- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • PERBINCANGAN KIA SPECTRA 1.6

    Ok guys spectran, kdi buka post baru untuk perbincangan Kia spectra 1.6. Post lama kdi close sementara untuk cool kan keadaan dan buang apa yg x patut. sementara tu, kalau ada perbincangan sementara boleh share kat sini. salam.

    Please follow and like us:
    error

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    162 Responses

    1. jamil says:

      salam kepada tuan2 dan abang2 otai saya adalah pemilik kepada kia spectra LS 2002.pada penglihtan saya kia spectra ialah kereta yang bermasalah ,terlalu banyak namun begitu setiap masalah yang dihadapi wajarlah di perbaiki kerana kita gunakanya..soalan saya,ada x abang2 atau tuan telah buat modified pada front side kereta sebab bagi saya kia bhg2 belah tengah atau belakang jika dilihat masih sejuk lagilah mata memandang tapi bahagian depan start bonet fender or bumper ,headlamp nampok kurang mnyerlah,,alangkah bagusnya jika kia spectra h/back boleh conver kepada yang sedan sebabny bagi saya nampak lagi kemas..persoalanya boleh x saya nok gunakn part2 spt fender bonnet headlamp bumper kia spectra sedan kepada kia spectra ls/nouvus…
      pandangan dari saudara2 kalian saya sangat harap2kan…sekian

    2. zul said says:

      sapa tau kat mana nak refurbish dashboard kia spectra?

    3. Abdul Hafiz bin Zulkifli says:

      Kia Spectra part for sale_lokasi Banting, Berminat sila SMS @ Whatsapp 018-2185 087 [email protected]

    4. indera says:

      KIA SPECTRA 1.6 banyak masalah dari segi dashboard suka lekang..fusebox relay cepat panas dan kena ganti satu set.. kuat telan minyak dan lambat pikap sebab enjin besar dan berat dan body berat akan menyebabkan kuasa pikap slow… itulah masalahnya model ni akhirnya saya jual dengan harga rm 5000.00 je….

    5. zamry says:

      Salam..pada otai2 KIA..saya ada satu masaalah yg baru jadi..kereta saya lost power bila on aircond atau tak on …nak kata kotak angin ada yg bocor..takde..sebab hal ni jadi sebelum saya tukar timing belt lagi..mohon kalau ada sape2 yg tau boleh bantu saya..buntu .buntu..huhuhu

    6. megat says:

      Saya nak jual Alternator Kia Spectra Recon 1.6 .. Salah punca, igt alternator rosak, rupanya belting je.. Beli RM180, tolak Rm150 je.. Siap resit, warranty dari kedai 2 bulan..

      area gombak

      contact sy 012-2451689

    7. daniel says:

      Bro zamry kat kwasan mane..

    8. ghard says:

      Nk tye bro2 time bnti di traffic light atau time slow kereta bergegar2 masalah apa ye? minta pencerahan
      kia spectra ls 2007 1.6

    9. ringding says:

      salam…nak tanya bro.. mana nak cari air vent grill utk dashboard ,?

    10. kdi says:

      ghard, mungkin engine mounting nak kena tukar dah

    11. Din says:

      Ada sesiapa tahu harga alternator KIA Spectra yang original.
      Kereta KIA Spectra saya ada masalah alternator.

    12. daniel says:

      harga kalau alternator Ori dalam 4 ratus lebih ,dulu la sebelum gst,din.. skg x tahu.. marilah kwan2 kita kongsi maslah kereta kia ni ,supaya ada jalan penyelesaian,sebab pengalaman kita lain2 semua..

    13. idris says:

      sy dh 2 kali tukar recond alternator tp masih bermasalah…
      dekat maner nk beli alternator ori kia spectra 1.6 2005

    14. amirul says:

      Assalamualaikum,sapa thu cara untuk tukat antena kia spectra?

    15. kdi says:

      Idris, utk spare parts kia, boleh refer kia motor parts atau korean car mates atau auto saver atau cari sendiri area kl jalan ipoh atau segambut.

    16. Ringding says:

      Knapa stiap kali reverse brake tak mncengkam. Ini brlaku bila reverse shj.
      Disk brke bru 2 bln tukar..
      Minyk break masi full..
      Tlong…

    17. daniel says:

      Ada ke sesiapa yg blh kongsi,mcm mane kita nak atasi kia spactra yg lembat pickup dan top pun masalah.

