• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

Perodua Akan Keluarkan Model Lebih Besar 2009. Adakah Perodua MPV?

 

perodua mpv interior

Perodua MPV yang seiras rekaan myvi

Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua), menyatakan akan mengeluarkan model yang lebih besar selepas pelancaran Perodua Nautica pada 9 Mei lepas.

Pengarahnya, Datuk Hafiz berkata kenderaan baru itu akan berada dalam kategori MPV ataupun SUV. Tapi memandangkan SUV baru iaitu Nautica telah dikeluarkan pada tahun ini, ini secara tidak langsung menerangkan bahawa Perodua akan mengeluarkan MPV pada tahun hadapan.

Katanya, setiap 2 tahun, Perodua akan mengeluarkan model baru yang hebat. Seperti Myvi pada 2005, Viva pada tahun 2007 dan pasti ada model baru yang mendapat sambutan hangat pada 2009.

Melihat kepada model jarak 2 tahun itu, dijangkakan MPV yang berasaskan rekaan Myvi juga akan dikeluarkan. jika dilihat Perodua masih tidak lari jauh dari rekaan myvi seperti viva dan nautica yang mempunyai ciri-ciri myvi.

Yang pastinya pembeli mengharapkan kenderaan MPV baru perodua yang mempunyai design unik dan tiada iras myvi pada akan datang.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

188 Responses

  1. mankromok says:

    wah2.. Perodua pun nak kelua MPV ka? lakaran myvi MPV tu ade skit kureng. =p

  2. BONIFACE PAUL BANTA says:

    WOW …. THATS WAS GREAT FROM PERODUA. I WAS AMAZINGLY IMPRESSED LOOKING AT THIS NEW PERODUA NAUTICA
    BUT THE PRICE QUITE NOT REASONABLE.. BECAUSE PEOPLE WILLING TO BUY IMPORTED CAR THAT’S MORE CHEAPER THAN THIS.
    BY THE WAY, I’M PROUD OF YOU PERODUA.. YOU ARE JUST MAKING A DIFFERENT

  3. lamki says:

    harap-harap jangan macam rupa rusa sudah

  4. joe says:

    semoga perodua dapat mengeluarkan mpv atau suv dengan ubahsuaian myvi sekarang kerana nampak elegen dan sporty

  5. fauzi says:

    harapan agar sentuhan body mpv lebih kelainan dari yang ada..tingkatkan lagi kualiti dan semoga permotoran malaysia semakin maju selangkah lagi kehadapan.

  6. faiez says:

    saya sokong perodua.either suv or mpv, hope the price is reasonable lar compare dengan nautica yang agak tidak munasabah harganyer.

  7. man says:

    paling tidak pun mcm honda jazz baru ke?….sporty tu,sokong 100%

  8. Kim Allen says:

    4wheel Nautica’s price is a bit expensive bcos, its not locally made, its imported all the way from Japan 100%, where else Rush manufactured from Indonesia and just a 2-wheel! Very good car and value buy compare to Rush. Seriously.. You can ask the dealer. I did it already. If not all this while, I was cursing bcos of the price! I was totally wrong..Anyway..GO PERODUA!!!

  9. Agak-agaknya berapa ya harga MPV ni….. 60K? 70K? atau 80K? Apa yang perlu, mestilah mampu dibeli oleh pengguna.Saya pun minat juga.

  10. mr mato2 says:

    blah er produa….semua nak copy paste. x bleh di banggakan pasal x buat r&d langsung. semua model2 yg diubah semua di lakukan oleh daihatsu. klo cam 2 sampai kiamat er x pandai2 nak cipta kereta sendiri. cube tengok proton, walaupon dia pon ade tiru kereta lain tp pengubahsuaian di buat sendiri oleh proton. mcam nie baru pandai. hehheheh weh, sape yg pakai produa 2 alang2 baik pakai toyota or daihatsu terus. pasal semuanye same…juz tukar logo. haprak betoi!!!!!! weh buruk2 proton pon dia buat r&d sendiri er weh!!!!!!

  11. jeeb says:

    ya, perodua ciplak je lebih, sebenarnya keta jepun, jgn beli perodua, belilah proton, sokong barangan kita. jgn jadi bodoh wahai rakyat mesia.

  12. azameel says:

    napela nak kutuk2, bukan jadi apepon, tambah dose je, kalo nk comment pon biarla constructve, biar jela perodua buat ape yg diorang buat, as long as die bg org peluang bli keta2 yg murah n bsesuaian(except nautica), kalo sape yg x suke perodua xyah la bli, straight away bli proton tu.kalau nk pkai daihatsu atau or toyota mahal plak harga die.

    upcoming perodua mpv ——-> http://kereta.info/upcoming-perodua-mpv-toyota-passo-settedaihatsu-boon-ruminous-picture/

  13. carnary says:

    Perodua telah dimiliki oleh Daihatsu @ Toyota melalui pegangan saham yang telah dijual oleh syer syarikat di Malaysia (kalau tak silap aku UMW). That’s y la design @ model sama cam Japan models kecuali spec & kualiti aje yang berbeza. Sebab tu juga la Perodua boleh produce new engine @ technologies compare Proton yang 100% Malaysia punyer. Perodua bukan 100% Malaysia lg.

  14. muhamad says:

    cbe reka bentuk yang len..setakat nie same ngan byk model jepun lah…….cm boring lak tgk………..kali nie buat yang btl2 meletop punya……MALAYSIA BOLE

  15. muhamad says:

    bole buat tp mesti savety n lawa

  16. mrbravo says:

    agk2 la nk komen pun,bkn smpai mengta kt org xtntu psl.utk apa,xdk apa2 ksan pun.jgn smpai org letakn mntaliti kta pling dbwh & sng dpjak2kn..kta ada plihan msing2,ko suka ko amik,ko xsuka xpyh la.org tdk mmksa & tdk mewajibkn kta pun utk mmbeli smua jnis yg dkluarkn.proton ada lbih & kurngnya,pro2 pun ada lmah & trbaiknya..sma jgk dgn jnama lain skali pun.skurng2 kta dpt brsaing scara sihat dlm memajukan sktor outomtive tnh air.KPADA PNGUSAHA2 YG TRLIBT TRUSKNLH MNGHASILKN SESUATU KELAINAN DLM INDUSTRI KNDERAAN DR MASA KE SMASA YG BOLEH MMBERI KESAN KPD SEMUA.MAJUKAN LH IDEA UTK MALAYSIA DN BNGSA TNH AIR KITA.

