• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

PROTON MAKE A NEW PROTON SUV?

New Contribution By Norman
 
Message :Patutkah Proton buat SUV 7 seaters? Seperti Daihatsu Terios 7 atau Honda Crossroad 7 seaters?

proton suv malaysia 500x274

proton suv

KDI : Proton have done a clay model of Concept SUV before the launch of Proton Exora which is named as PROTON MSX. Proton MSX is base on Lotus APX. Yes in the future Proton will develop a new Proton SUV base of Proton’s interest to build the clay model of 7 seater Proton MSX.

Proton SUV MSX  is to produce a high technology ‘Jekyll & Hyde’ dual image, high performance crossover.It is actually a technology showcase of aluminiun adaptable platform,ride & handling,engine power and crossover functions of suv and sports car.

proton suv concept msx 500x375

proton 4wd

The target user group of the PROTON MSX is for successful professionals with young-at-heart lifestyle.The typical usage of the mpv is for leisure and work.And to attract all the businessmen, corporate leaders or celebrities,they had emphasize on 6 different aspect of the car which is the style,the engine and performance,the technology behind it,the ride and handling,the quality and also the ride comfort.

With only a Naturally Aspirated 3.0 V6 engine,They had manage to churned out a hefty 224KW of power and 360Nm of torque.With a 0-100 time of 5.9 seconds and a top speed of 250kmh, the proton already beaten up some of the top notch SUV such as the Porsche Cayenne S,BMW X6 35i and the Nissan Murano.

proton suv concept msx 1 500x375

suv

The Technical Specification Of the PROTON SUV

ENGINE : 3.0L V6
MAX POWER : 224kW
MAX TORQUE : 360Nm
TRANSMISSION : 6 M/T
LENGTH :4,697mm
WIDTH : 1,852mm
HEIGHT : 1,750mm
WHEELBASE : 2700mm
KERB WEIGHT : 1,570kg
0-100km/h : 5.9sec
TOP SPEED : 250km/h

 

PROTON MAKE A NEW PROTON SUV?
What is your opinion?

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

82 Responses

  1. apa2 ajer says:

    wow.. V6 enjin 3.0 memang power.. tork 360 nm
    bentuknyer pun menggiurkan. aku suka yang colour merah tu. Agak2 bawah RM 100 ribu atau lebih ? kalau 7 seater boleh duduk ngan selesa jual RM 100, 000 – RM 150, 000 pun laku. kalau bawah rm 100, 000 confirm laku macam goreng pisang panas. Sebab aku tengok kereta SUV ni bentuk memang style macam SUV rm 300, 000. 00 – RM 350, 000. 00

  2. apa2 ajer says:

    bolehlah gantikan kereta2 Perdana para menteri kabinet dapur, exco2 kerejaan negeri dan pegawai kanan kerajaan dengan SUV ni kalau price dia ok. sebab SUV sesuai untuk mereka lagipun bentuk memang mewah, masuk kampung, hutan, kaw org asli no hal la.

  3. tres says:

    setuju, kalo harga bawah rm70k, mmg ramai yg akan angkat…so apalagi, kalo berani kuarkan produk ni cepat, harga 70k, apa macam..ok

  4. kekitaan says:

    kalo apx tu nak bawah harga 70 jgn haraplah… chasis dia dari aluminium enjin pun besar.. beranganlah hangpa.. hehehehe…

  5. zak says:

    kalau exora pun 70+++ ,SUV macam ni , lu pikir le sendiri……

  6. apa2 ajer says:

    hamba rasa SUV ni dalam lingkungan RM 100, 000 – RM 150, 000. 00 tapi kalau bawah RM 100, 000 konpem laku mcm goreng pisang panas. kalau export di negara Asean harga bawah RM 200, 000 konpem akan jadi SUV paling laris kalau betul kuasanya macam disebut di atas

  7. norman says:

    memang dah masanye Proton patut bina SUV atau sport car yang berkuasa tinggi kalau hendak mendapat tempat di peringkat antarabangsa.Sedangkan China berani keluarkan 2.4cc models inikan Proton yang mempunyai sejarah dalam dunia permotoran hendak berdiam diri?Untuk permulaan tak perlu 3000cc,2200-2500cc sudah memadai dan harga biarlah berpatutan kecuali kalau Proton boleh buktikan yang model itu mendapat EuroNCAP 4 atau 5 bintang dan mempunyai banyak aksesori seperti DVD/Leather seats/CVT Transmission dan 6 airbags!Kalau Hyundai brani buat Tucson 2.0 pada harga RM100000 mengapa Proton tidak dengan RM85000?Mesti mendapat tempat dlm hati rakyat sendiri.

