia1

Luxury interior which exceeds the expectation of the class 
 The sheer flexibility of GRAND LIVINA’s space offers no boundaries to the amount of luggage or cargo that can fit into it. An MPV’s that’s a right match to your particular lifestyle.

grand livina malaysia door

Easy ingress & egress 
 
 Flexible seat arrangements suit the number of passengers and amount of cargo you have to carry. GRAND LIVINA can accommodate 7 people. Good ingress and egress nature is achieved with a big door opening, low sill level and proper ground to hip-point height. 

Under the Hood

livina1 8
 
1.8-litre MR18DE 5-speed manual transmission  
 Powerful yet quiet, lightweight yet solid, the new all-aluminum MR18DE engine is equipped with CVTC, electronic fuel injection control and Drive-by-Wire technology that deliver outstanding torque & smooth acceleration while reduce noise & fuel consumption. 

 livina 16
  1.6-litre HR16DE 
 
 Compact & lightweighted, this new all-aluminum 4-cylinder engine is a succesor of the QG engine with Drive-by-Wire technology to enhance the intake of air efficiently & torque in all speed range. 

  gear overdrive switch
Overdrive switch 
  The Overdrive switch can be used for driving down long slopes or to climb gentle inclines. Doesn’t jump from gear to gear.
It provides a smooth comfortable drive and optimizes engine performance. 

Electronic fuel injection control  
 
 Like clockwork, just the right quantities of fuel are injected at just the right moment in relation to valve timing and piston position, enhancing overall drivability and, especially, hot and cold starting capability. 

 

—————————————————————————————–

The Grand Livina will be offered in 3 variants in Malaysia, with a choice of two engine specifications – a 1.6-litre engine (offered with either manual or automatic transmissions), and a 1.8-litre engine (automatic transmission only).

On-the-road prices (inclusive of insurance, road tax, registration fee and ownership claim fee) valid for Peninsular Malaysia are RM82,800 for the 1.6-litre manual, whereas the 1.6-litre automatic is priced at RM86,600. The 1.8-litre automatic transmission with C-VTC (Continuously Variable-valve Timing Control) comes with a price tag of RM95,300.

The Grand Livina comes with a 3-year or 100,000 km (whichever comes first) warranty.

Nissan grand livina impul bodykit just launched in Malaysia. Visit http://kereta.info/limited-edition-nissan-grand-livina-tuned-by-impul-newly-launched-impul-grand-livina-bodykits-performance-with-price/ for complete info.

FOR Grand Livina Users, give some comments about your car here! We would like to here it from you.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

480 Responses

  1. hasrul says:

    Grand Livina yg saya baru pakai setakat ni memuaskan. memang beza dari MPV lain. tak rase mcam bawak mpv pun. tu yg best

  2. twlee says:

    in my opinion,its worth to have this grand livina than other MPV in its class.

  3. Sape2 yang dah pakai livina, yang ni kuat makan minyak tak? biasa2 je ke atau memang ok,? Memang teriangin beli livina ni…..tapi memang cari yang jimat minyak. Tlg sape2 boleh bagi info. TQ

  4. admin says:

    Berikut adalah fuel consumption nissan grand livina mengikut harga baru minyak jun 2008:

    G.Livina 1.6(A) — RM0.19-> RM0.20 per km

    G.Livina 1.8(A) — RM0.21-> RM0.23 per km

    Data di atas dikumpul dari beberapa sumber pengguna nissan grand livina yang boleh dipercayai. Jika diikutkan dengan enjin kapasiti seperti grand livina, memang menjimatkan juga penggunaan minyaknya. dibandingkan dengan body yang besar dan keselesaan pemanduan, memang berbaloi memiliki grand livina sebagai sebuah mpv yang menjimatkan minyak.

  5. t.ali says:

    rasanya ok x grand livina ney?? skrg still guna Gen 2. Utang da lg rm19 ribu…apek kdi keta ni nak amik just rm25k…klu tukar rasa2 bebaloi x??

  6. admin says:

    apek KDI? sape tu? hurm.. saya rasa berbaloi lagi kalo pakai livina.. for sure sbab lagi bsar n enjin lagi bagus.

  7. my6339 says:

    bagi aku okeh sesangat in term of FC….lagi jimat dari keta wira aku dulu…
    for city drive…better amik 1.6….minyak mmg jimat sangat….untuk long drive…1.8 mmg superb….tak rasa lost power..
    for more info…u all bleh check kat http://www.mylivina.com

    GL..worth for your money.

  8. admin says:

    One of our reader, Mr Alvin Law has submitted a link to his nissan grand livina picture with new bodykit which is quite nice. visit http://www.mylivina.com/forum/index.php?topic=290.0

  9. TQ admin 4 that info.

    Menarik tu, Alhamdulillah dah booking baru2 ni. Ambil grey colur 1.6M. Hopefully tak lambat sangat dapat walaupun di sabah ni. Senang sikit kalau family dari semenanjung nanti datang visit us….moving in only 1 car. :-)

  10. admin says:

    sama2.. saya sendiri pun berminat dengan grand livina ni. worth for money. kalo beli, boleh bawak family pergi mana2 dgn satu kereta je.. dahla jimat minyak, boleh jimat lagi x payah bwk byk kereta.. hu2..

  11. ogan says:

    dah pakai almost 5 month. memang berbaloi n jimat minyak

  12. abg ghani says:

    saya sudah memiliki grand livina. Pada saya harga, minyak dan keselesaan saya dan keluarga , ok.

  13. abg ghani says:

    i dah guna 3 bln, so far so good.

  14. osshiengirl83 says:

    hye all….

    erm…i’m actually in the process of booking this mpv….but i got too many opposition from my family…so far from the review i’ve read…it’s ok except the space for 2nd n 3rd row…but how about the fuel???can anyone help me to compare with my current waja 1.6 (M) with 1.6 GL (A) n 1.8 GL (A) in performance wise and fuel???i know some one did mentioned about the fuel before…but can anyone help me to compare it???

  15. HUGIN says:

    Hi gents,

    i baru booking GL tp tgh pening nak tinted dgn full vkool ke vkool amarcoat….ada sapa2 bole bg cadangan…tolonnnnnn

  16. kim says:

    sape tau nk wt loan livina ni?sy da pakai gen-2, 4thn….brape $ kalu kdai amik utk tred in?

  17. ARDI says:

    Dah tiga minggu pakai Livina, dulu pakai proton saga. tapi bila dah pakai livina i jadi yakin & awek selalu pusing muka. Pasal minyak saya perhatikan proton saga lebih jimat.

  18. KCF 7575 says:

    livina vs waja 1.6M.

    i own both. Fuel consumption, livina is better(maybe new engine n smaller rims compare to my waja). Handling at straight line , same. Cornering, waja better. NVH , livina excel. Interior, of course livina, because higher price…

  19. DRantau says:

    Saya baru 4 hari pakai Livina 1.8

    Tunggu lampu minyak menyala ….

    Isi RM50.00 di Mobil …. sampai 230km, lampu menyala.. kira ok lah tu.. tak kan nak banding dengan kancil…
    Lepas tu try Petronas pulak… besok lusa habis kot.. boleh tengok berapa km plak.

    Kancil 660 saya bila isi RM50.00 di Petronas.. boleh sampai 300 km saja…

  20. tomie says:

    dah lama ingin memiliki MPV n sedang mengurus nak keluar Livina…
    actually i dont care much about peoples judgement towards this vehicle. based on its specs its great n the price, suitable.

    by the way: this is an MPV. try compare it with WISH / AVANZA / STREAM / ALPHARD / or same class.. why bother about waja / saga / kancil / smaller n medium cars?
    i use Proton Savvy but comparing a Livina is like an ANT and an Elephant.

  21. asdadouk says:

    Saya sudah tour tepat 500km selepas mengisi full minyak dalam tangki. Kemudian refill tepat-tepat RM100 pada harga RM2.45 seliter.

  22. aduka says:

    saya ingin tahu..bayaran permulaan untuk memiliki sebuah grand livina nie brape ye??saya juga berminat untuk grand livina auto,bayaran penuh brape?? dan saya berada di johor.harap encik-encik semua dapat membantu saya…

  23. nik says:

    kereta ni sya pakai dh 8 bln mmg berbaloi sgt2..minyak mmg save tahap tertinggi la..

  24. zac69 says:

    best giler MPV ini, baru ambil sebelum raya . Jadi raya sakan le ….

  25. asdadouk says:

    zack69… aku dapat ari isnin sebelum raya… ejen dier terrer laa. dia urus laju mcm turbo. 2 hari lepas first servis, servis centre sms “tq for servicing here in tcm”. iskh layan baik punya… anyway.. malam2 nak naik livina jeee. janji jalan. gian la plak

  26. zac69 says:

    asdadouk… aku balik kuale kangsar naik livina takleh laju…almaklumlah baru dapat tak sampai 1000 km lae tapi bestnya . La ne, hari hujan tu yang tak syok tu, biasalah rumah tak ade tempat parking jadi rasa sedih keto kena hujan .

    Kau dah servis keto dah ke… berapa kos servis yg kena .. aku ingat nak servis sabtu ni

  27. asdadouk says:

    zac69….aku tak ingat figure laa.. tapi bayar service tak sampai RM100. penjimatan minyak aku confuse skit la. aku rekod mcm2 condition. 1) RM100 = 500km. 2) RM70 = 286km. 3) RM20 = 84km. yang 100 km tu masa minyak RM2.45. Yg lain tu RM2.30. So far memang puas hati pasal bawak dalam 80km/sejam RPM baru 2000. 100km/sejam 2400RPM. Byk skit pakai minyak time di Sandakan ni pasal nak gi kerja ikut jalan short cut lalu bukit zigzag.

  28. mohamada says:

    pengalaman saya dgn nissan grand livina 1.6A

    * RM440 minyak = > 2700KM (16sen perkilometer) jln bandar dan lebuhraya 110-130km.j harga minyak rm2.40
    *penukaran gear tidak terasa tersentak=cvtc
    *rpm rendah
    *service mula rm84.40
    *elektronik power steering= ringan
    sebab apa minyak jimat?
    1-engin aluminium
    2.drive by wire transmission
    3.cvtc

    sesiapa nak beli?
    booking RM1000
    downpayment RM28000
    monthly RM712 = 9 tahun = 3.6% peryear bank muamalat.. no hidden fee/penalty

  29. jitra says:

    livina mpl yang paling save minyak di atas muka bumi ini.

  30. asdadouk says:

    latest F.C. Saya reset meter. Isi 3 kali: RM20 + RM50 + RM50. Bacaan sekarang 625km. Ada 3 garis halus lagi tinggal. So purata RM0.192 sen / km. Aku anggar nyala lampu merah dalam 650 km. So purata dalam RM0.184 sen. Ntah la. jimat ke tak. pandai2 la kita tafsirkan

  31. nazri says:

    Baru dapat Livina semalam, so far memang best! Anak-anak semua suka……..baru isi petrol Shell RM80, nak tengok boleh sampai berapa km baru lampu minyak menyala…….

  32. Sebring7 says:

    Aku baru settle kan permohonan bank loan utk Livina 1.6 Auto. Aku ambik Livina pasal aku GERAMM sangat ngan Wira 1.6XLi aku sebab dari April 2002 hingga Mid Oktober 2008 – dah 3 kali aku tukar gearbox auto..Bini aku mengamuk ! Masa aku test d rive Livina 1.6 pada 2 minggu lepas, aku rasa Livina ni selincah Wira 1.6 aku jugak (Mitsubishi Twincam 4G62) mungkin hoersepower nya agak sama – 110 hp. Kuasa Torque enjin pun hampir sama 150Nm syok bila memotong. Stability agak baik. Body roll agak kurengg sikit. FC pastinya lebih baik dari Wira UK spec aku. Peralatan memang superb. Responsive dan ability to absorb bump on road memang amazing. Very good driving position and visibility…dan yang paling goooood sekali ialah RM1063 sebulan selama 9 tahun – Full loan..Kesian kat aku nak bayar…

  33. asdadouk says:

    Sebring7… Selamat join member kelab membayar hutang… hehe… yang penting berbaloi… anyway, aku perasan yang body shape Livina ni kureng skit dari jenama lain yang sekelasnya. tapi sehingga sekarang aku tak henti2 nak naik kereta tu jee.. memang berbaloi. kebanyakan yang membeli ni pulak adalah dari pemakai ex-Wira atau Waja. Dua benda ni memang selesa tapi bila dapat Livina terasa mcm satu bonus plak

  34. Sebring7 says:

    Bercakap pasal design…bagi aku ianya nampak agak kontemporari. Rupa depan agak American sikit kerana design grill nya menyerupai American muscle car seperti Lincoln, Buick, Plymoth, Cadillac dsb. Tak heran ler..Nissan Murano di rekabentuk di Nissan USA. Dari segi susuk tubuh..ianya lebih berani seolah-olah ingin menyaingi Stream dan Wish hinggakan sukar utk meletakkan kategori samada ianya sebuah station-wagon atau Midsize MPV. Apapun aku rasakan ianya lebih memikat dari segi design berbanding Innova (seperti sebongkah roti bun diatas roda kecil) atau Avanza (seperti budak kecik main skate-board) Aku tak heran kerana ianya made in Indonesia. Sorry kepada pemilik Toyota – its just an expression. For Livina..its seems to be more balance in terms of design balance, realistik, kegunaan harian dan lebih masuk akal. Yang paling penting jimat minyak..!!

  35. zac69 says:

    Sebring7, bayar lebih sikit takpa sbb minyak safe, servis pun boleh tahan le taklah mahal sangat dan penting sekali aku cukup bangga dengan livinaku sekarang . Berbaloi dengan bayar RM1000 sebulan .
    So sama – sama le kita bergembira ngan keto baru serta bayar ansurannya dengan sebaik mungkin

  36. Sebring7 says:

    Tak sangka..ada ramai geng Livina kat sini.. “Zac69…Hang dah berapa lama pakai Livina..?” Asdadouk..so far got any problem ngan Livina hang..?” Apa yang aku tau…Enjin HR16DE ialah enjin generasi baru yang di develop teknologi dari enjin keluarga VQ. Rupa-rupanya..HR16DE juga dikongsi bersama untuk model Nissan Micra terbaru. HR bermaksud ‘High Responsive’ manakala D untuk DOHC dan E untuk penalaan elektronik. Yang paling mengejutkan, spesis enjin ni turut juga dikongsi oleh Renault Clio. Maklumlah Renault antara pemegang saham terbesar gergasi Jepun – Nissan. So no wonder lerr…sekali aku pandang Latio, sekilas terbayang wajah Renault Megane baru.
    Aku tempah Livina kaler putih..Amacam,..apa pendapat korang ? Aku suka putih sebab teringin nak nampak macam Alphard putih atau Estima Ultraman putih. Look very neat dan senang utk padankan dgn apasaja sport-rims. Aku cadang nak pakai bodykit yang bukan dijual oleh Nissan..hi hi hiii…

  37. asdadouk says:

    Sebring7… So far problem aku pasal harga minyak naik tu je…Pasal bila pakai Livina ni mcm rasa selesa peringkat tertinggi la. Penukaran gear tak berapa terasa esp dari 3 ke 4. Mcm tiada rasa apa pun. Tu pun tau dari RPM yang berubah. Anyway problem yang aku rasa masa naik bukit ada kureng skit. Apa2 pun semua tu tak kisah bila dah naik Livina.

  38. zac69 says:

    Sebring7… aku baru pakai 2 bulan livina tu dan dah pasang bodykit air master … wow boleh dikatakan hebat jugalah lain dari nissan punya …. Aku rasa lega plak bila harga minyak ni dah turun jadi berbaloilah bila ambil livina yg terbukti save seperti nama member kita habaq tu .
    Asdadouk… apa nak diherankan dgn naik bukit, picit ajelah button kat Overdrive tuu mana tau ada power lebih kut .

  39. asdadouk says:

    zac69.. aku dulu biasa pakai manual…so belum biasa lagi pakai Auto… ni tengah belajar2 pakai butang overdrive. belum lagi sampai 2 bulan pakai.

  40. Sebring7 says:

    Zack69…aku minat nak pasang bodykit ‘air master’ yang macam hang habaq tu..Tapi aku tak pasti ‘air master tu yang mana satu. Yang aku dok terliur sekarang ni..bodykit yang kat belakang tu ada 2 serombong ekzos yang dibina secara built-in sekali ngan bumper belakang..Aku rasa yg tu kot hang maksudkan ngan ‘air master’.. Kalau betoiii, mana hang cari ? Berapa duit ? Aku tinggal kat KL.. Bagi aku, bodykit yang Nissan jual RM2700 tu kurang menarik lerr..nampak sederhana jer..Udah ler tu..mahal pulak.

  41. zac69 says:

    Yes Sebring7 … aku pasang yang tu le.. Harga asal dia bagi Rm 1800 tp aku dapat Rm 1700 . Dia punya tempat kat Sg Boluh dan memang kilang dia . Aku tinggal kat KL juga

  42. Sebring7 says:

    Tenkyu Zac69… Semalam, aku berjaya contact pengilang ‘Air-master’ aerokit kat Sungai Buluh..Rupa-rupanya dekat jer ngan rumah aku..Kepong. Tak sabar tunggu Livina putih aku kuar 2 minggu lagi ni. Duit extra jual wira 1.6Xlia aku ada RM2500. So buleh ler aku top-up buat beli aerokit air master RM1700. Aku kena tempah bodykit tu sehari sebelum pasang utk mereka spray cat…No pendaftaran bermula ngan WSA..XXXX

  43. zac69 says:

    Wecome Sebring7…. wow ! hebatlah kau ni ,

  44. MyLC says:

    airmaster RM 1700..mahal tu bro…
    harga airmaster RM 1200 untuk ahli berdaftar dan RM 1350 untuk ahli tidak berdaftar

    banyak lagi harga menarik jika bro sertai My Livina Club….

    untuk semua info kedai tersebut layari laman web http://www.mylivinaclub.com dan daftar sebagai ahli untuk harga di kedai panelnya…

  45. Sebring7 says:

    Alhamdulillah,…4 hari lepas Livina putih aku akhinya sampai ditangan aku..setelah hampir sebulan ditempah. Ada rasa happy dan ada rasa sedih. Happy bila dapat Livina baru dan rasa sedih bila Mr Tan Chong dah ambik Wira 1.6XLia lama aku setelah 7 tahun berkhidmat 110 ribu kilometer sebagai trade-in. Berpisah utk selama-lamanya..Farewell to Wira.

    Ya..memang betul kata kesemua Livinian kat sini. Memang menjimatkan kerana setakat ini aku dah memandu 273 km dgn mengisi minyak hanya RM50. Towndrive pulak tuhh..dan lagi 2 garis halus akan sampai ke ‘E’. Jimat gilerrrr..Alah membeli menang memakai. Bini aku pun asyik senyum ajerr. Anak-anak aku pulak, asal naik Livina jer mesti terlena tidur. Mungkin rasa macam naik buaian kot..selesa.

  46. Cecawi says:

    Dah sebulan pakai kete ini..Best sangat sebab boleh bawa mak jalan-jalan

  47. zac69 says:

    OK la 2 Sebring7….. memandangkan harga petrol pulak dah turun jadi berbaloilah dengan situasi la ni…. . Selamat berbangga dgn livina baru anda tu…..

  48. livinian says:

    betul tu..org solo cam saya pun beli livina..utk masa depan ..malas nak tukar2..senang bawa mak ayah sedara mara..jimat minyak..x sesak jalan..berkongsi kereta

  49. fauzi says:

    maaf minta laluan,,, saya ni baru jer beli livina.. loan baru jer approve,,, bulan2 rm1000 gak lah 9 tahun,,, … saya nak tau, kepada sesiapa yg pernah buat serives… berapa eik range harga utk service ? kat mana better services, kat nissan atau kedai kereta services luar ?

  50. MyLC says:

    Servis 1000 dalam lingkungan RM 102.00
    Servis 5000 dalam lingkungan yang sama..
    Servis 10000 dalam RM 450.00

    Nasihat saya…lakukan servis di Pusat Servis TCM kerana GL bro dalam jaminan…dan jika apa-apa yang berlaku kepada GL bro dalam jaminan ETCM….

    Untuk mengetahui permasalahan tentang GL sila lawati laman web http://www.mylivinaclub.com…di sana ramai otai-otai yang tahu tentang masalah GL

    TQ

  51. Sebring7 says:

    Fauzi,..esok aku akan menghantar Livina putih WSA 7XXX aku utk servis 1000 km. Semalam aku call Pusat Servis TCM kat Jalan Ipoh utk hantar Livina aku kesana. Then diorang bagitau suruh datang hari Ahad seawal 8:30 pagi kerana kereta tak banyak. Bagi Livina 1.6 macam aku,..roughly aku kena kuruskan dompet sebanyak RM94.00 dan diorang akan cucikan sekali Livina aku… Thats the info I have semalam.

  52. mylivina says:

    tahniah cik fauzi,
    sevice 1000 saya kena RM84.40 je, buat yang wajib je..minyak castrol + oil filter + washer + free labour.
    service buat dgn etcm dulu hingga 5000 pastu dalam 1000o boleh wat dekat authorized centre.
    nak maklumat tentang aksesori, tips, etc join http://www.mylivina.com free je..atau web @ forum ahli2 yang lain. banyak info.

  53. asdadouk says:

    tahniah lagi fauzi. saya di sabah . baru buat service hari sabtu lalu. RM97 sj untuk tukar minyak dan filter dan cuci enjin sekali. so far mahal memang la. compare di luar beza skit tapi kalau ada apa2 jadi ngan livina, susah skit. lagi besar belanja.

  54. fauzi says:

    thank u eveybody :) so nanti boleh lah kita ramai2 buat konvoi ramai2. tp kena plan betul2 lah…

  55. najib says:

    Rasa bangga juga bila dapat naik grand livina baru saya. saya bar beli livina 1.6 sehari sebelum raya haji baru ini. travel sakan raya ni, setakat hari ini saya dah treval cecah 1980KM. secara mudahnye pengunaan minyak amat jimat mengikut kelasnye (jangan banding ngan kancil). 40Liter bersamaan dengan 620KM dengan kelajuan tidak melebihi 100KM sejam atau purata 90-100KM sejam-2500rpm. saya rasa pilih untuk memiliki mpv yang amat tepat sekali.

  56. zam says:

    aku isi minyak rm50 masa minyak rm2.70 seliter masa tu lampu merah dah nyala dari bb bangi ke bandar melaka pusing2 melaka lepas sampai bb bangi ngam-ngam lampu merah nyala balik.