  17. dee says:

    hodohnya keta.. org2 yg buat keta ni nak malukan org malaysia ke,, tk fikir ke dek org lain nampak org malay naik keta hodoh, entah idea bodoh sapa la buat keta ni,, tk bole ke buat cantik sikit baru la malaysia bole,, oy korang yg buat keta tu, letak jawatan la woi,, kitorang pengguna ni malu la bawak keta idea bodo korang,,,

  18. zam says:

    wat ape nak oter lagi ngan kete myvi tu..??? kalo nak buat MPV buat laa design baru…sporty…baru laa best buat mcm wish tu ke,jazz je…!! sure ramai rakyat malaysia beli…lagi 1 murah..!!! semua org mampu tuk membelinye…mcm viva tu..!!!

  19. Vee Vee says:

    tak kesah sangat ler rupanya iras2 yg tegamak nak naik sudah le, tp yg penting ciri2 keselamatan yg diutamakan bukan keuntungan jer.. engkau org ada prasan tak yg kete buatan m’sia ni asal jer exsiden abih kebyakny cepat jd arwah.. agak2nya dicipta utk kurangkan jumlah bilangan rakyat ko apo..?

  20. Nizar says:

    Saya sokong PERODUA 100%. Biarlh ape pun orang kata tetapi kereta yg dihasilkan perodua jauh lebih berkualiti berbanding persaing. Saya sendiri pengguna PERODUA iaitu PERODUA MYVI. Untuk makluman anda semua, design TOYOTA PASSO, DAIHATSU BOON dan PERODUA MYVI adalah direka bentuk oleh orang yg sama asalnya iaitu rakyat MALAYSIA. Bukankah ini satu kebanggaan kita semua sbg rakyat MALAYSIA? Dari rekaan BELIAU lah pihak syarikat menerusi designer2 masing membuat R&D bagi mengubahsuai n penambahbaikan terhadap model tersebut. Tidakkah kita bangga bila melihat hasil BUAH TANGAN BELIAU telah mendapat permintaan HANGAT di seluruh dunia? PERODUA juga telah mengharumkan nama MALAYSIA di persada dunia dengan hasil2 keluarannya. Janganlah kita sebagai rakyat MALAYSIA sendiri memburukkan hasil BUAH TANGAN negara sendiri. Macam mana nak negara luar RESPECT ke pada negara kita kalau rakyat sendiri merendah2kan hasil buah tangan negara sendiri? PERODUA dan PROTON telah memberikan sumbangan kepada negara tapi apa sumbangan saudara2 dan saudari2 sekalan kepada negara? Fikir dan renunglah. Apa2 pun x kiralah PROTON @ PERODUA atau mana2 syarikat MALAYSIA sekalipun, usuha anda saya sebagai rakyat MALAYSIA akan terus menyokong 100%.

  21. amat says:

    gua sokong perodua…perusahan automotif kedua malaysia….gua yakin, MPV perodua pasti meletup arrr..macam MYVI…tengok arrr, bonus perodua bagi pada staff dia…6 bulan beb….kita nantikan MPV perodua…

  22. malado says:

    yess, mpv p2..sure cun macam myvi..compact mpv..harap2 jangan la macam train komuter exora….size nak lawan alphard, estima, kia karnival, ..tapi enjin ciputttt……:P

  23. malado says:

    pengguna p2 bijak,..pengguna proton bajak :P

  24. luqman says:

    Apsal kalau model MPV je kebanyakannya kedekut sangat nak luaskan sedikit tempat duduk belakang sekali.Apa salahnya tarik ke belakang sikit biar lega kaki orang dewasa nak duduk.Harap Perodua tak terlepas pandang perkara ni.

  25. memek says:

    Apasal……kutuk Perodua?
    korang tak tengok Model Proton tu macam peti Ais pun ada laa…

  26. rambo69 says:

    gUA KALU ADE DUIT…TAK MAIN LE KETA MALAYSIA….bELI YANG IMPORTER BARU UMMMM (tAPI CUKUPLAH SKADAR PAKAI KETA PERSONA se) PECUT GAK STAKAT 180KM/J TAK DE MASALAH……

  27. claire says:

    macam myvi kena tarik bagi panjang je..

  28. Azrieka says:

    Mender lah korang nih kutuk pasal keta….korang kutuk ke puji ker yang dapat untung pengeluar kereta tu jugak…masing2 ada pendapat masing2 kan tak kesah lah yang nak kata myvi tu lawa ke yang nak kata pesona tu pecut ker…yang penting korang puas hati dengan apa yang korang ada…macam aku pulak pakai wira aeroback 1.3 jer sebab tu jer yang aku mampu….dari tahun 2001 aku pakai keta tu. major problem lom pernah lagi….alhamdulillah sebab keta tu pun dah banyak jasa pada aku…bersyukur jer lah dengan apa yang korang ada skang tak payah nak kutuk mengutuk wat tambah dosa jer….Dulu masa Poroton keluar kereta pertama Malaysia sumer orang nak beli kereta tu dan bangga…enjin Mitsubishi, lampu terang aircond sejuk…..bila wujudnya Perodua pulak Malaysia mula kuarkan kereta kompak mampu milik Kancil, jimat minyak dan cantik…..apa pun bersyukurlah korang sumer sebab Malaysia ada teknologi dan ada kemampuan untuk mengeluarkan kereta buatan sendiri (tak kisah lah ciplak ke apa ke) for sure la bila kereta2 model baru tu ada kat showroom orang yang mengutuk tu la antara pengunjung yang akan singgah….

    P/S : tadik ushar website Paul Tan nampak MPV perodua nih cam Toyota Passo Sette..anyway aku bangga beli kereta Poroton sebab diilhamkan oleh Perdana Menteri Malaysia yang paling aku sayang……

  29. Wan-Kuantan says:

    Ini adalah sekadar pandangan peribadi saja baru-baru ini banyak pengeluar kenderaan yang berlumba-lumba untuk mengeluarkan pelbagai kenderaan MPV untuk memikat hati rakyat Malaysia tapi ada yang sedar atau tidak produk yang dikeluarkan itu sebenarnya tidak berkualiti dan kos selenggaraannya yang amat membebankan rakyat.