  8. kekitaan says:

    boleh norman, tapi kalo badan chasis aluminium macam apx dan enjin 3.0 cc cemana nak daapt 85 k? kalo depa buat guna platform exora itu mungkin leh dapat kot… guna enjin petronas 2.0 cc pun ok. hehehe

  9. sokong 200% proton buat SUV.
    harga tu bagi aku tak penting. nama lagi SUV mewah. biarla proton letak harga around 100K pun.
    yang penting barang bagus & berkualiti.
    SUV ni mmg tengah laris sekarang kot. banyak sangat jugak kat jalan2raya.
    kalau pasaran luar negara seperti di US lagi la..derang memang prefer SUV / Truck / kereta2 besar yang sewaktu dengannya berbanding kereta2 kecil.

    enjin, tak tau ler proton nak amek enjin org len atau nk guna enjin R&D dalam negara. kalau campro turbo dah siap develop, ok jgak kot.. :p

  10. g-mie says:

    SUV 7 Seaters.. agak2 laa kan, Toyota Rush tu tergolong dalam MPV/SUV..??
    SUV antara model laris selain MPV.. biasanya, SUV ni mudah untuk dilabelkan sebagai kenderaan mewah dan berharga tinggi.. jadi kalau kapasiti enjin yang saudara2 katakan tu, dan harga bawah RM100K, hurmm susah juga tu.. mungkin Proton akan buat alternatif lain untuk memastikan bakal SUV mereka nanti dapat dirasai oleh semua lapisan masyarakat Malaysia..

  11. apa2 ajer says:

    norman
    proton msx ni dah ada di pasaran tak silap. dia ambik model Lotus APX. Lotus APX dibina bukan untuk bersaing dengan SUV spt Honda CRV, Hyundai Tucson, Suzuki Swift, Kia Sorento tetapi ia dibina untuk bersaing ngan BMW X5, Porshe punya SUV, Nissan Murano kalau tak silap saya berdasarkan spesifikasi.
    Tapi pandangan peribadi Proton boleh aja keluarkan variasi enjin iaitu enjin 2.0, enjin 2.4 dan enjin v6 3.0 spt di atas. Enjin 2.0 maybe boleh menjadi faktor penarik utk org membeli Proton SUV dan ditawarkan pada harga bawah RM 100, 000, enjin 2.4 antara RM 100, 000 – RM 135, 000 dan enjin 3.0 V6 antara RM 140, 000 – RM 170, 000. tapi kalau 3.0 V6 bawah RM 150, 000 mesti laku macam goreng pisang panas

  12. eriz says:

    Fuyooo…tak pernah pulak aku tgk proton msx ni…kalau ikut design dia mmg mengiurkan…kalau mcm ni design dia mmg meletup ni, dah mcm sport suv aku tgk…owner bmw x5 pun meleleh kalo tgk ni…aku harap selepas mpv exora, lahirlah pulak suv msx ni…

    Pada pendapat aku,harga mmg la jd aspek utama untuk org beli suv ni…kalau dlm kemampuan mmg org akan beli…tp suv msx ni kalau ada variant 2.0,2.4 dan 3.0 mesti harganya berbeza…harap2 suv msx akan datang ni boleh la replace perdana skrg ni…kalau suv ni tembus dlm pasaran boleh diletakkn sebaris dgn kete2 dlm kategori prestige suv, tgk sj dari bentuknya…

    Proton Boleh…

  13. Lily says:

    Wow wee..
    mcm kereta crita animasi la pulak..:-).Tp mmg cun!

  14. black evia says:

    btul ckp ko lily
    dh mcm keta kartun plak aku nengok..
    emm..tp yg no-2(dlm gmbor tue) aku berkenan..ok lawo.

  15. LorenzooOOOooOOO says:

    WoWzzAA !!!!