  57. nuree says:

    aku ni behajat bosa nk bli grdlvna…..1.6A ckupla tkt kang bulan2 x ckp mkn lak. kalu kat karak highway tu pegi balik performance dia ok x agak2nyer? ada org pantai timur leh tulun jwb???

  58. Sebring7 says:

    Nuree, kawe sokmo ulang-alik dari Kota Bharu ke K.Lumpur dgn Grand Livina 1.6 yang baru beli sebulan lepas – WSA 76XX. Bulan Disember ni ajer, dah 2 trip ulang-alik balik Kota Bharu. Pasal performance..lebih kurang Wira 1.6 XLia UK-Spec (Persona) aku yang dulu gak (Mitsubishi Twin Cam 4G92P). Jalan paling mencabar dlm perjalanan ke Kota Bharu ialah kat Bukit Tujuh. Dari pengamatan kawe, Livina 1.6 ni sedikit kalah ngan Mitsu 1.6 aku dulu bila mendaki bukit..so terpaksa la main ngan Overdrive ‘OFF’. Kalu jalan lurus,..bukan main stable, 120 km/h kat selekoh, macam kacang jer. 3000 rpm boleh cecah 120 km/h berbanding wira mitsu aku dulu, 3000 rpm hanya 100 km/h. Masa naik bukit bercuram tinggi sebelum terowong Genting Sempah, memang aku terpaksa ‘mendera’ sikit enjin..terpaksa tekan 4000 rpm utk kekalkan 100 km/h. Keseluruhan..Livina 1.6 aku ni,..memang jimat minyak almost double than my old Wira Mitsu aku dulu. Aku memang syorkan,..ko beli jer 1.6 Livina ni.. Pasal bayar bulan-bulan..”Lu Pikir La Sendiri !…”

  59. AZLI says:

    AKU DAH LAMA AMIK KETE NI.TAPI MASA AKU AMIK BODYKIT X DE LA.ADA SAPA SAPA BOLE BERI CADANGAN BOBYKIT YANG BAIIKKK PUNYA UNTU AKU PASANG.KALAU BOLE BAGI GAMBARAN DAN HARGA SEKALI EK PLZZZZZ

  60. Sebring7 says:

    Azli, kawe pong baru jer pasang bodykit (3 minggu lepas). Sebenarnya kawe kurang puas hati ngan bodykit yg ditawarkan oleh Nissan yang berharga RM2700 tu.. Udah ler mahall…huduh giler pulok tu ! Diorang kat sini panggil ‘bodykit papan’ kerana design nyer simple dan banyak elemen straight line. Aku dapat tau, nama sebenarnya ialah ‘ABS Aerokit’ dimana namanya tak seindah rupa..hu hu huuu. Aku sangkakan design ni dikeluarkan oleh Impuls..tapi sebaliknya. At last,..aku surf internet,..tanya sana sini, aku jumpa satu bodykit yang dinamakan ‘Air-Master’. Design nyer…Pergghhhh !! terus berjaya memikat hati aku yg sememangnya ‘banyak songeh’. Tengok belakang dah jadi macam bumper Lexus LS430 baru. Tengok tepi,..dah macam Odyssey RA8 sikit-sikit. Tengok depan pulak macam Mugen. Bila pasang kat keter aku (Livina Putih)..perghhh !! nampak seolah2 badannya seberat 2 tan,..merayap atas jalan..menjadikan nenek aku dah tersalah sangka ianya Avanza Indon tu lagi. Nampak lebih besar dan mantap dari saiz sebenarnya. Kalo ko nak tau lebih lanjut e-mail jer kat aku: [email protected]

  61. Sebring7 says:

    Oh yea.. satu lagi, bodykit Air-Master ni dibuat dari FRP (Fibre Reinforced Plastic) dan kuat giler. FRP ni kita boleh lipat dua dan boleh melentur balik ke rupa yang asal..susah pecah. Finishes nyer pun licin dan agak tebal,..tak macam bodykit papan (ABS Aerokit) yang nampak macam plastic body keter kontrol, ringan dan senipis kue-teow. Paling melelehkan air-liur kawe ialah bila tengok 2 serombong ekzos (fake exhaust nozzle) yang berkemasan chrome (built-in) kelihatan seakan-akan Lexus LS430 atau Hyundai Accent 2008 dan seolah2 sentiasa mencebik dgn ‘hate-face’ bila memotong keter lain. Spoiler belakang (roof spoiler) pula seolah-olah mem ‘bye-bye’ kereta belakang yg kena potong..he he heee.. Aku syorkan ko beli la satu cukup bulan ni sempena menyambut tahun baru 1430H ni.. pasti hidup lebih semangat dan konfideng (kata orang Terengganu)

  62. zac69 says:

    Betoi sangat 2, Sebring7… En Azri pasangla bodykit “Air Master” punya memang gempak habis laa. Oh ya aku nak tanya hang kat mana boleh dapat “fog lamp @ light” sbb sekarang tak cun kalau tak ada benda tu

  63. empunya says:

    kalau ikutkan performancenya..setakat karak highway–bukit tinggi tak jadi masalah..dulu saya try citra vs avanza vs stream vs livina..memang livina pergi dulu dengan syarat u tekan minyak dari kaki bukit..sebab livina ni guna hr1.6de…lain sikit style dengan kereta biasa..masa tu 7 dewasa dan penuh dengan barang…
    bab bodykit ni..setakat ni ada 3 jenis. 1}OEM dr nissan 2} airmaster (www.airmaster.com.my) harga siap cat RM1200 3)sport – siap cat dalam RM1300…better pasang di KL la..sebab pesaingan harga..kalau luar KL boleh cecah RM2200!! saya dah survey hampir seluruh Malaysia…

    >>fog lamp paling murah RM150..sederhana RM280-RM330(Nissan Belgium) ..yang paling mahal RM1600 (NIsaan Tan chong)..fog lamp ni standard harga luar KL dalam RM450 kalau di KL u boleh dapat dalam RM280..benda yang sama je..

    >>alang-alang pasang fog lamp( sebab bumper kena tanggal) ..better u pasang jaring di bawah bumpers dalam RM50 dan horn( bg kuat sikit) RM50-70sebab semua tu memerlukan u buka bumper..

  64. empunya says:

    sekarang ada versi NISSAN GRAND:LIVINA IMPULS harga 10 ribu lebih mahal dr biasa…dalam semua sama cuma suspensi, spot rim, ecu (maybe) , skirting..etc performance memang power..so sesiapa yg ada duit lebih oleh booking dan tanya sa masing masing..

  65. mini says:

    TCM akan lunch Grand IMPUL dia pada 5 Jan 09 di PJ…

    kalau dah ada GL kita pakat beli dia punya ACC IMPUL je…

    airmaster dalam RM 1180 – RM 1200, pi cari kedai acc area Sri Rampai KL…

  66. Doremon1 says:

    kalau kawan-kawan nak tahu acc murah sila lawati laman web mylivinaclub.com

  67. liown says:

    Kalau dah keluar versi IMPUL tu bleh convert skit kepadanya. Terutama sport rim ngan spring tu.

  68. Sebring7 says:

    Kej@m….ko nak pakai Livina tak..?? Ikut macam aku..!! Aku Pakai Livina ni freee jer..bulan-bulan (RM1026) bukan aku bayar, tapi kompeni yg bayar !! Muaa ha ha ha haa.. Tu pasal la aku boleh tambah bodykit lerr,..spotlite lerr..tak lama lagi Impul acc pulakk..! Silap-silap lampu kelip-kelip hari raya pun aku pasang sekali. Tanpa sebarang bebanan. Kenapa ? Tak Percaya ?? Sebenarnya aku meniaga susu jerr.. Livina putih aku,. diorang gelarkan ‘Van Susu’. Nak tau camner ?? E-mail jer kat aku: [email protected] Kalo dulu, makan gaji..jangan harapp !!

  69. Sebring7 says:

    Apa-apa pun…Selamat tahun baru 1430H dan 2009 Masehi kepada kesemua Livinian kat sini.. Mari kita mulakan dengan azam baru, semangat baru,.keimanan yang baru..(or maybe bini / makwe baru – tu bukan aku !). Semoga hidup lebih ceria dan gembira bersama keluarga dan Livina masing-masing. Kita rempuh cabaran gelombang ekonomi 2009 dengan begitu bersemangat waja, perkasa dan tabah agar rezeki kita makin bertambah, ekonomi kita kekal steady dan dompet kita kekal ‘gemuk’..!

  70. kej@m says:

    hmm…bile la ble pki livina nie…

  71. kej@m says:

    Sebring7…Ooo..patut la senang² ble tukar acc…company yg tolong byr…
    aku tgh tggu payslip ckup 3 bulan nie…aku bru tukar tmpt keje..tu yg nk tukar kete skali tu..muahahaha…
    tggl lagi sebulan jer…

  72. kej@m says:

    alamak…livina bru ni best la….peh…layan gak klau amik yg nie…

    ble amik pakage satu² ke haa…

  73. Ijam says:

    salam kenal semua.. perlu pendapat sket la, banyak ke beza FC GL vs Myvi? Sebab wife sy guna Myvi hari2.. kalo tukar Myvi to GL sahih la dengan bangga wife sy bwk GL gi keje…. hehe tapi x pe la kalau berbaloi… sbb sy ni suke bejalan jugak la. Lagi 1 berapa income yg sesuai utk pakai GL ni, takut x padan dgn gaji pulak dah sy kena makan megi.. Terima kasih ya

  74. kej@m says:

    Ijam..bab brape income bru sesuai pki GL tu xtau la..tp saye punye GL bulanan RM917..interest bank 2.7 kt public bank..
    saye loan 79k..so rsenye ble la budjet² sendiri kot..

  75. Ijam says:

    daily use mcmner?

  76. kej@m says:

    daily use, kene tanye org yg dah pki GL la kot..sy lom dpt lg…tgh tggu hr je nie..

  77. Sebring7 says:

    Daily use: memang ketara jimat kalo nak banding ngan Wira 1.6XLia aku dulu. RM50 buleh bergerak 300 km kalo KL drive. Bagi aku..bayar monthly mahal sket takper..tapi kos minyak yg jimat telah menyelamatkan kegemukkan dompet aku. Yang penting bini aku tersenyum lebar dan anak-anak aku dapat tidur selesa ketika travel. Aku pulak ‘tersenyum’ sedih kena bayar RM1026 monthly to tokey EON bank utk 9 tahun.

  78. Ijam says:

    dah dok belek2 info2 GL ni mmg bernafsu sangat la sy nak amik…. nak tanye member sorang ni yang keje mekanik nissan dulu la..

  79. kej@m says:

    hehe..xkisah la bape kite kene bayar kt bank..yg penting family suke..
    duit boleh cr..family xde gantinye..family first..

    sape yg nak amik GL tu ble la amik cpt²..hr tu agent tempt yg aku bli tu GL nk naik harge lg…hehe…

  80. Ijam says:

    isk…..naik lagi ke rege time2 gawat nih? aduh… abis tu amik 1.6 Manual biase @ yang impul bodykit? sebab kalo takat bodykit mgkin bleh install lenkali, ada yang spesel ke bodykit impul ni selain design?

  81. kej@m says:

    yg biase rsenye..kalo impul tu xde ape yg spesel pun biase jer..sume same..suspension jela best skit sbb lowered..tu jer..
    yg len xde ape..

  82. Raytung says:

    As’kum n salam sejahtera…….. sya baru je 2bln pakai GL. setakat ini perfomance memang BEST, suspention “SUPERVE”. yelah kejutan budaya sebab keta dulu HYUNDAI ATOS PRIMA hehehehe………….

  83. impul says:

    tahniah raytung..join us at mylivina.com

  84. impul says:

    income dalam 3000k sesuai pakai gl…
    bulan2 750 dalam 9 tahun
    muka 30k

  85. Raytung says:

    camne nak join er at Mylivina.com…….. saya budak baru belajar, ada salah tlg tunjukkan???????

  86. impul says:

    register nickname..u pergi dulu…ke mylvina.com…tanya otai2 di shout box sebelah kanan web tu..

  87. Raytung says:

    ok TQ…….. impul

  88. silverbullet says:

    Assalamualaikum N salam sejahtera………. sy baru order GL ni.. hrp² approve.. nak tukar keta.. minta pndapat u all mn ok 1.6A atau 1.8

  89. kej@m says:

    ikut ketebalan dompet saudara la…sy punya SA pernah ckp, klau utk driving dlm town, 1.6 lebih jimat minyak..tp klau isi kereta penuh lebih la skit…
    klau guna 1.8, dlm town, myk dia lebih skit..tp klau isi kereta penuh, still ok lg…xde la rse berat kereta tu…myk utk 1.8 jimat bila driving jauh…mmg jimat gile…

  90. silverbullet says:

    tq bro… nak tau jg ni bab bodykit… tmpt aku order GL ni dia syorkn buat bodykit kat luar lg lawa hrga RM1700.. bumper blkg design 2ekzos ok ker? atau ada yg lg murah

  91. impul says:

    bro,
    harga bodykit 2 eksoz tu (airmaster)RM1200 termasuk cat .Location KL

  92. silverbullet says:

    tq bro impul, bg adrss bro, nak survy dulu wlaupun keta x kuar lg hehe,

  93. kej@m says:

    bro impul..bley tau kdi die kt mne…

  94. Sebring7 says:

    Aku beli bodykit Airmaster (buit-in 2 chrome exhaust nozzle) kat kilang dia di Taman Industri KIP Kepong / Sri Damansara. Tapi kena call dulu sehari sblm pasang utk mereka spray cat dulu..Kalo nak tau..bukak jer website dia tuh… Aku suka Airmaster kerana its look lebih sporty than impuls bodykit from my taste. Not too exagarated but look heavier when fix it to da body..Macam Odyssey bebb..

  95. kej@m says:

    BRO SEBRING7,
    bape harge bro amik set air master tu…set air master termasuk spoiler skali ke?..

  96. Sebring7 says:

    Apa pandangan engkorang kalu aku katakan Grand Livina ni memang mempunyai ‘model keturunan’ di Malaysia nih..? Aku rasakan…Livina adalah dari keturunan Nissan AD Resort kerana ada banyak persamaan walaupun tidak dari segi rupa. Dari segi enjin – sama-sama 1.6…Kedua-duanya juga adalah utk pasaran negara Asia Pasifik dan South Africa, dan tidak dijual di Jepun. Dari segi konsep kegunaan pun hampir sama – Mid Size MPV dan Wagon..kedua-dua memiliki rupa yang sederhana hensem.. Selalunya Nissan memang ada keturunan seperti Sentra, Cefiro dan Frontier. Amacam..setuju ?

  97. Sebring7 says:

    Aku beli full set..RM 1700 kira-kira 3 bulan lepas. Ramai yg kata harga yg aku beli tu mahal sangat…pedahal aku beli kat kilang. Tapi aku tak peduli..janji aku puas hati. Sebulan lepas tu aku tinted gelap maksimum..Air Cool pulak..RM1000. Tak lama lagi..aku nak tukar Sport Rim 17″ pulak…biar pemilik Livina lain menjeling-jeling cemburu ! He he he heeeee… MPV Sport maaaaa….

  98. kej@m says:

    rsenye mmg mhl la klau mcm tu..sbb klau kt area sri rampai dlm 1350 jer…siap cat skali..igtkan murah la lg sikit…
    masuk rim17 ek..mmg gempak tu klau complete sume skali…pehh..xsbr rse nk completekan GL ni…tggu modal cukup jer nie…
    dah cukup nnt leh wat skali jln..senang..

  99. nordin says:

    saya guna GLivina 1.6M mulai 18 mei 2008. Baru-baru ni saya ke Port Dickson. masa balik ke Besut sejauh 650km. Minyak yg digunakan sebanyak RM85.00. Cuba kira RM85.00 / 650km =13.07sen/km. Betul ke tu…saya tak reti sangat matematik. Masa di LPT saya bawa GL 160km/j. Dalam GL tu ada saya le driverkan… isteri, emak dan lima orang anak…..

  100. du says:

    mohamada,

    ktne ko beli Gl ko? aku berminat gak..tgk tawaran ko bagi pon menarik

  101. nordin says:

    Siape2 yang ada hajat nak beli GL tu beli la…. nanti naik harga pula…. dula GL1.6M RM82.800 sekarang dah naik Rm2000. Jangan nanti MPV lain yang belum tentu prestasinya…Saya pernah bawa GL 1.6M 180 km/j sejauh 2 batang tiang lampu ….. saja nak try… tu pun boleh tekan lagi tp takut…
    Dari segi prestasi tiada tandingan dengan MPV lain yang sekelas dengannya……
    tak pecaya …cubalah….

  102. silverbullet says:

    nasib sempat aku beli awal bro. tapi sedih jg coz keta lama GTi dah tinggal kenangan, cuma yg aku ada sbgi mengingati bekas keta lama, “PLATE NO”

  103. loyarburuk says:

    Assalamualaikum & Salam kpd semua,

    Aku baru sign LA smlam, bli GL Impul. Aku sebenarnya bukanlah fan pd MPV tapi bebudak dah buat gelanggang gusti dalam waja aku jd trpaksalah aku beralih arah pd MPV. Aku bli GL Impul sebab nmpak sporty ngan bodykit & sport rim 17″ beb tp performance wise aku tak tau lagi. Base pbd ngkorang punye view rasenya macam bebaloi sbb keja aku memang manyak kena travel satu Malaya. Sebulan bleh gi 4 – 5 ribu km. Penah masa harga minyak RM2.70 untuk minyak aje aku spend RM3000.00 sebulan, masatu aku naik bas aje gi mana-mana. Aku ni sbb banyak sngat atas jalan aku nak cepat smpai je, waja aku dulu aku besit sampai 190 km/j. Waja aku tahun 2004 dah smpai 300,000 km. bleh sape-sape info aku max speed GL yang korang penah tekan brapa. Salesman kate GL aku kluar minggu depan tp masalahnya aku tak bleh trade in waja sebab masih kena bayar RM10,000.00 kat bank. Pakai sampai nyanyukla waja aku tu. Anyway salam perkenalan dari aku …………

  104. fauzi says:

    sesiapa pernah compare minyak n performance livina dengan exora ? salesman exora kata..exora lebih power dari livina. 125hp berbanding livina 104hp, minyak lg jimat dri livina. tmpat lg luas dari livina, penambaham aircond smpai seat belakang. accessories lg byk dri livina…

  105. kej@m says:

    fauzi, psl minyak tu, rsenye sume pun lom tau lg kot…
    ape yg salesman tu ckp betul..exora punye HP lg byk dr livina,
    tp, ko kene igt…exora lg berat dr livina sbb die lg besar…
    dr segi acc. tu, mmg la exora lg byk..tp klau dr segi kualiti,
    klau aku, aku pilih livina…terpulang la pada ko nk pilih yg mne..
    aku bkn promote livina sbb aku xdpt ape pun klau promote kete nie…
    aku cme bgtau jer…

    lg 1, cbe kire dlu bape total ko kene byr bile hbs hutang nnt…mne lg byk..livina ke, exora…

  106. perbandingan says:

    kiraan mudah perbandingan LIVINA vs EXORA

    harga LIVINA exora
    89000 76000
    downpayment 30000 8000
    years 9 9
    monthly 670 850++
    after 9 years 104,000 100,000

    so: beli livina you all akan rugi dalam 4-5 ribu selepas 9 tahun
    tapi kena ingat resale value LIVINA lebih tinggi dari Exora:
    1. spare part mudah/murah
    2. brand jepun
    3. engine aluminium
    4. kualiti terjamin

    perbandingan mudah:
    nissan vanette VS Ford econovan
    nissan vanette VS Toyota Liteace
    nissan vanette VS Mitsubishi Van
    nissan Vanette VS Perodua Rusa

    yang mana masih relevan dan masih terjual di atas jalan raya malaysia????
    tepuk dada tanya selera..

  107. kej@m says:

    betul³…sy sokong ape yg perbandingan tu ckp…

    pape pun..lu pikir la sendiri…

    peace..

  108. M3 says:

    kalau 1.6 GL rasanya Exora lagi sedap kalau ikut power to weight ratio. Kedua2 MPV ni memang berbaloi beli bernbading avanza yang agak bumpy bila drive jalan tak rata. GL cuma perlu tingkatkat kualiti bahan digunakan, sound insulation dan antirust protection. Kepada pemandu GL, anda kena kerap check bahagian bawah MPV ni. Mungkin environment atau asid yang sebabkan banyak GL alami masalah karat. Satu lagi jangan lupa tengok dekat belah dalam batang stereng, karat selalu ada disitu walaupun tak kena air hujan. Nak save cost production pun berpada-padalah..

  109. JoeHari2 says:

    perbandingan apa tu bang? ford econovan ngan nissan vanette mana lagi banyak org guna untuk heavy duty? Rasanya Ford Econovan lagi lasak dan banyak digunakan untuk dijadikan van kilang. Parts Ford lagi murah dari vanette. Vanette selalu overheat tapi Fords tidak. Lagi satu kenapa Nissan Sunny selalu overheat sampai terbakar enjin dia dan tersadai tepi jalan? kenapa toyota corolla GL tak pernah pun terbakar? Kenapa Nissan Sentra value drop dan tak ramai orang pakai sekarang berbanding kereta model lain? Study dulu bang jangan main hantam je. Kepada semua pemilik Grand Livina, cuba pandu uji MPV lain mcm innova, citra, citra rondo dan kereta below 100k yang lain. Baru anda tahu bagaimana performance Grand Livina anda yang anda rasa hebat tu.

  110. Halim Ishak says:

    Grand Livina? bolehlah. Kalau harga dia sama mcm exora lagi cantik. Grand Livina ni dah mahal sangat, kualiti tak sepadan harga. Cekik darah rakyat

  111. Sebring7 says:

    Grand Livina VS Exora: Sebenarnya aku dah serik pakai Proton dan DAH TAK lagi percaya ngan jaminan kualiti oleh Proton. Apatah lagi ngan enjin Waja CPS tu yg tak tau track record nya (kununnya teknologi Lotus). Rentikan ler menipu rakyat Malaysia. Enjin CPS nak dibandingkan ngan enjin Nissan ? Lupakan jer… Enjin Nissan menduduki senarai 10 terbaik dunia (diatas BMW) 4 tahun berturut-turut (statistik JD-Power) iaitu melalui enjin VQ35. Livina gunakan enjin siri MR dan HR iaitu enjin terbaru (2005 keluaran Atsugi Machinery) hasil dari warisan enjin siri VQ. Exora ada ker teknologi pembuatan enjin aluminium alloy,..drive by wire,..high engine torque at low RPM,..100 km/h at 2500 rpm,..EBD,..Brake Assist,..Electric Power Steering,..Struktur kerangka monocoque,..track record dan kepercayaan pengguna sebaik Nissan..? So aku rasa harga RM89,000 bagi Livina adalah berbaloi berbanding pengkhianatan oleh Proton kpd rakyat M’sia. Dari segi design..Exora amat mengecewakan kerana susuk tubuh (silhoutte), saiz, design balance menyerupai perempuan gemuk bermake-up tebal dan berkasut kecil. Harap Maaf kpd peminat Proton dan salesman Proton..

