NEW PROTON PERSONA SPECIAL EDITION > WHAT IS SO SPECIAL ABOUT PERSONA SE?

PROTON already launched a special edition of its award-winning car, the Persona Special Edition SE which features new enhancements on 26 august 2008. What makes this Persona SE so special? Lets take a look. Is it so special?

Well, exterior wise, we unfortunately will say “NO”! Why? because of there are not many changes on the looks of the Persona SE compared to Proton Persona basic model. Unlike Proton Wira SE that showed much different with the exterior compared to the basic wira model.

proton persona se 2008 launch

The exterior should be made differently so that people would easily identify “oh! that is the persona SE! Its cool!” from far without looking at the writings “persona SE” behind of the car.

There is only bezel black head lamp which I would say “cool”. The sport rim is not so sporty compared to wira SE and the door handle? Uh.. Not important to make it in chrome.

Instead of hitting the bad of the exterior changes, I would like to say the interior is cool! Why? Because of integration with GPS, auto cruise and full leather finishing. This features is what we call “special” for a car that priced at about RM60k. Yeah..

The winner of the Frost and Sullivan 2008 Best Model of the Year, the Persona will now spot a more elegant and exclusive look following a comprehensive re-styling on both the car’s interior and exterior. 

Persona Special Edition (SE) is positioned to provide value-for-money and at the same time giving drivers the luxury of comfort with premium accessories.

New improved meter design with analog fuel meter which most of us prefered more than digital one because of the accuracy.

The new Persona SE features the following enhancements specification:

proton persona se 2008 special edition

Luxurious Comfort
The new Persona SE will make driving more comfortable with its rich, beautiful and soft finish leather seat. It is easy to clean and is more durable than fabric. Fine leather trimmings and detailing are extended on to its steering wheel, gear knob and door panels lending further refinement to the Frost & Sullivan 2008 Best Model of the Year.

Navigation at ease
The Persona SE comes complete with an extra-large screen GPS system which makes navigation in and out of town a breeze. The driving experience will be further enhanced with a new meter combi-finishing which is race-inspired for a “minimalist” look. Its laser-red backlight provides good readability. For fuel-conscious drivers, the PROTON Persona SE is fitted with Auto Cruise. The feature functions at a touch-of-a-button that keeps speed constant, thus saving fuel by decreasing unnecessary accelerations. 

Premium Design
To match the outstanding interior, the Persona SE is dressed with new body kit which enhances its sporty and premium look The design not only complement the silhouette but gives the car better aerodynamics. PROTON offers discerning car buyers two new exclusive colours – Brilliant Red and Blue Haze – guaranteed to create “a statement” for its driver.

proton persona se 2008 back

Sporty & Stylish
To complete the top down refinements, Persona SE is given a more personal touch with black bezel head lamp which adds to its sporty and stylish look. The design is complemented with alloy rims and silver matte door handles.

The enhancements made to the Persona SE do not compromise on the Persona family’s standard features like the 1.6L CamPro IAFM engine as well as the Lotus ride and handling technology.

Product enhancements are a continuous process in PROTON to offer more value to our customers. The launch of the new Persona SE is aimed to excite new buyers and make them view the car as their first choice

Despite its comprehensive enhancements, PROTON kept the on-the-road (OTR) price of Persona SE at under RM60,000 which makes it very competitive against other models in the same category in the market.

proton persona se 2008 exterior

The price of new proton persona SE Special Edition is RM59,800

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

405 Responses

  1. prodas_afiq says:

    TAHNIAH BUAT SEKALI LAGI……..

    I HOPE PROTON CAN BE Cemerlang…..hehe…

  2. emi says:

    skrin gps tu boleh tengok video tak??

  3. kdi says:

    xbleh rasenye sebab skrin tu khas utk GPS.

  4. adisma says:

    Harap2 skrin gps tu ada tempoh waranty yg panjang coz dia pakai brand proton.

  5. ida says:

    i can't wait 2 see ur new SE..hehe

  6. sam says:

    okok saja lah…..blh tahan la 2..haha

    i dah bookin 1 dah/././././

  7. amir says:

    Tahniah proton!I'm proud to be Malaysian!!!

  8. adrian says:

    tentang engine persona…. adakah engine itu cukup kuasa untuk pickup persona…..

  9. adrian says:

    radio persona special edition ada USB tak?

  10. adrian says:

    kenapa persona special edition tidak guna engine CPS?

  11. shamsuri bin johari says:

    SALAM
    SYABAS DAN TANIAH DIUCAPKAN KEPADA DATUK SYED ZAINAL ABIDIN DAN KAKITANGAN PROTON YANG TELAH BERJAYA DENGAN MPV.

    SAYA ADA SATU SOALAN; KENAPA PROTON SEHINGGA HARI INI MASIH MENGUNAKAN ENJIN DARI LUAR, SEDANG KAN KITA MEMPUNYAI RAMAI TENAGA MAHIR MALAYSIA YANG BOLEH MENCIPTA ENJIN SENDIRI?TQ

  12. superstar1112 says:

    saya bangga memakai proton walaupun saya juga miliki kereta jepun.

    PERSONA THE BEST

  13. jef says:

    persona se kalu bleh kasi masuk enjin 2000cc baru pickup skit.

  14. shoulqie says:

    i harap loan i lulus dengan cepatlah….dah berhari2 mimpi pakai persona….Proton the best

  15. ZAM says:

    APE AR BEZA PERSONA SE NGAN GEN2 CPS… MANE LG BEST AR.. PLEZ SOMEONE HELP ME…

  16. Epul says:

    Ape lah ko ni..cubale celik mata skit SE tu special Edition dari segi acsesories je.Gen2 CPS tu enjin dia lg power yg lain smua sama.

  17. shan says:

    proton persona mmg byk masalah..
    1 vibration pada accelerator pad bila halaju 90km/j at 2500rpm
    2 bunyi yg kurang menyenangkan pada suspension depan dan blakang bila belok or terlanggar lubang atas jln
    3 fuel pump system yg error ..minyak dhy penuh pon, meter tunjuk 3/4 penuh…@#$%^&*(
    4 indicator seat belt tak bernyala..ape kejadah letak benda tue kat meter panel..@#$#$^&
    5 leaking pada window blakang..habis bumbung aku ade water mark..!@#$%^&
    6 cat terkumpil sikit..dlm diameter 2mm..dh karat tue masa aku baru amik lepas 2 hari

    pendek kata..persona sucks!!!!

  18. DIN says:

    PERSONA SE NI MMG TAKDE MANUAL KE??
    KALAU TAKDE, PROTON TOLONG LA BUAT….

  19. Yoe's says:

    Canggih gak la…ade GPS..bley x gen-2 CPS pon pasang GPS gak?
    baru mantap bro!!
    1 more thing..klu die buat front design cam gen-2 CPS blh thn gak rasenye…
    huhu

  20. AIM69 says:

    I baru dapat bulan may lalu, tapi i tak puas hati bila dah dapat…Nak tau ada acc tak completed.
    1-Manual Lock loose
    2-Tool spanar banyak yang hilang* Penyamun mane yang dah rembat agaknya
    3-Agen tu Istilah wira main cincai bagi kat buyer..langsung not check completeble
    4-Manual Book and log services not received

    Complent kat agent tu ..Dia kata tunggu,tunggu.tunggu dan menunggu.
    Lu bayangkan Bro rm52800 gua beli, pass tu 9thn..Ini yang gua dapat ke Bro.
    Itu syarikat Tak boleh Pakai..Patut kena Bentttttt. Gua nasihat sama lu orang kalu nak beli..tolong direct to Proton Edar..Itu agenlain mau untung lebehhhh..

  21. AIM69 says:

    Shan,
    Ko dah bawa ke..atau dah beli…Awat macamtu punya masalah…gua punya o.k je speeding 160kmh slamber je..tapi Gua tak berani lebih2, sbab baru lagi.

  22. arashyan7281 says:

    Mmg ada masalah skit persona ni..
    Oil Sums terlalu rendah,kalau terlanggar bonggol tinggi abis kena dan bocor. Padahal yg itulah part paling penting sekali.
    Lock pintu passenger sebelah kiri belakang kalau unlock dan lock guna alarm selalu sangkut atau lekat. mungkin motor dia agaknya. bukan saya sorg je malah member2 yg baru angkat sebiji pun mengalami masalah yg sama..
    apa kejadahnya semua itu???? anyway good try from proton…

  23. AIM69 says:

    Aduh hai nasib-nasib, macamana ni Proton…Diam aje? Banyak dah kena comen, tak ada buat sesuatu ke?

  24. awegoldensand says:

    my first car, honda civic 2 hand (masa study), dah kahwin, nak cuba new car belilah proton wira 1.3 aeroback, dari bulan pertama hinggalah dah guna 3 tahun, tak larat nak repair, jual beli kenari dah guna 3.5 tahun tak pernah ada problem hanya ada bunyi-bunyian je, so cukup masa servis, lepas tu nak cari second car beli proton wira 2 hand 1.6 auto, problem gear box 3 kali tukar, still ada problem, yang tak habis-habis, jual, now guna suzuki apv and honda civic. Tak yah fikir nak baiki cuma servis je bila cukup masa. Tapi rasanya proton sekarang dah banyak peningkatan, pihak pengurusan n R & D kena mainkan peranan penting jika nak bersaing diperingkat global.

  25. awegoldensand says:

    adik saya dah guna persona auto n saya belasah dari kampung – kl – kl – kampung dalam 1200 km. Perbezaannya memang nyata dari model yang lama. Bak kata ada feel bila memandu tetapi enjin campro auto ni kena main minyak sikit baru ada power, kesimpulannya saya puas hati, good luck proton. Tetapi pihak proton kena ambil berat masalah minor problem yang selalu orang complain

  26. adnan says:

    wei, nak tanya sikit… naper persona se lmbbat nak kuar yer… langsung takde kat jalan raya pun… ikutkan launch ritu bulan 8 kan… baru2 ni perodua launch myvi se…. seminggu lepas tu dah ada kat jalan raya…..

    tolong yer bagi jawapan…. aku mcm nak order ni…. tp kalau lambat… baik amik myvi jer….

  27. AIM69 says:

    Brother Nan, should be no problem…La ni stock get ready, u try g proton edar kat mane2 tempat , jangan u booking ngan orang tengah sudah, bukan apa i dah terkena kat 5 bulan bru dapat diaorang main, pastu dia bgi stock lama…langsung tak guna..macam saya katakan kat atas no.20 tu…

  28. Quza says:

    Memang menarik. Tapi kalau ditambah dengan beberapa aksesori lagi menarik seperti “spoiler” dan “skirting”.

    Pada pendapat saya hiasan pada logo bonet belakang kalau ditiadakan lagi menarik. Sebab ianya macam rupa misai hero filem Tamil jer.

    Apapun saya ucap syabas kepada Proton kerana mampu menghasilkan sebuah model yang menarik. Teruskan usaha anda!

  29. mri says:

    rasa nak booking persona s.e.Tapi tengok komen-komen ni takut la pulop….ada boleh beri nasihat ke..

  30. khairi says:

    salam syabas kepada proton…nak tanye macam mane nak upgrade PERSONA medium lite ke SE…

  31. Rudyputra says:

    I dah pakai Persona SE dah dekat 2 bulan. Apa yg I boleh komen ialah Persona SE … okay !! TAPI…. Proton kena lakukan sesuatu supaya Persona SE ini berkualiti. Maksud I ialah tentang bunyi bunyi yang tak sedap didengar sewaktu memandu
    kereta ini. Bunyi bunyi yang I maksud itu ialah bunyi seperti skru yg longgar, bunyi besi bergeser, bunyi pada dash board, bunyi speaker radio yang berdesing ( maybe speaker tu berlaga dengan compartment lain pada pintu), bunyi pada kerusi. Bunyi bunyi ni semua tak sedap didengar, malah pada kereta baru pulak tu ( Pening kepala I nak mencari dari mana datangnya punya bunyi bunyi ni). Kalau bunyi ni berlaku pada kereta Iswara lama, okay no problem…. kereta lama lah kan. tapi ini pada kereta baru, Special Edition pulak tu… !! Come On lah Proton, ‘perkasa’ kan kereta yg akan datang. Masalah ni bukan berlaku kat I seorang je. Ramai pengguna Persona lain pun mengadu masalah yg sama dengan I.
    Anyway, tentang yg lain okay, no problem. I puji Proton.

  32. adnan says:

    ni aper cerita proton ni… aku dah tempah persona SE nak masuk 2 bulan… sebelum order, beriya kate dalam sebulan ble kuar keta! Tgk skng aper jadi.. raya haji, aku terpaksa pinjam keta kakak aku nak g beraya… nasib la dia keja.. klu tak, merempat duk umah jer la….

    aku tak paham betul la ngan proton ni… biler keta dah bagus, dah ramai yang puji…. time2 tu la dorang buat taik! Dulu, keta tak bagus… nak order, 2 minggu ble dapat! skang ni bile kete dah bagus…. 2 bulan pun, blum tentu ble dapat! come on la, jgn la bagi alasan, kerana nak buat yg terbaik… kena delay… tu alasan zaman kuno!

    baru2 ni aku call customer service, ade ker dorang ble cakap… production tgh stop pasal nak tunggu tahun baru! bodoh ker hape!? klu nak tunggu tahun baru, baik launch keta bulan 12… baru la betul! ni, lauch bulan 8… bulan 12 pun ble kira berapa sgt yg ada atas jalan!

    dalam hati aku rase terkilan jugak la.. dulu ingat nak order vios J jer… tpi bile tgk persona SE… cam menarik! dgr cerita dari org ramai, feedback mmg bagus untuk persona…. biler order, kena mcm ni….. haram tul la!!!! sudahnya.. kena tunggu n tunggu…

    kepada proton, jgn la kecemerlangan yg ada ni, diganti dgn kemerosotan plak akibat benda2 remeh mcm ni… bodoh namanya…. kepada Tuan Syed Zainal – sila pantau apa yg anak2 buah anda buat!

    besama mendoakan kecemerlangan proton!

    sekian!

  33. kdi says:

    Wah saudara adnan! Sampai 2 bulan x dapat2? mesti pedih rasa dalam hati kan. saya ni baru 3 minggu tunggu pun dah rasa cam haram dah. Rasa cam nak mencarut2 je kat car dealer tu, apakan lagi saudara. Tapi, sememangnya lumrah membeli kereta baru memang kena tunggu lama sampai lebih sebulan. Perodua pun camtu, naza pon camtuh. Tapi kereta luar cam nissan n toyota selalunya cepat. Xtaula sebab ape. Adelah tu kerenahnya. Ntah sampai biler dorang nak jadi lembab camnih. Maybe sebabkan bank yang lembab or dorang sendiri yg lembab. Oleh itu, saya nasihatkan kepada saudara adnan dan diri saya sendiri agar banyakkan bersabar.. bawak mengucap banyak2.. hu2.. =p

  34. adnan says:

    kdi – bersabar ada had gak… dalam masalah aku ni, loan dah lama approve.. kete jer prob! mcm yg aku citer kat atas tu… production slow! permintaan melebihi had! yer la dah tau mcm tu, tingkatkan la production kan… tul tak? tu pun tak ble pikir ker? smpi bile proton nak kena kutuk mcm ni..?

    sudah-sudahla… umur proton pun dah lebih 20 tahun… sepatutnya dah agak matang…. bende2 yg remeh, tolak tepi la…. toloong la en proton…. speed up la sikit…

    aku dah tak sampai hati nak kutuk lelebih, company malaysia… aku anak malaysia… saper lagi yg nak majukan malysia, kalau bukan rakyatnya sendiri!

  35. Zan says:

    Agak-agaknya orang-orang proton baca tak laman web ni terutama Datuk Syed Zainal, kalau baca tolong ambil perhatian sebab banyak sangat orang komplen. Tak ada apa tindakan langsung untuk memperbaiki kekurangan yang ada. Contohnya waja dengan problem power windownya, V6 dengan gear boxnya, masalah ni kita dengar dari dulu hingga sekarang tak juga selesai…Kita nak sokong buatan kita tapi bila banyak sangat masalah, ini yang buat lemah semangat. Kereta-kereta lain pun ada masalah tapi nisbah dia tu kecil, ini kalau nisbah 10 keluar 5 ada masalah tentu ada yang tak kena. Ini pandangan orang awam yang baik-baik tak mahu terima, semua nak tunjuk masing-masing terer, ni yang jadi masalah… saya harap proton akan ambil perhatian sungguh-sungguh setiap aduan yang diterima demi meningkatkan kualiti produknya. Saya percaya rakyat Malaysia akan beri sokongan penuh dan bangga sekiranya proton menghasilkan produk yang betul-betul kualiti. Macam rakyat Korea bangga dengan Hyundai, Kia dll, sehinggakan kalau orang pakai kereta bukan jenama negara sendiri pasti akan kena kutuk… Punya bangganya mereka terhadap kereta buatan mereka. Kita harap proton pun akan jadi macam tu tapi kenalah tingkatkan kualiti dulu…

  36. iz Aizat says:

    Emm btul tu….harap2 kalau ade engineer2,atau pkeje2 proton yang bce komen2 kat sini..bleh la tlg bgtau pihak atasan supaya boleh improve..kite sama2 rakyat malaysia..sama2 syg produk kita..we have our resposibility to our nation..kalau negara lain boleh bangga dengan kereta keluaran negara mereka..kenapa kita tak boleh?? Harap2 semua pihak dapat memainkan peranan..usaha sedikit demi sedikit..