    Walaupun kita sudah merdeka lebih 50 tahun, syarikat pengeluar kenderaan tampatan kita sudah pun berusia lebih dari dua dekat tapi produk yang dikeluarkan belum cukup membanggakan kerana terlalu banyak rungutan yang didengar disebabkan banyak masalah yang dihadapi oleh pengguna yang menggunakan kenderaan tersebut. Contohnya masalah enjin dan kegagalan aksesori berfungsi dengan baik masih banyak kedengaran oleh pemilik-pemilik kenderaan tempatan. Walaupun jaminan diberi sehingga 5 tahun atau 175,000 KM perjalanan kenderaan tetapi ianya tetap membuat pemilik kenderaan tempatan tidak berpuas hati kerana terlalu kerap masalah itu berlaku dan terpaksa ke pusat servis yang berhampiran dan masa juga terpaksa dibuang untuk menunggu sehingga kerja selenggaraan siap.

    Harapan saya sebagai rakyat Malaysia, produk yang akan dikeluarkan nanti biarla berkualiti dan ekonomi untuk golongan rakyat yang berpendapatan rendah supaya lebih ramai yang akan menikmati faedahnya demi kemakmuran dan pembangunaan ekonomi negara kita. Saya bangga dengan produk tempatan tetapi masih kecewa dengan kualitinya. Harapan saya semoga segala kelemahan yang perlu diperbaiki supaya rakyat lebih bangga dengan produk tempatan yang boleh diiktiraf dimata dunia. Terima Kasih.

  30. pu3wan says:

    peh!!!cayolh perodua kalau btollah paten cm myvi, memang best cunn tu…cimpare dgn brg jepun senang skit masuk brg jepun canggih r……

  31. pejol76 says:

    persona pecut 180 km cuba brek mengejut berapa km baru berhenti. Cuba bawak 180 km MYVI SE lepas tu brek dan ukur plak jaraknya. Ataupun cuba tengok kat jalan kebanyakan MYVI kemek kat bonet dan bumper belakang tak cat. Tanya diaorang sapa yang langgar tentu jawabnya proton. Percayalah

  32. ciciciii says:

    keta punya pasal pon mau gaduh ka…

  33. Norman says:

    Keta ape pun kalau skil mcm sampah,Tak tahu undang2 jalanraya pun tak gune.Kalau terror sangat pegi test kat track.Anyway kalau power to weight MPV ni ok gua teringin nak tangkap satu tahun depan..

  34. PERODUA MPV 2009 – INGATAN KEPADA PERODUA FIKIR BAIK-BAIK JANGAN SAMPAI PERODUA MPV 2009 DICEMUH OLEH PENGGUNA KERANA UNDERPOWER ATAU TIADA POWER .BAIK PERODUA MAHU PUN PROTON KELEMAHAN KETARA MEREKA IALAH TIDAK TAHU SAMA ADA KENDERAAN YANG BAKAL DIJUAL KEPADA PENGGUNA MEMUASKAN HATI PARA PEMBELIN . COMTOH DULU BILA PERODUA LANCARKAN MODEL KEMBARA 1.3 TIDAK MENDAPAT SAMBUTAN MENGGALAKKAN KERANA TIADA POWER SEHINGGALAH PERODUA KEMBARA DINAIK TARAF KEPADA PERODUA KEMBARA 1.3 DVVT . MASALAH UTAMA PERODUA DAN PROTON ADA DUA

    1)-SELALU KELUARKAN MODEL KERETA YANG SEMPIT
    2)-SELALU MEMASANG ENJIN YANG BERKUASA RENDAH CONTOH ENJIN 1.3 , 1.5 DAN 1.6 DAN TIDAK MEMBERI PILIHAN KEPADA PARA PENGGUNA TIDAK SEPERTI TOYOTA . CONTOH TOYOTA AVANZA ADA MODEL 1.3 DAN ADA JUGA MODEL 1.5 JADI PARA PELANGGAN ADA PILIHAN.
    3)-ORANG-ORANG MELAYU YANG DUDUK SEBAGAI EKSEKUTIF DI PERODUA DAN PROTON SUKA HATI MEREKA KELUARKAN MODEL KERETA MEREKA FIKIR MEREKA SUDAH PANDAI DARI TOYOTA MOTOR . BILA KELUAR MODEL PERODUA DAN PROTON HARGA TENTU MURAH DARIPADA TOYOTA TETAPI SIMPAN DALAM STOR SAHAJA . MODEL TOYOTA MAHAL TETAPI DIBELI DAN MENJADI IDAMAN PARA PELANGGAN KENAPA ?

  35. TOLONG SEDAR PERODUA DAN PROTON !

  36. labrat says:

    En. Idris, Heran juga ye.. kenapa proton savvy jualannya laris di Thailand walaupun harganya lebihkurang honda city & toyota vios disana (AFTA implementation).. Kalau di Malaysia mesti ramai beli kereta Honda City & Vios yang tak seberapa tu jika harga macam di thailand.. Kenapa? sebab mentaliti orang malaysia lebih kepada brand semata2, dan bukannya pada kualiti @ performance kenderaan.

    Sebenarnya brand bukan penentu kualiti sesuatu produk.. Kita boleh tengok contoh IBM, Acer yang merupakan pengeluar laptop terkemuka suatu masa dahulu ttp apa dah jadi sekarang? Kenapa Model Toshiba & Lenovo pula menjadi pilihan pengguna? Contoh kedua pengeluar telefon bimbit motorola yang gah pada suatu ketika dahulu, tapi sekarang syarikat yang baru ‘merge’ sony ericsson dah boleh potong jualan motorola. Motorola hanya boleh fokus kepada walkie talkie sahaja, pasaran telefon bimbit sudah ketinggalan.

    Begitu juga dengan kenderaan, mungkin untuk cc 2.2, 2.4 keatas toyota dan honda boleh dibanggakan tetapi cuba bawak kereta city & vios @ altis, kenapa rasa tak sedap langsung? Begitu juga dengan Nissan, kenapa Nissan Grand Livina ada banyak masalah kara, gearboxt dsbnya, tetapi masalah ni tak berlaku pada nissan vannete.

    Kesimpulannya setiap pengeluar ada killer product & ada sesetengahnya tak berkualiti langsung. Brand bukan penentu segalanya.

