• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

NEW FACELIFTED NAZA CITRA – DESIGN TERBARU

New Contribution By I-Zat

new facelifted naza citra baru picture

Today when I was going towards Putrajaya I spotted this new version or facelifted version of Naza Citra which is the latest design of Naza Citra 2.0 facelift. Sorry for the blur image in the rain. I tried to get another picture but the New Naza Citra just speeding away from me then.

Basically, the front part of this new Naza Citra is fitted with honeycomb grille and the center part is painted with black just like audi design a little bit.

new facelifted naza citra picture

The rear part of new Naza Citra facelift is fitted with black diffuser on its bumper. The new design is quite nice. I saw it with JPJ sign for test drive. If you want to buy the naza citra, better wait for this new version of facelifted citra.

NOTE: Kindly proceed to http://kereta.info/picture-of-new-naza-citra-facelift-gambar-citra-baru/ to look for clearer New Naza Citra facelifted 2009.

NEW FACELIFTED NAZA CITRA – DESIGN TERBARU

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

iz

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

729 Responses

  1. aha says:

    tak kiraler facelift ke bapak life…kete aku bilaler nak dapat……

  2. Comment says:

    Before + after sales service yang kurang memuaskan menjejaskan apa juga produk yang baik. Spare parts mahal + payah nak dapat + lambat. Inilah realitinya….

  3. lanbiskut70 says:

    Spare part apa yang mahal tu? Jangan hentam saja tanpa fakta. Tanya la owner yang pakai Citra. Apara.. busuk punya olang..

  4. Ayezat says:

    sume mhal la bro…abg ak pki citra GS…ari 2,mse die wat 3rd service,kne dkat rm3000 wo…tduduk die…technician 2 kate,belting kete die dh reput,pas2,gasket enjin die koyak,dgn tuning enjin dh lari..ape kejadahnye??kete baru 2 beb..dh r mse nk bli dlu,dkt 4bln bru dpt kete…bkn ari2 pki pn,pki mse weekend je n bwk ank bini jln2 n blk kmpung je..kesian die beb..kete waja die yg thun 2005 pn ok je lg..num plat citra die WRK beb..korang byg r..hampeh ke x hampeh servis yg diberikan oleh pihak naza…nk je ak maki,tp,sapelah ak ni…

  5. Comment says:

    Tau x pe..Citra aku gearbox leaking…gi tempat service sbb ada warranty lagi tapi sebulan dari order baru ada barang. 2 minggu masuk bengkel haiyak…. :-(

  6. Aha says:

    kita kaji bodoh……facelift ni cuma tukar bumper depan&belakang….aku tk paham naper sampai dia nk test drive macam nk buat R&D……..bagi jeler kete tu kat owner…mentang2 jual murah, bagi rebat…dia buat yang tunggu..menunggu-nunggu…NAZA tk prihatin….selalu sgt kena maki gan owner hidup tk berkat………………jgn buat camtu…tkkan besar punye company tak ada buat kajian ttg maklum balas pengguna….

  7. akram says:

    Ha.. ha.. salesman proton suda mari.. cabut..

  8. iz says:

    Aha..
    tp bkn ke semua kete yg nk djual kat Malaysia jpj kene buat test..aritu pn ade pasal “uji pandu jpj” Naza/kia Forte..kalau tgok MHI pg2..slalu ade yg pasal jpj test kete tu..smlm aku follow tgk kat cermin blakang Naza Citra facelift tu die tulis “uji pandu jpj”.. aku rase xdela smpai tahap mcm nak R&D..
    Pasal maklum balas pengguna tu..memang xdinafikan…byk pengguna gak yg komplen pasal Naza….ade gak la kwn2 aku pnh kene..tgu dkt 4 or 5 bln..kete xdpt2..Tp ade gak yg tgu kjap da dpt..nasib setiap org berbeza..
    Tp ade gak yg dpt servis yg baik drpd Naza..b’gantung pada nasib & rezeki masing2..yg dpt servis yg baik..b’tuahla..yg xdpt servis dan layanan yg baik..b’sabar la k..

  9. aim says:

    yg mana tak dpt keta tu rileks la yee …. aku yg order bulan mac pon lom dpt lagi… dah berkoyan maki hamun aku hantar kat salesman, kesian jugak aku kat dia … yg mangkuk ni sebenarnya NAZA laaa …

    tunggu lebih 2 bulan pastu last minit ckp tukau facelift … paling s**l nak kena tambah 2-3k lak tuu … apa punya bisnes la camni …

    kata awal june keta sampai, aku nak tgk june 2009 ke june 2010 baru sampai … banggang punya NAZA

  10. iz says:

    Aha..ko book kete Naza ape eh..? ak pnh gak menunggu kete xdpt2..last2 cancel..

  11. iz says:

    aim..
    ko mengingatkan kwn aku yang maki hamun Naza gak sebab tgu kete xdpt2..Die call Naza byk kali….sabar2 k…hehe

  12. aim says:

    ni sabar la ni … kalu tak takde la sampai 2 bulan masih menanti …

    mentang2 aku order keta cikai, rs .. dorang buat tak layan jeee …

    yg specs lain aku perasan ada sampai kat dealer dlm 2 minggu lepas, tapi yg rs mmg tak masuk langsung …

    naza ni main tipu tuk naikkan sale dorang … plan stop production rs takkan dibuat tiba2, mesti dah plan brbulan2 tapi dealer masih promote rs, kan c*b*i namanya tuu …

  13. Comment says:

    Jarir..hang tukar ar keta lain. Byk lagi pilihan…PILIHAN DI TANGAN ANDA. Cari yang service ok bro..

  14. jipan says:

    Jarir….hang booking citra tu kt branch mana?

  15. sipolan says:

    Kalau nak cepat cancel je booking. Rasanya toyota avanza ready stok banyak sekarang. harga lebih kurang. Brand Toyota lagi.

  16. preaudio says:

    Toyota Avanza? Boleh jugak. Boleh Belah..

  17. Budak Kampong says:

    Tadi Aku tengok gambar New CItra kat Salesman Handphone. gambar depan memang sporty kalau banding dengan citra lama (bagi aku memang cantik). dia kata minggu depan harga mungkin confirm. color semual color ada. 2 week after booking boleh dapat kereta. Dia kata NAZA tukar bumper depan & belakang. Dalam sama macam sebelum cuma tukar set new CD player. model ada RS & GS.

    Aku Booking Citra dengan 15 April 09 sampai sekarang belum dapat….tapi bila tengok gambar tadi, bebaloi gak aku tunggu kat 2 bulan (tu aku punya pendapat la…tak tahu kaorang).

    Untuk avanza ..bagi aku resale value lebih teruk daripada Citra…kalau korang tak percaya beli lah majalah MOTOR TRADE…..buat study dulu…..

  18. aim says:

    kalu dlm sama je apsal nak naik harge lak … betol la NAZA ni

  19. arie othman says:

    Apa la punya facelift, tak berkenan langsung. Aku tengah tunggu Perodua MPV dan Exora manual. La ni pakai la dulu keta buruk aku. Keja naik moto. Senang hati.

  20. Aha says:

    iz

    aku order naza rs….aku pilih naza sbb masa tu rebat dia mmg yg terbaik….nk pakai mpv konon…..kete baru abis bayar sebulan masa tu…padan muka aku

  21. aim says:

    takpe, aku tunggu keta sampai je … nak tgk apa yg dorang sibuk ckp new facelift sampai nak kena tambah 2-3k …

    baru sound salesman, ckp banyak taknak … keta sampai baru citer…klu tak, takyah sibuk2 ckp awal jun la, tambah acc laaa, new facelift laaa … mcm gampang

  22. jipan says:

    kenapa naza perlu buat facelift?, kenapa tk bg je sama dgn yg lama?, atau facelift tu sekadar alasan shj takut customer marah krn tk dpt2 kete yg dia booking.

  23. BUDU says:

    sabar2..ada hikmah kereta korang dapat lambat tu..hikmah dia suruh tukar je la kepada kete lain..fufufu..

  24. mat says:

    aduii.. mcm kelawar la pulak dpn tu… huduhnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…….
    aku dh booking.. bank dh tel tny nk loan brapa… la ni… tk tau la aku nk proceed ke tk… buruk sgt laa…. bt apa la facelift cmtu.. kalo bumper blkg tkper lagi… ni y dpn tu… kotnya pun nk tiru gaya2 mitsubishi GTO tu siap ada crom, kena la patut2 skit…. aku rs mcm nk kensel je la booking… nk tggu perodua plak la cmne….

  25. Joko says:

    Agak2 nya lah , ada kemungkinan tak Naza dah stop production untuk Citra ni sebab nak tumpukan pada Rondo Citra ll, Sebab itulah dia bagi rebate gila babi sebab nak habiskan stok sedia ada, tup2 bila order tetiba meningkat, depa gelabahlah… ada sesapa tau tak?

  26. abie says:

    Bagi murahlah sebab nak habis kan stock. sapa tak nak murah

  27. kej@m says:

    xde pun gmbr depn die…gmbr blakang jer…

  28. Joko says:

    Yelah kejam, mamat naza tuh pakai Tngo, kawan yg amik gambor pakai tiket jer, mana sempat nak pegi depan..he hee
    Apa2 pun kita tunggu ajerlah gambor baru yg lebih jelas nanti..

  29. aim says:

    penat abg jarir bagi link … sume malas nak baca, mcm naza gak …

    http://kereta.info/picture-of-new-naza-citra-facelift-gambar-citra-baru/ (newly edited).

  30. aim says:

    takpe jarir, yg penting dpt keta dulu …

  31. aim says:

    klu report ke bhgn pengguna leh tak …

  32. sidjustice_77 says:

    Salam semua,

    “NAZA memang dah buat hal, memang gila babi…”kalau kata-kata macam ni orang kata kesat, tak sabar, tapi aku bukan nak kata la, aku pun ada booked juga golongan kereta murah ni konon-kononnya nak tolong “company melayu” la katakan disamping nak rasa bawa MPV termurah dengan cc 2000. Tapi aku rasa macam dah kena ayam ngan team diorang ni. Bila aku tanya untuk dapatkan juga keta sebelum june, korang nak tau apa diorang cakap…”…saya dah bincang ngan bos, management, diorang cakap kalau abang nak juga keta hari jumaat ni boleh…tapi abang kena BAYAR RM2 SETENGAH…aku tanya dua ratus setengah ke? dia kata eh…bukan RM2,500.00, sebabnya abang kena bayar ni kepada NAZA sebab diorang mintak kalau nak awal kena bayar duit UNDER TABLE baru dapat keta. Aku tanya diorang kalau mung tak de stok cakap je tak de nape nak buat hal macam ni, kalau ada keta tu kenapa nak buat customer mcm ni, bagi je la keta tu bodoh. Ni siap nak mintak rasuah pulak, tak malu tu siap sebut …abang kena bayar jugak duit ni UNDER TABLE. Aku tak paham la orang melayu ni memang sikapnya macam ni kot, taktik bodoh nak kapur bangsa sendiri, apa punya bangang, katanya diorang la dealer terbesar NAZA kat MALAYSIA. Korang memang hantu la…kita ni bila rasa dah ada untung sikit jgn cepat sombong, nak ayam kan orang kalau dalam ramai2 ni ada yang masin mulutnya, maka tunggu la NAZA nasib korang akan jadi mcm GM motors baru padan muka. Orang kata manusia dipegang pada JANJI, BINATANG dipegang pada….aku bukan marah cuma terkilan je, melayu memang padan ngan nama ME-LAYU, aku bukan ME-LAYU, aku MUSLIM MUKMIN.

  33. aim says:

    report ke nazakia careline mmg mcm gampang, maksud aku ke kpdnhep … agak2 leh tak

  34. Comment says:

    Htrlah link forum ni kat Naza biar diaorg sedar diri.

  35. kej@m says:

    brani ye dieorg mintk mcm tu…report je kt bpr..biar padan muke kt dieorg…
    kalau x kene, dieorg x sedar langit nie tggi ke rendah…

  36. aim says:

    klu ko ada email personal ceo dia leh gak fwdkan link forum ni … stakat bg kat careline @ org bawah2 ni, buang karan je ..

  37. abie says:

    lain kali buat record lah masa phone budak naza tu, baru ada bukti kuat. phone sekarang kan dah ada function record. kalau dapat yang nie memang power terus masukkan dalam tv.

  38. aim says:

    banyaknye nak tambah .. hangguk dia

    klu tolak cash reward 10k, masih mahal lagi tuuu …

    baik ckp tuko model bukan tuko facelift baru …

  39. aim says:

    59k – 53k —— 6k nak tambah ?????? mampooosssss

    pastu interest lak naik 3.xx% ….

    patutla dealer aku takdak sebut pon pasal price, aku pon saja tak tanya cuma dorang kata naza commit shipment next week … tu je dealer berani ckp … skang dealer tak berani ckp byk, skali naza tak buat shipment … dpt dorang makan maki hamun lagi

  40. Joko says:

    Dan harap2 kapal tu pakai enjin turbo, supaya cepat sikit sampai… he hee

  41. aim says:

    dorang pakai kapal angkut pasir la … tu yg lambat sampai

  42. kakashi says:

    aku baru amik gs kat dealer NAZA kat ganu….booking hujung bulan 4…td NAZA salesman call….bgtau kena tambah 3800…
    ta[i perubahan tak byk…….tenxion aku…memang kena tipu….nak naik harga tu…..adoile NAZA-NAZA…

  43. aim says:

    mak datuk, 3.8k … keta dah dpt ke atau dorang just inform dulu ….

    kalu tambah byk tu laa, aku reject la RS aku nampaknya …

  44. aim says:

    jarir,
    ko mcm nyesal je jadi melayu …. hehe just joking

  45. kakashi says:

    salesman tu baru meting ari ni….dia proceed order..katanya dlm 2 mingu ni…..tak tau betul ke tak…..tapi dia sndiri ckp tak byk ubah…yg confirm rim je besar skit…tapi naiik dkt 4 ribu melampau sgt……. gls yg ada dvd and benda2 lain skit pun tambah 3 k je…..adoi le…mana nak cekau duit lagi….tgk design kat atas pun cam tak lawa je

  46. aim says:

    jarir,
    ko dah kensel ke? duit proses 250 tu kira burn ke? klu ada d/p leh dpt balik kan

    ada problem tak nak masuk loan baru … aku tgh pikir alternatif lain ni …

  47. aim says:

    ko buat hati aku gundah gulana … mcm nak reject gak nii

  48. rusdibakar says:

    En Jarir, enjin citra tu problem tang mana? habaq mai sat.. jangan main hentam je.. tanya orang yang dah pakai citra tu.. Rasanya radiator je problem, itupun sebab masalah bracket. Sekarang dah improve dah.. Lain2 superb takdak masalah. Rasanya rebat ni yang sebabkan naza tak sempat nak cover order pembeli. Aku beli dulu 84k GLS, sekarang tinggal berapa? Itu yang orang book melampau2 tu..

