• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

PERODUA – LESS PROBLEM CAR COMPARE TO PROTON? DO YOU AGREE? PERODUA KURANG MASALAH. PROTON VS PERODUA

Last month, we already brought to you an interesting topic about Proton where you can discuss and give some opinion. That topic has become as one of the hot topic for you to discuss. You can click the link below to view that topic again.

http://kereta.info/why-proton-10-reason-why-you-should-buy-a-proton/

perodua myvi se

Perodua Myvi SE

PERODUA – LESS PROBLEM CAR COMPARE TO PROTON?  DO YOU AGREE? PERODUA KURANG MASALAH. PROTON VS PERODUA

Perodua or Perusahaan Otomobil Kedua Berhad is the Malaysia’s second national car manufactuter after Proton.It was established in 1993 and launched their first car, the Perodua Kancil in late 1994.And now Perodua Kancil had become as one of the largest fleet of car in Malaysia. You can see the Perodua Kancil everywhere. Perodua mainly produces small-compact cars and therefore does not actually compete with Proton for the same market niche.

perodua kelisa 500x374

The production of Perodua Kelisa already closed

Below are the Perodua car model:
Perodua Kancil.
Perodua Rusa.
Perodua Kembara.
Perodua Kenari.
Perodua Kelisa.
Perodua Myvi.
Perodua Viva.
Perodua Nautica.

perodua kenari rs 499x259

Perodua Kenari RS – looks more sporty than the standard version.

All Perodua cars are badge engineered from Daihatsu. Daihatsu used to own a majority stake in Perodua. That is why we can see all the Perodua models are based on Daihatsu car. Daihatsu also the part of the Toyota. We already know the quality of car that produce by the Toyota. Very high quality right?. That is why Perodua car also have less problem compare to Proton. We also heard less complaint from the Perodua owner.

Driving a Perodua is like driving a Daihatsu or Toyota right? As an example the Perodua Myvi/Daihatsu Boon/Toyota Passo or their twin Subaru Justy and the upcoming Perodua MPV.

daihatsu boon x4

Daihatsu Boon X4

You can read about the Subaru Justy by click the link below:

http://kereta.info/perodua-myvi-twin-brother-subaru-justy-gets-a-stripe-for-its-special-twincam-edition/

perodua mpv picture daihatsu boon luminas toyota passo sette mpv1

The upcoming Perodua MPV

perodua kenari aerosport 500x224

Perodua Kenari Aerosport.

PERODUA – LESS PROBLEM CAR COMPARE TO PROTON?  DO YOU AGREE? PERODUA KURANG MASALAH. PROTON VS PERODUA

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

iz

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

221 Responses

  1. protonmania says:

    perodua tak der teknologi sendiri, diorg salin and ciplak habis model daihatsu/toyota cuma tanggal logo pastu claim produk diorg sendiri punyer….
    hehehe itupun ada masalah gak…. tak caya tanya org penah dan masih pakai perodua.

  2. kej@m says:

    saya setuju, perodua kurang problem dari proton..hehe…
    kalo compny mcm perodua nie, ramai org ble buat..
    ape taknye..main tuka logo jer..bole la ckp kete x byk problem…
    sbb company asal dah tau kt mana problem die..

  3. kej@m says:

    oh satu lagi, sbb tu nama perodua..sentiasa no 2..

  4. iz says:

    Betul gak ckp korang..Perodua kurang problem sebab sykt induk diorg da tau awal2 prob kat mana & da settlekan…cara buat kete paling senang..rebadge..hehe.. Perodua nautica pun klu xsilap..pemasangannya bkn kat Malaysia..fully import..diorg pun xjagka akan dpt byk tempahan..target utk jual nautica memang kurang..

  5. Jeffrey says:

    No komen..Dahaitsu model baru banyak datang tahun ini..Perodua tukar skit saja ke kualiti minimum dan logo..siapa cakap tiada masalah..tayar viva tidak beputar dan terpaksa di beri grease salah siapa??hehehe…seperti di cakap jika kualiti seperti dahaitsu dan harga berpatutan memang tiada masalah perodua tembus pasaran ..

  6. bear says:

    klu sy plk tak sebelah mana2, sbbnya sy ada 2 produk in(kancil 98 & iswara 97).. so far susah dan berat sebelah klu kita bandingkan produa dan proton.produa tak buat kete sendiri just tukar ape yg patut untuk selaraskan harga untuk rakyat mysia..cuba bayangkan Produa buat kete dari dari pic of metal..for sure nasib akan sama mcm Proton.ape2 pun just my 2cent aje..

  7. awg1031 says:

    yang jadi masalahnye orang yang xtaw perodua ni rebadge aje..die duk kutuk proton aje manjang..padahal………

  8. blur says:

    bisness cam perodua bagus sentiasa untung apa…proton planing untuk jangkamasa panjang….tp R&d proton kurang cekap…kebelakangan nie je aku rasa ada bagus….yeler satu2 keter yg aku tk blh lupa design by proton juara…takut aku tgk……kt johor lama aku tk jumpa haritu aku pegi kl…ada lg rupanya….jgn mare ye pemilik juara

  9. Akim says:

    Perodua kurang masalah? mengarut je tu… Semua kereta ada masalah smda buatan Jepun or pasang kat M’sia atau buatan M’sia. Ini berdasarkan pengalaman saya la…mula2 Mazda 323 1995, lps tu Wira 1997, lps tu Gen2 2004 + Kancil 2007 + Citra 2009…..Kancil, minyak engine overflow kat air filter, susah masuk gear, door handle patah 3 dlm masa 1 bln (reput kut). Proton pulak selain masalah biasa, masalah part life span max 4-5 thn, cth alternator, belt tensioner, ac compressor, water pump, absorber dll. Naza pulak, emmmm lagi teruk, quality control kalau rate excelent, good, fair, bad, worst, dia punya rate mgkn bad or worst. Bayangkan defect yg jelas nampak pun boleh lekat sticker QC lulus…hampehhh. Kete Jepun mgkn finishing dia ok, tapi part dia sama je ngan buatan M’sia, cukup masa atau kalau tak nasib baik rosak jugak.

  10. oe says:

    yang saya tau, kalau sapa beli kereta perodua atau proton kereta itu lah yang baik ,kalau tak kenapa orang beli,kerata macam orang semakin tua orang itu semakin uzurlah semakin lama kereta semakin banyak rosaknya

  11. aim says:

    proton kuar juara sume gelak … honda kuar stepwagon sume diam je … apa da org malaysia ni …

    dulu gen2 kuar headlamp camtu pon ada komplen … skang sume buat lampu camtu … civic pon buat bih kuang camtu, sume diam je … kelakar la korang ni

  12. Lily says:

    Tp apesal produa lbh mhal dr proton ek?myb byr % dkt daihatsu kot..
    Kdang tu rsa x berbaloi..cth myv.Body kecik,bonet x brapa nk bsr tp hrga lbh kurang persona.Baik ambk persona,dpt sedan,rupa pun ekslusif..Ade la mbr keje cikgu yg buat plihan tu..

  13. aliselatan says:

    aloppp n salam semua! sorry aku mencelah hahahahha bukan aku nak burukan kereta malaysia! tapi memang nyata beza antara proton dengan produa! dua dua sama ajer yang proton dok tiru teknologi jepun gak matsubihi dan teknologi jerman cam pro! kalau produa teknlogi jepun 100%! bila ler malaysia nak buat reka cite sendiri dan teknologi sendiri! ehmmmm nak ikutkan proton gan produa…. lagi bagus perodua beb! bukan aper aku pakai kelisa tahun 2003 tapi keadaan masih baik lagi (banyak gak aku rabak bila dia sakit tak ler teruk sangat) tapi nak banding gan proton contoh saga BML ramai member aku merunggut macam2 masalah contoh power window problem adehhhhh macam mana tu! so kesimpulan perodua lagi bagus dari proton sekian terima kasih

  14. aim says:

    senang je buat kesimpulan … huhu

  15. ROSE says:

    SALAM… bukan nak mengutuk tapi majoriti mengutuk dahkan. ehehehe
    jus nak bagi tau, xda ke comment yang membina?
    walau apa pun kt try lah bagi idea kalau kt rasa kt bagus.
    ni lah masalah org malaysia, bab mengutuk nombor 1, tp dalam masa sama xda pun idea yang bernas dan pandangan yang bagus.
    kutuk x salah tp try give some ideA to develope our local company, especially PROTON AND PRODUA.
    TQ

  16. are-liff says:

    semua ade pendapat masing2…..
    walaupun perodua gan proton ade problem…..
    tp kenderaan dari perodua gan proton tetap meningkat di jalan raya……
    sepatutnya kita bangga gan produk kita…….

  17. paksuzek says:

    saya ada pakai kembara, beli baru, tahun 2001 simpan sampai sekarang. enjin OK. kualiti kemasan dalaman pun bagus. tak der gegar2. plastic parts pun tak der tercabut atau patah sebelum waktu. power window ker apa semua tak der masalah…..

  18. iz says:

    Paksuzek..
    betul tu..kalau nak banding org yg komplen Proton & Perodua..xramai yg komplen Perodua..papepun setiap manufacturer kereta ade masalah tersendiri..fmly aku sendiri skrg ni pun pkai Proton & Perodua..we support our national car manufacturer..walaupun sblm ni byk pkai Honda & Nissan..

