Proton Satria Neo R3 Lebih Mengancam

satria r3 exterior f

 

Seperti model satria R3 pada tahun 2004, kini proton sudah mengeluarkan model R3 daripada model Satria neo.Dijangka proton akan mengeluarkan 50 biji Satria Neo R3 sahaja dengan harga di sekitar RM71,000

Satria Neo R3 ini mempunyai satu warna sahaja iaitu Incognito Black.Kereta ini juga dipasang dengan rim 17 inci dari jenama Advanti dan disaluti dengan tayar Bridgestone Potenza RE001 205/40R 17.Sistem suspension dan brake kereta in juga sudah dinaiktaraf oleh R3.

 

satria neo r3 exterior r

Dari pandangan luar, kereta ini tampil menarik dan garang dengan warna hitam dan stripe yang berwarna merah.Tidak lupa juga rim 17 inci dan spoiler carbon Fibre yang menjadikan kereta ini kelihatan lebih garang.

 

neo interior 2

Dari pandangan pemandu pula, warna hitam dan merah,trademark R3 dapat dilihat didalam kereta ini.Dalaman kereta ini juga dilengkapi dengan stering 3 spoke jenama MOMO,Seat bucket Recaro SR4.

 

neo seat

Walaubagaimanapun Proton masih menggunakan enjin campro 1.6, bukannya campro cps (yang menghasilkan 125bhp dalam keadaan standard).Namun sistem ekzos campro 1.6 tersebut sudahpun dinaiktaraf,ecu sudah ditala semula,dan cable spark plug 8mm digunakan dan enjin ini dikatakan dapat menjana sebanyak 135 kuasa kuda pada 6100 rpm dan tork sebanyak 164Nm pada 4200rpm.

 

neo engine

Seperti juga satria R3,satria Neo R3 dibina dan penjualannya dituju kepada peminat kereta sahaja.Kereta ini tidak sesuai untuk digunakan sebagai kereta keluarga atau kereta harian kerana sistem suspensionnya agak keras dan juga binaannya yang mengurangkan berat menyebabkan dalam kereta ini agak bising berbanding satria neo biasa.

Laporan Disediakan Oleh : Azameel

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

mel

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

57 Responses

  1. izam says:

    ok…nampak garang. tapi macam enovasi antara satria r3 dgn gen2 jerr. yang best seat dia,kalau letak kat keta aku sure awek masyuk.heheh

  2. azameel says:

    haha..jgn ckp awek je masyuk…silap2 member laki sume pn masyuk gak..haha..abes ar

  3. ZA says:

    klu la ada proton persona r3 kn lg bagus dgn campro cps………….

  4. Hazrat says:

    KALU STERENG TU PKAI STERENG AKU LG LAWA.KEHKEHKEH……….

  5. terano says:

    Boleh dapat kah seat dia dalam RM200…..kekekekeke………..

  6. alia says:

    akum…

    sy sedang mencari info mengenai kereta yg menggunakan kuasa air. ada sapa2 boleh tolong?

  7. atan toyo says:

    ala..ape susah? search je kat google. type water engine atau water base engine adela keluar tu

  8. fadzli says:

    keta nie memang masyuk gila… kalau dapat dkt aku confirm aku buat racing…

  9. raz17 says:

    spoiler gen r3 bpe bole dpt??

  10. Ijan says:

    ok gak la,tp aku tak bape minat la skirting dgn bumper dia.Cantik lg kete satria neo aku modified sendiri nye idea.Jgn mare ey….?

  11. adam says:

    ok la 2……

  12. mr.eims says:

    bodykit memang masyuk..
    napela taknak guna CPS & tune lg dengan R3 tuning mesti lg increase power. (taknak harga nanti mencanak2 naik kot..)
    Satria neo R3 lama tu klu xsilap aku dia kimpal balik body jadi lg keras n stable..klu xsilap la..

  13. habu says:

    spoiler gen2 r3, rm195..tp tu x tembak colour lg

  14. stainley says:

    proton has create the best inovasion of cars,proton satria that i use for example,has the power to challenge the other typre of cars..before this,i have been used the honda civic but when i know about this satria,i come with the spirit to get satria,it’s better than civic that i used..the maintainence of satria is more cheaper than civic and i can get more advantages with the proton offer..i want to says that proton is the best company that can compete and give profit to it’s user..long live for proton..

