PROTON EXORA TURBO PICTURES – EXORA PRESTIGE

New Contibution By Aim

Thank you aim for the pictures. The picture of exora below might be the exact exora turbo that will be mass produced by Proton. If you can see the wording at the rear part of Proton Exora is stated the Exora Prestige name. There is a possibility the Proton Exora Prestige will be the Proton Exora Turbo. Look more on the picture below:

 

proton exora turbo pictures 500x334

Before this, we have seen the real Campro Turbo and it is more or less like this engine that fitted on the exora prestige.

proton exora turbo pictures 5

Nice bodykit of Proton Exora. It express beauty and prestigous.

 

proton exora turbo pictures 4

Front part of exora prestige or may be a Proton Exora Campro CPS turbo. you can see the turbo intercooler there.

proton exora turbo pictures 3 500x334

Another angle of the exora turbo engine bay.

 

proton exora turbo pictures 2

The interior picture of exora turbo with the extra meter or gauge panel on the drivers side. Probably for the turbo engine.

PROTON EXORA TURBO PICTURES – EXORA PRESTIGE

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

102 Responses

  1. aim says:

    dengar keta special req by vip … klu proton buat mass pro ngancam gak ni …

  2. iz says:

    Smart gak la Exora turbo nh…=)

  3. gen2 lama says:

    tapi based engine bukan campro cps….campro biasa…sumber = paultan

    heheh time to upgrade my gen2….

  4. abie says:

    Tahu pun buat bubuh turbo, memang dia orang tahu exora under power. kelakar buat mpv nak gi racing mana tah………….

  5. gen2 lama says:

    abie p baca details kat paultan….

    turbo MPV?…search PUG 5008…..tengok variant spec yg ada…

    underpower……persepsi masing2….pada saya yg dah lebih bli…suificient power….kalau tak takkan lah lebih 15000 orang beli/booking…

  6. Comment says:

    Proton masih dalam R&D tu.
    Nak cari tuning versi turbo yang terbaik.

  7. abie says:

    1.6 tetap 1.6 tak boleh nya jadi 2.0 pakailah apa pun……..

  8. Norman says:

    Peugeot 308 SW 7 seater MPV tu pun turbo 140hp 240nm,Bukan untuk racing tapi untuk memandu ngan lebih power pabila bwak 7 org ngan brg2.Turbo tak semestinye buat racing.Tengok Taxi kat S’pore 95% turbodiesel untuk pick up dan mid range,Sama jugak mcm lori dan bas skrg kebanyakan Turbodiesel untuk tarik dan angkut bebanan

  9. Baron says:

    ok gak nih.bukan racing turbo tp mcm soft turbo kot….volvo byk pakai… kalau tak nak ade turbo lag…gune la Variable geometry turbocharger(VGT).kurang la turbo lagnyer…

  10. GilaDurian says:

    exora prestige…caldina competitor. hehehe…

  11. Norman says:

    Light pressure turbo bagus untuk city driving and overtake,Maintain pun tak pening lalat

  12. fordthrothle says:

    Setuju kat Baron dan Norman…..apa la abie ni…mpv bukan nak wat ‘lomba’…turbo ni cuma utk angkut beban lebih dgn smooth aje…kalo nk wat lumba kat jalanraya baik proton kuar kete spec racing….kang x mampu beli plak…mampu tgk dan komplen aje laaa…huhu

  13. azameel says:

    turbo ni main die nk naikkan torque die
    so kire ok la gak sbenarnye
    Variable geometry turbocharger(VGT)?
    turbo biase pon dah beribu harga ni plak vgt
    keta performance pon banyak x pakai lg

    btw, mustahil la kalo engine turbo campro mcm engine kat atas tu
    tak dapatla kaler2 biru sume tuh

  14. bigboy says:

    bila mau dtg kat market benda ni?..
    takat sebuah tu ja, rasanya tu milik vvip..
    rear disc brake macammana?
    1 weaknesess on exora, no rear disc brake..
    common proton, macammana nak banding keluaran jepun n korea?
    i know avanza n innova dont have d rear disc, but y ikut dorang?
    stereotype ke….
    MAJU KERETA UNTUK NEGARA..