  19. kdi says:

    Perodua sememangnya kena bayar royalti kat Daihatsu sebab supply technology. Tu yang harga kereta jadi mahal. Patutnye Myvi 1.3 tu dalam harga RM35k jer. dah jadi sampai RM50k. Masalah mungkin kurang sebab amik technology yang dah stable. Tapi x bermaksud xde masalah langsung. Korang gi tgk sndiri forum myvi. Sama je masalah nye ngan kereta proton.

    Kalo kite tgk, Myvi & Savvy memang bleh kata pesaing yang agak hebat la antara brand perodua n proton. Sebab Savvy ni satu percubaan utk Proton masuk market compact car yang selama ni dipegang Perodua dan Myvi plak sbagai tanda Perodua cuba masuk market Proton yang produce kereta2 utk family yang lebih besar. kedua2nya ada pro n cons.

    Tapi perodua ni kira pandaila amik technology orang n x amik risiko kena kutuk sangat. Proton kire sangat berani reka kereta sendiri dan kita adalah pengguna terdahulu Proton untuk menjadikan proton lebih berkualiti sebelum diimport keluar.

    Kalo kereta Proton yang dulu memang ada problem banyak. Tapi dengan adanya pengarah urusan baru, pengurus bahagian kualiti yang baru datang dari syarikat kereta German BMW, Proton dah banyak improve.

    Kereta yang kdi dapat baru ni Proton Saga BLM sebelum keluar, diorang buat pre delivery inspection dgn bagus. bila sampai kat tangan customer memang puas hati setakat ni. Tip top condition n xde pape complain cam dulu. Kira ok la proton dah improve.

    janganlah dok sibuk bagi komen2 buruk kat Proton pasal model2 lama dulu. Tu cerita dulu la kan. kdi pun pakai model perodua gak skang ni. Masalah pun ada jugak. Biasalah tu..

    Cuma kereta Malaysia ni kalo ada masalah orang dok complain memanjang memburuk2 kan macam2. Tapi kalo pembeli kereta import cam toyota n honda ada masalah, dorang x bising sangat pon. Maybe sebab segan la nak dedahkan keburukan kereta mahal diorang. hu2.. tapi masalah pun tetap berlaku.

    Kesimpulannya, kalau pandai jaga kereta, baik lah kereta tu, kalo x pandai jaga, memanglah jahanam kejap je kereta tu.

  20. Joko says:

    Paksuzek,
    Semua kereta kalau SIMPAN ajer sampai sekarang memanglah bagus, tak ade masalah, kalau Morris Minor tuh ko simpan dari tahun 60an pun okey gak.. hee hee mungkin maksud ko pakai sampai sekarang kut.

  21. paksuzek says:

    hahaha……pakai la joko apa pulak simpan…hahaha….

    naza ria yang SIMPAN kat dalam muzium padi kat alor setar tu mesti tak der problem kan??? kan kah kah ……

  22. Baron says:

    aliselatan

    sejak bile lak campro ni teknologi german? kalau CPS tu ade la porsche guna.tapi CPS tu dimiliki oleh LOTUS yang dimiliki oleh Proton.
    kelakar la ko nih. lagi satu Saga baru tu Saga BLM bukan BML.

  23. are-red says:

    biorla produa nk copy ker,hapa ker… bukan duit korang pon…yang pasti nyer produa mmg kurang masalah daripada proton.. proton masalah lain xder power window & meter board… hampeh!!!!

  24. are-red says:

    Biarla copy org lain ker,milo ker,tea`o ker janji sesebuah kete tu kurang masalah… buat hapa beli kete kalo banyak masalah… kalo korang rasa copy&paste technologi negara lain nyer produk tu tak bagus baik korang jgn cita pasal kete malaysia… korang bangga jer ngan kete luar tuh… yang pasti proton buatan nya hampeh… spare parts tak tahan…. hehehehehe….

  25. aim says:

    bior la proton nak problem ke apa … bukan duit proton pon yg kena kuar …

  26. are-red says:

    betul kata aim… biorlaaaaa…. duit proton tak luak pon…. yang luak pon duit korang…… kakakakka…

  27. jon says:

    Salam….ntah la klo anda rajin cek la video ni

    http://turbo-blow.blogspot.com/

    tengok kete kelisa kene pukul ngan Jeremy top gear…

    apeun aku pembeli barangan buatan Malaysia….

  28. protonmania says:

    hahahahahaha kakakakaka kogelak besor yea are red, tapi aku nampak ko bila terdesak naik gak proton hahahahaha
    tu teksi tu….. kakakakakaka

  29. archychis says:

    Ape susah sangat…cuba korang fikir…proton ditubuhkan dan dilancarkan dalam tahun 1985.Usia baru 24 tahun iaitu usia yang terlalu muda.Cuba korang imbas kembali sejarah mula2 proton diwujudkan iaitu proton telah bekerjasama dengan Mitsubishi tuk tujuan pembangunan.Dari tahun demi tahun,setelah proton pada mulanya merangkak dan kini mampu berlari sendiri setaraf dengan kereta keluaran lain.Dan atas kemampuan ini la proton gah!Jadi aku pikir tak perlulah korang nak membandingkan Perodua atau Proton sebab proton ni sekarang 100% keluaran nasional tapi Perodua hanyalah sebuah kereta 100% daihatsu yang cuma tukar logo sahaja sama juga dengan keluaran Naza.So tolong buka minda dan mata sikit.Adios!

  30. jon says:

    korang tgk ni kete perodua

    http://turbo-blow.blogspot.com/

    sape nk jawab tue??

  31. are red says:

    hahahahahaha…. mmg aku xnaik teksi… aku naik mazda jerk… heheheheh… apa korang nk pening… xpayah pening… kok korang terasa nk pakai kete proton korang buat loan beli sebijik… kalo kok korang terasa nk pakai kete produa pon sama gak jalan dia buat loan beli sebijik… kok korang rasa xnk pakai kete malaysia korang pakai la kete luar negeri apa susah…. PROTON MANIA jgn marah kiter gurau2 dan lepas kan pendapat sendiri.. PEACEEEEEEEE……….. hehehehehe…

  32. are red says:

    jonnnn… jgn hirau sgt pasal clips kete kelisa tuh… mmg da mamat omputih jeremy top gear tuh kurang ajar… lantak la dia nanti dia da mampos exsident nanti kiter gelak la ramai2… hahahahaha..

  33. azameel says:

    lol mamat tuh keta ape die x kutuk… satu dlm seribu je kot yg die x kutuk

  34. Daniel says:

    Yup…aku respect proton sebab dalam masa 26 tahun je diorang dah ada 3 buah kereta buatan sendiri. Biarpun design diorang dibuat oleh LG Consultant group, Korea…tapi tak la copy & paste. Sebab tu sebagai rakyat M’sia…kita patut sokong Proton…bukan dok kutuk jer. Aku heran rakyat M’sia ni tau kutuk brand sendiri je…

  35. Daniel says:

    Aku galakkan korang pegi beli buku Honda Myth…aku dah baca habis…tak mahal RM112 jer…dari situ korang akan tengok mcm mana Honda mula sebagai sebuah company repair basikal, repair moto, buat moto then buat kereta…

    Korang jugak akan dapat tahu berapa kali Honda hampir nak bankrupt, kena saman sebab design buruk dll…

    Sebabkan dia brand Jepun…orang Malaysia tak kutuk pun…

    Hampeh betul la dengan orang kita ni…takda semangat kenegaraan langsung!

  36. Joko says:

    Kengkawan semua yg fanatik produk tempatan… cuba baca petikan akhbar BH hari sabtu lepas ni :

    ” JOHOR BAHRU: Keupayaan anak tempatan dalam bidang mengubah suai kereta hingga mampu bersaing pada peringkat antarabangsa seperti dibuktikan dalam penghasilan kereta modifikasi ‘Jealous Ahura of Johor’ jelas menunjukkan bidang permotoran semakin mendapat tempat di kalangan rakyat.

    Datuk Bandar, Datuk Mohd Naim Nasir, berkata kereta berkenaan yang pada asalnya jenis Mazda RX-7, diikiraf sebagai kereta keenam terbaik di dunia.

    “Menampilkan corak hiasan tempatan, iaitu Kerawang Diraja Melayu, Jealous Ahura of Johor akan bersaing pada salah satu pameran permotoran terbaik dan terbesar dunia, Pameran Motor Meguiars di Sydney, Australia pada 11 dan 12 Julai ini,” katanya pada majlis memperkenalkan kereta berkenaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa (Persada) Johor, di sini, baru-baru ini. ”

    Sekarang cuba korang yg fanatik kereta nasional tuh fikirkan, kenapa punya banyak model kereta nasional yg boleh di ubahsuai dan dimekap, macam Perdana, Waja atau Satria Neo dan sebagainya seperti mana kita lihat pameran2 kereta yg diubahsuai dinegara kita, tidak digunakan untuk pameran mewakili negara Malaysia. Apa lebihnya Mazda RX7. Kenapa kerajaan malaysia tidak mempunyai semangat bangga dengan produk tempatan sekurang2nya dapat memperkenalkan model buatan malaysia diperingkat antarabangsa.