    18. radzi hussien says:

      salam perkenalan semua..saya bru nk pakai kia spectra..boleh share tk..ape maalah yg sering berlaku dgn spectra ni ye..tq…

    19. Idris Othman says:

      Sy. bermasaalah dgn kereta kia spectera model 2006 minyak gearbox leak apa permasaalahannya tolong jawab. Hp 0135182373 sy. cl balik

    20. daniel says:

      Oil seal kot.kia spactra ni ok,klu kita jaga btul2

    21. Azmie Twin says:

      Salam.. sy guna kia spectra novus 2007.. setakat ni xde problem teruk. Just rosak sikit2 je…

    22. Azmie Twin says:

      Salam Aidilfitri kpd yg beragama Islam…

      Sy berminat utk join club kia spectra. Ade sape2 tahu club kia spectra area kl @ selangor.. sy from selayang…

    23. daniel says:

      Club x tahu pula,dah lama sy nk join club kia spactra klu ada,sy kawasan kepong.

    24. daniel says:

      Ada siapa x,ada pengalaman pakai ignition coil kereta lain pada kia spactra ,contoh pakai yg vr4 punya atau kia optima.ada apa2 kesan buruk ke.

    25. daniel says:

      Pendapat kdi mcm ne, tentang ignition coil tu ??

    26. Abdul Hafiz Bin Zulkifli says:

      Kia Spectra Parts for Clearance

      Lokasi Banting

      Berminat Sila Whatsapp 0182185087 [email protected]

    27. murad bin roslan says:

      Saya mempunyai masalah kia spectra 1.6 yang mana lampu od gear tidak menyala dan gear tdak bertukar sepenuhnya

    28. nor says:

      Kalau cermin belakang pecah kia spectra, berapa kos siap tukar sekali dgn installation ye?ada sesiapa yang pernah ganti cermin belakang tak?

    29. daniel says:

      Berapa top speed kia spactra ya

    30. ring says:

      banyak komen yg x berjawap..

    31. radzi hussien says:

      byk komen tk berjawab….

    32. mattsaja says:

      saya pemilik kia spectra juga..byk duit perhabis dah!!!

    33. mattsaja says:

      Org kata kia spectra mentenen tinggi dan manyak masalah yg aku hadapi:
      1.drive shaft dah 2 kali tuko
      2.absober depan tuko sekali
      3.iddle speed turun naik..kereta bergegar mcm nak mampus kalau berhenti di traffic light
      :scan komputer,tukor TBS , servis trottle body,tukor exzos sensor, tukor air cleaner complete.
      4.mounting enjin..kereta bergegar
      5.tukor lower arm..ada bunyi besi bergesel..kalau tukar lower arm pastikan pomen ikat kuat screwnya..selepas sy tukor lower arm masa raya dulu,masih ada bunyi besi bergesel bwh enjin bila taukeh kedai check rupanya mekanik dia tak ikat kuat screw..Naya betul lah!!
      6.master pump brake dah 2x tukor dah..
      7.pastikan radiator dicuci dan servis..sy 2X temperator naik (duk kat H) masa balik raya ke utara

    34. mattsaja says:

      alternator tak payah tukar baru..suruh pomen hantar kedai (apanama tah)gantikan karbon didalamnya.Kos dlm RM 90 termasuk upah (sg petani )

    35. mattsaja says:

      nk tanya otai pemilik kia spectra 2005 ke bawah, kalau beli kereta baru sy rasa kereta itu mesti dipasang tali pinggang keselamatan utk penumpang belakang kan? Saya beli kereta terpakai kia spectra2005 pada tahun 2011 tapi bila dah beli baru perasan tali pinggang penumpang tak dipasang..Cilako betullah apek!!katanya tali pinggang pasang sendirilah. Kalau kereta yg baru dibeli di bawa ke PUSPAKOM utk pemeriksaan, adakah tali pinggang keselamatan penumpang belakang merupakan salah satu dari senarai semak?

    36. miss_kia says:

      just nk share
      spectra thn 2003
      dah tukar power window, lampu brake ngn rim :)
      so far aircond jer problem skit lain2 wokey..

    37. miss_kia says:

      pasal top speed plak ikut majalah 180km/h tapi biase tekan takat 150km/h pastu speed cam tersekat jer huhuhu….

    38. daniel says:

      sy cadang kalau yg kuat minyak cuba pg reset blik ecu dan ada kedai yg ada jual sejenis bahan yg cuci karbon kat dalam enjin.sy dah cuba ok.sy dari kl ke kelantan rm 60 minyak. ok ke tu.??

    39. daniel says:

      top speed pula sy pernah test. pg 160, hari tu pernah kejar kia picanto.punya laju.sy 160 dia dpn lgi kia picanto tu.

