- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • PERODUA MPV D46T INTERIOR PHOTOS

    After the Proton Exora had been launched recently, Perodua wouldn’t want to be left behind. In fact Perodua was hot on Proton’s tail with their own MPV of themself. Some of you may notice our previous posting on TOYOTA PASSO SETTE which is rumoured to be the base model of the upcoming Perodua MPV.Recently the rumours had slowly become a reality.Disguised mystery MPV which is suspected to be the upcoming Perodua MPV had been found on the road.And recently at the MSAM, Perodua had unveiled the interior of the car.

    Perodua MPV Sette

    The Base Model Of The Upcoming Perodua MPV D46T

    One of our reader, [email protected] had sent us few photos of the upcoming Perodua MPV.A thousand thanks to him for sharing these picture with us. And it seems that the Perodua MPV is going to be released later on November and the current Perodua MPV project is called Perodua D46T.

    Perodua Mpv Dashboard

    The dashboard of the Perodua is simillar to the Toyota Passo Sette with minor difference. First of all is the Air- condition panel where it has been changed from an Automatic Climate control with LCD to a Manual 3 knob settings.And following Proton, the steering features some integrated Radio control.

    Perodua Mpv D46T Gear Console

    The gated gear shifter is found simillarly in the Passo. And the radio unit has been changed by Perodua which only features Cd Player, Bluetooth Connectivity and maybe USB slot rather than a full navigational unit found in the Toyota Passo.

    Perodua Mpv Gear Console

    The same console from different angle

    perouda-mpv-steering

    From this angle we can see the legroom for the front passenger which looks spacious enough for most Malaysian people.A two tone black and beige colour had been choosen by Perodua for the Model and complementing the overall look is the blue coloured gauge and radio unit which made it look elegant.

    Perodua MPV Seats

    It seems that the material of choice for the seats is a beige colour leather and the door trim shares the colour scheme of the dashboard.A hand rest is snuggly fitted between the driver seat to ensure  the driver and the passenger to get proper rest during long journey trip.

    Perodua MPV D46T Interior

    The overview of the Perodua MPV interior which should fit 7 passenger in comfort.

    Perodua MPV Back Seats

    The rear second row seats should fit 3 adult passenger in comfort and two children for the last row or maybe even two adult.

    Perodua MPV November

    Our Prime Minister in the passenger seats of the Perodua D46T and the statement “AKAN TIBA NOVEMBER INI” which confirmed it launching date.

    Stay tuned for more updates on the Perodua MPV D46T

    Link On Other Information Of Perodua MPV

    http://kereta.info/upcoming-perodua-mpv-toyota-passo-settedaihatsu-boon-ruminous-picture/

     

    Please follow and like us:
    error

    mel

    Malaysia car magazine

    107 Responses

    1. fazly says:

      cun jgk..tp seat blakang falt sgt la bro..potong stim btl..

    2. ok kot bro..exora, rondo pun rsenye mcm tu jgk…
      xcaye cbe cek gmbr yg ade kt dlm kdi nie..
      seat die nmpk mcm lembut jer…mcm best jer nk tido kt ats tu….
      hehe..
      yg paling penting dshboard die..menarik la design die..

    3. azif says:

      berapa harga ni, mesti mahal mcm myvi tgk saje jelah kalu enjin jepun, harap2 murah ckit dr exora

    4. mat59clnr says:

      katanya nk jual antara 56-66k… tk pasti… lama sgt plak nk tggu november… paling koman pun 2010 baru ada on the road… kalo diorg nk capture market mpv… baik jual lebih awal.. terutamanya sblm raya…

    5. Nyiormuda says:

      Betul tu, aku stuju ngan mat59, lmbt sgt nov tu, bagila awal ckit,
      tapi diorg mesti tak mau kacau exora, kalu kuar p2 pasti exora maut sales dier,
      lokks like very nice & comfortable for small family.