    Daniel, aku rasa cercaan hampeh tu pun ko kena tujukan kepada pihak2 yg terlibat di atas, iaitu pihak kerajaan malaysia sendiri… bravo..!

  37. are red says:

    kalo kiter tak kutuk mana nak dtg baik pada proton kan kan kan… tapi korang tgk la sendiri kiter duk kutuk proton pon masalah dia sama gak… proton bukan nk amek tahu pon pasal kritik kan org ramai… kalo dia taahu xlah kete kerluaran proton asik duk ada problem jerk…

  38. Joker's Clown says:

    Salam semua… Aloo!
    Isu y sgt menarik.aq stuju dgn semua kalo perodua lbh kurang mslh berbanding proton.tambahan 1 undi utk perodua! haha
    Apapun kita kena igt.tgk sket kat jalan raya kita… kete apa yg paling byk? kalo x perodua, proton kan? kan? kan?
    Cuba korang pikir… dgn adanya proton dan perodua nilah kita rakyat msia mampu memiliki kenderaan sendiri.ini usaha kerajaan yg patut kita kasi kredit.sbb apa, kenderaan y kita duk kritik skrg ni lah y naik kan ekonomi kita.korang bygkan la kalo xde kete2 ni semua, byk ke org mampu memiliki kete? dan 2nd car…

    Soal kualiti… aq stuju kalo ada y bangkitkan isu sampai bila kete kita dok jadi bahan gelak pengkritik kete mcm 3org dlm top gear tu.umo proton pun dkt 25 thn xsalah aq dan perodua lbh krg 15 thn.mmg ford,honda,mercedes semua perlu waktu y lbh lm dari tu utk dia jd spt arini.tp skrg era globalisasi.kita bersaing dan kita mmg terpaksa bersaing dgn nama2 td.

    Apapun aku yakin sbnrnya potensi proton jauh lbh baik dari perodua.lotus… isu VW… ni semua menunjukkan proton bercita-cita tinggi.aq rasa kita patut tabik bab ni.

    yg jd masalah hnya 1…. ekonomi dan kewangan.ini asas proton dlm setiap pembuatan kete dia.kalo x,aq yakin diorang boleh wat kete cun luar dalam tapi dengan harga yang kurang kompetitif dgn nama2 y aq sebut sblm ni.kita sbg pengguna nak beli ke kalo cmtu? aku rasa x…. dengan stigma jenama luar lbh bek apatah lagi…

    Semampunya, kita sokonglah brg buatan tempatan.org luar sebenarnya in a way akan ckp rakyat msia patriotik hnya dgn melihat lambakan kereta nasional di jalan raya kita.

  39. are red says:

    pokok pangkal nyer penguna la… beli kereta ikut pada pendirian masing2 la… kat sini aku yakin tak semua yang tak suka ngan proton… so tepuk dada tanya selera… kalo korang rasa nk support proton just go ahead proton pon ok… and kalo nk support produa pon ok… support kereta luar pon ok… tak rugi apa pon sebab korang sendiari yang kene bayar hutang tuh kan… just korang kene pikir la sendiri adakah berbaloi korang beli kete tuh dgn harga nya… so kiter sebagai penguna kita kena la pk mana yang ok kan…

  40. Joker's Clown says:

    Daniel…
    Cambest je buku Honda Myth.aq sure cari buku tu.makaseh byk la suggest buku tu.

    Kalo ada pape buku menarik y berkaitan kongsi2 ar lagi.hehe!

  41. Itik says:

    Nak tanya skit, apasal you all sokong sgt kat proton ye?. I memang tabik sebab proton mampu membuat kereta sendiri. Tetapi kualiti proton memang menghampakan.. Kalau anda fikir harga proton murah, anda salah kerana kerajaan naikan harga kereta import untuk mengurangkan saingan kepada proton. Harga Kereta Import adalah 2 kali ganda berbanding luar negara. Satu lagi soalan saya, kenapa proton masih mengunakan benda berkualiti rendah macam lampu , power window yang mudah rosak ni setelah menerima bejuta-juta complain? Adakah syarikat supplier alat alat ini adalah org yang berpengaruh? I tak kisah kereta import ke tak import ke.. Janji murah dan berkualiti serta selesa, kereta tu kereta bagus.

  42. gen2 lama says:

    kenapa saya sukaa proton?…..sebab dia bestttttttttttttt…..

    handling superb…

    kualiti rendah – agreed tapi so far kete saya ok….lampu – GEN2 saya tak pernah tukar lg lampu…masih belum ada tanda2 pudar lagi…mentol ada la sekali tukar (dah nak masuk 6 tahun pakai )..power window – ‘jatuh’ SEKALI…terus antar SC tukar…samapai sekarang ok..engine – selain part yg memang kena tukar ikut jadual…rasanya cuma speed sensor je fault sekali….RM450…timing belt – tukar 4x…murah je….

    selain tu dashboard – tip top….no funny sound..door panel – memang nampak plastik ssangat – tengah wrap ngan leather….

    seat – good…tapi dah tukar FTO bucket seat..

    engine part – 100% ori…kecuali oil filter kot….takut sc pakai barang tak ori…

    service ikut time…insyallah tak meragam…

  43. black evia says:

    btul ckp jojo.. dlm bnyak2 keta kt mlaysia keta luar gak dia pkai. knp x guna keta mlaysia.
    xkira la,per2@prton@naza@
    tmpatan?.. cuba korng byang kn aku g s.alm ari tue jmpa evo buat keta polis. tue kstam pkai bmw.
    ahli2 politik smua dok guna toyota, mcm2 lg lah..
    dok suruh rkyat sokong brg tmptan tp diaorng tue smua??..
    emm.. ksimpulan nya.. klu kita myokong brgan kita buat leh kmpen btul2
    nie x. suruh rkyat dok pkai,dorng di man gak ngan brgan luar..

    apopn aku bli brng tmpatan..kuikui..
    kalu rosak repear je.xyah dok bising2..

  44. Joker's Clown says:

    Itik…
    ko sure hrga kete import 2x ganda?
    ok.. anggap ko btul.cuba ko namakan, senaraikan kete2 sekelas proton dan perodua jika xde duti import…
    aq rasa terlalu sdkt y blh bersaing dgn proton dan perodua dlm semua hal… terutama hrga n kos semua
    lagipun kerajaan buat tu semua (duti import tinggi) utk beri perlindungan kat produk tempatan gak.kalo kerajaan x suportif n bg insentif, cmne bisnes org tempatan nk maju?

    Black evia…
    klo nak cite psl pemimpin kita x lead by example mmg byk… senang je.kita jgn jd kan diorang pemimpin lagi.cari pemimpin y lbh baik.kita ada hak memilih apa.kalo dia x bagus… kita pakat ganti lain la.hoho! isu sensitif ni… haha!

    Kepada pihak PERusahaan Otomobil Nasional semua… kami rakyat ni byk dah sokong… dok beli,pakai,promo,PERTAHAN barangan tempatan.kami kritik untuk kebaikan anda.jgn sampai sokongan dan dokongan org2 mcm kami ni hilang gara2 kalian bersikap melepaskan batuk di tangga dlm menanggapi komplen konsumer anda,kami plak berbuih2 bg komen tp mcm curah air kat daun keladi je.bisnes2 gak bang tapi kalo tiba hari org mcm kami ni dah x pikir pasal negara tapi duit,wang dan ekonomi semata2 camne?
    ko pikir la sendiri… haha!

  45. are red says:

    jgn pening pala kok rasa nk pakai best pakai jerk kete luar… kok rasa xmampu pakai jerk kete proton… nk pakai lagi murah,best dan kurang masalah xbanyak ragam pakai laaaa PRODUA… senang citer… yg pasti nyer proton banyak masalah…

  46. Itik says:

    Joker’s Clown, Harga Vios di Thailand harganya cuma 40K je.. Jgn cakap harga kat jepun lah.. pasti kau teperanjat.. Jgn terasa hati ye.. my opinion only.. Kalau nak kompetitif bukan ini caranya. kena build strong branding dengan kualiti, servis. Cuba kamu fikir kalau kerajaan bubarkan cukai kereta export camna? Tak kisah local atau import, rakyat Malaysia akan terpikat kalau kualiti bagus.. kalau lagi mahal sikit saya pun tak kisah..

  47. are red says:

    aku sokong donald duck… eh silap itik… kalo proton wira tuh dia buat elok sikit mcm subaru ker evo ker… mahal sikit pon xpa la janji kualiti ok… kau lo rosak 4 atau 6 tahun tuh biasa la kan.. manusia pon kakadang pon rosak gak… ni kan pulak kereta kan… mahal macam mana pon rakyat mesti beli nyer kalo proton buat yg best… ni tak buat macam hampeh sikit2 power window rosak… meter minyak rosak laaaa….

  48. are red says:

    produa best… da masuk 8 tahun aku pakai xda sebrang masalah pon masuk bengkel pon 3 kali jerk dalam masa lapan tahun… da habis bayar da pon…

  49. amore says:

    ARE-RED POYOS……….KO UMPAMA CHIN PENG (komunis) x de jati diri mcm kapal selam n sabut
    kejap timbul n tenggelam……glory for proton…..we appreciate u……
    not for perodua……tiru n kasi lagi low class…dh tiru model org better lagi bagus la kan..
    nie lagi hancusss…….

