PROTON SATRIA NEO CPS HIGH LINE DETAILS, SPECIFICATION AND PRICE

The New Proton Satria Neo CPS

satria neo cps front12

On the 13th February the Satria Neo CPS had been lanched by Proton at the APAC Subang.The main difference from the previous one is off course the campro cps engine itself and few exterior changes and interior changes itself.However the Neo CPS is only available in two colour Tranquility Black (Metallic) or Solid white (Solid) rather than a whole spectrum of colour offered by the standard Satria Neo

The 1.6 liter campro cps engine features the Cam Profile Switching Technology(CAMPRO) (simillar to a vtec) and VIM (Variable Intake Manifold technology).The adaptation of this two technology will gives you a high performance high revving car in the same time, your are able to bring this car to your workplace while still maintaning a low fuel consumption.

satria neo cps side wiew

satria neo cps rear12

Apart from the engine, the exterior of the car had been touched up by the Proton Engineer’s to appeal more aggressive and much more sportier.The front bumper had been changed to a more agressive one.The rear bumper features a diffuser underneath it which should generate more downforce to the car.And right on the top we can see a new spoiler which should give more aerodynamic stability to the car.

From the side we can see the wheel arch is broaden up a bit and a nut like mould had been installed around the wheel arch like what we can see in the Satria GTI or Satria R3.Inside the wheel arc fatures a 16 inch Pearl Brown Coloured alloy wheel wrapped with a set of Continental CSC-1 tyres.

satria neo cps dashboard

satria neo cps seats

satria neo cps door trims

Interiorwise, the Neo CPS Features a set of red and black leather seats and a matching door strips.Everything else is just the same as the standard version of satria neo except for the leather wrapped steering wheels and gear knob.

Specification of the Satria Neo 1.6L CPS High Line

Transmisson  4 speed auto/5 speed manual
Engine  Campro CPS 4 cylinder, DOHC 16V
Max power  125 hp / (93 kW) / 6500 rpm
Max torque  150 Nm / 4500 rpm
DIMENSION & WEIGHT
Overall L x W x H (mm) 3898 x 1745 x 1434
Wheelbase(mm) 2440
Track, front/rear (mm) 1467 / 1483
Overhang, front/rear (mm) 826 / 632
Kerb weight (kg)  1212 / 1227

PRICE

The Satria Neo CPS comes in two colours; solid white and tranquility black and retails RM57,313 for the solid white manual and RM57,763 for the tranquility black. The automatics are priced at RM60,313 for solid white and RM60,763 for tranquility black.
The Satria Neo 1.6L CPS High Line is open for booking and delivery is expected within 1 to 2 months.The booking fee is RM 500.Interest Rate is 3.88% for 7 years and 3.99% for 9 years.The Satria Neo 1.6L CPS High Line comes with 2 years standard manufacturing warranty plus 3 years Extended Warranty.Bookings of the current Satria Neo 1.6L High-Line can be transferred to the new Satria Neo 1.6L CPS High Line. The price difference has to be met.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

mel

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

220 Responses

  1. iz says:

    Hari jumaat malam sabtu lps kat tanjung malim aku nampak kete ni kat atas lori..baru kuar dari kilang proton tanjung malim..hehe..memg smart ah..

  2. kdi says:

    haha.. aku nmpak agi awal. Hari jumaat petang masa launch satria neo cps kat APAC. kah2.. Tengah test drive kat Subang airport. Memang smart. Tapi rim die cam pelik ar. Spoiler die ngancam. Sekarang ni memang trend orang pakai sport rim kaler gelap n gold eh. hmm

  3. azameel says:

    soh die pg test drive kat subang perdana,
    baru test suspension haha

  4. iz says:

    Aku suka sangat die punye design..hehe..a’ah..btul2..rmai pkai sportrim gelap and gold..hehe

  5. 4age says:

    4age 20v 4 throttle silvertop dan blacktop 1600cc kalau compare dengan campro 1600cc cps mana satu engine lebih perform dan power?

