PROTON NEW SAGA BLM & PERSONA CAMPRO IAFM TEST DRIVE REVIEW

Recently i have something in my mind about the Proton New Saga BLM and the Proton Persona. So i decided to do some research on user’s reviews about both cars through the internet and finally today, I went to EON to see and feel it myself about the IAFM engine cars. It took us about an hour to test drive both car at EON Glenmarie with some interview session with the Proton SA (Sales Agent)

PROTON NEW SAGA BLM & PERSONA CAMPRO IAFM TEST DRIVE REVIEW

The reason why i test drive both car is because they use same campro IAFM engine but differ in capacity and the price range is not too far where you can have a Persona by just adding another more RM100/month. Some people might think that by just adding RM100, they will get a bigger car and surely better for them. To know what i have found out about the different of both of the car, i will explain to you in details here.

Basically, Proton New Saga BLM is an entry level model. It is the most affordable car produced by Proton with Campro IAFM 1.3 litre while Proton Persona is more to family car middle class with Campro IAFM 1.6 Litre.

proton new saga blm persona campro iafm test drive review 1

Just now i went there with KDI team editors Azameel and Aizat to test drive Saga 1.3L Auto M-Line first and then Persona 1.6L manual B-Line. I decided to have saga auto and persona manual because the price range are close and many people have both cars in their mind to decide which one to buy.

Firstly, when i entered the saga blm 1.3L IAFM campro Auto, I feel so comfortable with the seat and feel that the saga is so spacious. The seat is high and it is adjustable with the height. The steering, is a solid plastic. Perodua kancil’s steering is better with soft synthyetic rubber + plastic material. But that is not so important. You can change the steering wheel anytime with the better one with aftermarket stuff. Same goes to other Proton cars such as persona. Sorry for the statement that i just cancelled here. I just went to Proton Showroom again for some stuff to do and found out the steering is better and softer. Maybe the test drive car use the plastic one. And the interior looks great.

proton new saga blm persona campro iafm test drive review meter

The advantage of this car is the exterior is very nice design with audi like style for front bumper and Mercedes Benz like style for the rear. The interior is better than other cars in its class such as Perodua Myvi especially in terms of leg room, head room and boot space that is huge. You can even put an NGV tank behind and have better boot space than perodua Myvi. The interior is less in terms of design if compare to myvi, but the material is better than myvi where the myvi dashboard is easily get scratched.

About the performance of this auto transmission saga blm 1.3L campro IAFM, at the first gear is a bit less pickup but you will get the actual power after the auto transmission change to 2nd gear. With full load of 4 people inside, i can feel the 1.3L auto engine pull us to reach the maximum output of 94HP at 6000 RPM and 120Nm of torque at 4000RPM which is better than Perodua Myvi eventhough the Myvi is equipped with vvt technology. That is the power of Campro IAFM that just have Integrated Air Fuel Module but no Variable valve timing technology.

 I like to compare Saga BLM to Perodua Myvi (saga vs myvi) because both are a very close competitor in Malaysia Car Market. The different with myvi engine is, it feels so smooth and the saga is quite rough but feel more power even with many people inside. Azameel has drove a Saga Manual before this and according to him, the engine of manual version of the new saga is more noisy than that auto transmission Saga Blm. And it is true, when i push the paddle hard, i just didn’t realized the car has gone to 135km/hour. It is so stable. Not like myvi at 135km/hour you can feel not secure to drive more than that. It is maybe because of the saga’s heavier power steering and lotus tuned chassis that is more stable. I can’t go more because the test drive path not allowed me to do so. When taking a turn at the round about, the body roll of new saga is less and it is so stable at cornering compare to Perodua Myvi. I feel that the suspension system is quite good but Persona wins in terms of comfortability of the suspension system.

proton new saga blm persona campro iafm test drive review malaysia

And then we test drive the Proton Persona 1.6L Campro IAFM. The interior is just like saga BLM material but better in design of the dashboard. About the interior dimension, even in the specification paper written that Persona have more width if compare to saga, but we felt that saga interior space is better in terms of legroom, headroom and more comfortable. This may be due to the seat of saga is higher and comfortable that allow more legroom and relax feeling sitting in the car while persona has lower seat height. Azameel and Aizat sat at the back during the test drive and made a conclusion that they feel more comfortable and spacious on back seat of saga if compare to Persona and i just shocked about it. No joke and it is totally true.

proton new saga blm persona campro iafm test drive review interior

About the performance of the campro 1.6L IAFM under the hood of Persona, overall is it is impressive. The engine is so responsive and can pull you to the max performance of 148Nm of torque at 4000RPM and 110 horsepower at 6000RPM with the manual transmission. I always push the paddle to the maximum until the pointer of the RPM meter reached red line and shift to higher gear then. It is fun doing that with campro IAFM 1.6L engine. I just have the chance to reach fifth gear once only. During turning at the same round about, it is more stable than saga BLM because of the weight and width of persona. The suspension is of course better than saga and myvi. Feel so smooth especially on an uneven surface of road.

I nearly have an accident with a Toyota Hilux at 130km/hr speed just because that i cannot see the back clearly and didn’t realized the Toyota Hilux at the right lane. This is due to its high position of rear bonnet that obstruct my sight on the centre mirror. But this is just a small issue. You will get used to it. The maximum speed i can go on the test drive path is 145km/hr with very good noise insulation or NVH. You can still feel comfortable and not feel that it is already 145km/hr.

proton new saga blm persona campro iafm test drive review rear

The gear shifting sometimes obstructed by the center armrest. Overall the persona is very good in terms of performance, stability and driver’s comfort.

