PROTON MPV PICTURES TOTALLY UNVEILED! INTERIOR AND EXTERIOR

First of all, thank you so much to our kdi loyal reader Mr Eq for sharing with us the latest real picture of Proton MPV interior and exterior from an unknown source. This picture of Proton MPV clearly taken at the Proton car manufacturing factory. If you went to the Proton Tech Week last year, you may realize the same background in the factory with the green floor. Like usual, we bring you the latest uncovered picture of proton MPV below.

PROTON MPV PICTURES TOTALLY UNVEILED! INTERIOR AND EXTERIOR

The interior of Proton MPV

Looking at the steering wheel of this Proton MPV, remind us to Honda steering wheel which have three spoke design and silver finishing at the end of each spoke. We can see from the picture of interior of proton MPV above, the control button for radio on the steering and Red background of meter cluster panel.

 

Yup! This is the real front look of Proton MPV with all the lamp switched on, presenting a very gorgeous design of our first national MPV that we should proud of. It looks better than other MPV in Malaysia market currently and this Proton MPV will surely gets its own attraction from many of us.

A clearer picture of the speedometer or main meter panel on the dashboard of this excellent proton MPV. Maximum speed of 180km/hour driven by a new campro cps 1.6 engine which has a tremendous and sufficient power output to bring 7 of us inside. The digital display using orange LED. A simple design of meter for an MPV.

 

Here is the center dashboard panel of the upcoming proton MPV. With double DIN CD Player and Radio. Square shape of air conditioning vent. Gear positioned just under the aircond adjusting panel, is nearly like a normal car gear knob position.

 

Overall look of Proton MPV 2009 that will be launched in this April. Currently still under manufacturing and testing for highest level of quality for it to be delivered to us soon. Several elegant colour matching already exposed for this Proton MPV. White, Brown and Black are some of it. About the specification of Proton MPV? We are still collecting the actual data but just wait and see for just another 3 months. For sure this 1.6 litre campro CPS Multi Purpose Vehicle will beat other competitors in MPV segment with the price of Proton MPV is around RM80k which is very competitive.

Stay tuned with Proton MPV latest update on KDI! =)

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

38 Responses

  1. reza says:

    cantik jugak, tapi sayang enjin 1.6 je.. dari sumber2 yg boleh dipercayai… under power….mcm mana nak bawak ramai org,, comfirm merangkak.. belum nak naik genting lagi.. tapi walau ape pun.. tunggu la dia keluo nanti

  2. ApisZ says:

    Letak r turbocharge.. Mcm x logik lak 1.6 for 7 seater.. Anyway tu petanda enjin campro power k0t.. Gudluck prot0n!

  3. iz says:

    I want to buy this car for my mom and dad..=)

  4. kdi says:

    InsyaAllah.. Boleh je belikan proton MPV nih.. amin..hu2. Anyway, 1.6 campro engine memang cukup untuk drive MPV sebesar tu. Kalo tengok prestasi enjin campro biasa je kat saga tu pun kita dah nampak banyak beza berbanding enjin 1.3 perodua macam myvi yang ada dvvt ciplak vvti tuh. So, tambah lagi ada cps technology, memang x disangkal lagi power output campro 1.6 memang cukup untuk MPV Proton pertama ni. Apa pun, kita tunggu je kereta mpv ni keluar. Ramai2 test drive n bagi komen.

  5. anony1 says:

    Ok apa 1.6. Avanza 1.3 bro.. Bleh gak bw 7 org.

  6. abuya says:

    Hmm… nampak elegan dan bergaya. Harap enjin 1.6 campro tidak menghampakan. Ada harapan model mpv ni jadi model popular terutamanya mereka yang dah berkeluarga. Tahniah untuk wargakerja proton…

  7. kiddy says:

    hopefully proton will equip this mpv with turbocharged or at least 1.8…so that the pickup is good even filled with 7 people….btw the rpm red line is 7000rpm..maybe new engine or turbocharged?..haha…

  8. iz says:

    Btul2..avanza 1.3..boleh gak bwk 7 org..no prob jer..proton MPV nih okla 1.6…ngan enjin Campro..okla..papepun kite tgu dan lihat..hehe

  9. azameel says:

    campro cps kot
    ade high cam profile, bolehla rev tinggi sket :)
    kalo turbo x kot, x sesuai laa
    kalo ye pon abesla bekecing bunyik mane2 haha

  10. afkar says:

    1.6 is an ideal power needed by the mpv.if avanza made as comparison, there’s no doubt it can seat 7 and cruise without prob.really a competent 7-seater.

  11. Enigma4646 says:

    kalau harga RM 80k …better amek Chery Eastar boss….

  12. janggut says:

    cam tk brape best jer mpv ni..

  13. fairuz says:

    bg aku exterior dah cun dah…cuma dashboard bg aku biasa jer…takde yg menarik….mcm stail lama2…..interior yg lain gambo takder la plak….warna exterior ok bg aku sbb dah mmg nama family car…kalo yg ade anak2 yg kecik tu phm2 la kalo interior kaler beige….overall not bad…congrate proton!!!!