    Walaupun aku beli mahal aku tetap berpuashati dengan MPV aku ni.. Cuma aku jealous sikitla dengan pembeli yang baru beli.. Kalau En. Jarir nak tukar model mpv lain silakan.. pilihan ditangan anda.. Tapi jangan buat cerita bukan2 pasal Citra ye..

    Rasanya 2nd hand value untuk citra ok apa? cuba tanya usedcar ataupun tengok dalam motortrader @ autoworld. Bukan semua kereta korea yang value drop.. Tapi kalau sephia, spectra, matrix memang 2nd hand value jatuh..

  49. rusdibakar says:

    Aik? Sensitif? siapa yang sensitif? Cuba scroll balik kat atas tengok siapa yang sensitif.. Aku cuma nak bagitau benda betul je, pandangan sebenar pengguna citra first model..

  50. rusdibakar says:

    Apa yang betoi ka?

  51. Budak Kampong says:

    Gambar untuk model RS

    http://kereta.info/picture-of-new-naza-citra-facelift-gambar-citra-baru/

    Gambar untuk model GS

    http://kereta.info/picture-of-new-naza-citra-facelift-gambar-citra-baru/

    Aku tengok En Jarir semacam aje…kalau tak nak beli ..dah lah….kalau scroll kat atas…..asik comment dia aje….kau comment macam dah pakai citra lama jer….

  52. bob says:

    rusdibakar on May 31st, 2009 at 3:14 pm:

    En Jarir, enjin citra tu problem tang mana? habaq mai sat.. jangan main hentam je.. tanya orang yang dah pakai citra tu.. Rasanya radiator je problem, itupun sebab masalah bracket. Sekarang dah improve dah.. Lain2 superb takdak masalah. Rasanya rebat ni yang sebabkan naza tak sempat nak cover order pembeli. Aku beli dulu 84k GLS, sekarang tinggal berapa? Itu yang orang book melampau2 tu..

    Walaupun aku beli mahal aku tetap berpuashati dengan MPV aku ni.. Cuma aku jealous sikitla dengan pembeli yang baru beli.. Kalau En. Jarir nak tukar model mpv lain silakan.. pilihan ditangan anda.. Tapi jangan buat cerita bukan2 pasal Citra ye..

    Rasanya 2nd hand value untuk citra ok apa? cuba tanya usedcar ataupun tengok dalam motortrader @ autoworld. Bukan semua kereta korea yang value drop.. Tapi kalau sephia, spectra, matrix memang 2nd hand value jatuh

    AKU SOKONG KAU DR RUSDI,
    ORANG YG BELUM PAKAI MANA TAU SAKIT PENING KETE CITRA INI.
    KALAU KENE TIPU DGN SALESMAN TU JGN SALAHKAN NAZA.
    AKU BARU BELI DAH DPT (7/5/09) PUN TAKDA MASALAH PUN. RM 61K JE.

  53. aim says:

    bole sy tau en bob beli keta model apa ek ….

    apa yg sy tau dlm bulan may mmg ada delivery tuk sume model kecuali citra rs … dan mmg dealer akan amik lebih sebagai stok dorang …

    masalah citra rs takdak stok bukan masalah salesman .. mmg sepenuhnya masalah NAZA … sy oder mac sampai skang tak dpt lagi tu masalah salesman ke … huhu

  54. bob says:

    AKU AMIK CITRA GS. MASA AKU AMIK 3 ORG JUGA TUNGGU NAK AMIK DELIVERY HARI YG SAMA CITRA RS.SALESMEN CAKAP STOK ADA CUMA KENE TUNGGULA.
    BELI KAT FS TRADING, JLN AMPANG,KL

  55. rusdibakar says:

    En jarir & aiman.. kalau dah tak suka, pakaila model mpv lain.. berlambak lagi model mpv sekarang ni.. Jangan sebab order citra tak dapat, habis satu dunia korang sumpah seranah.. Korang pegi hentam la sama salesman yang commit dgn korang tu.. Apara..

    Kadang2 aku terpikir jugak satu analogi, nak meminang anak dara tak dapat tapi habis satu keturunan anak dara tu korang kutuk.. Siap tambah cerita anak dara banyak masalah, ditebuk tupai.. he.. he..

    Apapun aku tetap puashati dengan citra aku ni.. kalau korang nak tahu pasal sesuatu model mpv tu tanya la orang yang dah pakai mpv tu, jangan dengan cakap orang yang tak pakai.. Jangan2 korang ni salesman tan chong @ proton edar kot? Rileklah bang, nak meniaga pun pada2lah..

  56. gabby says:

    saya sokong en rusdi, jgn disebabkan sakit hati sbb tak dapat pakai citra, semua keturunan citra en jarir nak hentam..alhamdulillah booking saya untuk citra rs ok je..yg salah salesman tu sbb dah janji banyak ngan en jarir kot…walaubagaimanapun saya doakan en jarir dapat kereta idaman en jarir yg perfect…

  57. mat says:

    aku pun masih tunggu lagi… sbb diorg tk komfirm lagi price utk Citra RS… n tk tau la kalo rebet tu aku blh dpt ke tk… niatnya dulu nk dptkn rega 53k utk RS tu… tu janji salesmen & one of insider bgtau dia buleh la handlekan sumer proses dr A to Z… niatnya… moga2 aku dpt la merasa keta baru sblm raya.. tknk rush atau push.. masih menunggu… keta aku skang ni dh semput… so harapnya dpt letgo keta lama ni utk rs selesa jalan jauh… g keja ku cuma naik motor je lgpun…

    tgk srol atas2 mmg komen en jarir bayk… tpi dia lum guna cuma baru booking je tp kena sampai mcm tu skali ek??? ms sy booking utk RS… mmg sy dh tau stok y ada hanya utk diperhabiskn stok asal y diorg jual ukt teksi eksekutif kaler biru y korang nmpk kt kl skang ni… tu y insider bgtau.. then ms y sama gak insider tu kata ada facelift utk stok baru n utk mereka2 y dh booking tp tk dpt…. aku pun ok je utk tunggu… tk jdi mslh pun.. cuma terkilannya sbb interest dh naik je… sapa y dpt awal sumer2 dpt 2.3-2.7% skan dh 3.5-3.7… byk gak nk kena byr bulan2…aku tau ramai y kata pasal mslh y ada dgn keta naza tp tk semuanya negatif… mgkin aku lebih berminat dgn rebet… kalo rebet masih ada aku proceed utk beli… kalo tkder mgkin aku akan review balik la niat y ada skang ni…. tu pendapat aku laa….

  58. abie says:

    Jarir tu sebenarnya bukan ada duit pun hahahahahahaha. Aiman tak kisah sebab duit tak ada hahahahaa

  59. aim says:

    dah jadi personal attack dah thread ni … apa la korang ni

    bab ni aku rasa mod kena campur …

  60. Liquid says:

    aku jumpa dlm blog semalam

    naza Citra RS 2.0 (AT) New Facelift
    ============================
    Harga : RM 59,888
    Pinjaman : 100%
    Interest : Dari 3.65% dan keatas
    Anggaran Bulanan:
    RM 736.68 – 9 Tahun

    Naza Citra GS 2.0 (AT) New Facelift
    ============================
    Harga : RM 65,888
    Pinjaman : 100%
    Interest : Dari 3.65% dan keatas
    Anggaran Bulanan:
    RM 810.48 – 9 Tahun

  61. Liquid says:

    tadi aku call salemen,,,dia kata agrement yg sapa2 dh sign hanya laku utk sebulan aje….ntahler cam kena tipu pun ada…nie semua sbb kete tu lambat kalau tk tk jadi camtu….ni jadi pengajaran kpd aku….careline naza pun tk blh harap…aku call dia kata kete tu dh blh order aku tanya bila dpt dia tk blh jawab…cause tu urusan gurun….bagus nampaknya cara dia bisnes…manusia (termasuk aku) suka kpd barang2 yang harganya murah, so kita bagi harga barang tu lbh murah berbanding gan pesaing…pastu kita bg dia kemudahan loan 100%,,,org kan suka berhutang…kalau pastu kete diorang ada masalah,,yg penting bila dia call kita layan baik2 pastu kita kata kita akan tipon(dlm hati diorg ketawakan kita)…….diorang lupa doa orang2 yg teraniaya nie dimakbulkan tuhan….

  62. aim says:

    aku dah bosan dgn careline nazakia, takyah tepon atau email kat dorang tuuu … jawapan standard je dorang bagi, takdak pon inisiatif check ngan department lain … dorang dpt gaji tuk bg jawapan camtu je …

    salesman aku ckp offer loan tu laku tuk 3 bulan, tapi skang dah kes lain cozl rate dah naik, tu yg salesman ko ckp camtu … kena ikut rate baru 3.xx% …

    klu takdak diskaun (rs) 59k mahal tuu … apa gaknya bende lain yg dia tambah, klu brbaloi masih acceptable TAPI klu stakat bumper depan blakang, mmg kena tipu la aku jawapnya …

    apa2 kena tgk keta dulu baru decide nak tolak ke tak … byk tu nak tambah …

  63. azaghoth68 says:

    Aik, aiman ngan jarir ip adress sama? Apa ni bang, takkan sales jatuh kot..

  64. abie says:

    Kembar kot azaghoth68. Sangka baik hehehehe

  65. rusdibakar says:

    Kembar pun, takkan takkan guna komputer sama.. Kembar siam mungkin..

  66. aim says:

    info dr dealer :

    price seperti en liquid bg kat atas … kira ikut price lama laa tuu

    diskaun ka, rebet ka sume takdak

    delivery dijangka dlm minggu ni … launching pon dlm minggu ni … bila aku tanya bila date sampai, dealer kata naza lom bg date shipment … teruk tol naza nya planning … sapa la yg keje kat dlm tuuu

  67. Citra says:

    Hangpa semue mengarut….aku pakai citra dari keluaran pertama, daa 4 tahun daa…cuma radiator saja dulu….sekarang aku tak penah servis, takda masaalah apa apa pun….melayu biasa laaa…bising lebeh pada di market….bnyak cina pakai kete nii…depa tak bising pun….melayu nii pakai jenih apa pun tak elok….tak sedaq diri….kalau nak bende tu tak rosak sampai bila2…buat sendiri laaa…

  68. alauddin says:

    Mana aiman ngan jarir nih? Orang dah trace ip address terus senyap..

  69. Citra says:

    eh…eh…alaudin????? macam nak kenal laar….kat kg aku ader mamak wat mee…mee alaudin….kah..kah…kah…jgn mare bro, gurau ptg2 niiih…kah…kah…kah…

  70. mat says:

    aiman dgn jarir org y sama??? ada y kenal dia ke ek??? hmm…
    dgr2 ada y kata NAZA nk buat launching utk citra facelift ni… betul ke??? kalu tk buat launching pun tkper sbnrnya.. janji mana y dh booking n loan dh approve sblm ni dpt terus keta… kan lega n senang hati skit… dok tunggu je nih…

  71. AKU SOKONG RUSDI………………………………………………………………………………………… !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  72. Juju says:

    Cian u ol.
    Sbr je la ye.
    But lucky 4 me,i pn br buy citra gs.order 29mac,then 6 apr dh dpt kete.
    Hehe nasib kot.
    Salegirl pn peramah je,till nw still bg jwpn yg baik kalu i x paham or mslh.

    Kredit 2 naza kg pandan.

  73. Ringo says:

    Aku tunggu brape punye lama daaa… nak bwk blk kg Sabtu ni (6/6/2009) sempat ke wehh…. dengornye ade central lock ngan sport rim (model RS).. ye ke????

  74. Liquid says:

    KITA MELAYU JGN KUTUK BANGSA SENDIRI…AKU TK PERNAH TGK BANGSA LAIN KUTUK BANGSA DIA SENDIRI…KALAU NK NASIHAT PRIVATE EMAIL KAT DIA….JGN OPEN KUTUK2…

  75. aim says:

    ringo,
    aku penah tanya careline dlm may aritu, agak2 leh tak dpt keta tuk guna cuti skolah ni … dgn bangganye dorang jawab ” doa je la semoga dpt bercuti dengan keta idaman” … macam s**l je

  76. GARRET says:

    hallo,askum

  77. gonD0Lez says:

    6.6.09 drag(HANG TUAH MALL-8.0P.M-12.00PM)TK TAHU LAH JAM BTOL KE TAK

  78. aim says:

    gondolez,
    thanks for the info

    jam tak kisah, janji dia nak launch dlm minggu ni … jadi dlm weekend ni keta dah masuk showroom,dgn harapan next week keta dah boleh kuar … hahahaaaa

  79. mat kacau says:

    membazir je beli kete nie!!!

  80. kdi says:

    Jarir aka Aiman,

    Maaf kerana kami terpaksa delete semua komen saudara dalam thread ini. Nama yang lain tapi ip address yang sama beserta komen yang agak keterlaluan.

    Kepada yang lain, sila berbincang dengan berhemah dan mengenai info bermanfaat agar dapat dikongsi bersama

    tq,
    admin kdi

  81. aim says:

    gondolez,
    tu date apa tuu .. main drag ke launching citra new facelift??

  82. mat says:

    launching facelift kat hang tuah mall??? ke apa???…
    KDI baru amik tindakan utk delete comment jarir aka aiman… hmm… org y sama ek???? patut la komen dia byk bagai…. hmm… ada jugak org cmni… kihkihkih..

  83. aim says:

    tu la .. mana gondolez ni ..bg info detail sikit

  84. rusdibakar says:

    La.. dah tak ada aiman / jarir.. Itulah, ni forum untuk berbincang bang. Bukan menghentam atau menjatuhkan syarikat pengeluar.. Kalau ada masalah submit la dekat company tu.. Bukannya memburukkan cerita @ menghasut orang untuk membenci syarikat pengeluar..

  85. abie says:

    Aku pakai Citra2 RONDO tak ada masalah ok aje, alhamdullillah best. Kalau ada yang sikit2 tu macam setring gegar tu cuma yang kecik2 aje, bukan bermakna citra nie teruk. thum up to citra

  86. citraku says:

    sape2 yg bleh bg rate penggunaan minyak utk citra?
    kalu Grand Livina 1.8A. Penggunaan minyak di tahap yang dikatakan jimat. Anggaran minyak 1 km dengan kadar petrol RM1.80 hanya 12sen +- dengan kelajuan 80-110. Kalau di lebuhraya boleh jimat lagi.

