Perodua Viva Details – Fuel Consumption – Monthly Installment Price

 

perodua viva fuel consumption

Perodua Viva Details – Fuel Consumption – Monthly Installment Price = Most Fuel economic car in Malaysia

Perodua Viva Fuel Consumption (Penggunaan minyak RM/KM Perodua Viva) :

Viva 1.0 (auto)     RM0.1842-RM0.2 per kilometer
Viva 1.0 (Manual)  RM0.1458-RM0.157 per kilometer
Viva 850 (manal)   RM0.155 per kilometer
Viva 660 (manual)  RM0.14-RM0.149 per kilometer

Note: The Perodua Viva Fuel Consumption above is an average value (RM2.7/litre of fuel) of survey around the internet from Perodua Viva Owner. It is a real review by Perodua Viva 660, 850 and 1.0 cc owner.
Perodua Viva Prices

Perodua Viva 660cc MT Solid: RM28,400
Perodua Viva 660cc MT Metallic: RM28,800
Perodua Viva 850cc MT Solid: RM32,500
Perodua Viva 850cc MT Metallic: RM32,900
Perodua Viva 1000cc MT Solid: RM36,800
Perodua Viva 1000cc MT Metallic: RM37,200
Perodua Viva 1000cc AT Solid: RM39,800
Perodua Viva 1000cc AT Metallic: RM40,200
Perodua Viva 1000cc Premium MT Solid: RM40,800
Perodua Viva 1000cc Premium MT Metallic: RM41,200
Perodua Viva 1000cc Premium AT Solid: RM43,800
Perodua Viva 1000cc Premium AT Metallic: RM44,200

Perodua Viva Price On The Road And Monthly Installment Payment:

ViVa 660 EX *S RM 28,400.00 Monthly RM 327.00
ViVa 660 EX *M RM 28,800.00 Monthly RM 333.00
ViVa 850 EX *S RM 32,500.00 Monthly RM 375.00
ViVa 850 EX *M RM 32,900.00 Monthly RM 380.00
ViVa 1.0 SX *S RM 36,800.00 Monthly RM 425.00
ViVa 1.0 SX *M RM 37,200.00 Monthly RM 429.00
ViVa 1.0 SXi *S RM 40,800.00 Monthly RM 471.00
ViVa 1.0 EZ *S RM 39,800.00 Monthly RM 460.00
ViVa 1.0 EZ *M RM 40,200.00 Monthly RM 464.00
ViVa 1.0 EZi *S RM 43,800.00 Monthly RM 506.00
ViVa 1.0 EZi *M RM 44,200.00 Monthly RM 510.00
Note:- *S for Solid colour. *M for Metallic.

Colurs available for perodua viva:
Solid :  Ivory White
Metallic : Glittering Silver, Passion Red, Pearl Jade dan Tropical Green.

Perodua Viva Specification:

perodua viva specification.thumbnail

Click to enlarge

Modified Perodua Viva

perodua viva modified car

perodua viva modified

Available perodua Viva Body Kit

perodua viva bodykit

To All Perodua Viva Owners, you are invited to put some comments and share with us about your Perodua Viva 660/850/1000 here. Specially about what is interesting about your car, fuel consumption, any accessories and reviews.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

250 Responses

  1. abdul samad says:

    Saye pakai viva 660 stakat ni ok le. org ckp underpower tp tiada msalah pun. mmang berbaloi sbab sngat menjimatkan minyak. lagi jimat dari kancil. enjin pun smooth je

  2. Kopitiam says:

    Tapi bumper viva 660 tade cat la. tu yang orang mcm tak nak beli. apela salahnya kalao perodua cat je bumper tu

  3. kamil says:

    sape rase viva lagi jimat dan besar dari kelisa? angkat tangan!

  4. rohaida says:

    sy ada kancil 850 dan viva 660 kat rumah tu. memang viva lagi jimat lah.1km 14 sen je banding kancil 850 21 sen ikut petrol jun 2008

  5. boliao boi says:

    dah byk cerita ttg viva yang ekonomi lg menjimatkan tambahan lg minyak dah naik menggunung..menarik minat sy utk tukar kete lame sy ke viva la vivas…

  6. carlover87 says:

    hi everyone..saya pakai kancil 660 tahun 2003.minyak kereta saya around rm0.17/km utk pemanduan biasa la termasuk jam federal h/way.tak tahulah sama ada normal ataupun tak tapi teringin pula nak tukar kereta ke VIVA 660 sebab orang kata kereta tu lagi jimat.biasala student lagi mesti kena cari kereta jimat..pls advice on my plan..haha

  7. kdi says:

    pilihan yang tepat. tukar je ke viva 660. lagi berbaloi. =)

  8. zar says:

    just got my 1st car.. new car ler konon…viva 1.0 standard..pasal minyak…jimat la, dari kl bawak, isi minyak ka permaisuri, g ambik kawan aku kat tudm subang, naik tol rawang, sampai alor star, pusing stdium darul aman, p antar kawan aku kat kota sarang semut, balik umah aku kat pendang, total minyak lebey kurang 50-60 hinggit la.tapi aku rasa menjimatkan.aku bajet tu ada lebey lagila. 1 more ting aku detect, derang cakap kete tu lembab, tapi aku bawak leh g sampai 130-140 km/j la…melayang2 aku…haha tapi syok…seme yang masuk kete aku cakap kete tu besar…ok la…kalo sigle2 pakai viva jerk la…jimat…

  9. cikgu says:

    gua ulang alik g keje ngan my 2nd car ni 140km/day hanya tuang myk rm20 je beb.lu pikir le jimat ke tak.tu blom pasang ngv lg.blom psg apa2 fuel saver.

  10. kdi says:

    Wow..Tu dah kira jimat giler2.. dalam RM0.1428 atau 14.28 sen per kilometer! (RM2.7/litre) Memang jimat. Viva model ape tu eh? Bape CC?

  11. 016426442 says:

    Adik saya pakai ViVa penggunaan minyak sekitar RM0.14/km bila start minyak RM2.70/liter. Bila saya syorkan alat penjimatan Eco-Power, penggunaan minyak sekarang RM0.07/km (100km=RM7.00). Jimat dan menakjubkan. Kalau nak tau & berkongsi penjimatan, hubungi saya 016-4426224

  12. cikgu says:

    viva paling murah 660cc je. Tapi cadangnya cukup bajet mau try pasang ngv & ntah apa2 penjimat minyak gak. mana tau dapat laaagi jimat minyak. bleh simpan duit buat bli keta ketiga pulak hehe

  13. fikri says:

    erm.. viva memang jimat pasal Cc kecik. tapi problemnya bila bawa kat highway enjin menderum jer bunyinya dan rasa bergegar… mcm x stabil ker macam nak melayang.