    6. rboyz says:

      CANTIK MEMANG CANTIK DAN MENAWAN… HARAP HARGANYA NANTI TAK LA MAHAL SANGAT… AKU TENGAH KUMPUL DUIT NI NAK TUKAR MPV.

      TAPI GOLONGAN SEDERHANA MACAM AKU NI KENE AMBIL KIRA SEMUA TERMASUK INTEREST SEBAB SEMUA TU BOLEH MEMPENGARUHI PERBELANJAAN AKU….

      TAPI AKU AKAN TETAP ELI KETE MALAYSIA….

      MALAYSIA BOLEH!!!!!

    7. Perotiga says:

      mula2 dulu aku pakai kancil – pinggang aku sakit, pas tu aku pakai wira – telinga aku sakit dengar macam2 bunyi kat dashboard dalam kreta, pas tu aku pakai Mivy – connering macam hampeh, pas tu aku beli v6 – sakit perut aku dgn ragamnya ( gear box, servis, minyak – mampus ), at last aku beli europe car selesai masaalah2 bodoh ketika pakai keta m’sia, tapi aki tetap sayang dgn keta proton first generation orang tua aku, yang baru2 ni satu sen pun tak guna. tahun ni heboh dgn MPV malaysia, aku dah tak nak tertipu dgn promosi ” bangga dgn kreta buatan anak malaysia “, sikit pun aku tak bangga sebab semua yang dicritakan penipu untuk keuntungan beberapa induvidu………………………… sori rakyat malaysia

    8. ApisZ says:

      Yew.. Hodohnye myvi transform jd mpv.. Perodua xreti nk design sdiri ke? Dpd copy passo bek copy wish.. Apa da perodua. Not impress at all

    9. Pemandu myvi SAAxxxxL says:

      Dah 3 tahun lebih aku pandu myvi ni (model 2006). Aku juga kecewa beli kereta buatan Malaysia ini (PERODUA). Antara perkara yang aku tak puas hati adalah seperti berikut:

      1. Faedah pinjaman bank lebih tinggi berbanding dengan kereta luar.
      2. Sistem pancuan depannya lemah (bergegar kuat ketika membrek menuruni jalan curam dengan kelajuan 40km/j ke atas)
      3. Cover kerangka tepi tempat duduk mudah rosak / tertanggal / tidak teguh
      4. Alat ganti sangat mahal contoh pelapik brek depan RM3xx
      5. Tiada lampu pada bonet belakang
      6. Tiada sistem bunyi ketika mengunci kereta (kita terpaksa juga membuka pintu bagi mempastikan pintu telah terkunci atau tidak)
      7. Habuk berkumpul tepi pintu dan mudah masuk melalui bonet belakang

      ….seandainya aku ada kemampuan, aku akan MEMBELI KERETA BUATAN LUAR agar aku akan tahu mana yang terbaik…

    10. ali says:

      apalah kutuk kete mlysia

    11. amat says:

      Tiada D2, D3 dan L??

    12. amat,
      rsenye gear die leh jd manual kot..cbe tgk kt gear die tu…
      ade simbol +-…

    13. mat59clnr says:

      en kejam… mahal la kalo buleh tukar manual… kalo mcm dh kira mcm tiptronic y ada dlm chery easter mpv… tk pun mcm proton savvy auto manual… kang tkder org beli plak memahal…. mgkin guna + – tu ms nk shift gear naik bukit je kot…

    14. hmm..agknye kot…ssh nk agk kan..sbb lom ade spec kuar lg…
      tp kalo toyota passo punye mcm mne..die sme ngan passo kan…
      lbh kurg kot spec die ngan passo tu…

    15. bantalbusuk says:

      kawan2 sekelian…

      sebenarnya rekabentuk perodua ni memang dibuat base daihatsu.. semua model yang daihatsu dah stop kat jepun tuh baru perodua boleh rekabentuk semula bagi meneruskan kesinambungan daihatsu untuk pasaran asian terutamanya.. dan 80% material mestilah menggunakan design dan barangan buatan tempatan…sebab itu kalo kiter lihat dari 1st model kancil sampai la yang latest model semua perodua nih boleh plug and play part daihatsu.. ada juga perodua yang sama macam toyota dengan rege yang lagi mahak dari RUSH.. sebab nyer.. Perodua -> Daihatsu -> Toyota adalah syarikat yang berkaitan antara satu sama lain..

