• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

PROTON NEW SAGA BLM 1.6 LITRE CAMPRO IAFM – LIMITED EDITION SAGA BARU VERSI 1600CC

proton new saga blm 16 litre campro iafm limited edition saga baru versi 1600cc malaysia special edition 500x372

I found that many of Proton Sales Agent starts to sell the new Proton Saga 1.6 Litre version of Campro IAFM engine instead of current market version of 1300cc or 1.3litre of campro iafm under the hood of proton Saga Baru or New Saga BLM. This version of Saga BLM is said to be the limited edition of new saga 1.6 litre campro iafm engine and only available in red colour.

PROTON NEW SAGA BLM 1.6 LITRE CAMPRO IAFM – LIMITED EDITION SAGA BARU VERSI 1600CC

proton new saga blm 16 litre campro iafm limited edition saga baru versi 1600cc 500x375

 The Limited New Saga includes power steering, power window, CD player, alarm/reverse sensor, front disc brake, 5year warranty, central lock and other standard accessories with price of New Saga BLM “Limited Edition” at only RM39,000 for manual transmission and solid red colour only.

proton new saga blm 16 litre campro iafm limited edition saga baru versi 1600cc b line 499x300
Looking at the New Saga BLM 1.6 litre above, the price of RM39000 is for the one without sport rims. the price range is between RM39000 to RM43000.

Current interest rate for Proton Saga BLM offered is from 3.3% and loan up to 10 years. The down payment to buy the new saga or saga baru is RM3900 and the monthly payment (bayaran bulanan) is around RM434 per month. You can also trade in your old car under Proton Exchange programme and get discount coupon RM5000 to buy this Saga BLM 1.6 “limited edition”.

proton new saga blm 16 litre campro iafm limited edition saga baru versi 1600cc special edition 500x257

This Limited Saga Baru with 1600cc campro iafm engine is originally produced for Taxis but the different is it is not fitted with NGV and not painted with taxi design finishing. This New Saga 1.6 for sure can give you better engine response and pickup due to its bigger capacity but for the fuel efficiency, off course slightly higher.

proton saga blm 1600cc 500x338

Anyway, anyone have bought this limited saga BLM? Kindly share your saga review here. What about others opinion about this saga 1.6 litre campro iafm engine? Is it a good step to officially launch the 1.6 litre version of Saga BLM or not?

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

113 Responses

  1. kej@m says:

    haa..bang..mari beli..murah..murah….
    edisi terhad bang..sape cepat die dpt….

  2. st3wp1d says:

    Berapa banyak unit yg dibuat daa…

  3. b16b says:

    huish..masuk cps then r3 punye tune.
    tiptop saga nie..

  4. haro says:

    this one sure ada power, baru berbaloi beli..

  5. Kambenk38 says:

    Bnyk btoi,sure untuk teksi K.L nie..
    HAhaha..

  6. Norman says:

    Ini untuk Taxi dah…..Takde ape2 confirmation dari pihak proton pun

  7. kdi says:

    Latest Confirmation, Tadi jumpe sales agent EON, diorang cakap model ni memang kompem sebenarnya untuk teksi. Tapi sebab x mendapat sambutan sangat and maybe over production, diorang open this 1.6 litre new saga to public. Xtau kenapa x mendapat sambutan. Maybe dah terlalu banyak teksi kat luar sana dan x perlu beli baru atau diorang lagi prefer beli teksi proton wira sebab lebih luas.

    So siape yang nak beli saga yang lebih power, baik angkat cepat sebelum habis.

  8. Norman says:

    Hmm accesories pun mcm B-Line je..

  9. don says:

    Maklumat spesifikasi perfomance dia ada tak? Berbeza sgt ke dgn 1.3?

  10. kdi says:

    Saga 1.6 ni guna enjin campro iafm yang sama macam persona 1.6 campro iafm. Dari segi output horsepower & torque semua sama dengan persona. Cuma mungkin Proton ada buat sikit ubahsuai utk sesuaikan enjin 1.6 tu dalam saga blm.