  14. amirg says:

    salam…aku guna viva 850…kete power, higway bley sampai 170km/j…pastu minyak jimat…cume 13 sen je 1km…(RM2.55/l)…enjinpun ok…smooth je, xde menderummm mcm nak runtuh…cume rege kete ni bley tahan mahal gak ar…klu rege die antara 20K-25K musti berebut2 org nak bli…percayalah…

  15. Quincesz0tay says:

    viva ne p0wer juga kalu kita modified b0dy dya tu.., sy nak cuba utk ubahsuai kreta ni supaya mnjadi bukn seperty viva lagi..,,sy dalm perancangan ingin mengangkat kreta ne hehehe …

  16. mania says:

    ermm..
    aku bujang lg..
    n first keta aku nak bli adala ViVA
    ok jer aku tgok..
    mula nya aku nak Myvi
    tapi mhal la plak
    tmbah plak kena PK pasal minyak
    bayar Roadtax, insurans la
    nak jimat nyer pasal aku bli ViVA
    awek aku pun suka..
    hahaha..
    :D

  17. viva850blue.... says:

    Aku beli viva 850, bulan 2 taun ni, jd second car la… sbelum ni pkai wira 1.6…. jimat giler la…. kiranya berbaloi la kete viva ni, jimat, comel, pulak pompuan mcm aku bawak, rasa mcm comel jer masa drive he… he…. he…. kalo ada modal nanti, aku nak make up , bagi nampak sport sikit……apapun, x rugi kalo beli……

  18. lebaimie says:

    asalamualaikum.. alhamdulillah. tak rugi semenjak beli viva 850 ati jadi senang. minyak murah, servis murah. nak kata second car pun tak leh dah. sebab sekarang ni kereta pertama wira SE tu dah simpan dalam garaj jer. dari Lipis ke K.Terengganu pun dah naik viva. selesa tak sempit pun. nak gi masjid waktu ujan lah senang nak pusing nak masuk mana-mana. dah tua-tua ni pun rasa nak mekap pn ada kat viva tu…..wsalam

  19. anak_kedah says:

    a’skm,,,,memang rugi ar sape yang tak pakai viva……aku pya viva 850 pun da cukup power,siap cucuk angin blakang BMW la.hahahah
    penggunaan minyak memang save giler-giler……aku pegi penang pun isi minyak RM5 je pun dah bleh sampai…….kalau ttttak caye try buat

  20. sincannakal says:

    ehh ada ke nok beli viva x yah byr muka?
    biasanye kalau byr muka brape kwn2??
    boking nk kena byr gak ker? tkt nanti kena tipu lak!
    sesiape blh tlg?? plezz

  21. sincannakal says:

    rs minat sangat dgn viva ni.. xmahal minyak pun jimat..
    kita baru keja fresh graduate.. nk guna kreta yg x membebankan kita nanti,
    mcm mn dgn viva850 solid ok x?? kita berminat sangat2!!

  22. sincannakal says:

    viva..viva..

  23. Yeh says:

    betoi ka viva bleh naik 170km/s???

    aku nk bli rrrr….

  24. ammzz says:

    aku nak beli viva ni…dah lame survey…
    tp baru bpeluang nak beli…aku dpt tmpt xde d/p
    peh mcm best jek dpt viva…
    dorang kate jimat…
    spare part cane lak ek?

  25. sincannakal says:

    beli jela bgs kita bminat gler.. cuma masih tkt,
    tkt nt kena tpu jd kita msh survey lg la!!
    memeng jimat minyak pun kwn kita guna viva gak.. spare part lak kita xth sangat
    cuba yanye yg lbh ariff k.. awk ade kena byr boking ke ape2 x? ape syarat2 nak bli 2?
    dia org blh ejas x kita de penyata kwsp, cuma ada slip gaji.. mcm mn ya? statement bank pun bkn nya rolling pun,duit x kluar msk.. mcm mn ek nak pakai viva sngat2 ni, xtahan hati btl asyik tengok yg org punya!! kweng..kweng..kweng..

  26. ToyZzy_ViVa850 says:

    arrr kalo naktau macm ner cara nak tukar beli 2nd car exspecially viva … arr senang je…. korg ambik n.c.d insurance pertama korg lepas tue pakai ar baya downpayment viva hahaha senang je… suruh sales man atur mesti pandai punyer… hahahaa kch datang

  27. ToyZzy_ViVa850 says:

    sekrg instalmanet gua punye viva cuma rm360 je hahahaha 9 thn

  28. ToyZzy_ViVa850 says:

    nak cakap cucuk angin bmw wa mmg percaya ar… pasal ape? wa pernah keja bmw pasal tak reti law hahaha

  29. Shah Rahman says:

    sy klu bawak BM 220rpm…ada bran…hehehehe

  30. Shah Rahman says:

    memang viva laju sbb bleh cecah 170rpm…tapi kena ada body kit lengkap mcm spoiler,sport spring,dan sebagainya…

  31. Princess Leia says:

    x sabar rasanya kete viva nk kuar……
    nk makeup dier jadi mcm honda jazz…..
    hahhahahaha

  32. sincannakal says:

    bila kluar? best 2 memang best tp psl fulus 2 kena pk..
    kita punya rabu kluar, tp nk abik kamis coz ramai org cakap kamis adlh hr yg bgs utk benda baru.
    x sabar jgk nie, menghitung hari jer kitkitkit!! Princess Leia ek.. abik model ape n colour ape?

  33. zAi_850 says:

    sy bru jerq pkai viva.. dlm 2 mggu lbih… klu ckp psl mnyak mmg save giler arr…
    sblm dpt kete cdngnyer nk colour itam nyer…. last2 tukar colur, amik putih…
    cun gak… org ckp klu colour itam ni nmpk kecik skit.. 2 yg ubh pkiran, amik putih…
    blum mod lg… dlm kpala ni, mcm2 nk taruk… spoiler la, skirt la… mgkin dlm 2-3 bln lg kot….
    xsbrnyer……….