  112. JoeHari2 says:

    Bang, jangan kutuk saja bang. Test drive dulu semua mpv bawah 100k, baru abang tau nissan punya performance. Jangan dengar cakap orang atau surf forum @ wikipedia je. Try bawak semua mpv tu 120kmph, tengok enjin apa yang meraung, handling mana yang sedap.. Jangan terpengaruh dengan brand.

  113. Sebring7 says:

    Lagi sekali aku memohon maaf kerana ‘terlebih kutuk’ kepada peminat Proton. Design is actually ‘very subjective’ dan sangat tertakluk kepada aliran style semasa. Bagi aku,enjin CPS tetap beteknologi Proton yang R&D nya dilakukan terlewat 10 tahun. Usah berbangga dengan tujahan kuasa 125 hp keluaran enjin 1.6 kerana kuasa sebanyak tu dihasilkan dari ‘perahan dan kerahan’ kelajuan enjin selaju 6500 putaran seminit. Enjin HR16DE pula menghasilkan 110 hp hanya pada 5200 putaran seminit. Kalo abang belajar fizik mekanikal,..kuasa tinggi dihasilkan bila bila kelajuan enjin ditingkatkan. Contohnya: Enjin Formula 1 menghasilkan 720 bhp bila kelajuan enjin mencecah 14,000 rpm hingga 19,000 rpm. Aku selalu drive Livina selaju 140km/h dgn agak kerap…takder pun bunyi ‘meraung’..sebaliknya dapat ‘meratah’ Toyota Wish dan Honda Stream bila-bila masa dengan mudah. Mana mungkin Exora yang seberat 1380 kg dapat bergerak selincah Livina yang hanya seberat 1245 kg. (Penggunaan bahan aluminium secara extensive). Exora mempunyai gandingan kuasa enjin, bulky saiz dan berat yang tidak seimbang berbanding Livina. Cuba study fakta fizik ni pula: Exora – Setiap 1 hp terpaksa menanggung berat momentum 15.04 kg. Tapi bagi Livina, 16.62 kg hanya menggunakan 1 hp. So..siapa yang berteknologi rendah disini sekarang ?.. Jawab bang…jangan tak jawab..

  114. fauzi says:

    aku sokong ngan sebring7,,,,,,, aku kerap ulang alik dari shah alam ker Johor bahru…. johor bahru ker shah alam……. selalu aku bawa 140 – 160… pernah juga aku bawa 180,,, memang mantap n steady…. so far tak ada pulak bunyi meraung…. aku memang berpuas hati … aku guna livina 1.6A…… aku cuma risau takut2 surat saman jer smpai kat rumah heheheheeeeee….. stkat nie aku baru dpt satu surat saman jalan bandar di SKUDAI… aku bawa 90… dan2 ada road block heheheeeeeeee,,, jalan bandar kat situ 70 jer hehehehee… padan muka aku heheheheee

  115. kej@m says:

    mmg betul pun ape yg sebring7 tu ckp..dan sape yg ckp livina x sound proof..
    aku dok dlm tu xdgr lngsung bunyi engin..rse mcm duduk dlm kete engin x hidup jer…
    fauzi, jln skudai tu mmg panas sket…
    aku pun penah kene saman kt jln tu…mse tu 1st time smpi jb plak tu…

  116. JoeHari2 says:

    Fuh.. ratah wish & stream tu.. hebat betul grand livina tu ye bang? Rasanya wish & stream tu bawak 110kmph je kot.. Abang tak payah la test performance ngan wish & stream tu.. Kalau sama2 1.8 mungkin boleh kot, tapi kalau race ngan 2.0 makan asaplah bang. Jangan kata stream, naza citra pun kalo bwk 200kmph steady je, boleh lumpuh jugak kaki friver GL tekan minyak nak kejar.. nak test sama2 1.6 la bang.. Test drive dulu tau, jangan melalak tak tentu pasal.

  117. Peter says:

    < Comment deleted. Please use proper word and same username. >

    kdi

  118. Sebring7 says:

    Tak mau banyak cerita. Kesimpulannya kualiti produk keluaran dari Nissan jauh lebih advance, munasabah dan berkualiti berbanding Proton. Biarpun harga GL lebih mahal,..tapi hati tak sakit dan rasa tidak lagi dikhianati. Lagi sekali Proton cuba menipu rakyat Malaysia dengan ‘harga yang lebih murah anda akan memiliki bungkusan pop-corn yang lebih besar’ (terkejut bila mengetahui saiznya lebih besar dari Innova Indon tu). Sampai hati Proton mendera enjin CPS 1.6 (umpama budak 6 tahun) untuk membawa ‘guni pasir’ sebesar Innova. Ternyata Rondo dan Innova lebih berperi kemanusiaan kerana menyediakan enjin 2.0 untuk membawa ‘guni pasir’ sebesar tu.. Tipah tak tertipu lagi..

  119. fauzi says:

    malam semalam ada seorang kawan adik aku… dia call aku,, terkejut juga,,yer lah tiba2 call ,,, kenal pun tak,,,, dia tanya aku,, mcm mana livina, ok tak sbab dia dah tawar hati dengan proton,,, dia cakap,,, dia tgh buat survey sb wife dia suruh tukar proton.. dia pakai waja dengan savvy… mula2 aku suruh dia pergi tgk EXORA,, pastu dia cakap,, dia dgn wife dia tdk berminat langsung dengan PROTON sb waja ngan savvy dia byk betul masalah n byk betul mnyakitkan hati mereka… diorg ni dok shah alam… aku simpan lg SMS dia……. so aku syor kan survey2 lah dulu MPV yg ada kat bumi MALAYSIA….

  120. JoeHari2 says:

    Fuiyoo, best betul GL ni ye. Semua teknologi hi-tech MPV ni ada.. Sampaikan bawah karpet belakang lapik kerusi pakai polysterene je, rasanya kereta murah lain macam proton & perodua tak pakai polysterene tu. Selalunya polysterene org letak dalam kotak mainan je. Antirust apa Nissan pakai ha? sebulan saja dah berkarat kat bawah body & skru? kereta proton pun dekat 10 tahun baru karat, itupun dekat bumbung dan body bukan bawah lantai. Bukan apa, takut tengah drive pemandu terduduk atas tar je.

    Sebenarnya semua kereta best. Aku bukan pro kereta malaysia atau anti kereta conti, korean & japan. Tapi janganlah pulak kita kutuk produk Malaysia sampaikan kalau pi showroom kiita boleh tengok kalau pelancaran kereta malaysia semua yang tengok mula la goncang handle la, hempuk pintu kuat-kuat la (nak tengok bunyi kot), tekan body kuat2 la (nak tengok kemik ke tidak). Tapi kalau keeta luar pandai pulak tutup pintu pelan2, urut2 body lepas tu komen semua baik. Padahal kereta untuk pasaran Asia je itupun untuk pasaran Indon, Thailand, Myanmar, Vietnam, Malaysia shj (Low Cost & Quality). Itulah mentaliti orang malaysia. Ujudkan persepsi sesuatu produk berdasarkan jenama.

    Itu cuma pendapat aku. Nak pakai kereta ke, mpv ke, van ke, pakailah. jangan pulak budget untuk kedua org tua, adik-adik, isteri & anak, vacation etc short sudahlah.. kalau salah harap maaf. Terimakasih,

  121. perbandingan says:

    bro joe,
    I dah study 15 tahun dah…u pergi la mana-mana kedai 2nd hand car…you buat la value comparison…
    I bukan nya baru sekali beli kereta…tapi tu la hakikatnya…kalau dah Japan technology… sebab orang jepun jaga kualiti bukan kuantiti..
    proton nak kuantiti bukan kualiti…tepuk dada tanya poket…

  122. JoeHari2 says:

    perbandingan, nak buat value comparison tak perlu pegi kedai 2nd hand. Try surf autoworld @ motortrader. Cuba tengok kereta Nissan Sentra tahun 2004, harga 40k je, berapa banyak rugi tu? Kereta apa pun rugi bang. Kereta bukan aset. Siapa ada pakai kereta untung? Kalau kereta vintage lainlah. Kalau kereta 3 tahun karat teruk siapa nak? Jangan kutuk produk malaysia, cuba baca review grand livina dalam forum indonesia. Tengok dulu apa masalah kereta kita sebelum kutuk kereta orang lain. I pun dah pakai banyak biji kereta, kereta proton pun pernah pakai wira. Tapi tak la kutuk produk nasional. Grand Livina best? tunggu je setahun dua lagi..

  123. Ijam says:

    mencelah sikit.., dok membace je.. encik JoeHari2 punya comparism mcm x kena je nampak… cuba plak tengok perdana V6 berapa market? proton van petiais, tiara, satria dll? dan lain2 jenis keluaran proton.. event jip buruk/karat saya tahun 1985 pon lagi bernilai dari dari proton saga..
    & Goverment MALAYSIA pon x mau pakai kereta keluaran tempatan, mcmner rakyat nak tolong support. sy da tengok juga exora tu cuma belum test drive je, harga ok la dengan saiz tu, sparepart harga lebih kurang je la ngan mane2 kereta jenama jepun kat m’sia ni tapi kalo nak banding kualiti dengan Nissan tu x kleh masuk akal la. barangkali kereta buatan india lebih bagus. sy nak beli GL ni x minat pulak sebab kecik.. nak beli ixora tu kena tunggu 2/3 taun lagi la… biar jadi pengguna x nak la jadi trial. mungkin tunggu perodua kuarkan MPV kot…..

  124. kej@m says:

    Ijam,
    ko kene paham jam…ade org anti proton..ade org anti nissan..ikut diri masing²…
    tp rsenye encik joehari² nie anti ape ye…

    anti rust kot…ble pki kt Livina nie…ye la senang karatkan…

  125. Ijam says:

    kekekeke cayo lah fazly…
    dok puji2 kete mane pon harga jatuh jugak.. lama2 rosak jugak, da boring tukar jugak..

  126. Sebring7 says:

    Aku bukannya tak patriotik dan tak sokong produk tempatan. Proton punya kes: mereka seperti mengambil kesempatan atas kepercayaan dan sokongan rakyat Malaysia. Proton bukannya tak bagus langsung,..masalahnya ada yg lebih bagus darinya. Aku faham betapa patriotiknya abang JoeHari2 bila cuba mempertahankankan produk negara (contoh warganegara Mesia yg baik) kerana kalau kita cuba kutuk kereta kebangsaan India sekalipun (contohnya: Mahindra, Tata, Hindustan Ambassador, Premier Padmini dsb) dah tentu kesemua hero2 Tamil tu akan melenting dan tetap mengatakan produk negara mereka adalah lebih baik dari Nissan Skyline atau Audi dimata mereka. Itulah dinamakan Patriotisme. Apapun syabas Abang Joe ! Datuk Najib dan Rosmah pasti sayangkan anda ! Pastikan anda beli sebijik Exora yang besar dan murah tambahan pula ianya tak menggunakan polysterene langsung dan yang penting ianya tak berkarat langsung sampai bila-bila…Sorry yek Abang Joe, jangan marah nanti lekas tua..!

  127. JoeHari2 says:

    Itulah en. Ijam.. Saya cuma nak bagitau takdak kereta yang beli untung kalau jual, rugi adala.. Kalau takmau rugi banyak beli kereta kecik macam kancil, cost rugi tak banyak sebab harga kereta murah.,. Lagi mahal kereta lagi banyak kos rugi.. Itu je..
    En. Kej@m, saya tak anti mana2 pengeluar kereta & saya juga tak kutuk mana2 pengeluar.. Cuma kalau nak beli apapun, test sendiri, tanya orang yang memang dah guna produk tu & jangan dengar cakap orang lain yang tak pakai produk tu sbb tendency org itu akan pertahan apa yang dia dah pakai tinggi…. Itu je..
    Nak pakai apa kereta pun pakailah.. Duit masing2.. Terimakasih

  128. fauzi says:

    maaf kepada semua,,, kalau yg terasa tuuu……. ayah aku dah lama guna wira,, memang byk masalah… bila ada mslah aku yg jadi mangsa heheheeeeee… aku tak kisah… bulan 2 baru2 ni,, baru jer tukar enjin wira 1.5A,,, keta yg digunakan tak pernah modify,,, ada jer mslh heheee,, duit aku juga,,, aku tak kisah,,,, bapak mertua aku guna waja hampir 4 5 tahun smpai sekrg dan selalu merungut kat aku kadang2 kata ada byk mslh… adik ipar aku pakai wira 1.5manual,, byk mslh juga… aku tak tau mslh apa heheheee…. aku pakai kelisa 1.0A tak pernah ada mslh setakat ini… dah masuk 3 tahun, aku tak pernah tukar lgi bateri ( guna air bateri)…. mula2 ingat aku nak tunggu MPV malaysia tp bila aku tgk produk proton yg ayah n bapak mertua aku guna byk mslh,, aku terus angkat livina… so far alhamdulillah,, tak ada mslah… mnyk pun jimat…. bos tmpat aku pratical dulu jual Proton V6 dia sb tak tahan dngn maintance yg tinggi n minyak yg kuat, akhirnya dia jual V6 beli PERODUA KENARI…. aku bukan nak kutuk product proton,, tp aku sngat2 sakit hati…. baru2 ni member aku beli saga baru,, ada mslh dngan pntu blkg… tp…itu lah kenyataannya,,, maaf di kata……………….

  129. zla says:

    Salam semua. Walaupun aku dah pakai livina (dah pakai setahun) tapi aku berbangga dengan produk proton. Memang kalu nak di bandingkan dengan keta luar, keta kita kebelakang sikit, tapi kalau kita tak sokong macamana keta nk maju macam jepun dan korea. selain livina aku juga pakai iswara yang lasak gila. aku bantai kat off road tak dak major problem pun. sepupu aku yang pakai honda pun tumpang iswara aku kalau nak ke kebun. tak pula bawa honda dia

  130. Lina says:

    lynn ingat nak book grandlivina ni tapi baca dalam forum-forum kereta takut pulak. Tadi masuk forum carigold terjumpa gambar ni http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=39264&page=4 . Emm, kena tunggu setahun dua lagi nampaknya.

  131. Zaki says:

    Lina cuba try surf forum autoworld & motortrader. Banyak owner bincang benda ni. Lina kena ingat, semua kereta ada masalah. Yang tak ada masalah mungkin kereta sorong kot.

  132. perbandingan says:

    cik lina,
    nak takut apanye…saya dah lama drive livina ni…yang penting u survey dulu…
    I beli pun survey hampir setahun…

  133. kej@m says:

    betul ckp zaki tu…mne² kete pun ade problem…
    sumenye buatan manusiakan..mahal mne pun mesti rosak punye…
    pikir dlu btul² baru wat keputusan nk bli yg mne…

  134. Zaki says:

    Kalau Lina takut jugak, tak payah beli kereta. Gerenti tak ada problem.

  135. Ijam says:

    benda2 mekanikal ni kete kebal pon rosak, kalo x nak karat pakai landrover polis tu, confirm xkan karat sampai bila2.

  136. Zaki says:

    Semalam dalam paper aku ada tengok kereta handmade dari kayu. Kalau taknak karat boleh pakai kereta tu.

  137. kej@m says:

    zaki, pki kayu pun xleh jgk..nnt cpt reputt…

  138. Sebring7 says:

    Sorry..ada pembetulan fakta: Enjin Nissan dari Keluarga VQ30, VQ35 dan VQ37 (2008) telah diiktiraf antara 10 enjin TERBAIK DUNIA selama 14 tahun berturut-turut. Ianya adalah pengiktirafan dari Ward’s Autoworld US. Kedudukanya dibawah Honda (J35) dan diatas pengeluar Toyota (2GR-FSE). Mengejutkan..tahun 2009 Hyundai turut juga tersenarai dlm 10 enjin terbaik. Tahun ni, enjin terbaik no.1 adalah milik Audi FSI Turbocharged DOHC. Apapun,..tahniah kepada kesemua Livinian kat sini kerana anda memandu dengan enjin terbaru keluaran Nissan hasil dari pemindahan teknologi dari enjin2 siri VQ yang diturunkan kepada keluarga HR dan MR. Lagi satu berita baik: GRAND LIVINA telah MENDAPAT AWARD ‘THE WORLD MOST BEAUTIFUL AUTOMOBILE (category MPV) di China dan MPV Compact terbaik di Indonesia. Jadi engkorang summa telah membuat pilihan yang betul dengan memilih Livina sebagai kenderaan MPV dibawah 100K. Tahniah aku ucapkan kepada kesemua Livinian kat sini..

  139. dilema says:

    br sembring,
    camner pulak bg mereka suruh beli exora? kalau x beli diorg kata tak patriotik…, cmner nak maju kereta kita etc…
    aku pun pening gak…memang aku nak beli livina…sbb aku fikirkan yg proton x sayang nama..ada ke patut yg base line jual kat org malaysia..yg high grade jual kat oversea… camner tu

  140. fauzi says:

    bgi aku lah as penguna,,, kita mesti nak yg terbaik…… kalau ada budget lebih…. beli lah,, ikut kemampuan masing2…………. aku baru balik dari buat demotrasi,,,, rumah aku beli tak siap2,,, delevpr tak ada duit,,, kalau bankrup…… sakit jiwa dibuatnya,,,,, ALONG BESAR (BANK) tau,,, cukup bulan,,, byr itu bulan2 heheheee…. takpa,,, kita rakyat PATRIOTIK hehehehee……………………….. beli rumah 250k… byr hampir 500k …………..

    tukar tajuk pulak hehehe… tp tu lah…..

  141. KennyLim says:

    i got prob with driving, kind of shake when it starts to move esp. from 1 to 2 gear. door shut double sounded. leaking at the boot, aerokit comes off, second r.control down. TCM perlu recall Grand Livina bila ada Mfg fault. Anyway i still suport nissan. bit unlucky..

  142. Azhar69 says:

    GL memang best. Proton tak boleh celen punya. Cuma ETCM perlu tengok minor prob mcm alarm, rattling etc. Jangan nanti reputasi Nissan jatuh sbb. benda minor mcm ni.

  143. Ramli says:

    Saya beli GL pada feb 2008. Masalahnya steering ada bunyi pelik, dan gearbox mcm tak mau engage ke D (intermittent). Dah refer TCES tapi masih lagi berlaku. Kpd sifu semua harap tolong. Pandangan anda dihargai.

  144. Ramli says:

    Lagi satu gear ada macam jerking dan berbunyi ‘thud’ macam nak luruh enjin. Rasa macam nak convert ke manual je.

  145. perbandinagn says:

    to bro Ramli, Azhar and Kenny Lim
    kalau u ada masalah sila ke mylivina.com semua otai di situ boleh beri pandangan..kadangkala apa2 news terkini tentang recal ke apa benda ke semua ada di situ…
    satu lagi kalau ada masalah terus ke sc especially yg tak ramai org..diorg boleh check dengan detail

  146. harakah andalusia says:

    En. ramli boleh pi check kat service centre. Ikut pengalaman gearbox auto livina tak ada masalah setakat ni. Banyak yang komplen gearbox manual 1.6. Kalau di TC service centre tak boleh settle, cuba cari mekanik luar yang mahir. Sbb selalunya yang kerja di service centre tak ada pengalaman sangat

  147. kej@m says:

    perbandingan,
    nape bg address yg lme…
    nie address die yg baru..
    http://www.mylivinaclub.com

  148. Angie says:

    I think the grand livina is still can to save petrol. My next choice will be…….

  149. nazrishah says:

    Angie, If you want to save petrol (depend if you always city driving, better go for small cc car & if you everyday commute on PLUS highway better go for higher cc car for saving fuel consumption)

  150. afandi says:

    aku baru beli grand livina loan dah lulus cuma tak pergi bayar muka lagi.masalah aku skrg ni aku duk tgh pikir bodykit nak ambil yg impul ker aku nak psg luartapi bodykit dia bg free.tapi kalau aku tak nak pun tak apa dia ganti dgn lethersheet yg mana lebih elok tlg aku buat keputusan………..

  151. kej@m says:

    ko kene tanye die..letherseat tu btul² leather dr nissan atau die pasang kt luar..
    kene check tkut die pasang yg pu @ pu+leather..
    klau bkn fully leather, xlme ko pki pu tu tercabut skit²..
    die ckp nk bg ko impul punye bodykits ker..atau die bg yg lg 1 tu..
    kalo kt luar punye bodykits harge dlm 1k lebih..tu design yg ade 2 lubg ekzos tu…
    ko pilih la yg mne ko nak…

  152. afandi says:

    dia bg yg impul aku pun tak mahir sgt dlm bidang ni.yg aku tgk ari tu kat bumperdpn yg kat bwh tu ada cop impul pah tu lat spoiler ada cop impul juga cuma grey dpn aku kena byr rm 800 .kau rasa baik yg grey asal dia ker @beli yg impul tu.kejam tlg jwb

  153. afandi says:

    aku nak tanya color apa paling cantik kat grand livina aku ambil warna putih ok ker warna tu jimat dkt rm700 dr warna metlik tp aku tgk warna putih lawa kat atas jln

  154. kej@m says:

    afandi,
    nie pendapat aku la…klau aku, aku x amik bodykits impul tu..aku amik leather seat jer…
    tp tgk jgk, die bg sport rim ngan absorber impul jgk ke x..klau die bg rim ngan absorber impul skali baik amik impul tu..
    psl grill tu, aku minat impul punye..aku rse impul punye grill lg cantik dr yg biase tu…
    aku puny GL pun wane putih..cme klau wane putih nie ssh nk jge…kotor sikit pun ko dh nmpk..
    walaupun setompok air je yg ade kt kete ko tu…

  155. perbandingan says:

    bro afendi..orange color mmg jarang dan memang cun utk livina..ala2 murano..nampak kecil tapi besar…. special order punya tu
    putih murah..sporty

  156. kancil says:

    salam, afendi aku ada tanya gak ngan showroom. impul bodykit diskaun rm1700 tanpa front gril. kalau nak kena tambah dalam 500. baru ni ada call kdi di kepong, complete impul with front gril. dia nak Rm1800. sekarang tak tau nak amik impul ata air master. kita kena banyak survey, baru puas hati. kadang2 jurujual nak klentong gak

  157. toya says:

    salam,aku dah oder GL 1.6 M warna silver, siap dgn v kool n leather seat + impul bodykit tapi grill std je. RM 90 400. loan 85k interest 2.35% eon bank. minggu depan keluar. x sabar dah nih. cuba komen. rasanya macam kena tipu dgn SA tak?