    1. Many of hope from malaysian people for this model with reasonable price.

    2. Higher power output match with the torque.

    3. The Cc will effect our roadtax issue.

    4. People always want to know latest update from proton.

    AND………………………………………………………………………………

    5. People always hope the best from proton for Malaysian, and international market.

    6. Will the model come out or just issue only ??

    Waiting for every second…………………………………………………

  16. Norman says:

    85k untuk 2.0 jer cadangan katakan..Tapi untuk chassis Lotus ngan 3.0 150k memadai lah..Sebab kalau luxury item org ade berat sikit nak beli jenama Proton.

  17. apa2 ajer says:

    kalau RM 85, 000 la katakan macam Norman cakap untuk 2.0 aku sapu dulu SUV ni tambah2 kalau kuar yg colour merah tu.. MEMANG LAYANNN…
    7 seater pulak tu memang layan la.. aku rasa Proton boleh jual MPV ni RM 85, 000 kalau enjinnya 2.0 sebab Honda CRV, Kia Sorento kalau tak kena cukai pun bawah RM 80, 000. 00.. so untuk jenama Proton yang belum kuat mesti boleh punya. Syed kenalah cut cost mcm Air Asia buat.. Chaiyok2 Proton. Cepat2 keluar ok..
    KALAU MAU USHA2 GAMBAR MENGGIURKAN LOTUS APX/ PROTON MSX silalah ke forum di bawah ni ( gambar interior pun ada )

    http://prodas.wordpress.com/2009/03/29/proton-msx-or-lotus-apx/

  18. Jxx707 says:

    enjin 3.0 tu enjin apa?

    3.0 suv below rm150k? mcm mimpi kot. x tau la klu proton nk buat lelong tepi jln cam goreng pisang panas..huhuhu..
    tp katakanlah proton jual gak rm150k.. aku rs aku xleh gelojoh terus beli. its just too cheap. takut nnt sana tercabut..sini xleh tutup..bla bla bla..hehe.. i’d prefer a bit expensive with a satisfactory quality built.

    aku rs klu enjin 2.0 pun….cam mimpi gak la for below rm100k. dunno la.. just try compare with perdana v6..

  19. apa2 ajer says:

    jxx707

    ini bukan mimpi. ini kenyataan. cuba check harga bmw 3 series di jerman? cuba semak harga Accord di Jepun, di Arab Saudi dan di UAE? Yang jadi mahal sebab cukai duti import. Proton boleh keluarkan dengan harga below RM 150, 000. 00 dgn syarat hapuskan kroni2 yang kaut untung berlebihan, cut cost pengeluaran dll

  20. apa2 ajer says:

    jxx 707

    sebenarnya semua kereta yang dijual bawah RM 250, 000 model CBU di Malaysia sebenarnya di negara masing2 adalah berharga bawah RM 100, 000. 00 . Yang jadi mahal sebab cukai import sebab tu saya cakap Proton mampu keluarkan SUV below RM 150, 000 dengan enjin tu

  21. NUAR says:

    1-20 tahun buat kereta.tp masih terkial2 dlm teknologi,inovasi,rekabentuk dll
    2-Sentiasa rugi.
    3-Pasaran dlm negara kurang menyengat.Luar negara lagi teruk.
    4-Buat kereta ikut syok sendiri.Bukan kehendak pasaran
    5-Buat MPV..market mcm mana?rasa2nya jd senasib Juara le
    6-Buat SUV plak!!.market dia di mana?
    org kaya2 xkn beli Jenama Proton.org yg syok sendiri je lebih2.
    bikin MPV pn masih terkial2 dlm pasaran.tambah nk kuar SUV.

  22. Joko says:

    Nuar,
    Fakta no 3 tuh ko ada data tak tentang statistik jualan Proton nih.. ? Dan perbandingan dengan jenama lain ?

  23. kdi says:

    Nuar ni agak2nya anti proton kot..
    xbaik gitu.. kalo dah pakai kereta mercedes ke, BMW ke, jgn lupa kita berpijak di bumi mana..
    siapa setuju yg pendapat nuar ni sume?:

    1-20 tahun buat kereta.tp masih terkial2 dlm teknologi,inovasi,rekabentuk dll
    >> KDI : terkial2 kat mane? skarang proton dah buat design hybrid. Penah dengar? Lotus evora tu proton punya. byk lagi la kalo nak cerita inovasi proton. kalo nak tau pergi la proton tech week.. jgn main cakap je.