  37. persona owner says:

    ape cer kete baru pkai 2 blan gear susah nak masuk pastu ngan air masuk dalam kete bile hujan lebat. bile complain kat proton servis kate salah owner sendiri. x buat papepun salah jugak ke? nanti bile kete wire shot ke camne? terbakar ke proton nak salahkan owner jugak ke? bayar mahal2 tapi kerete kurang kualiti nak buat camne? patot proton kene tangungjawab atas kete yang dikeluarkan. mesti sebelum bagi pada owner kene wat servis ngan checking dlu, nie bile da timbul masalah mula xnak tangungjawab salahkn owner. xbaik la camtu. 1st servis kat mentakab xambil tindakan drastikpn 2nd servis x tau la cmne plak. lau x stle msalah mau je aku mengamok kat dealer proton. baik beli kerete 2nd lau camni la produk proton yang aku dapat!

  38. pakcik says:

    Pakcik ada 4 buah kereta, sebut pasal persona terus naik darah, apa taknya;
    1. Bila isteri nak gi kerja, kita kena start kan, sebab persona tak boleh sekali start apabila masuk kunci, kena tunggu 90 saat baru boleh hidup, kalau lebih atau kurang nanti meter penunjuk enjin akan menyala.
    2. Apabila bawa rpm 2500 pedal bergegar–apa kejadahnya,
    3. Dah hantar pusat servis dan tinggal seminggu balik2 pun macam tu–eh, sakitnya hati.
    katanya dah tukar fuel pam dan CBU, tapi masih sama,
    4. Sekarang ni sejak khamis lalu kat pusat servis, kata apa2 hal nak telepon, tapi sampai sekarang entah kemana teleponnya,
    sakitnya hati aku, macam tak bayar pulak,
    5. Yang paling sedihnya kalau tak elok juga pusat servis cadangkan hantar ke Proton Subang Pulang, Dia ingat kita beli kereta nak buat pameran, sakitnya hati……………………

  39. AIM69 says:

    Hai dah nasib badan, Pakcik…ginilah tukar balik kat proton abis ceta.lau tak puas ati ngadu kat pada pihak berwajib…Saya yang dah pki kat 5bulan ni dah giveup dah…macam2 hallak berlaku…Lau sya tau sya abik Toyota Altis 2nd ,,tp tak de pun problem….ingat nak pki baru oklah leh tahan 5taun..!hampeh belaka…nk tradein takade value…nak wat cam ne….pakai le spai abis..pas tu cariklah yang lain///uhuhuh!!!

  40. dulukini says:

    nak tanya ok ke persona SE nie? baru aje nak terbuka hati beli tapi bila baca komen pasal masalah kete nie terus tawar hati balik. sesapa ade persona SE nie sila kasi komen skit lagi.

  41. whose says:

    Salam semua… saya amatlah bersimpati dgn forumer2 yg post -ve utk persona. Tapi, kwn2 saya + adik saya yg pakai persona tak ada masalah pun. Mcm adik saya, dia syukur sgt sbb tak beli vios dulu (harga dpt 2 persona). Sbb dia rasa pakai persona pun sama mantap mcm vios. Masalah satu pun takdak. FC dr KL to K.ganu 1/2 dpd avanza 1.3. 160km/h mantap jer. Itu apa yg aku dgrlah… Psl kualiti tu, semua kereta pun sama ja. Aku pakai Toyolta pun ada masalah gak. Dah 3 thn aku pakai. Masalah steering tak abis2 walau pun dah 3kali betapa kat SC. Awal thn dpn kena betapa lg sbb nak tukar steering rack. Power window aku pun ada bunyi gak. Kreeeekkkk…… eeiikk!! Tiap kali servis aku suruh depa solve. Elok la 2 hari. Lps tu jd balik. Mungkin psl aku beli kereta toyolta paling murah kot. Apapun, org kuat komplen mmg selalu tak nasib baik (mcm aku). Utk Persona SE ni, aku bg 4/5 star. Sbb aku tak penah dgr pun masalah dr kwn2 aku tu. Mungkin sbb diorang tak cerewet mcm aku kot… Tp kalau aku tak ada lg hutang bank, aku beli POLO GTI!! hahaha, cheers :)

  42. RUL says:

    Salam semua,

    Saya pakai Persona Medium Line sejak Julai lalu…

    Keseluruhan ok la.. tapi masalah seperti saudara-saudara di atas memang ada…

    1. minggu pertama pakai suspention hadapan dan belakang berbunyi krak..krak… selepas komplen di pusat servis Taman Midah masalah selesai.. ada dia tambah pelapik ape ntah pada suspention tu… ( masalah paling banyak untuk persona )

    2. lock selalu gila… tutup buka, tutup buka tanpa henti…. selalu kalau kereta basah hujan atau selepas dicuci… kalau buka secara manual dia akan tersekat dan tak boleh autolock… hantar servis dia kata tak rosak so takleh tukar baru… hampeh…

    3. lampu sitbelt memang tak menyala… tak payah letak la…

    4. penunjuk fuel memang tak berapa betul… minyak dah penuh tapi meter tak juga nampak penuh…

    5. pedal minyak bergegar sedikit pada kelajuan 100km ke atas.

    6. bunyi-bunyian pada dashboard, speaker…..

    7. tempat duduk sebelah pemandu susah untuk gerak ke hadapan atau ke belakang… macam tersekat…

    8. enjin hmmm…. kelajuan rendah kurang mantap untuk naik bukit…. kena press lebih arr…

    9. wiper ada bunyi….

    10. lambang proton pada sportrim mudah tanggal… dah hilang satu…. banyak saya tengok kereta lain yang macam tu… sampai dua tiga sekali tanggal…

    Yang lain-lain ok setakat ini…..

    3.5/5 bintang untuk Persona….

  43. PERSONA60 says:

    Masalah saye ni ya tuan2 dan puan….
    Dah pakai Persona ML auto sejak may lalu masalah yang saye nampak ialah :~

    1. Aircond tiba-tiba je off bila saye break atau selekoh dipersimpangan pastu berapa saat kmudian Aircond on balik.

    2. Slama ni saye tak pernah buka pintu pakai manual..pki remote je..tp pade satu mase saye nak pki manual langsun tak leh…loss, tapi bila anto kat Proton service bila di buka center lock itu barang ade yang tak pasang dri kilang proton..Nampak sangat QC dia orang tak buat keja.

    Yang lain ok tak ade buat hal nampaknya…tengok nanti dah setahun….
    Saye boleh bagi 3/5 bintang untuk Proton….Saya rasa Kilang Proton O.K tapi mungkin dia punya staff atau system mekanikal dia tak profesional lagi…kasik anto kursus lagilah diorang tu terutama sekali final QC (testing department)

    Sekian terima Kasih.

    “MAJULAH PROTON UNTUK NEGARA”

  44. arifalyafiq says:

    Teman nak tunggu bila Proton nak launch Persona NGV kat sini. Kat Thailand kan dah ada Persona CNG dan responsenya pun baik.

    Kita kena ingat, harga minyak ni mudah meruap. Esok bila harga minyak naik balik, mula kelam kabut nak convert ke NGV pulak.

    Ada sapa2 yg dah tukar ke NGV kit ?. Performance macam mana / Ada masalah besaq ka ?

  45. aku baru pakai proton persona edisi medium line,baru ambik 25-11/2008 problemnya ialah pintu belakang tempat duduk kiri dah tak boleh buka dari dalam.lock selalu problem mcm nak main-main saja,baru ni aku accident,air bag mcm hampeh tak terbuka,(nasib baik tak ada cedera serius)air bag buat perhiasan saja,lepas tu nak tunggu stok baru mcm hampeh lama nak mampuih,tapi yang best nya masa aku balik kg aku henjut sampai 200 kmp,tak ada masalah apapun,aku ingat nak pasang aksessori lampu eagle eyes hid 83000k,berapa harga dia sapa tau kt mana boleh ambik,lampu dia boleh menghalang penglihatan orang di waktu mlm ker.aku tengk tambah bodykit fuhlama mcm kereta mewah

  46. fibua says:

    Dear semua,
    Utk info saye ni bukannye pengguna proton coz dah tau dah memang proton banyak problem, tp saye rase kalo u all complain kat sini je memang xkan jadi ape2…so saye suggest u all complain la kat channel yang betul contohnye proton sindri..try hantar email or telefon diorg supaye diorg tau ape yg dh jadi..member saye ade gak yg pakai persona & ade problem,tp die trus call proton,pastu geng2 proton pun dtg repair for free….setel masalah,xyah pening2 kpale…

  47. CHINOK says:

    Salam semua….

    Saya pakai persona first model…9/2007 (saya beli booking smblum lunch kete2)….millage pn dah cecah 25,000 km…so far prestasi kete amat memuaskan..(4/5)..xde bunyi2 kat dashboard @ pepn…bw laju xde gegar…start xde masalah…aircond sejuk sgt2..uuhh mgkn yg pakai model dlm tahun 2008 hingga skg ni alami masalah spt diatas sbb diorang (proton) nk cpt pengeluaran coz permintaan tinggi… bagi sy ini semua salah pekerja proton..qc…n famili dier..hrm..tapi kite sume harus berbngga cz proton dah tingkatkn kualiti dr yg sebelum ni…tahniah…kite kne ingat xder yg perfect dlm dunuia ni….vios myfriend pakai pn de problem2….so???…tepuk dada…kata nabil…luu pk lah sendiri…;D

  48. Rambo69 says:

    Beta juga setuju apa yang saudara Chinok beri komen tu, Sebenornya keta tu tak bersalah, Proton juga tak bersalah…Tapi yang buat hal dipunya pekerja tu lagi2 QC nya, betulke passed dari segi qualiti ? Saya juga telah pun pakai Persona versi MLine auto 97′ tak de masalah pun seperti yang digambar gemburkan seperti diatas….Beta berharap tolonglah jaga Image Negara Sendiri dengan pengeluarannya Proton dan bagi sokongan padu. LU PKPK lah…Tak Kuasa lah ” bak kata SY”

  49. kecewa says:

    tahniah proton…sya baru saje 2 minggu dpt kete sya.my 1st car..proton persona se…puas hati ngn kete ni,xde mslh ape2 BUAT SETAKAT INI…
    cuma sy xpuas hati mengenai dealer ni…pada kekawan yang ingin membeli kereta proton..jgn pergi ke kedai Excellent Deal Motor(pengedar proton yang dIIKTIRAF,konon2nya) kat taman pertama Cheras…salesman proton kat situ makan duit kita..

    masa booking saya dh bayar rm500
    dia ckp..kalu full loan lulus nnt duit rm500 ni leh dapat balik..full loan lulus

    minggu lepas sy cuba col..tanya pasl nk tuntut balik duit tu…
    dia ckp sy hanya dapat rm100 j…
    sebab dia duit rm400 diguna untuk :
    1. jump que giliran kete sbb ambik dlu dr giliran sepatutnyeee ( padahal 3 bulan dah tunggu.booking bulan 9 2008,bulan 1 2009 baru dapat.
    2. kete tu ambil di kedai lain
    3. register plat number (yg sy tahu register no plat sume dh termasuk dlm harga kete)

    seolah2 skrg ni harga kete sy rm59800+400 = rm60200.

    so mintak pendapat kekawan yang mahir dalam jual beli kete ni..pe yang patut sy buat….nk dapatkan balik duit booking tu

  50. Captain Jack Sparrow says:

    Saya baru plan dengan wife untuk beli persona se , tapi setelah membaca komen-komen di atas, rasanya kami terpaksa fikir semula.
    So, agak2 kereta apa yer yang lebih kurang seharga dengan persona se, yang boleh dcadangkan pada kami.
    Minta pendapat semua rakan-rakan di sini.

  51. azameel says:

    sbenarnye proton ni susah sket nak dibandingkan ngan keta lain,
    die ade advantage harge murah, tp sbenarnye protom skarang dah jauh lg elok dari proton2 dulu
    keta lain yg ade myvi, gen2 , naza bestari, hyundai accent lbh krg jgak kot.
    x pon keta second hand

  52. rul says:

    kereta proton persona se pun ok. sebenarnya masalah2 di atas tu bukan semua kereta proton yang kena. kira nasib la juga kan.. saya cuma salah seorang je la. tapi apa pun kalau kita rajin komen dan komplen di pusat servis proton, semua masalah akan selesai. masalah2 yang berkaitan pun bukan serius sangat. kereta saya sekarang dah ok semuanya… baru servis yang ketiga…10000km…. lagipun proton kan bagi gerenti sampai 5 tahun… ok apa…
    komplen sana sini, tapi saya sokong proton juga.. he..he..
    kalau nak beli kereta korea, baik lagi kereta proton….ye tak? kalau nak harga lebih kurang, kualiti lebih baik tak ada rasanya…. kereta import second hand tak tentu kualiti bagus.. kalau ada duit lebih ambik vios atau honda city baru.. harga memang mahal la…. mana boleh lawan proton…

  53. h says:

    ermm….. adik aku keje proton ….. dierr kate so far persona yg paling tak der masalah…. proton persona SE yg paling ok . tah lah kate dier .

  54. yana72 says:

    dengar cite pasal persona SE ni menggerunkan..apa2 pun aku dah book..cuma rm 100 je..direct ngan proton edar..baru jer submit borang loan gov..dealer call kete dah ada..sebegitu cepat ni..pasal prob kete ni..nampak nyer kena tawakkal jer la
    pernah pernah pakai wira 1.5 (M) sebelum ni…5 thn pakai…ok jer..maintain..konon nak upgrade to mpv..ambik nazaria GS …baru tau langit tinggi rendah..nak trade langsung x laku…so bertahan je la..so now ngan naza tu kat workshop 3 bulan lebih…tak tahan sgt dah…tu yg booking persona SE…dr pengalaman ngan proton…walaupun ada masalah situ sini…rasanya x la sehebat pakai naza…rasa bergaya je lebih..mpv gitu…tapi sekali masuk workshop ..kalau tak lebih RM 1K tak sah..

  55. ahmad says:

    Assalamualaikum semua.

    Seronok,sedih dan macam-macam perasaan yang ada bila baca komen2 kawan2..
    Nasihat saya kalau anda nak beli keta proton,teruskan niat..
    kalau ada masalah lepas tu (sikit sebanyak memang akan ada punya),
    gunakan sungguh-sungguh tempoh jaminan anda untuk tukar
    semua yang ada problem.
    jangan segan-segan call proton customer service,adukan secara baik masalah anda,
    kalau boleh mintak jumpa,jumpa orang customer service face to face,terangkan masalah anda,
    nak marah pun marah aje..dia orang dah biasa kena marah.:)
    Kalau nak beli,beli direct kat pusat jualan,contohnya kat proton edar,bukan kat wakil pusat jualan.
    Saya pakai wira 1.5(m) dah 3 tahun.problem yg ada dulu la,just power window aje..
    Masa beli dulu kena bayar RM100 gak dulu(then duit ni dapat balik).
    Kalau yang kena RM500 untuk urusan sampingan,
    memang agent tu makan duit.
    Keta saya setiap 5k saya service.service pulak kat kedai biasa aje,murah sket.hehe.
    Saya bawak keta tak pernah lebih 130KM/h..nak pakai lama bang..:)
    so far condition keta okey sgt2.
    Sebelum beli keta pada yang muslim ,doalah banyak2.kalau nasib baik,memang kurang lah urusan korang dengan
    pusat servis keta.hehe..kalau tak asyik telepon aje lah nanti..

    wsalam..

  56. zainudin says:

    Akum,
    Saya baru beli pesona se 2 minggu lepas. Setakat ni tiada masalah sangat, cuma kerusi kat belakang (head rest) ada sikit masalah. Tapi Insyallah, proton akan ganti lah pas ni. So far dalam 2 minggu ni, performance pesona se agak baik dan rasanya lebih baik daripada hundyai accent saya. Suspension baik, macam kereta mewah. Komen saya kat tuan-tuan yang bercadang untuk membeli proton…. beli lah pesona se. memang ada ummppph!!! terutamanya dari segi pemaduan dan keselesaan semasa mengambil selekoh. Cuma komen saya kepada proton ialah: (i) tawarkan juga enjin campro cps kepada pesona dan kalau boleh pesona amat sesuai untuk enjin 1.8L. (ii) perbanyakkan versi enjin supaya campro menawarkan enjin yang lebih berkuasa seperti 1.8L dan 2.0L. Biar mahal sedikit tetapi memberi kepuasakan kepada pengguna sebagaimana kepercayaan saya kembali kepada proton selepas memandu dan memiliki pesona. Semoga proton terus maju dan meningkatkan kualiti enjin dan eksosorinya. Sekian.

  57. hairee says:

    Setakat ni dah sebulan pakai Persona SE . Problem CUma Radio Ade masalah . Suara kadang2 sangkut . …. lain ok . interior memang best . harap2 kete ni takder masalah .

  58. ahmad says:

    Salams…

    Berapa rege pesona se?
    pada sape yang pakai,berapa interest yg kena?
    downpayment berapa dan berapa installment kena bayar bulan?

