Perodua Nautica Telah Dilancarkan – 9 Mei 2008

 

perodua nautica baru

Perodua Nautica telah dilancarkan pada 9 Mei 2008. Berikut adalah spesifikasi dan gambar kereta SUV Perodua yang baru iaitu Perodua Nautica.

perodua nautica

Rekaan hadapan yang berbeza dari toyota Rush dengan identiti Perodua. Lebih kepada rekabentuk Myvi. Dilengkapi dengan Projector headlamp dan Fog Lamp.

perodua nautica

Bahagian belakang Perodua Nautica dengan spoiler sport, Reflector pada bumper, Penutup tayar simpanan dan lampu belakang 3D.

perodua nautica

perodua nautica

Dengan wheelbase yang lebih pendek dari Toyota Rush, Perodua Nautica didatangkan dengan Tayar Rim Alloy 16 inci.

perodua nautica

perodua nautica

Bahagian dalaman Perodua Nautica : Steering sama seperti Myvi.

perodua nautica

Meter Nautica yang lebih besar dan jelas.

nautica-enjin

Enjin Perodua Nautica 1.5 L DVVT Transmisi Automatic

 

Berikut adalah spesifikasi lengkap Perodua Nautica:

 

nautica-specification

Berikut adalah senarai harga lengkap Perodua Nautica:

price perodua nautica harga

Untuk gambar dan maklumat lanjut, sila download maklumat perodua nautica di sini.

 

Gambar ekslusif disediakan oleh : Editor Adi (9 May 2008)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

39 Responses

  1. azman says:

    Hurm.. nampak macam sama dengan rush. Sebijik! Macam mana nak compete dgn toyota rush yang jauh lebih baik 7 seater berbanding nautica yang hanya 5 seater pada harga yang lebih kurang sama?

  2. ramli82 says:

    a’ah. knape la perodua buat macam tu ye? mesti ade sebab kan?

  3. lan says:

    mcm mnelah malaysia nk maju.. asyik copy sage.. kenape otak2 managemnt produa dh tak boleh fikir dn dh takde idea ker… dahlah tk payah nak tiru2 lagi.. better beli toyota rush dripada nautica. tutup sage automotive malaysia… turunkan harga tax kereta import yg tak masuk akal.

  4. admin says:

    tu la pasal.. perodua punya model kali ni macam x berapa dapat sambutan hangat. Dia punya launching pun simple je. Masuk berita pun cakap sekejap je. Editor KDI (Adi) pergi ke showroom pun kosong masa malam pelancaran tu. x macam masa launching viva dulu memang meriah..

  5. amoiboy says:

    bagus…ada peningkatan,tapi saya juga ingin melihat kereta Malaysia yg orang tidak akan terfikir adanya persamaan dengan kreta lain

  6. ezan says:

    bagus beli isuzu d-max harga baru 80 lebih ribu je…

  7. fify says:

    cantik tp nmpk cam sebijik toyota rush..tiru ker??? Pastu sambutan cam x menggalakkan sagt ler! Nape leh jd cmni?

  8. noel says:

    kenapalah dengan perodua ni,,,,asyik pakai kereta org lain….tak boleh ke perodua buat sendiri???????5 Seater lagi,…
    mahal pulak tu…bagus i beli Toyota…harga lebih kurang…

  9. moha says:

    boleh tahan la..cuma bila nama buatan malaysia..RM yang dicadangkan tu macam tak berbaloi plak..alang2 biar beli MPV yang ada 7 seater..lebih kurang gak harganya

  10. ZA says:

    Ala Di belakang PERODUA kan TOYOTA…….BOLEH PIKIR SENDIRI??????

  11. peminat kereta says:

    Model cantik…tapi…banyak mahal. Kereta tempatan harus dijual pada harga kurang RM50,000. Harga RM50,000 baru berdaya saing….Jangan jadi macam Proton Juaara atau Savy. Akhirnya terpaksa jual murah sebab mahal…. Kalau harga bawah RM50,000 pasti rakyat Malaysia akan bangga memilikinya. Kalau tak tengok aje le ye….