  34. sincannakal says:

    Ye dua migu ek.. kite rabu ni kluar tp abik kamis, sama la putih jgk 850.
    Keta xde pun lg tp memang dlm kpala mcm2 r nk letak 2, letak ni.
    Yg stiker atas kepala kita dekat cemin depan 2 org panggil ape ya? viva putih nie snang nak make up die. letak spoiler, 2ka rim putih alahai come sggh! masuk side skirt, front skirt fuh came lah come.. hehehe
    Yg yepi tingkap warna hitim 2 org panggil ape? tahu tp x th ape org panggil, nt snang ckit nk cari, ada yg tulis viva kecik dkat hujung benda 2. Awk byr d/p brape? bulanan lak? bp thn? hehe

  35. syah says:

    salam…nk tnye,ktne nk cri viva 660,d.pymt rm0,mnthly bwh rm300..
    mklmla bljr lg…save bdget
    plez ek..tq.

  36. sincannakal says:

    nati sy try tanye kan ek!

  37. kdi says:

    sincannakal,

    sticker atas kepala tu nama die windscreen sticker.
    yg tepi tingkap tu nama die door visor
    viva putih memang cun. pilihan yg bagus =)

  38. sincannakal says:

    Yang tepi tingkap colour itam 2 brape harga die th x?
    kreta kluar smalam.. ronda sakan la, x caye rs, tp minyak memang jimat btul.
    plih putih sbb npk besar, macam adik kpd honda jazz hehehe, perodua jazz pun jd lah jimat minyak!

  39. Norman says:

    Hmm,660 @ 850 takde auto kalau tak saya dah belikan mak mentua saya di JB.

  40. upin says:

    salam…aku dah order viva 850 kale biru…taj sabarnyer nak tggu kuar kete nih…..

  41. Norman says:

    Gua memang berkenan ngan pattern dia,Pakkal dah 3 anak takde gua mesti beli punye,Tapi yang 1000cc punye

  42. sincannakal says:

    ok sangat la 1000cc, tp ,mahal la ckit bg i.. hehe, tp memang ok sangat.
    850 nie sy pakai ulang alik p keja sbb jimat minyak..

  43. sincannakal says:

    lawa biru.. rs mahal dlm 400 dari putih, kalau register bln mac hari 2 dapat diskaun Rm 1800 th x.
    kalu bank luluskan loan sblm april akan dapat rebate pulak RM600. Sy tlepas rebate tp sempat dpt diskaunRM1800.. kira ok sangat!

  44. tamlaer says:

    keta viva yang dapat diskaun ngan rebate tu keta stok lama lah…thn 2008….tp berbaloi gak sebab baru satu tahun aje lamanya…duit lg penting time la ni…

  45. sincannakal says:

    Oooh ya ke?? alaa, kita xth la.. x bagus la mksudnya? sy dah dpt dh pun,
    tp rebate x sempat just dpt diskaun RM1800..

  46. YuckFuo says:

    salam……viva premium 1000cc auto minyak ok tak kalau compare manual?
    saje…sbab gua rase auto consume minyak lebih laaaa………ada komen!!!

  47. sincannakal says:

    mesti la boss coz auto kan, ada bezanya, manual lg jimat sdh tentu!!

  48. aku jer says:

    aku ada beli bibah 850. nak pasang spoiler ngan spot rim…. agak -agak berape kena kuarkan kos… huhuhuhu tolongla kau…

  49. Amirez says:

    slm. nk kongsi berkenaan kereta viva yang dipakai dalam masa 2 tahun. setelah membuat perbandingan setelah harga petrol telah menurun kepada rm1.80, maka penggunaan petrol untuk viva jenis sport tanpa penggunaan alat penjimatan adalah 1 liter petrol boleh digunakan untuk perjalanan 21-22km. maksudnya RM 1.80 = 21/22 km. nak kata jimat? lu pikir la sendiri.k salam

  50. sincannakal says:

    scara jimat mngkn dlm lingkungan RM 1000 kut, track-in rim asal..
    mngkn la.. depend pd rim yg awk plih la kan, spoiler dlm 200 je. mngkn sport rim dlm 600-800 ke..
    x tahu la depend pd pilihan awk la, sy tahu pun dr member jgk, spoiler dia punya siap pasang 200.
    Dia punya s.rim dlm RM600- RM800.

  51. budak comel says:

    sy nak beli kereta tapi tak tahu nak beli kereta jenama apa.baru kerja.nak jimat.yang murah n berbaloi untuk orang bujang n baru bekerja..kereta ape yg patut sy beli.peningnye pk..tlg sy bg idea leh x.ingat nk bli viva tp ok ke…

  52. kdi says:

    Budak comel,

    Kalo macam tu, amikla viva 660. memang sangat jimat minyak. Lepas tu bumper die cat je sendiri kaler putih. Tambah la bodykit skali.. Mesti cun. Bajet + jimat minyak + cun.

  53. sir mel says:

    pening kepala sebab semua komen jimat minyak guna viva. i guna viva juga..rm 30 minyak.. naik turun bukit jarak 100 km dan balik hampir 100km juga.. model 850..power naik bukit..pasang aircond lagi.

  54. Emir says:

    Dah lama survey keta kedua. Skrg guna p. wira 1.3gli…petrol, waduh!!…budget nak beli viva 850 tp xde pwr steering..Kwn2 yg ada pglmn, mslh besar x psl xde pwr str ni? Bulan Mei 09 ada pe2 diskaun x? Tq!

  55. keteciput says:

    nie cite betul. bkn memain. aku ada viva 850. pick up mmg best. ada 1 ari tu aku naik 5 org. masa tu pagi dlm kul 4. aku kejar citra time kat hihgway elite. aku dpt cucuk citra tu dgn kelajuan 170 km/j. lg 1 story aku isi myk full dr shah alam blik segamat johor. smpai segamat aku ronda2. esoknye aku balik smula ke shah alam tanpa isi minyak. dah smpai senawang baru isi semula rm15. sampai ke shah alam ada lg 2 bar. mmg jimat. sesape yg terasa nak pkai viva tu beli je.

  56. sincannakal says:

    mcm mn nak msk viva club? nak die punya stiker 2 wide screen ke ape die panggil? yg tilis VIVAC, and url viva club utk tampal belakang kreta!
    plezz help??