    2-Sentiasa rugi.
    KDI>> Rugi sentiasa? maknanya x pernah untung? dalam bisnes biasa la untung rugi, kadang2 kita kat atas, kadang2 kat bawah. bukan sentiasa rugi.

    3-Pasaran dlm negara kurang menyengat.Luar negara lagi teruk.
    KDI>> mana tau kurang menyengat. Kalo kurang menyengat, brand BMW, merce lagi kurang menyengat. sebab langsung x de dalam list kereta terlaris di malaysia. kat luar lagi teruk? cube tanya mamat duduk pakistan, egypt aka mesir, tanah2 arab, bape byk org yg giler gen2, savvy kat sana. kdi dah byk terima email dari luar negara mintak export parts proton yg best2 ke sana. dorang cakap org2 muda kat sana memang giler kereta proton. so mana datang statement lagi teruk tu? bleh bagi source?

    4-Buat kereta ikut syok sendiri.Bukan kehendak pasaran
    KDI>> syok sendiri tu macam mana? ada manual nama die syok sendiri ke? boleh buat pakai teknologi kayu, enjin pakai getah pusing2 pastu jalan. kalo bukan kehendak pasaran, proton memang xde orang beli macam kereta citroen kat malaysia ni. bape kerat yg pakai?

    5-Buat MPV..market mcm mana?rasa2nya jd senasib Juara le
    KDI>> market macam mana? senasib juara? ada statistik? baca news byk2 ok.. dah bape ribu tempahan dah sekarang. xcaye tanyela gen2lama die pon beli exora. baru masuk indonesia lagi sekarang dah berduyun2 org beli.

    6-Buat SUV plak!!.market dia di mana?

    KDI>>SUV tu market die utk rakyat malaysia la. xkan jual kat US plak. mesti la yang murah n berbaloi. karang jual mahal korang membebel xbleh beli. kalo jual murah korang membebel xde kualiti.. banyak cengkadak la org malaysia camnih

  24. kekitaan says:

    sian kat nuar… agaknya dia baru keluar dari pertapaan selamat 15 tahun kot?

  25. apisZ says:

    Org malaysia=x bersyukur,demand lebih2.. Hurm korg pikir la sendiri. Malaysia dah 51 tahun merdeka.. Sampi bile bangsa kite nk maju.?? Contohi korean y bangkit dr zaman gelap hingga dpt jd negara maju.. Sorry merepek sikit.

  26. eriz says:

    aku sokong kdi ngan joko,

    kpd NUAR,
    Jgn la ikut sedap mulut jer…main hentam aka kutuk aka maki hamun produk m’sia…semua produk ada baik dan buruknya…jgn menghukum sesuatu produk tanpa asal usul periksanya…berfikirlah secara positif…berilah komen yg membina dan bukan komen yg menjatuhkan….ada pandangan dan cadangan serta pendapat kita boleh kongsi bersama dan boleh cari jalan penyelesiannya….itukan lebih baik…

  27. Eder says:

    to nuar…..
    klau tul proton x maju dh lame bungkus….
    balik kg jual nasi lemak…..
    nk tnye kt ko kt malysia ni bape bnyk orng pakai kete proton…..
    x t’kire….majoriti….
    jln kt mane2..desa or bandar msti de kete proton…..
    kt litar lumbe pon lambang proton de gak…..
    open r mate ko2 ckit…….
    mcm r bwk kete import2 sedap sngt…..
    tayar de 4 gak…..
    klau excident mati gak….
    gune minyak gak…..
    ln r leh terbang…..e2 ak tabik r…..

  28. Jxx707 says:

    apa2 ajer, ur view is acceptable. so can we say keta cam perdana v6 tu overpriced?

    setuju kalau keta proton is built more dedicated for malaysian. i mean kalau dpt turunkn harga so then more malaysian cud buy. but still need to meet the quality la. kalau keta luar tu harga murah kat negara diorang dgn kualiti yg baik, why not proton, right? ok, aku percaya, its actually possible to meet. tp tu la, we dont exactly know what proton management are thinking. or klu jual murah dlm market m’sia shj x cukup return profit for proton?

