PERODUA VIVA ELITE PRELAUNCH INFO PICTURES – VALUE FOR MONEY

perodua viva elite prelaunch info pictures the best value for money car of the year 500x466

We have received the info regarding the new facelift of Perodua Viva which is Perodua Viva Elite that will be in nationwide Perodua showroom this 25th of July 2009. Perodua have won the best value for money car of the year in Malaysia award from Frost & Sullivan. This is a double boom just after the “retirement” of the Perodua kancil and the replacement of kancil with the Perodua Viva 660cc and the upcoming Perodua Viva Elite that will increase the sales of Perodua cars.

 PERODUA VIVA ELITE : PRELAUNCH INFO & PICTURES – THE BEST VALUE FOR MONEY CAR OF THE YEAR

Here we are going to share the pre launch pictures of Perodua Viva Elite and the specification:

perodua viva elite prelaunch info pictures the best value for money car of the year 3 500x170

-1000 cc AUTO & MANUAL VERSION
-NEW FACE LIFT
-SOLID COLOR
-FOG LAMP
-REAR REFLECTOR
-UV PROTECTED GLASS
-POWER STEERING
-ALARM SYSTEM
-CHROME DOOR HANDLE
-CENTRAL LOCK
-4 POWER WINDOW
-REAR WIPER
-SIDE MIRROR WITH ELECTRIC REMOTE CONTROL
-BODY COLOR DOOR MIRROR HOUSING
-REAR SPOILER
-FRONT AND REAR SKIRTING
-RADIO WITH MP3 CD PLAYER & BLUETOOTH FUNCTION
-FRONT AND REAR BUMPER WITH BODY COLOR
-14″ SPORT RIMS
-REVERSE SENSOR
-FRONT AND REAR SPEAKER

perodua viva elite prelaunch info pictures the best value for money car of the year 4 499x326

-SRS airbags
-ABS(with EBD & BA)
-UV reflector glass
-NEW aloy rim
-ELECTRONIC SIDE MIRROR ADJUSTER
-NEW BLUE COLOUR
-WARRANTY UP TO 6 YEARS

-NEW SEAT DESIGN

CAR LOAN AVAILABLE:

-LOAN UP TO 15YEAR 
- GOVERNMENT STAFF HAVE SPECIAL LOAN PACKAGE
- SPECIAL FULL LOAN SCHEME FOR MAS,TNB,UITM,MEDIA PRIMA,UIA,MARA,IIUM,TNNET,DAWAMA,TIOXIDE
-INTEREST RATE FROM 3.50%
-RM 5000 REBATE FOR YOUR 10YEAR ++ OLD CAR

PRICE OF VIVA ELITE

(Harga dari) RM 37500 – RM44900
(In 3 variant – 2 standard & 1 premium)

perodua viva elite prelaunch info pictures the best value for money car of the year 1 500x321

FROST & SULLIVAN BEST VALUE FOR MONEY MODEL OF THE YEAR – PERODUA VIVA

The Perodua ViVa retained the title for the most fuel efficient car for the second consecutive year, after it received the 2009 Frost & Sullivan Asia Pacific Automotive Award for Best Value for Money Model of the Year (Malaysia).

“We are very grateful and proud to receive this award for two years running,” Perodua Managing Director Datuk Syed Abdull Hafiz Syed Abu Bakar said.

“This award is very significant to us as it not only prove our commitment to providing a car that fits the Malaysian lifestyle but a car that is also affordable to own and maintain,” he said at the award ceremony held in Kuala Lumpur on 25 June 2009.

perodua viva elite prelaunch info pictures the best value for money car of the year 2 500x375

Syed Hafiz said Perodua ViVa is still maintaining sales momentum from last year, registering sales of over 25,000 units for the first five months of 2009 despite the current economic downturn.

The 2009 Frost & Sullivan Asia Pacific Automotive Award for Best Value for Money Model of the Year (Malaysia) was presented to Perodua Sales Sdn Bhd for its model Perodua Viva.

The award was also for Perodua’s exemplary innovative idea that was poured into the production and manufacturing of the vehicle for the nation, Frost and Sullivan said in a statement.