  59. Rambo69 says:

    Harganya Persona 1.6 SE pasaran sekarang RM59,800.00
    Downpayment 10% dari harga lebih kurang RM5,980.00
    Interest based your bank branch lebih kurang skrg ni 3.79%
    Figure dia mcm ni : -
    Loan Rm53820 x 3.79% anda dpt = RM2039.7 Interest setahun x brapa tahun katakan 9 tahun = dapat RM18358 (Interest selama 9 Thn)
    Than RM18358 + loan RM53820 = Dapat RM72178 / bahgi bulan selama 9 Thn / 12 = Dpt 108 payment monthly =RM668.3

    Pesan saya kalau nk beli biar tempat Proton yang Sah @ Proton Edar atau EON, Jangan melalui broker!!!!!! MASALAH BESAR AKAN TIMBUL.
    Saya dah pakai Persona 1.6 MLine auto so far so good and UMM.

  60. ketty says:

    for the above question, i pun terkejut Persona bawa banday prob kepada pengguna,but the looking is so nice when compare the price with the honda and toyota …(i see the car at showroom ( Persona Se ) i vary like it
    it’s somebody oreli buy the SE and using now…i wait your comment to consider further step
    and now economic is vary poor so the local car muz is the 1st choice watever i need to know ur comment..even is good or poor
    and i ask the agent proton , the selling price is RM 59,800 so she will give me interest rate 3.65 % or 3.75 % but this muz paid the down payment onl 20 % and no more discount and free gift…it’s u all oso same ..
    my location is klang area

  61. hairee says:

    I have use it for 1 month , so far no complain….. The good thing about this persona is the suspension , autocruise and Soundproofing. you can see the different .
    i travel everyday from Kota damansara to Klang ( about 40KM ) . fuel comsumption is RM 6 for 1 way . i really do not know wheather this consider fuel gluzzer or not ….. anyway , i love my persona SE ….

  62. xpyh tau says:

    hello..
    korang yang kaki kutuk nie cubalah bagi komen yang membangun sikit..ini tidak asik kutuk je buatan malaysia..sememangnya xdapat dinafikan kite nye kereta nasional kite masih ada banyak kelemahan…tapi cuba korang pikir kalau malaysia xkuarkan kereta sendiri…korang mampu ke beli kereta..aku rasa kalau mampu pon kereta second hand yg tahun 80 an…so berfikir sebelum comment..cerita hebat, kutuk sini sana…apsal xko je buat kereta sendiri…aku yakin suatu hari nanti kita akan berjaya jugak keluarkan kereta yg bermutu tinggi..cuma kita kene support dan bagi comment yg membangun..aku yakin proton akan ambil tahu semua nie..so gud luck proton..wish u all the best and improve from time to time

  63. hairee says:

    ermm…. aku rasa kejatuhan Proton disebabkan si mahalel …… bila dia pegang jer proton Terus jahanam PROTON . Vendor kebanyakan kroni politik masa tu . Bila Syed Zainal ambil alih aku tgk PROTON tremendously improve. Kalau kita tgk pada sejarah , Proton Down masa zaman WAJA dan Perdana V6. Terus terang la aku katakan , masa tu jugak aku jadi Service Advisor Proton Dealer . WAJA paling banyak masalah.Masa first model GEN 2 lagi teruk . Sekarang aku nampak PROTON dah ada kualiti . banyak yang improve terutama sekali Persona dan Proton BLM .

    Aku cadangkan kalau korang nak lebih faham , korang pegi test drive VIOS dan persona compare dari segi handling , performance , suspension , Space dan Pricing . korang akan rasa perbezaannya . Warranty 5 taun beb , apa nak takut ….

    Apa2 pun Persona aku memang best … heheheheh

  64. Rambo69 says:

    Pada minggu lepas baru aje balik dari Johor ngan Persona 1.6 auto…Nak tahu kekawan saya test power dari tol tangkak ke seremban RnR lebih kuang 1/2 jam aje…nak tau berapa KMJ saya bawak? 160~180 KM/J lajukan? Tapi tu tak abis tekan pedal minyak…kalau abis tekan tak tahu lah berapa maybe 200KMJ kot boleh Cecah…Adik saya pakai Honda City Vtec hanya mampu 170KMJ makan asap persona aje yang nampak…Kepada sesiapa yang tak berani bawak laju saya harap “JANGAN” 180kmj memang laju …(PERSONA MEMANG MANTAP DENGAN KELAJUAN 180KMJ PUN TAK TERJEJAS)
    SESIAPA YANG PAKAI PERSONA GUA TABIK…KEPADA YANG NAK AMBIK PERSONA JANGAN TERAGAK2 AMBIL SAJA…ANDA PASTI PUAS HATI 100%…

  65. zainudin says:

    Saya ingin menyampaikan ucapan ‘TAHNIAH’ kepada proton kerana telah berjaya menghasilkan kereta yang amat bagi seperti proton persona. Untuk makluman semua, ibu saya juga sekarang telah mengguna persona dan amat berpuas hati dengan performance dan kualiti kereta tersebut. Sekali lagi saya nak kempen kat tuan-tuan dan puan-puan, kalau bercadang nak beli kereta proton, belilah persona terutamanya persona se. Saya amat bersetuju dengan komen Rambo69 berkaitan dengan prestasi kelajuan persona. Memang persona mudah mencapai 180kmj kerana saya sendiri pernah mencubanya di highway KL/Kuantan 3 hari lepas. Malah boleh pegi lebih laju tapi saya agak tidak confiden kerana 180kmj memang laju. Cuma nasihat saya, jika tak confiden, jangan mencuba! Bahaya! Saya cuma sekadar menguji kemampuan kereta persona se saya. Syabas proton… semoga lebih berjaya….

  66. Servis Mesra Mentakab says:

    Kepada Persona Owner, (37)
    Diharap tuan dapat datang ke tempat saya di Proton Edar Mentakab untuk dibaikpulih. Daripada apa yang tuan katakan masalah tersebut boleh diatasi.Saya tidak pasti tuan servis di Mentakab EON atau Proton Edar. Sebaiknya datang ke tempat saya untuk temujanji 1 hari sebelum datang. Insya Allah kita akan bantu pengguna yang dalam masalah. Sila hubungi kami ditalian 09 – 2701126 untuk temujanji.

    Terima Kasih.

  67. sha says:

    semua mechine untuk membuat kereta proton dan produa datangnya dari japan jugak diorang yang design ( daifuku,tsubakimoto,tsubaco dan lain2 ) aku harap Qc departmnt proton diperketatkan jangan main lepas jer..itulah masalah org kita. untuk persona se memang aku kagum “TAHNIAH PROTON” harge murahh..masalah skit tu tutup mata laa.kalau nak tade bunyi beli BMW 7sir 400k..aku naik bmw5 sir pon ade bunyi jugak seat dia..korang beli vios 90k pesona se 60k beza 30k tu..30k tu kalau ko upgrade persona ko da jauh lg baik dari vios..aku bawak vios bapak aku pon takde la best mane… AKU RASA KALAU LOGO PROTON TU TUKAR LOGO HONDA ATAU TOYOTA MESTI ORG RAMAI BELI SEMUA KATE TU BAGUUSSSSSS…tQ

  68. Rambo69 says:

    Betul..Betul..betul….Urmmm saye setuju comments dari Sha tu/ I hope all understand

  69. adnan says:

    hohoho…. banyaknyer komen dalam ni… masuk bulan ni dah 3 bulan aku guna persona se… 1 jer aku nak bagi tau, jgn sesekali kutuk @ keji kereta kita… confirm akan ada msalah pnya… memula tu mmg aku buat tak peduli jer… sikit2 mulut aku ni mesti nak komplen… sudahnya, byk mende dlm kete tu yg berbunyi-bunyi…. hohohoho…. bulan lepas, service 5000km aku dah kasi setel sumer bende tu….so far dah ok… Alhamdulillah….

    hari ahad lepas aku g taiping, g weeding member aku…. on the way balik tuh, aku terparking tmpt yg rendah…. so, apa lagi, skirt depan sudah sangkut, dan patah 2….. waaaaaa….. mcm nak nangis jer rase…. terpaksa la balik dgn skirt yg patah didepan….

    kawan2 ada tak lubang nak cari skirt yg baru…. skang ni, persona se aku dah jadi persona h/line la plak…. tanpa skirt depan… huhuhuhhuhu… sedeynyer la….

    aper2 pun, member aku yg ikut aku skali g wedding ritu, mmg kagum ngan handling, speeding keta tu…. 160km/h, corner rilek jer….. minyak.. jgn ckp… jimat abis!

    k la… owh yer, sape2 yg tau maner nak beli skirt untuk persona se… bagi tau aku yer…. a.s.a.p tau…siap kete aku…. tanpa skirt!

  70. Servis Mesra Mentakab says:

    En Adnan,

    Menurut cerita En Adnan ada beberapa yang saya kenal pasti beberapa pengguna PERSONA SE yang upgrade frt skirt ke SE. Akan tetapi apabila diamati betul – betul skirt yang kebanyakannya adalah dari jenis PU. Skirt yang asal untuk PERSONA SE adalah dari jenis FIBRE. Harga agak mahal iaitu RM634.05 (PW839053) tidak termasuk cat. Anda boleh dapatkan di mana – mana cawangan PROTON EDAR yang berdekatan.

    Terima Kasih.

  71. Rambo69 says:

    TApi bagi saya..Adakah jenis FIBRE tu lagi rapuh berbanding PU…Tolong jelaskan…..

  72. kej@m says:

    Rambo69,
    Fibre tu mmg rapuh..material die lbh kurg mcm siling kt rumah kte tu..so, die mmg senang patah…kadang² klau kene batu pun bley rosak bumper tu..
    tp klau rosak, ble repair blik..ble tampal semula..kos pun x mhl sgt..

    PU pulak mmg susah skit nk patah sbb material die dr plastik. so than la skit klau kene batu ker…tp klau dah patah, xleh nk repair semula..
    harga PU lg mahal dari fiber…byk jgk la beza die…

  73. Rambo69 says:

    Urmmmm..Yup..Persona saya TYPE MLINE..Nak upgrade SE (Skirt je yg nk pasang) Kat mane cheap? Ade sapa2 tlg recomend kan…Agak2 kos dia brapa..Sbb sya dah survey kat Acc..Harganya lebih kurang RM800 siap pasang and colour.O.K ke…

  74. kej@m says:

    tu harge utk Fibre ke PU

  75. kej@m says:

    Klau PU, ok kot…tp klau fibre mcm mahal skit rsenye…

  76. hairee says:

    Beli je la SE …. COmplete , settle masalah …..

  77. adnan says:

    terima kasih untuk pandangan… tp kenapa mahal sgt, smpi RM 600.. bukan ker benda tu barangan tempatan jer… aku simpan lagi skirt yg dah patah tuh… agak2 ble ke disambung balik? berapa agaknya kos untuk menyambung semula skirt tu..?

    tak syok la pandu SE… tapi nampak mcm h/line jer… hurm….

  78. kdi says:

    Ada banyak tempat yang jual skirting murah snarnye. Xdela satu skirt depan tu sampai 600. Mahal sangat tuh. Satu skirt tu dalam RM200 je. Cek kat monstermodz.blogspot.com

  79. ketty says:

    actually i oso asking my husband try to believe the proton product , so when his told me need to order other brand vehicle i oso say nowant lah coz i believe the persona SE is expensive then muz not hv the qc prob…

    when i get the persona 1st day i feel the infront and behind come out the sound ( pop..pop…) i thing it’s is hv something at behind , so i try to take out , but now oso same so i call the service centre to check, the ppl ask me come the show room to show theim so i will go on this saturday when i after work…

    1 more i really not statified is when i get the car at the 1st day i found the air cond adjusted oreli longgar and the a/c always facing the gear here,
    and the working ppl juz use the small paper to hold at the air cond side…supaya the a/cond not always facing down….actually this thing muz reject by the Quality Control…but how their working and juz forgot this thing only.it’s this is our Proton Product. this is oso 2nd i support the product Malaysia..

    juz at the few day only , i found the prob so my family oso not vary statified..then i will inform u all how the service centre solve the this prob

    the good thing is inside really nice and comfort, if not hv this problem i thing muz hv alot citizen support the Proton..

  80. citizen says:

    pasal komen #62 tetiba jer meroyan. org kat sini nk share info utk dijadikan panduan. itu sumer dr experience diorang, at least kitorang yg mungkin akan beli dah tau dah nk buat apa bila berdepan ngan masalah berkenaan. mcmana nk maju dan baiki diri kalo xleh terima pandangan org. kalo benda free xper la gak nk mengamuk org komplen.

    tp aku rasa masalah2 kat proton ni mmg sbb staff2 yg selalu bertukar. setau aku slalu jer diorang ni carik staff baru, staff lama vss atau carik peluang tempat lain. jagala staff2 lama tu demi kualiti

  81. rul says:

    betul,betul,betul…
    ye lah, kita komen pun sekadar pengalaman untuk dikongsi bersama. bukan nak komen kosong. jadi taklah melatah nanti kalau ada sikit2 problem pada kereta tu.. bagi yang tak boleh nak faham tu, duduk diam2 jelah ye.. he..he..

  82. bagus hyundai says:

    aku rasa alternatif klu nk beli kete yang kurang masalah ialah hyundai..hyundai memang tahan lame..kawan aku yang da guna 5 thn hyundai matrix di jalan tak berturap masih ok..x de bunyi -bunyi longgar…yang aku dengar proton persona baru klu 3 bulan je lkat laluan berturap ha..da bunyi mcm kete 10 tahun da..

  83. hyundai vs vios vs persona says:

    yang mane lebih baik?

  84. Servis Mesra Mentakab says:

    Walau apa pun masalah mesti boleh diselesaikan datang sahaja ke pusat servis PROTON Edar yang terdekat. Itu lebih baik.

  85. ajai wmc says:

    salam.semalam baru g showroom,usha persona se.member beli gen2 cps,terasa nak tag-team dengan dia,tu g usha persona se.x pasti showroom seksyen 9 bangi tu proton edar ke agent biasa.kalau sape tau boleh share.sebab aku main masuk je,x tgk pun signboard.booking rm100,akan dikembalikan,katanya.harap2 macam tu la.dari komen2 yg aku baca/dengar,proton dah ada peningkatan.aku guna saga aeroback 1990 auto puas hati,macam memandu ae86.hahaha.masalah pasti ada.mana ada yg sempurna.dalam 100 pasti ada 1 yg terlepas pandang.yang buatnye pun manusia.so kena terima kekurangan.syabas proton persona se.ada rezeki aku sambar kau,cuma kureng bab sport rim,sejibik sport rim saga lama aku.kang member2 sound,”salin kulit ke”?hahaha.

  86. Jimmy says:

    Kereta potong memang banyak masalaah tapi yang penting banyak spare part kat pasaran

    1. Biasalah kualiti kereta potong sebab orang kat potong pun terkenal dengan sikap tidak apa
    2. Dari Kereta Iswara hingga tukar kepada kereta persona
    - Kereta baru mesti penuh dengan masalaah kualiti
    - pintu tak boleh tutup dengan baik
    - power window masalaah dan sebagainya

    Nasihat saya bagi pembeli potong
    ** Yang ini susah sikit sebelum ambik kereta baru letak kat bawah sinaran cahaya matahari tengok ada garis effect tak
    - kalau u tak paham tanya pencuci kereta dia akan beritahu u apa tu reflection disebabkan kerja cincai potong tu
    - kalau banyak garis habislah bila u drive kat tengah hari.
    - kalau sikit saja tak apalah terima saja

    1. Lepas ambik kereta baru pergi buat allignment dan balancing
    - suruh technician tolong check ada apa defect kat kereta you
    - cepat hantar balik kereta potong tukar ganti baru

    2. After warranty period, jangan balik kereta potong service center..pergilah workshop yang anda kenal
    - mereka tidak ensure kereta you dalam keadaan yang baik
    - sikap teruk technician mereka
    - customer service bagus cakap senang ada problem hantar balik
    (bodoh punya statement satu bulan hantar balik 2-3 kali naik berang dah)

    *** Mesti ada back up transport sebab first few month kena repair hantar balik potong

    After warranty selamat lah you
    1. Service proton kat luar cukup murah
    2. Spare part senang cari , harga unit baru pun affordable
    3. Maintenance lebih murah kalau banding kan dengan kereta asing sebab spare part import

  87. rambo69 says:

    Smalam penuh kedukaan….Sbb apa keta Persona aku dh cedera sebelah pintu passenger , side mirror and fander…nk gi settel kat workshop dia kata cos baiki dan ganti pintu, side mirror lebih kurang RM1200..So disini pemandu kepala Lorry td tak ada duit nak bayar kerugiannya : -

    Apa yang trjadi halnya: -

    1. Sya dn Pemandu lorry dh report polis di Trafik Klang.
    2. Pemandu lory itu telah mengaku kesalahannya dan kena saman.

    Soalan sya disini, Bolehkah saya claim Insurance 3rd party kepada se kepala lorry tadi?

    Dan ada harapan ke saya claim Insurance nya?

    Saya mintak pandangan anda yang ada pengalaman tentang perkara ini!!!!!

  88. kdi says:

    Boleh je claim insurance die. memang patut pon. Sebab die yg bersalah. So, try call drebar lori tu n setelkan pasal insurance. Hantar repair kat workshop yang wakil insurance drebar lori tu guna.

