- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • HONDA JAZZ MUGEN BODYKIT & 0-100 KMH SPRINT TEST VIDEO
  • PROTON EXORA TO HIT THAILAND MARKET BY END OF THE YEAR

    Even before its launching date, the orders of Proton Exora had been overwhelming and now Proton plan to launch the MPV in Thailand market before the end of this year.Read the fuoll story from Bernama below.

    PROTON EXORA TO HIT THAILAND MARKET BY END OF THE YEAR

    proton-exora

    SHAH ALAM, Aug 14 – National car maker Proton Holdings Bhd plans to launch the country’s first multi-purpose vehicle (MPV), the Exora, in Thailand before the end of this year.

    Managing Director Datuk Syed Zainal Abidin said the model was well received in Malaysia, since its launch on April 15, and was also enjoying roaring sales in Indonesia since its debut there in July.

    “Insyaallah, this November or December, the Exora will be introduced in Thailand, thanks to buyers and the media which have been complementing Exora’s good features,” he told reporters after launching Proton’s Merdeka celebration here today.

    The programme, beginning tommorrow until September 15, would see various Proton models, including the first Proton Saga and the latest Exora taking part in a nationwide road convoy.

    Syed Zainal said, todate, Proton received 18,000 bookings for the Exora while 10,000 of the MPVs were already registered in the domestic market.

    In Indonesia, Proton received 1,200 bookings for the MPV, out of which 230 units have already been delivered.

    He said Proton was targetting vehicle sales of 150,950 units for the financial year ending March 31, 2010, and planned to sell about 36,000 units of the Exora in the current financial year.

    For the financial year ended March 31, 2009, the company sold 141,000 vehicles.

    “We are now trying our best to increase production capacity to meet market demand and reduce the waiting list,” Syed Zainal said, adding that the company’s current monthly output of the Exora stood at 3,500 units.

    The model was awarded the Malaysian Vehicle Assessment Programme certification by the Malaysian Institute of Road Safety Research (MIROS), scoring four out of five stars for safety assessment.

    Syed Zainal said the accreditation was expected to boost public confidence in Proton cars.

    On the company’s first quarter results, Syed Zainal said,”If you look at sales performance, obviously this is a very good number.”

    “We are in a much more solid and stable footing now. Given the current scenario in the global automotive industry where many companies are going through turbulent times, we, as a small company, are able to adapt and rebound very quickly,” Syed Zainal said.

    Proton is expected to announce, next week, its financial results for the first quarter ended June 30, 2009.

    Meanwhile, Syed Zainal said Proton has, todate, issued almost 17,000 discount vouchers after the government introduced the auto scrapping scheme in the recent mini-Budget.

    Under the scheme, owners can trade in their cars, which are 10 years or older, for a RM5,000 discount when they purchase a new Proton or Perodua vehicle.

    “This is a very good programme as we have seen its effectiveness in Germany, Italy and France. We hope the government would study the benefits of the programme and perhaps extend it in the future,” he added.

    Please follow and like us:

    info kereta Malaysia

    mel

    Malaysia car magazine

    37 Responses

    1. apa2 ajer says:

      baguslah Proton mesti ambik kesempatan hubungan baik dengan negara ASEAN untuk menjual Proton ke negara2 Asean terutama negara membangun seperti Thailand, Indonesia, Fliphina dan Vietnam. Oleh sebab harga Proton agak mahal jika dijual di luar negara ( lihat harga di Singapura ), Proton mestilah memanfaatkan hubungan baik sesama ASEAN untuk mintak dikecualikan cukai bagi kereta Proton. Jadi Proton dapat dijual dengan harga sama sebagaimana harga ia dijual di Malaysia. So saya berpendapat Proton akan mendapat sambutan memberangsangkan terutama di Indonesia, Fliphina dan Vietnam

    2. kekitaan says:

      wah . syabas Proton. Exora mmg mahal di singapore… tapi di indonesia lebih mudah daripada di malaysia… mungkin tarif cukai yg berbeza kot? nyway good luck proton membawa jenama malaysia ke nusantara. bangge bangge.. ahak