  87. Ringo says:

    bila la bleh kuar citra facelift nie.. penat la tunggu….

  88. begong says:

    Aku pun tunggu citra new facelift…..penat la tunggu, deler kata minggu ni,,, berapa banyak la minggu yang dia janji…sama je….tunggu…tunggu…tunggu….

  89. aim says:

    NAZA nak buat surprise … tu pasal tak bgtau bila nak nak deliver ke dealer …surprise yg yg menyakitkan hati

  90. Eizam says:

    Salam…. pergh..cantik siut bumper citra baru, cuma belakang tak berapa umph…..
    Aku dah nak masuk 2 tahun pakai citra, so far alhamdulillah OK, radiator tu biasa dah
    kena. Bersabar jer lah korang tunggu….. hehehe teringin nak tukar ngan bumper baru..

  91. Budak Kampong says:

    tol ker citra baru nie cuma keluar untuk 1000 unit aje???? Untuk orang yang order masa bulan 3 dan 4 tapi tak dapat…tol ker???

  92. aim says:

    ni info baru ni … tak de dengar lak camtu

    yg aku tau dealer tpt aku booked akan dpt 30 unit citra RS … dorang dgn confident nye bgtau “jgn risau, stok banyak” … kerek dah dorang skang ni …

    yg tak bestnye RS price naik sampai 59K …

  93. Budak Kampong says:

    aim -> Bila kita boleh dapat ….minggu depan boleh ker???

  94. aim says:

    dealer aku ckp for sure next week keta masuk … for sure tuuu … jadi kali ni aku yakin dorang dah ada black n white confirmation dr NAZA …

    klu loan aritu masuk tinggi mcm price baru, aku rasa next week korang dah boleh senyum laaa, paling sangkak early the other week dah dpt keta … coz urusan jpj dlm 3-4 working days …

    mcm aku dealer NAZA lak .. aku agak2 la … nanti klu takdak jgn korang bantai aku lak nanti …. huhu

  95. Liquid says:

    seronok dengar berita dari ko aim…banding aku dengor dr careline naza….salemen aku sampai takut nk janji gan aku bila blh kuar….tp dia kata tgh bulan 6…cam sama gan info dr ko ler……

  96. ALIF ABC says:

    KALAU KORANG NK TAU KERETA NAZA LA YANG PALING BAGUS.KPADA SAPA2 YG XPAKAI KETA NAZA JNGAN LA WAT TAU.PAKAI DLU BARU TAW.NAZA CITRA FACELIFT MEMANG CANTIK.DARI MPV LAIN.SYA DAH 5 TAHUN PAKAI KETE NAZA XPENAH ADA MSALAH.KORANG 2 YG XPANDAI JGA KETE.

  97. Joko says:

    AlifABC

    aku masih ragu2 lagi , sebab jiran kawasan rumah aku dah dua orang kereta jenis Naza enjin dia kena barai/overhaul, dekat nak Rm7 ribu sorang hangus. So.. hati2 lah.

  98. Liquid says:

    kkdang nasib gak beli kereta ….penjagaan kena utamakan…tapi kalau kita dapat yang teruk,nk buat camana…naza dan proton kita jumpa byk masalah pada kete dia mungkin sbb kete nie yang byk org pakai kat malaysia ni….naza plak ada masalah after sale servis mmg kita kena akui sbb dia mmg fokus jual kete…pastu pandai2ler korang uruskan sendiri…proton ok sikit kot dari segi after sale servis sbb aku pakai proton…spare part pun sng cari…harga kete aje yang mahal…kalau harga dia blh sama gan naza…ttu org akan beli proton punye….skrg aku tengah tunggu citra facelift ….kalau harga exora tu sama gan citra pastu ready stock,,,,,ttu aku dah sambar proton punye…

  99. danny says:

    en rusdi.bape average pengunaan minyak utk citra ni. 1 km 20 sen ke

  100. Comment says:

    Joko..kereta jiran tu jenis Naza yang mana? Naza Ria ke…nak konpomkan ni.

  101. begong says:

    agak-agaknya sampai bila kita kena main2kan kat deler tu…janji hari tu stok dah ready.tapi sampai skrng tak muncul lagi.kena tipu lagi la….ada sapa tau bila kereta citra keluar…

  102. Budak Kampong says:

    Sapa-sapa yang order dengan direct NAZA akan dapat lebih cepat. minggu terakhir bulan nie. tadi aku gi NAZA. kat situ dah keluar brocher Citra FaceLift. Kereta contoh akan sampai dalam minggu nie. Kalau macam aku mungkin dapat lambat sikit…mungki awal bulan depan..sebab aku order dengan dealer…so lambat sikit kot…Gambar kat Brocher memang cantik..bagi akulah…
    Rim 16, New titanium finish meter, USB CD Player, New Headrest adjuster (Macam Rondo. —> semua nie untuk GS model aje.

  103. Budak Kampong says:

    Brocher New Naza Face Lift seperti dibawah:

    http://www.mycitra.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=735&p=21783#p21783

  104. aim says:

    minggu akhir bulan ni … hangguk tol naza ni …

    kat dealer aku naza janji buat delivery minggu ni … makin kusuuut

  105. Liquid says:

    apa beza NAZA gan dealer…adakah dealer maksudnya dia jual macam2 kete…dan NAZA dia jual kete Naza shj

  106. Budak Kampong says:

    Aku pun sebelum nie tak tahu sangat..tapi bila gi NAZA JB baru aku paham…Kat JB cuma ade satu Official NAZA Dealer (Dekat dengan New York Hotel). dan yang lain tu puma dealer biasa (Cina). Kalau kau order kat official dealer, kau boleh tanya NAZA careline dan confirm kauorang punya order status dengan refer No. IC. Tapi bila kauorang order dengan dealer biasa, kauorang tak leh check order status sebab dealer nie akan order lumsum kat Official NAZA Dealer tanpan nama kaorang.

    Aku pun sekarang senasib dengan kau orang, order kat dealer biasa. mungkin akan cancel dan buat order balik kat Naza Official Dealer. tapi hangus RM250 dan kena buat loan submition baru….

    Semua ni bukan salah Naza…

  107. Liquid says:

    oooo kalau cam tu kira aku order gan dealer biasa ler….tapi ttu dia related gak kan, aku duduk area kluang susahler kalau nk order jb…pada aku naza ttp salah gak….dia lantik pun ttu dia yang pilih…tp careline dia mmg teruk…anyway tq for your info bro

  108. aim says:

    BK,

    pada aku NAZA la yg bermasalah … klu aku order kat NAZA pd mac aritu, aku tetap tak dpt keta … pasal stok mmg takdak .. dah tau takdak stok inform la customer … ni sume pakat diam je … sampaile new price out … apa ke hal nye

    korang ni sume org johor rupanye … NAZA ni anti johor kot … huhu

  109. Comment says:

    Barangan jualan yang baik…tapi khidmat pelanggan yang tidak memuaskan akan menjejaskan reputasi.

  110. Liquid says:

    aim…..betul ler mungkin NAZA anti gan johor kot

  111. aim says:

    bosan la liquid,

    no plate leh jual tak bro … huhu

  112. penunggu says:

    td aku p naza kia autocity citra RS facelift dah kuar beza cuma bumper da benda skit je. facelift blum kuar lg. branch kata tunggu……….mungkin sebelum 20hb bleh dapat keta katanya ha ha ha betul ke???dah 2 bulan aku tunggu ni s%#l bukan 2 minggu. kena top up 4 to 5k plak utk facelift. pehh. aku ingat nak ambik tanpa bumper alarm dan apa2 yang facelift ha ha ha …. pembohong besaq…..NAZA biasalaaaa

  113. aim says:

    PRICE AND SPECIFICATION ARE SUBJECT TO CHANGE WITHOUT NOTICE … HAHAHAA terkena aku ngan NAZA usahawan MELAYU yang berjaya

  114. wak jawa kota masai says:

    salam smua..stlh aku baca komen korang rasa pressure lak,coz aku pun dah ganyut nunggu citra,tertarik ngan offer tu last kena klentong..apala naza ne dah 2 bulan tunggu…aku mcm nk kansel je………hampeh

  115. aim says:

    kota masai … johor lagi … mmg malang la org johor kena ngan naza

  116. Liquid says:

    aim…kau gi tgk info kat sini…

    http://portal.jpj.gov.my/v5/index.php/en/ownership-transfer-guide/tukar-hak-milik-secara-sukarela

    maybe ada info pasal plate number kt situ…yg aku tahu dia laku 3 bulan ler…

  117. aim says:

    aku dah 2 kali xtend (dah 3 kali cop) … dia kata leh xtend 4 kali je , tak pasti ada 4 cop atau 4 bulan … tapi klu ko kata 3 bulan maybe maksudnye 4 cop je laa …

  118. liquid says:

    johorian semua dh tahu kot..kete cth facelift nie dh ada kt showroom semlm kot sampai…salemen aku bgtau dia suruh tgk…aku tanya shipment dia tk tahu…dia kata(tk tau ler btul ke tk?)…NAZA cuma kata kete tu ada……aku suruh dia settlekan aje sampai aku dpt kete…sekurang2nya kay gak dah ada satu lg progress…lembab btul naza nie….

  119. xander says:

    liquid,
    how much u put deposit, loan how much n which bank?

  120. xander says:

    i paid deposit 5k, loan 55700 at 2.4% before, but now the price increase so i short 5k++ dun kw how can settle the problem of loan….:-(

  121. aim says:

    xander,
    it’s easy … u cancel order hehe

    depo should get back BUT processing fees will burn …

    BUT if u insist to hv this car, u can ask your salesman to upload ur loan again based on the new price … by right salesman should immediate upload the loan when they received the new price on 28th May … if approve they will consult u on aggreement …

  122. liquid says:

    xander
    i only paid for booking fee and plate number both coz me rm360…loan with ambank and got interest rate of 2.8….that why i still waiting for the facelift….if i got extra money like u for sure i will buy another mpv….dont worry about the shortage 5k as said by aim your salemen will upload your loan…better you call your salemen and discuss about it…mine is settle by the salemen

  123. aim says:

    waaa liquid,
    ur loan already approved ka … full loan ka … veli gud a ur salesman … how about interest rate, still 2.XX% or now 3.XX% …

  124. liquid says:

    aim baru settle antar aje…haritu dia kata boss bank tu takde…tk tahuler dia kata hari nie dia submit lagi…..next week ler aku baru tau…nanti aku bagi tau ko

  125. aim says:

    demo car dah kuar rupanye … baru tadi tgk kat tesco melaka …

    nampak RS mcm ada reverse sensor …

  126. liquid says:

    tk de update sehari dua nie….semua dh dpt kete ke ?

  127. Budak Kampong says:

    Tadi gi JB Branch…..ingat GS Sample car dah keluar…tapi lo lagi…
    aku telephone dealer tempat aku order kata diorang akan dapat sample car minggu depan nie….tul ker tak tak confirm algi….

  128. jarir says:

    kenapa perlu delete statement aku? betul per cakap aku. cuba anya satu malaysia. salam web /blog/forum pun banyak kan. apa pun gua chow dulu!!! mgkin budak yg delete tu nyesal kot. huhuhuhu.

  129. jarir says:

    tunggu je perodua mpv september nih! perg cun gilossss!

  130. wartank says:

    Tak kan ligan lagi utk kete, sia2. Camne nak caye kat diorg, dok bagi harapan palsu jer..huh.
    Lebih 2 bln, wife dok suruh ligan, bank loan dah lama approve, bank plak nak cancel.. tension.

  131. jarir says:

    bila aku kata yang benar depa dok marah2 dan blok aku join. tapi sendiri tengokla macam aku 2kali booking tak dapat2. loan bank dah lama approved 2.4% tapi sia-sia je. dok kene tipu. so aku tunggu perodua mpv je la. kita gunakan kuasa membeli kita sebagai pembeli agar NAZA jangan memperbodohkan pembeli lagi.

  132. aim says:

    jarir,
    ko mmg sempoi ….

  133. wartank says:

    Salesman dulu suruh habaq kat careline Naza tapi depa langsung tak bleh harap.. Asyik mengarut.. ‘on the way’2. Haprak toi.. La ni, Exora dah keluaq, perodua MPV pulak dah boleh booking.. Lantaq depa la..

  134. jarir says:

    tu la pasal. depa dok kutuk aku macam2 la. kata aku buruk kan nama citra la, tak da duit la, itu la, kaki komplem la, itu la ini la,… tapi sendiri mau bacan , nilai, tengokla forum2 dan blog2 yang lain dok kata apa pasal citra ni? so please dont me me wokeh!!!! admin oh admin!!!! be fair man!! so insyaallah lepas 2 kali kene tipu aku beralih pada kete nasional je la. maklumla orang tak da duittttttttt… tapi ixora tu besarla sgt… cukupla perodua mpv tu cun gilosss…. tangkap beb! kita manusia ni kene la berpijak di bumi nyata bro!!

  135. aim says:

    tangkiperang,
    betol ke perodua mpv dah leh booking ….

  136. jarir says:

    tu aku tak tau tapi aku nengok kat youtube memang cun gilos. tak nyesal aku rugi rm250-00 je. sabar tu separuh dari iman. gelojoh tu sifat syaitan… hehehehe ajdi ustax la pulok! heheheh bro admin!

  137. jarir says:

    aim, ko dah dapat kete idaman ker? just asking.

  138. aim says:

    dpt kejadahnye … dealer ye ye ckp last week naza commit nak deliver 30 bijik … sampai arini hauuuusssss ….

    naza ni mmg screw up la bab business planning … family planning dorang pandai kot … yg aku tau demo car tuk rs je ada, GS tak sampai2 lagi … klu demo car pon trkial2 nak deliver, nak tunggu real car … mcm bangsat

    esok nak pi cancel … hahahaaa padan muka aku

  139. wartank says:

    aim,
    Sebenaqnye itu yg salesman dealer Naza habaq. Pasai tak berani nak janji ape2 dah kot..
    La.. aku tak pasti.. rasa ingin nak tengok Citra GS di showroom dulu baru buat keputusan. Yg nampak cume RS. Serba salah..
    Kalau loan sama 3.++%, takde rebat… kemungkinan besaq, tukaq.

    BTW, bukan tangkiperang lah.. tapi kete perisai.

  140. aim says:

    pasai nick ko tu jgn kecik ati lak … saja je, tension tunggu keta

  141. xander says:

    aim,
    u oso haven get the car yet? how much u loan with bank? how many % u get?

  142. iz says:

    aku baru nampak kete nih kat giant kota damansara td…tp kaler itam..juz tgok2 jela..