  11. nizu says:

    oo yeke..kdi bape harga saga 1.6 ni?

  12. kej@m says:

    agk² dlm mse akn dtg nnt, kuar lg x blm 1.6 nie…
    nk amik skrg, livina bru kuar 2 bulan..xkan nk tmbh lg 1 kot…
    xlarat pakcik nk membayo nye..

  13. Vijay says:

    Hey …. CUn betoi la …
    Aiseh ….
    Rugi aku bikin kancil …

    Aizz cinta sgt ngan keto nih

  14. Niemans says:

    Sharon,

    Go ahead and buy..if it pleases you. Anyway please, try to write in a language so that all our readers understand.

  15. kdi says:

    Nizu,

    harga BLM 1.6 tu dari RM39k ke RM42k. Bergantung pada aksesori kot.

    Kejam,

    Berminat nak beli saga pulak eh? hihi.. bagus2.. saga memang worth for money. macam livina jugak. Akan datang rasanya stok ni ada je.. Sebab macam x ramai yang nak beli. Maybe cc besar, road tax pon mahal, fuel consumption pon up sikit etc. Tapi power memang power la..

  16. kej@m says:

    bab power tu yg penting…dlu dh pki wira 1.3..terase kurg powernye kalo bab nk memotong…
    rupa bentuk kereta nie xle nk amik kire sgt sbb subjective..ikut citarasa masing²..

    p/s:kurg power pun, nyaris nk masuk gaung..nsb baik ade divider..kalu x, ngan aku² skali total lost..
    hehe..

  17. Comment says:

    Yelah dlu aku pakai Satria 1.3M. Mmg semput nak memotong. Tapi masa tu itu je yang mampu..layan jelah. Klau kenderaan power mmg best.

  18. kej@m says:

    tula..kalo kete power bru rse yakin jer nk motong kete lain…
    ko punye satria ko simpn lg ker, ko traed in jer…
    aku punye dh tread in..tp pastu, rse syg plak…
    nk simpn rse rugi plak…chasis dh lari..

  19. f4d6733 says:

    i hv ford laser 1.5m, can i trade it in to proton?

  20. nazmi bjn mahzan says:

    saya ada blm 1.3…saya ingin tukar kepada 1.6 pada sapa boleh saya rujuk..nazmi .0129327969

  21. CK says:

    Hello friend, This is only for taxi use. Not for sale for privite ownership. Thisis because Malaysia Government policy Noted that taxi must be 1500 cc above.

  22. Joko says:

    Pulak dah… gigit jari ajer lah kengkawan… tak pe besok2 bila stok tu dah banyak tersadai depa mesti jual open punya.. tapi 1.3 pun aku tengok macam pelesit lari kat highway 150 sampai 170km/j pun ada sekali tu cucuk buntut waja aku.. last2 aku ketepi bagi laluan… apa lagi kalau 1.6 .. peh !

  23. Norman says:

    Kalo 1.6 lagi power dari Persona sebab power to weight dia memang pukul habis Persona/Gen2 IAFM.Mungkin sistem brek nye je yang upgrade…

  24. Joko says:

    Itu sudah pasti Bro Norman, kalau kita lihat semua model proton 1.6 and above, ada disk brake depan belakang, cuma Exora ajer yg pakai drum kat belakang, tapi dengan sistem ABS brake maybe mencukupi kut..

  25. abg_beca says:

    kat metro ari ni ada kuar iklan keter ni..limited edition…selagi stok masih ada….mmg tgk keter ni kat kipmart jb….harga 39k…mmg dulu utk teksi tp tak laku tu yg jual kat public..ni org jual keter tu bg tau la….then dia punya spect sama saga 1.3 base line…kalo saga 1.6 ni dia punya FC rasanya tinggi tak???