    40. daniel says:

      bila dalam kelajuan 160 kmj tu.kita kena lpas kan sikit padel minyak tu dan tekan blik.blh pg,dia tak drop kelajuan tu.sbb sy pernah buat rasa2nya. 180 blh kot.bila cuba hari tu x berani dah nak tekan takut meletop enjin nti

    41. roll says:

      assalammualaikum… salam sejahtera…. saya nak tanya pendapat tentang kia ni….. saya nak beli keluaran tahun 2002 dgn hrge 8k… sebb saye ni spesis paling berjimat tp nak berbaloi…. camne ek???? saye x percaya dengan keluaran proton dan produa plak mahal2… kia spectra jer turun harge
      … easy buy… tpi x tahan….

    42. ed says:

      Salam..so far Kia spectra LS 2005..OK. Tiptop.
      Kereta ni kena service on time. Jaga air n coolen. Saya travel kl maintain 130 -140. Stable. minyak rm80 sampai kl. Jaga maintainance keta..pickup kureng sikit..long distance best.

    43. NORMAH says:

      Saya nk cari cermin pintu belakang sblah kiri dah retak seribiu, nak tahu berapa harga siap pasang sekali. tolong ye nak URGENT!!, T.KASIH..

    44. yuzri says:

      saya ada 1 unit kereta spectra 1.6 auto untuk sparepart, 013-309 2101

    45. haresh says:

      Selamat sejahtera…
      Saya nak membeli bumper depan kia spectra 1.6 tshum 2005….tolong call saya kalau ada?
      Terima kasih 0102204408

    46. MOHD SHAHRIZAL SALLEH says:

      salam..
      so far sy pakai spectra xde la byk meragamnye kalau kena cara jaga..
      bagi yang berkelapangan boleh join Facebook -> kia spectra owners club..
      ramai otai2 dlm club ni..
      feel free and you’re welcome to our club..

    47. bravo says:

      Saya baru nk amik KIA SPECTRA.saya tertarik dgn design yg jauh lebih mantap dari proton seangkatan denganya harga.minta tunjuk ajar.nak beli tapi.tak ada pomen.so.rasa was2 nak beli.takut pun ada sebap.xadr kwan pandai tengok.mohon tunjuk ajar bagi yg dah lama pakai kia.bahagian klang.mana nak service yg paling boleh dipercayaai.t.kasih.

    48. bravo says:

      Sy pernah jga ikut member pkai kia spectra 2005.member pecut boleh sampai 200km.ade rase gegar sikit je tpi.sofar.memang meluncur lju dan lg best dri wira.mntnance pun.xla kuat sngt menurut member.5thn guna.jrang bermslah.petua dia.kena ontime service.tu je.sebap tu sy yakin dgn kia spectra ni.

    49. K.roll says:

      Saya ada kia spectra thn 2002..absorber selalu rosak..ada x cara saya nk modified absorber atau absorber lain mana yg seauai digunakan?
      Mohon kongsi caranya.Tq..

    50. daniel says:

      Pakai absorber ori terus

    51. khai says:

      Saya ada 1 buah kereta kia spectra tahun 2005..
      Jadi sesiapa berminat nak beli part boleh call email saya
      [email protected]
      Kalau nk satu kereta pun boleh runding

    52. khai says:

      First come first serve

    53. hadi says:

      Beli absorber ori

    54. man spectra says:

      Salam semua..sy pernah pakai spectra tahun 2005..dah jual.sekarang nak pakai balik.maknanya nak beli second.. Rasa was2 ramai yg kata spectra ni byk masalah.senang ke nak dptkan spare part?

    55. apis says:

      saya tinggal di port dickson. alternator kia spectra saya rasanya dah problem kot. bateri baru 5 bulan guna. cara terbaiknya, ganti baru @ servis karbon nyer sahaja? tq

    56. amirul says:

      salam otai. saya nak tanya kenapa saya punya gear speed time sejuk ok bile dah jalan dia jd sedikit bermasalah. jd macam lembab nak reverst. kene main minyak dulu baru jalan. sepatutnya bile kita laraskan ke d atau r sepatutnya ad rasa tapi ni x. rasa lembat nak bergera. minta bantu an sahabat

    57. amirul says:

      salam. alternator boleh guna yg proton gen2 punya. cume kene ubah skit dia punya pelaras untuk tegangkan tali alternatortu/ amik yang perodua kancil punya pelaras tu modifit masuk ke spectra

    58. daniel says:

      kalau blh pakai yg ori kia shj.puas hati,tpi klu blh msk gen2 punya klu ori ok la.utk skg bersyukur juga sbb kia spactra sy blum ada masalah besar ,walaupun kadang tu selalu jalan jauh..