  158. afandi says:

    aku nak tanya kalian semua kalau nak beli foglamp kat kedai luar nak beli kat mana kalau dlm kl.rendahnya interest kau toya aku loan 67k tapi interest 2.37 kau beli kat mana bro.pah tu hari tu aku pun nak beli manual tapi ada org ckp manual ni ada masaalah gearbox ada bunyi tu org ckplah aku pun ambil auto.kau cuba tanya org lain yg dah pakai grand mana lebih baik sebelum nyesal kemudian.

  159. afandi says:

    toya brp harga keta kau and berapa pulak dia harga eksesori kau manual kan lebih murah dr auto.aku ambil auto harga dia rm88600,diskaun rm1300jadi rm87300.dia bagi free impul bodykit kecuali grey kena tambah rm800.kalau nak leather seat,grey dpn ,tinted kena tambah rm1800 aku rasa tak sampai lagi rm90k.cuba kau kira balik aku rasa mahal lah keta kau cuma interest aje rendah

  160. kej@m says:

    salam…
    kengkawan sume, sape² yg nk amik front grill impul tu aku rse baik pkir btul² dlu…
    sabtu lps aku g tesco, ade showroom nissan kt c2..aku try check die punye front grill,
    front grill die mcm xde kualiti..xbebaloi dgn harge die…grill tu lembut..mcm senang patah..
    kalo x caye, cbe tekan grill tu ke bwh…
    kalo korg nk tau yg tekan tu, bkan aku, tp org rumah aku yg tekan…
    lg 1 jaring² die pun same…

  161. toya says:

    afandi… aku ambik yang luxury packages, harga dia 88k++ tu yg siap ada leather seat dgn v kool tinted + yg lain2. aku suruh diaorg tambah impul bodykit duit pun tambah lagi RM1700. SA kata dah discount 50% tu utk bodykit impul. lain lain discount aku tanya SA kata x ada. tapi x apalah janji boleh pakai livina. SA cakap tadi rabu ni keluar la aku punya livina….yahoooo

  162. Zass says:

    saya nak tanya tentang interest, berapa paling rendah kita blh dpt skrg. lagi 1, betul ke GL cepat karat lebih2 lagi kat lantai?? tengah buat pilihan antara exora & GL.

  163. kej@m says:

    zass,
    pasal karat tu, sy rse mungkin betul..
    tp xtau la sbb GL sy xde pula karat..(GL baru..mmg la x karat)
    tp sy tgk skru pd pintu GL tu ade potensi utk karat sbb x cat..klau tgk skru tu pun mmg dh tau senang karat..
    blik nnt nk sapu cat clear…

  164. nazrishah says:

    Cat clear ada jual ke en kejam? Spray clear ada la. Saya hari tu sapu cat tin kecik kaler yang nak sama ngan body kereta. nampak beza sikit dari warna asal, takpa la skru je orang tak perasan. Baru2 ni kat engsel pun nampak sikit-sikit, saya lap ngan kain basah terus hilang.

  165. kej@m says:

    sy pun xpasti ade ke x..igt nk cari smlm…tp xsempt pulak…
    tp klau pki cat mcm tu, nnt lme² x mati ke cat tu..
    sbb cat kete lain ngan cat biase..ko pki jenama ape ye…

  166. Sebring7 says:

    Adoiiiii….pagi tadi, Livina putih aku eksiden ngan motor penunggang pompuan kat Jalan Kuching nak masuk Duke. Motor minah tu bergesel ngan dinding kiri pintu keter aku. Abih tu,..dia bergolek-golek celah keter aku ngan keter sebelah. Punca nyer..dia bantai brek emergency, motor dia tergelincir. Kesian aku ngan minah tu pasal kaki dia luka dan lutut dia berdarah. Aku offer dia hantar ke Klinik,..tapi dia taknak..takut agaknya. So aku temankan dia kat tepi jalan sampai jalan mula sesak. Aku pun takleh tunggu kerana ramai spectator..so aku kasi pitih utk dia ke Klinik dan aku tinggalkan dia kat tepi jalan utk tunggu husband nyer. Kesian pulakk !!.. Aku pulak lepas tu hantar Livina ke Tan Chong jln Ipoh. Suruh cat dan simen kedua-dua pintu kiri aku yang lekuk. Lepas tu suruh tampal semula dan cat spoiler Air Master (Reinforced Fibre Plastic) yang calar agak dalam dan berlubang. Lepas tu kasi rawat rust at surface coating kat atas pintu belakang. Kesemuanya RM700 selamat terbang dari wallet aku ! Huaaaaaaaaaaaaa….!!!!

  167. kej@m says:

    Sebring7,

    laa..mcm mne leh jd mcm tu..nie mesti kes motor tu menyelit² nie…
    spoiler ko kene skali ker mse eksiden tu..tinggi tu..
    ke ko bli spoiler tu x cat.
    bkan ke air master punye brg siap cat skali…

  168. Sebring7 says:

    Bodykit Air Master tu memang beli dah siap cat. Yang heran tu…buleh bocor pulak RFP tu..kerana calarnya dalam sangat..Nissan suruh aku bayar kos cat spoiler tu..pasal aku beli Airmaster tu kat luar (kilang AirMaster di Tmn Industri KIP Kepong). Apa nak buat..memang dah malang..Esok siap lerr..kena collect kat luar Nissan (pasal ada org dalam Nissan tu makan komisyen ngan kontraktor bodywork luar) Dia kata..kalau suruh Nissan sendiri buat..mau cecah RM1 ribu – Lantak ler…janji keter aku cantik semula..

  169. kej@m says:

    ko xnk tmbh defusser kt kt bumper depn tu..byk org dh wat dh skrg nie..cntik gak aku tgk…
    GL ko putih kan..mmg kene la kalo tmbh defusser..letk kt yg carbon fiber..

  170. Sebring7 says:

    FULLAMAKK.. KEJAM !! Ko ni macam boleh membaca fikiran aku laa.. Skang ni aku memang tengah dok usha diffuser tu.. Tapi kat mana nak cari aaa..? Kalo boleh, kasi la alamat outlet kat mana jual mende tu.. Aku dah tengok diffuser tu,…tapi aku tak tau mana diorang cari..Appreciate if you can help me to find it !! O Please….

  171. kej@m says:

    hehe…aku pun plan nk bt mcm tu jgk…tgh menabung nih..hehe..
    dlu mse aku pki wira, aku ade try ushar kt kedai brothers..
    harge die 1 sepasang 160..tp yg tu wane hitam jer..xde karbon fiber punye…
    kalo nk yg karbon fiber, aku xtau nk cr kt mne..tampal sticker pn leh gak..
    hehe…bonet depan tu xnk tukar kaler ker…letk karbon fiber..xpon wane hitam..
    mesti gempak kete ko nnt…kene plak lowered..pehh…mabeles…

  172. Sebring7 says:

    Kejam…ko ni kalo bab tukang ‘bakar’ orang memang expert. Tapi ada ker diffuser yang special made utk Livina ? Ada tak kedai lain selain Brothers ?
    Aku nak beli bila ekonomi aku pulih balik nanti setelah RM700 hangus tadi..

  173. kej@m says:

    hehe..aku mmg ske bab bakar² org nie..member² aku slalu termakan racun aku..hehe…
    utk yg special livina punye aku xjmpe lg..kalo nk yg murah skit ko cr yg fiber la..tp fiber xtahan sgt..
    yg kt brothers tu pu solid..kalo ko pgg pun leh rse berat..
    kalo ko nk survey yg fiber, cbe ko try tgk kt kdi yg wat bumper fiber..rsenye ade kot…
    aku dlu cr kt kota tinggi..kt kl aku xtau port mne nk g…

  174. Sebring7 says:

    Takper laa..aku pakai diffuser kadbod dulu aaa…he he hee… Pitih dah abiss

  175. kej@m says:

    bole la jgk tu pki kadbod..kasi gunting cantik² sket..hehe…

  176. fauzi says:

    aku pun nak letak kat livina hitam aku heheeeee… tp aku ni tak lah tau sgt pasal2 semua nie,, biasalah… normal user,,, korang send lah gambar kereta korang utk tatapan livinarian heheheeee… tak pun email kat aku ker heheeee,,, at least ada gak smgt membara nak buat nie,,, aku print aku letak dpn pintu rumah heheheeeee……… mesti bini aku jeling2 jer kan heheheeeeeeeeeee

  177. kej@m says:

    hehe…gmbr xde la…kete aku pun lom siap lg…biase² je lg…
    aku pun mcm ko jgk..normal user jgk…bru nk blaja²..
    dlu nk wat kt kete lme xsempt…siap separuh jer..dh terambil livina…hehe

  178. Sebring7 says:

    Aku nak e-mail gambar keter aku pun..leceh jugak kat sini. Apakata kalo ngkorang kasi alamat YM engkorang summa.. YM aku pulak: [email protected]. Barulaa buleh share gambar. Boley la kita share pendapat sket..biar belum ada duit utk pasang badan pun takpa…janji angan2 mesti ada dulu !

  179. kej@m says:

    ala..aku xle bkk ym la…kt ofis aku kene blok…
    website nie pun nasib baik lepas….

  180. gen2 lama says:

    saya baru je layan forum ni…..

    tapi pelik skit la pasal mr/mrs perbandingana buat perbandingan value livina vs exora selepas 9 tahun….heloooo…mana bleh bandingkan antara beli NGL dengan deposit 30k compare ngan beli exora deposit 8000!!!!!….let say i nak beli manual exora (julai kluar kot)….harga dlm 65k…and saya bayar 30k deposit……after 9 years , total bayar = 76k (interest 3.7%)….WOW almost 28k beza dengan NGL..

    tapi kalau saya, setakat loan 35k saya buat 4 tahun je…..800 je sebulan…kalau beli exora la…Quality? so what….after 4 tahun no more hutang…

    second hand value? hmmmm kalau setakat amik loan 35k…tak payah pikir la second hand value….lepas 4 tahun kalau saya jual exora tu 20k pun dah kira untung 20k gak la….

    salam…..

  181. fauzi says:

    aduuuhhhhh,,,, tu ko punya pasallah keta apa pun ko nak beli,,, exora ker, wish ker, murano ker,,nautica ker,,, bmw ker,, itu duit masing2… sendiri pakai,,sendiri bayarr,,,,,kalo kaya beli cash,,xpayah pikir2 pasal interest n loan…………..
    berbalik pada tadi sebring… ok gak,,, ni ym aku [email protected]….. hidup livinarian

  182. gen2 lama says:

    soooooo…tak payah la compare kete mana lagi bagus dan tak bagus…dah tu compare macam budak tadika yg suka ponteng kelas…

    abis tu yang pakai kete yg dikutuk tu tak de perasaan ke?

    duit masing2 pendapat masing2….pilihan masing2….lagi satu nak bagi info check betui2…’drive by wire’ & aluminum engine tu Gen 2 Camtakpro biasa dah ada…and lastly sejak bila lotus buat enjin?

    selamat buang duit kat skirt

    salam…

  183. kej@m says:

    assalamualaikum gen2 lama..

    aku xkish ko nk ckp kete mne bagus ker, xbagus ker…
    tu lantak ko la…yg aku kish, ko sibuk kteorg nk buang kt skirt tu bt ape…
    duit kiteorg, kiterog punye ske la…kiteorg xmintk kt ko pun..mintk sedekah pun x..
    klau ko xske, diam² sudah la…
    ok?…

    cari kawan, bukan lawan..
    tq..

  184. gen2 lama says:

    waalaikummussalam….sesama kita tak elok bergaduh

    saya tak de pun kata kete mana bagus mana tak bagus…..cuma memperbetulkan perbandingan yang tak kena…

    baca forum ni pun nak cari info pasaal kete – performance, FC, problem etc….kan elok kalau ada pengetahuan share info2 tu..tapi sakit hati baca dok kutuk kete2 lain….

    pasal skirting tu ..mintak maaf la kalau tersinggung…..bedasarkan pengalaman sendiri…pasang skirting mahal2 pastu kena bantai dgn mat motor….habis buruk jadinya. terpaksa bukan semula….rasa rugi plak…

    tapi tu pendapat sendiri……maaf sekali lagi…

    selamat berforum….

    tq

  185. perbandingan says:

    bro-bro semua..
    mana boleh kita tak compare mpv mana yg bagus…pihak pengeluar pun compare antara mereka… takkan kita nak belasah beli je..tu hak pengguna..
    proton pun dia compare exora vs avanza vs grand livina( tak percaya? tanya salesman proton, selak buku kecil pd tangan diorg)..
    kalau tak buat perbandingan…org tak beli grand livina, orang tak beli exora..tepuk dada tanya poket.
    to bro gen2 lama ,
    sebab u dah beli gen2, tak perlulah condem orang buang duit ke apa ke…dah minat diorg..duit diaorg…suka hati dia orang la tuan…
    kalau u nak trade in gen2 beli livina boleh jugak…kalau boleh cepat2 la..sebelum harga gen2 drop giler..
    tentang perbandingan value livina vs exora tu after 9 tahun, u pergilah mana2 showroom proton sekarang ni…diorang pun ambil formula mcm I buat…siap terbitkan buku lagi.(khas utk salesmen diorg).. kalau I salah mungkin pihak cerdik pandai proton lagi la salah..
    I bandingkan kualiti jepun dengan kualiti proton pada takat harga hampir sama..I bandingkan kenapa orang yang dah beli livina takkan kecewa disebabab exora keluar..tu je..perbandingan 30k dengan 8k d/p tu ikut kemampuan masing masing la bro..kalau tak mampu nak keluarkan 30k..tak payah beli dulu..buat simpanan dulu..dah cukup baru beli…I buat perbandingan agar monthly kita sama dengan org yg beli exora.tu je..
    so harap selidik dulu la sebelum reply yg mengarut dan buat orang tak keruan…

  186. gen2 lama says:

    trade in gen 2 ? hahahahh mintak maaf la Gen 2 saya adah abis bayar…hak milik mutlak….value drop? no hal…senang2 je dapat cash 20k…tu la untung nya beli kete murah ni…loan pendek – no issue on 2nd value

    lagi pun powered by ngv sekarang ni…save giler….next month tambah kete….tak payah trade in..sayang oooo …..handling superb….buat pe nak tukar .gen2 buat p keje.. (lagi murah kos compare dgn naik moto) ….MPV buat balik kg & cuti2 malaysia..

    kalau pasal perbandingan spec kete memang la…pasal tu saya dok baca forum2 kete..nak cari info…so that boleh decide yg mana sesuai untuk diri sendiri…tapi bukan nak baca perbandingan tak sesuai…

    so bro kata kena kluar 30k la baru dapat bayar sebulan sama dgn MPV murah lain? pada saya baik saya beli kebun sawit 30k tu.(dah beli pun) bulan2 hasil dapat cover duit kete baru bulan2…tak pun masuk ASB…cukup tahun dividen buat bayar road tax & insuran…cukup sembilan tahun saya dapat tanah + kete….and yang penting nya 30k tu dah beranak pinak dah…bro dapat pe? kete je?

    masing2 punya perancangan sendiri…bagi saya lantak la orng nak kaata saya pakai MPV tak lawa, underpower, low quality…..janaji dapat kete & lebihan duit bleh buat investment….

    thanks la bro membuatkan aku bersemangat nak amik MPV murah….pasal bli mpv mahal kena kluar deposit besar so that bulan2 cukup makan…..

    salam

  187. perbandingan says:

    bagi pemilik dan bakal pemilk livina…sekarang dah ada 4 jenis bodykit..semuanya bawah 2k..cantik-cantik belaka..so kalau sesiapa yang tak ambil yg impul version pun x apa…pandai-pandai kita budget ikut selera masing-masing..

    p/s:
    bagi mereka yang nak melabur dinasihatkan la…rajin-rajin la buat reseach sikit…rajin-rajin belek website ni…bukan apa…takut2 tersilap labur..terus lebur..kena sentiasa buat perbandingan laa..orang tua kata..

    http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=224&Itemid=95
    http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatwa_search_result.asp?keyID=1155

  188. toya says:

    pening la aku baca komen yg panjang berjela…. hari selasa lepas aku dah ambik aku punya lovely livina. bawak balik kota tinggi dulu tunjuk kat bapak aku minta restu. dia test.. power dia kata. aku suka, bini aku suka, anak aku suka, bapak aku suka,…. semua suka

  189. labrat says:

    Tahniah toya, boleh saya tumpang pulak.

  190. kej@m says:

    ok la tu toya…
    nk jgk bapak ko test drive..
    aku soh bapak aku test drive, die xnk…
    die ckp takut terbeli…
    semggu pastu die cal aku ckp die dh booking..
    hahaha…

  191. perbandingan says:

    anak bapak….semua minat livina..bahaya tu…takut ..tok penghulu pun test drive..habis satu kampung beli livina..

  192. kej@m says:

    hehe..nk wat mcm mne…tgk ank pki kete 1.8,
    xkan die nk pki city 1.5 jer…mne thn…tu yg ikut jgk tu…
    huhu…

  193. Sebring7 says:

    Aku pulak..beli Livina kerana pengaruh arwah bapak aku jugak. Arwah bapak aku dulu pakai Datsun 120Y warna putih jugak. Dia beli Datsun 120Y (RM6300 pada 1986) tu pun dikala umurnya sebaya ngan aku sekarang. So sebagai memperingati arwah bapak aku..jadi aku beli ler Nissan warna putih jugak. Aku sayang ngan Nissan ni sebagaimana arwah bawak aku amat sayangkan Datsun 120Y nya. Rajin betul dia basuh dan kilatkan. Kalau arwah bapak aku ada lagi.. tentu dia bangga tengok aku ngan Livina putih. Malangnya, aku tak sempat mewarisi Datsun 120Y beliau kerana meninggal kerana kemalangan jln raya dgn Accord ‘jerung’ pada 1996… Aku akan bayar perabih Livina putih aku secepat mungkin utk upgrade ke Nissan Elgrand (semestinya putih jugak) kalo ada rezeki lebih..insya’allah !

  194. Sebring7 says:

    Seingat aku..enjin Datsun 120Y (B210 bersesaran 1196 cc) arwah bapak aku tak pernah rosak. Selalunya enjin B210 beliau diberi minum Castrol GT agar sihat dan kuat. Enjin nya ringkas dan tak perlu banyak maintanance. Dashboard designnya cantik macam kapal angkasa Star-Trek. Lampu belakang mempunyai gaya jelingan yang tajam ala-Lamborghini Countach LP500 Quattrovalvole keluaran 1972. Minyaknya jimat macam Kancil. Disebabkan oleh fakta-fakta tersebut, hati aku lebih cenderung kembali kepada jenama Nissan setelah kisah pahit ngan janda aku – Proton Wira 1.6 4G92 DOHC (Persona UK) dilalui. Suatu hari nanti akan aku miliki semula Datsun 120Y ‘rocket’ bercat putih, rim ‘mangkuk’ berkrom untuk aku pertontonkan kepada anak-anak aku sekarang sebagai nostalgia.

  195. kancil says:

    aku dah surveykat kedai, lbodykit livina impul sekali front grile siap cat dalam 2000 je. itupun cina kata boleh discus lagi. diperbuat dari Abs (plastik) lebih dari pu atau fiber. kualiti lebih kurang macam impul under tanchong. deme beli keta interest baru 3.25. apasal rendah sangat. aku submit loan 27/4/09. 28/4 dah lulus dia cakap interest 3.5. bila call bank diaorang cakap dah selaras. pelik gak

  196. kej@m says:

    kancil,
    kt kedai mane ade jual bodykits impul tu..front grill saje bape harge die…
    klau tan chong punye grill aku xnk..sbb lembik…mcm xde kualiti..harge mhl..

    Sebring7,
    nnt dh dpt kete tu, leh wat tread kt dlm nie..psl kete ko tu…

  197. gen2 lama says:

    Thnks la mr perbandingan…..ingat mengingati sesama ummah….tapi saya dah lama tinggalkan benda2 yg ada unsur gharar ni….akaun ASB pun ada 100 hinggit je dari dulu….tak pernah update berapa dividen dah masuk..

    baik buat investment kat hartanah….alhamdulillah, kumpul skit2 dah ada 5 ekar kebun kelapa sawit dah skrng…seekar tanah kosong plan nak tanam pokok vanilla..

    dah tua nanti bleh WARISKAN kat anak cucu. bleh gak diaorang ushakan…..taknakla wariskan ‘harta’ yang kena kluar duit nak maintain/pakai…

    Dah selamat sign agreement mpv murah….so…selamat tinggal forum kete Livina…tunggu angkat fairlady baru masuk forum balik…

    till then…..banyak2 maaf jika ada sesiapa yg tersinggung…

    wassalam…..

  198. salesmankereta says:

    salam,aku buat masa ni takde kete grand livina tu………kete “scrap” ada la, nak tak….boleh buat ‘drift’ tau….

  199. kancil says:

    kedai kat manjalara. masuk ikut depan petronas. kedai kat belakang. kalau cari susah ckit. dia ikut pintu tepi. tak buka open. di suply aksesori untuk keta luar. no kedai rasanya 96. front grile impul rasanya 300 ratus kot. aku tunggu bos dia balik dari oversea nak dell harga impul full aksesori. utuk livina banyak gak aksesori. naik gila tengok. kebanyakan bodykit ada diperbuat dari PU atau ABS. Abs sama je kualiti ngan tan chong. memng plastik. tapi tahan. baru ada guru sama keje jabatan. accident livina, dipakai versi impul. bumper belakang termasuk dalam. bawa tan chong kene 500. plastik tu kena layur semula ngan api nak bagi elok semula. kalau pu atau fiber kita boleh simen je. kalau plastik ni lain ckit. ni emel aku. [email protected]

  200. datsun says:

    bro Sebring7,
    register kat mylivina.com dah? aku beli livina sama dengan datsun 120y aku sekarang…aku pakai 2 sekarang ni…maintanence jimat…
    aku punya standard …no modified..x pernah overhault…kira semua standard laa…
    bro nak datsun 120y? masuk http://www.mylivina.com —> want to buy– tanya forumer sapa2 nak jual 120y..mesti ada punya..boleh buat kelab datsun 120y pula..