  14. maxsufian says:

    kekawan..saya baca kat utusan mpv ni pakai campro 1.8…

  15. Roszaidi Bin Ahmad Razali says:

    Proton Galaxy or Proton Sword

  16. Roslinda Binti Ahmad Razali says:

    Proton Perkasa @ Proton Nusa

  17. harold says:

    InsyaAllah.. Boleh je belikan proton MPV nih.. amin..hu2. Anyway, 1.6 campro engine memang cukup untuk drive MPV sebesar tu. Kalo tengok prestasi enjin campro biasa je kat saga tu pun kita dah nampak banyak beza berbanding enjin 1.3 perodua macam myvi yang ada dvvt ciplak vvti tuh. So, tambah lagi ada cps technology, memang x disangkal lagi power output campro 1.6 memang cukup untuk MPV Proton pertama ni. Apa pun, kita tunggu je kereta mpv ni keluar. Ramai2 test drive n bagi komen.

    brapa byk keta mpv 7 seater pk 1.6L?
    jgn kena tipu proton.
    dulu cakap campro ade camshaft profiling switch tp actually baru last year ader (cps) then baru nak tambah IAFM.

    new saga semput naik bukit kalo compare myvi (berat vs ringan)

    avanza 1.3L pun semput naik bukit
    avanza 1.5L ader ok ckit
    tp avanza suspension van (jongkang-jongkit)

    tp kelebihan MPV nie, mmg muat utk 7 org
    avanza adalah 2+3+2 (rear kanak2 malang je bleh muat)

    interior nampak biasa n boring je
    harap2 suspension n handling bagus (savvy handling better than myvi)

  18. Ridzuan Bin Ahmad Razali says:

    Proton Spectrum , Proton X treme , Proton Hybrid , Proton Academy . Proton Spirit , Proton Evolution , Proton MPV City , Proton Diamond, Proton Beta , Proton Dynamic , Proton New Generation , Proton Nighthawk , Proton Tyco , Proton Limited , Proton Komuniti ,Proton Miliienum , Proton Era , Proton Grand d Ria , Proton Canggih , Proton Anggun , Proton Bahgia or Apa-apa yang sedap didengar dan menjadi kebanggaan negara kita……….

  19. faizal says:

    kita ok lah. agak berapa harga dia. saya masuk gak pertandingan namakan proton MPv ni mintak-mintakk lah menang.

  20. faizal says:

    tengok sekali pandan cam Toyota INOVA je.

  21. shamael says:

    apa2 pun ianya tetap kebanggan kita rakyat malaysia

  22. azameel says:

    aku dulu tertipu dah, ingat campro ade cam profile, rupenye tidak, cps yg cam profile pnye
    ape2 pon syabas kat proton sbab dpt kuarkan mpv, n quality pon makin lame makin ok
    personally aku x berkenan sgt dgn design proton mpv ni,

  23. hairee says:

    hmm….. Design Kureng menarik . buat penat jer aku tunggu sampai dekat 2 taun. last2 bila dapat tau design cam ni terus aku amik Persona SE. memang best !!!!!!

  24. nando says:

    apa…laaa design mirip Mitsu Grandis….cuba kekawan peratikan betul2….jika sesiapa yg prijatin…sure pernah terbaca sewaktu pelancaran BLM…org kuat Mitsu (JAPAN) ada mlawat proton……proton berjaya sbg pngilang SAHAJA produk (japan) not 100% design kita (m’sia)…penat laa ..dah 20++ tahun proton masuk industri ni (seiring dgn KIA-korea) ..stkat nie jer ker yg mampu dihasilkan…ubah lampu…ubah material dalaman…uabh bumper…the bubuh logo proton….penat3 sungguh dipermainkan…sedih….krana ini shj yg kita mampu….stelah 50 thn merdeka….minda terjajah……

  25. along says:

    cam pelik jea , nie proton ciplak dari mitsubishi lg ke

  26. mofamar says:

    Aaaaa…. nengok sendiri ler at youtube ni…… mcm photostat jer kete tu…..
    Tapi aku masih bangga sbb Proton ada kemajuan & kemahuan nak buat kerete MPV…..
    Sila lihat…

    Video post 03 Sep 2008 dengan harga Euro skali !
    http://www.youtube.com/watch?v=je2HbUqwhuo

    Crash Test! Mitsu Grandis!
    http://www.youtube.com/watch?v=cADsKD2sST0

    Commercial!!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=ZDK4sw8fof8
    http://www.youtube.com/watch?v=av6zw3zc660

    Mcm manaun aku nak tunggu Proton keluarkan kete tu dlu. Sbb nk test drive!

  27. KoMeNg says:

    dengar2 nama keta ni Proton Shafura. pelik je nama??

