• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

PROTON SAGA BLM OWNERS CLUB PROSBOC : CONVOY TO CAMERON

Saturday, 20 June 2009, PROSBOC or Proton Saga BLM Owners Club have a great event with 20 Saga BLM cars convoy to Cameron Highland. 12 cars gathering at RNR Rawang PLUS Highway at 4 am. Moving from there at 430am to Tapah RNR to perform subuh prayer. Then team Prosboc start the journey all the way to Lata Iskandar.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

PROTON SAGA BLM OWNERS CLUB PROSBOC : CONVOY TO CAMERON

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 09 7

(Picture : waiting for some members whose vomitted because of the dangerous road condition when we climbing up cameron using Tapah-Cameron old Road)

All members enjoys the moment there at cameron highland when we reached at the Tanah Rata at around 10am. Visiting MARDI, Cameron Strawberry farm, Tea Plantation Sungei Palas, kea farm etc.

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 09 1

Parking at the MARDI Cameron Highland, our first spot on cameron

Cameron residents quite excited when they saw us getting around with 20 cars convoy in a line. And we also getting excited to see them waving and smiling at us. 5 cars going down in the evening leaving others who stayed at the apartment until next day.

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 093

U-turning.. There you are.. the long lines of saga BLM.. =)

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 09 6

Having breakfast and mandi manda at sungai Lata Iskandar

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 09 5

From camera lense of prosboc members.. The front line..

 

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 09 3

Stuck at very narrow road back from tea plantation sungei palas.

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 09 2

Full of BLMs..

proton saga blm owners club convoy cameron highlang 09

Overall, the convoy cameron trip is fun! =)

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

17 Responses

  1. Lily says:

    Cmeron dah x sjuk kn?ly pun br naik sne ikut mbr..Mklum la dah byk bukit kne tarah.
    What eva,congratz dpt knvoi sne,jln yg mencabar,pusing2..Ly xpnh lg knvoi naik sne dgn kreta,tkut muntah!Kakaka..Kalo naik gak kne spair beg plastik la.Dlu zmn bdk2 dh knvoi naik scuter dgn geng.Geng scut dlu ly ni.Huhu..Pic kenangan t’pilih msuk dlm ujang dec 2003

  2. black evia says:

    lily..
    emm..klu cam tue apo kata lily dok kt gua je.. lg snang..
    xder mtah2 lg..huhuhu..:-)(jgn mare ye)

  3. kdi says:

    yup,

    cameron dah x sesejuk dulu masa malam pertamaku di sana.. wakaka! =p
    cakap pasal muntah, memang ramai antara bdak2 prosboc yang muntah. yang gambar 1st tu keter kdi antara yg bejaya x muntah langsung. kitorang tunggu yang belakang kebanyakan yg muntah. maybe sbab kdi bawak laju kot. kena follow chip marshall bawak cam tut.. hu2.. so kalo nak naik kena bawak laju2. baru x berayun2.. hehe.. teori ape tah tu.

    black evia,
    nape dok kat gua? kalo kat gua ar banyak muntah. tgk taik kelawar je hari2.. hu2..

  4. Lily says:

    Tp ly rsa yg drve x kn muntah,xpe..len kali bg ly yg drve,xnk duk blakang.Blh duk blakang tp kne kuar kpala,jgn psng aircond.Tp tkut pulak selisih dgn lori,kang t’tnggal pulak kpala.Huhu..Dlu msa zmn bdk2 dlu pnh ckp dgn abah kalo nk naik cmeron lg nk gne heli,xnk naik kreta dh.Hehe..Klakar.Chop!Tnye..mcm kdi naik bukit still gune gear D ke?or bw L utk naik bukit?Kalo gear 3,2 utk trun kn?utk gear auto ni.Sbenar x brapa phm sgt.
    .

  5. azameel says:

    slagi keta tu x lembab or mcm still ade power bila tekan minyak pakai je D naik bukit, mcm manual la, bila x larat baru drop gear, auto pon same,
    kalo time turun bukit, pakai gear rendah sket, sampai rase keta tu mcm x memecut kalau lpas minyak, die mcm stay je laju ngan rpm die, so xyah byk sgt tkan brake.
    tapi kalo blm naik turun cameron kna tunggu kdi jwab jgakla

  6. kej@m says:

    teruk sgt ke jln nk g cameron tu…
    kalo compare jln g cameron ngan jln bukit putus nk g kuala pilah, mane lg teruk…
    aku x penah lg g cameron..tu yg nk tau tu..