  15. Norman says:

    Pasal rear disc brake tu gua setuju sangat ngan bigboy,Sekurang2 pun letaklah rim 16 baru ok sikit nampak,Ini body besar rim kecik

  16. chan says:

    Dok ckp exora turbo je..
    bl Blm turbo nk kuar?

  17. mr.eims says:

    stuju ngan AIM.
    kalu proton buat mass production, komprom lagi boost sales walaupun harga maybe up la sikit.
    pendapat aku, org malaysia skrg dah celik jugak mengenai permotoran nie.kalau ada barang local yang baek performance dia, konferem akan disapot oleh warga malaysia sendiri. might even menjangkau sales kat luar negara.

    p/s: senarnya.. kalau aku angkut exora pun.. aku mungkin akan modify performance dia.. =P MPV tak MPV, kalau dah gila performance, taram jugak. hahaha..

  18. fordthrothle says:

    Uiks…
    Sapa kata org mesia x celik bidang permotoran…
    Lagi advance ade le…
    Tu sbb ramai mat rempit…
    Sbb trlalu advance…apa yg engineer dah bikin tu x power….
    Org mesia lg power..huhu

    Adios

  19. awg1031 says:

    apesal luar dah cantek tapi kt dalam still HODOH!!! frust siot!

  20. shahrul says:

    woit abie…. kalau dah bangang tu buat la cara bangang…. pi study lagi….
    kalau pakai 3.0 pun kete tak pernah service… tak jaga… moto ex5 pun boleh potong…..
    tau nak kutuk je……

  21. Norman says:

    Satu hal lagi harge insurance lain tak bagi Turbo ni?Kalau soft turbo mungkin tak perlu tapi kalau turbo normal mungkin lebih..

  22. abie says:

    1.6 pakai turbo MPV heheheheheheheheheheehhehehehehehehe, konon nak power nak potong GL lah tu, tak payah GL bagi nissan vennet tahun 2000 pun belum boleh nyaaaaaaaaaaaaaa

  23. aim says:

    syok sendiri ke bro … layaaannnzzz

  24. mel says:

    Norman,
    harge insurance same je
    kalau keta turbo tade tulis pon dalam geran kereta
    soft turbo ngan turbo tu bukan same je ke
    bezanya just boost or pressure die

  25. gen2 owner says:

    kalau la ni exora masok singapore confrim aku beli….. cam menarik skarang nie pon aku pakai gen 2 can tek la tu aku pon da jinak2 ngan kreter proton…. maju teros proton…. kalau exora R3 pon cantak jugak… hehehe….

  26. lock_luck says:

    abie2……ada masalah la ko nie…..
    buat sume org xstuju ngn ko…..
    mgkin la ko ada pkai keta2 IMPORT yg ‘LAJU’……
    tapi jgn la ko KONDEM keta2 kita…….
    sikit2 udah la tu…….
    ko bg keta ko laju2…….

  27. lock_luck says:

    encik abie…………………..aku tau ko pkai keta2 import,
    aku tau ko pnya GL ngn VANNETE laju……….
    xpayah la nk melekeh2kn keta malaysia………
    ok BRO………

  28. zul says:

    aku rse msih t’lalu awal utk proton m’bngunkn enjin turbo.
    spatotnyer cbe wat r&d utk kerah sbnyk mne kuase yg bleh d’hsilkn oleh enjin campro n/a..
    cth:honda,bmule dripd single cam v-tech,dohc v-tech,dan skrng i-vtech..
    ble psang turbo brulh best…
    klu stakat enjin pekak bolt-on turbo baek xpyh…

  29. Norman says:

    Alah buang karen jer layan “umpan” mcm budak tu,Tah2 pakai Datsun 120Y ngan enjin ciput

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 8 + 12 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)