  143. wartank says:

    No prob, bro..peace.

  144. aim says:

    xander,
    not yet … mine almost like ‘ liquid’ situation .. last time loan 52k int 2.6% … now loan being upload BUT until now no result come out … dun no maybe bank also dont trust naza pricelist … always changing like chicken price hehe

    doesnt matter, will cancel order today ….

    relax awhile, search for other car … maybe will not buy any cars from naza anymore even for imported cars huhu

  145. jarir says:

    masa aku booking for 2nd time tu, pengurus cawangan tuh ia-ia cakap cash rebate tu ada lagik dan suruh aku booking. lani bila aku tanya slow-slow je suara je dengan lembut cakap tak da rebate la encik jarir……… macam sial je pengurus pompuan tu!

  146. jarir says:

    naza ni cerdik….! masa buat promosi cash reward tu dapat habis stok so dapat cover balik duit & untung. then nak untung lagi depa tukar bumper dan naikkan harga……! padahal harga bumper buruk tu tak banyak mana pun. elok bumper lama lagi. ni hah macam mulut ikan japanese koi je aku nengok nya. aku pun sampai mati dan pesan anak cucu cicit (menantu kalau ada nanti) aku pesan jangan la dok beli brand NAZA!

  147. Comment says:

    Org berniaga bro…faham2 lah…

  148. Joko says:

    engkorang ni memang betul2 penyabar lah… kalau aku dah lama cancel kan booking tu, amik keta lain, padan muka SA Naza tu…. dengar kata Int% bank nak naik lagi… kelabu asap lah jadinya.

  149. jarir says:

    aku dah memang kansel dah. sampai 2 kali plak tuh. mula2 sabar jugala. dah tu dah lebih2 ….. mau ngamuk aku. lani aku pakai je la kete aku ni dulu. nengokla tahun depan plak. tak nak gelojoh2 ikut hati sgt dah….

  150. aim says:

    aku amik balik booking no aku tadi … ingat nak jual laa … sapa nak beli “JLN3030″ hahahaaaa

    sikit punye lama sampai skang dah kuar JLQXXXX ….

    aku lom kensel lagi … nak bior dorang buat keje sikit agak2 brbaloi ngan rm250 aku yg akan burn …. dorang tgh upload loan

    arini aku pegi dealer dorang ckp july mesti kena kuar … aku ckp dr may aritu pon ckp camtu … dia senyum je … huhu

  151. liquid says:

    tahnia bro…aim…ikut hati aku pun nk cancel…tp bila sbb yg aku nyatakan kt atas…terutamanya kete yang aku dah jual nie..tu yang aku terpaksa ajeler nungggu….walaupun pas ni aku akan pakai kete naza..tp aku mmg akan nasihatkan kawan2 supaya tk pakai kete company NAZA nie…..kalau nk beli gak…bawakler bonser muka pecah rumah 2/3 org….

  152. aim says:

    liquid,
    aku paham keadaan ko .. cuma klu boleh amik yg GS laa … nak pakai lama … aku takut nanti bila selisih ngan GS ko asyik rasa rugi hanya kerana 5K beza tuuu ….

  153. begong says:

    aku klu 2,3 hari ni masih tak dapat lagi , cencel la kereta citra tu, road tax pun mati hujung bulan ni, klu dah amik road tax baru tunggu la tahun depan apa kereta yang lain pulak, tak kan nak tunggu lama sangat lak, dah dekat 3 bulan masih tak dapat lagi,entah ada ke tidak aku pun macam tak yakin je, entah2 nak naikkan harga lagi agaknya… mana la tau… apa pendapat semua

  154. mat says:

    nmpknya, dh malas nk menulis pasal citra ni… tunggu je la… hari tu kata awal bulan 6.. pastu tnggu lagi tgh2 bulan 6.. la ni kata tggu hujung bulan 6… kt showroom cuma ada y RS je tu pun kaler silver.. aku nk tgk y kaler putih tu cmner… merah tu ke… hitam dgn kelabu tu tkper lagi la… alahai.. tggu la lagi…. adui….

  155. aim says:

    begong,
    klu tunggu 2-3 hari mmg la takde … skang dorang akan ckp keta masuk july pulak … biasa la, july ada 31 hari lagi nak tunggu … 31hb pon masih july lagi …

    sukati korang la nak tunggu ke tak … aku dah tolak dah ….

    aritu ada try optima 2nd thn2004, superb gak keta ni … fully imported … dlm mcm luxury car,luas,sunroof/moonroof,bonet pakai hidraulik,seat fully leather,tiptronik … stakat anak 3 org selesa bangat keta ni …. hahahaa

  156. mat says:

    en aim… optima tu rega brapa??? interest cmner plak??? mahal tk???

  157. aim says:

    mat,
    price kat jb main antara 40k-50k … kat kl/selangor thn 2004 bwh 40k pon leh dpt … int aritu dia bg 4% … leh buat 9thn … doc strong leh full loan …

    pd aku keta ni ok coz fully imported … apa2 jgn cari yg Naza pasang … hahaaa

  158. wartank says:

    Stuju dgn jarir ttng rupa Citra hak lama lbh cun. La ni sume tak kene. Bleh tambah mahai lg. Tkar roda 16″ tambah FC plak . Diorang ni trencat ke ape..? Last komen ttg topic ni. Sia2 je.. srupa nunggu kete ni..

  159. jarir says:

    memang bro… yang lama nampak garang dan bergaya. yang baru ni macam ada yang tak kena je. ishk…. so korang masih tunggu ker? aku yang order yang 2nd tu pengurus pompuan tu beria-ria kata ada cash reward dan akan dapat minggu kedua bulan enam. nih hah dah nak masuk bulan 7 dah. depa ni suka cakap putar belit. memang menyusahkan orang. tu yang aku marah2 tu. gunakan hak pembeli kita…. wahai kawan2 masih sanggup tungu ke kete yang pelbagai masalah nie??? hehehehheeh…

  160. wartank says:

    Itu hari ade org talipon tanya kalu2 ku nak re-booking, .. sblm ini ade ku hentam depa kat ‘careline’. Bila ku tanya bila bleh dpt kete, dia jawab kurang pasti. Camne dgn loan bank, kalu camni..nak berulang lagi. Takde la.. nak re-booking.
    Mmg tui hak kite sbg pengguna camne nak belanje berpuluh ribu $$. Ni blm lgi bdpn dgn SC.
    Sudahlah, bro.. topik Naza Citra ni kite tutup..

  161. liquid says:

    NAZA suck….Careline Hampehhhhh…Production gurun stupid…Dealer Bangang….aku padan muka tk dapat kete….

  162. aim says:

    wartank,
    topik jgn tutup … nanti klu ada sesapa search citra leh la baca sume yg korang tulis ni … at least tenang gak hati hahahaaa

  163. aim says:

    liquid,
    dah la bro, pi kensel je order tuu … cari keta 2nd pon takpa …. yg penting jgn amik NAZA …. nanti NAZAK hehehee

  164. jarir says:

    tu arr pasal. kita ditipu hidup2 oleh bangsa sendiri. ada kaa patut. aku pun sama dah jual kete pun. la ni dok pinjam kete pak mertua. nasib baik dia tak pakai. sporting tui pak mertua aku. hehehehhe. wahai bro2 sekalian aku cadang jgn tutup topik citra ni. biarkan je kite hentam cukup2.

  165. kakashi says:

    aku pun dah tawar hati dgn NAZA dah ….janji macam2..yg geram design baru buruk giler

  166. jarir says:

    korang perasan tak perodua kembara pun dulu edisi terhad dia pun bumper depan tu kaler hitam kan? sekarang pun proton saga pun depan tu kaler hitam ditengah. latest ni si naza tu plak ikut kaler hitam di tengha macam mulut ikan japanese kopi tu. hihkhihkhik…. kelakar la.

  167. aim says:

    tu trend terkini …

  168. jarir says:

    trend? pergh canggih bro!

  169. bob says:

    BERTAN -TAN DIA ORANG KUTUK NAZA, SBB TAK DAPAT KETE MURAH.
    MCM AKU SENYAP JE SBB DAH DAPAT KETE , MURAH LAK TU CITRA GS ARGA RM 60K SAJA , MANA NAK DPT MPV 2 LITER ARGA TU.
    TU SBB KUTUK BERTAN2, FRUST TAK DPT KETELA TU.
    KALU TAK DPT BELI JE KETE LAIN ,BUKAN SATU BRAND JE JUAL KAT M’SIA NI. PERODUA MUNGKIN AKAN HIT LAGI MODEL MPVNYA SBB KETE P2 SGT BERKUALITAS. ( I AM OWNER OF VIVA )

  170. rusdibakar says:

    betul tu bob. Yang dapat lega. Yang tak dapat buat apa, kutuk la.. heh.. heh.. Aku pun kalau booking & tak dapat pulak (harga naik lagi) mau kutuk kaw, kaw macam si jarir tu.. Jarir pun, kalau dapat awal hari tu mau dia jadi defender dalam forum ni..
    Kalau kita tengok dalam mana2 forum, owner akan backing & yang bukan owner yang akan bashing sesuatu model tu.. Kalau masuk dalam motortrader atau autoworld punya forum yang banyak hentam proton ni orang yang tak pakai proton la.. Kalau nak tengok the truth kena tanya owner macam proton try la masuk protonmania.com @ procc.com. Kalau citra pun ada jugak, cuba la surf mycitra.com. Tengok la pandangan owner citra tu sendiri.
    Aku yang beli 84k pun tak jealos dengan orang yang dapat beli murah sekarang. Aku rasa kalau jarir jadi macam aku mau dia kutuk jugak heh.. heh..

  171. aim says:

    aiii … main sebut2 nick org lak ni …. lain mcm jeee heheee

  172. wartank says:

    Kwn2 ni hentam bukan pasai tak bawa kete Naza.. tp dipermain, diperbodoh, dikecewakan…
    masa terbuang, booking fee trbg..dll

  173. wartank says:

    Dengar kate ramai salesmen dealer dah tukaq. Yg lama tak tahan, brhenti.
    Mangsa Naza bkn stkt customer sj…

  174. liquid says:

    to rusdie bakar dan bob….sebenarnya kitaorag marah sbb janji…janji mesti kena tepati…cam aku bila dia janji rs 54k…dia tk dpt diliver pastu dia up harga pun aku dapat terima tapi apa masalah sampai sekarang dua bulan lbh kete tk dapat….cam aku ini kete ke 3 aku beli….kan ke bangsat namanya…..NAZA sebuah kompeni besar …untung juta2…apa kejadahnya…..pilihan yg kita ader cancel booking tapi masing2 ada masalah…dan untuk pengetahuan cam aku bukan masalah gan kereta…tapi company NAZA nie bermasalah untuk tepati janji…NAZA lembu….

  175. aim says:

    hah, kan bro liquid dah marah … selama ni statement dia ok je … ni dah tahap overload ni … sabar bro

  176. liquid says:

    tensen ler aim he3

  177. Joko says:

    Apa-apa pun aku ada terbaca satu laman web bab agama, sorang ustaz tu dah jelaskan pasal hukum gharar dalam bab jual beli ni.. nak huraikan tak retilah, tapi apa yg aku dapat faham, kalau kita tempah sesuatu barang, mestilah dipastikan rupabentuk(spesifikasi) dan harganya(OTR Price) terlebih dahulu. Kalau ujud perbezaan diantara keduanya sewaktu serahan barang tu kepada pembeli boleh jatuh hukum haram…emm

  178. aim says:

    tu dr ustaz kontroversi tuuu … zaharuddin … masa dia huraikan kes booking exora aritu …

    pada aku yg tak pasti ni takyah la nak jatuhkan haram … haram dan halal hanya dr quran … klu nak sabitkan hukum lain aku leh terima lagi …

  179. jarir says:

    uiks ada ngumpat aku plak. ishk ingat pompuan je pandai ngumpat. berhemah konon. huhuhuhuhu

  180. jarir says:

    to rusdi.
    gua no komen la bro kat lu.

  181. begong says:

    lebih baik cerita pasal kereta bila nak sampai, ni tunggu punya tunggu la, tapi tak sampai2 lagi, ada kata bulan 7 ni leh sampai, entah la, info tu betul ke tak,nak percaya pun susah…

  182. aim says:

    apa nak heran, lepas bulan 6 kan bulan 7 … nanti klu hujung bulan 7 takdak dia kata bulan 8 lak sebelum hari kebangsaan …

    last2 dia kata citra kena stop production … huhuuu

  183. kakashi says:

    mula bulan 5, pastu bulan 6, pastu bulan 7 dan seterusnya…..mungkin tungu anak aku baru lahir tu bole bawa ket abaru dpt keta citra kot..huhu
    aku bukan ape …masalah keta takde ..ni masalah janji2 manis ni……aku ingat NAZA nak kejar customer sebelum AFTA or keta2 mpv lain kuar dgn harga yg lebih menarik….tapi masalah diorg CITRA GS sebab ramai sgt order sampai takde stok….so nak cover tu dia kuar design baru….so nanti dia bole ckp n delay benda tu kat customer kata tgh upgrade….so kena tungu….skrg ni bila dah ada design baru silap2 dgr feedback pasal design baru nak upgrade balik keta tu…huhu….ni pendapat aku je le…cuma aku nak tanya kes keta boking 250 duit tu leh wat report tak?pasal kita boking 250 untuk keta yg tak perlu bayar lagi..tapi skrg kes dah lain ..kena tambah duit untuk design baru,…aku rasa kalu kita cancel dari segi law nye bole dpt balik 250 pasal kita boking benda lain….ni pendapat n spekulasi aku je le…aku kena tanya mbr aku lawyer dulu le…..

  184. aim says:

    kakashi,
    dah dpt jawapan nanti post la kat sini … ramai yg berminat ni …

    lastly naza akan ckp gov tak approve price citra dorang …. jadi terpaksa la naza naikkan price lagi … hehee

  185. wartank says:

    Rasa2 patut bleh dpt balik RM250 tu. Pertama pasai ‘agreement’ = offer+ acceptance+consideration.. dah cukup syarat. Kalu diorg nak tukar “offer”(package) sblm ini, makne diorg nak kene ‘counteroffer’ ni ‘revoke’ offer lama. Sblm kite ‘accept’ blm ada ape2 agreemt. Jika dak, ngok jika diorng bleh ‘honour’ agreemt lama .. ade kes

  186. abie says:

    Memang boleh dapat pun duit tu, Apasal lak dia tak bagi ?