  89. rambo69 says:

    Alhamdulillah…Dah selesai kes keta Persona aku, dh siap pun tak sampai 3 hari je pihak insurance tu prepare claim kepada pihak ketiga, Gua selut same dia beb..sbb dia punya service pantas,tepat dan memuaskan.

    Kalau ade sesapa keta dia yang kemalangan disbabkan dihentam diorang sila perlu buat demekian :-

    1-Kalau si pesalah tak mahu ganti rugi buat report polis, dan kalau boleh yg melanggar dan yang kena langgar tu pegi sekali.

    2. Pastikan Polis Trafic ambil gambo keta yg kena lggr.

    3. Pegi cari bengkel yang boleh buat claim Insurance (Kalau boleh yg kenal atau kawan yg tahu)

    4. Dan bawa copy Geran, Cover Insurance, I.C copy dan Lesen.

    5. Tanya pada agent tu brapa hari leh siap, Biasanya tak lebig seminggu…Sbab Pihak Insurance akan approve cepat sekiranya document tu lengkap.

    6. *Dan jgn lupa Claim Transport anda semasa ketiadaan keta iaitu cthnya anda naik bas ke, sewa keta (kira brapa cos dia dan claim kepada pihak Insurance) …Sbb pihak bengkel akan claim kau-kau punya ngan Insurance tu dia caj kamu sewa keta dia..yg sebenatrnya pihak bengkel ada keta utk meminjamkan kpda anda..tapi dia akan caj pada pihak ins.

    Sekian saja.

    Ada komen atau idea sila kongsi brsama k.

  90. awegoldensand says:

    saya guna kereta import jepun (model rahsia) bila saya compare handling masa corner n speed, persona adik aku lebih mantap, cuma proton kena settlekan bunyi-bunyian, tapi banyak peningkatan dari model sebelum ini, semalam cuba test drive mpv exora lak, rasa macam bawa mpv import lak hehheh, kalau enjin 1.8 lagi gempak kot tetapi 1.6 pun dah ok, saya rasa memang berbaloi beli kereta proton sekarang ni

  91. msmilo says:

    In 2 weeks time insyallah I’ll be driving Persona SE…hopefully everything’s gonna be OK..

  92. rambo69 says:

    Cngtion, kepada anda yg tak sabo nak kuar keta tu jgn gabra, before you ambik sila pastikan : -

    1) Acc n tool box semuanya ada.
    2) Check myk hitam
    3) Segala lampu brfunsi
    4) Tyre spare
    5) MAnual Book, Warranty card services, Geran copy, Insurance cover copy
    6) Check list mesti anda tick all completed and signature receipt.

    Perkara spt di atas slalu berlaku tanpa prajudis, byk yg tak completed oleh itu anda dinasihatkan sila periksa sebelum memandu dan bergaya keta baru.

    ” Selamat Memandu “

  93. Yani says:

    Assalamualaikum all,

    aku dh booking persona SE. tp aku hold dulu. after 3days booking…terus bank call to proceed loan. but aku hold dulu.aku riso aku x mampu bayor. even gaji aku mmg mampu. so after reads those comment, aku decide aku nak beli gak laa..tp bila proton nak bg discount? raya? end of year? any advice…

  94. Gee78 says:

    Kenapa nak tgu Raya bru nk order…Nti mlopong ari raya tak dpt kuar keta sbb time raya la byk org order keta.

  95. PuteraTMJ says:

    Beta rasa teruskan niat saudari tu, kalau dh mampu apa tunggu lagi…Beta dh pun pandu uji kereta Persona mmg mempersonakan mantap lebih kurang macam kereta Import

  96. msmilo says:

    Thanks 4 da advice =)….

    akan ku pastikan semuanye ade nnt..hhehe…

    keter dh ade…loan dh approve..tinggal tunggu no je neh…

  97. hassan says:

    minggu depan aku dapat keta pesona se………….bgaya sakan la………………….

  98. Yani says:

    Thanks for all…but rasanya aku nak wait until july kot..aku tgh kumpul dpayment la nie…aku ingt nak pay 10k. but depends on situation..hehe…10% shud be nice kan…monthly 665 kot..aku nak bayar for 9yrs…blue haze….kalau ikutkan hati, nak ja la nie…adei…apakan daya…aku kena besabar dulu…

  99. msmilo says:

    me letak dpayment 15k…hehe..so monthly dlam rm555…oso blue haze…jom jom..

  100. meddus says:

    Saya baru je nak beli proton persona ni..tengok mcm best je..
    boleh sesape advice sy:
    proton edar tu ada kat shah alam je ke? mcmna nk tau agen ke tau proton edar?
    berapa lama nak tunggu dapat kete?
    sekarang berapa harga persona ML M/T & A/T?
    kalau bayar minimum down payment, n 9 thn, blnn berapa?

  101. PuteraTMJ says:

    Yes Bro Meddus, see at item list no.59 for figure,

    ver auto ML – 53800
    ver M/T ML – 49800
    ver SE – 60800

    If not change price ?

  102. BlueHaze says:

    Untuk dikongsi bersama..

    22hb April (Rabu) petang submit dokumen

    Harga RM59800 tokey tu bagi diskaun RM300 jadi RM59500 letak deposit RM200

    24hb bank call loan lulus RM48300 debab d/;payment RM11000

    27hb bayar d/payment dekat kedai RM11000..

    Insyallah dia kata 30/31hb dapat la keluar keta(ready stock) Biar betul 7-8hari dapat keta?

    Bulan2 RM 600 je.. harap2 takde masalah… AMIN

  103. msmilo says:

    Counting the days…this saturday Insyallah dapat keter…

  104. Meezz says:

    Persona saya H/Line Disember 2008 tiada modifikasi. Kuasa tunjahan OK. Test top speed 185kmh OK- body masih stabil. Handling selekoh OK lebih baik dari VIOS. Sistem keselamatan ABS, EBD dan ada SRS kita selamat.Kalau nak jimat minyak drive bawah 90kmh (6.5L/100kmh).Tahniah PROTON.Cume sum part perlu dipertingkatkan mutunya spt penyerap hentak (absober) ke tahap yang lebih tinggi mutunya selari dengan motto- Lotus Handling

  105. hairee says:

    aku setuju , ….. memang marvelouss…… saper amik vios mesti menyesal .heheheheh…… kalau tak caye compare ler VIOS VS Persona SE @ H-Line.

  106. hairee says:

    aku setuju , ….. memang marvelouss…… saper amik vios mesti menyesal .heheheheh…… kalau tak caye compare ler VIOS VS Persona SE . Bangga aku Pakai Persona SE .

  107. Akmal says:

    Assalamualaikum..
    Tahniah buat proton kerana mengeluarkan kereta yang memenuhi citarasa saya. Persona Se Blue Haze mmg menarik. Sy baru 4 minggu pki persona se.. Prestasi agak memuaskan berbanding kereta sy sblum ni…toyota vios n gen2. cuma ada mslah tmpat duduk belakang je yg berbunyi kuat..tp dah setel..mslh berpunca dari kelonggaran seat dgn besi pengunci dia. letak selotape trus setel. Enjin campro dia punya kipas mmg bunyi kuat kalo long distance la.kalo korang nak pki lama,jgn la henjut kaw2…kang jahanam enjin tu..Korang cari la kereta luar rega bwah 60k pastu compare ngan persona…lepas tu baru komen.ok :) Two thumbs up for proton!!!

  108. hairee says:

    Minyak pun takder la kuat mane pun …… Nak goreng cekodok pun pakai minyak korang tau tak . kalau tanak pakai minyak pakai beskal ler …

  109. la eh,, says:

    Alamak.. patut patut PERSONA SE keluar semalam.. delay harini… arini JPJ pulak stuck.. esok labour day..JPJ tutup.. pospond Isnin… tak kesampaian la nak balik kampung..alahai….. balik kampung…. ooo balik kampung…….

  110. latz85 says:

    Salam semua,

    Stakat nie aku dah 4 bulan guna Persona Se, Alhamdulillah xde pe yg meragam pun cume pasal lock pintu tue ramai yg komen problem , so aku amat menitikberatkan tentang pintu supaya sebelum enjin kereta mati aku akan pastikan penumpang tidak membuka pintu takut2 akan mendatangkan masalah, so stakat nie memg xde masalah..

    Ape2 pun bila pandu persona Se nie mmg best…!!

    Syabas Proton!!

  111. nane' Banane says:

    Ye ye ptg ni dpt SE… sonok tak sabar nak balik ni!!! ;8D … Mintak2 takde masalah la…

  112. msmilo says:

    alhamdulillah persona ku dh ade di umah..x saba nk lik umah kamis ni..hehe…

  113. BRAVO says:

    Feeling is deferent with car Persona, Honda City 2nd gen, Vios, Kia Spec and Waja 1st model….
    Honda City – Ringan tetapi smooth , selekoh Ular ada Goyang and speed 170kmj ada goyang (Minyak agak jimat no.2 berbanding City.
    Vios – Sangat ringan, Kurang mantap speeding 160kmj tak confidence gerak balas, selekoh ular agak lari tetapi minyak jimat.
    Kia Spec – Agak mantap, pickup kurang, selekoh ular boleh tahan speed 170kmj bergegar engine and minyak agak kuat.
    Waja 1st model – Boleh tahan mantap, selekoh ular ada goyang absober belakang, speeding 1700kmj tak berapa confidence and minyak agak kuat makan.
    Persona – Mantap perjalanan, selekoh ular selemba dek, speeding 180kmj mantap, minyak 100 km / 6 liter / kira jimat juga tapi bawak below 110kmj lah..Kalau bawak 130kmj atas mau 100km / 8 liter.

    Itu sahaja pengalaman saya…..Anda bagaimana pula….!!!!!!!

  114. Yani says:

    Waa….kewllll…..ramai dh dpt persona…adei…nak kena cepat2 niee…la nie duk naik moto jaa…sampaikan safety guard kilang aku ckp…engineer pun naik moto…rilexx pakcik..lepas nie..insyaaALLAH sy akan ada keta.hehehe….tp bulan 7 gak la…aku nak kumpul dpayment byk sket…tadak la penat nak bayar monthly..adeiii… (^_^)

  115. BRAVO says:

    Hai msmilo..nanti kalau dh drive keta tu tlg bg tau kat kwn2 mcm ne ada dia punya keadaan

  116. BlueHaze says:

    Persona SE.. kater malaysia ke ni.. macam kater import daa.. Alhamdulillah.. : ))

  117. Norman says:

    Mcm2 manusia ni,Kereta Proton ckp Potong.Tak tahu spelling ker?Anyway Persona SE memang sedap dibawa tambahan gear box yang lain dari Gen2

  118. PuteraTMJ says:

    Ni boleh tolong jelaskan apasal Gen2 mahal berbanding Persona haaa…Wal hal Persona lebih mantap dri Gen2
    Boleh sapa2 jelaskan Apa yang beza ?????

  119. Lily says:

    Putera TMJ…
    Ly rasa cz gen2 dlu kuar,e2 hrga mhal..jd ble persona kuar hasil dr upgrade asalnya dr gen2 jd di kurangkan hrga dr gen2.Phm x?kalo xphm wt2 la phm.Hehe..Tp persona mmg cun,kreta sedan n sesuai 4 fmly ank yg x rmai,bujang pun blh.Gen2 pulak nmpk sporty
    Eh,np ek nm TMJ,mcm nm taman melayu jaya dkt area umah ly je.kalo slh jgn mrh tau!:-)

  120. PuteraTMJ says:

    Lily….Wah..wah..wah spai keperingkat ke c 2 plak tya TMJ…Pernah dgr kembara Mahkota Johor Tak??? Bukannya tmn Melayu Jaya yaaa..Lupakan saja 2….Tapi Gen2 ngan Persona mane power eerkkk…Ade sapa2 dh cuba, try..test…..

  121. msmilo says:

    nk tnya…

    u all punya back sensor bunyi kuat x?…

  122. RUL says:

    tak berapa kuat rasanya…
    kalau pasang audio system lagi la tak dengar…
    ada sesiapa leh tolong?

  123. msmilo says:

    so far i puas hati ngan pesona SE ni..cuma part reverse sensor je kureng sket…
    bunyi cam sayup sayup je..

  124. mie says:

    baru je guna persona SE selama 12 hari, so far so good….no problem naik bukit pun smooth….dengan selamba potong waja. Selain guna GPS wat tunjuk jalan, leh gak leh wat tengok video……..klu enjin dia power cam CPS lagi menggancam………

  125. mie says:

    PuteraTMJ,

    klu persona vs gen2 (campro engine) dah tentu persona menang….tapi klu persona vs gen2 ( CPS engine )…..hehehehe makan asap lah persona….

  126. hairee says:

    Memang la makan asap kalau Persona tu parking atau berenti tepi jalan ….. heheheheh….

  127. RUL says:

    tutup rapat2 la cermin tingkap persona tu. gerenti tak makan asap punya.. ha..ha..ha..

  128. PuteraTMJ says:

    MS.Milo,
    Nak tanya, bunyi sensor u tu kata tak kuat dgr…Mcm ni ke! tut..tut..tut atau tet..tet..tet or pot..pot..pot kalau yg ni byinya,,tu bunyi kuar angin tu hehehe!!
    Joke je jgn mare haa nti kena jual…Tapi bunyi sensor mmg kuat pe…Tp mase tu jgn on radio kuat sgt mmg x dgr..Tpi kalu org pekak naik keta mcm ne erkk nak reverse x dgr??

  129. ziela says:

    saya baru nak beli persona SE,tapi masih dalam dilema..ada sesiapa tau tak mana agent yang boleh bagi full loan area KL.tq

  130. BlueHaze says:

    Saja bukak topic minyak.. RON92 (RM1.70) nak mansuh ganti RON95 (RM1.75 seliter) RON97 yg duk ada naik jadi RM2.00 dari RM1.80.. agak2 Persona SE ni ok ka pakai RON95 nanti.. risau2 gak ni.. kalau tak sesuai alamat …(sedey la sikit)

  131. kej@m says:

    bluehaze,
    cbe cek kt dlm owner manual..biasenye dlm tu ade tulis
    myk ape yg ble gne…aku dh cek kete aku punye..ron91 pun ble msuk lg…

  132. PuteraTMJ says:

    Yang saye tahu versi Persona Campro engine kena pki petrol Ron97…And minyak Hitam kena pki jenis S/S (semi or Fully) Sbb Campro versi ade sys ECU…kalau tak membobok plak engine tu…Computer sys dh setting khas Semi or Fully. begitu jugak minyak petrol kalau nk lancar kena gunakan Ron97 atas or V’Power dri Shell and Vortex dri Caltex lagi pecut gilarr. Itu cadangan saye aje yang berpengalaman memandu lebih 20tahun (Otai)

  133. PuteraTMJ says:

    Ade sesiapa berminat keta PErsona SE versi baru deposit RM3000/ Monthly RM704 (9 taun) ade sanggup!!!

  134. Lily says:

    PuteraTMJ..
    Ly jst nk tau je mean TMJ,tq ats penerangan yg diberi..
    Untuk twaran persona se versi baru 2 i x bran,sory..

  135. kej@m says:

    lily, meh aku tolong jawabkan utk ko…
    TMJ tu maksud die, tengku mahkota johor.
    ok dah..bab nie xle komen mcm²..bahaya..nnt kene tangkap..

  136. shah says:

    bila masa lak persona SE ada versi baru?? apa beza?

  137. PuteraTMJ says:

    Persona SE tetap SE yg versi to untuk dia org promo extra acc and free gift…Untuk menarik lagi minat keta Keluaran SE yg tak mampu versi SE boleh beli Persona HLine , MLine and BLine o.k gak..Engine same je..cuma yg beza tu Acc je…

  138. BlueHaze says:

    Assalamualaikum semua,

    Nak tanya lg ni.. maklum lah tak pernah pakai keta baru.. ok.. problem dia mcm ni.. milage skarang dlm 350km.. next week nak balik utara,,, bila dah balik sini milage maybe cecah 1700-1800km.. so ada problem tak kalau hantar service 1000km nanti? ada max milage tak? or warranty void.. tak pun bila sampai kg milage dah 1000km service sana ja. Boleh ka camtu?

  139. PuteraTMJ says:

    BlueHaze..
    Atualy keta baru dlm log service mmg 1st 1000kmj kena tukar minyak itam, kalau dah terlebih sikit pun tak apa jgn spi 2000kmj sudah le..Sbb 1000kmj tu nk kena tukar minyak itam utk buang sgala keladak engine baru tu…and FYI keta baru mana2 caw leh service tp kena ikut mane kita beli..kalau EON pegi caw EON serv n kalau Proton Edar kena g edar serv. Dan jangan lupa bawak book service sekali k.

  140. BlueHaze says:

    Ok tq very very much TMJ.. baru hilang serabut kat kepala ni, kalau saja2 ronda2 nak cukupkan milage 1000 macam buang duit la pulak.. dulu keta 2nd hand takpa la suka hati ja nak service bila2 and kat mana2.. ok tq.. tq..