  29. kdi says:

    Mengenai harga pasaran kereta Proton, itu kdi x berapa pasti la kan. Tapi yang pastinya Proton sekarang tengah nak survive bina byk kemudahan utk membuat kereta. Macam brand2 yang dah lama establish, dah bape tahun dorang dah balik modal. So x hairanlah boleh keluarkan model yang murah2. Akan datang pasti Proton pon bleh buat macam tu. Kos dapat dikurangkan, dgn pengurusan yang lebih cekap. kita tgk sekarang lepas tukar pengurusan dari mahaleel ke Syed Zainal, begitu banyak perbezaan kan? sutuju x? kalo x, xdela model saga BLM & exora yang mampu milik dan berbaloi2..

    Memang x mustahil juga SUV tu dalam lingkungan RM100,000. Tu dah kira competitive jugak kalo enjin 2.0 ke atas.

  30. Norman says:

    MPV tak ikut pasaran?Kesiannye budak Nuar ni..Kat S’pore yang tak berapa minat Proton pun Exora dah habis dijual,Siap ade booking untuk 2nd batch lagi….Mana fakta awak tu Nuar?Zaman kelemahan Proton sudah hampir berakhir sejak Dato Syed Zainal take over as MD and Dr Eppel(bekas BMW quality manager) as Quality director.

  31. apa2 ajer says:

    apa2 ajer, ur view is acceptable. so can we say keta cam perdana v6 tu overpriced?

    kalau ikut harga pasaran dunia secara peribadinya saya rasa over priced. Di arab Saudi tak silap saya Honda Accord dalam lingkungan RM 60, 000. 00 lebih dan kereta yang sama spesifikasinya ( Honda Accord ) dijual di Malaysia pada harga RM 165, 000. 00. Saya rasa Perdana adalah dalam golongan Camry dan Accord. Apapun saya rasa overpriced oleh 3 sebab
    1 – masalah kroni. terlalu byk vendor dan harga dibekalkan vendor overpriced.
    2 – demand tidak terlalu banyak. maksud saya demand masih kurang 250, 000 unit setahun. kalau dah lepasi 250, 000 unit setahun kos pengeluaran akan menurun dan ketika itulah harga boleh diturunkan. bagaimana nak jual 250, 000 unit setahun. pendapat saya Indonesia, Filiphina, Thailand dan Vietnam adalah 4 pasaran terbaik buat masa kini untuk Proton. Proton WAJIB bersaing secara besar2 an di negara2 ini.
    3 – terikat dengan beberapa dasar kerajaan. ( misanya wajib guna _ % barangan tempatan so Proton x dpt beli bahan mentah lbh murah dari luar )

    berkenaan Proton Perdana, kalau ikut lakaran sketch Proton, fuyooo.. macam setaraf ngan Mercedesz CLS. sila rujuk laman Prodas. memang mantap bentuknyer. tapi kalau kuar yang model KDI post tu kurang menyerlah la. baik yang lama lebih cantik.
    Yang saya tahu banyak beza antara zaman Syed ngan Tengku Mahalel. Zaman Mahalel Proton no1 dan banyak untung tapi harga Proton mahal kualiti pun kurang. Zaman Syed memang Proton dalam keadaaan rugi selalu tapi kualiti lebih baik, harga Proton lebih murah. Sila lihat harga Iswara ( bukan BLM ) zaman Syed dan zaman Mahalel. Beza byk ribu oooooooooo..

  32. kekitaan says:

    ehh norman, ada sambutan ke exora kat singapore? dah habis? terkejut la kalo betul…

  33. black evia says:

    kdi page;29
    sekarang lepas tukar pengurusan dari mahaleel ke Syed Zainal, begitu banyak perbezaan kan? sutuju x?

    ye.. aku sokong ckp kdi tue..
    nrmal la untung rugi..klu nk untung je xbrni ambk risiko rugi,
    buka kdai sndiri la nuar oii..
    ntah2 ko hntam2 gak..kt umah ko tue keta proton gak ko pkai..
    kn??..huh!