  57. keteciput says:

    dolu pkai rim biasa je viva aku. pastu trade in rim sukan. aku beli rim sukan size 15 dgn tayar good year NCT5. dapat la harga rm1250. pd korang murah ke mahal? lg 1 pomen ada cakap absorber blakang viva lembut sikit sebab pkai yg minyak. utk sesape nak pkai rim 15 tu tukar la absorber gas. keras skit. x jejak kat mudguard bila lalu jln beralun. aku je lum tukar absorber gas lg. sen xde. ada cara lain x nak bagi biar x jejak antara tayar blakang dgn mudguard dia selain tukar absorber gas? cite lain plak viva ni pun boleh tahan kuat bumper dpn dia. aku penah langgar bontot waja kat tepik lite. bumper waja tu ke dalam, bonet trus terbukak. tulang body bengkok. kete aku xde ape2. cuma klip lampu je patah. no plat bengkok sebab pkai plat rebet singapore. nasib lain ok. x patah. bumper x jatuh. kuat gak bumper viva.

  58. keteciput says:

    bkn setakat sincannakal aje, aku pun turut ingin menjoinkan diri dengan kelab vivac tp bagaimana ya? sincannakal ko dok mane? aku 24 shah alam.

  59. keteciput says:

    aku nak tanye pendapat korang nih. kwn aku nak jual halfcut avy harga 8000. aku x tau ok ke x harga tu.

  60. sincannakal says:

    kito duk putra heights.. dekat la dgn alam megah s 28.. psl club tu pnah cuba serch kat internet tp payoh r sbb bkn face 2 face.. kalu kita knal sapo2 direct kan snang.. brg2 mcm stiker xpayah pos.. face 2 face.. x silap RM 30 stahun viva club, die bg stiker widescreen yg tulis vivac tu, pastu url viva club, pastu gpo lago x ingat doh..

  61. keteciput says:

    sincan ko slalu pot mana? aku pun penah cuba cari kat tenet tp payah ar… xtau sape kapla diorg. kekadang aku nampak kat dataran shah alam dak2 viva lepak tp aku x tau sape kepala. isk..isk..isk.. lecehnye… join kelab kompang kg. pinang je la senang. kepala dia cikgu megat komeng… ko bg ar kontek no. ko…

  62. sincannakal says:

    bereh2 daftar kawe so dgn cikgu megat komeng! kitkitkit…
    memang ada pnah nampak gak kat dataran segan r xkan nk p tnye je cam tu nanti dio org buat deukkk je sajo2 kawe!
    g jgk dataran pun tengk2 org.. pagi kito kijo, malam kita niaga.. gini lah kito bg emel bg dlm ni no fon x kijo buat la kawe keno laye hok x mmenasaboh! [email protected].. gapo2 demo emel, no tlf nt bg mlalui emel pun bereh gak..

  63. Emir says:

    TQ for reply.. Rasenya ja amik viva 850cc.dgr nya petrol akan naik 20sen September ni..cuma kalau naik bukit mcm CH & Genting ok ker?

  64. keteciput says:

    utk 850cc naik bukit ok. jgn risau. siap bukak ekon lg. btl nih…. aku pun pkai 850 gak.

  65. keteciput says:

    ala emir xyah nak pwr steering. kete kcik. nak pulas pun x berat sgt… x cam kete sedan yg ‘paut steering’…

  66. Emir says:

    TQ…TQ!..warna ape paling happening? Aku suka tropical green , cuma kalau solid white nampak sporty sket…apa komen?

  67. keteciput says:

    green ek… cm kerani skolah je…. hitam ok tp susah jaga. snang nmpak kotor. putih ok gak tp bila lalu jln yg baru bertar sindri mau igt arrr… silvar pun ok. kete aku silver… pd aku 1st silver 2nd putih 3rd hitam 4th biru. biru pun lawa gak kalo pndai make up….

  68. Comment says:

    Viva bwk 170km..bahaya tu..klau terpaksa brek mengejut mau guling2 atas jalan. Hati2..130km ke bawah standard ar tu.

  69. keteciput says:

    btl ar ckp comment viva bwk laju2 smpsi 170km/j bahaya. aritu sebab nak ilangkan ngantuk tu yg bwk lelaju. skrg da pkai rim sukan 15 kete pun x bley g sgt. 150km/j pun da abis tekan. tp bgus ar… x le bwk lelaju. aritu pun da kene speed trap 300. hahahaha… aku rugiiiii…………………… tq comment… bab minyak mmg jimat…

  70. nur says:

    aku tgah pening tiap2 hari aku fikir sama ada aku nak angkat viva 660 or 850
    member aku ckp 660 tk puas..tp bagi aku…janji aku dapat kemane2 n yg penting aku tak menyusahkan orang…
    bulan2 aku dapat rm1450 aku ase aku mampu bayar viva 7 tahun or 5 tahun je….ape pendapat korang…

  71. nur says:

    aku nak amik viva tp tak ada idea…

  72. Emir says:

    Alang2 amik biar 850..da puas survey kat mudah.com alih2 g Tesco Setia Alam ada P2 wt shw room..Bncg2 terus jd byr dep warna putih nk try inst 7 thn….Untuk nur try r wt full loan…

  73. keteciput says:

    850 ok nur. 660 pun ok gak. skrg ekonomi tgh kureng better angkat viva je. utk pompuan cam ko viva sesuai. minyak pun save. luas drp suzuki swift lg. 850 la senang…. tambah ckit je… aku nak share dgn korang nih… aku naik suzuki swift bos aku. aku tolak seat depan tu sampai abis ke belakang. ruang utk kaki org blakang tersgt la sikit.. nampak dr luar mmg besar tp sbnarnye x. aku plak tolak seat depan viva aku sampai abis ke blakang. ruang kaki utk org blakang masih blh dikatakan selesa walaupun kita tgk dr luaran viva ni cam sempit. lg 1 keempat2 pintu viva ni boleh bukak sampai 90darjah. mudah utk org bdn besar kuar masuk… so renung2kan dan selamat beramalllll…

  74. keteciput says:

    bagus arrr kete ko warna putih.. lawa kalo make up. nasib x amik warna ijau… aku memula pun igt nak warna putih tp ‘mem’ x nak. dia nak silver. ape bley buat… ikutkn je laaa… nti merajuk mls aku nak pujuk…

  75. erra says:

    hai… nak join forum… aku nak beli kete gak la.. minat sgt ngan viva…. tp nak auto.. model yang mana 1 ye.. plizzzzz……. tolong…

  76. keteciput says:

    ko bli je 850 or 1000 cc erra oiii…………. viva biru ke putih ke ok jeee……..

  77. erra says:

    eh keteciput.. model 850 ader ke yang auto.. asal org perodua tu kate xder?
    biar betul..