The saga wins over Persona with more comfortable rear seat space, legroom and nice seat.

Which one to choose? Saga BLM M-line auto (RM40k) and Persona B-Line Manual (RM45K)? It may be more practical to have Saga BLM than Persona in terms of Driver and passenger’s comfort, Fuel consumption and adequate space for a family. But if you eager more on performance and more grand look exteriorly, go for Persona then.

Anyway, that is just my humble opinion about Saga BLM and Persona Campro IAFM. It is all depends on you which one to choose after you have test drive both car at your nearest Proton Showroom.

During the test drive session, we saw some Saga BLM Taxi version with higher engine spec 1.6 Litre Campro IAFM with NGV. It must be better to get the Saga 1.6L with NGV i think.
So, to Saga Owner and Persona owner, care to share your driving experience here so that we can help more of our friends to buy Proton car.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

82 Responses

  1. iz says:

    Masa naik aritu…..dok kat blakang..leg room saga lg besar daripada persona..persona sempit sket…enjin saga memang agak bising sket….hehe..neway kdi..nsib bek persona ko bwk aritu selamat…=)

  2. kdi says:

    Haha.. Tula pasal. Nasib baik den. Sbnarnye yang bising tu sebab masa tu aku tkan abih die drop gear rendah masa naik bukit before nak test suspension tuh. Aku dengar korang cakap bunyi enjin saga tu bising. Tapi tu sbab aku tkan kuat. Kalo x tekan x bising sangat kot.

  3. azameel says:

    tpi aritu aku bwk blik keta mak cik aku tu agak noticeable la bunyi die tu.
    tataula kalo gear box auto ok sket ker

  4. kdi says:

    Tula maybe bunyi die mmg bising kot sbab mmg ramai yg cakap camtu. Enjin saga iafm bunyi kuat. Maybe aku xprasan sangat sbab tngah syok menekan. Tapi aku agi suke bunyi kuat2 rasa macam keter sport lak. xyah nak tukar2 exhaust. bunyi pure dari engine. kui2..

  5. kacak says:

    cis…mana ada pakai auto ok je…..rasa mcm bwk ferrari…opps tp ko rang penah rasa bwk ferrari ke…pe hal pun saga memang puas hati…

  6. kdi says:

    aah. Memang la auto die ok. agi best dari keter yang seharga dgnnya. Best macam bawak ferrari? hu2.. Patutla aku x kisah pon kalo ade bunyi kuat sbab aku rasa macam bawak ferrari ari tuh. kui2 =p . Tapi mmg aku x prasan la bunyi tu. Agipon Proton claim kereta saga ni ada improvement untuk sound insulation. Memang aku dapat rasa la masa bawak auto tu.

  7. mizi says:

    hello kwn,smua keta proton bgus la

  8. azameel says:

    aku suka gak bunyi mcm tu,
    mcm pakai sequential gearbox je
    tapi nanti abes jela minyak keta dok tekan je haha
    ngan dari segi comfort la bunyi tu x best sket
    tapi utk arge around 40k, BLM is a good car
    worth every cents

  9. nizam says:

    keta aku dah 1250km,aku belum servic lagi untuk 1000km ,kalau aku lambat servic tak apa ke ?haram bagi pendapat kat aku,lagi pun nie firsttimenaku pakai kereta dalam hidup aku.kira zero tentang kereta laaaaa

  10. ayezat_nulhakeem says:

    bro…
    ak nk mntak tlong sket la…
    mmber ak bru amek persona..B-line..kaler kelabu…
    die tgh pening nk cri sportrim kaler pe n bunga cmne yg seswai ngn kete die…
    pas2,tinted pn die xtau nk amek kaler pe…kuikuikui…

  11. kdi says:

    hak2.. susah la macam tu. Suh die solat tahajud n istiharah. insyaAllah dapat idea. hu2.

    Ala.. senang je nak mekap ni.. usha2 la internet tgk dorang mod kereta macam mana pastu try combine idea. Kalo kaler klabu, cuba bagi rim klabu gak. Kereta sporty bagus pakai rim 5 spoke. tinted cam besa kaler hitam dah masyuk.

  12. bdute says:

    Bro, bunyi bising tapi injin steady tak? Kalau tak bergegar tu, ok lagi. Berapa interest rate saga ni? Yg aku tahu kalau tolak kereta lama dapat RM5K diskaun. FC 44km/l tu kira ok juga tapi proton ada perancangan nak buat engine diesel utk kereta dia tak? Injin elektrik dgn Detroit USA aku dah dengar, tapi diesel injin ni belum lagi atau mungkin aku terlepas dengar. Kalau ada apa2 berita, pass lah kat sini yer?

  13. kdi says:

    Bunyi x bising la bro. ok je. xde dengung2. tapi masa gear down utk potong tu je bunyi kuat macam sporty sikit. Masa biasa memang selesa la. enjin steady x bergegar. smooth je. interest rate sekarang 3.65% je. dah makin turun. yup. tolak kereta lama dapat diskaun rm5k. enjin diesel memang x ada lagi. yang ada enjin 1.6 NGV untuk teksi saga blm.