    16. Norman says:

      Mesti mahal MPV ni sebab direct datang dari Jepun cuma CD,Steering,Grille je pasang kat sini.Kalo harge murah dari Exora gua tangkap satu kalo kluar kat S’pore nanti.

    17. Lily says:

      Ada yg ckp lbh murah dr exora.
      Hmm..saingan2.

    18. azameel says:

      Expected price is around RM60 to RM65k

    19. Payish says:

      nak tnya,,,,,ape komen korang untk kete persona?
      nmpk menawan je ?

    20. kenoi says:

      nampaknya masih ramai tatau shareholder PERODUA yang dikatakan seken national car tuh DRB-Hicom a.k.a (Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd.-PERODUA) pegang 49% manakala Daihatsu Motor Co Ltd (41%) dan Mitsui & Co Ltd (10%)- kedua²nya JEPUN kompeni.macam mana pulak dikatakan kereta nasional plak ek?
      apa pon atas nama perjanjian maka syarat sekurang²nya 75%++ perlulah menggunakan part yang dihasilkan di malaysia…(atau kompeni malaysia).aku tak rasa PERODUA adalah kenderaan keluaran negara.
      so, jangan la compare EXORA dgn Perodua MPV D46T yg nyata byk perbezaan drpd segi teknikalnya!!
      apa pun aku rasa sedey gak sebab petronas cuba membantu proton menghasilkan enjin (E-01).tapi proton kata dorang bleh keluar enjin sindri (campro).
      alangkah indahnya jika E-01+campro…..(harus diingatkan pasti petronas masukkan teknologi F1 kerana mereka skg rakan premium BMW!!-dulu sauber..)

    21. gearboX says:

      november lama sgt…sepatutnya bulan 7 @ lapan dah keluar..dekat2 raya…
      model boleh tahan..tmpat duduk pemandu nampak agak selesa berbanding exora yang kecik…
      moga angan2 nak pakai mpv malaysia termakbul la tahun ni…

    22. Lily says:

      smart ar dashboard die

    23. Norman says:

      Ya tul tu,Perodua sekarang 80% Daihatsu/Toyota dan selebihnye Malaysian modified.Perodua cume adjust CD/Radio,Tayar,Grille dan bumper.Tengok harge Nautica sudah la

    24. twooney says:

      kat dearah mana boleh dapat rim ori dari japan or italy ..?

    25. NIZAM says:

      cantik…
      ok la..at least org yg berpendapatan sederhana mcm aku ni merasa la gak nak pakai mpv…
      sian anak2 duk berebut duk dalam kete…
      jgn la compare ngan kete2 luar…diorang tu da dlm industri ni 50 tahun kedepan dari malaysia..
      cuba tengok kete2 versi dulu2…hampeh jugak…
      papehal pun…..bagi la komen membina..

    26. Anak Malaysia says:

      ahhh…. kerete buatan malaysia bnyk masalah r…… ne la org malaysia, wat kje cam nak x nak jerk… came on la… bangun la dari tdo. dunia da jauh tinggalkan kita tapi kita still merangkak lg. tunjuk la kat org luar walaupun negara kite ne kecik tapi kemajuan membatasi negara besa. klu biberi peluang utk aku study about enjin dgn lebih dalam Insyallah aku cuba sedaya upaya utk naikkan name malaysia dari segi bidang otomotif… tapi ape kan daya aku. nak sambung blaja xde sen. so sad when i think about my MALAYSIA…..

    27. Dragon says:

      Malaysia memang BOLEH bah. Harap2 harga di Sabah & Swak sama dgn harga di S’jung Msia. Bila lagi? Kerajaan sdh janji.