  141. PEMILIK PERSONA MEDIUM LINE says:

    Saya dah pakai proton persona hampir 9 bulan. Masalah hanya 2 je. Volume control kat steering rosak, so minta repair. Ok dah. Wiring problem. Free je la. Xkena charge. Pastu sit belakang tak ketat, berbunyi je. Dah ketatkan. So ok je. Bawa 160km/j xd masalah.Xgegar pun. Xd masalah yg selalu berlaku kat GEN2 dengan WAJA. So bagi aku okla. Best. Maybe nasib xbaik dptla yg x elok.Proton must take actionla, pertingkatkan kualiti, dengar masalah org ramai, QAQC kenala betul2 baik. kalau hantar ke bengkel service PROTON, jgnla marah2 customer. Kalau nak kata pasal harga honda dan vios xmasuk cukai kerajaan, kita xleh nak kata apa2.Ni kerajaan punya hal.Nnt kalau xd cukai, mana nak letak PROTON dengan PERODUA.Hehehe. Tapi pihak yg berwajip jgnla compare duit kita dengan duit US dolar. Kalau gaji fresh engineer di USA ialah USD2000 dapat beli audi A4 USD20,000 je, xleh nak banding fresh engineer malaysia RM2000 dengan AUDI A4 RM200,000 ..Tu perbandingan bodoh.So proton, kalau ada org complain apa2, take la action. Suara customer lagi power kalau kat luar negara, hingga boleh melingkupkan satu2 company.

  142. PEMILIK PERSONA MEDIUM LINE says:

    Fuel consumption:

    1) PERSONA – MANUAL – 6.4 L/100 KM – AUTO (4 SPEED) – 6.8 L/100 KM (RM11.20 – RM11.90) – 100KM/J
    2) HONDA CITY IVTEC (AUTO 5 SPEED) – 1 L/15 KM – 6.7 L/100 KM – (RM11.73) – 100KM/J
    3) VIOS VVTI (AUTO 4 SPEED) – RM14/100 KM – dlm 8 L/100 KM – (RM14) – 100KM/J

    pada harga minyak Sept 2009 (RM1.75 litre for RON 95)

  143. mulan says:

    my hubby and i tgh nak cari kete lah ni…
    dh pening antara honda city idsi second thn 06 atau new persona se…
    dh berbln2 still xde decision lg…sekejap nk persona..kejap city…didalam dilema
    tp aritu ader usha city..mcm xpuas ati…mcm dh nak ambik persona…tp entahlah kalo perubah fikiran…
    ape pendapat semua?

  144. Lily says:

    Mulan..
    Buat la slt istiqarah.. :-).Slt tu bkn utk pilihan jdoh je..Plihan kreta,krja or yg brt2 pun blh.Pastu riki2 dr spe yg pnh pkai..

  145. PuteraTMJ says:

    Ye betul tu Mulan, Bintang dan matahari,
    Keta Honda tu ringan skit berbanding Persona…Tpi minyak savelah off course Honda City…Tapi arga same je ngan persona///pkpklah persona tu Baru tp city 2nd…takut mantain tak boleh tahan…spare part ngan persona 3x ganda mhl (Honda)…So pepehal pun kata Lily 2 buat lah mintak petunjuk ngan yng pencipta kan…
    Wassalamu”

  146. msmilo says:

    Map dalam GPS tu bole update x?…

  147. mulan says:

    thx for the advise…betul jugak ckp u TMJ, insyallah lily i buat sebyg iistiqarah..mudahmudahan dapat pentunjuk
    amin….

  148. mat deng says:

    salam semua…sy nk amik persona se dlm awal bulan 8 ni…so, agak-agak boleh dpt dlm berapa lama ye? kete ready in stock ke? sbb kalo boleh nk dpt kete sebelum raya nanti la…harap2 ada jawapan dr siapa yg tau…thanx =)

  149. cikungajb says:

    aku pon nak amik pesona se jgak ni..loan dh lulus,tunggu exchange kete lama jerr..so, downpament xbanyak..he…he…xsabornya rase nk naik persona se nih……

  150. adnan says:

    salam… lama dah tak menulis… hurmmm… masuk ni, dah 7 bulan aku guna persona se ni… everything was fine….cuma baru2 ni…. cover untuk rim aku tercabut… hangin tul la…aku ingatkan berlaku hanya untuk persona model biasa jer… yerla, kan doran punya rim ada sikit lain… aku ingatkan jugak Proton ada perasan ini kes sbelum kuarkan persona se… tapi tak jugak… so, mintak tolong korang2… sape yg tau, mane nak cari cover tu… lopong semcm jer…. dan2 ada niat nak tukar sport rim plak…siot jer kan…

    owh ya, ada 1 lagi masalah…. baru2 ni aku baru perasan 1 benda… kete tu, biler aku nak menarik sikit jer… ada mcm bau hangit… mcm benda terbakar… ada saper2 tau tak..? tolong…

  151. napi-eload says:

    hehehehe…aku rilek jek beli keter persona b-line…xlama lg jadi persona m-line dan seterusnya

  152. ach says:

    Yg mn plhn pemilik se- Brilliant Red n Blue Haze?
    berbaloi ke persona se berbanding m-mile,h-line? acc je berubah kn.

  153. arasy says:

    beli b line pun dah puas hati version 2009 so far onwership takde masalah.. gear 1 hingga gear 3 kurang power kena roar sikit enjin tp for me oklah lagpun persona family car bukan performance pon mcm gen2… sound proff and aircond out standing gile lah.. kalau nak mod belilah b line har beze skit je dgn myvi 1.3sx. time coner tu mmg cun.. sebelum ni drive myvi tp bila drive kwn punya persona fuh jauh beze handling… test drive lah satu.. by the way kete ni ada arm rest very comfy..

  154. Rambo69 says:

    Salam Smua Bro,
    Lama tak touch blog ni, keta Persoan aku dh buat hal lg. baru2 ni sdg drive waktu mlm tetiba je lampu meter padam, lampu blkg kiri, lampu kecil. Periksa kat fius no. 10 (itu pun sye study kat log book) dia mmg ade terbakar nasib baik mmg proton bagi spare kat situ saye tukar fius. Tp bila saja sye on je lampu PUP padam lg…Jdi sye trpikir ni mesti ade something wrong pada wiring. Keesokkanya harinya sye bawa kat Proton Service suruh check keadaannya, tapi hampe dia org pun tak tahu hal wiring dia suruh rujuk kat H.Q. melampau tullah dia. Menda sikit pun tak leh check ke. Spi skrg ni masih dlm kegelapan tanpa meter diwaktu mlm. ade sesiapa yg tahu kat ne punya problem, atau ade special forman yg leh wat. atau ade suggestion, please?

  155. lanaskar says:

    cubalah try di pusat servis proton edar di gombak dekat area rumah pak ali yang lama dah terbakar,kat sana servis nya bagus

  156. RUL says:

    hallo bro adnan,
    pasal cover lambang proton dekat sport rim tu ada dijual kat pusat servis proton edar…. harga dalam RM14-15. kalau diskaun dapat la dalam RM13 sebijik….saya pernah beli satu di pusat servis proton edar di taman midah, cheras….. lain pusat servis mungkin harga lain. ada yang jual lebih mahal….

  157. adnan says:

    bro rul,

    Thanks for advice…. hujung minggu ni ble la pegi beli… thanks all…. mcm ni lan baru best… ada masalah, kongsi sesama… takde masalah yg tak ble diselesaikan…..

  158. gen 2 cps says:

    salam suma…..ley tak bg komen tntng gen 2 cps?

  159. Razak says:

    saya dah gunakan empat jenis proton , dari proto saga mega valve (2nd. hand th 1990) , proton satria ( 2nd. hand-th 1995), proton wira aroback (baru -th 1999)dan kini proton gen-2 (baru -th 2004). so far ok …lah utk utk kereta pertama hingga ke tiga cukup puas hati sebab ketahanan , lasak dan agresif bila di pandu walaupun cc nya hanya 1.3 .Utk kereta yg ke 4 ….entahlah ….agak melemahkan semangat sya utk menggunakn proton. tapi masi bangga dengan kereta malaysia. sejak mula saya menggunakan gen2 rasanya banyak kali dah saya hantar kereta ke pusat service, serta komen diberikan antaranya air-con tak berapa sejuk, penukaran gear auto tak agrasif dan berat pergerakan semasa memandu dll.jawab ..nya mamang macam tu. mengenai ketahanan coponen serperti gasket punutup taiming belt dan cover wire high voltage (spark plug) terlalu mudah peroi(rapuh) dan yg paling menghairankan dah dua magnefol exzos gen 2 saya retak. darisegi reka bentuk , saya ucapkan tahniah kerana proton mampu mengeluarkan rekaan mengikut kehendak pengguna.

    Apa pun saya harap pihak proton dapat menghasil kesuaian material yang digunakan disamping dapat menghasilkan atau mencipta generasi pelapis teknikal yg cermerlang dari segi kemahiran dan komunikasi yg baik serta bertanggungjawab bagi menjaga nama ,serta imej proton.

  160. sangbogol says:

    alih-alih cita bab proton x habis2 bg masalah…tutupjelah proton nih senang skit….pastu batalakan semua AP Import bersaing secara global.

    gunakan afta….rakyat pun x merana leh pakai keta cangggih2 dgn harga yg murah lagi puas hati hehe.

    mmg betollah mmg byk problem dgn keta persona nih..aku pun x faham knp org2 proton nih buta kayu..telinga pekak…

    dh tau dah byk problem tp still nak kenakan pembeli, tp yg export x brani lak wat mcm tuh.

    dgn bangsa sendiri je diorg berani….perbodohkan :) nasib2

    xbeli xdak keta….mau x mau beli gak lah wlupun terkena apa boleh wat ramai yg sayang proton :)

  161. PuteraTMJ says:

    Hohoho..wey..wey..
    Sangbogol, Dah terkena ke keta awk tu…! Sbenaranya keta Proton kita ade warranty beberapa tahun yg diberi so kalau ade skit problem kasi hantam sama proton services…Kasi marah sama dia punya supervisor services skiranya kes tu berulang kali…Saya juga keta ade problem tapi hantar kat Proton services, saya hantam kau-kau punya sbb ape keja main2 tak abik series ttg kes yg berlaku…Ps tu kena bayar caj pekerja…Saya haraplah kepada agent2 Proton services tlglah beri khidmat ngan baik..Cari foreman biarlah yg bertauliah…bukannya yang baru belajar dia letak kat situ…Terutama sekali Proton services kat Sungai Kapar Indah (Regal Proton) Dia punya service Such!!!!!!! Superviser dia langsung tak bertauliah, dia tahu mengarah pekerja dia…Suruh buat dia pun tercengang….La ni saya g kat HQ Proton services baru o.k……#@Nk tahulah after services free 3x than srvices yg ke 4th dn seterusnya sampai RM55.00 untuk charges upah dia. Logik ke…ape pasal mahal sangat…Kat lain bengkel services included the same price dengan harga barang without upah? Ape hal…?

  162. Yani says:

    salam all,

    yeayyy…dh proceed loan untuk persona se blue haze…aku rasa org yg plg happy is me parent laa…tgk anak naik keto baru. me parents cukup suka ngan proton sampaikan aku ckp ank beli vios pun they all x agree..katanya…support ekta mesia..me parent dh puas hati ngan waja they all.. thus nie dh proceed. yeayy…trasa sonoknya…maybe july dpt kot. colleague aku pun a bit jeles coz aku amik persona se seusiaku ini. hehe…alhamdulilah. features persona se nie bg aku ok laa…tp aku x suka buttons dia…x ergonomic…mcm bukan button untuk keto jaa..alahai..nak wat camno..proton pls improve yaa..x pun nanti aku design 1 button yg sesuai 1 untuk proton..hehehe…

  163. Lily says:

    Ly pun ade pengalaman excited nk tggu kereta baru kuar ni..Jg baik2 k ble dpt kreta nti.Ly pun pgguna proton jgk…:-)
    Peace…

  164. syarab says:

    assalamualaikum semua…sy msk program exchange keta lama sy dgn persona se.. ari tu masa bayar deposit dealer ckap dalam 3 minggu saja dah boleh settle…ini dah masuk 3 bln blum masih senyap lagi..bila tanya dealer ckp suruh tepon proton sendiri..ada sape2 blh bagi penjelasan….

  165. kdi says:

    Syarab,

    kalau buat exchange tu memang lambat. paling kurang sebulan la average. sebab staff proton yang handle exchange tu x silap saya 2 orang je setakat yg saya tahu dari dealer EON. Tapi yang buat exchange nye memang lah ramai. Masa buat tu ada bayar duit utk proses exchange x? Dorang ni kadang2 kalo xbagi duit kopi memang lembab buat keje. Loan dah lulus ke? Bile lulusnya? Kalo dah lulus, tapi sampai 3 bulan tunggu dah macam kena tipu je dgn agent tu. Rasanya Persona stok takde masalah. Cuba tanya dealer kedai lain cakap ape.

  166. syarab says:

    kdi,

    ari tu saya bayar duit booking rm500, duit untuk exchange xde plk, loan dah lulus lama dah, 3hari lepas booking dah lulus dah loan..camana tu

  167. cikungajb says:

    bleh bg cdangan x…pesona blue haze ker merah lawa?

  168. syarab says:

    cikungajb..
    nak tanya dah brape lama submit untuk exchange keta lama tu?sy exchange jg bln 4 ari tu smpai skrng blum dpt jwapan lg..ada agent cakap berapa lama blh tau result?untuk warna tu sy rasa blue haze lg cantik

  169. Pemilik Persona Keluaran Pertama says:

    Salam..
    Gua mula2 pakai persona pd 15/08/2007. Pendek kata mybe 1st edition ar.
    Gua kmikaze booking masa lancar hari tu. Setakat ni gua pakai nak masuk 2tahun dah.
    Gua beli yg plg murah. Alhamdulillah sampai hari ni, xder satu pun masalah.. Kereta gua campro standart. Skrg naik 185KM/J lagi.. Masih steady sebelah tangan je drive. Nak citer betapa stabilnyer beliau. Kereta gua selalu lebih 3000km baru servis.
    Malas nak gi servis.. Coz kete gua xbuat hal. gua hadiahkan beliau bodykit R3 PU n ekzos HKS. Sekarang gua berbangga ngn
    kereta gua.. Yang second edition n seterusnyer gua xtahu laa… Yg pasti Persona gua xder masalah..

  170. kdi says:

    syarab,

    ooo.. kalo camtu rasenye die mmg malas nak buat exchange tuh. mesti die lambat submit. selalunye dorang mintak duit handling utk buat semua proses exchange tu. dalam rm200 kalo x silap. nak gi JPJ ape sume kena bayar gak tuh. cube tanye die dah submit ke belum exchange tu. dah siap semua dokumen ke blom. mintak bukti die dah siap semua n dah submit benda tu.

    cikungajb,

    nak pilih merah? hmm.. kalo tanye kdi mmg kdi x suke kaler merah.. hu2.. angkat blue haze memang lawa.

  171. Yani says:

    yeayyy..blue haze…jom kita angkat blue haze reramai…

  172. syarab says:

    kdi,
    semua urusan jpj dgn puspakom sy buat sendiri satu hari saje dah boleh settle..dealer cuma uruskan exchange saje..itupun lembab juga ..ari tu tepon proton i-care diorang ckp bykkan bersabar..mintak no. tepon bhagian exchange xde..macamana buat program sedangkan nak buat pertanyaan pun xdapt..

  173. mulan says:

    lastly….last week i & hubby g pusat protor edar jalan bakri muar…order dengan Tn. hj zainal,, loan approval dpt on tuesday (alhamdullillah),,and today Tn. hj zainal call kerata pesona se (bleu haze) yg we oder dh sampai..bleh ambikk..xsangka secepat ni..ingat kena tunggu 1 month…

  174. Lily says:

    mulan..
    Own..dpt dah die pilihan,jg baik2 k kreta 2

  175. ayie says:

    salam…..aku dh pakai persona ni dh dkat 2thn….aku book sblm lunch lg……stkat ni ok je x de mslah……mslah bocor n top speed x de hal cume aku pintu sblah kiri tu ada renggang sikit(tak berapa rapat) bagi enjin aku rasa ok je…….aku pnah cuba 200 leh gi…aku guna auto je….aku nak tanya sikit kat servis mesra mentakab…aku ambik keta kt eon…..leh ke aku gi servis kat pusat servis ko…..aku nak wat pintu aku tu coz bila thentak kuat lampu pintu menyala……..kena bayar ke…..

  176. ayie says:

    aku dengo….dia punya pickup lebih sikit……………n power x jauh beza mana pun dgn campro biasa….

  177. zaini says:

    proton baru 20tahun. honda, toyota dah berabad. dalam 20tahun proton cepat buat rnd sendiri. apapun aku tetap terima proton seadanya. baiki kelemahan yang ada. hope persona yg aku booking ni bawa tuah kat aku

  178. cikungajb says:

    syarab…
    baru isnin lepas dia hantar report exchange kat kl…skang tgah tggu kl lulus voucer rm5000..mula2 boking warna blue haze,tp bla tgak kt jln wrnanya cam warna kete biasa jer..so tkar amik mrah lak..dia ckap pling awl 3 mggu-5mggu dpt la…jpj n pspakom dh setle dh..

  179. gen 2 cps says:

    minyak jimat tak lu guna kete gen2 cps?insyalh…lu dh lulus dgn jpj.aku sambar je kete tu….amik auto

  180. WHITE GURL says:

    Salam..