  37. labrat says:

    Satu lagi, kenapa honda EX5 yang thailand pasang sekarang berbeza dengan EX5 model awal 90an? Apa komponen tempatan yang thailand pakai untuk model EX5 sekarang sampaikan baru satu tahun pakai dah macam nak luruh enjin, tak macam C70 @ EX5 saya 10 tahun dulu?

    Kenapa kancil model lama lagi baik kualitinya berbanding kancil lampu bulat yang dashboardnya bergegar bila idle?

    Mungkin en Idris ada jawapannya?

  38. Norman says:

    Sebab banyak org asyik pikir Keta Jepun dan omputih tu bagus sangat!Sebahagian komponen enjin BMW pun made in China org banyak tak tau je.Merc skrg dan dulu kekuatan body beza sekali.

  39. labrat says:

    Betultu Norman.. Kesimpulannya mentaliti penentu kualiti produk. Kenapa org kata Lori TATA (buatan India) tak ada pickup berbanding HINO (Buatan Jepun)?. Cuba tengok di pergunungan himalaya, lori TATA bawak lebih muatan batu-bata rilek je, Kadang2 orang pun naik sampai bergayut2.. Siapa yang pernah pergi ke kashmir & simla boleh tengok pickup ke tak lori TATA ni atapun boleh tengok cerita Hindi..

  40. yongrisha says:

    dok tggu mpv perodua nih… dah tgk mpv proton exora.. tp sekadar tgk je la…

  41. wAkwaGoN... says:

    aku pkai wagon yg zaman tok kaduk dolu2 tu relek je. x yah ar gaduh2 pasal kete. kete mana yg suke bli je. xyah kutuk2 kata2.

  42. ayu says:

    mampu beli guna pakai…x mampu diam..pakai keta sorong sudahhh

  43. yongrisha says:

    ada sapa2 boleh bg tau tak kete naza ria ok tak.. tq

  44. PuteraTMJ says:

    Ini betul bukan main2, beta dah dapat tempahan out let kat perodua nak wat launch tak lama lagi seluruh malaysia (MYVI MPV)…
    Kalau tak caya tungguuuu…

  45. PuteraTMJ says:

    Beta rasa kecundang MPV EXORA ni…..Sbb ape Pro2 MPV pakai engine daihatsu minyak jimat giler…Mungkin ramai yang cancel booking EXORA pada masa itu…May be on Sep or Nov this year…

  46. PuteraTMJ says:

    SAUDARA IDRIS BIN LAJAHMANJAK,
    Saudara ni komen atas dasar apa? Dasar anti kereta Malaysia ke? Atau main komen sauk aje…
    Macamne malaysia nak maju…Asyik nak kondem je…bukan komen yang membina…Nak kuarkan keta ni…bukan macam wat kopok leko..Sbb tu setiap pengilang ada guide Line upgraded..berperingkat sehingga ketahap GLOBAL…Cuba kita pandang negara German yang dulu macmne..dan sekarang macamne…Sbenarnya negara malaysia ni baru nak maju dari segi permotoran dan dah pun keluar negara..yelah walaupun teknologi kita sudah ketinggalan 20th dari pengeluar kereta antarabangsa..Tapi sekurang2 nya kita ade pengeluar…mungkin suatu ari nanti Malaysia akan mengeluarkan keta mewah standing BMW or Merc…Anak cucu kita juga yg merasa…Bak kata pepatah “Sikit2 lama2 maju” “Biar org ketawa nanti kita ketawa” “Bersusah2 dahulu bersenang kemudian” jangan lupa tu pepatah melayu.

  47. PuteraTMJ says:

    yongrisha,
    U boleh lihat kat blog Naza Ria…bertapa banyaknya penguna kenderaan NAZA komplen…(SANGAT TAKUT) beta nak beli

  48. smartoot says:

    smart jgk mcm jazz… kira bagus la engineer ngan designer org kite buat..cayalah bro.. mesti bleh jual punyee..

  49. yongrisha says:

    TQ PuteraTMJ sbb tlg jwb… sj jer tanya…dok survey2…. mmg ada cite2 nak beli mpv….tggu mpv perodua…

  50. bdk mlysia says:

    x yah gaduh2 ler…udah2 ler tu.pakai je la keta pe pun, janji buatan malaysia..bukan buatan amerika!

  51. ahmad says:

    nak tubik mpv la plk?kete ni pun x abih bayar lagi ni.x sempat ambo nak kejar kete ni.kita bagi kat org lain la beli……

  52. bigbro says:

    betul5x….asyik duk kutuk barangan buatan malaysia je, bagi cadangan kan lebih baik. Ubah sikap org melayu yg suka memperlekehkan bangsa sendiri, sejarah telah mengajar kita, teguhkan jatidiri kita sebagai org melayu

  53. bigbro says:

    setakat ni saya masih setia dengan wira 1.3 dan kancil 660 saya, itulah yg terdaya yg saya mampu pakai dgn budget bulanan mampu pakai. Kira serilah, produk proton 1 dan perodua 1, ada kelebihan dan kekurangan masing2

  54. sasayo says:

    saya pun tengah tunggu pelancaran perodua mpv.kalu cun dan ok boleh booking la.harap ia baik seperti yang digambarkan…

  55. M.hafiz says:

    saya bangga dgn proton mahupun produa..
    setiap keluaran ade pmbaharuan dr segi kualiti dan design…
    saya percaya akan dtg proton dan produa mampu beri saingan yg kuat terhadap pengeluar asing..
    kini saya pakai honda city..
    tp ari kedua pelancaran exora..
    saya da book..
    dan saya rase proton exora amat menarik dan yakin mpv keluaran proton akan dtg lebih mantap!!
    dan saya juga x sabar nk lihat produa mpv..
    model proton dan produa yg saya rasa berbaloi dan dari semua aspek : satria neo dan myvi..
    (x yah lah gado2 ye kawan2…support la pengeluar motor yg anda suka ok?)

  56. Stanley Nelson says:

    Saya suka P2…Harap2 harga MPV ini lebih murah dr RM66k….

  57. Taniah kepada produa kerana mengeluarkan pelbagai rekabentuk yang menarik. harap2 lag kali ni MPV produa ada perubahan sikit dari segi bentuk, kualiti dan ketahanan. Kerana rekabentuk yang ada sekarang kalau berdasarkan lakaran ada sikit kureng. Model yang lepas2 juga banyak komplen dan rugutan yang diterima dari pengguna. Buatlah satu pembaharuan, biarlah alah membeli menang memakai.