  50. amore says:

    gua malaupun x pkai proton n perodua tp x dela poyo mcm u…..dh la pkai u pkai keta murah lpas
    tu kutuk lebih2 plak….u like chin peng… huhuhuhuhuhuhuhuhuhuh………….

  51. abg nizam says:

    Dear All forumer,

    Pendapat akulah, Proton boleh buat kereta yang berkualiti dan canggih, tapi mampukah rakyat malaysia nak beli.. contohnya LOTUS.. mungkin korang tak tau.. Lotus yang baru ni adalah design dari proton.. tapi siapa yang mampu pakai..??? orang kaya je… okey.. kita tgk pulak Perdana.. mewah dan bergaya.. ramai ke yang mampu pakai.. so tak mustahil.. dalam perniagaan kenalah ada ambil kira untung dan rugi.. buat canggih, tapi orang kutuk jugak.. “apalah proton… jual kereta mahal2..” siapa yang cakap cam tu.. rakyat malaysia jugak… Ada tak sesiapa yang pernah kira harga barang dari pembekal.. harga besi berapa? harga getah berapa? tu belum masuk kos pekerja dan sebagainya.. susah kalau nak ikut apa yang kita mahukan.. kalau kita guna BMW sekalipun.. pasti ada yang kurang dalam pemikiran kita.. siapa yang selalu guna highway utara selatan dia kalan tau kereta mana yang banyak rosak.. kereta mewah atau Proton???? peratus mana yang tinggi…??? jom fikir.. jangan duk kutuk je… Proton bagus apa? hasil usaha anak bangsa kita. Banggalah.. aku pun bangga jadi rakyat malaysia.. pergi luar negara ramai yang bercerita pasal Proton.. Waja.. best quality kat UK.. gen2.. best selling kat negara arab.. Savvy.. kat malaysia kata hampeh.. tapi kat Thailand.. berapa banyak terjual.. sebab apa.. biar tak cantik tapi minyak jimat dan kukuh..

    Produa.. memang hampeh, cuba tengok kalau kemalangan.. ishhhh.. siannya,, ramai yang kehilangan orang tersayang.. tak ada safety langsung.. kena langgar belakang.. habis semua patah.. cam tu pun korang tak ingat.. aku pernah bawa myvi dari penang ke KL.. macam hampeh gegar.. gigil satu badan.. tu pun kata sedap..

    Kualaity kereta sekarang sama je.. korang je kena tipu.. toyota avanza.. bukan jepun pasang.. thailand dan indonesia.. yang pasang.. nama toyota tapi buat kat perodua.. hampeh.. hampeh…

    Apapun aku bangga dengan proton.. aku guna tak pernah ada masalah.. sebab ada warranti 5 tahun.. rosak parts aku tukar.. freee.. masa pakai myvi.. semua parts kalau rosak lepas 3 tahun kena beli.. proton samapi 5 tahun… best cam tu.. tak kisah mahal sikit.. janji puas hati, selamat, handling.. tip top… kalau myvi boleh turun dari trowong karak ke gombak dalam masa 15 minit.. aku tabik driver tu.. tapi dengan Persona.. dari trowong karak ke gombak hanya ambil masa 10 hingga 12 minit.. bayangkan bagaimana dia punya handling.. tak caya boleh contact aku.. kita cuba .. myvi lawan persona turun genting.. hahaha.. ada berani…

  52. Niemans says:

    I say all cars has its teething problems. The main thing is how fast car manufacturers solve the warranty issues and what sort of customer service it gives and the guarantees it won’t recurred again.

    In other countries it has JD Power and Associates ratings on customer satisfaction and ratings for companies that provides outstanding customer sales and service experience.

  53. kdi says:

    abg nizam,

    1000% aggree dgn bro!! ape yang abg nizam cakap tu semua nya memang masuk akal n urat2 otak skali =)
    Tapi sayangnya x semua orang pikir camtuh.. hmm..

    hidup proton! hidup malaysia! hidupan liar! =p

  54. iz says:

    Wah KDI n abg nizam..
    B’semangat..aku pun sokong abg nizam..hehe

  55. SiNuHa says:

    Jepun ni dah jajah kite tak habis habis lagi ke.. korang tak tau ke jepun tu dah jajah kepala hotak korang.. sbb tu korang kutuk barangan sendiri AGUNGkan barangan JEPUN… org jepun support semua barangan negara dia tau..sebab tu dia cepat maju.. Orang liter asik kutuk jer negara kiter sebab tu jepun Berjaya.. Berjaya buat kiter porak peranda..berjaya kekalkan status dia… pikir kan lah.. 1Malaysia.. Pada goverment pulak 1Malaysia tak kan capai kalu sifat rakyat masih macam ni…duti import kasi mahal lagi..support la barangan malaysia.. kereta cc bawah 2.0 jangan lah dibenarkan masuk macam zaman Tun dulu..kiter kene bagi kereta Malaysia ni establish dulu goverment k…..Peranan penting nak satu kan rakyat GoMen peranan penting nak pupuk rakyat GoMen.. GoMen pun terumbang ambing macam mana…

  56. SiNuHa says:

    Satu lagi orang kutuk proton actually nak pakai proton tapi tak mampu…sian nyer.. yang mampu perodua.. golongan bawahan ramai pakai perodua dan hanya golongan bawahan yang selalu komplen… masalah golongan bawahan PROTON harus fikirkan.. Malaysia ni ramai TAK KAYA jadi Proton kuarkan lah kereta yang mampu dibeli golongan2 bawahan yang selalu kutuk Proton ni sbb tak mampu beli..kasihani lah mereka..

  57. Joko says:

    Aduhai ..sinuha

    Ni apa cerita pasal penjajahan Jepun pulak ni. Orang jalan maju ke depan , awak masih jalan kebelakang.

    Tahukah anda negara kita telah melancarkan Dasar Pandang ke Timur pada 8 Feb 1982, dan dengan itu tertubuhnya Proton pada 1983. Antara tujuan Dasar itu ialah untuk mengujudkan kerjasama yang lebih rapat diantara Malaysia dengan kedua-dua negara (Jepun danKorea) itu terutamanya dalam bidang ekonomi, perindustrian, latihan-latihan teknikal dan akademik, program kemajuan eksekutif, penyelidikan dan pengurusan.

    Kalau manteliti kita dok fikirkan mana2 penjajah tidak boleh berurusniaga dengan Malaysia, memang naik sampan ajerlah rakyat malaysia ni, dari dulu sampai kini.

  58. black evia says:

    abg nzam,kdi,iz,sinuha..
    ye2.. black evia sokong pndpt korng kui.kui..
    apo pn proton ttap GAH..(sekuat rimau)ngaummm..

  59. black evia says:

    btul gak ckp jojo tue..eh trsasul lg joko. klu dh naik smpan cmner nak nengok myv lwn pesona trun gnting nti..kuikui..
    emm..jangan marah kwn2 just gurau je..;-)

  60. Joko says:

    Boleh black evia, taruk roda kat bawah sampan, macam skate board, lepas tuh pasang stering pakai kayu cengal, bawah tebuk lobang macam kereta Flintstone… hee hee

  61. Lily says:

    Dh bc baru t’pk smula..btul gak ckp abg nizam.Bkn apa,tringat mbr pkai viva excden dkt trafiq light merah.Dia x langgar ape pun,tbe dtg moto dr blakang rempuh smpai patah sume blakang,bumper jtuh,cermin berderai sume la.Lebam gak bdn mbr kne hentak.Myb e2 kekurangan kreta yg bntot pndek cth mcm myv,viva berbeza dgn kreta sedan yg majoriti proton kuarkan.Hidup Proton!Huhu..Mbr tu smpai skang nyesal x tggu ambk blm cz kira hrga pun lbh kurang dng viva,die t’cpt skit bli..dah bli br blm kuar.Nsb die.Ish3..

  62. kdi says:

    Yup2.. Nampak gayanya abg nizam telah merungkai segala kekliruan n hakikat nye. bagusla abg nizam punya pandangan. rajin2la komen kat KDI nih ok.. tlg2 kwn2 kita yang keliru kat dalam nih.

    dasar pandang ke timur tu pun betul gak.. sebab tu kita maju. tapi kita pandang ke timur bukan utk “sembah” dorang, kita kena jadi bijak tiru technology diorang je. dah dapat kita blahla.. cam sekarang, proton dah beralih kepada technology barat. wahh.. makin mantap jadinye.. dengan lotus handling dari europe tuh, dah bleh bersaing dengan kereta2 continental.

    sy pernah test drive peugeot 206 aka naza 206 dulu yang asalnya kereta continental europe yang bdak2 206 bangga dgn handlingnye, sejujurnya, memang x byk beza rasa ngan naik saga BLM skang. masa test drive tu masa corner pon rasa terbuang jugak. corner kat exit highway pon bleh main 80kmh gak pakai BLM. So memang banyak dah improve. dari dasar ke timur, proton jelajah dasar ke barat pulak. xkan nak dok pandang ke satu tempat je kan..

    yang bab org x mampu nak beli proton pastu beli perodua tu.. hmm.. myvi tu mahal gaks. dah sama harga persona. tapi enjin1.3 je, body comey lak tuh.. kira kaya la sapa yang angkat myvi tu.. kui2.. agak2 abg nizam dah ada calon nak berlumba ngan myvi nanti, roger2 kitorang. nak gak tgk.. haha =)

  63. JoEY says:

    Sinuha…cume nak sampaikan betapa tak suka nya dia pada perodua..tapi sinuha kene blaja banyak …..