  14. Daniel says:

    I pun bawak Saga BLM manual. Bunyi enjin I rasa ok jer, I tak pernah bawak BMW ke Merc nak compare. Time I bawak highway (120km/h) bising jugak la, tapi taklah sampai pening kepala cam duduk bas. Dari segi stability memang best…masa rushing pegi Jhr I pernah bawak 140km/h kat highway no problem…brek responsive, stereng tak gegar, handling mantap & belakang tak melambung (mcm Myvi & Vios)…I siap bawak 1 tangan lagi tanpa rasa cuak. Memang patut pun TopGear kasi markah tinggi kat Proton dlm handling. Satu jer yang I tak suka, nak sampai 140km/h enjin cecah 4000rpm…pasal tu bunyi kuat kot? Minyak pun kuat jugak kalau dah sampai 4000rpm.

    Kalau nak senyap lagi, boleh pasang noise absober kat permukaan bawah bonet. I belum buat tapi ada jugak plan nak buat. Member I bawak Myvi dah pasang…harga dlm RM100 siap pasang…Saga mahal sikit kot, pasal bonet Saga besar dari Myvi. I dah sampai 15000km dlm 1 tahun, so far no problem dari segi electrical (masalah kereta proton dulu-dulu), maintenance pun memadai. Dari segi comfort, Saga telah tewaskan Myvi dengan anytime! I duduk Myvi member I, dah ler seat keras suspension pun tak serap hentakan, bawak 120km/h bergegar pulak tu.

    Lepas ni I nak projek cari kedai boleh pasang ABS kat tayar depan. Korang tahu tak berapa kos pasang ABS depan saja? Kalau nak bawak laju ABS kena ada…selamat sikit (I rasa kos pasang ABS tak sampai kos ketuk, ganti (termasuk air-bag) & cat lepas beberapa kali accident).

  15. Daniel says:

    Hi Zaz, memang ade beza performance & fuel consumption antara manual & auto. Auto transmission ade 4 speed jer, dari segi pickup memang kurang. Kalau bawak highway pun top speed kurang.
    Kalau tukar rim lebih ringan mungkin pickup up sikit. Tapi, dari segi comfort rim besar kurang menyerap vibration (sebab ketebalan getah dah kurang).

  16. munir(bangla) says:

    saya xtau nak ckap…sbab aya xde kete kt m’sia…bangla juga ada…tata nano…

  17. maal4553 says:

    assalamualaikum n salam sejahtera.

    sy berniat nk beli saga blm awl bln jun. slps servey n test drive…
    sy rsau dgn kualiti..bunyi bising bila drive 80-100 km/j..
    pas tu power window kdg2 x b’fungsi (pemilik saga yg bg tau sy)..

    jd…mcm mn ek…adakah sy ptt mnruskan niat utk membli saga blm @ plh kereta lain..

    huhuhuhuhuu

  18. kdi says:

    wasalam,

    hmm.. bunyi bising tu maybe sebab iafm. die akan activate jadi lebih pendek dan berfungsi membantu enjin bernafas lebih baik pada kelajuan tinggi lebih kurang fungsinya macam pakai modified air filter dengan piping yang selalunya bunyi bising. Tapi yang specialnya iafm ni die boleh adjust masa bila perlu pendek dan masa bila boleh panjang.

    Jadi kalau nak beli n xnak bunyi kuat dari enjin tu senang je.. letak sound proof material dekat bonet enjin. benda tu rm45 je. kalo x cukup beli banyak lagi. pasal power window, tu memang famous masalah proton dari dulu lagi bukan kat saga blm je.. waja, wira dll pon ade masalah sama.

    Saga BLM ni worth for money. Kalo nak kualiti tiptop angkat la BMW ke, merce ke.. hu2..

  19. Daniel says:

    Hi maal4553,

    Memang enjin dia bunyi kasar even tak jalan. Saya tak tau kenapa Proton belum dapatak buat tuning bunyi yg lebih baik. Mungkin ini salah satu sebab boleh mencapai harga rendah di pasaran (hint ;-)). Tetapi memang betul iafm ada effect pd bunyi. Dlm module ini terdapat satu komponen kawalan yg akan buka+tutup laluan intake yg tertentu. Oleh sebab iafm akan detect perubahan air pressure, terdapat satu flap/switch bosch yg akan menjalankan tugas ini. Flap ini mungkin bergetar dgn enjin & menyebabkan bunyi kasar bila kereta tak gerak. Bila kelajuan enjin tinggi, laluan intake enjin bertukar menjadi besar & pendek that’s why bunyi lagi kasar.

    Kalau nak senyap lagi, pasang penyerap bunyi di kedai aksesori. Tapi kalau u nak pasang muffler (lagi bising), tak yah risau pasal bunyi, pasal muffler u akan lagi kuat wakaka! Dan yg baiknya u tak perlu risau nak tukar intake pipe sebab intake asal dah cukup, cuma tukar filter media ke jenis yg high flow.

    Dari segi elektrik power window memang Proton poor quality. I can testify this: so far only problem with my power window is butang dia kurang sensitive…bawak balik proton untuk check, free kalau dlm waranty. I pun tak tau supplier local mana yg supply sistem ni…supplier tersebut tolong bertanggung jawab sikit!! Kalau nak menipu rakyat, jgn sorok belakang proton…tak tau malu! Takda buah ke naktipu depan-depan? Haha…hampeh!