  201. kancil says:

    aku ada masalah ckit la ni. loan bank dah lulus 29/4. aku tak sain lagi. minta tempoh satu bulan ngan salesman untuk fikir. masa bank tel aku cakap 3.25 tapi dah lulus ckp 3.5. keliru gak. rasa dalam 20 hari ni nak survey sendiri bank mana rendah interest. ngan salesman tak boleh percaya sangat, ada tanduk panjang ada tanduk pendek. sebelum ni ada sales advisor dan klentong aku pasal diskaun. jap ckp 3000, bila dah booking ckp dua ribu pulak. kalau aku report kat bahagian perdagangan kena salesman tu. mujur jumpa ngan sales eksekutif ni. dapat gak tolong redakan kemarahan aku. la ni bank mana interest rendah?

  202. kancil says:

    datsun ko beli livina berapa interest? buat ngan bank mana

  203. kej@m says:

    kancil..kwn ko yg eksiden tu, eksiden kt mmr2 ker…
    ade kete langgr blakang ye…

  204. kancil says:

    eksiden masa nak undur. teruk gak bodykit impul yang kat belakang.kena layur baru elok. habis rm 500. front grile tan chong memang plastik. tapi tahanlah. kalau nak bodykit elok cari luar. under tanchong mahal ckit. cubalah try cari manjalara. situ harga pun ok. livina impul 1 minggu baru sampai. kalau tanya kedai aksesori kat setapak kena tunggu lagi tiga minggu. harga lagi mahal. nissan livina side sill plate yang ada lampu biru pada huruf cantik gak aku tengok. side mirror led pun ada. tapi masalah untuk wyering dia tak buat. kena pi kedai aksesori untuk upah pasang. sebelum pi manjalara tu elok servuy kedai biasa dulu untuk tau harga. nanti senang nak tawar menawar.

  205. kancil says:

    biasalah pompuan bawak he.he.he

  206. Cecawi says:

    Tak pasal-pasal ari ni aku nak kereta berhias…!!!Apa x nye, start kete tak leh,terus call helpline. Bagus service dia orang. 30 minit sampai la Bro
    angkut kete ngan aku2 sekali ke Nissan Seksyen 13. Lama ngak tunggu kat sana………..Rupa2nya baterinya yang kong..
    Dah terlanjur kan sana terus service……….
    Anyway terima kasih pada kedua Bro di talian dan trak tunda 2.

  207. Sebring7 says:

    Datsun !…Skang ni berapa market price Datsun 120Y ‘rocket’ daa..? Aku teringin gak nak beli sebijik.. Kalo drive, rasa macam ‘low-profile’..nampak macam takder duit, polis nak saman pun,..cam kesian. Aku nak buat standard habis..tapi kat dlm nak pakai enjin Pulsar Twin-cam 16V atau munkin enjin Datsun SSS. Rim pulak pakai ‘mangkuk’ chrome 13 ” bertayar gemuk. Aku akan taruk Double Strike GT macam ala 70′an. Kalau Hail Amir dan Uji Rashid nengok…perghhh !! mesti lelehhh.. Ekzos pulak jenis double barrell chrome. Amacam OK takkk..?

  208. datsun says:

    bro kancil,
    aku beli dengan keuntungan bank 3.6% setahun bank islam Mualamat..nampak cam tinggi sebenarnya aku tak rugi pun sebab kalau lambat bayar x da penalty..loan mudah lulus..100% islamic banking..tu yg penting…aku da pasang LED side mirror..mengancam..wiring tak susah mana..just sentuh wayar pd signal je..tapi panel pintu mau buka..untuk masukkan wayar dr Side mirror ke signal..sekarang dah ada auto lipat side mirror..nak beli g kat http://www.mylivina.com
    bro sebring,
    aku punya market RM8000++, nissan nak beli..nak letakkat showroom..tp aku tak nak….susah mau cari sekarang..aku punya standard giler…
    bateri boleh cecah 4tahun maa.. memang pickup… ingat nak sambar satu lagi..untuk buat style mangkuk plak…fuh..kalau masuk bandar…memang org jeling…. tuan polis dah 3 x tahan aku..tanya beli mana datsun ni..ha ha..selalu org tua-tua je bawa…

  209. kancil says:

    datsun, kau pasang led sid mirror berapa? aku tanya kat setapak nak 250 siap cat. nanti nak try tanya kat manjalara. rasanya boleh dapat murah lagi kot. ingat nak pasang sendiri, kalau pakai mugen visor cantik tak? aku tanya luar 100. cadang nak survey lagi.

  210. datsun says:

    bro kancil,
    led side miror ada 3 jenis, add on-rm250-280 siap pasang.
    full cover -rm350-400 siap pasang, electonic side mirror(boleh lipat)rm700 siap pasang.
    door visor u pasang yg besar khas utk livina.memang ngam..kalau u jenis smoker, bka tingkap besar sikit pun tak pe..covernyer besar..puas hati..harga dlm RM80-RM130..yg kualiti ambil yg RM130.. rujuk http://www.mylivina.com (bab sunvisor)

  211. q-sara says:

    Takde sape2 ke authorized dealer livina kat cni..
    10cent arrr…exora pnye psl, interest kete cap jepun naik..
    time interest da naik ni la baru terpk nak mik livina…uwaaaaaa

  212. kancil says:

    saya dah survey satu kl. semua interest naik. cuma ada sorang brother ni lurus ckit, bagi diskaun 3k untuk livina 1.6 manual pastu dapat free gift lagi. mybe minggu depan sain agrement. kalau nak blh bagi no tel and nama ke emel kawe. nanti sales manager tu tel, dia direct ke Hq nissan.

  213. sham says:

    salam…saya rasa saya ada masalah yg sama dgn en ramli….komen no 46 dan 47….risau plak rasanya…baru 2 ari amik…

  214. sham says:

    lagi satu nak tanya…nape lampu brake dan abs menyala waktu gl bergerak?? tapi ari ni masalah tu dah ilang…

  215. datsun says:

    lampu abs N brake menyala mungkin banyak sebab,
    kadang-kadang wayar tersentuh je di sesuatu tempat
    mungkin ada masalah pada brake (tanda alert)
    apapun pergi ke sc and diorang akan gunakan komputer utk check masalah..

    masalah berbunyi pada steering tu boleh claim jika betul..kalau rosak harganya dalam RM500..so cepat-cepat g sc n diorg akan suggestkan
    sama ada betul atau tidak.

  216. labrat says:

    En sham kena pi tanya kat sc. takut nanti kerosakan mekanikal lagi teruk..

  217. kuchai says:

    en sham dah g repair ke prob 2? apa prob ?????

  218. Joko says:

    Sham.
    Mungkin juga minyak brek nak habis, cuba check kat dalam bekas inyak brek.
    Kalau ada kebocoran kat disk atau tayar tu basah ajer kesan minyak brek keluar… atau kat master pump.

  219. NuuV says:

    Betul ke produk NIssan akan naik harga? Ada info tak..

  220. adam says:

    grand livina tak seindah namanya tiada pa pun yang grand. biasa ja ni keta.

  221. adam says:

    dah pakai keta ni dalam 3 bln problem sama mcm en sham. tanya sc diorang tak dpt solve, last2 diorang ckp stereng livina memang bunyi mcm tu. pelik juga stereng kancil yg saya pakai dah bertahun tak plak ada bunyi mcm tu.

  222. otto says:

    exora punya psl interest keta jepun pun ikut naik.

  223. kancil says:

    paper minggu ni ada keluar kenyataan dari persatuan automobil malaysia mengatakan bahawa jualan kereta dijangka tidak meningkat. berlaku kemerosotan jualan pada bulan april disebabkan kenaikan interest tak di jangka. toyota juga mengumumkan kemerosotan jualan. jadi sape2 nak beli keta elok tunggu dan lihat, jika dilihat hujung tahun lepas interest sampai 3.8 – 3.9 selepas kenaikan harga minyak tapi boleh turun sehingga 2.38 pada bulan2 berikutnya.

  224. bimbingos says:

    ya betul tu. elok tunggu dulu.. rasanya buleh turun lg interset dalam bbrp bulan lg.

  225. kancil says:

    kita pakat jangan beli dulu. ada SA cakap, kalau interest naik lagi orang tak nak beli keta. bank ada duit tapi orang tak nak pinjam, kesimpulan syarikat jualan keta rugi sebab jualan merosot, bank tak dapat amik keuntungan dari peminjam dan akhirnya membawa kepada terbantutnya pemulihan ekonomi.

  226. sham says:

    salam…dah bawak gi sc dah…katanya mmg ade bunyi sikit mcm tu…tu biasa…pasal lampu tu dah tak menyala dah…

  227. 2249impul. says:

    Bab interest…. mungkin dah rezeki… sy sign loan skitar bln feb/mac… dapat 2.45% dan member sign loan bln mac dpt interest 2.35% public bank… 9thn la… (kalu ada 25 tahun pun…. sy buat … sama mcm belli rumah)… skrg sy xtau brp interest untuk NGL. Harapnya lebih rendah daripada int yang ditawar 0leh Ah Long….kang….

  228. afandi says:

    aku ambil loan akhir bulan 4 dpt interest 2.37% aku buat dgn rhb bank

  229. matjohn says:

    ye la. interest keta import dah naik 3.5%. aku ingat diorang nk selaraskan interest keta tempatan dengan import jadik sama rendah (+-2.5%), rupa-rupanya naik. hampeh betul.

  230. kancil says:

    affandi, submit loan tu hujung bulan 4, berapa tarikhnya?

  231. angga_sebayang says:

    hmmm…saye ni orang indon, saye juga gune nissan grand livina 1.5 black saphire..
    emang sedap rase kite setir GL, tag bayak minum minyak. 1 liter minyak bise capai 14 kilometer..
    ape di malaysia khusus nya di serawak, suadah ramai penggune GL??
    ade toko modifikasi tag di sarawak(kuching) untk body kit,muffler, accesories??
    saye rase nak jalan” ke malaysia bawa GL..
    nak melawar rase..

  232. afandi says:

    dlm 27hb masuk loan petang tu juga loan aku lulus dan aku gi sain agrement 5hb mei,pasal apa kancil kau tanya

  233. kancil says:

    apalah nasib, masuk ni dah dua orang SA dok tipu. bulan 2 tu bayar book dulu sebab nak dapat diskaun 3k. seminggu lepas tu maklum dapat 2k je. cancel book hanggus 1k. bulan 4 submit loan dengan SA baru ingatkan blh dapat interest rendah sbgmana yang dijanjikan. last2 dpt 3.5. tarikh submit loan sama dengan affandi. sakit hati ngan SA tu last sekali cancel semua.agrement pun tak sain. agak dah reda hati, bulan 7-8 ingat baru nak buat balik. rasanya malas nak cari SA melayu, banyak sangat kelentongnya. nak tanya, gl bwh carpet dekat kaki tu semua pakai polystrem ke? saya ada baca forum, tapi tak jelas dengan apa yang diterangkan

  234. afandi says:

    kau pergi tan cong mana kancil,kesian kat kau

  235. kej@m says:

    kancil, nape ko kene mcm²..
    kesian ko..nape x amik jer mase dpt rebet 2k tu jer..dari burn 1k free² mcm tu, baik amik jer..
    aku pun dlu kene mcm tu..tp bile pikir balik, dari rugi 1k duit aku, baik aku rugi duit rebet yg die bg..
    xdela terase sgt…

  236. kancil says:

    first SA jumpa masa buat show kat masjid wilayah dr shwrm cheras. bln 2 call dia, sebab dengar ada diskaun tinggi, dia ckp ada hujung tahun 2008 punya extend sampai raya cina(hujung bln 2) tu yang book dulu, kena bayar 1k. dia janji akan bagi ikut diskaun ni. nanti masa submit loan, dia ikut mana yang tinggi lagi, kalau rendah dia akan ikut masa book. saya cadang nak submit loan bulan6, blh bayar dmpyment tinggi ckit, lagipun study dah nak habis. ringan ckit beban. last jadi mcm ni. dahlah nak bagi freegift payung je. orang masuk takaful keluarga dlm 80 sbln pun blh dapat payung. beli keta puluh ribu takkan nak sama masuk takaful. dia ingat kita tak cerdik. rupanya tinggi rendah diskaun ni bergantung kepada jualan satu2 shwroom dalam tempoh sebulan dan kebijaksaan SA untuk capai target jualan, tu yang korban komisen.SA yang kedua ni rupanya brooker dari shwroom jln ipoh. bila minta tempoh 1 bln untuk fkir nak sain kontrak, mula dia nak pancing kita nak suruh sain jgk, sampai kata keta dah ada siap daftar jpj untuk jerat kitaj. yang pelik kita tak sain apa2 lgi. akhir sekali fikir balik tangguh dulu, bila masa sesuai baru buat balik. takpelah didunia terlepas, diakhirat esok belum tentu lagi.

  237. kancil says:

    terima kasih byk kawan2 kerana sudi mendengar masalah saya..

  238. azzlee says:

    Akum kekawan,
    kater aku dah nak kuar dah.aku ambil 1.6 jerdah mula tak boleh tido malam dahhh,fikir hal kereta GL aku ni.

  239. afandi says:

    tahniah azzlee kau dpt brp interest dan color apa kau ambil.selamat menjadi keluarga grand livina

  240. ZUL says:

    livina kat johor ada club tak

  241. toya says:

    kesian betul budak kancil ni. hari ni kat paper tan chong ada advertise interest untuk livina 2.75%. kau cuba try check la kancil. zul kau join mylivina club. ada juga budak johor kat situ. aku pun johor juga tapi kerja je kat kl.

  242. Comment says:

    Bro Zul..MyLC (Livina Club) tu satu antero Malaysia ada. Jangan risau gi mana pun kat Malaysia ada geng leh TT sama. Kitaorang mmg no hal kalau ke mana pun ctct je diaorg..leh ar kenal. Nko Johor kat ne? Meh join MyLC.

  243. azzlee says:

    terimakasih bro afandi,
    Aku ambil colour hitam 1.6.bab interest tu tinggi gak lah 3.5%…SA tu kata int dah fix.
    Teringin gak nak jumpa keluarga GL….

  244. fauzi says:

    aku JB kat jalan kempas lama,,,, kat ngan starhill golf resort ( aku tak tinggal dlm resort tu hehee ) JOHOR livinarian

  245. kej@m says:

    azzlee,

    jom la join MyLC…aku pun dh join club tu..tp lom penah lg join TT dieorg..
    tp² hujung mggu blik jb..hr biase, sampai rumah dh mlm..so xde mase nk join dieorg..teringin jgk sbnrnye…

  246. Lily says:

    Kej@m..
    lavina ko kale ape?

  247. kej@m says:

    kale putih…
    kaler yg paling susah nk jage..ade tompok air sikit pun dh nampak…

  248. kej@m says:

    nape ly, minat jgk ker…
    kete aku stended lg..lom wat pape lg…

  249. azzlee says:

    kejam,
    Nanti lah kalau dah dapat GL baru leh joint..kejam kete kau warna putih ke,alamakkk.putih memang cun giler beb.Tapi nak menjaga nyer memang lah berat sikit.Tapi memang cun…nampak mewah beb.Aku ambil hitam jer lah.hitam ni pon tak boleh berabuk sikit.satu batu pon leh nampak kotor…alamat hari hari kene mandi lah GL aku ni.
    Lily kete kau warna aperrr…

  250. Comment says:

    Livinian yang kat JB + yg dtg JB tu hello hello ar kalau senang boleh NGETEH!
    d(‘_’)b

  251. kej@m says:

    hehe..tula pasal..ssh nk jage…
    nasib baik kt area rumah aku, ade org amik upah basuh kete,
    aku soh die basuh jer..seminggu 3 kali..xde la nmpk kotor kete aku tu..hehe…

  252. kdi says:

    colour putih paling besh! hua2.. chun melechun! tapi xkan sampai 3 kali seminggu kot basuh kereta? kdi pakai 2 kereta putih, sebulan sekali sudeyh.. kalo nk kurangkan kotor melekat, masa basuh tu polish sekali lepas tuh. kompem tahan sebulan.

  253. kej@m says:

    ala kdi..die dh wat pakej..sebulan 50 hengget..lagi pun die basuh luar jer..kire ok la..
    tgk kete berkilat jer..hehe…

  254. Comment says:

    kej@m..nko join kelab basuh kereta tu yg jenama Cars. Basuh + wax atau polish RM35 je. Kereta putih at least sebulan sekali buatlah wax atau polish, lagilah kalau selalu terjemur kat luar.

  255. kej@m says:

    tula..igt nk joint jugak tu..xyah bsuh slalu lg…
    tggu blik jb nnt la baru try tgk kt jusco tebrau tu..
    ina aku, hari keje mmg xjln..hujung mggu pun, kalo aku blik jb naik bas, mmg x jln la jwbnye..
    hehe…

  256. Joko says:

    Kejam,
    wah seronok nyer kalau ada kontrak tukang cuci, bangun pagi jer dah berkilat, sedap jer hati nak bawak. Dulu aku pernah pakai camtu, tapi bila musim kemarau pada tahun 1998 tuh , abis di tutuhnya basuh pakai air kolam renang yg berklorin tuh.. naik hangin aku, terus aku tamatkan kontrak. Kelakar pun ader, sebab yg keja tu pendatang dari India, puas aku bagi signal tangan suruh berenti basuh, tiga bulan lepas tu baru berenti, sebab dia tak faham cakap aku.

    Sekarang duduk rumah teres , basuh sendirilah, tapi kena pakai kerusi sebab GL ni tinggi, tak tercapai tangan ku belah atap tuh.. heeh e

  257. kej@m says:

    yg nie pun x paham bahasa malaysia jugak..ckp bahasa english, tu pun campur bahasa isyarat..hehe…
    dok kt aprtment, terpakse soh org yg basuh..kalo nk basuh sendiri xlarat plak nk amik air kt atas..
    dah la ina nie besar..penat nk basuh..sejak aku pkai Ina nie, baru 2 kali aku basuh sendiri..hehe…

  258. Joko says:

    One thing yg aku perasan kat GL atau Ina..Ina ko panggil tuh (kang ada bini jelous tau lah ko)
    Dia punya enjin payah nak nampak kotor, sejak beli awal Mei itu hari aku belum pernah basuh atau lap pun dalam tempat enjin dia, dan aku perasan dia ada filter habuk kat grill depan tu.. kira okey lah tuh.. kereta Waja aku satu lagi tuh , selalunya aku kena basuh dan lap enjin dia jugak …

  259. kej@m says:

    oo..yeke ade filter..aku x perasan plak…
    hehe..kalo die nk jelous pun aku x kish..hehe..mcm iklan vios la plak…
    “madu awak tu..”..

  260. Joko says:

    Yelah.. nanti orang lain tidor atas tilam dalam bilik, tapi ko tidor atas tilam tapi dalam MPV sendiri.. hee hee tapi tak per siap ada air cond ngan music lagi..

  261. kej@m says:

    haha..baru la jd hotel grand livina…

  262. Joko says:

    ha ah ye lah tuh, orang tidor hotel 3 ker 5 bintang , awak tido hotel beribu-ribu bintang di langit…
    Livina aku kalau aku tak basuh, memang kepuh lah , harap kan bini aku basuh, itu hari, capuk2 ada yg kena lap ada yg tidak, walau pun warna silver. Mungkin sebab besor bebenor body nya yg nak dilap dan disabun, itu belum aku cek kat dalam mugguarg tayar lagi…

    satu lagi aku nak citer, aku ada pasang micro compressor dan magnet untuk tambah power dan jimatkan minyak. pasang kat The Brother ,ampang. Takat ni, power tu ada tambah lah sebab lebih cepat pickup dia tapi bab jimat minyak aku belum pasti lagi, macam sama ajer.. kalau tak ada perbezaan aku ingat nak bukak balik lah.

  263. Sebring7 says:

    Memang anak kecil aku (3 tahun) cukup suka naik Grand Livina aku.. Kalau naikk jer..pasti tidor berdengkur. Aku baru jer travel balik kampung hampir 1000 km dari KL-KB-KL. Memang sesuai utk travel jauh. Kuasa torque enjin nyer memang responsive dan memberikan tenaga yg cukup setiap kali aku perlukan. Badan pun tak mudah letih dan penat hasil dari teknologi anti-ripple suspension system macam kat Nissan 350Z guna. Kalau bawak Wira aku dulu…sahh bantai tidur setengah hari, bila dah sampai rumah.. kerana setiap bonjol dan lekukan dijalan sepanjang 500 km habis ‘dikutip’.

  264. Sebring7 says:

    Korang perasan tak iklan Grand Livina dah mula ditayangkan semula kat TV sekarang ni ? Begitulah juga gambaran yang hampir serupa bagi family aku masa angkat GL kat Showroom Kepong dulu. Cuma bezanya famili kat iklan tu datang naik motor buruk ke showroom tapi family aku datang naik Wira buruk ke showroom. Masuk jer dlm my new GL..kesemuanya begitu excited dan anak aku terlompat-lompat gembira setelah hand-over.

  265. kej@m says:

    anak aku plak sebring mase baru dpt, die diam jer..sbb baby lg..
    tp skrg nie sejak dpt kaki, asik duduk kt belakang jer..main lubang aircond kt blakang tu..hehe..

  266. azzlee says:

    Hello kekawan,
    Kejam kau jgn basuh selalu GL tu.luntur plak cat dia….jgn sampai demam lina kau udah ler..heheheheh.sebring7 kau balik kg beraper kene minyak.

  267. azzlee says:

    kekawan,
    Lagi satu aku nak tanya kat maner pasang tinted yang murah dan ok nyer.

  268. Sebring7 says:

    Azzlee…kawe kelik kampung ke Kota Bharu cuti sekolah hari tu dari KL: 465 km sehala. Livina 1.6 auto aku hanya menelan minyak lebih kurang RM65 ajer. Panduan agak konsistent, dari KL 2 pagi dan sampai KB 9 pagi. Balik dari KB pulak pukul 1 ptg. Dalam perjalanan pulang ke KL agak bersemangat sikit..kerana Livina putih aku telah menumpaskan 5 biji Citra antara Gua Musang to Raub manakala ditumpaskan sekali oleh 1 biji Citra kat Kuala Lipis. Hasilnya: perjalanan pulang ke KL menelan minyak RM75. Tinted cermin Livina kawe guna jenama ‘Air-Cool’ dgn ketelusan paling gelap yg dibenarkan JPJ. Air-Cool black millineum utk kesemua tingkap berharga RM1000 kat Metro Prima Kepong setelah diskaun. Kalau V-Kool pulak, diorang offer aku RM2400. Nissan pulak offer V-Kool at RM2600… Tepuk dompet, tanya kedai..sendiri mau ingat !