  187. wartank says:

    Apa kata kite keras2 nak ape yg kite mula2 ‘deal’ dgn depa…ngok camne depa ‘counter offer’.
    Pada ku, offer baru utk ‘facelift’ patut utk order baru je..
    Kite ni.. mmg agreemt dgn depa dah sblm ni.
    Pikir balik, depa nak perdaya kite utk sendiri tukaq supaya depa tak yah ‘honour’ agreemt lama.

  188. aim says:

    “price are subject to change without further notice” … “offer valid whilst stock last” … sume ada dlm pricelist issued by naza ..

    nak tak nak terpulang kat customer … processing fees 250 pagi2 buta dah diberitahu akan hangus kalu kensel order … tak tahula camane leh pusing nak kena kan naza ni … huhuuu

  189. wartank says:

    toi, diorg boleh tukaq harga, n bleh buka offer ni hingga stok habis.. tp dlm akta undang2 ada meyatakan.. suatu tawaran baru kan melupuskan tawaran sblmnya..
    n depa masih ambik processing fee wlpun tak dpt dilaksanakan lps tu, tukaq ‘offer’, depa cancel, kan kite..
    jd 250 bleh dituntut..

  190. mrpau says:

    Alo geng-geng CITRA… korangg nikann x bersyukur langsung.. dah lahh dapat regaa murahh banyak pulak cekadak korang nak tu nak nie…
    Cam nie lahh apa yg NAZA buat ada sebsb yerr.. ada x korang baca apa2 majalahh tentang keta.. contoh yerr Oxx Txx Rxxx ada baca xx, menunjuk kan juala CITRA tanga ke berapa… cuba baca… kann menduduki tangga anatara 15 teratas.. so keta ni kira OK lahh kan,,, apa nakk kecoh

    Bagi yg dah booking tapi lambat dapat biasalahh.. bila rega murahh.. ramai lah yg minat… korang semua niie tak kann kilang dierangg mampu tampung beribu-ribu unit dlm satu arii nak siap.. kene lahh sabor…..

    Apa-apa hall akuu dah hampir 3 tahun guna CITRA, semua ok no hall… bersyukurr apa yg aku dapt… TQ NAZA….

    Ok Choww dulu… korang fikir-fikirkan lahh….

  191. aim says:

    mrpau,
    baik hang buat pau aje … klu nak baca bior banyak sikit sumber, stakat baca on the road takyah la nak buat cekodok kat sini .. eh silap, cekadak …

    leh aku tau berapa standard time nak produce 1 keta .. aku mmg tak tau berapa ari nak buat 1 keta … TAPI YANG AKU TAU DAH 4 BULAN TUNGGU, TAKDAK APA PON … takkan nak produce 1 keta amik 1/2 tahun … kongsi2 la sikit ngan kitaorang yg byk cekadak ni …

  192. mrpau says:

    Alo AIM, ko tau x brp ramai yg booking keta tu, ko dahh semak dgn NAZA brp jumlah booking???
    aku rasa ko yg yg x baca dan x de sumber nakk buat komplen… tu lahh org nak guna MPV ko pun nak guna tapi bilaa dah booking byk lahh cekadakk ko…
    cam nie lahh aku bagi pendapatt kat ko yg dahh rasee camm x sempat2 nakk rasa MPV… pegi lah kat showroom tu tiap2 ari minta nak test drive… emmm rase nyee cam tu jee dptt ilangkann ko punyerr boringgg hehehehe ok lahh Aim… dr layan cekadak korangg dahh camm org yg kempunan baik aku layan CEKODOK PIANGG NIE.. emmm lagi besttt ko….

  193. penunggu says:

    Mr Pau

    Lu mau dengar crita citra yang sebenar ka? Aku dah booking dari bulan April. Loan dah approved pada 14Hb April 2009. BRANCH kata dapat keta 2 minggu je, Jadi aku trade in keta lama kat aku dengan branch sementara tunggu kreta baru. tunggu punya tunggu 2 minggu dah jadi 2 bulan, dari 2 bulan dah nak jd 3 bulan aku tak pakai keta. cuba ko fikir betul2 sikit. Betapa susahnya orang macam aku yang ada anak bini, anak 4 pulak tu… Bila call customer service dia orang pon tak tau bila nak keluar. Dan tak dak sorang pon yang boleh bagi kata putus bila kami boleh dapat kreta. pasal apa management Naza tak bagi kata putus supaya kami yang sedang tunggu ni tak tertanya2, mana hati kami tak sakit. LU PIKIRR LA SENDIRIII

  194. aim says:

    penunggu,
    biorla dia … dia tak tau hujung pangkal tetiba nak smash org kat sini …

    jarang tgk nick ni buat statement, pau punya pasal terpaksa dia tulis gak …

  195. aim says:

    pau,
    aku tak rasa pun citra ni mpv … pada aku dia level keta je, 5 pax je selesa … sori la ye

    klu ko tau berapa ramai yg booking tulun bgtau laaa, dan jgn lupa bgtau brapa ratus org dah dapat … pengetahuan aku kurang la … jgn lupa bgtau tauuuu …

  196. penunggu says:

    Untuk info semua… Naza Gurun ada kapasiti untuk produce sebiji kreta tiap 8 minit jd untuk 4 bulan LU KIRAAA LA SENDIRIII (aku tinggal di sungai petani banyak kawan yang keja kat sana, sampai sekarang belum ada schedule untuk citra GS lg.)

  197. wartank says:

    jadi berdasarkan info u, wlpun takdak schedule, klau depa nak buat.. dlm seminggu ni bleh buat kira 430 buah, dgn 12 jam(ambik 10min/unit) production utk 6 hari. Klu 24 jam, 860 buah.?
    Jd tak silap andaian ku.. yg depa cuma berlenggah supaya semua yg buat booking sblm ni kensel.. pasang perangkap’ tangkap facelift..’
    Apela.. org buat pau ni, kacau org dok buat planning je..

  198. penunggu says:

    macam tu la kira2nya

  199. jarir says:

    kalau dah pandai buar promosi murah2….. tengok la plak kemampuan kilang untuk produce kereta tu plak. takk kan la company sebesar naza tak reti buat survey!!! nanti aku cakap lebey2 nanti kene ‘ban’ la plak! aku rasa la kueh pau ni mesti satu kapal ngan si kueh pau ari tuh tuh! huhhuh …. so kita ignore je la kueh pau yang basi inti nya ni.

  200. liquid says:

    sibukler sekarang……………..korang jangan layan gan kuih pau tu…….org yang tak tahu apa2…kau layan buat sakit hati aje……….

  201. mrpau says:

    ALO KORANG SEMUA YG TERINGIN MAKAN KUIH PAU YG GEBU… DATANG LAHHH MARI RAMAI2 BAWAH CITRA KORANGG YE.. AKU AK TGK… HEHEHE, X PEEE SBOR JE LAHH YEEE…. TAPI SATU JE KALAU KORANG NAKK PAUU GEBU NII KENALAH BOOKINGG DULU… BAYARR DP LUUU PASTUUU TUNGU AHH SAMPAII SIAPP… THENN KALAU LAMBATT TUU BUAT LAHHH KOMENN KAT SANA SINI.. HEHEHE TUNGGUUUUUUU…
    OK LAHHH TQ 4 U ALL YG TELAH MENGHANGATKANN LAMAN INI.. TANPA KORANGGG SUNYI LAHHH OKK CHOW… NANTI AKUU ANTAR PAUH PANASS DLM LAMAN NI KORANG BEREBUT LAH HEEE… HEHEHE BYE BYE……

  202. liquid says:

    pau sakit….

  203. aim says:

    kesian lak aku kat pau ni … dia jadi mangsa keadaan … wrong time at the wrong place ….

  204. mrpau says:

    LU PIKIR L SENDIRIIIIIII

  205. kakashi says:

    Mr Pau…gua nak pau u 5 ringit bole…nak beli kuih pau sambil tgk cita kung pow…mst syok…..hehhe….
    mr pau…..bahaya jata gitu….nanti teramai doa teksiden pulak keta citra 3 tahun tu…aim n liquid tu anak raja…
    kena daulat karang…hahhaa

  206. penunggu says:

    pau….pau….pau… oooo pau….

  207. aim says:

    liquid,
    hang nye upload loan dah approve ka ….

  208. liquid says:

    aim…..
    setakat nie bank tk tipon…tapi aku rsa mmg takde masalah…..dlm 70k untuk loan aku masih blh lepas lg…kete tu ajeler yang tkde….kalau kete ada dah settle dah…..

  209. liquid says:

    selamat menyambut bulan julai kepada yang menunggu citra nie…..janji manis salesman bulan 7….kalau sampai booking perodua kuar…citra aku tk dapat…aku akan tukar perodua….hampehhh punye naza…..geram tp jimat gak dah 3 bulan aku tk bayar kete….500 tu….tapi hati sakittttttttttt

  210. wartank says:

    Knape ada org boleh dpt kete dlm 2- 3 minggu? Kita plak kena nuggu sampai masuk bulan 7 ni?
    Naza Boleh!!

  211. aim says:

    wartank,
    2-3 minggu SA tu xpect keta dah ada coz naza kata keta deliver bulan 7 … klu ada alhamdulillah

    klu takda bertambah la maki hamun dpt kat naza …

  212. baby77 says:

    salam semua.. aku rasa dapat kot bulan ni.. aku pun duk nuggu gak ni.. sedih tol

  213. aim says:

    insyaallah ada …

    melainkan naza declare stop production tuk citra … jadi dorang leh main rege tuk rondo, leh jual lagi murah dr competitor … huhu

  214. mat says:

    dh bulan 7… hmm.. mggu ni 4 sure tk dpt lgi… dia akan bg alasan mggu ni baru masuk bulan 7… at least kena tunggu mggu dpn baru boleh kira stok… ke cmner??? aku tunggu gak… tpi tkder news terbaru… hmm… tkder ke sesapa y dh dpt ek??? hmmm.. menunggu lagi…

  215. aim says:

    yup, klu ada yg dpt bgtau la kat cni … saja nak tau

  216. liquid says:

    kay kengkawan kongsi2 info…………

  217. xander says:

    tadi aku telefon naza careline, dorang cakap tak tentu lagi bulan 7 boleh tak dapat kereta.

  218. wartank says:

    Naza careline tk pernah gi jwpn utk ape2.. Jgn buang masa kat diorg.

  219. aim says:

    xander,
    hang tak maki dia ka … hehee

    mcm nak stop production je citra ni … huhu

  220. wartank says:

    OK..dah tak leh tahan,
    pas bln 7 ni, sama2 kite booking Perodua MPV ( Passo Sette, Boon Lumina)

  221. liquid says:

    kalau bulan 7 tk dapat lg mmg sombong giler naza nie…mintk2 ler produa cptkan kuar dia punye mpv………aku order punye…

  222. aim says:

    perodua ni pon 1 hal … kasi plan baeek laa sikit … bg la open booking awal aug, jadi sebelum raya keta dah kuar … ni dlm internet sume tunjuk mcm open booking on sept je … huhu

  223. kaboi says:

    aku tanya manager kat juru..nama dia linda.. dia cakap untuk GS tengah bulan 8 baru dapat..
    nie yanh hangin ni..janji dulu tengah bulan 7..nunggu lagi ler….

  224. mat says:

    hahahaha… yg GS la ek??? ko order GS ke kaboi??? yg RS cmner plak ek??? awal bulan 8 ke?? bila ko booking??? yg order RS pun dr bulan 4 tk dpt2 lg… hmm… sudahnya nti ko booking Gs sok lepas raya posa baru dpt… tu lah janji2 dr NAZA… lgpun diorang kan tgh sibuk nk buat bangunan baru tinggi melangit… tang keta ni lmbt2 la skit baru diorg settlekan…

  225. aim says:

    jangan bangunan siap dulu sebelum citra kuar sudaaahh …. huhu

  226. mat says:

    bro… skang ni.. aku baru baca kt paultan.org exora manual dh kuar utk booking… rega dlm # Proton Exora M/T Solid – RM64,548.00 # Proton Exora M/T Metallic – RM64,998.00… tkkan la keta citra ni tk siap2 ek… aduii…. abg aku amik exora auto masa awal launching & dia mmg kata exora lembab utk pickup ms nk memotong, tpi tk kisah la sbb mmg dia dh minat… la ni plak dh kuar y manual… aku plak menunggu lagi citra y tk kunjung tiba…

  227. aim says:

    price dah sama mcm citra gs … pilihan ditangan anda …. heheee

  228. baby77 says:

    hehehe citra gs ada sunroof, airbag dan segalanyer.. hehehe 2.0 lg tue…

  229. tukiman says:

    aku heranlah, napelah nk sngt kete yg ada sunroof. Pd aku airbag dan yg lain2 tu pentinglah jugak tp klu x ada sunroof pun x apa. ni bkn nya kat negeri omputih. aku x penah plak nmpk org yg bawak citra ank bini dia dok kluar kepala kat atas kete tu lgpun malaysia ni panas lah bro. Klu bleh aku nk ambik citra GS yg x ada sunroof tp sbb x ada.

  230. stylooo...drifterrrrr says:

    ada sunroof baru best n stylooooooooooo…………hahhahahahhahah

  231. penunggu says:

    Kaboi

    baru 5 minit tadi aku call linda pulak dia kata gs facelift dah dapat dah allocation. ni camne ni aku ke kau yang kena tipu….nnt aku nak p tgk sendiri.
    yang sunroof tu bukannye ape, cuma untuk mengedarkan udara panas supaya cepat keluar masa kita parking tgh panas.

  232. mat says:

    betul2… tp… mana satu nk kena tunggu??? GS atau RS… sbb dua2 pun tkder tarikh y tepat utk deliver pd customer… dok dengar janji2 dr NAZA je… penat gak menunggu…

  233. penunggu says:

    Tadi SA call aku suruh bayar downpayment pasal allocation kreta citra gs dah ada so esok aku p tgk macammana.

  234. kayjay says:

    Aku pnya da dpt weh….br jap toke telpon mai tgk…haaahaa yahuuuuu

  235. mat says:

    kaler apa ko amik ek??? putih dgn merah ada tk??? upload gmbr skit.. nk gak tgk….

  236. penunggu says:

    isk isk sedih aku tgk korang, punyala excited…. aku pon tumpang gumbiraaa…isk isk . lepas ni kita kena tubuhkan persatuan penungguu-penunggu cirta kot…

  237. penunggu says:

    saat yang ditunggu telah tiba, kini tibalah saat untuk kita membayar hutanggggg….. ha ha ha….yang dah dapat kunci harap info sini.

  238. mat says:

    for sure la ada geng… sbbnya citra ni pattern lain… pastu sumer2 kisah cerita menunggu punya la lamaaaaaaaaaaaaaaaaaa… kihkihkih….