  20. Norman says:

    I punye Saga M-Line auto so far so good,Takde hal power window atau ape2 bende merepek.Performance wise i give 70% out of 100%.Maintain 130kmh kat highway no prob.Nak kasi smooth tukar air filter ke ape2.Accessories memang kureng tapi harge dah mcm gitu takkan nak ABS/6 air bags/Digital aircon/DVD pulak?

  21. Lily says:

    Ly pkai m-line auto gak,arini genap 5 bln umo kreta ly.Stakat ni Alhamdulillah xde mslah.
    Pengalaman pnh pecut smpai 140km/j(highway)
    Bunyi x bising,xde dengung2.Tp time gear down utk potong ada bunyi dengung ckit. Masa D smula memang selesa,smooth je rsa drive n enjin steady x bergegar,stereng pun tegap,xde gegar.
    Compare n persona,ly xpnh drive tp pnh menumpang had mbr.Ruang dduk blakang blm lbh luas dr persona
    dashboard persona lg cun rasanya..sesuai la dgn hrga nk bnding blm

    Nizam..
    Baik la servis dah ckup 1000km tu,tukar myk hitam die.1st servis penting utk kreta br..

    iz,kdi..
    Ehem2,ptut snyp dkt thread lm,rupanya dah ade thread psl testdrive..;-)

  22. maal4553 says:

    terima kasih kpd kdi dn daniel.

    saga mjdi pilihan krn ianya mmp d miliki..
    sebagai pengguna, kt plu sdr kemampuan dr, bersederhana
    dpt mjdi kn hdp kt tdk d bebani htg.

    yg pntg ada kereta dn memandulah dgn berhemah.

    berhati2 d jln raya, ada duit lbh, blh wat raya.

  23. kdi says:

    Lily,

    alamak kantoi..=p hak2.. xdela.. sbnarnye thread ni dah lama dah pun.. saja jadi pemerhati kat thread BLM sebelum ni.. Mane2 tempat yang perlukan jawapan yg xde orang bleh tlg sgt je kitorang jawabkan.

    maal4553,

    ya betul tu. yang penting kita ada jugak kereta untuk angkut kita ke mana2.. xgune beli kereta mahal2 especially kalo apa yang perlu dalam hidup kita masih x cukup macam rumah n makan. Fungsinya sama jugak kalo kereta tu.. Pendek kata, BLM ni memang sesuailah sebagai kereta rakyat.. mampu dimiliki dan berbaloi..

    Sape2 pakai BLM auto bleh share x fuel consumption? brape km/litre selalunya eh? in city driving and cruising.

  24. Daniel says:

    Hello, sapa tahu kat mana nak pasang ABS untuk Saga BLM? I tau ni bukan mudah nak dapat pasal sistem complicated & proton tak develop ABS utk keta ni, I rasa kena tukar brake sistem ikut Getz kot? (enjin & berat lebih kurang) Tapi tak tau JPJ lepas tak?

  25. Cha says:

    bagi saye kete ni ok lah jika dibandingkan ngan harga dia. Minyak die jimat time kite jln jauh..constant speed..kalau city driving saye dapat 65-70km jer utk RM10 = (5.56L) boleh lar..lagi pun kete ni berat 1 tan! so kalau nak lagi jimat pakai semi sintetik, plag iridium, filter ori K&N…

  26. Lily says:

    kdi..
    Ly pkai auto,nti ar cek km/liter myk.Ly tau blasah je pkai,main agak2 je myk 2.
    Ly pnh isi rm20 dr kampar-ipoh(sorang)ipoh-taiping bwk fmly g umh abg.Msuk kg,ikut hgway naik trun bukit.Smpi umh abg,die tnye myk brapa?ly jwb isi 20 je.Die ckp jmt ar 2.

  27. azlie says:

    Salam,

    saya dah book Persona…tapi yang tak sedap hati ni..ada org bagitau persona air masuk dalam…dah byk kat proton service tgh repair…dan yang paling memeningkan air tu tak tahu dari mana puncanya…..betul ker???….share bro problem Persona ni selain dari air masuk dalam …ada lagi tak

  28. Ayezat says:

    ak ade info terkini dari wakil pusat servis proton…
    untuk model saga blm n persona..
    akan terjadi 1 masalah di mana IAFM akn mengeluarkan bunyi yg agak kuat..(mcm bunyi tapet)
    ini disebabkn modulator yg diperbuat dri plastik (jenama bosch) akn bergetar ketika enjin hidup (walaupn xjalan)..
    model yg sebelumnya (yg dipasang pada Gen-2) diperbuat drpd cast iron (jenama Siemens VDO) lebih tahan dan tidak mngeluarkn bunyi bising..
    hal ini terjadi kerana dipercayai,proton ingin meminimumkan kos pengeluaran…
    tp jgn risau,kpd pemilik BLM dan persona,jika kete korang terjadi masalah seperti yg dinyatakn,hantar terus kete korang kat pusat servis proton kat Shah Alam (pusat servis proton terbesar kat m’sia sbelah highway KESAS)..dorang akn ganti ngn IAFM yg digunakan utk Gen-2..(cast iron)…
    pas2,kompom terus hilang bunyi 2 smpi ble2…klu msih dlm warranty,free je tuka bnde 2…klu x,mau beribu beb…
    harap maklum…

  29. Daniel says:

    Hi KDI,
    Ini data fuel consumption saya.
    Saga BLM 1.3M; Beban bercampur-campur (1-3 orang per trip dengan muatan barang)
    Minyak Enjin: Shell Helix Ultra Fully-Synthetic, Mobil Semi-Synthetic & Prestone Fully-Synthetic
    Tiada modifikasi pada enjin.
    Bahanapi: Shell Super, V-power, Mobil Synergy F1

    Average data:
    Urban = 11.765 km/l (Average of 27 trips)
    Mixed = 14.808 km/l (Average of 9 trips)
    Highway = 15.318 km/l (Average of 12 trips)

  30. Joko says:

    eh camana nak sukat / kira Fc tu… cuba ajar sikit bleh tak ?