    59. Hafizz says:

      Salam otai brapa harga piston kia spectra sebijik.. OK3Y 3IISAO 78mm std

    60. daniel says:

      piston x mahal sgt kot,Bro Hafizz tinggal kat area mane

    61. daniel samuel says:

      harga piston kia mungkin shj dalam 200-400 stu set terus 4 biji piston

    62. abu says:

      nak tanye…keta kia saya tu gear melompat.masuk mengejut.haritu alternator rosak jadi mcm tu.lepas tukar alternator ok sikit.tapi ade lagi lompat2 tu..tu masalah gearbox ke alternator tu x ngam?

    63. Sham says:

      Assalam sumer di sini..nak tanya..semalam saya da tukar 4 biji plug baru..pastu bila nak naik bukit rendah ada bunyi meletop letop kat ekzos..ignition coil ke piston problem?

    64. Kamsani says:

      Kia spectra saya model 2002, kadang2 brake at lower speed, dia jerk brake lost….tapi jarang berlaku.
      Rasa ABS problem ni, lampu ABS memang dah lama menyala je, ada sapa2 ada experience….bolih bagitau kat mana nak repair. Jangan cakap nak ganti ABS system, mahal.

    65. ujie says:

      sapa2 taw brp harga cover lampu dpn sepasang…mlm td baru langgar lembu dua2 dpn lampu pecah..kalau ada info blh bgtaw yer…tgh mencari ni..tq guys

    66. Ikmal says:

      Salam bos..sy nak tanya kenapa kereta kia spectra payah nak hidupkan ingin ketika enjin panas..kena sejuk enjin baru bleh hidup…

    67. En.Ayam says:

      Salam..nk tanya harga mounting engine brapa???

    68. juzme says:

      kenapa auto lock pintu berbunyi kasar bila dia lock.mcm bunyi tersangkut? now tgh on the road dia bnyi mcm nk lock

    69. shah says:

      salam.nak tanya.nak repair aircond…xnak hidup….berapa kos??? …mountin gegaq sikit nak rpair berapa kos ??….terima kasih

    70. basikal tua says:

      Assalam semua..
      Nak tanya absober ori brapa harga n brand apa..?

    71. basikal tua absorber belakang rm320 je

    72. Aiman says:

      Kepada Pemilik Spcetra boleh masuk FB ini Kia Spectra Owners Club (KSOC) Malaysia.
      Banyak feedback yg cepat dr rakan spectran.

    73. yuzri says:

      013-309 2101 Yusri

    74. basikal tua says:

      Brand apa tu bro..kt mna bleh dapat..

    75. Afiq says:

      Family bli Kia spectra sejak 2002.. Smpai skrg enjin xdak prob.. Tpi penah tukar gearbox skali.. Dia pnya spare part mahal laa jgk.. Pastu susah nk cri spare part/accessories ( klau ada sapa2 tau kat mana boleh cri pm me plis :) ).. So far ok laa kena slalu maintain dia..

    76. Abdullah says:

      assalamualaikum.sape tahu mna nak dpatkn cermin dpan kia spectra 2008.ori punya.brapa harga ia??

    77. yuzri says:

      013-309 2101 Yuzri

    78. yus says:

      pening alternator 4 bulan sekali tukar… ade yg blh bantu

    79. yus says:

      dh mcm jenis kedai part bg pilihan keluaran tp same je rosaknye… ape puncanya

    80. yus says:

      minta tolong alternator yg mcm mana yg sepatutnya di pakai….

    81. syamsul qamar says:

      nk tanya pendapat otai2 sy pengguna kia spectra tahun 2009 ape minyak hitam yg bersesuaian dgn enjin kereta sy ye n siri ape? minta bantuan otai2 semua

    82. zul says:

      Salam rakan Kia Spectra. Saya dulu alternator kerap rosak. Pernah kereta bergegar..semput walaupun dah tukar plug,cable plug. Last saya psg grounding cable dan power voltage selesai masalah. Dah 10 thun pkai masalah lain yg berat2 x ada. Gear box enjin ok.

    83. basikaltua says:

      Salam rakan kia spectra..saya nk tanya, boleh tak kia spectra 1.6 guna gearbox 1.8 or 2.0 ..
      Mintak bg pendapat otai2 semua..tq

    84. saiful hamdan says:

      Salam warga kia,saya baru bli kia spectra 2004 secon,kt mn nk cari enternal blkg?kos bp rm 1set?dri kuala lipis pahang.

    85. Hishamuddin Omar says:

      saya ada masalah KIA Spectra Novus… semput.. plug dah tukar ..cable plug tukar.. mounting tukar…
      tapi masih semput… adakah masalah grounding seperti en.zul..

    86. Annie says:

      Nak tanya, mana nak beli dan bape harga gearbox power window, seat dan dashboard Kia Spectra? Setelah 16 tahun saya pakai kereta ni, baru ada masalah…. Sayang nak jual sebab kereta ni banyak berbakti pd saya….