  12. kuzue says:

    btllaaa…..y ah mst cetak org nyer….org kite xpandai ke nk wat design yg jauh lebih bgs dari kete yg dh ade skrg…..
    mhl ke murh len hal klu nautica de only 1 kete yg design centue….nie tak same lak ngn kete toyota rush so nnt org
    akn cmpare rite!..so ble dh cam nie xkn org nk ble kereta buatan malaysia kan….harga lak lbh kurg!!!…emmm klu phk produa trun kn harga nautica barula nmpk kereta untuk rakyat malaysia……

  13. faizal says:

    PRODUA KEMBARA PUN TAK DE CIRI2 KESELAMATAN WALAUPUN CC JUST 1.3, BODY RINGAN…
    KERETA MELAMBUNG SEMASA SELEKOH, APATAH LAGI NAUTIKA YANG CC 1.5…
    PK LA…KESELAMATAN TAK DERK.

  14. syukmotosport says:

    kena pe lah produa ni suke copy,mcm toyota rush sbiji dah lah harga mahal,dlm malaysia ni kete bawah 50ribu ok le…
    cube le design lain dari yang lain bagi nampak mcm kete sport ckit..jgn jadi mcm proton kete bukan2,mcm2 masalah,kate ‘belilah buatan malaysia’ tp masalahnya design pun copy……

    Majulah Kete Untuk Malaysia.

  15. MOKHTAR says:

    untuk pengetahuan rush versi long base,nautica versi sport,masing2 punya pendapat.minat sport ambik nautika,ingat nak naik ramai ambik rush.produa memang mcamtu joinventure.proton baru kereta malaysia,yang laintu cuma pasang dan tukar nama.

  16. admin says:

    yezza.. Saya setuju dgn saudara Mokhtar. memang itulah hakikatnya. Nautica untuk 4wd sport dan Rush lebih kepada family car. Dan Malaysia hanya ada satu syarikat yang betul2 menghasilkan rekaan kereta sendiri iaitu Proton.

  17. sarb says:

    Takpayah belilah kete ni, mahal gilerrrrr… baik pakai kia sportage… atau kia sorento… lagi besar dan berbaloi…. daripada nautica yang kecik lagi sempit dan harga yang tak masuk akal….. minyak naik.. barang naik… beras naik… KERETA pun naik harga??? peninglah rakyat yang berpendapatan rendah… Produa kene pk sume tu… kalau tak… lagi 3 tahun, nautica jadi besi buruk jer…

  18. syareen says:

    xksh r kete ni copy ke ori ke..tp pesal arge mhl sgt?????????? lau dh arge mhl mmg r org compare kan?btl x???mn r rkyt m’sia yg income bse jer mampu bl kete m’sia arge cni..lau dh jual kat m’sia tu,agak2 r ltk hrge..aku pun x mampu..heheheheh

  19. azameel says:

    Harge die mhal sbenarnye model ni CBU(complete build up) dri jpun.Maknanya die import direct sebijik dari jepun, pastu modify sket jadi perodua dan die 4wd. Tapi toyota Rush pulak import dari Toyota Indonesia,Bukan Jepun.

  20. syukmotosport says:

    Bila Myvi 1.5 baru nak lancar di pasaran..gua tgk gambar diorang send ok aje,tp jgn pulak jd mcm Sarb Ckp minyak naik…beras naik… kete pun jagn le harga naik sampai mahal sgt,agak2 le….model malaysia padan le dengan orang malaysia.tp ape2 pun gua bangga le sb Produa ni kire ok le design walaupun cipelak model lain,kalau nak bandingkan dengan proton yang gua kurang bangga ni dan mcm2 masalah niii,PRODUA lg ok aaaaa……..Beli lah model Produa.