    3. apa2 ajer says:

      lebih murah dari Malaysia..
      macam mana lebih murah pulak, kalau 0% cukai sekalipun mestilah harga sama atau mahal sedikit dari Malaysia. hehe.. keliru2 aku keliru
      atau Proton bg diskaun untuk rakyat Indonesia.. strategi pemasaran maybe

    4. black evia says:

      proton mgutamakan psaran luar.. tu psal dorng jual murah kt sana kot..
      kita kt sini kn sbgai uji kaji je.. utk tembus psaran luar..
      aku pn xtau lah knp.. tp apa kata kita tnya pd kwn2 yg tau?..
      apsal keta jual kt luar lbh murah d bnding kn ngan pasaran dlm negara sendri??..

    5. kekitaan says:

      abis tu macam mana nak laku kalau harga sama dgn jenama terkenal yg lain? mau tak mau terpaksa bagi diskaun hinggalah kedudukan stabil…. itu strategi yg mana2 manufacture baru terpaksa berkorban. Lainlah kalau jenama proton dah sama hebat dan setaraf macam toyota dan lelain tuh.

    6. kdi says:

      Sape cakap Exora kat Indonesia lagi murah? Harga sama jela.. Ni petikan berita berkenaan Exora kat Indon:

      “Following Indonesia, where the Exora will be sold between RM66,500 and RM79,000 depending on the specifications, Thailand, the Philippines and China are expected to be introduced to the compact MPV next.”

      Even kalo kat indon murah pun mungkin sebab kos pemasangannya lebih murah di sana. Macam baju branded kat sana memang murah2.
      Tapi dalam kes ni exora dijual pada harga sama dgn di Malaysia.

    7. muryadi says:

      Sapa lah yg buat cerita kat Indonesia lebih murah… inilah bahayanya kalau sebar berita tanpa usul periksa.

      setahu saya Exora diekspot CBU (pasang siap diMalaysia) terus ke negara Asean dgn cukai 5%..kemudian akan ditambah pelbagai cukai lain.

      Di Malaysia walaupun Proton adalah buatan tempatan kita masih dikenakan cukai eksais tapi taklah setinggi jenama luar. Sebab itulah juga harga kereta Proton adalah lebih murah di Langkawi dan Labuan yg sememangnya kawasan bebas cukai.

    8. kekitaan says:

      aku la cakap exora di indonesia lebih murah,,, aku aktif kat forum2 indonesia . Depa pun cakap lebih murah depa kata Proton menggunakan taktik dumping market apa ntah.

      harga exora MT executive = 175 juta = Rm 61,990
      Exora AT Executive = 185 juta = rm 65,532
      Supreme AT = 208 juta = rm 73,679

    9. kekitaan says:

      ni antara berita yg hangpa leh rujuk. Jangan kata tanpa usul periksa lak. Kalau nak lebih jelas masuklah mana2 forum otomotif indonesia dan tanya depa..sbb mungkin aku silap faham bahasa indonesia kot. tapi takpelah sekurang2nya aku bawak sumber dan tunjuk kat hangpa. Aku ni proton supporter,, aku join segala forum yg ada proton termasuk turkey dan arab.

      ini antara sumbernya http://otomotifnet.com/microsite/iims2009/?p=358/

      dan

      http://indonesia-cars.com/668/proton-exora-launch-today/#more-668

      dan kalo rajin sila masuk bertanyakan orang2 indon di sini http://www.kaskus.us/showthread.php?t=2288543

      boleh juga di sini http://www.serayamotor.com/diskusi/viewtopic.php?f=8&t=11461

      Luaskan pelayaran anda. ;)

    10. tres says:

      ok lah tu, dulu korea jadikan kita dumping country, sekarang kita plak buat kat negara lain..hehe dah naik taraf dah kita…

    11. kdi says:

      kekitaan,

      x jumpe pon yang cakap lagi murah jual kat indon tuh. ni kdi amik example ayat dari
      http://indonesia-cars.com/668/proton-exora-launch-today/#more-668 :
      Type Executive MT sold Rp. 175 million (RM70000), Executive AT sold at Rp. 185 million (RM74000), and the highest variant, Supreme AT with the sale price of Rp. 208 million (RM83200)