    87. yuzri says:

      sila hubungi saya cik Annie 013 3092101

    88. hanani says:

      Salam otai2.sy tgh consider nk bli kia spectra 1.
      6A 2006 untuk buat basahan perjlnan 5km pergi balik setiap hari.juga sedang pertimbangkan savvy amt 1.2 2008.harga lwbih kurang je rm6k.bole bg pendapat ikhlas, mana lagi berbaloi?tq

    89. rosni says:

      saya mencari enjin spectra 1.6 auto 2006..blh bagi budget brp k skali klu ada

    90. yuzri says:

      sila hubungi saya cik Rosni 013 3092101

    91. Veill says:

      Sekadar sharing..info pengalaman saya
      Alternator original kia SC Juru,Penang RM 1350
      Alternator original kedai sparepart ~RM 700
      Alternator fully refurbished ~RM790
      Alternator recon ~400-500+
      Ini harga yg saya survey utk spectra 2006 saya

    92. Veill says:

      Very trusted workshop for my spectra
      ABS Auto Parts & Service Centre SDN BHD
      Jalan 9/23A
      Jalan Palawan,setapak

      Skillfull worker for Korean car.pandai selok belok KIA spectra.barang spareparts pun diorang senang cari Dan ganti on the spot utk spectra saya.
      Dashboard pun diorg boleh repair.Kena tinggal kereta 2-3 hari kat workshop.

    93. Veill says:

      Utk spectra owner utara~ Sg.Petani
      Ada kedai spareparts yg jual barang spectra di sini.boleh WhatsApp saya 0172960929.saya boleh Cuba Tolong carikan.

    94. zul says:

      En Hishamuddin..pasang grounding cable serta voltage regulator. Masalah saya dh selesai sejak psg grounding cable.

    95. Annie says:

      Assalamualaikum…. Saya sedang mencari armrest dan gear utk KIA Spectra (2001)

    96. bryan says:

      Hi mcm mana nak join kia spectra owner club sebab dia closed group?

    97. Ramdan Bin.Ab Razak says:

      hi semua..saya ader masalah alternator baru berlaku hari ni..jadi sudah kondem terus tak boleh guna lg..lansung takder boleh charge bateri..sekarang berapalah harga utk ori yer..sesiapa boleh bantu

    98. yuzri says:

      Yuzri 0133092101

    99. azrol78 says:

      Kia spectra ni ok jer, engine gearbox tahan lasak..problem skit2 tu biasa kete dh tua..sy pakai kia spectra 04. Pickup ok top pn ok jer..kete pon smart jer..tp bru ni wathal..motor radiator,head leak,coil plug shot,relay radiator,wiring,gearbox leak..-rasa nk demam

    100. Mai says:

      Boleh saya tau x..lmpu ABS mnyala..ABS tu ape ye??mhn pncerahan..sy bru pakai kia..bru tukr timing belt..tp pomen xtukar oil seal..2 kli leaking minyk hitam..oil seal die pn xsama saiz..2x pomen buat keje bru ok..disbbkn bocor,alternator rosk..tpkse tukr alterntor..mlayang 850..mjurla ori..stkt n ok..air je kdg2 tendg kluar..kne cek air slalu..nk tau..lmpu ABS stiasa mnyala..

    101. zul says:

      Lampu abs menyala tu tanda alternator nak rosak. Abs tu sistem brake kereta. Cuba psg grounding cable dan voltage regulator bimbang nanti altermator rosak lagi.

    102. kamsani says:

      En Zul, kat mana nak buat grounding cable & voltage tu, bolih rekomen address kedai.
      Sy problem ABS & alternator jugak…. x selesai smpai skrg.

    103. Zzzzz says:

      Saya baru mau beli kia spectra 2004 dari kawan…biasa juga bawa kereta tu dulu, tapi skrang tidak berjalan lagi sbab masalah power staringg…ja so berapa koss tukar power staringg..??

    104. azrol78 says:

      ape mslh power stering tu..nak tau gak.. klu stakat leaking hose..tukar jer..kdai s/part bole dpt..pump dia just service ja..biasa nye leaking sbb O ring jer..kos bwh rm300 jer..

    105. azrol78 says:

      kemarin bru tuka power stering pressure hose – rm200 OK kut cost tu..hanta bikin kt kedai hydrolic pon lbih kurang jer rasenye..