  64. JoEY says:

    Bapak pakai kete PROTON dah lebih 10 tahun dan aku dah lebih 5tahun tapi ok jerr… yang penting pandai jaga kereta….

  65. abg nizam says:

    Dear Forumer,
    Beberapa bulan ni banyak email diterima dari member mengenai masalah seperti noise, parts rosak dan fuel consumption tinggi, okeylah, saya akan menjawab satu persatu masalah yang terdapat pada proton. Firstly, high fuel consumption, bagi saya kereta proton dah cukup jimat berbanding kereta dengan kelasnya, 1.3, 1.6 dan 2.0. memanglah kita kata minyak kuat, mana tidaknya handling memang best, so bila kat highway bawak tak ingat dunia.. pecut semacam sampai 140 kmh dan 160 kmh.. kita kena ingat, yang dikatakan ekonomi adalah sewaktu kita drive 100 – 110 kmh.. memang jimat. kalau bawak lebih.. fikir sendrilah…

    Pasal parts selalu rosak, memang kita akui.. proton hanya memasang pada body kenderaan, tapi pembekal kebanyakan adalah syarikat2 bumiputra, haruskah proton dipersalahkan??? kalau kata “YA” hantarlah pusat service untuk ganti.. kebiasaannya adalah plastic parts yang selalu rosak.. masih boleh claim dalam masa 5 tahun.. sama sahaja dengan pengeluar kereta lain, toyota misalnya.. memang tak nampak komplain.. sebab mereka keluarkan produk tidak banyak dan pembeli kereta tersebut sudah disogokkan dengan pemikiran bahawa kereta tersebut bertaraf antara bangsa. Hakikatnya tidak.. kepada pemilik produa, cuba anda tengok headlamp, rear combi dan seat bellts.. adakah parts tersebuat ada approval number seperti E’mark certification atau lain2 approval. pasti tidak.. hanya proton yang memenuhi kehendak piawaiaan antarabangsa. sebab proton menjual produk tidak melalui agen.. proton secara terus menjual kepada negara luar.. so proton telah mencapai standard yang ditetapkan antarabangsa.

    Yang ketiga pasal noise, itu yang susah sikit nak menjawab, saya telah selidik harga “pading pad” dipasaran.. memang mahal.. sekiranya proton mesasang parts tersebut, harga yang lebih tinggi akan dikenakan kepada pembeli. jadi proton menggunakan bahan yang lebih murah dan tahan bunti hanya pada tempat tertentu seperti pintu, dash board dan quarter panel. bagi saya memadailah.. tidak seperti jenama lain yang lebih bising bila dipandu laju.

    …. pemanduan berhemah menjimatkan dan mengelakkan kecelakaan… beringatlah semasa memandu….. Proton is the best..

  66. uwanz says:

    salam semua,

    Saya cukup kecewa dengan perodua viva yang saya miliki. Ni dah nak masuk kali ketiga tukar break clipper. Apa punya kualiti perodua ni bagi kat pelanggan dia. Ini soal keselamatan. Bayar mahal untuk bunuh orang ker?

    Lagi satu tiang body kat tengah yang ikat/pegang pintu belakang, kalau bukak pintu tu sampai habis boleh nampak tiang tu bergerak. Nampak sangat tiang tu tak kuat. Katalah kereta langgar ke sisi pintu kereta saya, apa akan jadi kat saya dan anak bini saya? Tiang tu lembik bebenor…….

    Apalah punya kualiti.. Dah lah bayar mahal. Rasa macam kena tipu dengan perodua.

  67. khairul says:

    aku pakai wira 1.5 GLi (M) model 2002, servis ikut jadual, dah tukar clutch, clucth pump, belting, fan radiator motor,
    itu semua memang kena tukar sebab dah sampai masa,
    masalah lain belum ada cuma throtlle body selalu kena cuci.
    apa pun aku cukup puas hati setakat ni, sebab wira aku tu belum bagi masalah besar kat aku.
    alhamdulillah…..

  68. CARLO says:

    salam…gua rasa yg masalah bukan ketenye…tapi yg pakai. bawa proton/perodua tapi berlagak mcm drive BMW,FERRARI etc Even ade yg tukar name kete dari Wira jadik Mitsubishi…Kenari jadi Daihatsu …Kalu malu nak pakai nama proton/perodua, jgn beli. Pakaila kapcai @ sikal aje…
    Kutuk2 tapi pakai/beli…buat malu je…

  69. ry's says:

    salam u all. aper2 pun sape yg dh beli produa or proton proud with u…sebab support our industry in malaysia.. memanglh semua ada malasah. samalhh critenye dgn budak baru nak merangkak, berjalan….klu nak semua perfect buat le keta sndri….(jgn marh)…klu bukan kita rakyat malaysia yg beli sape lagi??? nak tgu org U.S beli? Israel?…..n 1 more thing, klu asyik nak kutuk keta tmptn ciplak le, ape le… i suggest u angkat barg smua pgi U.S or mana2 negara…..x bbrsyukur ke tgal kat malaysia………org mati kat cni coz telebih makan……. sebab industri automotif malaysia la kita dapat mkn lebih……..org pakai ferrari pun ada masalah……lu fikir la sendri…………………….

  70. khairul says:

    kadang- kadang beli keta ni pun bergantung atas nasib jugak
    kalau beli yang baru pun, kalau nak rosak dia rosak jugak.
    beli yang second hand kalau bernasib baik dapat yang elok, ok la… jadi beli kereta ni bukan bergantung kepada jenama sangat, sama ada proton atau perodua sama sahaja, dua-dua kereta bukan forklift, hehehe

    kalau kita betul-betul paham maksud ‘kualiti’ kita akan berpuas hati dengan apa sahaja kereta yang kita beli

  71. uwanz says:

    Salam semua,

    Enjin perodua ni bukan nyer jimat minyak… Harap kat body dia yang lembik dan ringan macam tin coca-cola. Bila dah kosong isi dia, senag kena terbang dek angin. Bunyi enjin macam enjin kereta dah lebih 10 tahun guna. Klek klek klek bunyik valve dia…. Beroktua betul …

    Menyesal tak ambik Saga BLM.

  72. bujal says:

    aku plak dah lama pakai kancil..so far xde problem..kancil aku tuh tahun 1994..smpi skrg ok lagi…dah 15 tahun-xde problem sgt2…
    yang penting korang jaga minyak hitam dia jer la..penting tuh!!! pakai yg pekat sket sbb keta dh lama, engin mgkn dh byk haus..kalo pakai yg cair, minyak hitam cepat habis…bulan lepas, aku baru jer tukar brake pad sbb dh makan sblh…next month, aku pakai exora la plak…hahaha

  73. Stream Maniac says:

    Aku pon pakai Proton gak, WAJA namanya, ianya sangat bagos, antara kebagusan yg pernah ditonjolkan adalah spt berikut…

    1. Telah tukar handle pintu sebanyak 6 kali walaupun pintunya hanya ada 4
    2. Telah tukar sepasang driveshaft sekali
    3. Telah ganti power windows depan kiri & kanan
    4. Telah ganti main switch power windows
    5. dll

    Proton sangat bagos, saya mesti sokonggggg

  74. 4254 says:

    cayaa la abg nizam..aku baru ni g kelantan ngan family, bwk 3 kereta.
    aku bwk saga BLM, abg aku bwk myvi, satu lg pak cik pakai iswara..
    yg aku respect kt BLM ni cz ble bukit, speed die ok..x mcm myvi, ble naik karak trus mcm siput..pas tu bergegar..brek pad dpn slalu rosak..MMG HAMPEH !!!…skrg ni abg aku dh tolak myvi die amik kia lak…sebab dh xthn ngan prob myvi die..

  75. kdi says:

    aik? tolak myvi amik kia? model ape? spectra ke? hmm.. bukan kia agi byk problem ke dari perodua? spare part mahal, fuel consuming.. yg myvi tu 1.0 ke 1.3? Rasanya myvi 1.3 ok jer.. tapi ngan BLM memang la kureng sbab BLM torque lagi tinggi dari Myvi so kuat naik bukit.

  76. Bes Tari says:

    seronok gak baca mcm-mcm komen ni. Ada yg kritik proton dan ada pulak yg kritik perodua. Apa-apa pun semuanya ada kebenaran melalui pengalaman masing-masing. Last yr saya beli kete Viva. Setakat ni puas hati lah! Dah hampir setahun tak de masalah. Last yr, ada niat jugak nak beli Saga baru. Tapi takut….. takut tersilap beli. Takut banyak masalah. Sebab tahun 2003, ada beli Wira 1.3….. hmmm, menyesal tak sudah-sudah…. ada aje problem….. banyak sgt masalah kecik…. jadi masalah besar…. ye lah sbb terpaksa berulang-alik tempat service.