  269. Joko says:

    Yelah aku pun sedang kumpul modal nak pasang tinted. La ni, bila drive, semua orang nampak isi kandungan kat dalam kereta, pakai tshirt koyak ketiak pun owang nampak. Itu hari The Brother offer aku kat RM450, tapi harapkan gelap ajer lah, tapis UV panas tak jugak. sebab aku dah pasang kat Waja aku dulu. yang jenis Air-Cool tu berapa tapisan UV dia ?

  270. afandi says:

    sebring kau kat kb kat area mana.aku ingat nak blk kb hari isnin ni nak hantar org rumah berpantang kat kg.ni kali pertama aku buat blk kg selepas beli akhir bulan 5 hari tu.rm65 minyak kau pakai rim asal dia ker,aku dah tukar rim 17 agak2 brp habis myk

  271. afandi says:

    aku nak tanya kekawan semua spring sport grand dah ada ker belum kat pasaran,kalau ada kat mana pasal aku pakai rim 17 nampak tinggi sikit tak nampak sporty mcm stream.kalau nak beli yg impul mahal bebenar

  272. kej@m says:

    afandi,
    sport spring tu ade…ko join la MyLivina club.. kt situ mcm² barg ko ble dpt…ko register kt sini..

    http://mylivinaclub.com/forums/

  273. afandi says:

    bisa dlm brp harga sport spring kejam dat kat mana kedai dia

  274. kej@m says:

    harga sport spring saje, aku x sure..tp kalo campur ngan absorber skali x silp aku dlm 2k lebih kot…
    tp kedai die aku x tau.. aku x penah tanye plak kt dieorg bli kt mne..

  275. azzlee says:

    sebring7…ok lah tu kalau jalan mcm tu nyer jauh guna rm65 jer..jimat jimat…tahniah kerana berjaya mengalah kan citra.5 biji lak tu.power memang power.thank for info tentang tinted tu.nanti lah perlahan lahan kumpul duit dulu.nak guna yang bagus sikit.tapi tak ada lah ribu ribu…kopak beb.

  276. dat says:

    ada experiment owner GL tentang FC untuk livina ni…sila cari di http://www.mylivina.com

  277. Comment says:

    Sejak aku pakai GL 1.8A, FC dalam anggaran 13 sen+- 1 km kalau long distance, dgn fully loaded dan kelajuan 120km/j+- cam tu. Ni lalu jalan biasa kalau lalu highway rasanya lbh rendah lagi. Kalau nak tukar sport rim kenalah yang branded + ringan skit. Kalau tak rim asal ngan tayar sotong tu pun ok. Ingat nak sambar rim IMPUL walaupun harganya memang mari…

  278. rashid says:

    i nak ckp skit, x rugi beli glivina sebab, memang jimat.sebut NISSAN jimat minyak engin kuat tahan lama harga pun x mudah jatuh.NISSAN KAN.KERETE IMPORT YANG SEMUA ORG MAMPU MILIKI. NISSAN IS THE BEST in MPV.

  279. azzlee says:

    kekawan,
    “SELAMAT HARI BAPA”

  280. kdi says:

    kej@m,

    wah.. dah ana nama manja utk grand livina dah tu.. “ina” alahai manje seyh.. hu2.. waa.. patutla basuh selalu.. ade contract sebulan rupenye.. ok la tuh.. tapi sebulan sekali kena polish jgak tau.

    comment,

    yang CARS basuh kereta tu ada website x? camne nak tau details?

  281. kadok says:

    saya ambil gl awal bulan mei. baru2 ini check kat bawah keta, ada dua tiga tempat x de antirust – bawah tempat tayar spare & kat dua2 absorber depan. kekawan ada pengalaman sama

  282. norsumiza mehat says:

    salam,

    aku minat grand livina warna putih?
    ada sapa2 tahu brapa bayaran utk booking?
    downpayment brp, buat 9 thn?

  283. kej@m says:

    norsumiza mehat,

    ko nk amik 1.6 ke 1.8?
    aku punye wane putih gak..aku amik yg 1.8..tp aku yg basic jer..maksudnye, xde skirting,leather seat..
    duit booking RM1k. downpayment aku byr RM17k..bulan² akunye RM917 utk 9thun..
    tp interest aku nyer dulu 2.7%..skrg punye rate interest aku xtau la..

  284. mak budak says:

    aku punya livina 1.8…gold colour….ada skirting,….interest 2.34%….bayor bulan2 dekat2 rm900…laki aku bayor…alang2 amik livina baik amik 1.8……baru sedap pecut….! langsung tak bergegar…tak cam exora, cam goyang inul nengoknya…..bukan nak ngutuk…tp ini realiti….jgn maraaa,,,,,,,,

  285. Comment says:

    kdi,
    Web CARs tu http://www.carsbeauty.com/
    Tapi link Malaysia cam tak menyala je. Aku biasa pergi kat JJ Tebrau City, Holiday Plaza (JB), Bukit Jambul ngan Queensbay Mall. Hari tu gi kat Tesco, Kota Bahru pun dah ada. Klau area KL pun byk lokasinya. Selalu travel tu yang senang nak polish + wax + wash.

  286. kej@m says:

    comment, dlm website tu die ade letk nano mist..utk ape tu..
    td kalo xsilp dlm myLC pun ade member beli nano tu..tapi x pasti la bende yg same ke tak…

  287. Joko says:

    Mak budak,

    Aku dah cakap dah, hee.. memang lah ko tak gegor, tapi laki ko lah yg gegor sebab kena bayor… hii hii

  288. dhia's says:

    Kawan pakai livina dah hampir setahun dah..so far memang berbaloi…bini aku yg bukan kaki keta pun tau livina mmg bagus,ekonomik sedap dipandu…full tank ble balun 550km ++…dr shah alam sampai lumut, jln2 pusing2 pas tu balik shah alam xpayah tuang minyak….average speed 130/hr…mcm2 keta aku dah pakai dah…paling menyampah perdana V6 aku…membaham duit aku jer…probllem x abis2….kete malaysia yg agak bagus cuma wira je..itu pun model yg tahun 90an..sekrg pun proton mcm hampeh……..langsung x belajar dari kebodohan lampau….he…..

  289. Dean0614 says:

    Salam Semua,

    GL putih 1.6 aku dah nal keluar. Ader sapa2 tau brapa RM side mirror yng leh lipat…belah penang ada tak?

  290. Comment says:

    kej@m…tang nano mist tu tak pasti sama tak yang dlm MyLC. Nanti kalau gi basuh kereta aku tanya.
    Dean0614..nko nak side mirror yang ada led ke yang motorised tu? Dalam MyLC ada thread tang tu.

  291. user says:

    side mirror lipat dalam RM700..
    sekali lagi dijelaskan..
    sapa-nak beli livina tak kisah la 1.6 ke 1.8..sama je… janji NISSAN…caya laa..
    aku guna dah dekat setahun 1.6..setakat ni aku berani pecut 150 je..takut speed trap…
    memang berbeza..kalau koorang beli..masuk bandar…semua org jeling…nak pulak yg bujang…fuh….

  292. Dean0614 says:

    NORSUMIZA…

    BOOKING LEH BRAPER PUN…..AKU MASA BOOKING BG SERATUS JER RM100….BERGANTUNG ATAIH SA….
    BAYARAN BULAN=RM960 INTREST RATE 3.1% HUHUHUHHU NYESAL X AMBIL MASA AWAL TAHUN…..
    DOWNPAY…= RM8XXX

    LUSA KETA KELUAQ….STOCK BANYAK LA NIE…AWAL TAHUN DULU KENA TUNGGU 2 BLN…LA SETTLE BANK AGGREMENT …JPJ ….1 MINGGU LEBIH KURANG KELUAR LER…

    AKU PUNYER 1.6A ..KALER PUTIH….

  293. kancil says:

    Dean0614
    interest 3.1% islamic loan ke? berapa tahun? kalau 9 thn berapa kadar interestnya?
    berapa diskaun SA bagi.?
    amik ngan showroom mana?

  294. TGM106 says:

    Saya dari muar.dah book GL 1.6 M minggu lepas di T Chong lah. Sales man tu bagi discount rm 2800 dan 50% aero kit impuls tapi tak termasuk grill depan.Kereta kena tunggu yang peliknya di K.L ready stock dan bagi discount rm4k atau free aero kit impuls dan leader seat. Adakah perkara macam ni biasa berlaku. Rasanya nak cancel je kat muar tu dan ambil di kl je. Ada member kata credit dgn TC interest rendah sikit tapi kalau mana2 bank dah tetap 3.5%. Macam mana nak dapat loan dgn TC tu.Ada tak member boleh bantu boleh dapat cepat, nak bagi deposit rm20k.Paling lama berapa hari kene tunggu untuk dapat GL TU.

  295. kancil says:

    TGM106

    Boleh baca pengalaman saya pada line 40 diatas.
    apapun cuba dapatkan advise dari kawan2 agar dapat buat pilihan yang terbaik.
    pasal loan dari .TC Capital sekarang ni saya tak berapa pasti, tapi bulan mei adalah jugak tanya, interest memang rendah ckit tapi bayaran limit 7 thn and not islamic loan. pasal stok keta saya ada gak tanya dengan parent yang keje di stor simpanan Nissan di segambut KL. sekarang pengeluaran keta dah cepat. waktu kerja dah jd dua shift. so alasan takde stok tak boleh pakai. kadang2 depa keluar keta bulan depan kerana target jualan bulan ni dah capai.

  296. Dean0614 says:

    Kancil…
    Aku ambil bank muamalat…islamik punyer…SA bg discount RM2k ajer….1K dia tolak sebab nak baiki keta yng aku tolak. Aper pun TC nie kemut ckit….
    Toyota leh bg macam2….semalam aku pie usha Rondo….sajer2…deap buat promotion…Tinted all + GPS + DVD + RoofMonitor….Kat SA TC jenuh mintak depa bg extra matt + voucher tint ajer….kemut sungguh..
    Aper pun esok keta keluar…ingat nak suruh SA isi minyak bg penuh,,,hehehehe

  297. TGM106 says:

    Boleh bantu di mana boleh dapat air master body kit / full set yang harga berpatutan. Saya dah call beberapa kedai ada yg bagi harga > rm2k.tapi ada rm:1400 ,1600. kalau ada member yg dah pakai dan puas hati.Tolong bagi info lokasi & no tel. kedai tersebut.

  298. kancil says:

    Dean0614

    bermakna interest dah turunlah ckit, awal bulan 5 hari tu 3.5%. insyallah nak submit loan hujung bulan ni. nak buat 9 tahun. nampaknya nak kena survey betul2 showroom mana nak amik. . esok jgn tak minta, kalau boleh minta sekali NET isi barang kat belakang, nanti tak payah beli dah. he. he.

  299. abe mad says:

    teringin nak beli GL.cuma nak dapat maklumat dari sapa2 mengenai air con untuk penumpang barisan belakang.ok ka

  300. mak budak says:

    aku pakai GL 1.8….ms cuti sek baru ning balik kg…mg g kenduri ada mak sedara duk belakang sekali….aku ty air-cond terasa x….? ktnya, ok jer……
    pendek kata tak kan menyesalah klu beli livinaa……kualiti mmg berbaloiiii………tak mcm proton…hampeh jer…..cayelah…!

  301. kdi says:

    oi mak budak,

    kalo rasa grand livina tu bagus, xpayahla sampai nak mengutuk kereta lain. kan buruk perangai namanya tuh. buat malu owner2 grand livina jela ko nih. adeyh..

  302. black evia says:

    rilex arr.. bro kdi..
    bior kn je dorng poyo2.. huhuhu..
    layan…

  303. mak budak says:

    alah…..jeles lah tuh………suka hatilah nak kutuk kete pe2 pun…..dah mmg benar proton kualiti kurang…mengaku jerlah…..aku dah serik dah pakai proton…..menyesal sgt2 dulu aku beli proton iswara aeroback tuh….! sekarang aku dan livinaaaa…….walaupun mahal apa yg penting….kualiti….!!!! berbaloiiiii…..!!!

  304. kej@m says:

    mak budak,
    xbaik riak macam tu la…aku dulu pki proton juga..ok jer…
    xde problem pape pun..xpenah pulak kene tarik ngan tow truck sbb rosak…
    kete nie sbnrnye ikut kite juga..kalo pandai jaga, elok la die…
    livina tu kalau xpandai jaga, lama² nanti rosak juga..kalau tak caya, cuba la try x jaga livina tu..
    tgk rosak ke tak..orang pun byk yg rosak..inikan pula kereta…

  305. Ayezat says:

    adeh…pe ni…xseronok btol la thread ni…main kutuk2 kete…sng cter,sblm kutuk,tgk la dlu spec n harga yg ditawarkan…klu dh harga kete tu rm80000 ke atas,mest la kualiti die bagus…jgn la nk dibandingkn dgn kete hrga bawah rm80000…dh mmg terang2 la kualiti die pn sepadan dgn harga..cb bygkn…klu kete harga bawah rm80000 tp kualiti terbaik mcm kete harga rm100000…kompom berebut pnye org bli…ade btol x?so,sng cter,sayangi la pe yg ade dpn mate..pki kete ni pn ikut kemampuan jgk…klu dh awk 2 mmpu nk pki kete mewah,jgn la merendah2kn org yg xmampu nk pki kete mcm awk…xsume org bernasib baik mcm awk dpt pki kete mahal2…lgpn,manusia ni bkn sentiase ade kat atas,kdg2 jatuh berguling jgk ke bawah…maaf la ye klu2 ade org dlm thread ni yg terase…

  306. kdi says:

    adoyai mak budak…

    boleh pulak ko nak bandingkan iswara buruk ko dulu yg harga 2 kali lebih murah dgn grand livina ko. memang la byk beza die. cube kalo aku, pakai Toyota Alphard yg harga 2 kali ganda livina ko kutuk livina ko, dah macam2 aku bleh kutuk. Tapi xde plak aku dgr org2 pakai toyota alphard nk kutuk livina,, aiya,, tapi fikirkan lah secara matang ye. bukan ikut perasaan.

  307. Joko says:

    Aku pun kira cam tu gak,

    kalau boleh pemilik2 Glivina ni jangan lah maki model keta lain terlalu berat sangat, sekadar nyatakan kekurangan sahaja cukuplah … Kita perlu hormati perasaan org lain dan begitu juga bagi kita.. okey

    Barang yg lepas usah di kenang.. ceh ! macam lagu P.Ramlee plak…

    Kejam, semalam aku cuti, trylah repair sendiri tingkap Waja aku yg jem itu hari, ko nak tahu, air minum ajer kat satu jug aku minum (sebab panas semalam), dari jam 12tgh sampai jam 5 petang dua kali buka dua kali test tak boleh jugak, turun boleh naik tak boleh, berderap2 bunyi motornya. last2 give-up, memang kena gantilah jawabnyer. Kopaklah Rm400 aku pasal powered window nih…

    Hujung minggu lepas aku pergi Teluk Intan ada kenduri kahwin kawan bini aku, bawak Livina 1.6 tu lah, tapi sebab nak pederas, nak kejar 12.30tgh aku larilah 140 – 150 , masa tu aku perasan minyak aku kuat daripada biasa, mungkin sebab laju kut, habis lah minyak rm50 hinggit, bila balik aku bawak skema ajer 110km/j, minyak separuh daripada tuh ajer (RM25-30) yg luak. Jarak perjalanan dalam 300km sehala.

  308. mak budak says:

    iyelah…betul lah apa yg korang cakap tuh….dgn ini aku mintak maaf zahir batin lah…..tak de niat nak kutuk kete apa…ikut kemampuan masing2 lah kan….sori ah pd yg terasa….

  309. kej@m says:

    kire ok la tu joko…
    RM25-RM30 utk 300km…
    rekod aku yg paling murah, dari s. alam smpi p.gudang RM45..
    drive dlm 120km/j-130km/j..tp kdg² jejak la 150km/j..
    cume yg aku perasan, sejak aku Ina nie, kalo kt hiway, susah nk maintain 110km/j..
    paling x pun mesti 140km/j..hehe..

    byk jgk nk repair power window ko tu ye..harap² pasni ok la power window ko tu..
    aku dulu bosan ngan power window tu, aku biar je..malas nk betulkan..
    member punye tingkap last skali die selit door stopper..sakit hati punye pasal..haha..

  310. kancil says:

    Dean0614

    mcm mana? dah dapat keta. Kalau pi amik tu apa yang patut kita cek?
    interest tu kita kena minta atau SA yang tawarkan?

  311. reza says:

    mana lagi untung..ambik livina 1.8 ke atau wish recond (2004)1.8..harga sama pulak tu..wish lagi lebar..tapi livina kete baru..aduuhhh..dilema gua..tolong bagi opinion sket..

  312. kej@m says:

    amik livina la bang…wish tu recond..xtau owner lame bwk mcm mne..enth dh eksiden ker..kite xtau…
    Livina nie dah mmg kompom baru..alang² beli..biar yang puas hati..mmg la x glamor kalo pki livina nk bandingkan dgn wish..
    tp kalo aku, aku Livina jer..puas hati..barang baru..

  313. reza says:

    aku nak angkat livina, tapi bini aku suruh angkat wis..dua2 bawak pun sedap walaupun aku rasa wish lagi sedap sebab lagi rendah dari livina, tak rasa terapung sangat..tapi entah ler..kompius ni..tolong aku weiii

  314. kej@m says:

    yeke best…aku xpenah la bwk wish…
    tp semalam aku naik wish member aku..
    aku rse suspension GL lg sedap..
    pastu bunyi tutup pintu GL pun lg ok…
    tp terpulang kt ko..
    wish punye interior design nmpk mcm dah lame..

    p/s:maaf la ye kalo ade pemilik wish yg terase..

  315. mak budak says:

    reza,

    ikut kemampuan poket laaa……sbb ko yg byr bulan2 kan…cam aku pakai livina..tp klu nak banding wish, aku lebih suka wish…tp laki aku cakap cukup sekadar livina 1.8 dulu…lagipun dia yg bayar bulan2…kena plak bayar 2 buah umah lagik…..
    klu mampu, amik livina, klu terlebih mampu angkut ajer wishhh……….

  316. reza says:

    wish yg aku tgk kat kedai tu baru 15600 KM..kebetulan masa aku sampai kedai tu, kete tu baru sampai dari port. ni nak tanya kat livina owner, kalau kat selekoh livina stabil tak? belakang dia selesa tak untuk anak 2orang..kalau dapat lipat seat belakang boleh anak2 aku main kat 3rd row tu..
    last aku nak tanya dari segi keluasan berbaloi tak kalau angkat livina..pasal performance tak payah tanya sbb aku tak kesah pasal performance.

  317. aim says:

    keta ni lebih pd mainan perasaan korang … nak nampak brgaya, lebih rasa yakin, amik wish … nak pikir less maintenance amik GL, coz keta baru …

    dr segi pemanduan wish rasa sporty sikit, rasa mcm bwk keta … klu aku, aku pilih wish … hehe

  318. kej@m says:

    reza, lg 1, jgn tgk pada millage..bende tu sume ble set..aku penh tgk livina aku dieorg set kan millage..dari 6600km lebh jd genap 6700km..

  319. Sebring7 says:

    Pada pandangan aku..Wish dan Livina adalah dari kategori / kelas yang sama iaitu Mid Size MPV. Jangan terlampau memandang tinggi pada Wish kerana disebabkan faktor perbezaan harga. Wish berharga lebih mahal kerana ianya adalah model CBU (Complete Built Unit) dan dibuat oleh pekerja kilang Jepun yang bergaji mahal. Kalo Wish dipasang di Malaysia (CKD) dan menggunakan tenaga anak tempatan,..aku rasa Wish akan berharga sama dengan Livina yang dipasang di Serendah Selangor. Build quality adalah hampir sama..cuma lebih mata diberikan kepada Livina kerana design nyer lebih contemporari (semasa) berbanding ngan Toyota Wish yg direkabentuk pada 2002 (if not mistaken). Cuba tengok muncung depan yang terjulur panjang ke depan dan design lampu depan pada wish yang masih ikut aliran trend design penghujung tahun 2000. Wallah hu allamm.

  320. Joko says:

    Pendapat aku plak begini,
    Toyota Wish adalah antara yg terbaik dalam model MPV. Tapi jenis 2nd hand yg ko lihat tu baru 15600km. Iaitu kira-kira 5 bulan baru pakai.
    Cuba kita fikir kenapa pemilik asal dia jual balik keta tuh dlm tempoh yg singkat. Mestilah keta tuh ada masalah yg tersembunyi yg menyebabkan dia jual balik. Betul tak ? Biasalah factory defect, mungkin satu dalam seratus ker, jadi, fikir-fikirkan lah. ???

  321. kej@m says:

    joko, wish tu tahun 2004..ko tgk balik comment die yg memula…

  322. reza says:

    boleh aku tau rim livina punya pcd lobang sama mcm perdana(114.3) ke sama mcm honda(100). lagi satu offset yg cun untuk livina berapa? contoh aku ada rim 17″ pcd 114.3 lebar 7jj offset 40..ngam tak ngan livina? atau sapa2 livina owner boleh intai2 kan kat rim spare livina tu berapa dia punya ofset

  323. Joko says:

    Yang ini lagi lah terang2 ada manipulasi pada odometer, mana boleh 4 tahun baru 15600 km.. sebab apa dia orang nak buat camtu. Hmm ambil jer lah GL atau lain2 MPV yg brand new. Warranti pun ada.

    Satu lagi kereta ni, kebiasaannya bila dah masuk 5 tahun keatas akan mulalah major problem nyer kuar satu persatu. Seperti Gear box, clutch plate, hidrolik, shaft, absorber dan macam2 lagi yg memeningkan kepala. Tapi tak tahu lah yg jenis Wish ni plak. Semoga dijauhilah masalah2 yg camtu.

  324. lind@an says:

    ada yg komen ekon wish x terasa 3rd row,, livina pun sama..
    tapi aku test ok jer 2 tu.. jadi kadang2 ada spec yang subjektif untuk dinilai setiap orang

    kalau saya memeang minat wish!!!
    tapi kalau beli memeang beli Livina!

    ibarat kalo saya suka artis saya suka +++++(sape2 jelah)
    tapi kalau nak bebini saya cari yang baik2, solehah gitu..ada waranti ..heehee

  325. yusri says:

    aku nak amik GL, tapi takdak bajet….ada sesape boleh bagi cadangan macamana aku boleh dapatka keta idaman aku tu….