    106. zamri says:

      saya dah 7 tahun pakai kia spectra novus 2005…takat ni pakai ok je…pickup kat trafic light mmg lambat sket la kerana body berat…lagi pun guna auto…tp klu dah lajak sedap je…long distance mmg berbaloi la…puas ati…spare part pun takde masalah…biasa part2 tertentu klu tiada stok kat bengkel di kawasan masing2 puhak bengkel akan orderkan dr kl…tp kekadang sparepart boleh dpt kat kedai potong je…berlambak ada…harga pun lebih murah dan brg ori walaupun terpakai.. jadi jadi pemilik kena kreatif la…

    107. Ah Ming says:

      Hello..i ada kia spectra 1.6 auto spare part nak jual,nak apa2 sila call Ah Ming 011-1149 7934
      Location:Jln Kuching,kepong

    108. Mex slumber says:

      Hi semua…sy wakil dr kia spectra owner club (ksoc) malaysia…menjemput tuan2 dan rakan2 semua utk join club blh cek di fb taip jer nama seperti diatas…atau sebarang pertanyaan berhubung club blh terus hubungi dan wasap sy di talian 0182733542..tq semua…have a nice day…assalamualaikum..

    109. shah says:

      saya nak jual kia spectra auto buat spare part kereta elok lg klu brminat blh hubungi saya shah 01112857494

    110. zaidah mddin says:

      Salam Nak tanya.. Driveshaft depan tu memang datang kiri dan kanan ke? sebab saya tukar sebelah kanan rm330 siap pasang pada awal tahun 2017 . Sekarang ni bunyi bising sebelah kiri pulak. Lower Arm kanan RM220 siap pasang.

    111. azrol78 says:

      Hi semua…sy wakil dr kia spectra owner club (ksoc) malaysia…menjemput tuan2 dan rakan2 semua utk join club blh cek di fb taip jer nama seperti diatas…atau sebarang pertanyaan berhubung club blh terus hubungi dan wasap sy di talian 0182733542..tq semua…have a nice day…assalamualaikum..

    112. akoo says:

      hai semua …nak ertanya sedikit tentang cermin depan kereta kia spctra…siapa tahu brapa harga dan boleh dapat di mana area seberang perai…kedai halfcut atau baru

    113. dadycool says:

      lampu gear kat meter semua x nyala…dari j.b ke kelantan..jln gear 3 jer..selamber redah..ok jer..tp xleh laju..haha..x tahu lg apa rosak…erm…mujur ada peujo 405sri kat kg…so kia masuk bengkel lu…

    114. dadycool says:

      nak kongsi 1 ilmu…
      kalau lampu gear x nyala…servis jer sensor yg kat gearbox…warna hitam…conform ok…

    115. Asri says:

      Assalamualaikum. Saya nak tanya. Apa pendapat semua kalau saya nak beli Kia Spectra tahun 2006. Ok x?

    116. Haikal khoo says:

      Asalamualaikum…..saya ada enjin,body and part kia spectra untuk dijual.boleh jual secara asing….boleh hubungi sy 01136252944…..kod kawasan sekitar perak….

    117. Julia says:

      penutup tangki minyak saya hilang.mungkin tertinggal di stesyen minyak.
      siapa tahu berapa harga penutup tangki minyak ni dan dekat mana saya boleh beli.

      KIA SPECTRA 2006

    118. Ujie says:

      Assalamualaikum…sy pakai spctra thn 2000..so far ok da 9 thn…cuma baru ni perasan bila smp kat trafic lite atau behenti dashbox bunyi gegar..org kata mounting engine…sy pun xpasti…boleh bgtau x apa agaknya masalahnya…gegar tu biasa la xkuat sgt tp bising jgk la tp bila da masuk gear D da gerak ok jer..tp bila behenti jer dia bunyi n gegar..tlg sy plzz

    119. Ujie says:

      Assalamualaikum…sy pakai spctra thn 2000..so far ok da 9 thn…cuma baru ni perasan bila smp kat trafic lite atau behenti dashbox bunyi gegar..org kata mounting engine…sy pun xpasti…boleh bgtau x apa agaknya masalahnya…gegar tu biasa la xkuat sgt tp bising jgk la tp bila da masuk gear D da gerak ok jer..tp bila behenti jer dia bunyi n gegar..tlg sy

    120. Shaw says:

      Julia: Cuba try Cari Kat kedai spare part..Rasanya memang ada kot..

      Ujie: Yup memang mounting engine la tu problemnya..

    121. ujie says:

      Shaw : MOUNTING engine sahaja atau terlibat sama absober mounting kiri dan kanan?….Brp harga parts tu yer ?

    122. Shaw says:

      Ujie: keje check jugak.maybe da crack ke getah dah hilang ke pe..Absorber mounting kiri kanan kena tukar le..Mcm sy dulu tukar engine mounting dgn absorber..Reger absorber maybe dekat rm 70-80..Kalo engine mounting maybe rm230-250.. Usya² la Kat kedai spare part..