  34. ezy says:

    Proton takda kemajuan, lucu jugak, buat perbandingan toyota first model ngan proton first model

    contoh saga erobek tahun 80-90′an siap boleh jalan senget 2 tayar tau… hahahahaahahahaha model dorang first model leh jatuh gaung…

  35. norman says:

    Contoh kwn kerja 2 org nak beli Exora kat 2 tempat di Singapore,Dua2 tempat ckp nak kena tunggu 1 bulan sebab stock dah habis..

  36. norman says:

    Kelebihan Dato Zainal ni dia sedia mendengar dan berbincang ngan public,Car magazine editor.Dia juga sedia mendengar kritikan dan rajin search internet untuk mendengar komen tentang Proton.Dia takde attitude “I know all” tak mcm yang lain2

  37. norman says:

    Memang gua setuju Perdana overprice.Untuk keta teknologi 90an harge 100000??Lainlah kalau gunakan enjin campro 2 liter dan refurbish mcm Chancellor tu..

  38. apa2 ajer says:

    NORMAN
    syed ni kawan kau ke? mcm tahu2 je dia suka search forum. kalau betul alhamdulillah la. biar dia tahu apa yang kurang dan apa yang boleh dibaiki.
    EZY
    tak adil kita banding Proton zaman 80 an dengan Toyota 50an. itu zaman lain2 dan zaman tu tak secanggih sekarang. Kita mula lewat so kita tak boleh guna momentum Toyota 50an untuk maju ke hadapan sebaliknya paling lekeh pun Proton sekarang patut berada 15 tahun di belakang Toyota, Honda means sekarang Proton patut berada ketika Toyota, Honda berada pada tahun 1994. Memang kita akan cakap mustahil tapi bagi aku tak ada apa2 yang mustahil. Kalau company China boleh buat kereta dalam usia lebih muda berbanding Proton, kenapa kita yang mula dahulu tidak boleh. Harap2 syed zainal berjaya membawa Proton ke persada ASEAN seterusnya dunia. Kalau orang lain kerja 8 jam sehari, kita WAJIB KERJA 16 jam sehari. kalau orang lain 24 jam sehari, KITA WAJIB KERJA 48 jam sehari.
    Jangan pulak yang ada buat lawak bodoh tanya aku macammana nak kerja 48 jam sehari pasni

  39. undertaker says:

    gua sgt2 setuju proton keluarkan suv ni..lama tgu sbnarnya.harga biarlah berpatutan kalo car power2 xkan hrg murah sgt rugi la ikut nilai

  40. ezy says:

    apa2 ajer …

    gud point, apa pun aku bangga dengan kereta kebangsaan… jangan pandai kritik jer, bagi support sket! Malaysia boleh…

  41. apa2 ajer says:

    ezy
    kdg2 hamba kritik kdg2 hamba sokong. semua ni pandangan peribadi hamba. nak terima atau tak nak terpulanglah

  42. 4g91 now 4g93t says:

    yelah…. NUAR ko ni main hentam je ke ?????????? ada fakta ke ?????? tapi nk tanya la KDI pihak proton& perodua ambik tau ke pasal pandangan kita kat forum ni hehehehehhe????? smart la proton suv !!!

  43. g-mie says:

    aku sokong 100% atas pendapat, fakta & komen KDI membidas kata2 nuar tu.. aku de member yg de kaitan ngan proton.. exora skng tgh laku, wlupun bru2 ni de mslh ekonomi.. pasaran exora kt indonesia pn dh mingkat.. & exora turbo akn dipasarkn (dgr2, amik dr exora Prestige) & model2 proton dh bnyk ditingkatkn dr segi tknologi.. cnth nye Gen.2 EVE & Saga EV.. sbnrnye bnyk lagi.. nk tau, kena laa amik tau pkembangan proton.. skurang2nye nnti g laa proton technology week (klu ade lg).. OK..??

    psal org Proton / Perodua, aku yakin dorg pasti ada buka blog2/web2 psal automotif.. lagipun, dari forum2 camni laa dorang dapat mklumbalas, selain dari sumber2 lain.. (kita je tak perasan kehadiran dorg dlm forum2 camni.. hehe)

  44. kdi says:

    yup!

    betul tu g-mie. memang exora tngah laku walaupun macam2 orang dok mengata. kebanyakannya dari owner MPV lain yang kurang senang dgn kehadiran exora dalam pasaran Msia.