  7. Lily says:

    azameel..
    tq and nk wait jwpan kdi gak psl blm

    kej@m..
    Jln ke cmeron ade 3,samada dr gua musang,simpang pulai n tapah.Tp yg diaorg lalu ni dkt tapah,jln asal n pling lm tp dah diperbesar skit.Nk bnding dlu mmg smpit.Jd mmg bengkang bengkong.Smenjak dah ade jln smpang pulai yg bru ni aku gne ctu utk naik sne,jln pun 45mnt dr ipoh je.Kuala Pilah aku xpnh lalu,myb geng lain blh bantu.

  8. kej@m says:

    ohh…kalo ly nk tau, jln kt k. pilah pun bengkang bengkok jgk..
    kebykannye lebih kurg 70°-90°..hehe..

  9. abg nizam says:

    Emm.. memang best naik bukit guna BLM ni.. sangat puas hati sebab gear ratio dia besar.. pick-up lebih sikit. Kalau ikut Tapah g cameron, saya suka sangat, tapi selalu yang jadi mangsa tayarlah.. sekejap je dah kena tukar lain.. rasanya pas ni nak guna 60 siri pulak, tebal dan confortable.. tapi rim kena kecilkanlah.. huhu.. kena guna 13 inch.. kalau Lily nak rasa adventure naik cameron.. boleh mail saya.. kami ada pemandu yang cekap dan setiap minggu ada Advance driving trainning, tak perlu risau.. rasanya yang selalu muntah pun akan jadi selesa.

    Proton Is The Best…..

  10. kdi says:

    ha.. ni jawapan kdi.. kalo pakai BLM auto, naik cameron la paling senang sbab xyah nak gatal2 tukar gear. main pedal minyak n brek je sampai atas. sbab gear auto BLM ni, kalo nak power, xyah la sampai kena turunkan gear 3 ke bawah. just tekan lebih lagi kalo rasa x larat. agipun auto gearbox ni slalunya pandai cam BLM ni die xkan biarkanla enjin kita mati masa naik bukit, sure dia akan auto turunkan gear. so naik bukit memang senang. nak power, tekan je lebih nanti die dropkan gear utk kite. yang penat masa turun la kalo xnak main brek sangat kena la letak gear 3 or 2. lagi bagus dari main brek so brek x cepat panas n bleh gune time emergency braking.

    yang kdi kagum, masa naik bukit paling curam kdi penah naik kat strawberry farm kat cameron tuh. tah bape degree tah curam die. mula2 kdi rasa macam xlarat lak, tapi bile tekan lagi bleh je BLM ni pegi.. memang reliable gak la enjin BLM ni walupun pakai auto ngan full load orang dalam kereta.

    yup, jalan yang kitorang guna is jalan tapah ke cameron. dulu jalan tu memang smpit. skang ada besar sikit. tapi still kona2 la. tu yang ramai muntah tu. kalo ikut simpang pulai sape muntah memang kelakar ar. sebab dah macam highway jalan die. jalan paling teruk kdi penah lalu is jalan gi fraser hill. sempit gilos. naik pakai kancil pon takut. hu2..

  11. Lily says:

    abg nizam..
    mkna abg nizam ckp nk rsa adventure naik cmeron mksudnya mcm ne?xphm ar..nk sruh ly drve ke duk sblah?or blakang?Oh..blakang surrender,cnform muntah!Hee…

    kdi..
    Tq ats penerangan yg d bri.Jgn la gelak tau!x kira la jln tapah ke..smpng pulai ke..sm je.Ly akn muntah.Huhu..Lembik btul.

  12. diha says:

    lily…nk tanya. kalau price blm under nama pekeje proton…brape ekk??

  13. Lily says:

    mcm ly bli dlu m-line auto dpt 36+k,hrga thun lps.xtau la thun ni myb naik skit..

  14. saga0909 says:

    Nice BLMs…

  15. wrd7944 says:

    haiii…i’m new here..
    camane cara nk join club nie ek?

  16. amin says:

    club ni aktiv lagi x? mcm mane nak join?

  17. kdi says:

    Wujud lag kelab Ni. Boleh ke FB prosboc dan rujuk pada ketua zon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>