    Apa-apa pun saya sentiasa keep an open mind…. bila nanti proton dah dapat buktikan mereka konsisten dalam menjaga kualiti…. saya tak teragak-agak nak beli proton semula.

    Saya harap ramai lagi dapat beri feedback tentang proton dan perodua supaya para pembeli baru dapat membuat keputusan sebaik mungkin. 2009

  77. abg nizam says:

    Dear Bes Tari -

    Tak perlu takut nak pakai proton sekarang ni, sudah ada jaminan selama 5 tahun.. tak perlu risau pasal maintainance, rosak masuk je pusat service tukar.. tak perlu pakai duit lagi. kalau lebih 5 tahun tu tak boleh nak cakap apa dah, semua kereta macam tu sekarang… zaman dulu punya kereta bolehlah.. macam saga lama.. sampai sekarang masih banyak atas jalan.. kualiti dulu dan sekarang memang berbeza.. cuma kelebihan pada model yang boleh berikan jaminan lebih lama.

    Saya dari dulu sampai sekarang guna Proton.. tak pernah ada masalah, malahan semakin seronok dari segi perubahan yang dibuat, handling, safety, dan kos sparepart.. semua sangat berbaloi. setakat masalah kecil tu biasalah.. semua jenama ada. cuma peratus mungkin berbeza sebab proton banyak atas jalanraya..

    Bagi forumer yang belum memandu Proton, jangan hanya dengar cakap orang pasal keburukan proton.. cuba pandu dahulu dan komen.. bagi yang memiliki proton dan komen ada masalah.. (bagi model yang baru.. persona, saga, waja cps, gen2 cps dan exora) boleh mail pada saya untuk dapatkan penyelesaian. [email protected] beserta dengan bukti masalah.

    Proton is the best……..

  78. KancilBuruk says:

    kutuk2 pon tapi aku tgk keta proton n produa makin hari makin bertambah2 kat jalan raya… kalo xbagus kenape ramai yg beli? atau dorang terpaksa beli sbb xde pilihan ? ? ?

    *ini adalah 1 soalan, bukan pendapat. :)

  79. MAT GIAN says:

    AKU TAW KERETA GEN 2 CPS LG BNYK PROBLEM.TUL KE?AKU CADANG NAK AMIK HONDA CITY YG SECONDHAND TAHUN 2006 ATAU NISSAN SENTRA TAHUN 2006..
    BERBALOI KE?????

    TOLONG BG PNDPT ANDA SUMA

  80. black evia says:

    mat gian..
    ikut cita rasa ko la,klu ko btul2 mnat ko g survey dlu..
    pikir masak2.. bli keta nie bkn cam bli mainan.(cmpk sana sini bli bru).
    msalah part lg..ko survey la dlu..
    tue pndpt black evia la..
    tp..cbe tnya kwn2 yg lain ..

  81. ry's says:

    KISAH BENAR…HEHEHE 2 bulan lepas dh beli myvi 1.3….. mula2 mcm mnyesal x beli keta import…….. tp sekarang dah ok cz ckp2 myvi kurang complain compare proton memang sangat betul….. be4 this sya guna keta iswara 2thn…..then test drive proton blm….masuk je dalam keta n tutup pintu mmg rsa x puas …..start enjin dgr mcm2 bunyi entah dari mana……wira plak seat rendah sgt… rsa mcm dah duduk kat tanah…… then buat kesimpulan body proton ni x sehebat myvi…….tekan pedal minyak blm ,,,timing lama sgt…..keta belum nak gerak kita dh naik geram……..so as x user proton, memg x puas ati sesgt…..keta lama sya bg kat adik……klu x caya, test drive le myvi member lama ckit…then baru tau…..

  82. ry's says:

    tp plan next month nak beli proton blm 1.6….hehehehehe tp nak buat teksi …..sgt sesuai la cz price murah n klu pelancong asing dtg, nampak juga la kita support industri kita….hehehehe

  83. Archycis says:

    Ape yang nak di hairan kan…Produa ni dah memang 100% copy and paste jer…rase mcm tak adil la mane2 yg nak membanding2kan proton dengan produa ni..lagi pn umur proton lebih kurang 25 tahun…klu nak banding2kan pun cari la yg sebaya dengan proton…aku bukan nk cakap ape pun….aku skg ade kelisa dengan persona…aku pakai kelisa pun sebab kete tu senang bawak masuk town dan sebab hobi nak pakai set daihatsu…bab persona ni sesuai tuk travel jauh dan tuk keluarga aku…ape pn yg akan aku pakai,aku ttp akan berbangga dengan proton…

  84. rusdibakar says:

    Dulu saya pakai wira hampir 7 tahun.. Tak ada apa2 masalah pun.. Seat position memang sedap, kalau untuk perempuan mungkin rasa rendah.. Tapi bagi aku memang best.. Body selalu sangkut bila lalu bumper (kalau naik ramai).. Cuma tukar spring waja di belakang problem sangkut solved. Handling sedap banding dengan jepun yang base level entry mcm city @ vios.. Cuma masalah throttle body je yang lain2 memang superb..

  85. persono meroh says:

    hehe..salam all..aku pong paka protong jugok..stakay ni xdok masalah gapo2 pong..adik bradik aku pong pakat paka protong..xdok masalah besar2..stakat repair skit2 tu biasa lah..
    saing aku baru beli BMW 3 seris pong dok pening palo sbb byk prob..hahah
    so……….pk2 la sndri…nasib la kalu kena tu..buke smua perfect…

  86. schwan Z says:

    sronok bc sume2 komen..aku ttp support local brand wlaupn aku pkai kia…hehhe..but aku pnye impin la…1 day aku nk try wt 1 lg brand kete nsional kt mlysia ni..biar byk prsaingn..tp aku rse cm agk mustahil sb polisi krajaan yg aku pn xtau leh bg ker x aku publish 1g brand kete nsional..

    mmg dgr cm klakar tp 2 la impian aku dr kcik lg..lum cb lum tau kn..lg pn aku ni mmg jnis yg obses ngan kete2 ni..aku mnat gle kete x kre pe brand pn..

  87. kachamploo says:

    yup aku nak beli MPV produa jgn Kutuk PRODUA OOOO….heheheh

  88. mama za says:

    kalo banding produk keluaran malaysia..i go with produa laa…dh pki almost 7 year..takde masalah ..maksud sy yg melibat duit beriba-riban la..setakat pernah tuka alternater sekali.. tayar, beteri je…yg lain tip top…sesiapa nk beli kelisa tahun 2002???manual ea…tgh dok fikir nk gak rasa pki MPV produa ekekekeekek….

  89. napster says:

    aku pakai dua2 kete ni… proton & perodua…

    perodua, jimat minyal, ari2 bawa pg kerja. sesuai la utk kegunaan harian.

    proton besar sikit, mn tau nk jln2 time cuti, leh bawa family ke kawan2…

    problem tu biasa la… proton masalah sini, produa masalah sini… yg penting cara pengunaan & pandai jaga….

    yg penting kalau ada rosak, spare part tak perlu risau, mmg bnyk kat Malaysia…

  90. napster says:

    problem yg biasa aku dngr

    proton benda yg simple, power window…

    perodua yg bnyk aku dngr masalah gear ssh nk masuk…

    nk pakai kete2 import spare part mesti mahal…

  91. kdi says:

    Betul tu napster,

    Proton n Perodua memang 2 company yg berbeza n xbleh nk banding2 sangat.

    Proton buat kereta2 besar, enjin2 besar, lebih kpd family car.

    Perodua buat kereta comel2, enjin jimat minyak, harga murah utk rakyat malaysia mampu miliki.

    Proton buat design n production sndiri, perodua x design tapi just manufacture je..

    Papepon dua2 brand ni memang kebanggaan malaysia kan.. =)

  92. puyoh says:

    pada pndpt sye proton pnye mslah blum selesai lg.proton kene bwak bnyak istifar dosa2 dlakukn pd rakyat mlaysia dgn mghasilkn keta x bkualaiti lg mnyusahkn rakyat.bukn nak kondem la ,kereta keluaran tbaru kuar pn ade mslah.mcmne ni proton.kate brani brubah?

  93. master says:

    salam semua…memang menarik isu ni.semua bersangkut paut.bagi aku korang nak guna proton ke.perodua ke lantaklah korang.yang penting tengok pada kemampuan sendiri dan jangan terseksa kalau nanti diri tak mampu….kalau korang rasa mampu guna perodua gunalah..kalau rasa mampu guna proton.gunalah…….tak guna nak kutuk2 pemimpin dan engineer yang buat kete2 ni sebab diorang memang dah terima arahan untuk buat seperti yang disuruh oleh bos diorang.so….kalau rasa nak power lagi buat kereta SENDIRI…ada bran???????????????

  94. master says:

    Ni aku ada maklumat terbaru……proton tu tak mahal tapi dah pemimpin yang pegang bab perdagangan nak untung jadi dia pun naikkan harga lo……jadi dia pun dapat sipi2 tadi……memang nampak kejam tapi nak buat macam mana dah orang kuat ni yang pegang kuasa buat harga..nak harga murah tembak jelah orang ni.baru proton murah

  95. pedas says:

    kate brani brubah!tp buat keta ikut syok sdr……itulah engineer proton menghbiskn duit rkyat je..smpailah tciptanya savvy permata ht proton!!ops slap buah ht proton!

