- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • PERODUA ALZA PROBLEM CHECKLIST AND SOLUTION

    New contribution by Hazlan

    Message:  Salam.
    Saya pakai MPV gak (Avanza 1.5A) tahun 2008. G.Livina, exora dan Alza tak kuar lg. Tapi nasihat saya search problem setiap model sbb sekarang dah banyak choice. Baru tahu model yg sesuai dgn kemampuan. baca kat link ni :

    www.alzaclub.net/forum/14-perodua-alza-problem/220-checklist-masalah-perodua-alza-dan-penyelesaian
     
    yang lain2 cari sendiri la. Jadilah pengguna yang bijak!
    PERODUA ALZA PROBLEM CHECKLIST AND SOLUTION

    PERODUA ALZA PROBLEM CHECKLIST AND SOLUTION

     
     Below is the list of Perodua Alza Problem and how to solve the problem :
    1) Masalah Bunyi – Bunyian dari tingkap
    – Punca : ia dtg dari cermin kecil sebelah side mirror sebelah kanan.. dan dia ckp keluaran tahun 2010, masalah ni takkan timbul. [ty: bro @sacredturd]
    – Penyelesaian : hantar ke SC letak silikon Hitam 2 settle. * info : @obes295
     
    2) Bila Brek Berbunyi
    – Punca : tidak pasti sama ada berpunca daripada keadaan brek yang masih baru.
    – Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center
     
    3) Bunyi Enjin Kuat pada kelajuan 110-130
    – Punca : ?
    – Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center
     
    4) 3rd Row Seat side Kanan Panas bila Pemanduan lama
    – Punca : ekzos di bawah seat tu sebabkan kepanasan?
    – Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau ianya adalah kes terpencil?
     
    5) Bila hujan turun bunyi bising dari atas kereta Alza macam duduk dalam rumah beratap zink. Dah pergi ke SC Perodua (servis pertama 1000km)
    – Punca : dan jawapannya bunyi tu sama dengan semua kereta keluaran Perodua. Kalau betul pun saya tak ada masaalah dengan kereta Proton (tak kan Proton lebih baik ?).
    – Penyelesaian : Pergi buat sound insulations
     
    6) Rustproff bawah kereta Alza tak dibuat 100% covered. Saya jumpa few sections di undercarriage yang tak di spray dengan rustproof coating. Potential untuk berkarat.
    – Punca: robotic spraying program tak betul.
    – Penyelesaian : –
     
    7) Paint coating yang tak sama tebal (nipis pada bahagian bend) pada badan kerata Alza.
    – Punca: robotic spraying program tak betul.
     
    8) Bila Pasang Aircond Berbunyi Cit Cit Cit (mcm tikus)
    – Punca : Aircond Belt tidak ketat
    – Penyelesaian : hantar SC dan suruh ketatkan tali belt.
    Please follow and like us:
    error

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    2 Responses

    1. Hatta says:

      Saya ada alza 2010..masalah kadang2,rpm jatuh dah engin mati..apa resolusi?

    2. Halina Ismail says:

      assalamualaikum, sy nk tanya knp gambar AT terpapar di meter dan menyebabkan kereta tersentak dan ade x cara untuk untk baiki

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)