  28. izwan says:

    relek ar korang, kira ok ar tue enjin 1.6 campro.korang nie, bile kete proton pakai enjin 1.6 yg harga x samai 100k korang dah bising, tp kete nissan grand livina yg 7 seater pakai enjin 1.6 harga cecah 100k x pula korang merungut.support ar mpv pertama dari proton.

  29. hairee says:

    Tah ….. belom aper2 dah komen lebih2 …… Kalau tak mampu cakap jer laa ….. Nak murah beli beskal BMX laa …. tak pon keta tolak cam anak aku . Siap lagu besday lagi …

  30. produa sucks says:

    aku dah book sbijik kete ni..xsabar nak drive…cayalah proton

  31. haji abdul salam bashar says:

    Kalau pakai enjin campro IAFM tak molek lah sebab enjin tu bunyi bising pada IAFM unit setelah berjalan 15 ribu km. Apa yang saya kurang faham setelah R & D tiga tahun dalam pembuatan nya takkan ianya terlepas ujian tentang bunyi bising ini.Kalau ingin tahu bunyi tersebut ianya seperti bunyi valve clearance (tet..tet…tet..) makin lama makin kuat.

  32. e-one says:

    Tahniah kepada proton kerana bjaya kuar mpv..walaupun rupa ada tiru sikit..tp x jd masalah..
    harga pun ok la…bawah 80k…sapa-sapa nak lg murah beli kancil dah la..
    yang x best ialah enjin dia…spatutnya kete mpv mesti 1.8cc ke atas..baru sesuai ngan body yang besar..
    knapa la proton pkai enjin 1.6…aku rasa dia pkai enjin gen2…
    aku x prefer org amik mpv 1.6 ni…tp kalau korang pentingkan rupa dr prestasi….lantak korang la..
    aku suka prestasi+rupa….dan stakat ni rondo paling ideal..
    sapa-sapa yang nak beli exora..pikir-pikirlah…
    jgn nyesal kemudian hari..

  33. aku dulu staff perodua start 1994 resign time economy downturn 1998,time perodua bkak dlu pun rmai staff proton resign dtg perodua,so +/- aku tau la ape yg jd,peh aku resign end 1998 adik aku plak kje ctu smpai skrg nih..psal mpv nih kwn skolah aku d tg malim dlu yg incharge projek nie,rmai yg kondem cc mpv nie dia tau tp 1.6 cps nie bkn mcm 1.6 keta biasa dia ada sistem trsendiri mcm vtec,dvvt,mivec dn sewaktu dgn nye jd rmai yg blum drive tk pyh la komen pdhal livina1.6 pun utk 7 org enjin pun pkai kt keta model bru diaorg kt pasaran,mpv proton nie gak ada aircond psang kt headlining utk 2 n 3 row tk mcm livina,naza,honda harga giler babun aircond kt dpn jea peh tu pkul brape org blakang nk kene dh rentung kt blakang bru dpt.ada gak yg komen,seat exora plak bleh lipat 2x tk mcm livina ngan naza,ruang dlm plak proton test muat utk suma org dewasa bkn mcm naza last seat utk bdak2 jea klau dewasa kene bersila mcm hang tuah,1.6 cps tu gak maintainance murah klau sape2 yg pkai naza tau la azab nye time repair,peh tu lg bleh sape2 carik mpv <80k ada bg dvd tv 14′ (model high line)…jawapan nye kentut laa..1 pun tarak kecuali exora jea,mpv yg lain2 tu harap brand jea laa,safety plak pintu bleh bkak 90′ dan hanya kunci exora jea yg bleh bkak pintu sendiri selain dr tu kunci penyamun tu akan pusing 360′ sampai ke tua laa nk bkak,lampu headlamp plak time mlm bla kita park dia akan off sendiri,wiper blakang pun kan start sendiri bila kita nk mula drive nie suma kt member aku td antara sistem save energy yg diaorg bg kt exora,mpv perodua plak aku nk + kat cni menurut adik aku cc hanya 1.5…kah.kah.kah..kutuk 1.6 cps proton tp perodua pkai 1.5 jea,klau proton ltak 1.6cc kt mpv exora(saiz antara stream,mazda5,wish) abis tu tk kan perodua nk ltak saiz innova abis kuat mcm avanza laa..(dlm gambar tk same mcm kt luar cantek kt luar tin sardin kt dlm),klau perodua kluar mpv pun anda try compare la harga,cc,interior…bleh compare tk ngan exora..jwpan nye tk bleh..kt cni aku tk memihak mane2 cume pengalaman,rakan2 dan adik aku (di proton n perodua),detail gambar2 serta spec,suma mpv aku dh survey test drive ngan dh order pun ada tp trpaksa kensel sbb nk tnggu ngalahkan org nk kawin..

  34. takaru says:

    hi haji abdul salam bashar,

    my persona is making the same noise as yours too..it’s really loud especially when we are moving slow at the jam or traffic light..so have you figure out any solution for the iafm noise?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 24 + 20 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)