  26. brat2104 says:

    hurm.. kwn aku pernah beli kereta spec teksi.. mmg sgt basic la kereta tu.. sampai getah kt bonet pon xde.. tapi mmg murah la.. sape yg nk beli blm spec teksi, jgn la terkejut nnti.. mcm kwn aku.. kalut tepon proton edar.. hehe

  27. kusut says:

    pergh….igt nak kuar 1.3 tp dah ade 1.6 lak!agak2 kalu saga blm ni convert jd VIP style cun x?

  28. THC says:

    Hi,
    What is the specification for this SAGA 1.6 ?
    Tires Size ?
    Thanks.

  29. Niemans says:

    It is a no-no to convert your saga ride to a VIP style with all the diamond+crystal bling bling. Just visualize it yourself-yes your car is exclusive. NO-it will look awfully silly and make the owner look like one as well.

    A Saga is after all a Saga.

  30. kdi says:

    Kusut,

    VIP style macam mana tu? rasanya x sesuai kot sebab BLM ni lebih kepada sporty sedan design. Bukan kereta mewah.

    THC,

    The specification is same like B-Line 1.3 Saga BLM but only in red colour. Tyre size also same like B-line.

  31. tham says:

    i chat with proton live chat room yesterday. he told me this 1.6 BLM is using 1.6 campro standard only.

  32. Lily says:

    Agak2 blm 1.6 ni kuar kale merah aje ker?

  33. iz says:

    Merah je kot..lg pun kalau dgt kat iklan kat radio pun diorg ckp..sementara stok masih ada..means xbyk la..tol x kdi?

  34. kdi says:

    ya betul.. tepat sekali.. memang terhad. memang x banyak. So siapa yang nak sambar 1.6 campro blm, angkat jela sementara masih ada stok. Kaler bleh tukar ape.. enjin susah plak nak tukar nanti kalo dah pakai 1.3. Tapi enjin 1.3 pun dah sedap..

  35. trd says:

    ok jgk enjin 1.6 iafm..yg len sume basic. bleh tambah aksesori sendri. bleh bt lenjan n second car

  36. rhazes says:

    agak2,ad 1.6 y full spec x??

  37. WatariCampro says:

    Sambar cpt nnt abis blm pn bleh wat vip style kalo kreatif

  38. Mas joko says:

    Cousin aku yg keja kat proton bgtau produk 1.6 ni dia nk eksport kat australia. Memang mula2 nk wat teksi. Tapi kurang dpt sambutan. Proton akn terus wat 1.6 ni. Jgn risau. Depa kata ja limited edition. Biasa la marketing strategy. Nk tgk sambutan public.

  39. indee says:

    it’s probably for the taxi but maybe the boo t is too small for any taxi, they sell it to public.

  40. ezy says:

    agak agak minyak jimat ke bebanding 1.3?
    saya da order dan masih boleh tukar fikiran, tapi die hanya keluar pada satu kaler jer… skarang pun da pakai kancil merah, nak tuka blm hitam, jadi kalau nak upgrade 1.6 kene kaler merah balik…. haissshh…. jiwa kacau….

  41. fitt says:

    kaler lain xde ker?

  42. wak dol says:

    kreta nih tak de airbag…abs..gila ah..1.6 gitu je…peh…kalah india buat kreta tagkap muat..

  43. fiteru says:

    wa punya waja cps tak mengecewakan…tapi ini saga belum tau maa..

  44. ~zue~ says:

    aku dah guna da pon saga nie
    setakat nie performance memang mantap la…
    memang puas hati 1.6cc dpt rm39k…
    tapi dari segi accesories memang hampeh la…
    tapi tu boleh tambah kemudian…
    yang penting enjin…kan???
    ada la masalah sikit…tapi Proton dah ganti part yang masalah tu…
    agaknya prob sebab over use kot…heheh

  45. Z88 says:

    AKU INGAT NAK AMBIL SATU LA….TAPI BAPE MUKA AND BULAN2 DIA HA….