      Latest currency exchange : Rupiah 1,000,000 = RM400

      In Malaysia,
      MT M Line RM 64,998
      AT M Line RM 69998
      AT H Line RM 75998

      Cube tgk perbezaan harga di Indon tu lagi mahal. AT H-Line sampai 83k. Kat sini 76k jerk…

    12. apa2 ajer says:

      kdi..
      maybe sekarang duit indon dah jatuh dan duit malaysia kuat sikit.. sebab tu bila buat tukaran jadi lagi mahal. saya baca apa yg kekitaan tulis memang sama ngan kdi cumanyer kadar tukaran wang RM – Rupiah je berbeza.
      kekitaan tulis supreme AT 208 juta rupiah, KDI pun tulis 208 juta rupiah cuma bila ditukar dapat hasil lain2 maybe tukaran mata wang indon pantas berubah. Hasilnya kalau ikut kadar tukaran wang Kekitaaan tulis hasilnya menjadi RM 73, 000 so lebih murah banding Malaysia

    13. apa2 ajer says:

      silap2.. terbalik pula. duit Malaysia makin lemah dan duit Indonesia makin stabil sebab tu dpt nilai berbeza

    14. Niemans says:

      We must analyze the Proton’s market development in Indonesia and Thailand from business point of view.

      As far as business are concern, the sales are under performing. Nothing to be proud off. The revenue generated hardly can cover the operational expenditure let alone the capital expenditure pump-in to the respective country. Proton must look harder into its business model in Indonesia or Thailand as the consumers there are not patriotic and supportive Malaysian.

    15. apa2 ajer says:

      betul tu Norman
      di Indonesia dan Thailand Proton adalah sama rata dengan jenama lain. so Proton wajib memastikan harganya lebih murah berbanding pesaingnya, Perkhidmatan selepas jualan juga wajib dipertingkatkan. Strategi bisnes di luar negara dan Malaysia haruslah berbeza. Proton harus mengetahui citarasa masyarakat Indonesia dan Thailand. ke 2-2 negara tersebut adalah pasaran yang ckp besar untuk Proton mula bertapak bagi operasi luar negara. kalau nak lepas cukai, guna strategi CKD. bina kilang CKD di negara2 ASEAN. Tapi kalau tak bina pun x pe kot sebab 2010 AFTA akan berkuatkuasa sepenuhnyer. Ini satu lagi masalah baru yang perlu ditangani Proton. Apabila AFTA dikuatkuasakan, model2 spt Vios, Honda City mungkin akan jauh lebih murah berbanding Proton Saga BLM

    16. apa2 ajer says:

      silap2.. bukan Norman tapi Niemans

    17. black evia says:

      pd aku xmungkin keta2 kt mlaysia nie akan lbh murah..
      hrga still cam biasa..kang hrga keta dh murah,insuran plak naik mdadak..
      biasalah kita nie pnguna je.. mana yg ok n berbaloi.. tue yg kita pilih..
      lain arr klu bnyak duit..hehehe..
      pd aku xksah arr… keta apa pn asal brbaloi-baloi..;-)

    18. kekitaan says:

      betulla tu kot… matawang cepat berubah betul… tapi tadi aku check kat converters semasa dapat
      175,000,000 IDR =
      62,569. MYR
      Indonesia Rupiahs Malaysia Ringgits
      1 IDR = 0.000357542 MYR 1 MYR = 2,796.88 IDR

      nak ceck Live rate pi kat sini dan site sewaktu dengannya… ini kadar pertukaran semasa yg sentiasa diupdate… kalo main kiraan kasar je mana boleh.

      sini http://www.xe.com/ucc/

      btw… sejak dulu lagi aku tengok basher2 dok hantam proton sebb jual murah kat luar negara… jadi tentu ada asasnya dakwaan lebih murah tu? Tapi apa2 hal pun kalo orang faham proton terpaksa jual murah untuk saingi jenama lain tak apalah.