  78. kdi says:

    viva auto hanya ada pada model 1000 cc sahaja. 660 dan 850 adalah manual. Tapi bagi yang nakkan penjimatan dan kuasa, amatlah dicadangkan untuk ambil model 850. menjimatkan dan cukup kuasa bagi viva. Kalau nak jimat lagi ambil 660. yang cc 1000 punye x jimat sangat kalo auto. dah lebey kurang myvi je minyak die. kalo nak pilih warna, putih memang cantik. Tapi kena jaga la selalu. Kalo biru die pun cute jugak. Terpulang pada citarasa masing2 ok.. =)

  79. brat2104 says:

    aihh…ni yg kenari kt luar tu rasa kecik hati nih… baru lagi pakai.. tiba tgk org dok pomot viva sakan2…

  80. keteciput says:

    850 xde auto. manual je. 1000cc ada auto cik erra kite oiiiii…

  81. VIVA 8072 says:

    katner nak cri spot rim murah n smart erk… kete aku lum uat pe lg ni…

  82. poyeng09 says:

    elo..caye rase nk bli viva la..bley sesape advice sket…

  83. poyeng09 says:

    nk cr spot rim yer..g klang jer..org pggl kdi tu ‘kdi papan’.. tp arge mmg murah & byk choice.gerenti TERPESONERRRRRRRRR

  84. erra says:

    ala… xasabr nya nk ader kete sendiri…. hehehheheheheh…. t dah beli t, boleh la korg advice skit nak touch up tuk cantik kan g keta tu ye…

  85. poyeng09 says:

    pg ni dh order viva kaler putih..dr smlm xdpt tdo nih.hm..best’yer..kwn2..tlg advice sket camner nk makeup kasik viva yg bakal menjelma tue meletup & m’gegarz dunia..huhu..

  86. kej@m says:

    poyeng09,
    senang jer nk kasi meletup & menggegarkan dunia…
    kasi letk bom kt dlm tu..kompom meltup & menggegarkan..haha…
    gurau jer..jgn marah k…

    selamat mendapat kete baru..

  87. Viva la plata says:

    Helo..
    aku dah decide nak beli VIVA 850..diskaun utk bln Jun RM2000..
    Aku ingatkan nak pasang spoiler, skirting dgn fog lamp je la..pastu pakai sport rim..
    Dilema aku skrg nak beli color pe..
    aku minat Pearl Jed..tapi 850 takde kaler tu..silver cam tak berapa cun..hitam dgn putih susah nak jaga..arrgghhh..mcm mana nie!!

  88. poyeng09 says:

    Viva la plata..
    bl kaler putih r cun..same cam kaler kete aku..huhu..klu makeup jgn ckpla dia py cun…!!betoi x kwn2 smua….?

  89. poyeng09 says:

    kej@m..
    tq kej@m ats sokongan moral tu.hehe..
    mmg ko kej@m..
    tp…jom rermi memartabat’n VIV@..yehaa..

  90. Viva la plata says:

    poyeng09..
    memang ler kaler putih tu cun..nampak besar lagi..cuma susah jaga sbb solid tu..
    memang kawan berkenan putih la..kalau putih tu metalic..memang kwn tak fikir panjang lagi..
    mungkin beralih ke hitam kot..

  91. poyeng09 says:

    Viva la plata,
    xkisah kaler ape pn..viva ttp cun..
    tapi pada aku,first putih,2nd silver,3rd hitam & last 2 kaler ya lain tu..
    m’ber aku pn byk kaler putih..mmg cun bro..tgk diorg pki ok jer..
    kotor bley bsh bro..

  92. Emir says:

    Salam Semua..
    Aku ada 1 kesa bena..nk viva psl nk jmt petrol,.da byr dep siap pilih kaler putih, loan pun da lulus..Last2..kansel..tau sebab pe..memang la viva very the petrol saver…tapi….
    aku msih bujang da ada P wira 1.3 loan da settle..ingatkan nak jmat rm guna viva tapi ble +- instalment RM434 untuk 7 tahun, pastu nak jaga 2 keta…rasenya slogan “beli bila betul2 perlu” jangan membazir…buat aku pkir xyah ler. Tp wt kengkawan yang mmg perlukan keta ataupun mampu, go for it, aku tumpang tgok ckup r..isk..isk…(tips: bukan nk kondem, skrang aku guna petrol selain Petro***, mileage keta aku rm10 leh g +- 85km berbeza dulu cuma +- 70km. itu pglmn aku…)

  93. Emir says:

    Mksud aku masa petrol rm1.80 seliter ni la. aku guna petrol B** dgn Mo***. Ingatkan ada crdt crd CIMB leh dpt rebet 3% tiap kali isi petrol Petro*** leh jimat alih2, bila +- mileage lagi kureng..ingatkan nak support produk Msia tapi….tu yg alasan utama aku xjd bli viva..ye la wira mileage da ok lgpun xde utang lagik…cuma dgr cite petrol Sept ni nak naik balik…hmm….

  94. Viva la plata says:

    Hello everybody,,
    aku dah order viva 850 kaler putih solid..siap booking nombor lagi..dlm 2 minggu lagi kuar la..
    kuar2 viva tu nanti..aku pasang skirting full bloom..spoiler..fog lamp..aku buat seat..pastu..aku hantar spray..crystal white..
    pastu aku buat tinted..dgn pasang sport rim 14/15..settle..
    amacam ok tak? nanti aku share gambar2nya la..

  95. joe_best says:

    lupe lak… aku nak siap body kit n cat warne putih mutiara… sport rim pon warne putih..

  96. Viva la plata says:

    pandangan aku..jgn masukkan bodykit standard perodua..
    mari kita layan bumper dgn skirting Passo..kalau nak lagi boom..kita tukar butt passo..
    pastu kita pasang leather seat..perghhh…meleleh..
    kalau nak amik putih..pd aku..instead of pearl white..yg kekuningan tu..better crystal white..yg pure putih punyer..
    tapi terpulang selera memasing..
    VIVA la VIVA la plata!!

  97. tasha says:

    joe_best…. aku nye Ezi standard… deposit tah brapa mak aku bayar dulu… dlm rm3000 kot… tp bulan2 bayar RM564 utk 7 tahun… masa aku beli tu viva ada rebate Merdeka Day.