    28. Baron says:

      kalau badan gemok mcm rosmah tu takyah lah naik…susah driver yg mcm najib nak drive…sempit wooo…klu size2 mcm rosmah..elok suruh
      laki beli exora jer..baru muat…

    29. rajoooo says:

      mau manyak orang boleh naik beli lori la….

    30. huuuuung says:

      sangat cantik lo. gua beli 3 . hahaha

    31. jai84 says:

      murah ke mahal yang mana satu agaknya! cantik memang cantik! berapa cc?

    32. jai84 says:

      cepat sikit keluar tak sabar nak tengok live ni!

    33. amin says:

      Dashboard nampak cantik, tapi klu materiall nye plastic mcam cherry @ exorra, baiktahyah. nampah gambar je gah.

    34. castelo says:

      helo….. beb, aku tengok seat belakang dia pun mcm selesa c kit compare MPV naza n exora. minyak kuat x?

    35. Baron says:

      takde otak punye orang.kalau sng nak naik lori, takde la engineer2 susah2 buat mpv.goblok.

    36. Joko says:

      Baron,

      Kalau dah pakai lori, boleh letak Chalet sebijik kat belakang, siap katil, bilik air ngan dapur masak, tentu lebih selesa… kah kah

    37. Baron says:

      Joko,

      tu lah.ade orang takde akal.orang cite pasal mpv dia leh cite pasal lori.tak tau la kalau dia nak letak adik bradik,anak2,mak bapak sume dlm lori.then drive dari selatan ke utara.cam ni punyi spesis pun ada ka?

    38. keretaapaapapunboleh says:

      salam…haa…sape2 yang nak citer pasal lori pegi kat sini …http://.kereta.info-lori-janganbawaklajulaju-nanti eksiden…
      ok..cam biase…keter nasional mmg tak bule nak wat apa dah ….mesti nak kena ambik dari keter luar ..camna nak buat nih ?

    39. Norman says:

      Fuh kalo minyak dia save dari Exora atau Rondo mau jugak gua tangkap sebijik.Road tax pun murah lagi.60-65K masih boleh dipertimbangkan tahun depan

    40. anujra says:

      korang sume ni kan…..tak payah cakap lagi la…..tunggu je la bile kete tu dah kuar nanti baru komen dan decide wether ok or not.

    41. atong says:

      harap2 kali ni Pickup kereta MPV ni bagus sikit tak mcm Myvi semput.
      Dah 3 tahun pakai Myvi teringin nak tukar baru plak..
      PERODUA perlu buat kajiaan kelemahan2 sebelum ni..macamana pun
      dah tak sabar nak boking..

    42. leelulumt says:

      SEMOGA KELUARAN KALI INI AMAT MENEPATI CITERASE RAKYAT MALAYSIA, JANGAN JADIKAN BUALAN KEDAI KOPI…..TUTUP PINTU MACAM TONG MILO, MACAM2 BUNYI YANG SAKITKAN TELINGA, MALAYSIA BOLEH. AMBIL KOMEN PENGGUNA UNTUK KEBAIKAN AKAN DATANG.

    43. pehhh,cun giler
      nila keter yang aku tunggu-tunggu rasanya dah jemu
      naik carens buruk aku tu lagi pun bini aku dah lama pakai myvi se
      jaki gak aku
      biar aku trade keter carens tu x dapat duit pun x per
      tak saboo nak nunggu november nih

    44. epin174 says:

      beli je…jenama produa, aku ade 3 jenama produa, memang bagus a… harga pun tak tinggi sangat… sah aku beli se…. aku buat koleksi je…produa ha……PRODUA MEMANG…BAIK PUNYA

    45. embekkkkkkk says:

      haranalp2 kali ni produa wak kluar model paling bekualiti berbanding kereta nasiona yg lps2, jgn iklan je lebih tpi kualiti hampehhh dah la alat gnti tempatan pun mahal mcm kapal miyk.