  239. liquid says:

    yang dah tolong info kao dari area mana…saje nk buat perbandingan…..sejuk sikit hati aku…kalau tk panasssss aje maklumler hari nie aku tgk kt paper exora manual dh open booking……

  240. penunggu says:

    aku punya nazakia autocity penang branch (dia kata dah sampai la tapi belum tgk dgn mata kepala sendiri lagi)

  241. liquid says:

    kalau gitu logiknya NAZA hantar area utara dululer…kayler….hope pas nie tkde masalah lg ler gan NAZA nie….loan aku dah jadi 3.4% dari yang asal dulu 2.8…SA aku kata kali nie kete sampai baru sign aggrement…tak nk jadi cam dulu…

  242. aim says:

    jauh tu nak sampai kluang … huhu

  243. penunggu says:

    liquid
    camne ko punya loan boleh increase? ko upload loan ke??

  244. mat says:

    liquid ko area mana??? KL ke???

  245. penunggu says:

    aku punya interest rasa2 masih 2.41% . kena confirm dgn bank

  246. liquid says:

    penunggu
    bila harga dia naik haritu…aku bgtau kat SA kalau blh dapat interest lama aku top up lg 5k,tp dia kat tk cam tk bleh….kalau tk blh tu yg aku suruh dia uploadkan loan aku…..dia kata sahlaku lepas sign aggrement hanya sebulan…tk tahuler plak,,,

    mat..
    aku duduk kt kluangler mat…..

  247. dump79 says:

    salam semua.. dah conform ke leh dapat ini..

  248. mat says:

    kluang ek.. jauh la gamaknya diorg nk antor…. interest skang ni aku rs tkder dh y less dr 3%… start dr exora kuar hari tu… so… skang ni memana loan y dh approve tu sblm ni kena buat baru la… bank mesti nk untung… mesti bank bg alasan y dulunya dh tk laku kena pakai up to date la akhirnya….

  249. dump79 says:

    masa aku sign dulu 3.4 dah. tapi dah expired awal bulan 7. kene upload loan balik ke? tapi tak sao nak pakai kete baru ni

  250. aim says:

    dump79,
    ko nye kes rasa takyah upload, baru lagi … dorang leh xtend .. SA akan buat, just follow up ngan SA je

  251. dump79 says:

    tang tu yang lega skit. cuma leh dapat ke kee bulan ni. sa janji dapat 15 hb ni

  252. kayjay says:

    Sory bro smua…aku dah p tgk tp toke tu kata bkn yg aku…utk show je…aduhmak oiiii cantikkkkkk. Nk tgk mai Tpg

  253. kayjay says:

    Lupa nk bgtau..masa jmpa toke nama lim,korang ckp nk tgk citra baru..depa show kat dalam hnya org trtentu shj yg bleh tgk. Aku pn plik gak pasaipa dia x letak kat depan? Aku x tnya la pasaipa kan!! Kat depan dia letak kia rondo ja

  254. liquid says:

    kayjay

    adusss ko buat suspen betul….nasib baik ko sempat buat pembetulan…kalau tk sok mesti ada org yang gegar branch dan dealer…kete show tu mmg dah ada lama dah…tkpe apa2 info yek…

  255. aim says:

    kayjay,
    demo car tu GS ke?

  256. baby77 says:

    semalam aku nampak model gs ni kat atas lorry menghala ke kajang

  257. mat says:

    Sebiji je ke??? ke selori tu sumer2 keta citra????

  258. baby77 says:

    aku tgk ada sebiji jer atas lory tue.. sebiji lg spectra 5

  259. aim says:

    dah mcm penyiasat dah korang ni … ni sume angkara NAZA

  260. baby77 says:

    penat nunggu nye.. tue yg bila nampak terus disiasat.. menggantikan edisi siasat kui kui kui

  261. penunggu says:

    td p bayar balance of d/payment untuk citra gs f/lift. so mmg betul kreta dah ada pasal ada chasis no. untuk allocation eta mggu dpn dpt kreta

  262. mat says:

    aduii… tkder lagi la ketanya utk mggu ni…

  263. dump79 says:

    salam….aku punya kereta dh dapat pun.jadi dia cuma nak daftar no plat je dan aku harap ko semua sabar utk dapat kereta ok.

  264. mat says:

    alhamdulillah… lega la ek bila dh dpt…. hari2 la ko belek keta pas ni ek…

    ko amik kaler apa??? upload gmbr boleh??? ko join MyCitra Club tk???? tp kena tmbah extension nama skit la kat club tu nti utk penungguuuuuuuuuuuuuuu keta citra y latest ni…

  265. baby77 says:

    wah best nyer pada saper yg dah dapat kereta.. aku tunggu la panggilan misteri lagi.. tahniah la beb… gs ker rs

  266. liquid says:

    dump79

    tahniah bro location please…saje nk buat perbandingan

  267. aim says:

    liquid,
    sabo … sabo … yg penting dah ada yg dpt … tak lama lagi dpt laa tuuu ..

  268. mat says:

    dump79 tu dok penang rsnya…. utara la dpt dulu… memana y belah selatan ni lmbt lagi kot… at least dh ada y dpt… aku tunggu panggilan gak ni… malas dh nk tel branck kg baru tu…

  269. baby77 says:

    mentang2 la dekat gurun.. org penang gak yg dapat dulu huhuhu

  270. penunggu says:

    he he he dekat2 pon 3 bulan tunggu nih kalau aku pasang kreta cantum sendiri pon rasa2 tayar dah haus dah……. selagi kunci tak dapat aku pegang selagi tulah aku akan hamput naza ni

  271. dump79 says:

    aku kat perak tapi ambik kat kl. pasal dapat offer best kat kl. aku ambik citra gs warna grey. pasal tu je yang ada. yang samapai 2 biji. satu warna silver satu lagi warna grey. tempah warna merah tapi kate dealer nak tunggu lambat nak dapat warna tu mungkin lagi lama. so mana ada le sambau.. nanti aku uploadkan gambar kete gua. dah siap booking no lagi. sama no kete lama aku.. baru adik beradik. duk seblah2 no sama je..

  272. aim says:

    dump79,
    apa yg dorang offer bro ..

  273. dump79 says:

    offer service yang bagus dan beberapa free gift. paling penting service yang bagus.

  274. liquid says:

    lama sgt tunggu ler jadi tk sabo………tapi masih cam tk byk lg yek…..tapi kay gak ada perkembangan

  275. kayjay says:

    aim..model gs lah…yg aku tgk black color. bumper depan n back aje lain,yg lain2 x ubah. Toke tu jnji ngan aku confirm tengah bln 8 dpt. ko kat mana aim,aku kat taiping la.

  276. kayjay says:

    Bro smua..aku skrg pakai wira a/b auto thn 1999..masih solid bonet depan dah tukar mitsubishi n bumper honda. Aku cdg nk jual dlm rm13000 cun x?

  277. aim says:

    kayjay,
    aku kat jb …

    keta wira tu ko dah survey tak kedai leh makan brapa? klu kat jb ni kedai amik dlm 11k-13k, tgk kondisi keta … jual kat org leh dpt mahal sikit TAPI urusan dia tu yg malas nak layan … tolak kat kedai leh lega sikit, just followup dorang settle ngan bank je …

  278. kayjay says:

    aim…kedai kt Taiping ni nk takat 12k je…kete mmg tiptop lg,syg gak nk jual,byk jasa tu..hutang stil 3k lg. Skrg aku ada 2kete,klau x jual xkan nk guna 3biji kot + citra???
    Dump77….betoi ke ko da dpt? loan bank mana n brapa interest ? aku tnya kat Tpg bank nk 3.5% la….

  279. baby77 says:

    dump79 dealer mana ko amik?

  280. baby77 says:

    interest skang tuk naza citra memang 3.5. aku nyer loan pun interest 3.5 gak

  281. penunggu says:

    aku nye interest masih 2.42% he he he

  282. PDC says:

    alooooooo….

  283. PDC says:

    nak tanya kawan aerea dekat putrajaya/puchong mana ada display citra FT gs?

  284. dump79 says:

    ambik kat Raza motor batu caves.

  285. penunggu says:

    kreta aku dah sampai weh, colour iron grey yahoooo

  286. mat says:

    ko amik kt mana plak PENUNGGU??? so.. interest keta ko kompom ke 2.42%…

  287. penunggu says:

    aku ambik kat autocity branch penang, interest kompom 2.42%

  288. baby77 says:

    best nyer korang yang dapat kereta.. penunggu ko booking bulan berapa erk??

  289. baby77 says:

    penunngu ko nyer model apa/ gs ker rs.. ada sape2 yg dah receive model rs ker? ada x yg amik dari fs trading

  290. penunggu says:

    aku booking awal bulan april bank approved 14 april, aku dapat info dari dealer bagitau yang priority untuk customer yang order dari branch dulu, la ni dealer semua dok hangat punggung pasal naza hanya bagi keutamaan pada branch. dealer hanya boleh pasarkan kreta yang sejuk2 suam macam suria dan lain2 selain dari citra. aku pon dulu ambik kat dealer. pastu dealer tu sendiri suruh aku tukar pi branch. bagus jugak budak tu.

  291. penunggu says:

    aku amik gs

  292. baby77 says:

    adoi.. x ada ker yg model rs dah receive erk..

  293. penunggu says:

    baby77

    seingat aku model RS punya schedule production kuar dulu. baik ko call customer service tanya samaada allocation untuk kreta ko ade tak? Hari ni saja aku call customer service punya la bagus, aku test call untuk confirm allocation kreta aku tadi dia kata nak check dan call aku balik petang ni. peh tak sampai setengah jam dia call aku balik bagitau good news tu. kalau bad news hampeh. ko cuba call tgk. kami doakan . amin…..

  294. Joko says:

    Tahniah lah penunggu…. sekurang2nya penantian ko selama ini berakhir sudah.. kengkawan yg lain camana plak .. ada berita ker? Cuba lah call SA tu balik..

  295. baby77 says:

    ok aku try call.. thank penunggu.. bila nak upload gambar keta ko.

  296. penunggu says:

    satu bende yang aku terkilan ialah colour kreta. tak lawa pon. kata iron grey tapi dah macam kebiruan pulak aku ingat aku rabun warna, tapi refer kat catalog. mmg sah iron grey di catalog tak sama mcm existing. aku tanya sa alasan dia panas matahari kot…..kengkawan yg order iron grey nnt komen nooo

  297. dump79 says:

    ye ke penunggu.. aku punya pun warna iron grey gak. tak tengok lagi cuma dealer bagitau je. tengah uruskan transfer NCB ngan ambil no yang aku mintak. arap nampak lawo le..

  298. kakashi says:

    Bestlah sape yg dpt keta…
    mula sampai utara dulu….
    pastu slatan…
    aku kat pantai timur ni bila nak sampai…….
    takan sesat kat higway timur barat kot..huhu…

  299. baby77 says:

    kakashi.. diorang singgah makan dulu kot.. aku duk kl ni pun x dapat lg

  300. xander says:

    i live johor, so i think i will lastest get the car one, hohohohohohohoho

  301. xander says:

    my SA say before 10th july can get the car, but now still cant get my car.

  302. xander says:

    liquid,
    u oso havent get ur car, right?

    dump79 n penunggu,
    tahniah sudah dapat kereta baru.
    air- con sejuk tak? tolong share sikit p’alaman.

  303. mat says:

    hehehehe.. sumer tu janji-janji manis je.. aku yg booking kat kg baru, kira branch HQ la kot kiranya, sejak bulan 3 lagi tk dpt lagi la ni… aduii.. salesmen tu pun senyap sunyi je…

    tdi nmpak iklan citra facelift… dlm the star m/s 50 bhgn blkg la kt section sukan rsnya…

    dengan delivery y tk tentu masa ni, sejak bulan 3 booking, buleh plak NAZA buat iklan kt suratkhabar… cmne la planning kt HQ gaknya… alahai..

  304. dump79 says:

    x ambil lagi biasa le. aku kat perak kete kat KL. dealer tak cal lagi suruh ambil kete. pasal tak seatle lagi kot. mungkin isnin or selasa peg ambik le. mintak cuti test kete baru.. hak..hak.hak..apa2 gua story nanti

  305. aim says:

    aku tumpang seronok dengor citer ada yg dah dpt … cuma heran apsal GS yg dpt dulu … rumours sblum ni kata RS yg akan masuk dulu, even demo car pon RS yg kuar dulu … entahla, camane dorang ni planning … huhu

  306. dump79 says:

    pelik gak. mungkin untuk happykan yang tempah RS kot. tak sure le.

  307. baby77 says:

    yg aku heran ni ada dealer berani kat kereta leh dapat dalam masa seminggu tue.. pelik tol la

  308. ketip_kuku says:

    syoknyer penunggu….
    yang dituggu sudah tiba…..
    tak sabar rasanye acara koyak plastik kereta baru…

    kengkawan yang lain takde lagi ke…???
    teman asik menalipon sa… tiap kali tu la.. encik, citra new facelift ni akan start delivery on 15th july…. aduii….
    tengah bersabor ni….. rata rata oulet naza skang dok pamer citra show car rs n gs…
    harap harap… semua yang guna takde masalah dari segi enjin nanti…. yang lain tu biasaler… consider wear n tear la…
    teman order kaler pearl white… ada ke yang sama??? Show room tunjuk 2 kaler je… itam n silver.
    camanela rhupenyee kaler putih tu..
    sabor…… tunggu ari rabu nie….
    jeng.. jeng.. jeng….

  309. dump79 says:

    tak tau le. mungkin sama kaler ngan ambulan kot.rasa2 le.

  310. liquid says:

    xander
    tk dapat lg keteler..

    rasanya belum ada yang rasmikan kat jalan lg kot….dump79 belum gi kl lagi….tahniah bro

  311. dump79 says:

    arap2 betul le. takut khabar je bagus.. pegi tak bagus.. ni kete lama dah lama ngajuk. macam tau-tau je nak pakai kete baru..

  312. kaboi says:

    penunggu… warna pearl white ngan merah volcanic kena tunggu lagi wooo…
    apsal interest ko rendah sangat…aku punya 3.5% wooo..ambank..

  313. dump79 says:

    masa pilih dulu memang aku pun ambik kaler merah tapi dealer bagitau kene tungu lama lagi sekarang dia cuma kuar kaler silver ngan grey. malas nak tunggu lama lagi. tu yang sambau kaler grey je. rasanye ok apa kaler grey. sama ngan kaler kete lama gua.