  96. mezham says:

    salam semua… – sy sgt kecewa masih ada lg orang kt yg masih lg dijajah pikirannya, tau x kwn2 masa sy di negara jepun 3 tahun lepas memang susah nak jumpa kereta yang bukan buatan jepun cth : bmw,mercedes or kete dr luar jepun..Ini menandakan rakyat diorang begitu menyokong kereta buatan negara sendiri berbanding dari luar…Tapi orang kita yang lahir di bumi Malaysia masih lagi sanggup menggagungkan kereta dari negara luar untuk dipakai malahan di kutuk sepuas-puasnya kereta buatan sendiri…sedihhh….mana pegi tanggungjawab kita sebagai rakyat malaysia..mana pegi hilang maruah kita sebagai rakyat malaysia???? — Tahun lepas sy gunakan myvi sbgai kereta utama sebelum tu sy guna kereta proton saga tahun 1989 hinggalah 2008 dgn berat hati terpaksa dijual..walaupun kereta saga lama hampir 19tahun sy berani kata kereta tue memang kereta yg tahan lasak walaupun ada beberapa barang yg perlu ditukar memang sepatutnya bila dh sampai masa ditukar..Berbanding dengan Myvi yang korang bangga2kan baru 3 tahun pakai dh macam2 bunyi kedengaran terutama pada bahagian enjin dan lower arm depan..minyak pulak makin lama makin kuat bila perjalanan jauh kalau memandu (sape kata jimat klo dari kelantan ke kl 2 kali kene isi minyak bila dikira hampir rm70 sama dgn bawa waja yang sekali isi boleh sampai kl extra 2-3 hari boleh guna) ..minta maaf cakap bawa myvi satu kereta rasa macam nak melayang huyung-hayang macam naik perahu klo bawa 130km/h belum lg 160km/h !!!…Macamtue ker korang yang menyokong perodua bole kata best bawa myvi?? – Sy penah drive gen2 1st model dari kl ke jb 180km/h memang xder rasa goyang pun macam tengah drive 110 jer..Kalau nak dibandingkan dengan proton memang jauh beza ibarat langit dgn bumi la..Dan untuk pengetahuan semua skrg sy baru saja gunakan gen2 cps..memang berbeza dri segi handling by lotus tiptop,performance,suspension is very2 good car..memang jauh berbeza memandu Gen2 cps dengan myvi tin milo kosong….Apa yang boleh sy jelaskan dan beri pandangan ialah janganlah pandang keburukan proton yang lampau menghantui diri anda selama-lamanya…yang kedua jangan dengar cakap orang yg slalu duk kondem proton terutamanya saleman perodua yang sentiasa mengaburi mata dan pendengaran anda tentang keindahan kereta mereka yang diibaratkan seperti tin milo yang berbunyi ting..ting..Cubalah pandu uji kereta Proton dan bandingkan dengan kereta produa..Andakan akan jumpa jawapanya nanti……Sekian……Hidup proton…

  97. Komang says:

    Salam…jangan bising-bising…kerajaan tubuhkan proton & perodua supaya orang Malaysia boleh pakai kereta sendiri. Nak dibandingkan dengan kereta import dari Jepun atau Eropah memang kereta mereka kualiti lebih bagus tapi harga pun bagus jugak. Kalau la takde proton dan perodua gerenti semua rakyat yang gaji 1500 ke bawah naik motor je sampai sekarang. Proton & Perodua sama bagus je. Sesiapa yg tak mampu nak beli Toyota atau Daihatsu belila Perodua & saper yang rasa nak pakai kereta buatan Malaysia pakaila Proton. Kalau kereta Malaysia semua tak bagus ape lagi pakai la Honda ke, BMW ke baru puas ati

  98. syafiq says:

    perodua tu,dh la rebadge, sebelum perodua kuarkan keta ni,sebelum tu dh beberapa dh pun model2 lain dh on the road…toyota dh…daihatsu pun dh…segala mala hal n problem ckit sebanyak dh diorang atasi, last sekali bila semua mcm dh ok, perodua plak angkut keta2 tu semua,diorang rebadge n tukar ckit2 luaran nk jdkan murah utk pasaran dlm malaysia. tu yg org duk kata perodua xbyk masalah dr proton. tp kalu ckp ttg masalah2 keta ni,xleh la nk salahkan buatan keta tu 100%… sikap drivernya jugak kne ambik kira. ada antara kita ni,pkai je reti,servis xreti2. masalh timbul,salahkan keta n brand… keta utk pemanduan biasa2 jer…dia gi wat drift la..race la…wheelly la….aiii of cos ade yg longgar sana sini wat cmtu…dh timbul masalah,kata brg2 keta tu x berkualiti n x bermutu tinggi… ape2pun sebelum menghentam mana2 @ menyalahkan sesape, selami blk apa yg telah berlaku antara kita n kereta kita sejak dr mula kita beli. dr ctu mungkin dpt jumpa punca segala masalah… :)

  99. pin says:

    saya nak ckp ckit..dua2 kereta buatan malaysia tak bgs..kalau dah byk sangat complain,kurangkan lah harga kereta tu..ni tak,interest keta dahlah mahal,harga jugak tak memadai..dahlah tu..jual keta yg murah tak full spec,byk yg kurang dan x brg tak kualiti…baik pakai motosikal lagi bgs..aku pernah pakai proton n perodua..hampeh..kalau keta proton n perodua yg baru di hantar ke sarawak dan sabah,kebykkan nya keta yg dah reject dari s’jung..aku pernah keja dealer keta proton,sbb tu aku tahu,mmg tak adil terus…lepas tu harga keta ke sarawak n sabah naik 5,6,7 ribu..apa ni beb..bkn ke kita satu malaysia..brg2 lain pun mcm tu jugak..baik tak payah lah pakai keta..

  100. Pro Perodua says:

    Proton is a bad quality car, whatever car it makes, it canot meet the desired standards. Imagine auto window motor having to change regularly. The last straw was when I had to change the fuel gauge and Speedometer of a 4 year old Proto Wira Aeroback. Since then I have moved to Perodua Cars and they are absolutely fine and of good built quality. In addition, I hope that the govt will close proton down and reduce taxes on motor vehicles and let Malaysians enjoy the many choices of cars at affordable prices, just like all the citizens of our neighbouring countries.

  101. Eder says:

    perodua mmg mslh x bnyk sbb diorng copy n paste jew…..proton x r copy bulat2 tp wt RnD n cube sendiri…lg sa2 harga kete pro mhl sngt tp kualiti x r seberape sngt lbh kurng je…nk sedap drive lbh baik beli proton,produa tuk bwak p keje sesuai r..yg pling sy x puas hati bile drive kete myvi, handling dia mmg teruk nk mampus..dh r harga mahal..minyak x gak save mne…..yg diorng ckp save2 drive 60 k/mj…same je..proton memang drive puas hati..
    sesuai tuk mereka yg inginkn kepusan memandu…mane de kete yg perfect 100%….

  102. Eder says:

    secara kesimpulannye korang nk gne kete pe e2 hak korang…..mane2 kete msti de mslhnye…kete sorong x comform r..x penah serve plak…
    antara PERODUA vs PROTON du2 lebih kurang je x jauh beza….kalu x nk mslh, tiap2 ari tukar r kete baru…compom x de masalah punye…mslh duit je….gerenti 100% perfet

  103. napster says:

    kalau nk sebut soal keselamatan perodua, sebenarnya keta2 luar negara lain pun ada juga masalah ni…

    mini cooper tu pun keci juga… sama la mcm kancil…

    jd nmpk tak adil la jg kalau kita kutuk proton bnyk masalah…

  104. Comment says:

    Pengalaman dari MyVI yang aku pakai…
    Masalah tetap ada..tapi bukan yang majorlah…kecil2an je
    1. suis power window problem – tekan tingkap payah nah turun / lambat kena tekan 2 3 kali. 3 kali aku komplen, dia org dah bikin
    – P2 dah settlekan
    2. bila brake steering bergegar2 – disc brake bengkok
    – P2 dah settlekan, ganti satu set baru maaa…service bagus (dlm 4 hari barang gantian sampai + siap pasang)
    3. ada bunyi cit cit kat area enjin – gasket kat ekzos punya hal cam tulah
    – P2 pun dah settlekan
    4. Karpet basah (bocor dari lantai bila hujan) ni masa mula2 pakai MyVi
    – P2 pun dah settlekan, ganti karpet baru…
    Kalau ada rob apa pun kereta kita kalau ada warranty lapor je. Jangan bising2 tak bertempat…malu kat jiran sebelah. Lagi satu bila lps service MyVI ni pusat service P2 akan call ada masalah tak. Ini semua adalah kisah benar dari aku yang guna MyVi.

  105. Joko says:

    Comment .. yang no.2 tuh aku pernah jumpa masalah tu, tapi kat keta lain lah, maybe masalah yg sama lah cam tu, okeylah boleh lah kasi tau jiran aku tu untuk lihat disc break dia…

  106. s_touring says:

    agak2 korang…kalau mpv exora tuh d tampal dgn logo HONDA or TOYOTA?agaknya apa la komen rakyat malaysia dgn exora tuh..n ramai ker nak beli?