  326. azwan says:

    Sebring7.. Grand Livina vs Wish? Memang la wish lebih bagus.. Mana ada built quality sama bro,Aku tengok LIvina memang nampak macam kereta malaysia finishing dia.. Lagi satu parts pun yang digunakan memang low quality.. kalau bro tak percaya, cuba try bukak kerusi & karpet bawah baru bro boleh tengok. rasanya proton wira lagi nampak kualiti kalau bukak semua tu.. Tak caya owner wish boleh pegi kedai kusyen & bukak semua tu & tengok..

    Kalau Nissan Sylphy, Sentra & Latio memang built quality nampak macam kereta jepun.. Kalau tidak takkan la Sentra yang kecik dan model lama harga macam LIvina.. Mestilah dah cut cost semua..

  327. azwan says:

    Quality GL lebih kurang Vios & City je.. Jangan nak mengarut lebih2..

  328. kej@m says:

    yusri,
    nk bt mcm mne..kene la usaha lebih sikit..baru boleh dpt kete idaman ko..
    kalo ko rajin, klik kt nickname aku tu..cube la tgk…kalo nk tanye pape, kt situ ade no. fon aku…

  329. reza says:

    so kesimpulannya lagi bagus angkat livina daripada wish recond la erk..

  330. mak budak says:

    reza,

    buat istikharah lah….klu nampak livina dlm mimpi ko tuh, angkut ajer laa………

  331. reza says:

    dalam mimpi nampak alphard la makcik..

  332. nazmi says:

    KEJAM

    macam best je bisnes ko tu

    citer sikit

  333. livown says:

    bukan nak cakap la…tapi kenyataan…minyak jimat livina..
    warranty 3 tahun …livina
    save dalam 30k …livina
    new engine…livina
    new design..livina
    ramai dah bertukar ke livina…u all bila lagi…?
    forget about recond wish@aVANza@etcc

  334. reza says:

    ada sesapa boleh tolong gua bagitau livina punya lubang rim pcd 100(mcm honda) ke 114.3(mcm perdana).

    sesapa yang dah pasang sportrim tu ,rim korang berapa offset dia? contoh dia ada tulis kat rim belah dlm ada tanda’+’ kemudian nombor contoh +44.
    ‘jj” pulak inci cntoh 7jj. sesapa boleh tolong gua..gua dah usha rim cun kat kedai potong nih..kalau ngam ngan livina gua nak angkat terus..

  335. mama@muda says:

    reza,
    apa susah,,tengok jer kat tayar spare dia, kan ada ..siap tulis enkei lagi rim Livina nih…fuhhhh

  336. asdadouk says:

    aku nak cari lcd dvd player kat roof top tu. di sandakan tiada jual la yg special made punya tu. ada sesapa yg tau tak? budak2 aku duduk kat belakang selalu meragam. tu yg nak bg dorang tenang dlm livina…

  337. kadok says:

    eh eh…xde yang minat ke nak kongsi ceta fasal gl xde anti rust tu……

  338. TGM106 says:

    Aku baru pakai GL.Bila sampai 1000 km maka pergi Nissan services centre lah.Betul benar cakap member2 .Masa aku check bahagian bawah lantai GL .Memang banyak kawasan tiada anti rust. Pelik juga …bila aku tanya kat pomen tu.Dia kata bahagian tersebut telah dicelup dengan bahan anti karat semasa dikilang.Tapi kete2 jenis lain bahagian tersebut semua ada cat anti rust..Rasanya pihak Nissan kena memberi penjelasan pada pembeli.Supaya tiada kekeliruan.

  339. Comment says:

    TGM106
    Kebanyakkan antirust kereta Nissan mmg tak sama kereta produk lain. Produk lain antirustnyer disembur dengan cat hitam atau tar. Bahagian bawah kereta Nissan tidak seperti itu, nampak warna cat silver sahaja, tapi sebenarnya mmg dah di antiruskan. Tidak dinafikan first batch GL mengalami masalah ttg antirust. Rasanya selepas itu dah diambil tindakan sewajarnya. Setakat ni dalam forum GL pun tak de yang timbulkan ttg antirust ni.

  340. Comment says:

    asdadouk
    DVD yang pasang kat bumbung dah ada jual melalui TCEAS. Cuba cari risalah Safe Journey 2009 issue Julai-September 2009. Risalah ni ada kat TCEAS. Kod produk ODM60852 Roof Mount DVD Monitor 8.5″ harga RM1,820.00.

  341. mama@muda says:

    saya dah check anti rust gl saya ,ada anti nya tapi keler silver kat skru di pintu2 nya pun ok ,skru bagus jer,bukan skru hardware

    TCEAS dah ada jual roof monitor ? bes gak tu..Thanks comment!

  342. Comment says:

    mama@muda
    nak beli ke DVD tu?

  343. Joko says:

    aku tunggu harga tu turun skit lagi baru beli lah… Pasang jenama lain dulu, sebab harga tu aku boleh bawak masuk TV 29 inci… hee hee dengan home teater skali, jadi mini panggung lah plak.

  344. Comment says:

    Joko
    Aku pun pakai radio yang biasa2 je..ada jenama tapi bukan branded ar. Asal boleh layan radio + dvd dah kira ok. Kalau harga tu nak letak kat GL mmg sayang. Aku belikan Plasma TV 42 baru cun, sbb mmg suka duk umah bila free. Layan Xbox 360 sekali sekala…hehehehe.

  345. kej@m says:

    amik jer yg murah²…mase aku memula dpt kete, aku ade g survey kt kedai acc kt setapak…
    ade brader sorg tu, die psg player yg ade gps,tv,dvd,bluetooth +roof mounted skrin+reverse cam dlm RM2k++ jer..
    kire ok la tu..nk amik yg branded, mmg xlrt…

  346. Comment says:

    betul tu kej@m. aku punya radio pun bleh support tv + gps + dvd + bluetooth + reverse camera. x sampai 1K pun. Nak best layan tv plasma kat umah..tak gitu?

  347. kej@m says:

    betul²..aku sokong..tp kalo aku nk psg sume tu,
    aku nk psg tinted yg buat cermin xpecah tu dlu…
    tkut org pecahkan cermin plak nnt sbb nk amik brg kt dlm tu…huhu..

  348. Joko says:

    Itu pun satu hal jugak kejam yg buat aku tak berani nak pasang tv plasma kat dlam GL ni, takut orang pecah curi, nangis lo. Kalau dah tinted gelap2 dan breakproof mungkin baru fikir nak pasang LCD.

    Tapi jeles gak tengok keta lain ada lcd tu, sambil jln2 leh layan cerita movie.. utk penumpang lah. Harap2 esok astro ada bikin channel untuk mobile decoder. lagi ngam.

  349. reza says:

    mama@muda..saya livina pun takde..nak tgk kat tayar spare sapa..
    saya nak carim rim dulu..pastu baru beli kete..tak dapat beli kete dulu, beli pindunye dulu, pastu stereng pastu seat sampailah complete satu kete..tehehe..

    apa kata mama@muda tgkkan kat tayar spare livina mama@muda..nanti saya belanja satu rim spare volk racing ce28

  350. reza says:

    seat belakang livina lebar tak..kat atas jalan tgk mcm kurus je livina ni. kat traffic light bila kat sebelah myvi pun nampak myvi lagi lebar..bukan apa..nak angkt avanza pun sempit gak..livina je la calon sesuai kot

  351. mama@muda says:

    ok.la reza
    kat rim tu dia tulis mcm ni…15X5.5jj 45(oftset dia la kot) enkei nissan
    rally turbo(yg ni aku tambah haa….)

    dvd tu tunggu dulu laa kot. .kengkawan pun ada bernas gak idea tu ..aku terima suggest tu lah

  352. livown says:

    ada brand clarion khas utk livina + 2 head rest monitor + HU + earphone..harga 1800 setelah trade in radio lama..tak perlu potong wayar..just plug n play je… BRAND CLARION sama cam oem livina sekarang

  353. reza says:

    caya la mama@muda..
    tengkiu..

    livown..clarion khas untuk livina tu mana nak dapat..kat tan cong ke

  354. mama@muda says:

    yerr laa livown…
    mcm best jer bunyi clarion ni,,lagi satu HU tu aper..heheh..aku x tau

  355. Joko says:

    Reza,

    Aku cadangkan ko pergi sendiri kat mana-mana showroom Nissan, dan masuk kat dalam tuh, sendiri rasa baru betul, sebab dulu aku pun camtu gak, teragak2 nak ambil, tapi bila dah test drive ngan famili kesemua MPV yg ada dipasaran (below RM100k) baru aku buat perbandingan dan pilihan. Masing2 ada pro and con, yg itu besar, yg ini kecil, yg itu enjin bagus yg ini kureng dan sebagainya, lepas tu survey lak laman2 forum macam sini, pengalaman pembeli yg dah pakai lama, service bagus tak bagus..

    Yang pasti, lain orang lain taste dan kemampuan dia… bagi kita mungkin okey bagi dia tak dan sebaliknya…

  356. mama@muda says:

    stuju ngan joko..

  357. juragan says:

    baru booking GL 1.6 (A), nak tanye harge acc air master……………rasenye brape yer

  358. juragan says:

    baru survey kat area ipoh…………….. aerokit dlm 2k yang ade lubang kat blkg n spoiler (third light) , foglight-240, doorvisor-120 and grill-580……………any comment

  359. livown says:

    gambar clarion utk livina di http://www.mylivina.com under clarion

  360. reza says:

    ok..aku pon tatau nak angkat apa la..pasalnye aku dah tgk kat showroom rasa mcm ok je luasnya, bile tgk kat atas jalan cekeding pulak aku tgk si livina ni..pastu pulak bini aku hasut angkat wish sbb yg recond skrang ni pun 90k dah bleh dapat..isk2..

  361. kej@m says:

    hmm..reza, aku rse ko kene tunjuk kt wife ko livina yg dh tambah skirting sume la kot baru die bekenan..
    dlu, wife aku pun xminat gak..tp bile die nmpk yg dh siap skirting sume, terus die ckp ok..
    kalo ko rse mls nk nk g anta kedai tmbh bodykit, cube ko check dlm sume tread livina..
    kalo xsilp aku hr tu aku ade bace ade yg dpt bodykit airmaster, siap ngan player yg touchscreen skali..

  362. kej@m says:

    juragan,
    bodykits airmaster tu dlm 1350 dh ble dpt kt setapak. foglight xsure harge die, door visor, dlm 80 kt brothers, impuls front grill lbih kurg
    dlm 300..

  363. Joko says:

    Kejam..side mirror yg berlampu tuh ada kat The Brother Ampang.. Rm288 ajer…

  364. Comment says:

    Joko..
    Side mirror yang bulat cam asal ke yang bersegi skit?
    Aku beli dulu RM240.00 je siap pasang..

  365. Joko says:

    Comment,
    Bulat cam asal dan semua kaler ader… harga pasang belum masuk lagi.

  366. Comment says:

    Ooo yang bulat ea
    Aku punya yang bersegi skit tu..
    dah pasanglah tu ya…?

  367. kancil says:

    kejam.
    impul front grill tu buat kat mana? 300 murahlah
    cadang nak buat sekali radiator net, techlock securitiy dengan tinted.
    pernah dengar tak tinted jenama tint master? ok ke

  368. kej@m says:

    impul front grill tu kalo x silp ade kt JE automart kalo x silp..area setapak jaya baru…
    dekat ngan sri rampai…cube la survey kt situ..kt situ byk brg GL…airmaster punye skirting pun ade gak..

  369. kancil says:

    bodykit pakai impul sebab ada diskaun 1700, tinggal nak cari front grill je.tak silap ada dua kedai kat ctu.
    SA offer pasang tint master, dia nak bagi diskaun ckit. rasa macam tak berapa yakin dengan brand tu.
    air cool bagi 850 untuk tahan panas dengan anti pecah. dok fikr nak pilh mana satu…

  370. ijantelemin says:

    fuh penat baca dari mula smpai abis..maklum la tgh dok booking grand livina 1.6 auto..harap2 pilihan yg tepat..

  371. mama@muda says:

    heheh…he..Ina saya dah ternoda..aduh!!
    mamat mana lak yg kuku dia mcm kucing tanderket tuu…
    dah calar sket tanpa dapat dikesan siapa pemilik scratch tu..
    ader kenkawan tau tak ubat paling mujarab nk hilangkan mark tu..

    kancil, kalo saya ,saya amik air cool atau extra cool,testimoninya terjamin.
    ijantelemin, saya guna 1.6 menual,hehehe,,saja nak rasa drop-up sendiri gear tuu.
    mula2..segan gak nk tekan kekuat pedal tu sbb 1.6 takde cvtc,,takut kuat minyak la kunon..
    pastu oleh sbb masa mendesak ,,saya guna laa skil tekan minyak saya tuh(skil tekan kuat2 ar..)
    apa yg dapat saya rasakan,,pemanduan lebih syok lg berbanding mase saya segan2 tu..rpm-tak tinggi,body balancing,elektrik current dan lain2 ..sumenya dikawal oleh elektronik..tinggal lg kita tekan pedal jer-tanpa memaksa rpm ps yg tinggi.
    terdetik dalam hati…….vaaahh..aku ni tunggang transformer ke…ekeke….
    jangan tekan panic button dah la..heh.

  372. Comment says:

    mama@muda
    cobaaaannn….

  373. kancil says:

    tu yang dok fikr gak, air cool biasa dengar, tint master jarang dengar.
    la ni tengah tunggu keta keluar je. SA bagi tempoh dua minggu, warna puteh 1.6(M) takde stok pulak…yang masalah besarnya
    kadang-kadang tiap malam mimpi dapat keta. he.he.he
    bank dah sain kontrak, dapat interest 3.1% (9thn) dengan bank muamalat jalan ipoh. dengar kata nak naik 3.2 pulak.
    mana kawan2 yang nak interest rendah bolehlah rujuk kesana.

  374. mama@muda says:

    thanks mr comment!

    tp kan saya sekali lg kena cobaannn….!
    time reverse kat opis td..macm dah clear betul kat blakang,tiru mcm jkkr advise tengok- kiri-tengok kanan -tengok kiri , gostaannn.
    tup2 bunyi bump! aduh kena mata viva..ayakks..
    apo dah jadiy nii,, nampak gaya reverse kamera mendahului carta laa….

  375. livown says:

    bro..nak pasang reverse cmamera boleh..tapi void warranty…tu yg geng2 livina tak pasang lagi…

  376. Comment says:

    livown
    warranty radio tu mmg void..sbb radio kena tukar kalau pasang reverse kamera
    tapi for safety pasang jugalah..
    tang pandang kanan kiri tu mmg kena amalkan gak bila ada reverse kamera cuma kalau ada objek yang terlindung kat belakang tu yang nak tgk juga ngan kamera tu

  377. livown says:

    ada cara ..yang tak void warranty..guna gps + monitor + reverse camera …HU x perlu tukar

  378. reza says:

    kenape org tak amik loan tan chong erk..
    islamic loan apa beza ngan yang lain.. kita tak makan interest pon kan..cuma baya interest je..
    ntah..gua bab2 agama ni kurang sket la..bagi pendapat sket

  379. mama@muda says:

    sifu Livown,

    tolong la kasi gambar yg gps+monitor+reverse camera tu..saya nak buat rujukan ni

    reza, islamik loan ni masa kita sign kontrak stuju ,pihak bank kasi penerangan sbijik2..berapa kita utang brapa kita kena bayar,,dan angka tu x berubah sehingga kita abis bayar..kalo x stuju kita ada hak xnak sign, dan dia bleh paham yg itu(so dia x marah ler..)so ada unsur2 ketenangan lah ye..
    kalo yg lain tu biasanya dia x cakap la berat2,,tggu kita sign jer terus dapat keta…hehe.. itu yg saya tahu sedikit ,,kalo salah tulong maap ye..

  380. azaliza85 says:

    saya bercadang nk pasang body kits utk GL saye… saye tgk jaki ader satu keta warne putih….mmng cun beb.. agak2 brape harge body kits GL skrg…

  381. comment says:

    azaliza85
    Nak pasang body kit pe IMPUL, standard GL atau airmaster?Budget dlm RM1300++ lbh kurang.
    Duk area mana?

  382. livown says:

    cik/puan mama@muda
    refer di http://www.mylivina.com..dan search “gps + reverse camera” ada gambar di situ..kat sini tak leh nak tampal gambar..terima kasih…

  383. Juu says:

    Saya baru je booking gl warna putih. Mungkin rabu depan keluar kot. Tak sabar nak bawa kete baru ni.

  384. kej@m says:

    wah..rmi jugak ye yg minat putih..
    pape pun, aku nk ucapkan selamat membasuh…

  385. yusri says:

    Salam…eeeeeemm dah book GL 1.8…kaler putih jgk..Minggu depan insyaallah dapat llee….

  386. jipang says:

    salammm….. tiolong bagi cadangan livina 1.8 ke 1.6 yang lebih ok?????? satu lagi.. liivina dah berapa tahun keluar?? agak-agaknya livina baru bila ek nak keluar??

  387. rusdibakar says:

    Jipang, kalau ada duit lebih sambar 1.8 la.. 1.6 pun ok kalau manual.. Ni pandangan aku yang pernah test drive GL walaupun aku pakai citra..

  388. Comment says:

    jipang..
    ada budget terus layan 1.8.
    FC mmg x sakit pale…
    GL ni lbh 3 tahun sbb masuk pasaran China, Taiwan, Indonesia dulu…pastu baru Malaysia
    Acc dah byk di bawa masuk…nk solek dah senang..
    joinlah http://www.mylivinaclub.com

  389. fariem says:

    salammm semua. nak tanya pendapat. Antara 1.6(A) & 1.8 (A) yang mana satu kuat makan minyak – penggunaan dalam bandar. tq

  390. fariem says:

    mana lebih power livina 1.6(A) @ proton exora??

  391. rusdibakar says:

    Untuk 1.6 GL ngan Exora rasanya En. Fariem kena pi test drive dua-dua mpv ni.. Baru boleh tau yang mana handling & pickup yang sesuai ngan En Fariem.. Setiap orang berbeza pendapat.. Lepas tu buatlah pilihan..

  392. zizul says:

    salammm….. nak tanya pendapat sikit. Ok tak tindakan aku sekiranya aku trade in Honda City IDSI dengan grand livina pasal dengar kata Gear Box City IDSI banyak problem.. t.kasih

  393. BEEILA says:

    baru bercakap dgn SA tadi, GL sy akan keluar dgn free gift di bawah:-

    1. fully tinted..2. sun shade..3. sun blasting..4. player touch screen (DVD,CD,VCD,MP3,MP4,Bluetooth)..5. reverse camera..6. roof monitor
    7. full tank petrol..8. yg paling best FULLY AIR MASTER BODY KIT

    cam mana kwn2, rasa cam ok jer kan semua free gift ni…dah survey tempat lain tapi x ada SA yg berani bagi semua ni..
    dah tak yah kluar duit lagi….siap ada refund lagi, malah SA ni buat tuk sy full loan…..sape yg berminat atau nk tanya details lagi boleh email sy or call sy directly….

  394. BEEILA says:

    baru bercakap dgn SA tadi, GL sy akan keluar dgn free gift di bawah:-

    1. fully tinted..2. sun shade..3. sun blasting..4. player touch screen (DVD,CD,VCD,MP3,MP4,Bluetooth)..5. reverse camera..6. roof monitor
    7. full tank petrol..8. yg paling best FULLY AIR MASTER BODY KIT

    boleh buat full loan lagi n siap ada refund….sape2 yg berminat nk tahu details leh email or contact sy….cam berbaloi jer sebab x yah kluar duit…
    tapi dapat semua ni…

  395. BEEILA says:

    aik ada 2 post pulak…x kisah lar janji dapat share dgn kwn2 kat sini….

  396. fauzi says:

    sesiapa berminat nak pasang bodykit airmaster dalam rm12++ . area southern city tebrau – giant

  397. fauzi says:

    sesiapa berminat nak pasang bodykit airmaster rm12++. area southern city – giant

  398. kej@m says:

    fauzi, kedai kt mne..giant plentong ker…
    tu set airmaster siap ngan spoiler ker…
    spoiler jenis yg mcm mne..ade led ker, atau version yg lama..

  399. kej@m says:

    zizul, ayah aku tread in hoda city vtec die ngan GL..
    tp city die xde problem pape psl gearbox..sume ok jer…
    cume die ckp, GL lg jimat dr city..

  400. Joko says:

    Wau! Beeila,
    Tahniah lah ko, banyak nyer free gift, time aku dulu, tak der pun benda tu semua, yelah sebab sekarang ni, pengeluar kereta sedang bersaing sama sendiri dalam suasana ekonomi yg lembap. Tinggal nak masuk leather seat ajer lah. air master punya body kit lagi cantik dari impul. aku punya body impul. Apa2 pun Livina memang sangat-sangat-sangat selesa dan smooth. selain dari jimat minyak, road tax pun murah. Bentuk pun memukau mata memandang. pemanduan yg stabil dan menyakinkan.

  401. fauzi says:

    kej@m – spoiler tak termasuk .. kalau nak tambah rm100
    led spoiler ker ?

    kedai area giant southern city – taman putera

  402. kej@m says:

    giant southern city tu kt area mne..xpenah dgr taman putera…
    xtau sgt area jb nie sbb jrg jln² kt bandar..

  403. Joko says:

    Kat Senai kut, Bdr Putra Senai..

  404. fauzi says:

    kej@am

    kalau berminat atau nak survey boleh jer call saya 0193869257

    area taman suria. betul2 tepi jalan tebrau.. kalau kita terus,, belah kiri akan nampak bangunan mutiara motor kalau kita dari pandan lah so giant seblah kanan.

  405. fauzi says:

    senang cakap depan kg melayu

  406. kej@m says:

    la..ckp la kg. melayu..kan senang..kt belah kanan tu bkan giant..tu carefour..
    boleh la..nnt sy nk survey, sy call..

  407. fauzi says:

    mana ada carefour situ bang.. carefour kat PANDAN, kat SMART TU, ADA McD dua tingkat lagi….
    situ GIANT SOUTHERN CITY lah bang :)

    xpe2 bang jalan2 n tgk2 dulu hehe sudah pasti GIANT hehe

  408. kej@m says:

    eh..carefour kt situ dh tukar jd giant ker…
    lmenye aku xlalu kt situ…aku slalu smpi kt jusco tebrau jer..lme dh xlme kt area situ..

  409. Joko says:

    Alahai kejam, lupa plak, tempat ko dating ngan bini ko dulu2 tu.. he hee

  410. kej@m says:

    hehe..bkn tempt dating…kt situ xbest nk dating…
    aku g situ last sehari sblm aku kawen..g beli buah utk hantaran..haha…
    lme gle dh x g situ…

  411. reza says:

    BEEILA..mana ko angkat GL tu..yg aku survey cuma dpt skirting ngan spoiler impul je..(1.8 rm97300)

  412. kej@m says:

    reza, cube ko email kt si beeila tu…email die ade dlm tread yg ni:
    http://kereta.info/proton-exora-vs-grand-livina-vs-chery-eastar-vs-naza-citra-vs-kia-rondo-perbandingan-mpv-di-malaysia/

    cube la cr..ade lg email die kt situ..