“Perodua has been recognised for its commitment and passion, demonstrating product innovation and dedication to produce a vehicle of people’s choice, which has enabled the company to participate and contribute significantly to the automotive industry.”

“The passion and commitment demonstrated by Perodua makes it the deserving recipient of the 2009 Frost & Sullivan Best Value for Money Model of the Year Award for Perodua Viva,” Frost & Sullivan said.

“The company has displayed excellence ability to manufacture and produce a vehicle that is best in class for efficiency and affordability for every consumer in the country.”

“Furthermore, Perodua has continuously evolved and remained a leading player in the sub-compact and compact segment of the Malaysian automotive industry by introducing vehicle at its lowest affordability for the consumer as well as vehicle practicality,” it added.

The ViVa sold nearly 140,000 units since it was launched in 2007 and was the second best selling car after the Myvi last year. In 2008, about 68,000 units of the ViVa was sold.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

70 Responses

  1. deli says:

    kete ni sesuai ke kalau orang dah berumur(tua) naik? Hehehe… Injin timing chain tau timing belt.

  2. delangz says:

    nampak makin garang facelift ni..cuma rear bumper kurang garang sket..anyway good job..kalu dah tukar sport rim lagi ngancam,sure lagi gempak..satu lagi pilihan dari P2 :)

  3. eriz says:

    pehh…dasyat gak kete viva elite nih…ada pertambahan eksesori lg…

  4. iz says:

    Memang cun tgok Viva Elite dari dpn nh…nampak garang =)

  5. tansri says:

    haha poyo je komen,..jgn2 orang yg same..hehe

  6. rboyz says:

    aik org komen pun kene….

    ingatkan ni ruangan bebas utk komen bab kete?

    tan sri tak pakai kete murah2 ni kan… paling nurang merc ni….

    kami tak mampu nak pakai kete mahal…

    kete murah2 je la… maklumlah gaji ciput…..

  7. kdi says:

    Tan Sri, semua orang yg berlainan ler.. tgk time komen dah tau dah.. tgk ip address sume lain2.. aiya..

    tapi viva elite ni memang lawa n garang depan die. belakang cam besa jela.

  8. Mak Engkau says:

    (Harga dari) RM 37500 – RM44900?????
    Memang Berbaloi-baloi…hampeh!!!!

  9. rboyz says:

    yer berbaloi-baloi………

  10. Comment says:

    MakEngkau..
    Nape mahal eaa..
    hehehehe…P2 bleh bagi murah kalau..
    No power steering
    No power windows
    No central locking
    No radio
    No reverse sensors
    Unpainted bumpers
    and + + NO
    Manual transmission only
    Dengan harga tu bleh beli kereta lain yang berbaloi-baloi…:-)

  11. user says:

    Ala.. Lebih kurang mcm myvi je…
    Cuba create yg lebih power wahai team Viva..
    Depan tdk ada problem..
    Belakang kureng sikit…

  12. stylooo...drifterrrrr says:

    mahal…………….biasa lah…negara malaysia…semua nyerr mahal……..pendapatan rakyat marhaen….ciiiputttttttt……….

  13. ahmad says:

    kat forum x bleh nak bg komen ape2 aa..
    aku dah komen psl waja baru..
    siap kena bann dan delete lg suma posting aku..
    ala klu ade ape benda baru korang ckp ja bravoo, good job bla bla bla…

  14. kej@m says:

    ahmad, kalo ko bg komen yg mengarut² mmg la kene delete..
    aku xpenah bace komen ko, tp yg aku tau, kalo saje wat org lain bengang ngan ko mmg la kene delete..

  15. aim says:

    a aa la kej@m … mcm2 dorang ni … kat thread chery tu dah jadi mcm apa dah … huhu

  16. Joko says:

    Berforumlah secara berhemah dan beretika.
    Hormat menghormati pandangan orang lain samada positif atau negatif.
    Bahasa kasar dan cerca mencerca sesekali tidak digalakkan.
    Setiap apa yg kita kata di dalam ini mencerminkan diri dan akhlak kita.
    Masing2 ada hak untuk percaya atau tidak dengan pandangan kita.