    Emir, kalo dah ade kete takyah le susah2 kan pale memikirkan utang lagi…. wira ko dah abes bayar, tu kira ok dah tu…. tu bg pendapat aku la kan….

    kalau bab fuel plak… aku pakai dlm +- 1 bar sehari la…. ulang alik wangsa maju-bukit jalil. kalau pakai manual lagi jimat la… tp depends mcm mana korang bawak la kan….

  98. ashralph7 says:

    yes next week viva putih aku sampi..siap booking no lg da.. wat mse ni trpakse r aku jln kaki seminggu g kuliah dlu smentare parent aku uruskn nk trade in kancil 850 aku taun 2002.. dia nk amek rm10k jek huhu.. viva 850 n 1.0 mne lg jimat ek? klu g website produa kte 1.0 lg jimat

  99. Viva la plata says:

    Tuan2 dan Puan2..
    Akhirnya VIVA putih 850 aku dah kluar Jumaat lepas..
    Hari yang sama gak aku pegi pasang sport rim 15′..pergh takut gak mendak..tapi hakikatnya tetap pegi..bezanya cuma lagi stabil la..
    Hari Sabtu lepas gak..aku terus pegi tinted..aku tinted CareCool..harga lebih kurang RM900 utk 5 cermin la..
    Weekend nie aku nak pegi pasang spoiler dgn skirting full bloom..
    Aku punyer leather seat dah order last week dan dlm minggu nie gak ready for installation..
    Marlah kita samer2 memeriahkan jalanraya dgn THE MOST VALUE FOR MONEY CAR OF THE YEAR 2008..VIVAAAAAAAAA!!!

  100. budak cute says:

    viva ok tak..sy pening tak tau nak beli kereta ape.antara viva dengan myvi.tapi nak jimat duit.baru kerja.sy ingat nk viva 1.0cc auto tp ngah konfius lagi betul ke nak amik ni..hu..tlg bg pendapat.

  101. tasha says:

    budakcute… viva mmg jimat minyak… aku dah pakai dekat setahun dah pun…

  102. budak cute says:

    betul ke ok viva ni. tp hati teringin nak myvi. konfius2. pengguna viva,tlg bg pandangan pasal viva korang..puas hati tak pakai. myvi pun same sape yang tau. thanx..

  103. budak cute says:

    tasha..thanx.kalu ada cerita lg pasal viva bagtau e

  104. Viva la plata says:

    Aku..pakai VIVA 850..so far so good..
    Interior wise, samer je dgn MyVi,,
    Exterior wise, aku lebih minat Viva coz tak ler gedabak sgt cam MyVi..
    Performance wise, so far..aku dah kuar kete hari Jumaat lepas, dah travel almost 400km..minyak tuang RM60 hari tu (Voucher Perodua) skrg nie ader dekat satu senggat bwh setengah..kalau ikutkan blh smpi dlm 600km++ la,,

  105. Viva la plata says:

    Hello frenz..
    Nak mintak pendapat nie..
    Aku punyer Viva..kan pakai sport rim 15′ bila aku bawak laju..bila masuk lubang skit..dia menghenjut dan jejak kat body arr..
    camner nak buat eik?
    Tukar sport spring takut lagi lembut..tapi yg aku perasan spring viva nie memang kurus tinggi gitu..jadi memang kalau berhenjut..mak datuk..habis ler tayar camniie..
    dari segi positive side plak..aku smlm drive kat highway..blh pegi 150 selamba je..walaupun rim besau gak la..

  106. matyie302 says:

    ada hajat nak beli viva auto,,,tgal kat kuantan…ada kancil tahun 99 convert L2..berapa agak-agak leh tradein..

  107. man says:

    sape tau brape harge viva elite yg baru ek…?

  108. ejad says:

    salamz…….aku da pakai viva 850 ni dekat 6 bulan dah…aku berulang klia ke subang just 50 hengget je seminggu….jimat gle beb….b4 ni aku loan myvi 1.3 manual kakak aku….50 hengget ley tahan 3 hari jer….nak kate x merembat….merembat gak cecah ler 165km/h…cme lpas pki sport rim kenari rs ni…top ley g 160 jer…tape la….ape yg penting minyak saving giler….korang2 yg berhajat nak pki viva…dialu-alukan ke showroom produa…memang berbaloi…-)

  109. qystina says:

    saya tengah pkir nak beli kereta untuk diri sendiri. suami beli honda civiv baru, tapi belum bagi saya bawak. tu yang nak cari kete sendiri tu. saya pernah pakai kancil 850 tahun 2000. puas hati. x pernah ada problem. sape boleh rekomen? nak ambil viva 850 atau 1.0 ez? memang ingat nak pakai lama, sebab ingat nanti anak masuk form 6 atau pg kolej atau u boleh drive this car. skrg ni dia baru darjah 3. saya ada 3 keta skrg ni. satu wira 1.3, tp suami punya, saya x suka bawak. saya pakai kancil 850 je pg keje. saya mengajar. any ideas? please forward….. buntu betul2 buntu. suami x kasi membazir, tapi keta baru dia dia x kasi saya bawak… mcm mana ye….?

  110. kdi says:

    ejad,

    ulang alik subang-klia? kejer MAS ke?

    Qystina,

    kdi cadangkan amik viva 850 memang bagus. performance ok, minyak pon ok. kalo 1.0ez tu dah makan minyak jugak. anyway, qystina ni lecturer kat oum ke? hu2..

    ok, sesapa yg dok chat dalam post nih, kdi nak jemput korang meriahkan ruang chit chat family KDI kat sini:

    http://kereta.info/chit-chat-family-kdi-jom-borak

    walaupun lain2 kereta, tapi kite semua bleh jd 1 family kan.. tu la tempat kitorang kenal2 n sakat menyakat. jom borak! =)

  111. Viva la plata says:

    qystina..
    Viva 850 OK dan jimat..
    walaupun pakai tak smpi sebulan lagi..tapi so far, dengan sportrim 15, still blh pegi up to 150kmj..
    Fuel efficiency plak..dalam RM0.11-RM0.13 sen je sekm..memang berbaloi..
    tapi kalau bab anak baru darjah 3, tapi nak bagi dia pakai masa dia form6..susah ler skit nak komen..lagi 9 tahun tuuuuu…InsyaAllah kot..hehehe!!!

  112. c-tpah says:

    korang aku nak tnye pendapat korang nieh.. viva aku bwu je kuar..akku byr downpayment 7k…untuk 9 taun.. then monthly 320.. adakah aku tertipu?

  113. Emir says:

    Cik c-tpah..
    Cik amik viva brape cc? Kalau 1.0 full spec mgkin gak harga tu….