  31. Daniel says:

    Hi JOKO,

    Senang jer…ni lah langkah2 nyer.
    1. Isi minyak sampai betul2 penuh
    2. Catitkan bacaan odometer mula, Om
    3. Mulakan perjalanan sehingga tangki minyak tinggal 1 atau 2 bar.
    4. Sekali lagi, isi minyak sampai betul2 penuh.
    5. Catitkan isipadu, V (dlm liter) petrol yg diisi
    6. Ambil bacaan odometer tamat, Ot
    7. Kira jumlah jarak dlm km, J = Ot – Om
    8. FC = V/J (km/l)

    Cuba jangan campur perjalanan highway & urban dlm sekali bacaan untuk dapatkan perbandingan lebih jitu. Good luck!

  32. kdi says:

    Daniel,

    Thanks for that info bro. Kira jimat jugak eh BLM ni walaupun auto.

    So berdasarkan fakta tu,

    11.75 sen per kilometer paling jimat bleh bawak balik kampung dah macam minyak kancil jerk.

    12.16 sen per kilometer mixed average memang sangat ok la bagi enjin 1.3.

    15.3 sen per kilometer paling tinggi pun kira x tinggi sangat la.

    (petrol rm1.80 per litre)

    So kalo manual plak camne? Mesti agi jimat kan? Share la kat sini.

  33. Daniel says:

    Kdi,

    Bro, I punye saga manual la hi hi hi!

  34. Lily says:

    kdi..
    ksian dkt kdi x dpt2 lg auto.Mula2 cnfius gak cr nk kira.Agknya bile ar KDI br dpt?;-)

    daniel..
    Thanks ajr cara kira tu.Tp kne isi ful la ek?Ly jarang la isi ful.Br2 dpt kreta dlu je isi ful.hehe..Now rm10-20 je sbb byk 2 je pkai 1 wik.

  35. azameel says:

    owh, kalo camtu tryla lawan keta azameel,
    Rm35 for 280km, highway sahaje, keh3
    minyak time tu 1.92,
    so dapat 15km/ l wah, nak dkat same ngan BLM
    record paling truk RM75/260km @1.92/l
    so dapat 6.6km/l, gile ar…hahaha

    so result,
    Highway = 15km/l
    Jarang2 bwah 4k rpm = 6.6km/l
    hehehe

  36. kdi says:

    Daniel,

    Alahai.. ingatkan auto..

    LiLy,

    Xpela.. lama sangat tunggu nye ha.. nak majuk ar nih.. kih2.. xpe2 dah dapat dah fuel consumption BLM auto. nanti la bagitau averagenye skali.

    Azameel,

    Bleh tahan gak tuh. tapi ok ar,.. kereta power.. ade turbo.. cuma tersadai je kat umah akibat kesilapan lalu.. =p wakaka!

  37. bawang says:

    kdi

    klau nak tkar blm 1.3 dgn blm 1.6 braper kos?
    aper jer perkara2 lain yg kena buat..
    rugi x? dah pkai 10bln..
    ok pkai 1.3 tapi klau bawak org naik bukit dia x pick up la..
    kancil pon boleh potong…
    1.6 ok kot mcm wira..
    sama enjin dgan gen-2 yer?

  38. alias mz.. says:

    upgrde msuk kit turbo je….bwak rmai ok…
    naik bkit pun ok,trun bkit pun lg sdap…..huihuuuuiiii

  39. kdi says:

    bawang,

    Rasanya memang rugi kalo tukar. Power memang power tapi minyak kuatla. naik bukit pun ok la tu power die. Bukan nak berlumba pun kan. BLM ni lebih kpd kereta yg relax. Kalo nak power, macam cakap alias mz kat atas ni, sumbat turbo je. Nak upgrade 1.6 tu memang x berbaloi.

  40. abg_beca says:

    kalo beli lambat skit da kuar pon saga 1.6…eheheh

    kalo saga 1.6 tu rasanya fc dia kuat tak????

  41. takaru says:

    Hi Ayezat,

    “bunyi tapet” which you mention is it like water boiling sound? (pippp…………….)
    the sound heard clearly when the car start moving a little bit…especially when waiting for traffic light or jam
    kindly let me know if you are mentioning the same sound so that i should ask for the replacement from proton service centre too

  42. Lily says:

    kdi..
    jgn ar majuk!Nti cpt tue.Kuikuikui..
    Own,smart giler kreta kdi dah mod.Tp ingat jgn smpai thp bermegah-megah,islam pun melarang kta bemegah-megah.Erk!nk jd ustazah pulak!
    Ptut test drive dlu blm,rupanya die pun ambk blm.Congratz!

  43. iz says:

    Ustazah Lily..kat main page tu ade survey..boleh la share ur opinion ckit..hehe..jgn mare kne pggil ustazah..haha
    Lily..sebab tu gak aritu KDI dok tnye fc BLM auto..hehe

  44. Lily says:

    x mrh,jst t’gelak..perli2 pnggil org ustazah ye.
    Kdi mst ambk manual kn?orait ar..nmpk laki kurang macho ckit kalo ambk auto ni..