  6. azameel says:

    4age blacktop 165bhp, mane nak lawan,
    tp hp bukan segalenye,
    engine skarang dah lain, x kejar performance sgt, sume dok kejar fuel efficiency,
    so susah sketla nk lwn engine lame2 ni

  7. neo says:

    spoiler n bumper cam r3.. mmg cun la…
    tapi rim die kureng ckit….
    pe2 pon mmg lawa…

  8. isfaariq says:

    gempak gile awsume………………

  9. acab says:

    ni kete budak jahat….
    memang smart r…
    rasa rugi plak kalau saper yg g amik neo lama tu..
    heheh…design R3 ni mmg sporty r…
    sesuai dgn budak muda..
    sapa kata proton x setanding keta luaq…
    tudia…dia dok mai dah…harimau makin tunjuk belang…
    sokonglah produk negara kita…

  10. azrai says:

    berapa harga dia bro

  11. azameel says:

    dah elok2 ade akat atas tu

    PRICE

    The Satria Neo CPS comes in two colours; solid white and tranquility black and retails RM57,313 for the solid white manual and RM57,763 for the tranquility black. The automatics are priced at RM60,313 for solid white and RM60,763 for tranquility black.
    The Satria Neo 1.6L CPS High Line is open for booking and delivery is expected within 1 to 2 months.The booking fee is RM 500.Interest Rate is 3.88% for 7 years and 3.99% for 9 years.The Satria Neo 1.6L CPS High Line comes with 2 years standard manufacturing warranty plus 3 years Extended Warranty.Bookings of the current Satria Neo 1.6L High-Line can be transferred to the new Satria Neo 1.6L CPS High Line. The price difference has to be met.

  12. Norman says:

    Budak S’pore yang pki Neo tengah tunggu je bile nak masuk.Kalaulah Proton buat promosi pasang IAFM atau CPS pada Gen2,Persona,Satria Neo lama tu….CPS memang mengancam beb,Sedare gua kat JB ade Pakai Gen2 CPS & Waja CPS,Gua test gerek beb.Dah rasa macam bawak Honda plak

  13. jay says:

    woo…korang…tempah la beb, gua dah tempah sebiji….

  14. Id says:

    kete ni mmg best..aku dah test drive dah ari tu…best sgt2..pikup giler!!.. b0dy cantik n dalam pun kemas mmg betul2 nmpak sporty..rim dia je la pelik skit.. dan aku skng dah dlm proses nk jual kete Gen 2 aku sebab nk booking kete ni.. hahaha cayalah Proton!!

  15. lampard says:

    Neo H-line dengan CPS ni memang ok..cuma satu je tak ok..harga..mahalnya..sama GTI dulu, mahal jugak..sepatutnya kereta 2 pintu ni letak harga bawah 50k dah laa..sure laku..ni harga 60k++..sure ramai yang pk 2/3 kali nak beli. lepas tu, orang yang pakai kereta ni pulak jadi mangsa kecurian..mungkin tak curi kereta, tapi curi spare part..huhu..macam GTI gua, kena curi 2 piston..ardghhhhhhhhhhhhh

  16. sloppyjoe says:

    haha gua simpati dgn lu lampard. gua pun dulu sport rim enkei hilang 2 biji gak. mentel btul.

    pape pun gua respek la engineer2 kat proton sbb bleh gak mass produce intelligent engines, walaupun tak secanggih VTEC (sbb VTEC tu aku pecaye lagi complex). so keep up the good work boys, teruskan development and 1 day kite bleh produce better or at least on par engines with honda n toyota. just harap xde after-sales maintenance problem je CPS and IAFM nih.

  17. nabil says:

    aku pun da tempah sbijik… cun memang la cun keta nih, tp pas kawen susah gak maen keta 2 pintu ni…. tabik spring kat proooootooonnnnn!!!!!!!

  18. AwaN says:

    ada tarikh tutup ke pgeluaran kete nih?huhu

  19. asda says:

    neo cps nampak ganas sangat. tentu best
    hari tu i try drive neo IAFM, pikup juga.
    cuma CPS belum berpeluang test drive.
    Macam nak beli neo, tapi gen2(2006) i… laku ke?
    siapa sudi, email kat i ya.
    hehehehhehe

  20. PEMILIK PERSONA MEDIUM LINE says:

    Neo CPS tempat duduk belakang teramatla kecik.sempit.tingkap belakang pun kecik.at least jadikan macam satria lama, ok la juga selesa la sikit..xpun buatla macam honda ek9 2 doors ke..selesea sikit blkg..handling mantap dah.engine jana 125bhp..kira gempak…

  21. kej@m says:

    mne lg best..satria nie ker, blm 1.6 tu…yg nie pun best gak nie….

  22. apai says:

    i dah berkenan kat keta ni cuma lum sempat nan pegi proton edar je. buat bro yang hensem*2 boleh jwb tak i punya soalan. tempat letak brg kat dashboard tu maseh kecik mcm satria neo lama atau dah d “besar” kan?

  23. apai says:

    nan tu salah eja sebeno nya nak eja “nak”

  24. penggunaan minyak cps ni cmner plak??? kuat ke??