    19. kekitaan says:

      smlm duit malaysia berbanding dollar = 1 usd = 3.51 hari ini 1 usd = 3.54 .. kalo tukar hari ini mmg malaysia rugilah. duit malaysia yg jatuh bukan indonesia. huhuhuhu

    20. muryadi says:

      kekitaan, kurang tepat kalau kita terus convert macam tu, itu adalah rate matawang sebelum termasuk komisen bank dan lain2 lagi…

      sepatutnya kena juga ditambahkan sikit nilai/rate tersebut…….kemudian cuba pastikan adakah harga2 tersebut adalah harga atas jalan (OTR) atau tidak.

      Sbg contoh kalau dirujuk pada exchange rate di Maybank. Kebiasaannya jika kita hendakkan wang asing, kenalah rujuk harga “selling Curency Note”.

      Sebagai contoh untuk pada 17-08-2009 – IDR 175 juta = RM 65,625 …

      Kesimpulannya sy lebih yakin harga Proton di Indonesia sekurang2nya hampir sama dgn Malaysia atau mahal sedikit. Kalau murah dari Malaysia memang sukar bagi sy nak terima.

      http://www.maybank2u.com.my/business/treasury/foreign_exchange.shtml

    21. kekitaan says:

      ya mungkin la kot ada benarnya kata hang tu muryadi…. tapi aku tengok sejak zaman berzaman proton basher ni kat forum tanahair sampailah kat forum internasional dok canang mengatakan mmg proton jual kereta kat luar lebih murah.. jadi itu tidak adil untuk mereka sebagai tax payer… muahaha… tataula… kena pi tanya hujjah depa la camana. hehehe

    22. muryadi says:

      kekitaan, kita kena ingat juga di Malaysia, kereta Proton juga dikenakan cukai…

      Biasalah proton basher akan beri komen ikut perasaan mereka je, selalunya tidak berfakta atau kurang tepat…

      Satu perkara lagi, anggapan barangan buatan malaysia semestinya lebih murah, mungkin benar kalau 10 tahun dulu…

      Dari pengalaman sy yg baru je merantau 20 buah negara lebih,, kebanyakkan yg benar2 berkecimpung dalam business import dan eksport, mereka2 ini lebih yakin dgn barangan buatan malaysia jika dibandingkan dgn buatan dari negara2 yg sedang membangun yg lain.

    23. muryadi says:

      Disini saya sertakan juga harga2 MPV di Indonesia sebagai perbandingan… Walaupun kelihatan masih sukar, saya rasa Exora berupaya memberi saingan dgn jenama2 lain..

      Proton Exora 1.6L MT (M-line) = Rp. 175 juta = RM 65,625
      Proton Exora 1.6L AT (M-line) = Rp. 185 juta = RM 69,375
      Proton Exora 1.6L AT (H-line) = Rp. 208 juta = RM 78,000

      Nissan G.Livina 1.5L = Rp. 179 juta = RM 67,125
      Nissan G.Livina 1.8L = Rp. 242 juta = RM 90,750

      Toyota Innova 2.0L = Rp. 198-272 = RM 74k – 102k

      Honda Feed 1.5L = Rp. 237-258 = RM 89k – 97k

    24. kekitaan says:

      ni muryadi tengok apa kata forumner indonesia sorang nih http://www.kaskus.us/showthread.php?t=2288543&page=3
      ni satu contoh je… kalau masuk forum lain pun, semua kata harga di indonesia lebih murah… sampai ada kata exora di indonesia didowngrade… tatauler..

      “Anehnya harga nya kalo di kurs in ringgit rupiah lebih murah di indo ,, di negeri asalnya kalo di rupiah in harganya men di 250 jt an,,

      Pdhl msk indo kn kena pajak,, mungkin mobilnya downgrade dr versi malay nya,,
      ane liat seh interior biasa aja, bnyk plastik (agaknya) keras,, mungkin krn ini hrg nya lbh murah”

    25. kdi says:

      Petikan dari bernama news:

      Following Indonesia, where the Exora will be sold between RM66,500 and RM79,000 depending on the specifications, Thailand, the Philippines and China are expected to be introduced to the compact MPV next.