    Nak kuar Persona M-Line White. K tak colour nye?
    Nak minta pendapat, if gaji RM2K je berbaloi tak nak pakai kete Persona M-Line?
    Kat mane nak view gambar2 Proton Persona yg dah modified?

  181. Norman says:

    Adik ipar gua di Spore oun confuse nak pilih antara Honda City,Toyota Vios,Kia Cerato Forte dan Proton Persona.Gua tanya nak pakai kereta pentingkan ape?Dia ckp jimat minyak,But besar boleh isi banyak brg,Spare part senang dan murah.Praktikal trus gua recommend Persona H-Line.Kesimpulan dlm 2 minggu ni dia puas hati.Cuma nak tunggu abis enjin runnin in je baru tahu FC dia..

  182. syarab says:

    cikungajb…
    dia cakap je 3 hingga 5 mnggu…jagn berharap sgt..sy dan 3bulan belum ada ape2 jawapan lagi..dgr2 cerita sape2 yang bayar duit permohonannya didahulukan..kita xmainlah rasuah-rasuah ni..sy tepon sendiri bos proton syed zainal..pa dia ckap akan tolong..sya tggu dalm sminggu ni kalau xde jawapan cancel saje beli proton cari keta lain yang lebih mudah berurusan..perodua 2minggu saje dah boleh result untuk exchange..

  183. cikungajb says:

    syarab,
    ko boking nga prton edar ker dealer luar….

  184. syarab says:

    boking ngan dealer luar..member punya pasal

  185. azreen says:

    aku dah guna persoan 8 bulan.11/6/09 servis 20 ribu km.after sevis,mcm2 prob yg timbul!!tingkap ac ada bunyi muzik,nk tuaku gear 1 ke gear 2…waalawehhh susah bebenor!!!!aku dah p proton servis & g tau depa,keta aku der prob.tp depa suh aku try guna dulu.next servis baru leh wat aduan pulakkk…cam siottt jer!aku byr kos servis rm480.tp hasil nya…cam hampehhhhh

  186. azreen says:

    aku bagi 3/5 kat persona nih!baru 8 bln guna dah ada mcm2 bunyi,power window kong,gear ada prob.adik aku laaagi la haru dibuatnya..dia ambik persona se…bonet dah jadi akuarium,power window rosak(bunyi krekk..kreekk).cam siot jerr.loan pun lambat lagi nk abis…tp keta dah wat hal.kalau keta lama wat hal…aku leh trima.tp ni keta baru…pun ada prob jugak????adoiiii

  187. azreen says:

    proton kena ambik perhatian la komen2 pengguna.keta berkualiti…org pun x ralat nk kuar kan duit utk beli keta malaysia.

  188. ABG NIZAM says:

    Dear Azreen,

    Adakah ini tuduhan atau kritikan yang berasas??? Sila bagi Register number kereta anda dan adik anda, saya akan check dalam system kat proton edar. Sekiranya berasas, anda boleh hantar terus ke proton edar untuk baikpulih. Tapi setakat ini kawan2 saya kat proton Edar cakap tiada warranti claim untuk masalah power window persona sejak january 2009. Kalau ada pun kebanyakkan disebabkan oleh secondry defect cam depa pergi tinted kat kedai luar, semua trim dan glass kena buka untuk memudahkan tinted dipasang. Andai benar apa yang anda kritik.. sila berikan no pendaftaran kereta. sekarang proton dah guna system yang canggih untuk trace kereta yang ada komplain masalah. Saya menggunakan Persona sejak dari mula dikeluarkan sehingga kini.. langsung tak ada masalah.. SE pun saya guna jugak… tak ada jumpa masalah pun, kereta yang saya gunakan langsung tiada masalah, kat highway, jalan Lukut _Port dickson, Temerloh Triang… so far so good.. kelab kami mempunyai ahli lebih dari 1000 orang.. tak pernah ada rungutan pun masalah Persona.

    Proton is the best….

  189. nazmi says:

    ABG NIZAM

    bgs kalau wujud sistem cam2

    saya ucap tahniah

    masalah harap2 dpt diselesaikan dgn cepat

  190. azreen says:

    ni bkn nya tuduhan x berasas.tp ni adl realiti yg patut diterima.ambik ni sbg kritikan membina.smua kerosakan tersebut sudah dibaikpulih.u x perlu nk melatah terhadap kritikan tersebut cos prob tu mmg pengalaman saya sendiri.

  191. azreen says:

    mayb,nasib u baik cos dpt kereta yg x der prob.tp saya sebaliknya.en.nizam..nasihat saya,jgn cepat melatah yaa.jgn cepat meroyan.terima kritikan tu dgn membina cos tiap2 bln,keta tu kena byr ansuran…bukan nya dpt free.bila kita kena kuarkan sejumlah duit utk dpt kan sebuah kereta,of couse kita nk kan yg terbaik.

    sekian,terima kasih…

  192. RUL says:

    Salam…
    Ni apa kes ni… orang nak tolong siap cakap cepat meroyan, cepat melatah pulak… Wsite ni bukan untuk gaduh2… tadi cakap lepas servis 11 Jun 2009 kereta terus jadi prob… pastu kena tunggu next servis pulak baru leh wat aduan… bila orang nak tolong, tup-tup sekarang kereta sudah dibaikpulih…. apa cerita ni? Cakap macam ni kalau masuk mahkamah pun kena reject…

    Apa pun thanks buat abg nizam yang sudi nak membantu… macam nilah… kalau ada problem kita sama2 la bantu… bukan nak gaduh je…
    Ye la, tak semua pemillik proton yang dapt produk yang tak ada masalah. Kereta persona saya juga ada masalah juga, tapi semua ok bila kita komplen kat pusat servis. mintak dia betulkan. lagipun 5 tahun waranty… guna la…itu hak kita…
    Kalau nak diikutkan kereta lain pun ada problem… cuma tak dihebah2kan sehebat proton ni… he..he.. kira nasib la… dapat kereta berkualiti alhamdulillah… dapat yang bermasalah kena rajin2 le komplen kat pusat servis tu….

    jangan marah aaa………..

  193. RUL says:

    maaf ya.. nak tanya… kenapa sevis sampai RM480… kalau kereta bermasalah selalunya dia xcharge sebab masih dalam waranty…

  194. azreen says:

    rm480 servis 20ribu km bah.yg lain2 rosak,x da caj baikpulih.free bah

  195. azreen says:

    faham ka?ada ka saya g tau rm480,kos utk repair yg rosak?saya pun tau kereta masih dlm waranty.tp prob nya kat sini,bila say p wat aduan tingkap ac bunyi & susah nk tukaq gear..depa wat sambil lewa.awk ingat keje saya ni nk berumah bertangga kat pusat servis tu ke?

  196. azreen says:

    saya mmg krg arif bab2 keta nih…tp saya tau bila keta tu x ada prob cos saya dah 9 yrs memandu & tiap2 ari bekerja(5 hr seminggu_saya drive keta.

  197. azreen says:

    niat saya bkn nk cari musuh.tp ni teguran…jgn cepat melenting.saya x kata kereta malaysia x bagus.persona mmg ok,ruang dalaman & but belakang mmg luas.tp saya frust bila..after servis 20 ribu,kereta saya ada bunyi.pelanggan adalah raja.nilai rm480 yg saya byr,biar lah berbaloi dgn servis yg tip top.

  198. azreen says:

    faham kan?kos rm480 adalah bayaran utk servis 20 ribu km….& BUKANNYA kos utk repair apa2 yg ada prob.jgn salah faham.

  199. ABG NIZAM says:

    Sudahlah tu, pasai tu pun nak bertengkar ke.. memang nak nyatakan disini, Semua produk ada masalah tersendiri, cuma cara camana nak atasi, Kalau kita fikir secara logik, Proton buat testing sehingga 200,000.00 KM.. kalau ikut jangka hayat melebihi 10 Tahun, Saya selalu jugaklah buat survey dan research kat proton tentang kereta, pernah jugak bersama2 engineer Proton buat test drive samada dalam test track proton atau diluar proton, sewaktu testing program memang tak ada masalah langsung, Parts yang dibuat ujian semua berkualiti, tapi kita sendiri mungkin tak tau camana Vendor mainkan peranan selepas itu.. mungkin vendor nak untung sikit, so buat cost down parts.. sedangkan proton tak tau pasal tu.. itulah masalahnya. Syarikat besar macam proton memang sukar nak mengawal parts quality.. bukan dalam sehari 10 barang je.. hampir beribu barang dibawa masuk setiap hari.. bayangkan bagaimana nak inspect semua barang tu.. kalau boleh nampak dgn mata okeylah jugak.. tapi bagaimana dengan parts durability???

    Kutuk atau komen boleh, tapi kita kena tahu prosedure pembuatan kereta.. bukan satu pelaburan yang mudah.. terlalu banyak perkara yang nak difikirkan oleh proton. Proton dah buat yang terbaik.. so cara nak mengajar vendor yang menipu macam nilah.. melalui warranty claim.. sebab tu proton berani bagi jaminan selama 5 tahun.. untuk apa?? puaskan hati pelangan.. dulu hanya 2 tahun.. selepas tu sendiri claim.. sekarang tak perlu dah.. report – hantar kereta – tunggu – dah siap check dan jalan… mudah.. Satu tips.. carilah service center yang tak berapa sibuk…

    Okeylah.. bukan nak menangkan proton.. tapi itulah hakikat yang proton kena tanggung.. kita nak komen apa pun boleh.. proton pun mungkin dah berbuih mulut bising dgn vendor yang gunakan pekerja luar yang sukar nak faham konsep Malaysia.. so nak salahkan siapa.. apapun bantulah syarikat Nasional yang original ni…

    Proton is the best.. Malaysian original…..

  200. hafez says:

    ape da, pisang punya psl pon nak gaduh… keter malaysia mmg camtu.. letih la nak komen… hahahhaha

  201. RUL says:

    tapi saya heran sikit. kenapa bayaran servis sampai RM480.. saya baru ja servis 20,000 km jugak. tapi bayaran servis kat proton cuma RM100 je… kalau sampai RM 480 kira cekik darah tu…

    maaf ye kalau tersinggung….

  202. hafez says:

    tu bkn cekik darah, tu hisap darah nama dia… uhuhuhuhu

  203. RUL says:

    Tapi saya rasa lah masalah azreen ni kat pusat servis tu… staff tak mesra pengguna.. kita komplen dia wat sambil lewa… kalau macam ni siapa yang tak naik angin…servis pun mahal. nampaknya kena tukar pusat servis ni… kalau area KL saya cadangkan pusat servis Taman Midah, Cheras.
    Kat situ servis bagus. Lepas servis, siap cuci dan vacum free lagi… Saya biasa servis kat situ… Semua masalah yang saya komplen disettlekan dengan baik.. Cuma jangan maki-maki diorang dah la…. Sakit hati beb…

  204. syarab says:

    dah dapat keta baru cam2 prob…xpuas hati itu ini..saya belum dapat keta dah sakit hati tggu exchange punya result dah berbulan -bulan…janji tinggal janji..abg nizam boleh bg pendapat camana nak selesaikan……….

  205. MEL says:

    Pada saya, kereta luar dgn kereta buatan tempatan lebih kurang saja masalahnya. Cuma kereta import ni x banyak yang keluarkan komen secara terbuka. Saya skrg pakai Nissan Frontier.Masalah bunyi2 tu memang ada wlpn baru2 beli.Saya dah komen dan minta tlg repair dgn pusat servis nissan tp masih blm settle masalah.Kat workshop nissan banyak kereta dihantar untuk repair dan mslhnya lebih kurang dgn proton. Masalah pintu bunyi,power window, gear box dan banyak lg.Kalau x caya, cuba jenguk2 workshop kereta2 import ni. Ada kereta nissan hari tu baru 6 bulan beli dah tak boleh masuk gear. Cuba tanya kawan2 yg guna toyota, ford, mazda, mitsubishi dan isuzu.Gerenti akan ada rungutan yang akan keluar.Tapi mereka x publish kat paper. Tp blh rujuk di internet.Kalau kereta 4WD,fuel pump rosak nak ganti kena sediakan dalam RM13K.Computer box sensitif terutama yg guna commonrail. Dulu saya pakai proton wira 1.5L. Jalan di jalan berbatu setiap kali pi kerja. Bunyi memang ada tp x ada mslh lain.Power enjin x de masalah. Pada saya selagi benda tu buatan manusia memang ada mslh.Saya suka pakai kereta proton ni blh speed laju2. Ada stability.

  206. yunn says:

    i da 2 minggu pakai persona s.e…1st day i pakai,ada bunyi berkeriot kalau keta masuk lubang…bila i bawa penumpang penuh, bunyi tu xde, i rasa masalah tempat duduk belakang…so far belum ada major prob, i rasa ok dan selesa pakai persona…b4 persona i pakai wora s.e…da 4-5 kali tukar motor power window tiap2 tingkap keta…byk prob…compare 2 persona, i rasa tinted persona ni pun ok gak sbb kalau parking siang hari tngah panas pun xberapa panas masa masuk keta, bila baca u all punya experince tu, cam risau plak takut dihari depan i pun kena face prob camtu…

  207. liza says:

    ehmmmm, saya bru je nk pkai persona SE, dh order, bayar n tggu amik je mggu depan…
    bile baca ruangan ni, rasa takut tu membuak-buak la,,, cmne ek???
    pada pandangan saya, sume kete ade masalah… juat org kita ni je..
    kete import bile rosak,, nk komplen kt sape?
    xkn nk komplen kt jepon kot.. sbb tu kita asyk dgr je yg kete malaysai byk rosak la.. apa la…
    sbb bile komplen.. org malaysia gak yg baca… cuba komplen toyota ke.. honda ke..
    ade ke yg nk baca sbb komplen tu akan dihantar ke negara asal…
    mcm tu la citerr nyerr…
    so, kete rosak tu adat la… kete mane yg x rosak…

  208. cikungajb says:

    lain kali jagn beli kereta malaysia kalo banyak masalah….senag citer,sume kete ada masalah.benda mcm ni nasib la..xsemestinya kete,barang lain pon masalah gak..aku beli mesin blender jenama panasonic lg,baru pasang dah meletup..tu panasonic bukannya cap ayam..so,adatla 2…gunalah warranty yang diberikan sebaik mgkin..jgn mare…aku boking pesona se xdpt lg ni…xsbr rasanya..

    syarab…
    plik btul dah 3 bln xdpt lg…aku ada tanya dealer proton pasal masalah ko ni..dia ckap,kalo dgan dealer luar mmg lmbat ckit,pasl proses exchange proton edar yang buat so, diaorang buat yang custermer under dealer proton dulu baru settlekan yang dealer luar punya custermer..itu yg dia ckap la..kalo dia kencing xtau la…tp tgk yg aku punya,kalau cpt mknanya btul la apa yang dia bagitau sbb aku wak ngan dealer proton sndiri..

  209. cikungajb says:

    kalo aku pon xtahan bro beli kete smpai berbulan2 xdpt…bleh hangin 1 badan..kalo xbyar deposit booking xpa gak..

  210. mat deng says:

    as’kum…nk bertanya kepada sesape yg tau pasal kete proton ni…biase korang beli kete persona ni, bape lame boleh dapat…sbb, aku dah booking dh, loan pun dah lulus, tapi ejen proton ckp kete yang aku nak tu (blue haze) xde lg…sbb kilang skrg tgh keluarkan kaler merah…katenye kilang biase buat ikut batch, kononnye kalau dah abis cat merah dlm tank tu, baru boleh produce kaler blue haze pulak…for ur info, aku order kat plentong, johor….please, sesape yang tau pasal ni tolong confirmkan….betul ke citer ni??

  211. Anum says:

    bg sy, persona SE ni ok… dia nye body lawa dan kemasan superb! pendek cite sume ok la. Tak rugi beli.. harga berpatutan. Berbaloi.

  212. PuteraTMJ says:

    Kepada RUL,
    Untuk your info servise RM480 tu for mejor service iaitu jangka masa ketahap 20,000 KMJ perjalanan diantaranya:-
    1) Tukar Minyak Gera Box
    2) Tukar Minyak Auto
    3) Tukar Minyak Pelincir
    4) Tukar Radiator Cooling and additive
    5) Air Filter
    6) Minyak Stering
    7) Minyak Break
    8) Spark plug
    9) and Checking 100% system

    Itu semua wajip ditukar dimana KMJ mencapai setiap 20,000 KMJ perjalanan. Barulah kereta anda dijamin baik prestasinya. #Cuba sesekali baca manual Book yang Proton bagi kat anda….Saya kira ramai pelanggan yang tidak ambil indah ttg manual book dan log book yang disediakan oleh pihak proton.

    #Apakah anda tidak diberi penerangan oleh pihak services sebelum membuat sebarang pertukaran segala alatan……Atau anda main hantar saja dan tinggalkan kereta anda…Ini bermakna anda tidak perihatin tentang nyawa kereta anda…Sebab apa Kereta anda adalah Nyawa anda…Fikir-fikirkanlah….

  213. aim says:

    mat deng,
    mmg pon, klu nak color trtentu kadang2 kena tunggu lama sikit … dorang akan produce based on major order …

    cuma aku pelik, plentong tu kan center yg besar … stok pon berlambak … takkan takde kot ????

    aku cadangkan ko pi jumpa manager terus, tanya ttg keta ko … kadang2 manager ni leh kawtim amik stok dr dealer lain ….