  17. Comment says:

    thread cherry ar best…
    meletup2 sana sini…
    viva elite ni cam gabungan GL + Avanza dari depan tgk tu…
    oklah tu ada kelainan…
    bab harga no komen…
    pilihan di poket anda…kalau dah berkenan mmg layan je..
    walau org kata apa pun :-)

  18. gen2 lama says:

    dah masing2 nak menegakkan benang yg basah…….

    sepatutnya bagi pendapat based on experience…..kan elok just comment kete yg kita pakai….takpayah nak kutuk kereta orang lain…

    dah ada tread comparison taknak plak gunakan….

    tak elok kecikkan hati orang lain….

    heheheh ni pun pasal viva kan…..oppsss….sorry..

  19. Mak Engkau says:

    Patut ker Mat Saleh kata kreta saiz ni mcm matchbox…???
    Hampeh betui….

  20. Joko says:

    Alahai keta SMART tu lagi lah kecik, muat2 ponggong sorang ajer.. kalau Kuman ker Kumin naik, memang tak boleh tutup pintu punya.. hua hua hua

  21. orang biasa says:

    cam ble modified jer viva yg lama neh..keh keh keh ukuran cam ngam2 jer neh..elelelle x pa ble ubah suai karang..
    kah kah kah
    x da pe bezanya…
    cumaaa MAHAL MAHAL MAHAL..!!!
    BUUUuUUuUuUUuuuuuu

  22. haya says:

    hahaaha? kotak mancis ek

  23. kej@m says:

    betul jgk ckp joko tu..kete smart yg kecik tu xde plak org nk komplen…
    nape ye…mhl jgk kan harge die…

    aku minat grill die jer..blakang mcm myvi..

  24. dinamni says:

    gua raase macam mahal shit lah…kete saiz ciput..baik beli myvi tak pun Saga…dah tentu space dlm nye besar…kalau price dia rendah skit nak jugak
    gua beli….

  25. kdi says:

    wahh.. tempias thread chery dah sampai kat sini.. padahal kat sana tu baru je kdi cool kan.. jgn masuk sini plak ok.. kang x pasal2 geng viva datang kutuk keter korang.. kui2..

    keter ni utk full spec tu yg mahal.. kalo ikut harga tu memang la mahal.. tapi viva ni dah menang best value for money ape.. mesti ade nilai terbaik die bleh bagi..

    kereta smart tu mmg dah ngarut la harga die.. tu xyah cerita la.. hu2..

  26. rboyz says:

    biasalah… org takde keje… sepatutnya bagilah coment membina ni tah aper2 tah

  27. Joko says:

    Tak der lah, tadi ada yg kata Mat salleh kutuk keta Viva cam Match box, tu yang ambil contoh ada keta yg lagi kecik buatan Euro tuh…

    Pasal Viva ni, kalau belah belakang nampak kosong, tapi kalau bagi mod dengan spoiler macam Impul kat atas warna hitam, memang masuk punya. Lepas tu taruk big stiker kat sisi .. mesti ngam.

  28. haya says:

    kutuk sbb saiz kecik tak berbaloi dgn harga kot. kalau murah sangat mungkin depa tak kutuk.

  29. aku insaf beli kereta malaysia..... says:

    oi giler lah….mahal, jom main honda! or toyota. lagi laju. perodua pun ciplak kereta jepun. dah alang2, main lah kereta import. 2-3 tahun, ramai nak convert daihatsu AVYpula….pun brg import…. safety pun ntah aper-aper. tu yg tak dpt pegi jauh….. yang menyokong tu terus lah menyokong, yang mengutuk tu….cukup lah, bagi kutuk lagi. Hu…Hu…Hu…..