  107. Comment says:

    Joko..
    yang aku senaraikan tu mmg simptom yg biasa terjadi kat MyVi. Selagi ada warranty no hal. lagi satu kalau dah tahu masalah MyVi atau kereta lain marilah kita sharing kat sini. Walau semahal mana + jenama apa pu + sebaik mana kereta yang kita beli mesti ada masalahnya. gunakakn forum2 mcm ni utk kenal pastinya agar rakan2 lain dapat ambil perhatian.

    s_touring
    mmg kdg2 manusia suka pada jenama kenderaan yang disebut di atas. sekarang pun tak tukar logo, Exora still ramai yang beli. Perkembangan yang baik…sbb yang beli Exora ada keperluan + kemampuan kepada mereka. penilaian + persepsi seseorg berbeza…

  108. Man says:

    Officemate saya baru beli Perodua, dah rosak gear box, kena tukar gear box baru.

  109. Joko says:

    Man,
    Kengkadang factory defect ni kira nasiblah dalam banyak2 ada juga yg tersilap pasang atau cuai masa pemasangan di kilang. Tapi semua kereta ada warranty so tak perlu risau, boleh bawak balik kepada SC masing2. Dulu aku pernah jumpa kawan opis beli kereta Satria GTI, tapi gearbox kaput. Nak masuk gear satu tak boleh, lepas tu dia hantar balik, tapi kena tunggu berbulan juga baru dapat barang yg baru. Mungkin kereta GTI masa tu baru keluar, belum banyak sparepart cam tu lagi.

  110. Gen2Rosak says:

    haaa ini aku setuju… perodua memang bagus… orang rumah aku punya MyVi dah nak 3tahun lebih, tapi stakat ni takde masalah langsung.. milage pon dah jauh pergi (lebih 150k)… minyak jimat, takde rosak2 pon… paling last pon stakat tukar tire…itu jer…lain2 service mcm biasa..

    keta aku gen2 baru 2tahun, dah rasa macam bawak kete pakcik aku honda 20tahun… airkon asik rosak jer skang ni… bunyi bising usah cakaplaa…huh perasaan bawak kereta aku skang mcm bawak kete kebal… bising giler & minyak macam air jer lajunye…

    Perodua memang Pro, campro memang Cam X pro…haha

  111. owner proton 96 says:

    salam…aku x nak komen lebih2..
    juz wanna 2 say..walau ape pun jenis kete 2 sama ada
    proton or perodua org malaysia kebanyakkan mampu beli jenama ni je kan??
    so hargai la kete sendiri..bukan senang nak cari duit nak bayar bulan2..
    kalo bagi lori balak pun kalo bawak nak merempit je jahanam gak lori 2..
    so fikir2 kan lah….:)

  112. Torres9 says:

    pada pendapat aku punca kereta proton slalu prob adalah disebabkan diorang nye tempat pemasangan terlampau nk kejar production…penah ade org proton cte kat aku yg diorang mmg penat keje pasang kete nie…bayangkan dalam masa beberapa saat jer yg diberikan untuk assemble saru2 kete sbb 2 ade kete proton slalu ade prob manjang….nk kejar production tapi quality xde…QC die plak hancusss….main lepas jek kete yg ade prob sbb malas nk wat keje 2 kali n wat repot…

  113. pedas says:

    aku berpgalaman dlam keje proton bru 8 thun……budak proton x de masalah…..yg bmasalah brg2 dr vendor proton mcm sial…..x de kualiti langsung!!!!!!!!contohnye bro, aku bgtau tntg brek disc dpan persona selalu bengkok….kete cantik tp brg mcm hanjing!!!!nak ikutkn smue psona akn kena pblem ni…….

  114. Eder says:

    itu yg x nk…..
    kete proton mmg de kualiti tp dia pnye komponen yg bnyk mslh…..
    ape bik brg yg kualiti rendah….x kn nk save bajet….
    yg jd mangsa…????

  115. eriz says:

    pedas,

    betol ke smpai mcm tu skali??aku pn dapat agak mcm mana brg2 proton ni kureng sket…kalau brek disc pn bengkok,susah la yg pkai persona…
    kalau ko ade pengalaman yg mcm ni,ko kongsi ar ngan kitorang kt sini…penting beb kita nak tau masalah komponen2 yg proton pkai…sbb keselamatan kete tu penting….

  116. pedas says:

    eriz >>itu je yg dpt aku kiaskn……yg lain 2 rahsia dalaman bro……soorii bkan x nak cite tp nk bg org2 bsar proton tau kualiti brg sbnar….

  117. akulah says:

    problem compare pro2 dgn proton eh?
    aku penah main tekan2 brek keta mak aku (iswara)
    terus jem brake tu. ms tu trafic lite merah.
    aku reves,dpt lps sket tp msh lekat.
    smp umah brake masak bau hangit berasap sket2.
    last2 bapak aku tpaksa cuti gi wshop.
    skang aku nak gak try myvi aku wat gitu supaya leh tau produa ada problem yang samake tak
    tapi kang xpasal aku plak cuti sok..hehe
    f.i.y dua2 yang aku compare gna dics biasa w/out abs.

  118. pak cik says:

    hi wea…..gen 2 cps ok wat mase ni…dah x de problem mcm gen 2 yg dlu…kete sporting….engin ok…ruang dalaman pn ok………smue ok la 2..

  119. kemarau says:

    Kepada Pro perodua kalau setakat kete perodua tu copy & paste siapa pun boleh.Kira perodua kete mak janda daihatsu dah balun baru perodua dpt.Dari dulu smpai skrng asyik copy & paste aje..Nak keluar mpv pun sama.Mana syok pakai kete yang orng lain dah buat.Tiru proton dulu copy & paste skrng buat sendiri.Mana boleh kete tak rosak,habis 2 mekanik nak mkn apa bro!!!!Lu fikir la sendiri…..

  120. akulah says:

    kemarau, nape ko tak sound Naza skali?
    kalu produa nk bwk masuk daihatsu boon mmg org m’sia xpakai ah keta tu sbb mahal
    kalu dulu xde keta kancil aku igt m’sia payah nk maju.
    nk gi anta anak gi skolah?
    gi keje?
    kalo xbwk msk konsep copy paste yg ko ckp
    xtau la org m’sia.
    dah tu kalu ada produa baru la ada competetor pada proton
    baru dia segan sket nk wat lebey kurang.
    …psikologi…kalo tak mmg dok takuk tu la.
    keta vios yg diaorg dok bli sdara aku kata pasang
    dikilang kat melaka.
    lambang je toyota.
    cuma QC dia sama standard dgn buatan di negara asal.
    so ko xnak hantam toyota plak?
    aku igt tajuk asal ni compare dua brand ttg mslh timbul kpd
    sape yg dah bli supaya leh jd panduan pd org lain.
    dan teladan kpd dua2 company
    ada gak diaorg leh pbaiki.
    jgn keje mhentam je
    aku kalo xde keta mampu pakai nk gi cari makan
    aku xkira dah copy paste ke ape ke janji
    poket terisi
    xgaduh dgn anak bini

  121. comment says:

    Konsep copypaste ni dah lama berlaku…dulu Ford ngan Mazda
    Positifnya konsep ni boleh mengurangkan kos yang ketara…
    Dulu diaorg nak kurangkan kos dgn konsep CKD berbanding CBU
    Apabila kos kurang ramai org boleh beli…
    Kecualilah kereta2 yang high end cam Roll Royces…mmg buat utk jenama tapi ada negara yang ciplak konsepnya.
    Masyarakat pun dah bleh terima konsep ni…kalau tak takkan sale P2 konsisten.
    NISSAN pun ada kerjasama ngan Renault walaupun bkn konsep copypaste design secara total. tapi teknologi gunasama.

  122. pak cik says:

    thanks je….blanje la mnum

  123. pak cik says:

    ooh cik AKULAH….ko ckap jgn sdap mulut je…kepale otak ko vios psang kat mlake!!!!!main sdap je ko ni….tp skrg kite dah brubah x copy2 lg bdoh…

  124. akulah says:

    kdi
    blh mtk tolong sket?
    pasal p2 servis center
    mmg sll diaorg tipu cust ke dgn suruh tukar
    barang yg xtentu pasal
    cth nya filter kabin aircond
    padahal milage baru 20k
    kali kdi rasa lua topik, jwb pvt dlm email saya pon blh

  125. kdi says:

    Akulah,

    x ada pon kdi dgr kes macam tu. tapi apa2 pon bleh jadi kalo berniaga x jujur. tgk la certain2 je yg buat macam tu. untuk elakkan perkara tu berlaku senang je, tgk dkat manual kereta tu ada cakap setiap servis brape km kena tukar ape. kalo die ada cuba tukar benda lain, report je kat pengurusan diorang. x susahnye.. yang penting kereta kita selamat..

  126. azie says:

    tgh plan nk beli kete ni..yg plg sesuai tuk pompuan…xde la nk gasak sgt…tp nk yg manitainance x tgi la..senang nk jage..setakat jage air n check minyak itam ley la…x tahu nk beli myvi ke proton…huhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>