    123. Ujie says:

      Shaw: tq shaw for ur info..

    124. She says:

      Spectra saya jalan dlm 5-10meter ada satu bunyi then abs naik. Dah cek haritu org tu kata abs pump yg rosak and advise g tukar dekat kia centre. Bole bagi tau tak price utk tukar abs pump ni dlm berapa? Saya tgl di perak. Tq

    125. wafi says:

      Salam semua. Nak tnya otai2 sekalian ada nama kaler spesifik tak untuk kaler biru kia spectra novus. nk touch up sket mane yg calar kene batu.. terima kasih..

    126. zul says:

      Salam sejahtera
      Ada kawan nak tolak kia spectra nouves tahun 2006 dgn harga rm7000
      .sebelum bayar apa list yang perlu kita buat check kereta ni

    127. zul says:

      Whatsapp 0105069514

    128. rozlan says:

      assalamm… sy nk tnya pasal brake. rasa mcm ade bau hangit bila saya hidu dkt tayar depan. 2 bulan dulu dh servis brake (pad tak tukar sbb masih tebal). yg terbaharu baru tukar brake master pump. brake skrg ok je. tapi kadang2 bau hangit tu masih ade. agak2nye ye..

    129. aku says:

      assalam sy nk tnya psl kt otai2 sklian.keta sy kia klu nk msuk gear d xbjln kena tgu lma bru ble bjln.kpda otai2 sklian apa ke mslh keta kia sy..

    130. Reezal says:

      Kereta ni semua plastic interior part dia reput. Saya masih pakai dgn keadaan agak barai.
      1. Dashboard lekang
      2. Dash box tak blh lock sebab locking dia yg discrew pada plastic part pecah (plastic reput)
      3. Hand rest pun reput (plastic part pecah)
      4. Cover kat gear auto pun reput (bahaya kalau duit syiling atau benda kecil jatuh dalam)

      Bahagian enjin.
      1. Fuse box (plastic part lagi) mereput..x tahan panas.
      2. Odometer berkali2 lampu x menyala.
      3. Wiring (insulativenya) tk tahan panas, mereput
      4. Gearbox kaput, baru jer tukar

      General items
      1. Spare part mahai gila
      2. Dah la mahai susah nak cari
      3. Dah la mahai sepasai, susah nak cari sepasai, lepas tu kualiti hancus, x sempat pakai setahun, 3 bulan dah rosak (lagi2 yg related dgn plastic)

      Adoi…nak letgo kereta ni, berapa rasa2 boleh tolak, x pun nak start juai spare part jer.

      Generally plastic part dia mmg tak tahan cuaca panas dan kepanasan dr enjin.

    131. Zulkarnain M. says:

      Salam Sejahtera.
      Kia Spectra 2008.
      Hilang kuasa enjin.
      REV tinggi tapi dan enjin lost power.
      Tukar ATF dan filter sekali tapi masih sama.
      Ada sesiapa pernah alami?

    132. zakaria bin yusof says:

      Sy ada kereta kia spectra ls tahun 2002…masalahnya speed sensor sy x bergerak, kadang2 meter speed bergerak naik turun…dah 3 kali tukar speed sensor..tukar baru ok..dlm 2 ke 3 hari jadi lagi…buntu2 ape masalah ya ye…tolong bantu…

    133. Siti says:

      kia spectra saya tahun 2002… masalah saya bateri dan altenator dah ganti 2 kali…. tapi masalah dtg semula.. enjin x boleh hidup… skrg ni tiba2 lampu signal x menyala pulak…

    134. Fariz says:

      Saya nk tanya apa fungsi butang bawah tumbol gear auto kia spectra?

    135. edi says:

      Assalamualaikum,,, part kia spectra for sale,,, call/wasup 0113 5757 787…Tq

    136. Isa says:

      Sy bercadang untuk ambik kia spectra ni..tpi tula nubis x tau pape tpi tngok komen lps2 mcm bermasaLah jerr keter ni…cdngn otai2 ok kerr klu amik model ni?btw klu amik elok taon bape ea?maaf bertanya

    137. Ida says:

      Kia spectra dgn kia rio,mana lebih baik ya?

    138. Sue says:

      Kalau ade group kia mintak join..nakbtahu info lgi pasal kete nie..tq
      No wasep 01123855853

    139. bop says:

      Tumpang tanya…gearbox kia sephia 1.6 blh masuk kia spectra ka?