  30. black evia says:

    aku pn minat jgk kt viva nie..
    tp mmandang kn regenya tue..
    emm.. buat aku dok pikir brbaloi-baloi..;-)

  31. kej@m says:

    viva nie ble tahan cantik..tp harge je yg kurg cantik…

  32. naruto says:

    Tahniah Perodua….!!another expensive crab from you guys….wtf???? 45k for a milo tin car+fog light+no leather seat..kata elite…elite cekik duit orang ada laaa

  33. aleesya says:

    bagi saya okla. sebenarnya harga lebih kurang dengan yang lama. sebab saya dah beli yang lama. tapi frust yang lama eksesori kurang. mana adil mcm ni. tapi apapun tahniah.

  34. haha says:

    haha…
    tak kira proton ke perodua, both juga adalah milo tin,
    tapi ku rasa perodua kurang masalah jika berbanding dengan perodua.

  35. rboyz says:

    perodua banding ngan perodua?

  36. cheeva says:

    fuyoo…dahle murah..ade power steering pulak….nampak sporty…cun habih…hehe

  37. ZAKI5197 says:

    cadangan untuk kereta kedua……….. yahoo…. viva …. tunggu… aku akan menyuntingmu…………

  38. Ingin tahu says:

    hai..semua..

  39. Ingin tahu says:

    saya adalah pengguna kereta viva (elite) yang baru..dan saya kali pertama menggunakan enjin 3 silinder.berbanding sebelum in mggunakan 4 silinder.sya merasakan lebih gegaran pada enjin 3 silinder..(bergegar gear)..ada sesiapa yg tahu mcm mana untuk saya mengurangkan gegaran pada kereta saya.dan bunyi yang agak kuat.dan apa kelebihan pada myvi.

  40. kdi says:

    Ingin tahu,

    viva elite menggunakan enjin yang sama dgn myvi 1.0 iaitu 3 silinder dvvt. memang sifat yang sama jika gegaran pada tombol gear pada viva dan myvi 1.0. dan sememangnya enjin 4 silinder lebih smooth berbanding 3 silinder. tetapi penjimatan lebih kepada 3 silinder. setakat ini, keadaan itu adalah normal. untuk kurangkan gegaran mungkin boleh mencuba minyak pelincir yang lebih baik sama ada semi atau fully sintetik.

  41. black evia says:

    viva nie lbih elok klu pompuan2 je yg pakai..
    snang nk park.. klu laki pkai viva nie..
    aku rasa golongan tua je yg ok..

  42. Lily says:

    black..
    ko ni x baik tau,trasa gol laki muda2 yg pkai viva ni tau..
    viva ni comel je aku tgk..Tp utk aku memilikinya,say NO

  43. ct says:

    salam lily…u minat sgt kat keta yerr..

  44. kdi says:

    oi korang nih.. sibuk je kat sini.. =p yg x pakai viva komen cam pakai viva ni.. babab kang.. hu2..

    anyway, viva ni cute sgt2… kalo laki yg pakai maknanya laki tu cute.. memang diminati ramai.. hak2..
    kdi admire kat viva ni sebab die jimat minyak gler2… tu yg best.

    viva elite agi la comey.. depan cam ganas tapi jambu. die lebih kurang cam kej@m ar.. nama je kejam tapi jambu.. yeeha! jgn mara ye bang.. =p

  45. black evia says:

    ye btl kdi..kuikuikui..
    kejam mmg cam tue tgok gnas.. lastly alahai…
    tomey2 plak aku nengok..hahaha..
    mmg sama cam viva…tomey-tomey.;-)

  46. Baron says:

    harga mahal sampai RM44900 utk kete kecik mcm nih??? sape la yg nak beli kete mcm nih.buang duit.
    baik beli persona.luas dan safer… byr mhl2 utk kete mcm ni mmg agak berbaloi..leh mati cepat..kekeke

  47. Baron says:

    aku kurang setuju part senang park nih…slalu aku tgk kete2 kancil, kelisa…kete2 yg kecik nih klu park mesti amik sampai 2 parking lot.kete besar mcm naza ria cume perlukan 1 jer parking lot.

  48. hworang says:

    pe beza viva elit ngan yg lme tu

  49. iz says:

    perbezaan nye dari segi facelift..boleh tgok pada gambar dan maklumat2 diatas..

  50. leleh says:

    knp harga same lebih kurang yang lama, tak adil la mcm ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 10 + 17 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)