  15. daniel says:

    from the first sight i see proton i know that its can be the power of the automotive engineering,compare to other cars,this is my first cars,proton gen2 SE,i have made the comparison with other cars and finally i choose this cas as my first cars,what are the factors make i choose this cars becose of it’s technology and design that include internal and external…so the dersire to have my own cars with proton is the best judgment…

  16. rustyroysz says:

    Beautiful white interior, especially with the white recaro seats, love in first sight! Ya agree with the spoiler, it looks good too. Very impressive…the car with latest design and latest technologies like new engine

  17. aled khawalid says:

    i guess torque get some wrong idea, this proton is going for production, every car company cover up their production models b4 launch! on the other hand, concept cars are not for production, they r for demonstration of concept for their future design, usually, concept cars wnt make it to the production models so soon, thats the meaning of concept.

    what proton do with the engine is teaser, teasing ppl, its marketing. nothing to do with concept! concept is Lotus APX, tat was so many years ago! that is concept, show u ideas to design cars, to design platform…basically, if u dnt get my meaning since all u wan2 do is just bash, proton is production car that havent launch, it have to be kept secret just like any preproduction car from any other brand…

  18. ariep says:

    agak2 nyer brape downpayment satria Neo R3 nie ek…aku minat siot….
    tapi ngape proton kuarkan kete nie 50 biji jer…???x aci langsung r…melepas r aku kalo aku x dapat….

  19. eizat says:

    gempak siut….

    gua respek la lu bro…

    satria neo ni gua mnat la…

  20. erol says:

    aku x kecah r3 nki kuar bape biji pn… apekate kite same2 upgret kpd r3, modal mmg mahallh tp baekkkk siotttttttttt……..

  21. skywalker says:

    cantik jugak nuuuu

  22. ariep says:

    kalo upgrade satria Neo standard tukar R3 smart gak nie….Bodykit masuk skyline punye…smart siut…..

  23. r3gampang says:

    tgk cantik….tp ijin hampeh le braderrrrr…

  24. azameel says:

    r3 baru x best, tp cube try r3 lame kalau boleh yg stage 3 punye.

  25. asdasd says:

    takde ape yg special…name pun proton….

  26. nama says:

    jangan la asyik nak kondem barangan buatan negara sendiri…bersyukur la…sekurang2 nya kita ada kereta keluaran sendiri….

  27. kaizer says:

    lagi bgs kalau malaysia ade buat kluaran RR, bleh buat min drift…

  28. mustang says:

    stering mcm donut jaa..

  29. mustang says:

    kena kondem baru ada improvement

  30. raj says:

    looks nice but why must the price go up to RM 71000…doesnt make sense at all……proton oh proton..!!!!

  31. danish says:

    cm ner nk dpt kn keta ni..
    mean nk oder cmner??
    sbblimited msti ssh nk cri..
    mnt gle..

  32. khir says:

    sy tgh cari spoiler utk neo sy..

  33. jai neo says:

    mmg cantik tp gua xminatla ekjos dia….mcm b_r_t…..kat tgh kan…kan elok kua tepi…mcm mane r nk buat kalo dah 3 bln xbyr

  34. seh says:

    design cantik dah..tp lg cantik kalau di panjang bontot kete 2 mcm kete putra..x pun mcm honda integra type r lg cun..x pun design putra pintu 4..kekalkan ciri2 bentuk lampu depan dan belakang satria deo..fuh mmg dasyat r..tmbah dasyat lg upgrade engine ke 1.8 or 2.0cc..harga kete pulak murah..baru best..

  35. Pesal says:

    benda dah cun, tapi nape steering tak lawa, byk giler keluaran momo yg lawa, pilih yg membosankan ni gak… cockpit plak nak belang hitam merah watpe, cam hampeh jek kalau tgk dari luar, kalau dapat tinted hitam legam takpe gak, tapi ade je JPJ yg tak puas hati nanti…

  36. apa2 ajer says:

    exterior memang cun. bg saya, inilah kereta terbaik proton. kalaulah da 5 pintu macam jazz, swift konpem jazz ngan swift orang dah x pandang dah dan jualan neo lebih baik berbanding myvi.
    interior sy kurang gemar except seat recaro. dashboard tu kalau direkabentuk baru mest cun

  37. Napster says:

    enjin ni 16valve ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 16 + 21 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)