  58. eisz7360 says:

    keta m’sia or keta nasional/keta rakyat?nak sokong keta rakyat?harga rakyat ke?kualiti rakyat ke?rakyat mampu beli ke? lain kali buang la selogan kereta nasional tu…xde org kutuk2 pas ni.. kalau jual kat luar negara sama x kualiti dgn yg d jual kat dlm m’sia?harga kalau jual kat luar negara sama x? kecewa aku…..aku x salahkan pengeluar kereta m’sia sebab jual mahal…tapi sapa yg untung besar kenakan cukai?sapa yg tau cukai sebijik kereta m’sia yg d keluarkan oleh kilang m’sia dan d beli oleh rakyat m’sia sendiri? aku sokong barangan m’sia,tp x sokong org m’sia yg menindas org m’sia sendiri. “diaorg” pakai ke keter m’sia ni?mustahil…melainkan keta free..lu pikir la beb..

  59. epin174 says:

    amber ade…tiga jenis produa memang bagus ah///// wane2 pun tetap aku suka produa. mpv aku akan belilah…. jom pakat pakai jenama produa….

  60. hyder says:

    perodue adala syarikat copy n paste siasat daihatsu atau toyota. pasti model ini sudah dikeluarkan

  61. ambo says:

    harap la produa jangan tiru mana-mana MPV yg ada sekarang ni, lampu belakang jangan la letak atas like Proton Exora tak cantik sangat, apa kata letak kat bawah like Caldina ke, Wish ke ok gak. nampak gagah ckit, besarkan lampu belakang, jangan kecik, nampak lembek la. buat kelainan ckit.tolonglah fikir dulu sebelum buat., kalau korang nak lariskan kereta la. tq

  62. black evia says:

    black evia setuju ngan pndpt,labrat&norman..
    mentaliti org kita nie suke dok bnga ngan brgan org putih@ pn luar..
    sdang kan brg kita pn apa kurang nya..
    nrmal ler.. buat bnda rosak.. x kira apa pn skali.. msti rosak nye..
    lg 1 luck kita.klu time kta bli bnda tue luck x baik.. pkai lambojini pn leh tersadai tp hgway..
    apapn.. black evia ttp bnga krana produk kita pn top gak kt luar ngara wlaupn d ngara sndiri
    kureng..
    produck kita kebanggaan kita kwn2..

  63. black evia says:

    cuma klu produa nk kuar mpv..
    biar lah hrga mesra rkyat,jgn lh dok mjerut rkyak..
    &..bila rege hd msra rkyat,kualiti jgn plak main hentam keromo je..
    buat elok2.. QC btul2..
    klu luck x baik dpt rosak jgk..
    emmm..tue psrah la jwbnya..

    apapn igat.. biar murah qulity terjmin.. & mesra rkyat..
    krana produck kita kebanggaan semua..

  64. mr. sos says:

    x yah nak kutuk2 jenama kereta. sokong la kereta tempatan. aku rasa kalau kereta saga atau persona tukar lambang toyota mesti orang berebut2, terhegeh-hegeh nak beli. tapi sebab copnya proton, ada je yang x kena. itula ini la mcm2!. mu pikio la kedirik…. ok

  65. liana says:

    mpv produa ni harga dalam 60k k ….boleh lah semua ogr yang minat beli

  66. liana says:

    aku nak tempah juga….tak sabar tunggu mpv keluar……macam ok aje

  67. liana says:

    tapi bagi yang tak mampu nak beli tu…..dengar2 aje dulu….selesaikah hutang kereta lama …baru beli yang baru…jangan sampai hutang keliling pinggang ….pening2

  68. liana says:

    dah boleh buat tempahan ke sekarang?

  69. hakimsabahan says:

    BELILAH BARANGN BUATAN M’SIA…..itu yg dilaungkan pemimpin…TAPII pemimpin xmau pakai proton @ p2…diorang pakai Merz@Toyota Ninja King….Mengapa? tentulah kreta M’sia xbrkualiti….misalnya.. boring dah aku melayan karenah kereta Proton Persona aku ni, baru je beli setahun byk dah maslah timbul, dengan problem gear boxnye, xsesorinya byk dh x brfungsi…byk kali dah pergi servis centre masih jgak sama…….xpatut rakyat bayr lebih tapi kualiti taraak…cukai n interst kreta m’sia pun bleh tahan……TAPiiii aku puji p2 lebih brkualit brnding proton, biarlah p2 pakai teknologi toyota@daihatsu asalkan pembeli xrasa TERTIPU dengan barangan tempatan sendiri…..Aku Yakin MPV P2 tetap Berkualiti utk org M”sia !!!!bAH

  70. Mat Jenin says:

    Kalau boleh jual 55k hingga 65k pasti laku macam goreng pisang! Lagi pun bodynya pendek sikit.

  71. jawamuar37 says:

    cantik gak mpv p2 tu……ada rezki nak jugak beli…harap2 heganya 60 kbwah

    naperlah segelintir korang kutuk model baru ni???? nak mcm model toyota wish……memang cantik tapi mampu ka kamu utk miliki nya…..silap2 soru pon mis

  72. unwar says:

    saya menunggu kedatangan mu mpv produa

  73. unwar says:

    send ke email i jika ade cerite baru mengenai mpv produa

  74. DK says:

    IDRIS BIN LAJAHMANJAK,

    Selalu keluarkan model keta yang sempit? Apa bodoh punya komen ni?? Kalau sempit bagi saudara, toksah beli la… bagi orang lain sempit tu is not an issue. Mungkin kau ni ada masalah obesity kot? Kalau ada duit, you go look for roomy cars like Mercedez Benz S320, atau BMW X6, atau Volkswagon Touareg ker??? If you just an average earner but intend to live like the super-rich, pls shut up and stop commenting like an idiot! Or if you ARE the super-rich, that means YOU ARE NOT the target market of Perodua. I believe Perodua has done extensive market research before they launch any new model of their products. Just look at their track records, quite impressive…

    Selalu memasang enjin berkuasa rendah? Horse Power is not everything in a car! Depend on how you drive, road contour, traffic volume, how many % cruising and how many % stopping, and your car load!!! Definitely every car has its own power-to-bodyweight ratio, but if you drive a 3.0 litre with 6 cylinders, that still suck up your wallet if you get stuck in a traffic jam regularly. Lain orang, lain dia punya everyday route, lain energy appetite, lain driving behavior. So dont generalize things as the way you like.