    140. Zam says:

      Nk beli kia spectra tp tkt x ok… Tlg sapa tau pasal kia spectra tolg wsp 0146592568

    141. Daniel says:

      Kia ok , klu join grup club kia spectra ,senang ..
      Klu nak join club kia spectra,ada kat FB. Daftar je

    142. Aman says:

      Assalam n salam sejahtera,
      Nak tanya, kenapa dah masuk gear, kita tak blh jln..masuk D, tekan minyak tapi macam free gear saja..Minta nasihat kawan-kawan.
      Tq

    143. adnan mustafa says:

      saya dah guna kiaspectra lama juga le…..bila ade problem kena g check scan ECU….jangan main masuk kedai je….kadang2 tu reset je dah ok

    144. Dzaharuddin abdullah says:

      Salam otai saya nak tanya saya ni pakai kia kereta ni dah 11 tahun jugak lah selama ni tak de masalah apa semalam malam tengah drive enjin tiba tiba mati dan sampai sekarang tak boleh start lampu semua okey cuma nak start tu tak boleh apa masalah dia yer

    145. Kalam says:

      Salam kawan2 saya ada masaalah gear d tak bertukar kalau lampu destbog nyala d gear ok jer..patut TAK saya cuba treatment gear box

    146. Ijam says:

      Sy nk tnye, start xboleh bateri baru tukar, masalah starter ke

    147. Yana Abidin says:

      Ijam. Sama lah kita.. Masalah alternator

    148. Marzuki says:

      Salam.. Kia spectra 2004 saya tak karat panjat bukit..enjin mengaum, jalan mcm Lori balak

    149. Fazrin says:

      Salam. Sy nak cri barang dalam kie spectra, di mne ada juai

    150. Fazrin says:

      Salam. Sy nak cri barang dalam kie spectra, di mne ada juai. Klu ada tempt juai d area ipoh perak. Bleh wasep sy di no ni 0143036100

    151. Arman says:

      Assalam sya nak jual kia spetra 2004…kereta body cantik…byk dah tukar bru…air cond bru..altenator bru rukar sebulan…cuma nak kena ruka fusebox saru set..puas cari tak jumpa..tu nak jual…sapa2 nak boleh lar..nak jual 4ribu..kereta mmg cantik…whatsapp sya..area melaka 0166679965

    152. Din says:

      Assalmualaikum
      Mohon bantuan utk harness model kia spectra novus.
      jika ada pm sy ya

    153. Aliza says:

      Assalamualaikum..
      saya mohon bantuan utk dapatkan center box fius n relay Kia spectra NOVUS saya.

      kalau ada cadangan dimana nak dapatkan nya.
      wasap saya 0198978320

    154. ikram says:

      Assalamualaikum,,,
      saya pakai kia spectra novus,,pintu kereta belah penumpang depan tak boleh buka,,ada suggestion tak bengkel mana dekat area selangor or kl yang boleh repair tu..whatsapp saya 0189077636

    155. Ahmad says:

      saya guna spectra sejak 2002 sampai sekarang. Org kata problem, saya service ikut jadual. So far xda apa2 pun. Lenjan kereta pastu x service mmg lingkup. Bertanya pada yg ada bukan pada rumour.

    156. Abby says:

      Salam ada sesiapa tau d mana dapat cari lampu belakang kia spectra vonus..sudah 4 bulan saya cari..kalau ada scanhand saya mau..tolong wsp saya 0178292315

    157. MUHAMMAD FIRDAUS BIN SHARLUDIN says:

      Asslmualaikum..sya mncari fuse box…fuse box lame relay sudah hangus dan bila pakai,fuse box panas dan dua2 kipas direct current.Bila tukar fuse box…boleyh ke jadi mcm asal?tlong whttp sy 0126054036 jika tuan2 ad fuse box dn mntk pencerahan berkenaan dgn kipas yg direct current.tq

    158. Hsfiz says:

      Kereta kia xde oick up??? Meh cuba produk ni..DECARBONIZER.. gerenti puas hat… hubungi sy 01123584001

    159. Zakaria says:

      As salam semua, bole x kita wujudkan group FB utk pemilik kia spectra, apa2 masalah senang kita bincang dan kongsi, tq.

    160. Justdeen says:

      Kia spectra novus hilang power..apa puncanya ya. Mintak beri PENCERAHAN. Bunyi dah macam exzos bocor..ada sesiapa yang mengalami masalah sama mintak share camner nak atasinya

    161. Wan says:

      Apa masalah bile gear ta masuk dengan lancar yer? Bile berhenti kereta bergegar, bile nk jln lps berhenti tu, lambat dn bergegar. Bile dh jln laju sikit tu okay, tapi gear auto die tak lancar. Kadang dh laju tu ok, lepas slow balik die ta lancar utk tukr gear. Ape masalah eh?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)