    Memang proton dah banyak develop teknologi dan ada juga antara mereka yang melawat website ni. so diorang bleh tau banyak feedback dari sini.

  45. apa2 ajer says:

    aku rasa2 aku tau sapa org Proton.. RAHSIA..

  46. Norman says:

    Gua ade member kerje kat Tg Malim,Shah Alam dan di Singapore ni kenal Senior Manager die.

  47. 4g91 now 4g93t says:

    agak2 ar… kdi proton bg hadiah x pada sapa2 yg menyokong x pun bg ar.. saguhati sket pada kumpulan penyokong ni kn… mcm GPS set ke.. rim 17 siap tayar toyo ke.. dan apa2 la… yg bleh memenangi hati rakyat ni hehehee MAJU PROTON !!!!!

  48. Norman says:

    Itu semua tak payah mimpilah bro,Bagi gua kalau diorang jual murah sikit dari harga skrg dah bersyukur.

  49. poji says:

    aku pi germany tahun 2003 dulu. rega bmw 5 series masa tu euro 18K. interest rate depa 1-2% saja. z3 yg james bond pakai tu euro 24K. time tu conversion rate duit kita dlm 4.5 . tapi bila semurah tu harga dorang jual kat rakyat, bmw & merc tak byk org biasa pakai. golongan pertengahan lebih byk pakai keta yg lebih murah cam skoda, vw dsbnya. harga jenis tu dlm euro10k saja. keta kecik mcm merc A180 & smartcar budak2 sana pakai mcm budak2 kt sini pakai kancil..tak berbasuh dan kemek2. Gaji budak2 baru keluar u kat sana dlm euro1500-2000, depa boleh settle hutang dalam 1-2 tahun saja.

    tu yg buat aku termenung dgn dasar kerajaan kita yg jual keta kat rakyat sendiri camana.

  50. Eder says:

    tul gak pe yg poji ckp…..spatutnya harga kete nasional diturunkn lg….
    tp nk wt camne dh e2 sumer gov kawal……

  51. apa2 ajer says:

    18 k EURO dalam RM 81, 000 untuk BMW 5 Seris.. wow di Malaysia dah kena ada 1/2 Juta kalau nak beli.. itu la yg buat aku geram.. aku pun ada org rapat di Jerman sana dia kata memang murah gila tapi bila masuk jer Malaysia terus jd mahal

  52. apa2 ajer says:

    so Proton tolonglah turunkan kereta anda.. RM 81, 000 baru leh dpt Exora di Malaysia sedangkan kalau di Jepun dah layak dapat Toyota Estima siapa ada duit balance lagi, di Jerman BMW 5 series.. sedih2

  53. babyboy says:

    maknanye exora tu std bmw 5 siri je la ekk..
    std tul proton..

  54. apa2 ajer says:

    macam tu la babyboy..
    kalau ikut in term of price, Exora tu sama standard harga ngan BMW dan Estima serta lain2 kereta mewah yang di Malaysia berharga antara RM 200, 000 – RM 500, 000 ( bergantung pd cukai duti import )

  55. Tamingsari says:

    Aku sokong 100% supaya Proton dapat turunkan harga.Jgnla bagi vendor2 kaya sedangkan rakyat semakin kayap.

  56. babyboy says:

    mmg diakui adenye proton.. maka peluang pkerjaan semakin byk.. terdapat pembangunan disekililing kaw tersebut.. dan malaysia terkenal gak dgn negara pengeluar kereta.. tp sebelum adenye proton pelbagai kenderaan luar negara spt mazda/ford bersepah kat m’sia.. honda/toyota tak yah ckp la.. teksi dulu2 pun merc pe dan rakyat dpt merasa pelbagai teknologi dr keta2 tersebut.. skrg ape leh buat paling mampu pki keta proton yg kebanyakkannye basic car je.. teknologi yg ade pun sekadar melepaskan batuk ditangga jer.. setakat padam lampu lambat 1 seminit jer apabila tutup pintu.. tp harga.. huhuhu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>