    Simpan dalam stor??? Itu yang kau nampak, wahai saudara Idris. The bottom line is PROFIT / LOSS! If they make profit, that’s still good. Memang betul imported cars still menjadi idaman, tapi are you sure they are all selling like hot cakes??? Tak jugak! Berbalik kepada selera & wallet masing2 laaa brader, kalau ada duit, you beli lah keta apa yang you nak! Tak payah nak kecoh kat sini!

  75. corn says:

    klau bleh lbih dinamik, mntap and standing dgn jazz. jgan ikut mdel exora udah……

  76. corn says:

    jdikan mdel rusa sbgai pngajaran. trus mju produa……………..

  77. sasayo says:

    saya pun tengah tunggu perodua mpv,hope ok.ingat nak tempah.bila pelancarannyer ?tak sabar nak tengok.

  78. semoga keluaran ini memenuhi citarasa masyarakat tempatan…dan yang paling penting adalah mempunyai bentuk yang menarik, harga yang berpatutan serta menggunakan teknologi terkini. teruskan penambahbaikkan…

    http://galeriebook.blogspot.com/2009/06/resepi-kuih-muih-enak-1

  79. azlan says:

    rekaan menarik,teknologi terkini dan harga yang berbaloi akan menarik minat aku utk sambaq 1 utk menambah utang

  80. matjanim says:

    Nak komen sikit kpd penyokong kereta tempatan sehingga marah kalau orang komen kelemahan kereta. Tahu tak tuan-tuan kesetiaan yang melululah yang menyebabkan kualitinya tak setanding kereta import kerana dalam keadaan sekarang pun kereta laris, kalau tempah berbulan-bulan baru dapat. Tak terfikirkah keadaan ini menyebabkan pengeluar selesa dan tak perlu meningkatkan kualiti sangat. Tahu sebab ape? Kesetiaan orang yang taksub dgn kereta tempatan dan orang beli kerana harganya murah bukan kualiti satu lagi kerana kereta tempatan dilindungi kerajaan kalau tak hancus. So, kalau takleh komen, takleh kutuk maka dok takuk tu.. pi mai pi mai tang tu..

  81. LingkubangKB says:

    P2 Belakang MPV tu nampak kontotlah, fikirkan lain dginlah, Kalau harga bawah 60, OKlah tu dan janganlah banyak masalah 2,3 bulan kemudian, I fikir tak salah kita pinjam dan upgred teknologi dari luar. Bukankah itu dapat menghasilkan model yang lebih baik. kaklau sama ngan model jepun, bagus juga dapat juga ambil part yang jepun potong 2, 3 tahun nanti.

  82. shamdayak says:

    aku sebagai rakyat malaysia bangga dengan keujudan mpv perodua,. aku dah pasti membelinya,dan akan ku jadikan ia sebagai kenderaan resmi ku selepas avanza yang bertahta sebelum ini. kau impianku mpv perodua

  83. mat gurun says:

    agak-agak apa nama mpv perodua tu?

  84. kmieek says:

    salam semua… baik proton atau produa.. masing -masing ade kelemahan dan kekuatan. proton dengan besar dan selesa tetapi masih di takuk lama dalam kualiti, Perodua ok dari kulaiti tetapi menghadapi masalah untuk memuaskan hati kebanyakkan pengguna malaysia kerana faktor keselesaan.

  85. Joko says:

    Apa2 pun sehingga Mei 2009 berdasarkan laporan jualan oleh Malaysian Automotive Association (MAA), rekod jualan Perodua Myvi adalah yg tertinggi iaitu 34,128 unit manakala Proton SAGA tempat kedua 26,766 diikuti Perodua Viva 25,479. Banyak lagi faktor yg mempengaruhi minat pembeli. Apa2 pun pihak Perodua pandai memilih jenis model yg sesuai dgn citarasa rakyat Malaysia.

  86. dandy says:

    ngangak gua percaya in……

  87. Norman says:

    Dengar citer tahun depan bulan March Perodua SG akan bawa masuk model ni,Dia punye SE ckp dlm lingkungan $64K dan 47K untuk plet merah.He he nampaknye tak jadi le gua ambik Exora.Kalau test drive puas Saga BLM nak kasi isteri pakai le.Gua ni peminat setia Keta M’sia walaupun org Singapura.Pernah jugak pakai Honda Civic EG dan Toyota Corolla LX dulu tapi spare part mahal tul,Pegi JB punharge nak same mcm S’pore gak..

  88. elias says:

    saya beli proton iswara LMST yang proton keluarkan sekitar 2003/2004..
    dibeli di kuching ;
    kereta tue dah travel dari Kuching ke Brunei ke Kota Kinabalu ke Ranau..dan patah balik ke Kuching…( Mac 2005)====pergi balik plus minus 3400km~~
    sebelum pulang panjat kaki gunung Kinabalu (Mesilau) yang agak tinggi masa tue;;;;

    bila pindah semenanjung malaysia travel dari Johor ke Perlis ke kelantan dan Terengganu dan pahang ;;;;;;;;;;;
    alhamdulillah masih bertahan sehingga kini;;;;;;;;;;;;;;;sangat bangga dengan kereta buatan malaysia….

  89. AGIL says:

    Kete baru yang penting hendaklah memenuhi citarasa pengguna, cos mereka akan menilai dan membelinya.ada baiknya mpv baru punyai ciri elegant dan eksklusif dan mantap.Pengguna pasti teruja walaupun harganya tinggi sedikit. Anyway all the best to Perodua. “Sejahtera Malaysia”

  90. pakubesi says:

    mana prgi designer2 kat m’sia yg gred oversea? reti ciplak model org je..hrga tu grenti mhal gila n xder saftey langsung

  91. aman says:

    berbaloi-baloi!!!

  92. CannY says:

    mmg cun giler keta mpv p2 tu.aku dah tgk da….puas hati la beb….

  93. CannY says:

    jgn kutuk suka2,tgok dulu.walaupun copy paste,dia punyer kualiti ok pa.myk safe,brg halfcut pun senang dapat…..

  94. CannY says:

    nama mpv tu myvi2….betul aku dah siasat….