  314. kakashi says:

    adoi le….aku yg order kaler merah lagi lambat le….
    tu yg geram…leh lak wat iklan lg…
    yg dah boking tak dpat gi…
    rasa diorg nak kejar pelangan tahun ni..
    pasal next year keta byk turun harga pasal AFTA…
    ..malas pilih kaler lain,…
    pasal aku sokong man u…hahhaha…
    baru nak ingat bwa dari ganu citra merah tgk man u frenly ni

  315. aim says:

    sabo je laa … 3-4 bulan leh tunggu, takkan 1-2 minggu lagi takleh lak kan … yg penting betulke ada yg dah dpt … aku tak nampak lagi atas jalan, kat dealer pon tgk takde stok … klu ada dah dpt, tak lama lagi sampai la giliran tuuu …

  316. baby77 says:

    tgu la ni cuma rsa sedih.. penantian satu penyeksaan..

  317. penunggu says:

    aku ambik loan cimb 2.42% masa harga naik untuk facelift aku tak upload loan ladi aku cuma renew LOU yang dah expired. keta masih tak dapat lagi masih ada kat branch. esok baru nak registerrrr.

  318. dump79 says:

    sama le penunggu. tak sure dah seatle blum.ari jumaat lepas dah mintak trasfer NCB. mungkin esok siapkot

  319. penunggu says:

    wei boleh upload gambar ke dlm forum ni. aku try x boleh la . nak tunjukkan korang colour iron grey yang tak semacam iron grey dalam catalog

  320. liquid says:

    cam boleh aje ko cuba tgk menu atas tu ada contribution forum…tp untul letak gambar tu kat sini hanya weboperator je ler yang blh buat tapi kau cubaler…nk tgk gak…aku book chrome silver…seronok gak dengar kaler ni yg blh dapat dulu…

  321. dump79 says:

    kalo susah sangat load je kat mana2 pastu kasi le link kat sini. aku pun nak tengok jugakaler dia macam mana. sama macam baltic grey ke.

  322. aim says:

    penunggu,
    hang uploadkat imageshack.us … pastu bg link kat sini ..

  323. baby77 says:

    adoi lambatnyer masa berlalu

  324. dump79 says:

    k le tu. ko ambik gambo kat kedai lagi ke penunggu. kete kat mana bro. macam kat peneng je.. bila leh kuar.

  325. penunggu says:

    kreta ada kat branch lg kat autocity pg. tak register lg. mggu depan kuar kot. saja pi tgk almaklum la dah 3 bulan tak pakai kreta, tu pon pegi tgk naik motor dgn anak aku dia dok mengamuk pasal apa aku jual kreta wira aku

  326. dump79 says:

    sampai ati ko jual kete. aku nak beli keter ni puas kete lama aku ni ngajuk. rosak sana rosak sini. macam tau2 je nak pakai kete baru. aku bukan nak jual dia pun sayang woo. dah ikut dari bujang sampai anak nak masuk tiga.kira satu caler ngan akunyer le tu. ok le bro. tak sabo nak pakai kete baru.

  327. baby77 says:

    ok lg dump79// keta aku siap accident lg ngajuk ngan aku

  328. aim says:

    bende2 pesanan org tua2 ni skali pikir mcm mengarut ..TAPI, kebetulan nya hampir 99% berlaku … wallahualam

  329. dump79 says:

    cian kereta ko baby77. tak pe le. memang ngajuk betul tu

  330. jarir says:

    autocity juru? huh… si pengurus lady linda tu klentong aku arr! sampai sekarang tak kol2. lespa duit booking. masa nak booking macam2 janji. itu la ini la.. tak per arrr. tak der rezeki tapi geram gak!

  331. kaboi says:

    keta warna pearl white ngan red volcanic kena tunggu lagi….
    penunggu…interest ko rendah benor.. aku 3.5% ambank.. ko amik bank aper?
    ko pun kena jarir…kesian kat kita…

  332. baby77 says:

    kaboi

    aku pun kena camtu gak.. mintak duit booking n kata keta akan kuar lg 2 minggu.. tp habuki pun tarak.. cam hampeh laa

  333. Anje75 says:

    Teruja ngan info baby77, laki aku pi la check kat dealer kat kajang..kot2 keta yg dikatakan “menuju” ke kjg tu haku yg punyer…konpem dah ada GS kaler chrome silver kat dealer tuh .. & konpem jgk bkn haku yg punyer…waaaa…sbb aku order itam daaa….huhuhu..bile tahun haku punyer nak sampai nehhhh…..

  334. penunggu says:

    ha ha ha ha tadi bank call aku suruh aku submit balik loan sebab LOU dah expired so interest 3.5% %$@%#@@ punya NAZA $#%#@%$#$
    padan muka akuuuuu. yang dealer mandai2 pulak pi kompom 2.42% isk isk

  335. aim says:

    penunggu,
    biasa la tuu … bank akan ikut rate masa dorang nak kuarkan duit …jgn ingat SA akan buat renew LOU, dorang peram je LOU tu sampai keta ada … bila keta dah ada baru dorang followup ngan bank balik …

  336. abie says:

    tu zaman aku ambil kereta ye lah 2.4, la nie 3.5 paling rendah. bulan puasa nie lagi naik, so mana yg ada sebat cepat

  337. liquid says:

    penuggu betul NAZA tu mmg @#$$&&%*&^%$# sangat….aku dah tk caya lg gan diorang….HQ kata kete dh deliver…..kt dealer tk de pun…..

  338. baby77 says:

    td aku pi la lalu kat fs trading.. ada 3 biji kta sana.. kaler hitam, silver ngan kelabu

  339. baby77 says:

    aku asal nyer tempah rs skang aku dah tukar ke gs.. tgk aksesori gs mengancam dan budget dapat cepat tp x tahu la..

  340. liquid says:

    baby77 yg ko tgk tu rs ke gs?

  341. baby77 says:

    tiga2 gs liquid.. ko amik model mana?

  342. liquid says:

    rs kaler chrome silver……adus…apaler naza nie patut clearkan dulu semua pembeli citra yang lama tk dapat kete….3 bulan tu lama gilerrrrsss….tp tkpe yg penting ada perkembangan……bulan 6 haritu static ajer….kete promo utk showroom pun kongsi2…

  343. baby77 says:

    tue la masalah nyer.. aku rsa rs nyer x ada pun sampai.. semua gs jer..

  344. xander says:

    liquid,
    u punya loan sekarang jadi 3.5%?

  345. dump79 says:

    tadi baru call ada masalah ngan borang K1 dari JPJ ke NAZA je. esok atau lusa baru tau. cian kete duk lama2 kat kedai tu..

  346. penunggu says:

    aku dapat info dari dealer yang sendiri kata naza takkan bg citra kat dealer sebab tu dealer tu suruh aku tukar pi ke branch. kemungkinan dealer takkan dapat kreta

  347. baby77 says:

    penunggu..

    klu ikutkan fs trading tu dealer gak.. tp kat diorang ada gakk keta.. pelik la aku permainan naza ni..

  348. dump79 says:

    aku ambik kat dealer gak. diaorg dapat dua bijik kete je. pelik bin ajaib

  349. aim says:

    keta dah ada, keadaan makin kusut .. fenin fenin

  350. penunggu says:

    kalau ada tu alhamdulillah la. yang aku ni kreta dah ada. kena tunggu reapply loan pulak pasal lou dah 3 bulan. lepas satu, satu pulak. tapi tak terasa sangat la pasal ada ramai kengkawan seangkatan yang ditipu hidup2 beramai2. hidup naza, terima kasih kerana tanpa naza kita semua tiadalah kami disini…$$%^%##%^

  351. dump79 says:

    aku pu tak sure sagat. tapi tadi call dia cakap dah ok semua loan dah ok. insuran dah ok. no kereta pun dah ok. cuma masalah nak seatle JPJ for K1 je. dia orang cakap le pasal komputer naza masalah ari ni. mungkin esok leh kuar kereta. tapi tak leh n gi ambik juga… sadis nyer aku…

  352. baby77 says:

    SA saje wat citer ni

  353. baby77 says:

    dump sok aku tanya mak aKU.. MAK AKU KEJA JPJ// KLU X SETLE GTAU AKU

  354. dump79 says:

    entah le. tapi kalo betul ok le. tak kisah lambat skit dari tak dapat langsung

  355. baby77 says:

    KO MIK KT BT CAVES ERK..

  356. dump79 says:

    yap..service dia ok cuma masalah ngan naza je. tang tu lemah tu.

  357. citrags05 says:

    tahniah pade sape2 yang dapat kate. dari segi maintanance kate citra ni takde problem langsung. untuk first bach citra ni, biasala masalha rdiator..
    aku da pkai hampir limA Tahun. segala kelebihan dan kelemahan aku tw

    1. horse power yang tinngi,: die punyer enjin 2.0 ccvt engine, die punyer function sme cam V-tec, klau bawK Slow memang rase biasa, tapi bile bawak rpm tinngi, berdarau darah aku nak tekan habis, pada 160km/j ada tork lagi untk pick-up . maksudney engine ni main lajak. aku da test ngan estima jiran, terasa estima ada goyang sket mase high speed. bagi citra is ok. rase semakin rendah bile hampir 140kmj-190kmj

    2. minyak : klau ditenung Cc kan. memang logik la minyak tu macam air sket… 2.0 ni takde la makne nak save, tujuan citra @ carens ni d reka pun untuk keselesaan pemanduan dan penumpang, safety, dan performance serta gaya. jadi jangan salah beli citra untuk tujuan save . Jika kita kaji citra ni dlu sebnarnyer mpv ni dari harga premium mase name carens, 1.8Cc hargenyer kat 98 ribu, and 2.0 1ratus lebeh sket ( sebaris dengan stream and wish ). maknenyer orang tertentu yang mampu sahaja beli mpv ni.. bile sebut name orang tertentu, sudah tentu die mampu nak maintenanace minyak , repair dan bayar monthly. Dan bile d lhat keaadan skrang, mpv premium asalnyer pada harga hampir 1 ratus ribu sudah dibahagi dua. jadi golongan biasa yang sepatutneyr mampu angkat waja, avanza juga dapat peluang nak angkat citra ( mpv premium 2001-2004 ). jadi bile golongan biASA dapat angkat citra ngan Cc 2.0.. memang trase la die punyer minyak.. ade pernah terfikir tak knape owner bmw tak bising ngan minyak diorang. sebab diorang mampu nak buh minyk biarpun 10 piston..
    jadi jangan banyak comen pasal minyak citra. Citra tak sama cam perodua viva.

    gaya dan keselesaan : apa yang ada pada kereta mewah macam wish, stream, mazda5, odysee ipsum smua ada pada citra. gps tu lain cerita la
    selesa untuk 4 orang dewasa, 3 kanak2 kecil.

    yang lain banyak lagi aku nak komen ..heheheh,
    cume satu je kelemaham citra, air-con punyer system ok, tapi angin blower dalam citra kurang terasa d barisan paling belakang ( ambik masa nak sejukkan bahagian belakang., sebenarnyer kat bawah kerusi pemandu dan penumpang ade blower aorcond untuk rear passanger, tapi slow..
    .. jadi saye da bukak microfiletr kat bawah dashboard dan tak pakai trus filter tu, jadi angin jadi lebuh kuat. barisan belakang pun dapat air con. ( kate yang ade microfilter ni sebenarnery kate yang ikut spec uk , krate2 biase takde pun filter ni. filter ni sebenarney untuk tapis bau yang kuarang meyenangkan contohney asap, dan juga tapis habuk yang bersaiz mikro. jadi persekitaran udara dalam kabin jadi bersih.)
    tapi sebab citra ade masalah angin blower kurang rase kat blakang, aku buang trus microfilter tu.

    itu je komen aku dari citrags05. salam

  358. citrags05 says:

    berkenaan ngan minyak, untuk long distance amat save dan pengunaan minyak hampir sama macam wira 1.5, citra hnya lemah ( penggunaan minyak yang tinggi ) dalam pemanduan bandar ( city driving.).

  359. dump79 says:

    tq pasal bagi penjelasan yang panjang lebar. ada sesape lagi yang dah dapat kete citra facelift ni. story le..

  360. baby77 says:

    thank bg story yg membina ni.. hehehe

  361. jeff says:

    aku dah bayar duit muka mungkin jumaat@sabtu bru dapat.warna silver..aku sembang dengan dealer pengeluaran dalam 1ribu hingga 3ribu je.mungkin sangkut mcm sape2 order citra lma dlu.diaorang nak test market sebab keta dah hbis..tak tahu la kalau dia tipu aku tipu la

  362. baby77 says:

    jeff x paham la.. maknanyer saper yg order lg pasni x dapat la dalam masa terdekat

  363. baby77 says:

    jeff ko mik kat dealer mana?

  364. penunggu says:

    he he he kalo camtu bagus gak, kiranya citra ni limited edition la

  365. mat says:

    hmmm.. bagus tang limited edition je la… tpi tang delivery tk bagus plak…. jeff ni plak dh byr duit muka, sedangkan mereka2 yang booking sejak bulan 3 pun tk dpt lagi… berapa ramai gaknya y booking tk dpt lagi ek…??? hmmm….

  366. baby77 says:

    x ada nyer limited.. ko tgk la sekarang ni semua branch wat promosi pasal citra.. weekend haritu kat jusco taman equine.. siap gtau dalam masa 2-3 minggu conpirm dapat keta.. cit.. janji manis mu jer la..

  367. jeff says:

    aku ambik ipoh.dia ckp conform jd mcm citra lama..dia sndiri pening dgan naza walau jual kete naza..dia ckp promosi byak nak keluarkan sikit je sbb kete dah habis

  368. Anje75 says:

    adoiiii..jeff punyer statement bikin ati aku kecuttt balik..memula dah berbunge2 bila dengor dump79 & penunggu dpt ape yg ditunggu…baby77 ape le nasib kite ek????

  369. penunggu says:

    macam aku kata dulu korang pegi check allocation dengan customer service, theres no other way

  370. begong says:

    tapi sekarang ni masih tak ada lah yang dapat……ada yang kata tunggu pelancaran citara facelift la…..entah mana satu pun tak tau… yang aku tau masih belum ada lagi yang dapat citra face lift ni ,aku order dan dah bayar downpayment rm10k dalam bulan april lagi,masih tak dapat, nak tarik balik takut duit hangus, last2 aku yang hangus…….malang nya kita ni………..apa la nasib kita

  371. jeff says:

    aku rasa betul ckp penunggu chek dulu..mgkin statement berbeza…ini kabar angin je kot..apapun wish the best la moga dapat keta korang..aku pun debar dapatke kete aku

  372. baby77 says:

    klu nak check customer careline kena amik ngan branch.. yg amik ngan dealer x leh amik.. aku rasa maybe kena tunggu launching.. mungkin kah esok.. tgu je lah..

    anje jgn risau ada nyer keta kita cepat atau lambat jer

  373. mat says:

    launching ek??? aku rs jauh skali la…. website NazaKia pun tkder update terbaru… cuma update kt bhgn promo je….

    betul kata begong….. malang sungguh dengan nasib kita kan…kan..kan…

  374. baby77 says:

    terlalu banyak rumours la.. adoi.. patut pihak naza berterus terang.. ni wat customer tertunggu2 dan tertanya2

  375. baby77 says:

    nak wat camner mat.. ada SA kata 15hb baru keta kuar.. penin aku tgk tindakan naza ni..