    46. azman says:

      Aku memang sokong kereta malayasia ni tapi selalunya banyak komplen dari pengguna kereta malaysia….Tak tau lah apa dah jadi dengan koporat2 org malaysia ni….hanya tau cari keuntungan dari menjaga kualiti…Ni lagi satu masaalah kenapa kereta mpv ni semuanya gear otomatik dah tau kan gear otomatik ni banyak menggunakan minyak kenapa dibuat yang jenis otomatik sahaja…kenapa tak buat jenis manual…mungkin juga lah kalau buat jenis otomatik maka senang lah kereta ni selalu masuk workshop… Dalam kerajaan suruh berjimat tapi pada masa yang sama ada pembaziran terselindung

    47. FAIS says:

      hmm..nmpk nice la perodua mpv ni…ada rezki next year blh book satu…tp hand break dia kat mn ye..? kat ruang kaki bwh mcm estima ker? if ada keluaran yg manual lg ok…coz bukan seme org m’sia suka guna kete auto…kete manual ni lg pick up & jimat minyak..

    48. FAIS says:

      hmm..nmpk nice la perodua mpv ni…ada rezki next year blh book satu…tp hand break dia kat mn ye..? kat ruang kaki bwh mcm estima ker? if ada keluaran yg manual lg ok…coz bukan seme org m’sia suka guna kete auto…kete manual ni lg pick up & jimat minyak..anyway gd luck to perodua & do the best..

    49. mohd zamri saari says:

      nampak mcm cun gak,kalau meter digital lagi cun.tp tak de monitor plak.kasi upgrate lagi skit la. baru boleh lawan exora.

    50. MKM says:

      Kepada sesapa yg pandai mengutuk je kete perodua, tak payah beli kete perodua… beli je kete lain… persche ke.. BMW ke.. Mercedes Benz ke… baru best dan mantap…. kalau tak mampu senyap je… tak pun pakai je Nissun Sunny ke.. Toyota LE tak pun Datsun 120Y… ataupun korang mohon kerja kat perodua jadik designer atau engineer… korang design yg bagus2 punye…ok?

    51. Joez says:

      Tengok modelnya nampak cantik……………………. tapi berapa harganya eeeeeeek…..

    52. wan says:

      bagusssssssssss korang semua perihatin apa-apa pun sokonglah buatan Malaysia.tepuk dada tanya hati tak pun tanya poket

    53. kalau ada duit lebih apa salahnya cari keta yang bagus.tapi hati-hati ngan bank ANDA MUNGKIN TERJERAT!

    54. Iitu handbrake pakai batu sendal kat tayar mana korang suka!

    55. din4111 says:

      suruh perodua jual murah2 skit komfom banyak orang booking……….proton VS perodua,,,,,,,,perodua lagi bagus……apamacam setuju

    56. mat kilau says:

      saya sokong

    57. kentut_kuat says:

      ramai org kat ruang ni dok citer sal sedap n xsedap. lepas tu ada yg kutuk n ada yg cover.. apelah korang nie.. ruang sebegini seharusnya kte menambah ilmu dan membuka minda. cube la jadi insan yg berilmu dan membantu insan yg lain. so….sape2 yg nak bantu aku…pls gtahu aku keta MPV pro2 yg baru ni brape cc ek??

    58. kdi says:

      kentut_kuat,

      jgn kentut kuat sgt eh.. hu2.. MPV perodua ni 1500 cc je.. tapi ok la body ringan n kecik banding ngan MPV lain.

    59. FAIS says:

      KDI x de info/gambar latest ker pasal mpv perodua ni? buln depan dibuka untuk tempahan kan?

    60. Member aku budak-budak Perodua kat Rawang tu kata boleh dibanggakan, kita tunggu dan lihat saja ok….

    61. joy says:

      gua bru cadang nk ambil wish,cancel lah baik ambil produa mpv jimat ckit harga pun ok

    62. er..aku rasa mcm aku akn still go kepada exora juga.. hurm..
      Nnt aku nak test la dia pnye drive feel macamana.