  413. wan GL impul says:

    as’kom semua………… sy baru beli gl impul 1.8 nak join korang ni dan nak tanye sikit2 pasal gl cam mana nak bg nampak cantik,ranggi n power lgi ek ?

  414. axmax994 says:

    GL saya dah keluar semalam, masa cheking semua peralatan yang ada sebelum sign over tu kerusi pulak tak leh lipat, kene lah datang ballik hari ni untuk repair. pastikan sesapa yang baru dapat GL tu chek semua bahagian sebelum sain surat tu.

  415. kej@m says:

    wan, slamat join kiteorg kt sini..
    GL ko wane ape wan…

    axmax994,
    ko cek ye kerusi tu sume..mse aku dlu x cek pun..cek brg² yg ptt ade dlm GL jer..nsb baik xde pape problem kete aku…
    hehe..

  416. wan GL impul says:

    ke@jam tq….. kete aku wane silver ko punye wane aper plak n baper cc, ko dok mane ek… ? axmax994, aku mase ambil kete dulu pun ade gak cek dlm n luar ok tapi nasib baik mase tu aku bawk kuarge, ramai gak la yg ikut pastu pakcik aku nampak ade calar kat depan bamper belah bawah pastu dapat lah clim……………

  417. TGM106 says:

    Aku pakai GL 1.6 manual aje baru sebulan.Lepas keluar kete esok tu terus gi setapak .pasang full body kit air master , spoiler,mugen door visor dan….harganya berpatutan tak mahal sangat…Dari sudut …power… rasanya bagi aku bawa family cukuplah…yang penting ..selesa.kalau 1.8 mungkin sangat memadai.sebab sebelum ni aku pakai honda civic doch vtec..Sekarang ni aku lebih kerap jalan2 & balik kampung sebab minyak jimat …beb.. satu lagi nak kongsi pengalaman..GL yang aku pakai ni kalau bawa laju…150kmj ..rasa macam bergoyang sikit..Bila pergi hantar service kat TC.Pomen tu cadangkan tukar saiz tayer.Sekarang bila guna rim 17 ‘ masalah selesai .bawa lebih mantop…

  418. axmax994 says:

    ada sesapa tau berapa tekanan angin untuk tayar 17″ impul?

  419. kej@m says:

    wan GL impul,
    kete aku wane putih..1.8 jer…
    skrg nie, aku kt kl lg..tp mggu depan kt johor plak..ko dok mne..

  420. Cybery007 says:

    Wan GL Impul/ Kejam,
    1. GL IMpul tu dpt ada skali leather seat tak? Aku rasa tak ada kan.. kena tambah sendiri.
    2. Aku GL putih 1.8 gak, Kejam. Kau dah tambah byk aksesori ke? REverse camera pakai apa, skali dvd ke?

  421. CIKGUSYAH says:

    ASSALAMUIALAIKUM ,

    NAK TUMPANG TANYA …………..KERETA GL KALAU NAK START ENGIN KENA TUNGGU LAMPU BIRU LOW TEMPERATURE HILANG DULU KE @ START JE BARU TUNGGU LAMPU BIRU TU HILANG…….TQ

  422. mak budak says:

    ai baru pakai GL ke…? tahniah….

    tunggulah lampu biru tu hilang lenyap barulah jalannn……….

  423. CIKGUSYAH says:

    KENA START ENGIN DULU LAH KAN

  424. Joko says:

    Okey, mudah ajer,
    MUla2 lepas pulas kunci, tunggu sampai lampu airbag (atas kanan) padam lebih kurang dalam 7 saat. Baru start enjin. Semua lampu indicator akan terpadam kecuali lampu biru(temperature) terutama diwaktu pagi, atau enjin sejuk lama tak start.
    Sebaik2nyer tunggulah sehingga lampu biru padam menandakan enjin dah warm serta minyak hitam sudah naik kesemua part enjin, barulah mula bergerak. Kalau dah terdesak ko jalan ajerlah, tapi risikonya pertama mungkin airbag tak dapat berfungsi penuh, serta enjin cepat jadi kasar sebab minyak hitam belum rata.

  425. comment says:

    CIKGUSYAH
    Utk maklumat lanjut rujuk buku manual + mekanik kat TCEAS waktu servis.
    Kalau bab2 lain ttg GL bolehlah join club GL http://www.mylivinaclub.com

  426. kej@m says:

    bro comment,
    smlm aku singgah kt JE automart psg padel lock..
    geram betul aku tgk spoiler,impul grill tu sume..dugaan betul…
    nsb baik iman aku kuat sikit..tp kalo kene racun smlm tu, aku rase aku dh sebat dh..
    haha…

  427. comment says:

    kej@m
    Beli yang priority dulu
    Ada budget man man sambar yang lain…
    Maklumlah musim H1N1…yang semakin serius..
    TT pun x leh nak buat…for security

  428. kej@m says:

    tula..sekarang nk buat pape xtvt pun xbrape elok sgt…
    smlm aku tgk harge brg kt JE tu mcm mhl skit la…
    igt nk amik, tp tgk brg die mcm mhl..tu yg xjd nk amik tu..
    kt jb ade port yg murah x…

  429. fauzi says:

    betul tu kej@m,,, tp aku rasa kalau ko buat nie.. insyaallah apa yg kita idamkan alhamdulillah akan tercapai,, tp kena usaha lah sikit
    http://www.svr4u.biz/fauzi82 . Sistem ni baru di perkenalkan , isi minyak kat petronas kita dapat benefit ( RM ) gi shopping kat kamdar, giant pun kita dapat balik komisen,, kalau shopping byk2 leh letak jer dalam LIVINA heheeee….

    SAMBIL ISI MINYAK n SHOPPING, sambil tu kena TAMBAH PENDAPATAN

    http://www.svr4u.biz/fauzi82

  430. mak budak says:

    ni nak ty sungguh nih,…sebab aku jarang isi minyak…biasanya laki yg isi….sebelum nih laki aku isi minyak primax(yg pam dia warna ijau tu kan…?), pastu td aku tgk sikit jer tinggal…aku pun singgah jap kat petronas…takut gak aku kan mati tgh jalan x sempat sampai opis….aku pun park kat pam yg ada tulis ron 95 pam warna kuning tuh….kiranya aku isi minyak yg ron95 tu lah…takpe ke tukar2 minyak….sekejap primax, sekejap ron 95…? risau takut lama2 rosak enjin ke apa ke….tolong bagitau skit……

    aku sayang siol kat GLivina aku nih…!

  431. kej@m says:

    nape nk tukar² plak mak budak..
    dh elok pki ron95 tu, teruskan jela..dpt jimat sikit…
    lg pun myk tu kurg mencemarkan alam…
    nnt campur² ron97 ngan ron95 jd ron96 plak..

  432. mak budak says:

    mana aku tahu…dah aku park kat tepi pam tuh…pastu g kaunter petronas dah ckp no. pam apa…? lepas tuh ms nak isi baru perasan….tapi tak pe ke…? aku risau nantikan apa terjadi kat GL aku….

  433. comment says:

    kej@m
    Brg GL pun byk aku beli kat Penang + KL
    Kat JB ni x brp murahlah..tp ada jugalah
    Lagi satu kena tgk kat forum baru tau beza harganya

  434. kej@m says:

    sebenarnye xpe..sbb 22 jenis myk tu tanpa plumbum..so, xde effect pape pon..
    cume bile campur tu, myk tu bukan la ron95 @97 lg.. die jd ron lain la pulak..mgkin ron96 ker..

  435. Cybery007 says:

    Joko, Kejam ,mama dan kawan2,
    1. Selain aerokit n door visor, apa acc yg ko dah masukkan pd GL?
    2. Aku ingat nak msukkan monitor dvd n reverse camera, ko ada maklumat tak? ko masukkan jenis ape?
    explain skit siapa yg tahu dan harga n tempat nya….

  436. Cybery007 says:

    comment, mak budak, fauzi atau lain2 blh la share maklumat. Aku duk kawasan Ipoh jer…

  437. Cybery007 says:

    askum kawan2,
    1. saya dah masukkan DVD monitor touch screen jenama Ape** skali radio n reverse camera. Tapi masalahnya radio langsung xdpt pastu, knapa ek? kar The Brothers Ipoh ler…pasang 2 jam baru siap. Wireman to join reverse di lampu blkg n guna penstabil arus dekat radio.. Lastnya, rasa GL macam kurang best masa bawa… knapa yek? Siapa yg berpengalaman blh bgtahu….

    2.Kalau tak masuk reverse n dvd rasa tak lengkap plak.. bila psg timbul masalah lain. Tp harap2 enjin elektonik x kacau…

    3. Korang psg pedal lock yg join ngan enjin tu jenama apa yek?

  438. fariem says:

    Aku baru je trade in honda city iDSI ngan Grand Livina 1.6 . Ternyata penggunaan minyaknya jauh berbeza laa.. kalau dulu Honda city aku dapat RM 1.30 – 10 KM . Grand Livina Lening RM 1.85 – 10 KM. Nissan Sylphy aku pun kuat jugak makan minyak RM 2.30 – 10 KM. Kuat minyak jugak enjin Nissan ni..

  439. zul says:

    hai en.Fariem,saya Zul dari Labuan…skrg pakai city idsi,ni lah anak dah 3org,kira2 nak tukar livina 1.8,betul ke $1.85/10km?blh reply saya directly di;[email protected]
    Tq

  440. comment says:

    Cybery007
    Radio x dpt tu kedai tu x sambung kat arial radio ke? Receiver radio asal GL pun x brp kuat masuk parking skit mmg x dpt radio. Aku pun dah pasang radio + dvd = mmg x brp kuat signal penerimaan radio (maklumlah Ayam Brand je). Tapi oklah setakat nak dgr biasa, sbb aku pun bkn penggemar HU yg hardcore.
    Kalau radio 7″ mmg terkeluar skit radio, tapi x lah teruk sgt.
    Lock kat bawah tu jenama Locktech. Yg wayar sambung je kat sistem enjin. Kalau x buka lock mmg x hidup GL.
    Banyak leh tambah acc kat GL.
    1. Radio + DVD
    2. Reverse kamera
    3. Door visor
    4. Side step ( yang biasa atau ada lampu)
    5. Lampu belakang LED
    6. Spoiler belakang LED
    7. Arm rest
    8. Side mirror LED
    9. Diffuser
    10. Air filter (K&N atau Redline)
    11. Rim + tayar 17″
    12. Karpet lantai
    13. Front grill depan
    14. Tutup enjin (kalau 1.6)
    15. Strut bar
    dan pelbagai lagi…

  441. fariem says:

    en. zul, elok lah tukar idsi tu.. takkan en. zul tak tahu idsi dah ada 8 kes gear box problem.. baiki habis laa 20 ribu lebih. Sal tu saya tukar G.L ni. Tapi dari segi minyak tak boleh lawan laaaaaaaa idsi tu. mcm kancil jek. G.L 1.8 tu ok jugak. lagi pick up. Tax pun tak mahal mana.. Selepas 3 tahun.. 6 ribu lebih je. Cuba tanya kastam.. ok. terpulang…..

  442. LEMANTOS says:

    comment

    dah banyak ko tukar barang….

  443. cikgusyah says:

    tq for the info everyone …kalau gl first service brapa inggit agaknya ….kalau pakai minyak semi…kete aku nak sampai seribu nie

  444. zizul says:

    kuatnya minyak gl 1.6 niiii…….. ada ke patut kete aku jalan 210 km dah separuh tangki habis….. kalau habis setangki – 420 km. kena pasang magnet jugak kalau mcm ni.

  445. fauzi says:

    yer ker,, GL aku 1.6A jimat jer minyak, standard ngan kelisa 1.0M aku jer heheheeee,,, mcm mana penggunaan ko huhuuu
    member aku yg pakai honda city idsn pun kata livina aku jimat giler heheheeeee

  446. comment says:

    lemantos
    tgk kat http://www.mylivinaclub.com ada pic GL aku

    fauzi
    TERBUKTI mmg GL FCnya ok…jimat berbanding MPV yang sekelasnya

  447. kaslim says:

    GL aku 10km rm1.55. tue pun main bandar dan ada kadang2 tak jalan just injin hidup.. tunggu orang….
    highway dapat 1.30-1.40 setiap 10km. mungkin cara bawa memainkan peranan…

    tapi GL aku 1.8

  448. joko says:

    zizul,
    separuh tangki pada meter ajer, tapi kalau ko isi penuh balik tak sampai 40 hinggit pun, sebab aku perasan masa dekat E dia ada 25 ringgit lagi. Apa2 pun cuba cek balik kat SC maybe kena tune balik bagi jimat. Cara bawak auto tak sama macam manual yg boleh pijak pedal minyak jauh2, tekan sikit ajer, biar dia gerak sendiri lepas tu pelan2 baru tekan banyak2. So far FC GL 1.6 AT aku dalam lingkungan 12km/l, itu pun sebab hari2 pegi kerja tempoh jem gila kat Jln Sg besi lepas tol, dan jem kat dalm smart tunnel sampai jln tun razak. Masa balik pun camtu gak cuma lepas tol sg besi baru clear sampailah Bangi Putra.

  449. kaslim says:

    nak banding minyak dengan kelas lain susah lah./… kena banding dengan sekelasnya….. camry dengan accord…… vios dengan city atau persona dll… baru fair… kalau GL compare ngan kancil emamng sure lah kancil menang.. kan

  450. joko says:

    Tapi bila aku congak balik perkiraan ko , kira betul gak cer cuba tengok

    kalau RM1.55 = 10 km
    maknanya RM1.80 = 1.80 x 10 / 1.55 = 11.61km/l (sebab 1 liter = Rm1.80)

    Okey lah tu.. hmm betul ker aku kira tu..?

  451. zizul says:

    GL 1.6 bini aku lebih kuat makan minyak drp sylphy 2.0 aku.. So aku recommend sapa-sapa nak beli GL baik ambil 1.8.

  452. LEMANTOS says:

    G.L aku lg jimat dari audi aku …. so aku recommed kan korang ambik GL 1.6 bagus…klu mampu ambik 1.8 bagus jugak……..

  453. Deli says:

    joko, ko ni pakr rujuk GL kt KDI ni.. mane kwn ko kej@m lame xkuar sini… dr awl thun ak bace je ni bru tulis ckit2 sal nk kuar $ bnyk… biar bebaloi ngan kete yg bakl kite beli kan kan..
    leh cter ckit sal reverse senc n camre n securty lock yg SA ofer kt aku aritu.. xfahm mende 2, pnting sngat ke mende 2. Rasa nk tukr tyre je yg lebr n rendh ckit.. braboo. Dh byr bokg cma tungu lon bnk mamlat je ni… klu xlulus pkai prton sampi nyanyuk le kete tu ahuk ahuk ahukkk.

  454. joko says:

    Deli,
    Tak jugak, tapi aku jenis yg suka explore.. GL tu bini aku bawak, so utk memastikan semua suis dan indicator tu difahami, aku kena buat study dulu lah dengan manual nyer dan beberapa sumber yg lain termasuk kat dalam nih, baru boleh terangkan kat dia. Mana yg aku tahu, aku share lah bersama kat dalam nih… itu aje.. hee

    Okey, pada pendapat aku, aksesori tambahan mengikut keutamaan :
    1. Pedal Lock atau apa2 alat keselamatan untuk elak kecurian. Paling penting bior mahal beratus ringgit tak ape sebab kalau dah hilang keta, nilai 90ribu beb.
    2. Tinted yg break pruff 3 – 4 mil, jenama sebarang asal jangan cap ayam. sendiri tahu kenapa. aku sendiri pakai V-Good harga RM980.00 4mil tebalnyer. Bukan aper takut nanti orang pecah tingkap nak curi handbag, masa bini aku drive nanti, rembong gak perut aku kalau tak tinted jenis ni.
    3. bebas.. yang mana2 pun boleh samada body kit ker leather seat ker…

  455. kej@m says:

    deli, aku ade lg kt sini..xsempt sgt nk anta komen…
    kt tmpt baru nie byk nk kene setup…sempt bace jer..

  456. kamil says:

    bodohlah kau lemantos!!! banding audi dgn GL. kenapa tak bandingkan dengan lori trailer??

  457. comment says:

    kamil
    Harap patuhi etika berforum. Gunakan perkataan yang sopan walaupun kita tak sependapat dengan ulasan orang lain.

  458. LEMANTOS says:

    relaks la kamil

    …. aku gurau je pun tu……..memang le jauh beza…..aku cuma nak cakap GL tu bagus…… selama aku beli ….aku cuma bawak sekali sekala je…..
    GL aku tu bini aku yang bawak……… so aku tau la GL punye kebaikan…. takkan nak bezakan dengan audi….. INGAT itu sekadar gurau je…. jgn ambik serius sangat…. ok

  459. Sebring7 says:

    Secara semulajadinya manusia memang suka banding-bandingkan setiap produk yg mereka beli..Hatta beli pensil sebatang pun macam-macam perbandingan di buat. Aku setuju kalau ada kawan-kawan yang marah kalau barang milik mereka diperkecilkan. Kita cari seberapa ramai kawan disini dan bukanya lawan. Aku insaf..

  460. zul says:

    thanks en.fariem…tapi kalau tu livina full load,maksud saya kalau bawa muatan penuh..?lagi lah mungkin lebih rm 1.85/10km kan?anyway tq,tq…siapa2 ada pakai mitsubishi grandis?saya nak tanya juga lah fuel consumption nya..maklum lah,tengah survey2 sekarang,boleh reply saya druangan ini.tq -zul/labuan

  461. Deli says:

    ade 2 bende xsetuju ngan GL ni…. NO 1: smlm lpas balik kenduri singah kt 1 pameran kete, aku chek livina 1.8 kt ctu. nape kt dlm mudgat bawh sbelah tepi exzber nmpak besi/alumn ( tye sa die kt yg nampk tu injin) . klau langar air xkarat/kotor ke kt citu. compare nga kete lain yg ada kt ctu (vios hyundai ce myvi) semue tutup ngan cover color itam agk plstik kot.. nape nisan xcover kt ctu n nmpak ad cam cabel lak ctu. mmg GL cam2 ke. NO 2: kalau color pemegang pintu same ngan body nampak lebih mantop. La ni cuma itm ngan crome je.. kureeeng cun la. Tapi pepe pun GL ttp dihati..hehe yg 2 leh tutp mate xbila tngok PE CE Rondo melntas kene buka mate gak.. alahaiiiii xde yg sempuna ape nak buat…………

  462. cikgusyah says:

    assalamuialaikum

    tanya ckit pada kengkawan kat mana ada jual aksesori ngan bodykit GL kat belah penang …..nak survey dulu n kumpul duit nie

  463. kej@m says:

    cikgusyah, cube la join http://www.mylivinaclub.com
    ada mcm² informasi kt dlm tu..kalau x silap, sebelah penang byk acc GL dan murah²…

  464. yusri says:

    aalllloooo….nape sepi je niii????letih puase ke…

  465. comment says:

    Sebenarnya bukan menyepi tengah kumpul cerita raya tu.
    Sepanjang jalan balik Kelantan dari JB mmg byk GL atas jalan…
    Cuma pemndunya tak selalu masuk internet kot nak layan KDI + forum Livina + http://www.mylivinaclub.com..
    Kat TCEAS boleh borak2 pasal GL gak…bila service

  466. azam says:

    aku baru 6 hari amik livina impul..dah balik kg ..470 km untuk satu tangki perjalanan..pada saya amat menjimatkan dengan rim 16 ,65R..kelajuan 120-155 km /jam..muatan 6 orang purata 60 kilo seorang.. memang memadai menjimatkan..dari KL..Muar balik baru isi kat nilai..x ok ker tu..bukan nak puji..tapi compare sebelum ni aku pakai MPV 2.0 jenama terkenal..dah ler minyak guna banyak..tinggi lak tu kalau naik sorang x beberapa stabil..syukur dan ok yang ni..sebelum aku beli livina ni aku telah cadang 3 jenama lain termasuk ler SUV..2 minggu nak raya ni..nissan telah berjaya mengeluarkan duit poket aku untuk memilikinya…tang pickup ok ada OD..cuma cara nak turunkan seat tengah dan belakang tu lain dari yang lain..buat macam biasa dah ler.. anak-anak merungut terpaksa bangun nak ejas seat belakang..lagi satu space carang memang kecil sebab itu kena letak thule,,,kat atas bumbung…sekian selamat hari raya maaf zahir batin

  467. mama@muda says:

    wah…
    tahniah azam..balik raya dgn bergaya..
    tanye buleh?.. kena tebuk bumbung tak kalo nak pasang thule? brapa kos..
    ada geng MLC dah pasang kerr..

  468. mama@muda says:

    baru saya perasan laa…

    kejam ngan joko jer ada maskot berkaler..
    cemaner nak buat tu,,,
    saya pun teringin gak nak maskot
    nak jadi geng MLC susah kerr..xder respon pun

  469. livina says:

    mama@muda ,
    thule dan perkara berkaitan livina lengkap ada di forum http://www.mylivina.com.
    nak beli sticker cam ni pun boleh… http://www.mylivina.com/forum/images/logo-09.png
    semua info berkaitan thule ada di situ..selamat join..insyaallah semua akan menolong puan muda..seperti satu keluarga
    bro azam ,
    comsumption tu kira biasa..u boleh up lagi sampai 550km per tank.. info di http://www.mylivina.com.
    bab tempat barang tu ada geng livina dapat idea camner nak tambah lagi ruang.. selamat bersua..

  470. maz says:

    awak saya bru je tgk livina ni kat kedai tu le ingat nak beli…..tgh fikir….awak da gunkan camne,ada masalah enjin ke,aircond sampai belakang?bawa highway goyang tak? tak sempit ke….ialah cam van lain kan luas.

  471. kaslim says:

    kiat promote mylivina.com.. hehhehhe

    tapi emmang bagus… banyak info… gathering pun banyak… spring improve pun banyak.. hahhaa

  472. cybery007 says:

    ASKUM semua, apa habaq?
    Bro n members, area Ipoh n Taiping kedai mana yer ada jual grill bawah n side step yg rega ok? Nampak dah ramai pakai grill…tp tak jumpa kdai lg..

  473. ajizaimi says:

    salam. pickup GL auto mcmn? smooth tak psl pertukaran gear???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>