  114. wajara malaya says:

    kabare..wa pkai viva 1000cc ezi..best giler tp wa xgiler..wa dh abis beribu ringgit makeup viva wa..skg gempak dn extreme viva wa..mana saja wa g jd perhatian dn tatapan umum..kembang idung beb..wa xmalu pkai dn xrugi bli..saudara mara wa pun dh byk pkai viva..so tahniah produa..

  115. vender says:

    salam… aku baru order viva 850 tadi,warna hitam,tapi korang raser hitam nampak kecik ker? kalo tukar body kit korang raser bape total amaun yer?

  116. matyie302 says:

    viva ni bawak 100 km/j semuanya goyang..nak2 selisih ngan lori….@ LPT karak-kl..
    better lgi saga BML

  117. Viva la plata says:

    Pehal plak ko matyie302..
    Aku bawak 150-160 km/j selamba je..
    Kalau ya pun nak promokan Saga tu, takyah ler reka2 cerita dakyah nie..
    Takkan kat Hi-Way tu Viva goyang, kat Hi-Way lain maintain je..
    Saga memang ler body lagi besau, cc lagi besau, minyak pun telan lagi lahap laa..

  118. gen2 lama says:

    pelikla kenapa orang kata blm kuat makan minyak?….

    dulu mak aku kalau turun KL dari BP…guna kancil 850…minyak RM25….tapi sampai rumah aku je letih giler badan..aku pun letih risau menunggu tak sampai2…

    tapi la ni lepas aku belikan dia BLM…minyaak tak jauah sangat pun beza…isi 30 sampai gak ke kl…ada balance lagi…suka giler dia..

  119. Viva la plata says:

    OKlah..kita takyah bertekak dgn peminat BLM la..
    Kalau korang rasa BLM tu terhebat silakan..teruskan niat suci murni..
    Lagi satu, gen2 lma citer pasal mak dia naik kancil compare dgn BLM..fikir ler sendiri bro..sini citer VIVA..Viva la plata..
    Each product need improvement..SAGA dulu2 stering cam nak pulas stering bas, skrg dah power stering..
    Kancil dulu2 agak kurang empuk, skrg dah convert VIVA yg lebih selesa dan Fuel Injection DVVT..
    Same le kalau ko citer BLM dgn VIOS..sesilap peminat VIOS kater lagi jimat dgn lagi empuk..lagi tak sakit badan mak ko tu..

  120. gen2 lama says:

    hehehe…berapa sangat beza minyak 1km?…3, 4, 5 sen? kalau setakat guna 2000km sebulan beza tak banyak

    kancil ngan viva sama je…3 silinder….compare 3 ngan 4 silinder…3 bergegar masa idle

    kalau baca spec kat atas…..viva 850…monthly 380….hmmmmm….aku bayarkan kete mak aku pun 350 je sebulan….

    dgn 350 aku dapat ‘space’ + comfort + handling + POWER STEERING…..smart looking car (for me)……better for long jurney

    kalau ada orang offer antara viva ngan BLM untuk long jurney (katakan lah hantaar rombongan pengantin ke)…agak2 apa yg korang pilih?

    Ssorry menggangu dissini….BYE.

  121. Viva la plata says:

    Hek eleh..
    Jangan bagi komen cam tak skolah la bro..
    setakat citer pasal monthly installment..kalau wa letak downpayment tinggi..monthly memang ler kurang..itu matematik asas darjah satu arr..
    Cam ler susah sgt nak kiranya..
    cam wa cakap, kalau lu rasa lu minat BLM..silakan..wa tak halang..sbb lu GUMBIRA pegi long journey dgn BLM lu..
    Wa GUMBIRA dgn wa punyer VIVA..Wa solek saner sini..handsome gak..
    Smart looking..hehehe..takyah nak gegar ler..kete2 nasional kan hebat dalam ciplak menciplak..
    Memang lu mengganggu disini..so please..

  122. gen2 lama says:

    sebelum betul2 blah…..

    bro….pleaseeee….viva 850 metalic ngan blm b line harge brapa brooooo…..650 takyah compare la….

    byeeee…..

  123. apikok says:

    tapi mana better antara viva ngn myv… nk beli viva sbb tgk mcm jimat tp kakak plak tak bg, dia srh ambik blm or myv, myv mahal, blm besar la plak, orng yg nak bawak kecik…tu sbb pilih myv or viva.blm pun ok gak tp tkut calar balar coz 1st time nak bwk keter

  124. Viva la plata says:

    ha..apesal plak..
    Viva Metalic 850 RM32k++..BLM RM36k++..so nak compare aper nie? Lu blh dpt BLM bawah RM30k ke..kete potong ke?
    Dah ler malas la wa!!

    Nak blah..blah je la trus..!!!

  125. vender says:

    salam
    viva la plata, btul ke viva 850 harga 32k je?bukan 35k ke harga otr?aku nak beli viva ni jadi nak kompare harga….

  126. Viva la plata says:

    Vender,
    YES, Viva 850 OTR price RM32k++
    Ko tgk kat website Perodua je..itulah harganya..tapi actually, ko blh dpt rebate up to RM2k lagi depend on Monthly promotion utk model tu..
    So, kalau intention nak bayar 10%, so ko kene top up lbh kurang RM1.3k je la..tapi kalau nak reduce monthly, up la downpymnt tu lagi skit..

  127. keteciput says:

    relek la gen2 lama. relek la viva plata. viva & BLM da tntu ada kelebihan & kekurangan tersendiri. korang ingat ferrari yg mahal tu xde kekurangan ke? suma kete ada kekurangan. kita je xtau ape kekurangan dia. manusia x sempurna. apa yg manusia buat suma x sempurna. hanya tuhan je yg sempurna. so sape nak pkai viva silakan. sape nak pkai BLM silakan. hak masing2. citarasa masing2. pendapat masing2. x yah bertekak ok. aku pkai viva sebab save. BLM pun pd aku ok je. 2 2 pun kete m’sia.
    vender:harga viva 850 RM32k bkn RM35K. aku pkai viva 850 hrga rm32k je.

  128. Viva la plata says:

    Ya lah..
    Aku pun decide nak berdamai je la..
    Aku mintak maaf atas segala ketelanjuran cakap aku gen2 lama.
    Walaupun aku tak kenal ko, tapi aku tetap respek ko sesama manusia dan yang penting kita 1Malaysia.
    Kepada peminat apa juga jenis kete, terpulang pd anda memasing, apa yang anda nak dari pembelian anda.
    Sekali lagi, maaf la ya and personally you are welcome to the forum as aku pun takde hak nak suruh sape2 masuk atau blah..