      Reason kenapa aku tak jadi bli myvi dulu pun sebab bila aku test kereta member aku, handling dia tak dapat pass my expectation. :p bapak aku punya viva pun aku test., hurm… ntahler.. my perception about produa is still the same..

      tapi aku suka dia pnye gear. semi auto?
      keta oto ni minyak lebih sket la, manja sket la, tapi standed la sekarang banyak keta oto. ramai org lebih utamakan keselesaan dari performance. standed la tu..

    63. apa2 ajer says:

      kereta ni mungkin kurang lebar kot.. tengok pm najib naik macam sempit jer.. apapun dlm nampak menawan except kerusi 3rd row nampak biasa.. kalau harga RM 56, 000 – RM 60, 000 sudah tentu MPV ni akan ambik alih kedudukan Myvi.. Lagipun zaman skrg bukan yg berkeluarga saja cari MPV tapi orang2 muda yang inginkan ruang letak barang yang lebih dan sekali sekala boleh jer angkut adk beradik kawan2 ramai2

    64. mat keta says:

      korang klu nak keta tahan lama beli je keta kebal. amcam ade BRAN?

    65. kakikete says:

      P2 mpv nih mmg nampak kecik sket bebanding exora..ok la kot.. nak kata kete luar bes pon x jugak.. skang aku pakai myvi se n wifey honda city09. After aku tukar spring myvi aku, tracking+conering sgt sgt baik dari honda wifey aku..sebelum ni aku pakai waja, aku terlalu kecewa ngan proton..adakah nilai aku beli waja dekat RM60k itu bersamaan dgn RM60 aje sebenarnye??

    66. Tokan says:

      aku confirm amik keta ni nanti.. pakai viva skang ni sempit la.. anak aku punya brg jer da tak muat keta.. so kena la amik keta besar skit.. bau puas ati.. kalo bawah 70k aku amik.. lebih dr tu jgn arap le.. warna itam stylo skit.. buat style VIP la nanti. cermin gelap.. wah!!!!

    67. Tempurung says:

      Untuk premium spec x de leather seat…dvd player pun x de…abs,ebd,air bag tu ada…kalau manual guna handbrake..kalau yg auto guna footbrake…harga kalu premium dlm RM65k….nak tgk dulu…baru boleh buat pilihan…

    68. apa2 ajer says:

      betul ke RM 65 K.. dengar lagi kurang dari harga tu

      mat keta..
      ni bincang pasal kereta la bukan kereta kebal.. nak beli kereta kebal lu ingat murah ka? tak da rm 1 juta jgn mimpi lor

    69. Tempurung says:

      x silap aku untuk premium (Auto) dekat RM65k…kalau manual lagi rendah dari harga ni….

    70. norman says:

      Hmm MPV Toyota Passo Sette kat Singapore dlm lingkungan $62-66K dapat DVD/Sport rims/Tinted films/Letaher seats percuma,Kalau Perodua jual dlm $60-62K untuk model premium baik angkat Toyota jer…Tapi kalau bawah 60K mesti gua booking!

    71. Man says:

      Saya ada nampak atas lebuhraya menuju JB Raya lepas dengan plate Singapura.

    72. Norman says:

      Dah perna bawak Passo Sette ni pada bln Mei,Sempit sangat row no 2 kalau 3 org,Seat blakang pun mcm papan.Sesuai 6 org jer naik.Moga2 Perodua dpt mengatasi ni..

    73. chot says:

      keta mpv produa rim saiz 16 baru cantik,body mau lebar dan rendah,,leh lawan exora dak

    74. amatzal says:

      dah tengok model…cantik…harga harap mampu beli…

    75. beach boy PD says:

      korang jgn kutuk kete malaysia korang pun dok malaysia gak bro.produa mpv tu bleh comvert ngan model dahatsu wa dah tgk beb set tu cun gile
      kena plak kale hitam metelik nampak jahat tuu..tinted hitam lagi peh mengancam bro pastu guna sport rim 3 pis hilang akal dibuatnya…..
      jahat gile mpv produa tu

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)