  45. iz says:

    Alamak..pasal amek manual or auto nh…biar KDI yg jwb..hehe..tgu die xbz nanti die jwb.. xsemestinya kalau laki amek auto xmacho kan..kekadang kalo slalu jem..baik amek auto..pastu boleh drive relax je… Die pun da ade 1 lg kete manual.. =)

  46. Lily says:

    Kantoi2!:p.Ambk auto ar 2..ptut beria mtk ly fc auto dlu.Huhu..
    Ala..zmn skang x kisah dah sume 2,kalo x knp kreta auto dicipta?utk kemudahan jgk.xde la lenguh kaki time jem.Tmbah korang duk sne.Lain ly yg area kg ni mmg xde jem.Tp nk gak pkai auto sbb nk sng!Huhu..

  47. iz says:

    Haha..KDI..bkn aku yg kantoikan tau..Lily yg teka sendiri..yup..mase die tanye fc auto dulu..rasanya da dpt kete kot..ciap da naik Cameron lg BLM tu mase baru2 dpt..

  48. kdi says:

    amboi2 ustazah lily ni.. yela.. amik auto x macho la.. tapi comey mesti ade ckit kan.. kah2.. perasan. xde.. bukan ape.. nak pakai kereta yang relax plak.. 1st car dah lenjan manual.. dah bosan lak berlumba ngan siput asyik menang je.. hu2. nak relax plak. agipon BLM auto ni sedap bawak. smooth je gear transition die. xmacam myvi or savvy. ok la tu..

  49. Lily says:

    Alolo..sory ar,gurau je ckp x macho 2.Tau xpe mmg smooth je bwk auto ni
    Apesal naik cmeron x bgtau?ikut hgway smpang pulai kn?dkt ar 2 kg ly..Nk tgk real blm KDI..:-)

  50. kdi says:

    hmm.. aah la.. lupe lak nk bgtau aritu.. ala.. lagipon ari tu naik cameron kereta x siap mod lagi.. baru seminggu pakai. 1000 km pon masa tengah jln naik cameron tu..

  51. ABG NIZAM says:

    Dear All,
    So fa so good kalau bawak saga BLM ni, hari tu pergi mencari harta karun ke penang dengan BLM.. memang best, selesa sangat dan drive tak rasa letih, Aircond.. emm tip top.. cuma radio speaker je kurang menarik.. apapun I dah tukar guna yang bagus sikit.. baru sedap di dengar.. tak kisahlah.. janji harga murah dan menjimatkan.. Sebelum ni memang I kutuk produk proton, tapi lepas guna proton memang best, dulu guna Myvi.. mula memang best.. tapi lama2 macam2 masalah.. minyak lebih kurang je dengan BLM ni.. I takut nak naik Myvi dah, kereta lama kena langgar belakang, patah semua diapunya suspension belakang, kelakar betul.. mujurlah nyawa masih selamat. Proton BLM ada rating yang bagus dari media… I sokong proton… Best gila..

  52. Lily says:

    Hmm…

  53. ejoi says:

    salam..

    aku x pernah bawak proton nie..sbb lesen kete xde..ekeke
    aku nk tau la proton 1.6 kalu make-up luar bape ribu?
    pastu proton blm 1.6 tu sampai bile prmotion die ek?
    maintainance die bape inggit sbulan??? hehe..

  54. yp says:

    Hi,
    i pun pakai BLM 1.3manual, tapi i rasa timingnya tinggi, cecah 80km/j, rpm sudah sampai 2700. Kalau saya tekan sampai 110 km/j, rpm confirm lepas 3000 rpm. Adakah itu memang biasa bagi campro enjin? Hantar pergi proton servis, dia pa kata computer dah set timingnya, tak dapat diubah. i tak tahu sama ada ini memang design fuel injection & iafm di mana timingnya tak boleh dibezakan dengan kereta jenis kaburetor. Iswara yg saya pakai dulu, rpmnya tak sampai 2500 apabila mencecah 80km/j. Apa pandangan anda?tq

  55. Daniel says:

    Hi yp. Bukan sebab dah set dlm komputer…tapi design powertrain (engine + transmission system) kereta tu dah macam tu. Ini lah pandangan saya:
    Enjin campro S4PE 1.3litre agak kecik untuk tarik saga ni (berat saga dlm 1.2tan). Jadi proton kena letak gear ratio yang tinggi untuk pick up lebih. Overdrive saga blm ni pun tak seberapa sangat. Ni lah gear ratio Aichi Kikai MFA30A:
    1st: 3.333, 2nd: 1.954, 3rd: 1.285, 4th: 0.926, 5th: 0.755, F: 4.705

    Lagipun saga ni desing untuk town use…nak bawak highway pun tak 100% sesuai la…:-)

  56. dbot99 says:

    akhirnya proton dpat mencipta keta yg blh bsaing dgn myv.cayalah proton(blm) kalahkn myv!