  25. AZURA says:

    PEHHHHHH MEMANG CUN GILLLEEEERRRRR……. I DAH BOOKING 1…. BLI AR KETE NI NGAMCAM LBIH KURANG MACAM HONDA CIVIC PLAK….

  26. iz says:

    Waa…Azura..minat gak ko eh ngan Satria neo cps.. boleh thn gak eh..=)

  27. nazmi says:

    1-1 nya kereta Proton yang aku btul2 minat..

    untuk satria neo, dari edisi awal lagi ( time ambik mitsubishi model ), aku dah respect dan berkenan dah..

    hehe..

    memang cun cuma 1 je x best.. pintu 2 so orang nak tumpang kita nanti susah..

    kalau beli untuk bawak sowang atau 2 org best lor..

    bg aku, satria neo 1-1 nya kereta Proton yang leh diletak setaraf ngan Honda Civic ( sebab Hond Civic baru beli di Jepun x sampai RM 50, 000. 00 )

  28. zairol says:

    argh…. geramnya aku tengok keter nie… kenapa la kau cun sangat… aku nak beli gakkkkk…

  29. chipotato says:

    aku pun suka tgk design neo ni, klu la kete ni di sedan kan..mmg aku terus je booking..
    cuma nak tambah, bhgn interior tu simple sgt la, mcm naik kete saga BLM jee..

  30. fordthrothle says:

    Agak2 kalo full set ‘kulit’ depan tu convert kat satria biasa bleh ker….JPJ jeles x ek
    Lawo gak aku tgk…
    Rasa2 mcm nak convert kat satria bini aku…huhu

  31. hafiez8377 says:

    aku br je gi test drive kt proton glenmarie. pickup bleh tahan la. tp top speed belum try lg. kalau top speed rasa macam bleh makan swift sport coz swift sport max 195 kmh je, neo cps aku berani letak 215 kmh xde masalah.
    acceleration not bad. handling lebih krg sama ngn neo lama. cuma body rasa ringan skit, coz power to weight ratio better than neo lama. Kesimpulan neo cps POWER LAHHHH!!! majulah proton untuk malaysia.

  32. padahmenar says:

    Aku dah dpt dah neo cps ni… Kaler puteh…
    Sblom ni aku pakai charade espri, pun kaler puteh…
    Memang powerla neo cps ni bg aku walaupun aku ambik auto sbb aku dok area bandar kuching…. Syok ronda2 layan sharp corner.. Tp slow2 lah..
    Ramai dah budak kuching dah dpt neo cps ni.. Majoriti tinted kaler hitam gelap.. Aku tinted confort gold jer..
    Yang pnah aku nampak dah ada 6 unit. Hitam pun lbeh kurang sama byk…
    Buking bulan 7 dpt bln 8. tak sampai dua bulan pun..
    Stakat 2 minggu sjak aku dpt keta ni xdala major problem. Semua ok… Ada skali jer radio dia jammed. Tapi aku anta kat service centre diaorang buat free jer. Katanya sblom ni xda org lain dpt problem yang sama.. Mungkin sbab haritu aku survey double din nak tuka blaupunk tu.. Sbbtu radio tu merajok.. hehehehe…
    Ramai yang suka kaler rim dia.. Mcm spesial ckit. Ada gak yang trus tukar rim 17 cz diaorang tak suka rim ori tu..
    Harap2 ada rezeki dapat upgrade ekzoz pun cukupla.. Lain2 tuh takyahla kot.
    Sapa yang blom bli tu.. blilah 2 ke 3 ke… hehehe… Berbaloi-baloi…

  33. apa2 ajer says:

    aku suka exterior dan interior seat dia.. memang cun lagi menawan

  34. apa2 ajer says:

    iz

    ramai yg aku tanya satu jer kurang satria neo.. bentuk cun ok cumanyer kalau boleh di tempat duduk belakang letak la pintu biar jd 5 pintu

  35. padahmenar says:

    Nak 5 pintu, blilah BLM ke myvi ke. Rasenyer kalau proton buat satria 5 pintu kira mcm caldina tuh…Cantek woo.. Nanti drop la sales Gen2, BLM & pesona kot.. Biala satria neo ni kekal dgn 2 pintu.. Baru ada keistimewaannya… Nanti kalau dah jd cam caldina aku pun nak kena tukar jugak.. Masalah tuh.. hehehehe….