    PEACE!

  129. gen2 lama says:

    peace…..

  130. keteciput says:

    yeahhhhhh… bgus2… peace to gen2 lama & viva la plata… kitekn 1 malaysia… aritu aku g go youth suma kelab ada. best. lain2 kelab berkumpul bwh 1 karnival… best…

  131. kej@m says:

    chaiyok la kt korg, viva la plata ngan gen2lama..
    semangat mcm tula yg diperlukan..baru malaysia boleh maju..

  132. Viva la plata says:

    Perbalahan membawa kemusnahan.
    Aku sebenarnya cuma nak meng’hot’kan forum nie..tapi aku rasa cam dah overheat plak..
    Walaupun tak kenal gen2 lama, tapi kami sebenarnya org yg bersopan santun..hehehe(gurau jgn mare!!)
    Anyway, VIVA dah launch facelift ELITE..nampak bergaya gak..tapi kuar 1000cc je..
    Aku tak ralat sbb so far rasa performance VIVA aku mantoopp..
    Sebelum beli VIVA nie, aku dah pakai kancil 850 lama dah..8 tahun lebih..sbb aku bukan penggemar tukar2 kete tambah hutang nie..
    Reason aku beli pun at the first place sbb nak hantar spray dgn overhaul enjin kancil aku.
    In term of performance comparison, VIVA against Kancil aku, VIVA nie lbh pickup, enjin lbh senyap dan on the road agak lbh stable la..

    to be continued..

  133. vender says:

    viva la plata
    ye ke harga cam2,tapi knp kat showroom jual mahal2….

    keteciput
    ko bli kete viva ko kat ne yeak?aku ni bdk baru blajar hal2 ket jadi aku kena blja ngan otai2 cam korg ler…..

  134. keteciput says:

    vender:aku bli kat seksyen 15 shah alam…. kete aku 850 metalik. harga 31900. kalo warna solid mybe kurang ckit lg kot. tp 850 pun pick up ok…

  135. vender says:

    keteciput
    aku tak kesah warna 2…
    bulan ko byr brape?

  136. keteciput says:

    bulanan aku rm381.

  137. Viva la plata says:

    Hi,
    VIVA 850
    Aku beli RM32k++ OTR
    Diskaun RM2k..
    Aku letak down lagi RM2.7k utk dptkan bulanan RM350 9 tahun..

  138. vender says:

    o…g2
    ok thanks 4 the advice to all

  139. vender says:

    keteciput
    ko ambik keta 2 full loan ker?

  140. viva @solid says:

    aku nk tanye ar,..aku dhj pkai viva 850 6 bln…nape skrg ni enjin aku bunyi begetar..aku rase mcm timing belt tp ntah ar….please come out any answer….

  141. abe says:

    ERR…APER YANG WAT BUNYI ENJIN KETA X SMOOTH EA?

  142. wawa says:

    hi.. semu.. saya nie baru jek nak beli viva elite tapi tengah fening nak ambek kaler apa samaada pearl jade atau glittering silver erm.. dua2 kaler nie matelik… huhuh fening.. fening…

  143. black evia says:

    alo..
    huhu.. lawo gak ekk viva nie..
    dulu mmg aku brknan. sekarng pn hti dh berputik kembali..
    silap2 kang aku sambar 1 kang..;-)

  144. Baron says:

    Viva reliability ok ker? mcm tak tahan jer…

    http://www.peroduavivaclub.com/index.php/topic,417.0.html

  145. Lily says:

    black..
    alo ko ni..pendirian x ttp lngsung!:-)

  146. black evia says:

    eh..lily..
    ada jgk ko kn?..
    xder arr.. aku myokong..
    kang aku dok kutuk2.. marah forumer viva kt aku kang;-)

  147. Lily says:

    Mne ade black,ade la lily.Hehe..
    tp dlm thread kdi ni jela,kalo dkt umh pun aku dkt ko,mampos aku kne perambat n org umh ko.haha..
    Bg aku ok la jgk viva ni..dlm byk2 kale aku suka kale biru die sweet..:-)

  148. black evia says:

    aku suke kt cam gmbr ats skali tue..;-)
    lawo cam orng nye..

  149. fun says:

    we ak nak bli lmpu type r yang kelip2 2 tuk viva…
    kat ne ae nk cri…

  150. eyda says:

    hi…au bru order viva 850 putih..dp rm500..monthy rm372,,,raya +merdeka promotion…amacam ok tak?

  151. bob says:

    Pakai spring buffer kat spring tu .
    sepasng rm 60 je. kali 2 psg depan n belakang = rm 120 je.
    koner mantap, spring tak jejak kalu naik ramai dan lobang. arga murah je dah settle masalah.
    nak tau kol saya ABG BOB 0123156712

  152. princess_white.850 says:

    hi all

  153. princess_white.850 says:

    hye eyda..
    kamu order viva dimana?

  154. AJIR660EX says:

    salam 4 all,aku br je pki viva 660ex 2weeks ago wat jln2 raye mmg jimat.lepas nie trvel g kj sbn-nilai 74km p dy,just rm6 hengget yo.terus den jual moto den yg evrtme rusak,somak palo den.skang cleaaaaaaaaaarrrr….

  155. AJIR660EX says:

    hellooooooooooooooo any budy theree..viva viva oh viva lovers..

  156. Viva la plata says:

    Hallu everybody,
    Selamat Hari Raya..especially buat gen2 lama..Maaf Zahir & Batin..
    Citer pasal Viva punyer performance..aku dah pakai Viva 850EX aku dah 3 bulan la..
    Dari awal beli aku dah masuk sport rim 15′, bodykit..so far alhamdulillah, performancenya OK..cuma berat skit sbb sport rim besar..
    Aku suggestkan kalau saper2 nak pakai sport rim, pakai 14′ cukup..
    Tapi fuel consumption wise, aku memang respek, walaupun berbagai2 aksesori pemberat, Viva aku still buat RM0.10-RM0.12 per kilometer..risau gak takut smpi RM0.20sen sekilo..
    Cuma, aku nak mintak pendapat..bila Viva aku, naik reramai je, terus jejak bila berayun..ader tips tak camner nak buat, tukar spring ker, tukar absorber ker, atau letak gutter ker..ader idea ka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 24 + 20 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)