  57. yp says:

    Hi Daniel,

    Thanks utk komen anda yang informative dan kemusykilan saya terjawab……Have a nice day…

  58. yp says:

    Hi frens,

    Siapa-siapa boleh kongsi pengalaman nak jimatkan fuel consumption utk BLM (pandu kurang 100 km/j dengan gear 5?) Tq…

  59. Ceejay says:

    Hi Frens,

    I bought a BLM 1.3 Manual , but the gear shifting looks like very stiff & hard .. Is this normal ? Anyone facing this issue? Thanks

  60. N says:

    yp,

    Nak tnye la..cmner kira timing 2?
    Sorry, soalan cmni, leh tlg ajar x or give some knowledge…
    tq so much…

  61. N says:

    Nape engine persona kt tutup cover atas die ada yang hitam n kelabu & ada yg kelabu smua…
    Why?? Ada sesiapa yg tau??

  62. azameel says:

    ape yg yp ckp tu bukan timing sebenarnye
    timing ni berkenaan dgn ignition,
    kalau nk check mcm YP tu senang je
    just check rpm brape ribu time bwk 100 kat gear 5

  63. Joko says:

    Rasa aku rpm ni berbeza2 mengikut cc enjin kereta, contohnya kancil dengan Waja , pada kelajuan 100km/j rpm kancil lebih tinggi dibanding dengan waja… betul tak?

  64. azameel says:

    betul tapi x 100 percent tepat
    die lain2 ikot combination engine ngan gearbox
    biasenye engine cc kecik kna guna rpm tinggi sket nk dpt power ngan keta cc besa
    mcm pbandingan waja ngan kancil tu la
    tpi ade separuh keta walaupon cc die besar tp die pakai short ratio gearbox,
    yg tu bwk slow tpi rpm dh tinggi, ni mmg setting utk pickup

  65. Mr.X says:

    kat mne nk cari kdai bodykit kat perak ek?
    kdai yg ok dan hrga brpaptutan la..thx

  66. yp says:

    Hi azameel,

    Kira powertrain utk BLM dah ditentukan oleh Proton kan? tak leh nak ubah-ubah / tuning lagi ke? (kecuali tukar gear box la,he..he..) sampai bila le nak bawak kereta dengan fuel consumption yang tinggi….tq

  67. azameel says:

    yp
    yup, basically x boleh buat ape dah,
    unless tuka gear box or final drive die ( gearing gear 5)

  68. kdi says:

    yp,

    FC BLM tinggi? baru pakai bape ribu km? Kalo baru mmg mencanak minyak nye. kalo pas bape ribu km die akan low.. jgnla bezakan ngan minyak viva 660 lak. memang ar byk beza. bape km/litre selalu dapat? share ar kat sini.

    pasal power band die, bleh gak ubah.. tukar enjin 1.6 campro ar.. kah2..

    Kalo gear ratio, memang kena tukar gearbox. apepon, BLM ni memang behaviour die set macam tu. Sebab nak cope ngan city drive n highway drive dgn adanya iafm tu. ada certain time die kena high rev, certain time rpm die low. tu pentingnya gear ratio adjust ikut kemampuan enjin tu. Tapi at the end, kebanyakan kereta 1.3cc bila cecah 100km/h RPM dalam 3k btol x?

    RPM tu proton dah set pada tahap paling efficient die. kalo RPM die tinggi kat 80km/h, tu la tahap paling economical utk engine performance die. Cam kancil jugak, RPM sentiasa tinggi menggunung, tapi jimat minyak jugak. dah tu paling efficient setting die. Kalo nak adjust power band, kena beli adjustable cam pully la. pastu adjust la sendiri.x pon, tukar cam die. yang tu dah masuk bab teknikal yg lagi dalam la.

    anyway, brapa FC BLM yg yp dapat?

  69. yp says:

    Hi KDI & member2 kalian,

    Average FC utk BLM manual (city & highway mixed) yp :10.8 km / liter (RM10 untuk 60km). Anyway, mileage yg dah pakai cuma 1600km aje…mungkin enjin masih kasar lagi kot??? Harap2 makin lama makin smooth la dia ya…seperti mana yg KDI komenkan.

    ya tak ya jugak, kereta iswara A/B 1.3 yg saya bawak juga mencecah 3000rpm bila cecah 100km/j emm kat highway.

    KDI perasan tak, kadang-kala, BLM ni mengeluarkan bunyi “huu” apb kita lepaskan clutch, pedal minyak pun tak tekan, tapi enjin berbunyi seolah-olah kita sedang menekan minyak..yp rasa mungkin ini fungsi iafm kot di mana enjin sedang “menarik nafas” ya, ha..ha.. Cuak bapa saya jugak apb mula-mula bawak keta tu, tak biasa dgn bunyi hu..hu.. tu.

    KDI & frens,thanks for sharing the information….have a nice day…

  70. kdi says:

    haha..

    bunyi huuu… tu sebenarnya bunyi die nangis.. huuu…. kih3… kdi x perasan lak. camne bunyinye tu.. yg kdi perasan bunyi iafm die bile 90km/j cam zzzz….. tu yg best dgr.. kalo huu.. tu xsure ar.. xde pon.

    ok la tu 60km/rm10, kdi dulu masa mula2 dapat sampai 50km/rm10 je. tapi skang dah maintain dlm 65-75km/rm10. biasa la tu utk enjin 1.3 kalo city drive.

    yp, jom join kitorang geng BLM mengarut2 kat sini:

    http://kereta.info/apa-kata-pemilik-pemilik-proton-saga-blm-share-your-opinion-here/