  21. admin says:

    kih2..perodua supporter nampak encik syukmotospot.. bagusla tu.. kalo bleh kite support je kereta malaysia ni.. walaupun banyak kelemahan, kita bagi komen membina spy dorang bleh bangun standing ngn pembuat kereta lain. masalah proton cuma kualiti je.. dsign ada nampak peningkatan sikit. perodua pulak kualiti ok cuma design masih ciplak.. kira balance lah tu..kui2..=)

  22. zarulbakar says:

    malaysia bolehhhh…boleh ciplak..apa2 pun tahniah buat produa..ciplak pun kira ok la tu..toyota rush pun ada prob. baru 1mggu pakai..harga di pulau pun ok gak..gua yg keje kat restaurant pun leh pakai…
    cuma acces. x lengkap jer…all d best 2 PRODUA..

  23. aris says:

    kenapa le asyik copi org lain punya. produa xde aidia ke, xde designer ke.. Macamni workshop kereta pun boleh buat. Tukar sini tukar sana., bubuh cap sendirile

  24. atan says:

    Tahu tak produa tu ialah Daihatsu dan Daihatsu lak anak syarikat toyota. Lahh memanglah. Pi mai pi mai tang tu juga. Rush tu tukar jadi nautikallah bila versi malaysia 4×4. Rush lak 4×2

  25. barunknaik says:

    ak pnh bwk msuk nautica nie..mmg die bwak msuk direct from japan..atas nama daihatsu..time dtg pun bumper dpn je x psang lg yg len dh siap psang..bg ak proton lg bkualiti dr perodua sbb proton uat sdiri n design die pun k..dr perodua plak kualiti kete mmg k..hkikat ye mane2 pgeluar kete ttp ade msalah..

  26. eko says:

    Tahniah kepada syarikat Automotif pengeluar kereta malaysia. Sebagai rakyat malaysia saya ingin meyuarakan pendapat berkenaan Syarikat Produa yang telah melancarkan kereta berjenama Nautica. Saya berpendapat kereta tersebut terlalu mahal dan harga tidak munasabah. Sedangkan malaysia pengeluar kereta malaysia sendiri,kenapa jadi terlalu mahal!!! Adakah enjin yang berjenama Daihasu!!!? Adakah rekaan di ciplak Toyota Rush!!? saya pun tak faham. Mungkin pengeluar kereta jual body je kot. Bagi saya harga memang tidak WAJAR. ini pendapat saya.

  27. eko says:

    minyak naik harga..semua naik harga..termasuk popcorn..dulunya rm1 sekarang dah rm1.20,air pun sama. lama2 mcm nie asyik naik harga je..habis semua bankrup. malaysia dah tak se indah dulu..yang KAYA bertambah kaya..yang MISKIN bertambah miskin terutama orang KAMPUNG. Beras dak cecah RM 50.00 bagi 10kg, KENAPA harga padi tidak naik naik..memang betul kerajaan bagi subsidi tapi harga padi tetap macam dulu. Pendapatan petani pun sebanyak mana..lama ke lamaan pendapatan atau wang ringgit semakin mengecil..semuanye terhad untuk berbelanja. JANGAN asyik minyak je diutamakan…tengok2 la sikit keperitan para petani.

  28. eko says:

    kalu nautica enjin 1.5 harga DALAM MALAYSIA RM45000..kalu harga nautica RM90000 enjin mestilah 2.0 atau 2.5 ke..ntahlah ape nak jadi dgn automotif malaysia nie. org dah keluarkan MPV,SUV..dia masih lagi kete kecik2 je.dah le harga KAPAK. Cth Naza maju kedepan.

  29. azhar says:

    harga mahal boleh bunuh yang penyakit jantung.

  30. nAzs says:

    Cba la nautika d tmbah dgn front, rear, n side skirting skit. bru la mantap. enjin plak TwinCam 2.2litre dohc, warna body d pelbagaikan n suspension dia wat rendah skit ke rendah abes ke bru la mantap. RM 99 999.00 pun saye gasak gak klo cm 2!…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close