  46. 6301 says:

    agak2 blm 1.6 nie bleh pkai rim 16 ke 17 ka????
    sbb yg 1.3 tu agak kecil utk 16 dan 17….
    keta nie kalau pkai rim saiz bser mmg cun sgt2 da ada ala2 lancer evo gitu….
    minat arrrrrrr baru org ckp support our local car…..

  47. Comment says:

    6301
    Apa lak x leh nyer…mmg cun tu
    tapi klau aku 1.6 ni…paling besar pun 16 dah ok..
    comfort kena adalah skit..

  48. apesal la proton nie barang yang high spec sikit, mesti dia buat limited.
    & aku stuju ngan wak dol on July 8th, 2009 at 11:46 am:

    “kreta nih tak de airbag…abs..gila ah..1.6 gitu je…peh…kalah india buat kreta tagkap muat..”

    ishk2..

  49. putra says:

    beli aje blm 1.6 nie..stok x byk..hanye 600 unit jek..sape llambat x dpt

  50. blind says:

    mungkin betul jgk yg limited edition nih proton nk test market je..

    esok abis 600 unit nih..dia kuar plak BLM CPS

  51. Eder says:

    klau de abs ke ebd ke…..lum tentu lg slmt..BMW,MERC bile excident truk gak….cume dpt m’gurngkn kecederaan je….yg mati pon de
    dh bawk lebih dr kemampuan kete2 pe safety pon x gune…..
    ak de pnglmn nk sharei ni..
    ari2 de member test bwk perdana tekan smpai p 200km/h jln kampung bknnye higway……pas2 nk brek emrgency sistem ABS dia x b’fungsi….jauh kete t’lajak, member sebelah dh kecut giler….bwk m’gucap je… sbb sistem abs x dapat kesan ngan baik wak2 kete d’pandu laju….nasib baik dpt d’kawal..klau x..ntah r….so de abs pon lum tntu slmt…jngn d’sangka air tenang x de buaye…….jgn p’caye 100% kt sistem safety ni…kite x jangke
    klau dh nk t’babas2 t’babas gak….
    kalu kne hentak dari blkng camne……airbag kuar ke…???abs gune ke…???
    brani bwk laju2,brani tnggung r……
    pesona base line pon mne de safety sngt…….basic je….
    cume blm ni ringan dr pesona je…..
    nk slmt lg upgrade r sndiri….e2 t’pulng pd pndngn msing2….
    1.3 pon leh p 180km/h…..e2 stndrt…upgrape ckit….abis meter kot…..
    kelajuan boleh m’bawa maut…..ingt r orng yg t’sayang…………

  52. apa2 ajer says:

    eder..

    pepun lebih baik diutamakan ciri keselamatan. memang x bantu sepnuhnya tetapi kurang2 ada gak alat yang membantu menyelamatkan kita masa pemanduan. i2 penting

  53. Abg Nizam says:

    Dear Forumer,

    BLM 1.6 sebenarnya untuk teksi, Bukan sebab tak laku, tapi luggage space tak cukup untuk bagasi sebab nak letak tank NGV. Kalau nak buat teksi bandar sahaja memang tak ada sambutan dari pengusaha teksi. Insyaallah proton akan keluarkan 1.6 engine dengan versi baru. Bukan untuk test market. Setakat ini terengganu sahaja yang banyak menggunakan BLM sebagai teksi sebab tak ada NGV kat sana.

    Thanks
    Proton is the besttt.

  54. zamgombak says:

    laaa..puteh takdo ko….? kodokut betul proton ni,, da la aku minat warna putih..xpe..kalu aku amik sok aku nak cat warna putih cam ketaa camry lawa siot.. nama kaler putih tu – super white 2 .peh… ! saga putih aku la paling cun masa tu…geheheee

  55. shahrul says:

    yg pakai saga 1.3 tu nak upgrade 1.6 pun boleh….
    siapkan duit je….
    tukar piston….. conecting rod…. crank shaft…
    dah tukar conecting rod ngan crank shaft tu jgn lupa plak bearingnye plak….

  56. norman says:

    Kalau boleh gua nak convert pakai CPS 1.6cc baru taw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>