  71. Joko says:

    Ohh patut lah itu hari masa mula2 beli Pak Mertua aku bersungut, katanya minyak kuat, tapi aku bagi alasan memang lah terasa kuat kalau nak dibandingkan dengan kereta Kelisa dia sebelum tuh.. aku sebenarnya ada niat nak belikan magsaver tu untuk keta BLM dia… last time aku pernah upgrade kan audio dia dgn masukkan power amp dan mid bass speaker.. hari2 dengar lagu dangdut orang tua tu.. dum dum dum

  72. gen2 lama says:

    masa mula aku blikan mak aku BLM ni, dia risasu gak takut minyak kuat….maklumlah dari dulu pakai kancil je….

    tapi la ni dia puas hati…tak lah teruk sangat fc….

    hheehhe aku plak taklah upgradekan power amp….cuma upgrade masuk NGV je……

    tapi yg pasti – waranty VOID……

  73. Daniel says:

    Hi YP,

    Saya perasan bunyi ‘huuu’ yang kamu maksudkan adalah bunyi enjin tu ramp? Kalau ya…ini memang perkara biasa untuk enjin Campro. Ini disebabkan enjin campro menggunakan sistem “drive-by-wire” seperti kebanyakan kereta mewah sekarang. Ini bermaksud pedal minyak tidak disambungkan dengan fuel injector secara fizikal. Pedal minyak ni bagaikan pot-switch elektronik. Apabila pedal minyak ditekan, maklumat kedudukan pedal akan disalurkan kepada on-board computer (ECU)…maklumat ini bersama-sama beberapa maklumat lain seperti: RPM, temperature, oxygen sensor, knock sensor dll akan diproses oleh ECU untuk menentukan tekanan fuel injector dan bukaan air intake valve untuk mencapai pembakaran optimum bersesuaian dengan beban enjin terkini.

    Untuk fahami maksud kadar pembakaran optimum bersesuaian dengan beban enjin, kamu boleh lakukan ujian mudah:
    1. Cari bukit dengan sudut dalam 15-20 darjah
    2. Berhenti di tengah-tengah bukit (pastikan tiada kereta di belakang hahaha!)
    3. Lepaskan (engage) pedal klac perlahan-lahan, jangan tekan pedal minyak (perlahan jangan sampai enjin ‘stall’)
    4. Lepaskan brek tangan perlahan-lahan sambil mantain kedudukan pedal klac pada kedudukan 60% (lepas klac sepenuhnya apabila brek dah habis lepas)
    5. Kereta anda akan naik bukit dengan sendiri walaupun anda tidak tekan pedal minyak

    ECU akan baca beban pada enjin & akan cuba memastikan enjin tidak ‘stall’…dan akan ‘menekan minyak’ dengan sendiri.

    Dari pendapat saya, untuk mencapa fc yang paling tinggi…kurangkan menekan pedal minyak apabila kereta mula bergerak…biar computer buat kiraan tepat dengan keadaan beban…bila kereta dah bergerak barulah tekan pedal sesuai dengan kehendak kelajuan.

  74. Daniel says:

    YP,

    Minta maaf, lupa pulak. Bunyi ‘huu’ tu adalah sebab reflex/processing time ECU & fuel injector. Lag time ini disebabkan ECU perlu “baca information, process information & actuation/lakukan perubahan”. Bila kamu tekan pedal klac (disengage), secara tiba-tiba beban pada enjin hilang tetapi sepintas lalu ECU sedang mantain fuel pressure & intake air valve untuk pembakaran optimum. Dalam split second, bunyi ‘huuu’ akan hilang apabila ECU telah detect & adjust semula pada keadaan tiada beban.

  75. yp says:

    Hi Daniel,

    Terima kasih byk-byk atas penerangan yang detail, memang byk manfaat diperolehi ….
    Again, thanks for sharing ur valuable knowledge ….Have a nice day…..

  76. Nik says:

    daniel..u r good with the technical info on BLM…salute!

  77. Lily says:

    Daniel..
    Untungnya ade tech sorg dlm ni..:-).
    Thanks 4 share ur info

  78. dwen says:

    Nak tanya sikit, kalau persona tahun 2008 dah guna enjin IAFM ke, baru bercadang nak ambik persona 2nd. Ok ke

  79. black evia says:

    kdi,july 15,page:70
    bunyi huuu… tu sebenarnya bunyi die nangis.. huuu…. kih3… kdi x perasan lak. camne bunyinye tu.. yg kdi perasan bunyi iafm die bile 90km/j cam zzzz….. tu yg best dgr.. kalo huu.. tu xsure ar.. xde pon.

    btul arr..
    bila bwak 100km/h lg terasa zzzzzzz…
    cam drive kpl terbang pn ada gak..
    best bunyi dia..aku suka,aku suka bangat;-)

  80. iz says:

    Aduh..aku xpkai BLM..cmne nak rase slalu bunyi yg korg rase tuh..nak dgr gak..aritu mase naik ngan KDI pun dpt dgr…huhu

  81. mira says:

    oooo… patut la.. second day bawa kete mira pun dah dgr bunyi bising kat enjin 2…
    ramai membe kata mcm tapet yg prob…
    erm mcm ni kene g pusat servis jugak la.. n baru 2 bln pakai, minyak power steering dah sampai tahap min huuhu…
    mesi ada likingkan.. x kan ganas sgt mira bw kete kot…
    thanks fo the info..

  82. kdi says:

    ha black, ko pon mengalami benda yg sama.. haha.. best kan bunyi tu…

    Iz, nanti aku rekod aku kasi ko dalam format mp3. blehla ko dgr ari2 kat pc ko.. wakaka.. =p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 13 + 9 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)