  214. RUL says:

    Putera TMJ,
    Terima kasih atas perhatian anda,

    Walau bagaimanapun tak semua yang anda nyatakan perlu ditukar pada servis utama 20,000km. Kalau anda semak betul2 pada jadual berkala servis kereta…….
    1. minyak brake, 2. minyak power stereng, 3. minyak gear box(transmisi), perlu ditukar pada servis utama 40,000km. 4. Radiator cooling (30,000km baru tukar). Memadai periksa atau tambah minyak yang terkurang pada servis utama 20,000km. Kalau bocor atau haus baru la tukar….

    Tapi kalau anda rasa nak tukar kesemuanya bergantung kepada anda la…. Tak semua orang poketnya penuh sentiasa…Nyawa memang amat penting. Itu semua orang tahu…

    Harap maklum…

  215. era says:

    salam..sy baru je amk kete persona black …medium At..problem die..automatik lock tuk pntu blkng x berfungsi..sedih betol..kena g servis nih..cmne la die leh lulus test PDI tu…

  216. RUL says:

    Auto lock pintu belakang tak berfungsi…. itu masalah biasa.. Saya punya pun ada masalah yang sama. Dua kali…kalau pergi servis dia akan buka door trim dan sambungkan semula benda yang tercabut… itu sahaja. Walaupun masalah kecik, tapi benda sebegitu tak sepatutnya berlaku… Mengapa mudah tercabut? Itu proton kena ambil berat… masa dia test semua ok, bila dihantar kepada pembeli… ada je yang tak kena…
    nasib…nasib….

  217. mat deng says:

    to aim,
    terime kasih utk jawapan tu…kalo mcm tu, sy try contact manager kt situ…mane le tau boleh dpt cepat kn…plentong tu katenye hq kt situ….tu yg peliknye bile die ckp kene tunggu kilang produce jgk…tkde stok…laris betul blue haze sampai tkde stok…mane la tau kot2 salesman kt situ bg tak ikut turn kn…dulu sebelum order ngan die, ckp boleh dpt dlm 2 minggu, bile dh order lain pulak citenye…huhuhu, sabo je la…

  218. persono meroh says:

    hehe….salam all..
    kawe pkai Persona auto B-Line 1st model 2007..stakat ni baru je cecah 50,000km perjalanan..so far xde masalh besar pon..kawe slalu drive dr utara menghala ke KL alwayz tekan 180kmj ulang alik sbb urusan keja..(baru check myEG ada dua tige keping saman baru) huhu…minyak hitam slalu tukar every 5,000km,minyak gear baru skali tkr pd 30,000km..tggu 60,000km baru tkr lg sbb kawe pkai auto..mula2 beli trus masuk rim 16′ pkai tayar 50 series,sbb xnk diameter beza jauh sgt..n nk bgtau yg kawe asal ore kb slalu la turun naik litar Grik..wlaupun auto tetapi kalo pandai layan keta manual pon makan asap je..kalo yg dlm segmen n cc yg sama la…haha..cornering keta kawe very bagus la..LOTUS ENGINEERING la katakan….anyway kawe amat berpuas ati dgn performance Persono Meroh kawe…>very steady 4 malaysian make<

    Hidup PROTONG !!!

  219. cikungajb says:

    mat deng….
    aku pon boking kat proton plentong jgk..persona se colour merah..xdapt lg gak…sabor jer la..mana lawa merah ker blue haze?

  220. mat deng says:

    cikungajb…

    bg aku dua2 kaler lawa…merah ngan blue haze…aku pilih blue haze lagi masuk ngan lampu depan die tu…anyway, merah pon lawa gak…eh, salesman situ cakap kalo nk merah mmg dapat cepat, ready in stock…ari tu siap offer stok kat belakang ofis die tu lagi utk kaler merah…yg lambatnye blue haze ni…ko booking biler?

  221. syarab says:

    askum semua…
    sy betul-betul xpuas hati dengan program exchange ni… dah 3bulan mnuggu belum dapat ape2 jawapan lagi..ari jumaat bahgian exchange tpon ingatkan nak bg keputusan dah rupanya nak bagitau fail yang dihantar untuk exchange ari tu telah hilang dan xdapat dikesan..punyalah terbakar rasa hati ini..kawan2 bagi cadangan ckit ape yang perlu sy buat………..

  222. cikungajb says:

    mat deng..
    kalo x silap aku 19hb 6 lg buat..ko buat ngan saper dealer dia?

  223. cikungajb says:

    syarab…
    kum salam..hilang lak ko punya fail? jem la cam 2 gak.kna buat baru la..

  224. mie says:

    Salam semua,

    Pesona nie memang ok, terutama versi SE. Pada pandangan aku, sepatutnya ape yng ade pada SE dijadikan asas bagi BL dan versi SE dipertingkatkan lagi dari segi kualiti dan prestasi.

  225. liza says:

    saya sokong dgn mie… SE adalah 1 permulaan dlm teknologi permotoran negara kita..
    SE setanding dengan kereta mewah yg lain…. idup malaysia

  226. cikgu hafiz says:

    saya bru boking persona SE warna merah..dealer tu ckp dlm sminggu dpt la sb stok dh ada..

  227. cikungajb says:

    ckgu hafiz..
    ko buat exchange ker x..boking kat maner?

  228. WSD says:

    salam..
    Saya baru pakai keta persona Mline awal tahun ni..hari ni nak pergi servis kat bukit tinggi, klang untuk 20 000km. baru tadi saya cal dia kata charge untuk semua skali dalam rm 490..tu kira macamna plak..tolong bagi penjelasan…saya tahu pandu jer..
    kalo nak wat cat touch up untuk bumper persona berapa yg saya perlu redi..mbr drive kreta saya hentam tepi tiang kat bumper depan..cuma cat aje tercalar nasib tak terkopek..saya nak mintak mbr tu yg bayarkan..thanq

  229. liza says:

    sya dh 2 mggu pkai pesona SE, wat msa skang ok je…. just x pndai lg nk pkai GPS tuhhh….
    tp ape yg mengecewakan adalh minyak…
    gilerr la… minyak mmg parah la wat sy yg berulang alik ke kje 20km
    g blk da 40 km… sehari rm20 sy kena abiskan utk ke keje shj…
    x cmpor ngn jln2 lg…
    ehmmmmmmmmmmmmmm
    ade ke nasihat utk sy cz dis is my 1st time pkai kete…
    plzzz

  230. liza says:

    lg 1.. psal GPS tuh… cmne ek nk setting dia?
    mcm msuk lagu ker..

  231. kawan_liza says:

    Aik …. aku pakai ok jer….. RM 50 bole pegi dalam 320 – 350 KM . 30% town , 70% Highway .

    OK la tuuu …… tapi kalau 60KM = rm 20 , masalah tuu kena check ngan proton balik

  232. liza says:

    EHMMM…

  233. kawan_liza says:

    heheheheh……

  234. kawan_liza says:

    nasib baik tak buat nick boyfriend_liza…….

  235. liza says:

    hepi la dpt pakai kete malaysia
    heheheheh
    nk tya… x smatinya dh 1000 kena g servis kn?
    kalo lebih?
    sbb dh 1500 dh
    huhuhu

  236. N says:

    skrg persona dah xkuar colour putih solid ke utk M-Line????

  237. kawan_liza says:

    tak semesti nya , tapi kena pegi sebelum 2oookm

    utk maklumat lanjut YM ler saya hairee_mmx

    hehehehe

  238. PuteraTMJ says:

    En.WSD

    FYI 20,000KMJ tu dah kena kira Mejor Service / itu benda wajib kena buat sebab bendalir semua kena tukar seperti : -
    1) Minyak Pelincir / Oil Filter
    2) Minyak Auto
    3) Minyak Gear Box
    4) Tukar Air / Coolend Radiator
    5) Spark Plug
    6) Air Filter
    7) Services Air Filter Air ond
    And buat setting dalaman dan luaran jika perlu.

    Itu semua wajib kena buat, adakah anda diberi pengetuhuan tentang itu…Sekiranya tidak…Sila buat Aduan DiPusat Proton Edar (Customer Services)
    Saya rasa dengan Harga yang dicaj tu mmg wajar (RM490).

    Attn.Liza..
    Ehhh betoi ker you pya SE tu mentadarah Minyak…,Sejarah keta Persona 100 KM lebih kurang RM11.85 Hiway lah / Kalau Town dh pandu uji 100KM RM15.50 untuk pengunaan Auto. Kena belajo teknik bawa keta penjimatan minyak…Pgi Shell ade satu catalog teknik penjimatan minyak semasa pemanduan.

    Selamat Memandu dan selamat beramal.

    Sekian Wassalammu.

  239. cegu yusri says:

    keta dah sampai,cuma sekarang tgh tunngu no plat,insyallah dapat no plat 3digit DBMXXX,
    saya nak tahu lah kelab keta persona se yang best2,saya duk kelantan nie..

  240. cikgu hafiz says:

    keta pesona SE saya dh dpt..boking kat sandakan cz saya mengajar kat sandakan..stakat ni ok lg..tp lampu alarm ja yg slalu nyala..mula2 bl ari tu xnyala.2hari drive dh start nyala kelip2 xhenti walaupun smasa drive..nape ek?

  241. PuteraTMJ says:

    Cikgu Hafiz,
    FYI…yang kelip2 kat meter tu alarm dia…So cikgu kena log 2x baru tak nyala….

  242. cikgu hafiz says:

    ooo yea ka..nt try nt..tq..

  243. cikgu hafiz says:

    kalau pintu blakang driver xdpt buka dr dlm..tu apa masalah dia?

  244. c.yusri says:

    saya rasa childlock tue.cuba tengok manual book cam ne on & off childlick tue

  245. cikgu hafiz says:

    yea ke nt sy p chek…tima kasih cikgu yusri..

  246. cikungajb says:

    aku punya xdpt2 lg nie.tension nyerrrrrrr………………persona se oh persona se…

  247. syarab says:

    cikungajb..
    saya punya dah lulus exchange..ari jumaat dia call..tapi ada sangkut satu saman had laju..sekarang dah settle cuma tunggu keta saje kuar ..4 bulan terpaksa menanti baru dapat result

  248. cikungajb says:

    tahniah la syarab…
    slamat mnunggang se..aku yang kempunan lg..

  249. liza says:

    aduhh
    cmne ek…
    remote radio kt stereng tu dh problem la
    x leh nk pkai…
    geram tolllll
    bru 2 mggu pakai…. ntah ape2

  250. Yani says:

    Salam all,

    dealer aku ckp end of this month dapat la blue haze aku. insyaALLAH. hope on time la.

  251. Hasnol says:

    Salam……
    Sesiape yang hilang penutup pada rim tu boleh dapatkan di Pusat Servis Proton pada harga RM 14.50 untuk persona biasa dan RM 24 untuk Persona SE.

  252. mat deng says:

    hahaha…penantian sekian lame, akhirnyer dpt jugak persona se aku esok setelah beberapa kali mendesak si dealer =)

  253. illa_n9 says:

    emm…mcm2 komen & mslah dpt d bc kat web ni…nway aku pon dah book pesona se kaler merah…bank pon da cll…tggu je leee…harap2 xde la mslah yg mcm2 tu…huhuuhhu…risau gak…

  254. c.Resan says:

    sy dah booking pesona se. skrg sy beli no plat sendiri kat jpj. boleh tak sy tolak duit no.plat dari duit deposit? minta comen anda semua. t.q

  255. illa_n9 says:

    emmm..awk bli no plat sendri tu byr bape ek?sy cm berminat gak nk no sndri…tp mmbe2 rmai ckp x yah wat…huhu

  256. c.Resan says:

    tengok no brp angka dulu. harga ikut tu lah. kalau 4 angka 300 lebih. kalau no tender lg mahal.

  257. PuteraTMJ says:

    Kepada yang berminat
    No pendaftaran sedia ada : -
    JJJ111
    KAS4
    NT1

  258. Momentinlife says:

    salamz,
    sy dah guna persona highline, auto.. dapat gak GPS.. kirenye beza ngan SE ni, kat lampu meter, skirt, auto cruise ngan leather seat.. beli masa bln 5 2008. kalau la tau yg SE nak keluar, mmg sy tunggu!~

    stakat ni ok je.. amat berpuas hati.. just radio control kt stereng selalu lari dr function sebenar, hantar kt proton service and ok..
    mmg rekemen tuk sapa2 nk beli kereta, stakat ni paling laju bwk bru 175km/hr.. mmg stabil!

    break ABS pun mantap! pernah nk tergelincir sbb hujan, mmg rsa ade ‘something’ yg tahan tayar dr bergerak..

    tahniah tuk proton!~

  259. Husin Lampoyan says:

    Putera TMJ..
    Hai hg bg tip nampak…agak2 no nie nak buka sebelah mana..?
    MAgnum ka..?
    KUda ka..?
    Toto..?

    bgtau la sama…kalau aku kena…aku belanja hg…
    Rasa2 aku la…no hg nie mcm bawa sial jer….bg la no yg sempoi2 ckit..
    tp hg jgn takut..aku tetap akan ambil no hg…sebab xnak kecewakan hg…

  260. cikgu yusri says:

    kereta persona se saya cam berbunyi seat belakang time bergerak kt jalan tak rata….any solution
    :::plat kereta saya biasa je DBM 4XX

  261. cikgu hafiz says:

    sama la dgn keta saya cikgu yusri..nak tya seatbelt tu kalau xpakai nyala xamaran dia? saya punya SE xnyala..nape ek??

  262. cikgu hafiz says:

    persona SE saya pun bunyi gak seat blakang time jalan di jln batu bata…

  263. liza says:

    cikgu hafiz
    sama la … sy pon x nyala time x pkai seatbelt
    kete lain ade plak…
    pastu bunyi ekzos semacam je…
    ehmmm

  264. edy says:

    hi semua..

    sy slalu follow comment2 dlm section ni.. byk yg sharing info.. bagus!

    sy baru beli proton persona m-line (a)09 -my first car. tapi 2nd hand beli from used car. car still under warranty & baru 1st service-1k km (service done by first owner). kereta dia beli from proton edar jln ampang, n service pun buat kat situ.

    soalnya,
    - boleh ke sy nak hantar inspection ke proton edar service centre utk buat full checking whether all part of my car still original (takut dah kena tukar by used car tu..) i heard this used to happen(fullstop xnak comment)
    ada contact member of mine kat EON tnya psl inspection ni, dia ckp kena tgu smpai 2nd service-5k km baru bole buat service/check semua sekali..klu hntr skg (mileage 2k++) dia ckp mrk XKAN LAYAN PUNYA.. Grrrrrrrr… sabar..sabar byk2.. igt kita xnak byr ke klu dh mmg kena byr??

    -adakah harga semua spare-part/aksesori sama harga di eon SC & proton edar SC? dgr2 harga barang sama cuma service charge yg beza. buat ms skg ni, sy hnya nk pakai original part-genuine distributor

    -apakah kegunaan card Daring? kad tu masih kosong x di isi oleh first owner.. foreigner, now going back oversea

    -from my reading dlm buku manual, transfer of ownership boleh buat dgn fillup form attched n warranty continued. soalnya- utk apa? wajib ke? advantage?

    -sy tggl di usj, mana SC yg t’dekat utk sy pegi? ker perlu ke rumah dato syed? ;p dekat sesangat hari2 lalu

    p/s: utk makluman sy dah masuk oficial website utk dptkan P.Edar careline no.. dah call 1300 880 888 (customer mgmt ctr) XPENAH DAPAT, NO MCM X WUJUD JE..

    as a first timer car user-malaysian proton, i need those kind of info.. thnx guys!

  265. kawan_liza says:

    hmm…. nak buat plat sendiri suruh jer salesman absorb dari commission dier …..

    aku pun buat cam tuu …. no — 2000

  266. AZIE_Proton Edar JB says:

    HUSIN LEMPOYANG!
    kALAU TAK MMPU NK PKI PLAT SPECIAL NO. X PAYAH NK KOMEN LEBIH2…DH BIASA MAIN NO KER..BLOG NI BUKAN UTK MAIN KUDA KE TOTO KE MAGNUM KE…KALAU NK CARI WEB MAGNUM TU LGI BYK NO SPE SIAL PUNYA….”TAK PUN KO JUAL UNTA JERR”. Bukan nk ngampu tapi jaga bahasa ”’jgn spi published awak”

  267. Alfonso D'albu QaQi says:

    Aku pki proton saga je tahun 1988 tapi dh oder keta import…dh serik pki keta msia…hehe
    “siapa yg komen lebih2 tu” Husin lempoyang!!!!!

  268. - N - says:

    AZIE_Proton Edar JB:

    u keje proton edar ek?
    Nak tnye la..proton persona dah xkuar colour putih ke?

  269. napui says:

    salam,kepada yg berpengalaman.baper ek kos untuk servis kereta kali kedua 5000km

  270. c.yusri says:

    saya punya lampu seat belt tak menyala kenapa iye?kereta baru lagi

  271. AZIE_Proton Edar JB says:

    -N- :
    FYI…Skrg ni Produk colr Putih x kuar lg…Tapi stock ade lg kot..kena serv lokasi mane yg ade stok…

  272. cikgu hafiz says:

    td sy p tya kat pusat servis nape xnyala seatbelt persona SE sya tu..katanya mmg xnyla sb xde pun soket..keluaran persona tertentu ja ada.pendek katanya persona ni ada yang ada nyla dan ada yang xnyala..jd icon kat meter tu skadar hiasan jer..