      Agak mustahil untuk Proton jual Exora lebih murah di Indonesia berbanding Malaysia. Mengikut kenyataan di atas, harga nya tidak jauh beza dgn di Malaysia. Harga yang Muryadi nyatakan di atas juga tidak jauh beza. Jika terdapat perbezaan hanyalah disebabkan pertukaran matawang.
      Lagipun, harga yang disebutkan adalah harga asas. Mungkin ada lagi harga lain on the road atau caj cukai yg dikenakan.

      Dan amatlah mustahil harga Toyota Vios ataupun Honda City lebih murah dari Proton Saga BLM. Jika dinilaikan semula model kereta tersebut tanpa sebarang penambahan cukai, Vios dan City harganya pasti lebih tinggi juga kerana spesifikasi enjin yang lebih tinggi walaupun dalam kategori sama iaitu compact sedan dan saiz yang dalam lingkungan sama.

    26. Norman says:

      Masuk Spore harge m-line cuma 35K jer tapi campur tax yang sama mcm kete jepun yang lain jadi 57,888

    27. muryadi says:

      kekitaan, bg saya komen dari forumer tidak bolehlah kita terima bulat2, cubalah juga bandingkan dgn sumber berita yg lebih sahih dan resmi spt yg KDI sampaikan.

      spt juga di malaysia kalau hanya berpandukan pada komen2 forumer, semacam takda yg membeli Exora ini tp hakikatnya tempahan sudah 18 ribu unit dan telah didaftarkan sebanyak 10 ribu unit.

      manakala komen2 forumer dari negara jiran Indonesia begitu pedas tentang Malaysia tapi saya percaya ramai lagi yg berfikiran lebih rasional dan tak berminat memberi komen yg bertentangan..

      tapi kalau kekitaan tak dapat terima jugak,, terserahlah…

    28. kekitaan says:

      Sebenarnya Pengedar toyota di indonesia sebelum ini pun meramalkan exora bakal berharga dalam 230 juta – 250 juta berdasarkan harga di malaysia… jadi apa mereka pun silap kiraan juga pak? hehehe. nanti saya cari balik berita2 yg menunjukkan bahawa cara perkiraan harga mereka pun sama seperti apa yg saya kirakan.. iaitu sepatutnya harga exora di sana dalam 230 jutaan… ini bukan bertegang urat leher tau.. ini hanyalah perbincangan mencari hakikat sebenarnya. itu sahaja ya.

    29. apa2 ajer says:

      dalam konteks ni saya bersetuju ngan KEKITAAN
      harga Exora sepatutnya jauh lebih mahal di Indonesia. itu hakikat sebab kerajaan Indonesia, Thailand dan Singapura akan kenakan duti import. Bezanya kadar cukai yg berbeza sehinggalah terlaksananya sepenuhnya AFTA 2010. maka harga Proton di Malaysia time 2010 barulah boleh sama dengan semua negara2 ASEAN.. tapi skrg hakikatnya harga kereta Proton mestilah lebih mahal berbanding di Malaysia..

      Berkenaan harga Proton dijual murah di Indonesia, saya berpendapat
      1-strategi menarik pembeli mengenali Proton. Kalau jual mahal/ sama harga ngan jenama popular. Siapa mahu beli. Hakikat memang ada yang beli. Tapi brp jumlah volumenya? oleh itu Proton terpaksa menjual harganya di bawah harga pasaran..
      2 – perjanjian perdangangan antara negara. mungkin Malaysia khususnya mendapat manfaat kadar cukai yang rendah berbanding pesaingnya. Mungkin Malaysia khususnya Proton memanfaatkan hubungan baik Malaysia – Indonesia
      3 – mungkin Proton menubuhkan kilang CKD di Indonesia

    30. kekitaan says:

      Muryadi, saya ambil penyaksian sebahagian forumner tu adalah sebagai penyokong bahawa bukan saya seorang saja yg faham bahawa harga exora di indonesia adalah lebih murah.
      Ini bukan masaalah tak dapat terima atau tidak, ini mencari hakikat sebenarnya. itu sahaja.. kalau jelas kebenaran pada pihak awak, saya mesti terima. tapi kalau sebaliknya. maka awak kene terima jugak. saya pun dah bawak sumber2 saya dan bukan cakap kosong. ok ya

      Check berita2 yg saya linkkan kat bawah ini.. semuanya menunjukkan seolah2 harga exora di indonesia skrg adalah lebih murah daripada jangkaan mereka sebelum ini ataupun pun adakah mereka juga silap pengiraan pertukaran wang ?

      http://www.inilah.com/berita/otomotif/2009/07/02/123119/proton-tenang-ekspor-exora-ke-indonesia/

      dan http://www.inilah.com/berita/otomotif/2009/07/15/128123/proton-exora-diluncurkan-hari-ini/

      Link di bawah ini menunjukkan Proton akan naikkan lagi harga Exora di indonesia tahun depan dan ini mungkin untuk menyamakan harganya dgn malaysia?
      http://oto.detik.com/read/2009/07/26/103253/1171564/648/tak-mau-kehilangan-konsumen-exora-takkan-naik-harga-tahun-ini

      Link di bawah menjelaskan harga Exora Indonesia sekarang adalah sudah OTR
      http://oto.detik.com/read/2009/07/10/163206/1162873/648/proton-exora-bakal-dilepas-antara-rp-175-208-juta

      Jadi ada beberapa kemungkinan
      1- mungkin ketika itu nilai matawang malaysia lebih tinggi daripada sekarang?
      2- mereka silap melakukan pengiraan.?
      3- Sumber berita mereka tiada credibility?
      4- Kita sendiiri yg silap kira dan silap faham. heheehe

      p/s : skrg nilai matawang malaysia semakin susut sedikit berbanding rupiah.

    31. kekitaan says:

      argh takleh nak post link2 berita untuk pembuktiann… tensen tensen… takpalah saya paste salah satu berita yg dari smber Proton Indonesia sendiri.

      ni antaranya

      Syubhan Akib – detikOto

      Jika di Malaysia harganya berkisar antara 69.998 ringgit (Rp 212,740 juta) untuk Exora M-Line 1,6 Automatic hingga 75.998 ringgit (Rp 230,976 juta) untuk Exora Hi-Line 1,6 Automatic.

      Biar tidak keteteran kalah saingan dengan MPV lain, di Indonesia Exora akan hadir dengan harga lebih terjangkau yaitu diantara harga Toyota Avanza dan Innova.

      Hal tersebut diungkapkan oleh Division Head National Sales Proton Edar Indonesia (PEI), Fransisco Sirait, ketika dihubungi detikOto, Kamis (16/4/2009).

      “Ketika masuk ke Indonesia, Exora akan kami jual diantara harga Avanza dan Innova,” ujar Fransisco.
      Harga Avanza kini mencapai Rp 132-168 juta, sedangkan Innova paling murah Rp 198 juta.

      Tentunya jika melihat perbandingan itu, maka Exora bakal masuk ke Indonesia di sekitar Rp 170-180 jutaan.
      Dan untuk mencapai angka tersebut maka kemungkinan PEI akan melakukan beberapa penyesuaian spesifikasi untuk Exora.

      Exora akan mulai diperkenalkan di ajang Indonesia International Motor Show (IIMS) 2009 yang akan dilangsungkan bulan Juli mendatang.

      “Untuk beberapa tipe, kami akan melakukan penyesuaian spek. Namun akan ada pula tipe yang sama persis dengan Exora yang beredar di Malaysia,” ungkapnya.

    32. kekitaan says:

      harap muryadi boleh terima kot? saya pastekan penyaksian forumner indonesia tu sebagai penyokong bahawa bukan saya sorang je yg faham bahawa exora di indonesia itu lebih murah berbanding malaysia.. bahkan didokongi berita2 dari indonesia sendiri, juga forumner indonesia… tataula kot depa semua salah kira. hehehe

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Please spread & share :)