  36. yup//
    kalu ada 4 pintu & seat belakang luas sikit, mmg cun lah kereta nie.!
    kalau tak ala caldina.. ala mazda 3 kot. hohoh…

  37. Joker's Clown says:

    Adakah satria neo CPS ini betol2 sebuah kereta “sport”?
    Adakah hanya dengan alasan di atas kita terima keberadaan 3 pintunya?
    Stil lot to improve i think either way

  38. padahmenar says:

    Bolehla dikatakan kereta sport untuk kereta keluaran malaysia kot..
    Dengan spoiler besar tu, alloy rim 16″ enjin yang lebih berkuasa, bodykit yang nampak sporty tu..
    Handling yang puas ati, bunyi enjin yang mengaum, kalau bukan dalam ketegori keta sport pun, kalau dah sronok drive laju2 n layan kona tu dah kira keta sport di hari pemandu tu sendri. hehe… Viva pun bleh jd keta sport kalau kreativ. Tapi sendiri tanggung la..

  39. apa2 ajer says:

    padahmenar

    tak payah la tukar.. rugi.. beli tambah jer 1 lagi wat koleksi.. harap2 keluar gak edisi satria neo 5 pintu.. kalau cam caldina best gak.. tgk mr eims pun sokong aku.. so terbukti ramai yg hendak 4 pintu.. joker’s clown pun sokong gak.. SO PROTON.. APA TUNGGU2

  40. anti-penipu says:

    abis tu kire myvi je la kete sport..asal ade kaitan ngan brand ‘T’ atau ‘H’..kete famili pon leh jadi kete sport….

  41. padahmenar says:

    Satria neo 5.. hehe…

  42. Norman says:

    Terua terang saya katakan Gen-2 CPS lagi bagus dari segi minyak dan pick up,Neo kurang menyengat dari standstill hingga ke 3,500rpm.Kajian dilakukan oleh org kampung gua di Pontian yang mengadakan sprint test sebanyak 3x.Gua rasa untuk hatchback 2 pintu Proton harus meringankan lagi berat Neo ni.Tak dpt dinafikan rupanye memang menawan.Ade satu mamat di Tmn Pelangi JB pakai Neo biase bikin turbo kat Camproturbo dengan harg RM6K tapi hasilnye memberangsangkan.Sudah hampir 7 bln pakai turbo tiade sebrang masaalah.Ujian dyno menunjukan Neo turbonye mendapat 176hp@6500rpm dan 210nm@4250rpm.

  43. KCN7767 says:

    sape2 yang dok rasa neo cps dah hbs ngancam dah,cuba tgk latio sport dgn bodykit impul pula apa komen.tgk design ja sudah,bab2 lain takyahla..so,apa komen?

  44. kekitaan says:

    KCN7767 , aku dah tengok latio sport. kalo diberi pilihan.. maka aku tak teragak agak terus pilih satria neo cps. bagi aku tiada apa2 yg menarik dan mengancamnya pada rupa latio sport… nampak tak bersemangat. Go satrio neo.

  45. kdi says:

    yeah.. satria neo memang sporty + chun. masalahnya kalo kdi memang terpaksa lah tolak neo.. sebab space kecik sangat. masuk kepala jejak woo. kalo ruang dalam die kasi besar sikit memang neo ni la paling mengancam.

  46. kekitaan says:

    panjangnya tengkuk hang. pakai recaro ok la sikit kot.

  47. norman says:

    Neo CPS ni kureng sikit lah pikap dia nak kena high rev.Tapi kalau mid range dan top speed jangan ckp berdesup.Top speed boleh makan Swift sport tapi pikap kalah..

  48. KCN7767 says:

    bab pikap mmg lemahla skt satria neo..tork dia cuma 150 ja walaupun horse power agak tinggi.body pun blh tahan berat jg..compare pickup dgn latio sport mmg makan asapla neo.horse power just 109 tp tork 153.body pun berat kurang dkt 100 kg..

  49. kekitaan says:

    Tadi Kcn7767 cakap ( .tgk design ja sudah,bab2 lain takyahla ) tapi nampaknya dah terpesong kot lain. ada apa2 agenda ka? orang kalau dah tak suka tu, salah sebesar semut pun dia cari. Peace.

  50. KCN7767 says:

    td mmgla sebap dok bincang bab design..tp dah masuk bab lain kita tgkla bab lain pula.sekadar untuk pengetahuan dan perbandingan..kalau ada kelemahan tu kena terima la..takdak apa2 agenda pun.saya pun sblm ni pakai proton wira aeroback se..

  51. paiz says:

    klau satria neo nie 4 pntu kompem leh kalah kn tahap jualan Myvi..minat gile kete nie tapi di sebabkn ade 2 pntu je rase cam x bebaloi..klau bt 2 pntu yg mcm mazda RX8 pun smart gak..xde la nk tebongkok2 kuar masuk kete..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 24 + 19 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)