  273. cikgu hafiz says:

    kalau bumper calar blh baiki ka?

  274. cikgu hafiz says:

    kalau bumper calar blh baiki ka? servis 1000km pertama persona SE brape kos?

  275. - N - says:

    AZIE_Proton Edar JB:
    thanks for ur info.

    cikgu hafiz:
    rugi la cam 2, de yg ade n xder..
    harga kete yg ade n xder alarm seatbelt 2 still same jer kan..
    proton..proton…

  276. napiii says:

    BAPER YER KOS UNTUK SERVIS KALI KEDUA…5000KM

  277. zi says:

    betul ke, hrga spare part sumer proton sama je..knape sye bli penutup rim tayar rm40 lbih,,,mahal siot..nk bli kt luar katanya tak der,,,kete pesona M 2008,,,aku tertipu ke….yg lain no prob,,,lpas setel bnyi kriok2 kt blakang ngan radio…but lain2 puashati la…alhamdulilah..

  278. cikungajb says:

    lama betul yer proses exchange yer…jenuh mnunggu…

  279. AZIE_Proton Edar JB says:

    Kepada Penguna Kereta Persona SE / HLine/ MLine / BLine: -

    For your Info the normal service for Proton : -

    1000 KMJ –
    5000 KMJ -
    10,000 kMJ (1st ~ 3rd) Free Labour charges (RM105) , after above KMJ ur self pay extra Labour about RM35.

    So you follow every 20,000 KMJ mejor service about cost RM450.00
    Any Suggestion…

  280. desperado says:

    Hmmm i am also waiting to get my PESONA and hopefully goes well with my car
    been waiitng for like 2month for the car but hmm, i just call that person ealier and she told me that need to wait
    and will try to make it by next month and hopefully she does that 1st before my weeding in NOV.
    after reading some of the comment here, well can see there is some PRO and CONS in everything
    but wat ever also i already make a move to purchase this car so no more turning back and must go on with it
    after all this will be my 1st car, heheheh, i am really looking forward to it and would like also do some sharing if i have with my new car
    for time being, i just should dream on 1st till da CAR comes to me. wakakka catch u guys all soon, and also nice sharing MATES!!

  281. syarab says:

    cikungajb…
    persona aku baru 2hari lepas kluar selepas menggu proses ex-change selama 4bulan………..

  282. -N- says:

    Congratulation….!!!
    N xwat exchange pun xkuar2 lg…

  283. illa_n9 says:

    emmm…just waiting for my Brilliant Red…oncoming next week..

  284. Yani says:

    Salam all,
    alhamdulillah aku dh dapat persona se blue haze. memang best la. rasa lain lak drive my own car nie. mostly ckp cantik. ehehe..kembang la hatiku ini. x sabar nak jalan2 lg..ohyess…

  285. illa_n9 says:

    emm…yani..
    so stkat ni ok x keta tu??ade jmp ape2 masalah x..

  286. azni says:

    salam….saya pun tgh tunggu persona se (blue haze) nie…salesman ckp insyaAllah esok kuar…no keta dah dapat..tinggal urusan dgn jpj je..doakan la dipermudahkan! InsyaAllah

  287. Yani says:

    To Illa_n9,
    Yani baru ja lagi. 1aug hari tue kuar. best drive. cuma nak parking kena hati2 sangat2. GPS pun senang nak guna. so far suka sangat. hope ok la semuanya. insyaALLAH. Yani pun suka color nie..

    To Azni,
    Sure excited kan. Yani dh rasa dh last few weeks. hehe..

  288. illa_n9 says:

    emm…gps tu cam ne care nak guna dia ek…kna cas2 x?

  289. cikgu hafiz klate says:

    saya dh servis keta 1000km pertama..dia cas RM140..eon servis..ok x?

  290. kete persona se aku dapat esok, 6ogos 2009….selepas sebulan setengah wat exchange tu….bleh kira cepat jgk la seperti yang saleman tu janjikan…malangnya aku keja jauh..jadi bapak aku la tolong amekkan kete tu…harap semuanya sempurnalah…cuma gps,dealer tu kata takleh dapat lagi..kena tunggu dekat seminggu kot…mmg macam tu eh untuk gps tu????

  291. Joko says:

    Aku dari dulu masih tertanya2 kenapa servis kereta nasional, barang tempatan, tapi sampai seratus lebih..pernah aku hantar ejen servis proton, konon nak elak bayor mahal2, lepas tu bila aku cek detail inbois, ada satu item iaitu syampoo untuk tangki wiper, dia caj sampai 20 hinggit, walhal aku peratikan dia bubuh satu tutup botol aje, kalau beli kat luar sebotol aku boleh beli 16 hinggit ajer. Bini aku suruh tido laaa…..byeeeee

  292. azni says:

    salam…alahai ingatkan dpt keta arini…:(, salesman tu call ckp ari jumaat nie…tak tau la betul ke tak…

    To Yani..mendukacitakanla…jumaat br dapat…emmm…takpelah dugaan Allah…bersabar je lah…mesti bestkan yani dah guna keta baru…hehehe…tahniah yani

  293. illa_n9 says:

    my brilliant red da kuar petang td..aku amik kat KL…cz nk pakai no wilayah..oleh sbb aku skg kat n9..jd terpaksa lah suh mmbe amik kan dlu..huhuhuhu…jmaat ni br leh naik KL..x sabo daaa nak drive kete sendiri…menurut membe aku, dia kata cam drive perdana ja…huhu..

  294. azni says:

    ye ke ila….bestnya kan….tahniah ila! saya pun nanti suh akak yg amikkan..sbb sy keje kat kl..beli keta kat jhr…sbb nak amik no jhr…hehehe

  295. cikungajb says:

    sampai bila la nak tuguu exchange ni…xlulus2 lg….saper tau,apa masalah ek,mmg lmbat ker proses exchange nie….

  296. [email protected] says:

    peh, amek je kete kat mana2 negeri pun…no plat bleh beli…mcm aku, amek kat kedah…tp pakai plat penang…senang korang jgk nanti nak amek kete bila dah kuar dari kedai…

  297. illa_n9 says:

    to azni…
    make sure awk buat surat yg mengatakan awk wakil kan kakak utk amik keta tu..dorg nak itam puteh…tulis nma n ic wakil tu…

  298. illa_n9 says:

    btol tu en azhar.tp kna beli ler no tu.kuar duit sket ar..

  299. Yani says:

    To illa and azni..keta yani alhamdulillah ok ja.
    kat umah mak ckp if ada dak2 duk main dekat ngan keta mak/ayah akan bunyikan alarm yg bising tue. ahah…lari dak2 tue. risau lak. GPS senang ja nak guna. time dapat2 tue charge ja dulu. then leh guna terus. mudah ja.

    To azhar_1209:
    knpa x dpt skali lak gps. supposedly dapat skali la. ish2 nie nak kena tunggu lak. leceyy la.

  300. [email protected] says:

    To Illa _n9…..Abes, duduk kat n9 pastu g kl untuk amek keta n then patah balik ke n9 semula, tak payah isi duit minyak n duit tol ker???Tenaga lagi???

    To yani…GPS tu sebelum beli lagi dealer tu dah kata gps lewat dapat cikit…alasannya untuk mengelakkan benda tu ilang…

  301. cikgu hafiz says:

    sy beli persona SE trus dpt GPS..tp nape GPS sy tu xdpt nk tranfer lagu dan video..mcm kena block..

  302. cikgu hafiz says:

    seat blakang dh xbunyi kalau jalan batu sb sy dh p servis..puas hati..kalau calar skit kat pusat servis proton blh bt x? cat persoana SE sy tu merah..ada x cat tu

  303. azni says:

    alhamdulillah persona se blue haze dah ada kat umah….saya je lum naik lagi..huhuhu…sbb sy skang kat kl…keta kat jb…skang mak n ayah yg guna…takpe bagi derang puas2 guna keta sy tu..hehehe..semua tgh excited…smpi ayah komen lps bawa SE tu best giler!! alhamdulillah3…

  304. illa_n9 says:

    to azhar…
    emm…FYI sy mmg sllu naik kL..cz kat n9 ni xde life ar…bosan duk kat felda ni..tp ape nak wat da keje..terpaksa laa…jd sbb tu sy x kesah stakat duit tol+minyak dlm 50 ja…kecik ja tu…
    skg pesona SE da pon parking kat depan kuarters ni…huhuu…br ja smp dr KL..best ar layan..kat highway layan 140km/j rileks jaaa…x rs ape2 pon..

  305. syukur says:

    FYI…Ade keta Merz ke, keta Fererri ke, keta m’sia ke…Jepun ke, Korea ke, China ke, Smua tu same jerr..Bukan kita nk berlagak pandu keta..hya utk keperluan harian yang kita cari rezeki dubumi Allah…So kita jgnlah bermegah2 pasal ade keta SE tu…Dlm Blog ni hya skdr bicara Quality bukannya dh oder ker…dah dapat ker…Maaflah jika ade yg terasa tp ini kenyataan…

  306. millia...2009 says:

    en syukur ni mmg btl2 bersyukur laaa….
    ayat dia pon pedas…bole tahan…
    FYI..tiada yg bermegah just mention yg kualiti dan kepuasan memiliki kereta sendiri…wat ever lah keta apa pon…kalo dorg pakai honda mst lah nak d
    sebut nama keta nya…kalo x org akn tertnye2 keta jns yg sdg dorg crita kan kualiti nya…sme jgk yg memiliki SE tu…just think +ve la bro…
    dorg ckp da oder…dah dapat…bermaksod dorg percaya akan kualiti keta malaysia…it also talk abot quality rite???x gitu en syukur…harap dpt meluas kan lg jaringan pemikiran anda ye..

  307. hairee says:

    harap2 Syukur ni bukan adik aku ( adik aku pun nama syukur gak ) …….

    Tapi adik aku tak der la kurang cerdik macam en syukur yg kat atas ni ……

    harap2 sahabat kat dapat berikan idea yg bernas .

  308. Yani says:

    En Syukur,
    rasanya tak ada yg riak dalam forum nie sebab he/she own that car..SE CAR! tak ada lak kat sini duk cakap buruk pada keta persona yg tak ada SE pada namanya. pada aku. semua pengguna sama ja. ada rezeki, ada minat, ada niat pengguna nak beli SE, alhamdulillah tp ini tak bermakna nak bangga diri dengan adanya keta SE. jom kita masing2 jaga keta kita bebaik ya. (“-_-)

  309. iz says:

    Erm..bagi iz la kan..kat sini la tempat korang nak tanye mcm2 pasal Persona SE ngan pemilik2 SE yg lain….xkisahla pasal da order ke..da dpt ke..pasal bank ke..semua dialu2kan..sebab korang semua ade minat masing2..hehe..kat sinila tempat utk b’tukar2 pendapat…sape2 yang da ade Persona SE nh bolehla share pengalaman dengan mereka2 yang tengah nak beli Persona SE.. mesti korang rase seronok sebab dapat borak2 dengan pemilik2 SE yang lain. Lagi seronok nanti bila dpt jumpa & b’kenalan… terima kasih kepada semua peminat2 & pemilik2 Persona SE yang slalu jenguk kat sini.. hehe (^_^)

  310. Joko says:

    Aku sokong pandangan Iz, macam mana nak story pasal quality dengan lebih tepat kalau kita belum menggunakan kereta ini lagi. Pada yg dah ada pengalaman mengguna boleh lah kongsi apa yg baik dan kurang pada Pesona Se ni. Yg belum atau masih dalam dalema nak buat pilihan, boleh lah ambil iktibar dan analisa dari perkongsian ilmu dan pengalaman kawan2 kat dalam nih..okey renung2kan selamat berforum\\\\\\\\\

  311. black evia says:

    jap2..aku pikir………….
    ……………………………..
    ……………………………..
    emm..btl ckp joko n iz.;-)

  312. Lily says:

    Aku…xtau nk nyampuk ape..;-)
    Persona SE mmg cun

  313. illa_n9 says:

    ya…illa sokong pendapat yang kat atas tu…yani, iz dan joko…

  314. [email protected] says:

    seat belakang tu kebanyakkannya berbunyi ke???bunyi mcm mana???kat seat ke, atau tempat sandar???sebab apa???

  315. zulwan says:

    nak tny sket…kalo keta baru..tuk 1st 1000km kita da kena g servis kan???
    tapi kalo kita lambt g hantar servis tu x pe ke…misalnya da sampai 3000km daaa….baru g servis..ade ape2 mslh x kalo cm tu…pls attn pd sape2 yg tau…

  316. zulwan says:

    plss…pada2 sape yg tau..
    kalo milage da cecah 3000km…baru g hnto servis ada ape2 mlsh x…risau ni…

  317. to persona’s owner….

    i’m providing service to upgrade ur lokatoo gps to be working with garmin and papago

    for more info please visit :www.mysecondhandpc.co.cc or http://www.youtube.com/watch?v=4XMzwHAcDr4

  318. cikungajb says:

    ada tax saper2 yng dah tkar spring persona se..ok x?

  319. cikungajb says:

    secondhandpc:
    camaner nk update mcm ko buat,kena byar ker?

  320. shahzam says:

    salam, nak tanya sket.. persona SE ni.. getah pintu dia tu mmg senang koyak ke? aku baru ambik keter sabtu lepas, ahad pagi masa check tgk getah bahagian dlm pintu tu dah koyak sket.. normal ke ni???

  321. karl-erl says:

    Salam..

    Setelah ku baca forum ni…dpt aku simpulkan bahawa bagus and2 sume bg pendapat mengenai Persona SE..
    aku pun minat gat PErsona SE ni..tapi,, ade persoalannya….adakah Kereta Persona yang lain,yang biasa sgt tidak bagus berbanding SE?
    dari segi keselesaan dan pemanduan?
    yelah kalu x bape mmpu…

  322. monster says:

    pada aku persona se ni ok laaa .. value for money … kekadang wife aku cakap nampak macam honda civic jer … hehehehe… kembang hidung aku . kuali ti pun not bad sebab ko mesti rasa handling yg mmg setaraf dgn Honda dan Toyota . Lotus tune beb….. tapi kalau ko budget constraint , aku suggest ko just beli yg Base line jer … pas tu bikin sikit2 …

    senang cerita memang berbaloiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii……………………………………………..

  323. monster says:

    kalau takat bunyik sikit2 tu …. biasa laa ….. bila gi servis nanti ko complaint la kat SC . kalau malas nak gi SC ko pasang jer Radio kuat2 hilang bunyi

  324. BlueHaze says:

    Semalam pagi start kreta.. seminggu dah tak basuh persona SE aku.. sekali tengok cermin belakang lain macam dia punya kelabu.. ropa2nya retak seribu.,.. apasal aa? (sapa boleh jawab ni tolong advice tq) milage baru 5000++ seday betui.. tanya proton.. tak cover warranty.. tanya insurance tak cover windscreen.. adoi.. call proton service dia bgtau harga cermin blakang RM300 upah pasang RM 200 total RM500(tapi stock takdak kena cari dulu katanya). Nasib salesman proton aku suggest satu kedai kat KL ni dekat pulak dgn rumah aku, cermin blakang + upah RM270..stock ready pulak tu .. jauh gila beza.. biar betui.. quality MSG tah apa kualiti tah tak reti sangat aku.. murah punya pasal tawakal je lah..banyak kereta lineup kat situ.. hantar kul 11pg kul 12tgh hari siap.. satu jam ja… alhamdulliah sempat bawak balik kampung jumaat ni.. fuhh.. dugaan………..nasib harini gomen masuk bonus RM250..

  325. eriz says:

    BlueHaze,

    aku tumpang simpati ape yg berlaku pd ko, 2 bulan lps kete gen2 aku pn retak seribu gak cermin blkg,itupn gara2 org yg tak bertanggungjawab la dengki kt kete aku…mase mula2 kene nk nangis gak…aku pn mcm ko gak sume x cover widescreen…dkt SC proton pn aku ader pegi tp mahal la dkt RM500…itu pn cermin saje ngan pasang…tak masuk tinted safe tint….total aku tanyer ori punyer dkt RM800…ape nk buat terpakse la aku g bengkel buatkan cermin blkg tu…tp alhmdulillah skrg kete dah ok…mcm2 dugaan ni kalo pkai kete…

  326. saiful says:

    hai pengguna se…aku guna persona h-line….tentang mileage…org eon biasa kata 1000 lebih sikit takpe lah….aku hantar masa 1966….lepas raya…ok je…cuma jgn la sampai 3000…dah jauh sgt dari 1000. kalau dalam buku manual kena hantar 1000-1500.

    sebelum beli h-line…aku pernah tanya dealer beza ngan se….dia kata spec kereta sama, bentuk sama, panjang pendek sama cuma tambahan saje iaitu skirting, auto cruise, lether seats….tu je kot…..

    buat pengguna se….jom join thepersonaclub.com. banyak info kat situ…kelab ni berdaftar dengan pendaftar pertubuhan(mengikut yang difahamkan kepada aku). ada gathering…konvoi…tt…dan macam2 lagi….tips tentang kereta, problems(semua kereta ada problem), dan banyak lagi….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 5 + 18 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)