  95. aeleg says:

    Tak ciplak kereta dan nak tunggu ko orang buat kereta alamatnya sampai tua aku tak merasa kereta Malaysia. Ko orang cakap macam-macam kalau pasal ngutuk ni, brand tak bagus le, enjin tak kuat le.. apa le… Kereta nak power, besar, teguh…harga mau murah, akai ada ka? Ko rang beli le kereta ko rang mampu. Ukur-ukur le. nasib ada juga Malaysia nak mencelupkan kereta, kalau tidak, mana le orang2 susah macam kami ni nak merasa kereta Jepun brand new punya.

  96. ELAN G. says:

    Wahai rakyat M’sia, ke mana perginya budi bahasa kamu.Tlgla jgn kutuk orang.Kalau nak komen, biarla cara betul.Kitalah kena sokong produk kita sendiri.Saya ucapkan tahniah kepada Proton & Produa.Cuma proton harus mempertingkatkan lagi kualiti produknya.Produa so far ok.Best of luck to both of u k.Ambil yg jernih, buang yg keruh.

  97. Comment says:

    Harapnya penilaian + pandangan haruslah holistik.
    Pandangan peribadi boleh cuma berpada2 agar tatasusila berforum dipatuhi.

  98. mekda says:

    aku dah tengok gambar mpv p2 yg baru ni. leh tahan juge. cun gak.. teringin gee aku nak booking.

  99. mekda says:

    leh aku cadang name mpv p2 ‘perodua elegan’ sesuai ler ngan rekebentuk yg cute tu.

  100. mekda says:

    wat everpun aku berhrp sgt2 kualiti dijaga n harge mampu dibeli oleh semua rakyat msia..barulah power…

  101. adynax says:

    kereta malaysia setakat ni tak pernah ada pun yang berkualiti.
    even myvi yang baru beli pun sana sini kedengaran bunyi gegar, macam ade benda longgar.
    spare part mahal,mahal dari kereta import
    dah lama da aku banned keta m’sia ni.
    itu belum masuk keta potong lagi….pehhh……hancus

  102. syamz says:

    apa la lu org duduk Malaysia dr kecik semua produk kete kita lu org kutuk…bila kete import je lu puji takde semangat Malaysia langsung…aku ati panas gak bila kete kite kene kutuk supe cam kutuk diri sendiri la….balik2 kete luar bagus…bila kita buat abis kutuk je yg beratur..puji suma kete luar..banga la dengan product kite ada kan semangat patriotik la dlam diri tu…aku bangga jadi anak MaLaYsIa……

  103. shahrul Anuar b. Mohd Sharif says:

    dah kuar mpv produa nanti jom test power ngan exora……
    PROTON

  104. shahrul says:

    dah kuar mpv produa nanti kita test power ngan exora yea?
    dah la tak reti nak r&d sendiri……. ape pun proton 100% hasil tangan org malaysia
    dan proton juga menggaji staff dari lotus…….

  105. Nizar says:

    kepada saudara adynax n smua y kutuk2 kete kluaran m’sia lbh baik anda jgn duduk di m’sia. kami rakyat m’sia amat brbangga dgn brg buatan m’sia.
    lbh baik anda semua duduk di gurun sahara n kwn dgn ular orok2. lbh baik mcm 2 coz org yg xtahu menghargai sumbangan n memperlekehkan barangan negara samalh spt menghina negara. org mcm korg smualh perosak negara.
    ape2 hal aku adalah salah seorg rakyat m’sia yg brbangga dgn barangan m’sia n penggunany. aku b’bangga memiliki p2 myvi kluaran syrikat m’sia. aku dh guna lbh 60k km tp ttp mantap n power. xde ape2 problem pon. so banggalh dgn barangan kluaran m’sia!!!!!!!!!!!!!!!!!

  106. aeleg says:

    Iya kan Nizar. Lu cakap macam tu baru wa ingat, wa punya P2 MyVI belum servis.. tapi masih mantap juga. Wa mau tunggu MPV pula… buat koleksi Perodua manyak-manyak.

  107. KAMEL MOHIDIN says:

    KALAU DAH LANCAR NANTI,PASTI AKU RASA NAK TUKAR KERETA BARU MODEL PERODUA MPV.KITA BUAT TEST DRIVE DAN TENGOK LAH NANTI,SEMOGA KERETA INI DAPAT MEMBERI CITA RASA PENGGUNA DI MALAYSIA

  108. aeleg says:

    Lu tak nyesal punya la Kamel Mohidin. Wa caya itu MPV baru Pro2 mesti mantap dengan harga yang mampu. ini bukan mau promote sama lu, wa pun lama tunggu ni. Wa tengok exola proton pun mengancam juga… yang sudah pakai jangan pula mau jual nak tukar MPV Pro2, nanti tauke Proton marah sama lu. Lu yang dah pakai exola, jangan juai, tambah satu lagi ma..

  109. lab assitant says:

    hopefully murah dan berpatutan

  110. AGIL says:

    Sallam,
    kite tunggu dan lihat………….. Tahniah Pro2. Patuhilah undang-undang jalan raya. Pasti bahagia.

  111. eus.... says:

    tak payah beli kereta malaysia….. jgn beli kenderaan buatan malaysia…. ader jer complain. Tup…tup harge pun hampir sama dengan kereta import. Let’s compare… avanza n exora. After market…kereta buatan malaysia paling tak der harge. Nak jual pun susah, ‘kereta Malaysia ma…mana ada harga’ cakap tauke kedai kereta. Ceh… tapi saudara….inilah Malaysia….hmm…….semua boleh, takder yg tak buleh… Go Malaysian..

  112. suhaireen says:

    saya tetap sokong kereta buatan malaysia. Ada banyak kemajuan dengan reka bentuk yg baru dan bergaya berbanding dengan 10 tahun yang lepas. Itulah yang rakyat malaysia mahu. Tetapi dengan harga kena reasonable dan kereta Made in Malaysia selalu tukar facelift atau bumper sahaja.Tak ada benda yang boleh tukar ke !!!!! Itulah sebab kenapa rakyat malaysia tukar pandangan terhadap kereta malaysia. Contohnya kereta Wira launching pada tahun 1993 hingga 2005 . Apa benda yang tukar? ya ! betul LOGO PROTON . Bagaimana pun saya juga rasa bangga kerana dalam masa 2 hingga 3 tahun macam macam kereta malaysia launching. Laju macam launch handphone. Bulan ini booking tapi bulan depan new launching model baru. Itulah rakyat malaysia mahu. Tapi at last Harga !!!!!!!! kena reasonable sebab pasang local,duti free, guna getah local,besi local dan lesen sumua local tapi designer atau engineer tak tahu local atau import ?

    Malaysia Boleh !!!

  113. amir says:

    harap2 perodua dapat keluarkan kerata mpv yang baek punye

  114. balan says:

    kita tunggu dan lihat mpv p2….hehehe tak payah gaduh2

  115. Abg Nizam says:

    Itu new Perodua MPV bukan buatan malaysia, tak ada kena mengena pun.. hanya pemasangan je dalam malaysia. Itu Toyota Passo Sette. saya dah Drive pun masa kat singapore.. serupa Myvi jugaklah.. cuma panjang sikit. Apa masalah yang ada pada Myvi akan ada pada MPV tu…

    Proton is the best……

  116. aeleg says:

    Klku itu macam bagus la Nizam MPV pero2. Wa pakai MYvi ma… bawa ok juga.. lu bayangkan enam org purata berat 75 kg, naik gunung ma… sana Kundasang punya tempat ok saja.. memang best la kalau itu macam!

  117. mat spana says:

    aku sedang tertungu-tunggu mpr per2 ni……..kalo bentuk cam myvi xjadi nak beli la…….aku xminat bentuk myvi sbb tengok sekali cam katak pun ada…harap2 design mpv per2 ni cun melecun la…dan harga pun bawah 80k punya….aku mesti beli 1 simpan kat umah buat pameran huhuhuhuhu

  118. riee says:

    saya nak komen sikit siapa kata proton buatan malaysia 100%….casis siapa yang buat?enjin dari mana? fikir ler sendiri…kalau nak beli kereta tak payah banding2kan.beli jer kalau teringin k.jangan bergaduh

  119. riee says:

    wahai ADYNAX mana ada kereta yang tak gegar.kalau tak nak kereta gegar simpan dalam rumah jer bungkus dengan daun pisang.bagi saya kereta buatan malaysia sangat berkualiti.kalau malaysia tak buat kereta tiada kemajuan lah negara malaysia.kalau u belum tentu boleh buat kereta.nak kereta kualiti 100% u buat sendiri ler kereta k..

  120. eriz says:

    kalau aku tak salah,perodua mpv akan kluar ujung tahun 2009…harap2 ok la…
    aku pun tak sabar nak tggu kemunculannya selepas proton kluarkan model exora…
    sales proton pun dah melepasi perodua pada bulan Jun 2009 buat pertama kalinya selepas 3 tahun…ni semua selepas model exora di lancarkan…

    ape2 pun tahniah untuk perodua n proton…

  121. kamel mohidin says:

    kita tak perduli kerata itu buat dari msia kah atau luar negara,kalau buat permasangan di msia tentu nya pasti murah,jgn mahal pula,harga mesti berpatutan,kalau mahal org hanya lihat saja .saya harap per2 mpv baru nanti harga nya dari rm50k hingga rm60k saja,perpatutan dgn kuasa engine tak sampai 1600cc.ini kira sudah harga msia market price mampu dibelanjar oleh rakyat msia yang memperolehi standard scale atau salary.jgn ambil untung banyak nanti tak dapat target sale.

  122. mie says:

    tahniah perodua atas kejayaan menghasilkan kereta terbaik negara walaupun dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu.sebagai pengguna saya berbangga dengan model yang dikeluarkan selama ini.semoga mpv yang baru akan menjadi saingan kereta tempatan yang sedia ada

  123. Pesal says:

    just information utk korng..

    Perodua produce kereta myvi 480buah sehari.. Viva produce 360 buah sehari..
    kereta myvi dapat anugerah kereta kompak terbaik dan kereta terlaris di MALAYSIA…

    mungkin ade yg suke, dan ade yg tak gemar perodua.. dan ade juga yg suke dan tak suke proton..
    kutuk camne kat mereka, keuntungan kasar yg diorang dapat, berjuta2 gak sebulan… gaji engineer diorang
    cecah gak RM7k-RM8k gak tau…

    aku tak kisah pakai proton or perodua, janji bentuk nye tak mengaib kan pengguna.. boleh pakai lama and
    maintenance tak tinggi..

  124. yongrisha says:

    skarang guna kancil p2 dah abih bayar dah… so dok tggu mpv p2 jer.. nape lambat sgt nih.. x sabar dah nak booking…harga kata dlm 50k – 65k.. ok la.. golongan sederhana mampu la.. nak byr installment bln2…ahli kuarga dah nak tambah lg.. so kena cari mpv gak le…

  125. aelegg says:

    Wa dengar2 kereta mau turun harga ma.. kalau kereta impot lebih murah, wa alang2 mahu beli kereta lebih besar lo… itu mcm kalau juga, kereta Malaysia mesti mahu kasi turun harga. Takkan la kereta MPV Pero2 ni nak kasi turun lagi.. tauke mahu makan apa.. sudah doffer harga murah. Hai manyak main macam ni wa tak tau apa kereta wa mahu beli!!

  126. mieza says:

    TAHNIAH PERODUA KERANA MENGELUARKAN KERETA BARU. HARAP MPV YANG DHASIL KUKUH,TAHAN LASAK,CANTIK, TAHAN LAMA DAN DISANJUNG OLEH SEMUA AMIN!

  127. sawi says:

    alahai gaji engineer p2 tu kalo 20k sebulan pun, tp bukan cipta ketera sendiri sebaliknya just amik teknology dr daihatsu thn pasang kt malaysia bg saya xada apayg nak dibanggakan.. keje dorang sama je ngan operator pengeluaran kt kilang tuh… maaf kalo ada yg terasa

  128. Tamingsari says:

    Aku bangga dgn Proton n Pro2….masing2 hasilkan kereta yg berkualiti tinggi.Cukup2lah mengutuk produk negara sendiri….jgn jd rakyat yg tak sedar diri…..huhuhu…

  129. exady says:

    mu pernah naik x keta myvi? Nak banned keta malaysia x payah la duduk sini g la duk indon nu…..

  130. comment says:

    Walau apa pun P2 dapat menawan hati ramai rakyat Malaysia..
    Aku pakai Kelisa yang dah 6 tahun still mantap dr segi performance + FC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>