  376. baby77 says:

    for ur info.. stok yang ada kta yard rawang. model gs kaler black, chrome silver & iron grey

  377. dump79 says:

    mash menunggu dealer tel bila leh ambik kete. tak sabo. apa cerita entah. jadi ke tidak. nak plan mintak cuti lagi.. kereta baru punya pasal..

  378. mat says:

    hmm… ikut kata branch HQ, diorg kata keta sumer dpt berperingkat… kira sesapa y booking dr bulan 3 n 4 tu kira badge pertama utk facelift… utk y booking selepas dr tu bulan 5 & 6 dpt lmbt lagi la…

    kalo diorg2 y baru booking tp salesmen tu kata 2mggu buleh dpt mmg sah la kena kelentong… tggu la dua bulan lagi….

    aku booking awal bulan 4… & dia kata tkder mslh… tpi tk tau la nk ckp… keta pun tk nmpk depan mata lagi nih…

  379. baby77 says:

    mat x yah risau la mat jumaat ni mesti dia call ko cakap minggu depan keta ko sampai

  380. mat says:

    hehehehe.. tu la y org kt HQ tu bgtau…

    “Abg tkyah risau la, sbb abg book kira yg first badge, keta tu mmg ada cuma lum deliver je, abg plak deal dgn senior sales, sure ada punya… jgn risau”…

    amacam… cukup manis tk??? nk tambah gula lgi??? huarghuarhghuahru…. tunggu la lagi….

  381. baby77 says:

    hehehehe mat dah manis sangat ni.. nanti kena kencing manis lak

  382. Anje75 says:

    aku saje2 je jap td gatal tgn pegi call naza careline…..dengan manisnyer jugak aweks yg angkat tipon tu kater….”mmm maaf la cik…kami pun tak dpt ape2 info dr naza berkenaan citra facelift neh”… hadoiii…itu lah jwpn standard yg org lain dpt agaknyerrrr….kemain lg advertise kat metro last week…cam hampeh.

  383. liquid says:

    Bagusler semua org kena tahu bahawa careline NAZA sebenarnya hanya untuk sedapkan hati pembeli/pemilik kete NAZA itu aje yang diorang mampu buat….buang duit aje tipon…menambahkan sakit hati gan janji2 manis….

  384. dump79 says:

    kat naza careline dah ada ayat skri. bos depa suruh baca je.

  385. kakashi says:

    aku boleh sbar lagi skrg….tapi hope dpt before raya,,,,
    kalu pas raya baru dpt memang aku angin….bukan angin dah ribut…
    mau aku amik mercun n bakar kilang naza tu kat grun sahara…sape nak join…
    hehee…aku nak test bwa balik dari ganu ke kag aku kat ipoh perak nu,….
    adoi lah..salesman aku dah tak brani janji pebenda dah…senyap je skrg

  386. Anje75 says:

    smalam member aku pg booking rondo kat branch ampang…skali SA tu citer…ada geng2 cam kiter yg dah letih tunggu bile nak dpt facelift..angkut yg showroom punyer..buyer tu kater dia x kire…showroom pun showroom lah…asal dia dpt…hehe..ader ke diantara kite yg akan berbuat demikian slp ini….

  387. baby77 says:

    hari ni 15hb dah.. x ada ker yg dah receive..

  388. aim says:

    aiik, mana 2 org yg kata dah ada allocation aritu … dah dpt ke belum …

  389. PDC says:

    yyyaaaaahoooooooooooooo esok amik kereta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!………………………

  390. baby77 says:

    PDC ko mik keta kat ner.. tahniah la.. aku tumpang gembira sekaki

  391. penunggu says:

    akhir nyaaa

  392. PDC says:

    alhamdullilah kat bangi . ari ni register jpj mkin ptng sok bleh ambil… keta tu kat ampang……
    harap2 kwan kwan pun dapat gdnews dlam masa terdekat ni…………

  393. acitra says:

    Apa yg best sgt pasal naza citra ni sampai semua nk ambil citra… ..sbb ketanya.. ke……, sbb rega nya……? boleh sapa2 kt sini cerita sikit.

  394. aim says:

    mana ada sume nak amik citra … dah hang masuk thread citra, mmg la sume citer pasal citra … cuba hang masuk thread grand livina ka, chery ka, kat situ pon ramai nak amik keta2 tuu … huhu

    nak citer panjang sgt la, apa kata hang baca je sume thread pasal naza, klu nak tau laaaa …

  395. baby77 says:

    PDC amik kaler apa? kereta kat ampan kat ne? leh usha petang kang hehehe

  396. PDC says:

    baby…..kaler hitam, kata kat ampang tak tnya lak kat mana, dia komfem register ari ni. mudah mudahan berjalan lancar…

  397. dump79 says:

    aku nyer ari esok paling awal leh kuar. kalo tak lusa le. nak kene mintak cuti le plak. ingat nak ambik ari sabtu ni je.

  398. mat says:

    kalo tk esok lusa, kalo tk lusa, tulat, kalot k tulat, langkat tpi sabtu ahad cuti, so mggu depan la dpt… kalo tk mggu dpn hujung bulan la….

    aku gak y tk dpt lagi…. hmmm.. alahai….

  399. Joko says:

    Acitra,
    Ko nak masuk dalam ni kena bagi salam dulu elok2, buka kasut baik2, duduk pelan-pelan. Jangan terus terjah ajer. Kat dalam ni, suasana tegang, masing2 dah panas sebab keta masih tak keluar2 lagi… silap cakap memang kena lutu punya kepala ko.. he he sabor bang sabor.. istifar banyak2..

  400. rosdan says:

    kalau macam tu kansel je la beli citra tu.

  401. penunggu says:

    kengkawan, dia orang ni suku sakat mr pau kot….

  402. ketip_kuku says:

    adussss… pada kengkawan yang akan dapat kete nanti… tahniah… Selamat bawak anak bini jejalan kete baru…
    Yang shiokkk… Acara koyak plastik kete… bestnyerrrr….
    pesanan.. jangan lupa bayar installment utang kat bank sudah ler…
    bila la teman punya putih nie….
    Pada member2 yang trade in kete lama tu… kalau naik kete… mulut cover… nanti kete tu merajuk… dah amik kete esok lusa, masa nak tinggal kete lama tu.. kalau buleh cium kete tuh…. ucap trima kasih… sebab selama mana kete lama tu dgn kita… kete tu la dok bawak ke hulu ke hilir.. emergency anak bini sakit… Banyak jasa woo… anggap le kete tu cam transformer… memang le takleh percaya… tapi.. sendiri fikir..
    pada kengkawan semua… apa kata cadangan tubuhkan club citra new facelift nie…. ada idea yang lagi bernas?????
    wassalam.. hepi driving..

  403. dump79 says:

    ok jgk dgn cadangan itu tapi tanya member2 yg lain.

  404. liquid says:

    seronokler bg yang dah nk dapat….tp tkpe yang penting ada perkembangan….tahniah bro….tkyah byk kelab kot…apa kata kita joins my citra kat sana kita buka satu channel berkaitan gan citra new fcelift…lgpun kete kita nie bumber aje yang lain…baik join otai2 yang lama kat situ…boleh kongsi cam2 info terutamanya bab enjin servis dan harga……diorang masak gan benda2 camni….lgsatu kengkawan kat sini pun dah banyak join Mycitra nie……

  405. ketip_kuku says:

    idea mentol yang bernas liquid… teman nak join ler… tapi tunggu kete dapat… Sob sob sob….

  406. jeff says:

    kul 5 ptg ni aku ambik kete baru aku..best jg aku booking dalm 2 minggu terus dpat…bdebar ni

  407. mat says:

    aik??? biar betul… tk adil la cmni… aku nunggu punya lama…. ko plak dpt dulu jeff??? aduii.. cmner la arrangement NAZA nih….

  408. jeff says:

    rezeki aku kot..nak balik kg kedah hujung minggu ni.tp memang aku booking 2hb 7..isnin lepas bayar duit muka..hari ni bw balik keta dah..

  409. mat says:

    ko booking kt ipoh ek??? aduii.. aku y booking kt HQ kg baru ni tkder kabar berita lagi… senyap manjang…

  410. jeff says:

    yap aku booking kat ipoh…mngkin ko skit masa lg kot..mna ko booking???????

  411. jeff says:

    yap aku booking kat ipoh…mngkin ko skit masa lg kot..mna ko booking???

  412. aim says:

    mat,
    relax … kat dealer jeff tu takdak yg booking lama agaknya,yg lama sume dah reject … tu yg dia dpt dpt dulu …

    tak pon jeff ni ada kabel besor kat dealer tu …. tu yg dpt dulu … huhuuu

  413. ita26 says:

    Assalam…….
    Ada sesiapa yg boleh tlg bagitahu pasal buat loan citra. saya dah sebulan buat loan utk beli citra tapi tak approv lg. saya tanya SA tu dia ckp dah htr tapi bila saya follow up dkt HQ bank nama dah cancall sebab dah lama sgt dokumen tak dpt. Saya tanya SA dia ckp dah complett. Klau ikut hati nak cancall ambil terus Exora tapi saya dah minat sgt dkt citra ni. Ada sesiapa yg boleh rekomen SA yg ok dkt saya. Saya order dkt SA fs Trading. Ampang.

  414. mat says:

    jeff… aku booking kt HQ NAZA kg baru… entahla… pelik pun pelik… dh tengah bulan 7 dh ni… bulan 8 sok aku cdg nk balik kg time hari merdeka dgn keta baru… kot time tu sumer2 dh siap servis 1k pertama, so sedap la skit berjalan… ni… tk dpt2 lagi keta… aduii….

  415. jeff says:

    mat ko ada tmabh loan @duit x..harga citra lma dngan baru ni beza lbh kurang 3 ribu..aku punya dealer pun ckap ada booking sblum ni cma mslah custumer kna tmbh duit skit la…ko tnya la dealer ko..

  416. mat says:

    tmbh duit atau tk tu mmg aku dh tau sejak awal booking…
    ms aku booking aku mmg dh tau ada facelift, mmg akan ada tmbhn hrga.. sbb ada insider bgtau aku (kwn wife aku keja kt NAZA)… tu y aku terus booking… aku plak tk kisah la time tu, tunggu lmbt skit sbb member tu kata mmg bulan 6 buleh dpt keta, loan & trade in keta lama aku dia nk settle sumer..
    tk alih2 senyap je time ni… tu y aku pelik tu… kelmarin lepas aku tny lg kt HQ kg baru, katanya ada tp tk tau bila… tk alih2 ko dpt dulu…
    angin pun angin gak la… tp jeles la kt ko, dh dpt dulu…

  417. liquid says:

    tahniah jeff tapi nanti mlm ko mesti bgtau btul tk ko dapat…..kkdang NAZA nie hampehhh aku sampai dah tk caya selagi blum ada org yang dah rasmikan kete dia jalan2….

    aku pun geram gak kat ko..aku punye situasi sama ler gan mat dan aim…dan kengkawan….tp cam yang aku dah tulis dulu kena ada org dapat baru seronok sikit…maksudnya NAZA hampeh nie dah start buat delivery…..

    jeff ko amik rs ke gs dan kaler apa?

  418. PDC says:

    Untuk makluman sya dah dpt plat no…… WSU XXXX
    Harap kawan2 smua bersabar….
    masa anda akan tiba…..

  419. baby77 says:

    tahniah la pda saper yg dah dapat keta tue.. td aku g la usha kat subang.. ada sebiiji gs baru.. maybe tengh tgu owner datang amik.. dah ada plate no tu

  420. baby77 says:

    aku nyer keta dah nak sampai.. next week aku dapat.. baru je sa call

  421. PDC says:

    alhamdullilah…………………

  422. ita26 says:

    Ada sesiapa yg tahu tak gaji klau byr cash tak boleh buat loan ke.Saya gaji RM2400 bersih tapi buat loan susah sgt dkt Fs Trading. Saya yg kena follow up dgn SA . Gaji ada potong epf tapi byr cash. mrk ckp gaji tak masuk bank susah nak buat loan betul ke. Saya dah byr deposit dkt SA boleh dpt balik duit deposit tak.kalau loan tak lulus. SA ckp bukan salah dia tapi loan yg tak approved.

  423. Anje75 says:

    waaa….baby best la ko ekkk…..jeff hang blk kedah sok..tulong pi check sat kat gurun tuh….kilang depa ni beroperasi ke dak??? tahap kesabaran aku dah tahap asbestos dah neh!!!!!!

  424. ketip_kuku says:

    kesian kat ita26… takde sape nak layan dia… sebab member member lain semua dok menanti kete bile nak kuar… ita26 tu dok tunggu bila loan nak approve.
    camnie la ita… memang susah sikit kalau gaji cash nie.. tapi tak menjadi masalah sekiranya nama tak sangkut ctos or ccris…
    cuma u kene work out sikit untuk prove gaji u masuk bank…
    tiap tiap kali tu u dapat gaji tu.. u kene masukkan gaji tu dalam saving account u sebagai bukti yang you ada income…. walaupun gaji u cash… then cukup 3 bulan, u buleh print 3 bulan bank statement, epf dan kepil bersama EA form dan dokumen lain lain yang buleh support untuk loan tu approved.
    cenggitu la dia cik/puan ita26 oii….. bank ni malas banyak kalau dokumen tak complete…..

  425. Budak Kampong says:

    kepada yang yang order kat dealer boleh dapat tapi mungkin lambat sikit ?? banyak???. aku baru tukar ke branch. LOU aku kat dealer habis 23/07 nie, tapi dealer pun tak tahu bila keta boleh keluar. jadi aku buat booking balik dengan branch bayar rm100 dan aku submit document untuk approval pada 13/07 dan tadi dah approved. lepas aku sign kat bank tadi aku punya booking kat branch pun confirm. no chasis pun dah dapat. kereta under way dan SA kat dalam 7 hari aku dapat kereta (lepas JPJ approved).

    Kata SA kereta GS dan color silver, black dan ion grey dah ada..sapa yang booking dengan branch boleh dapat dlm 2 minggu. sapa tak caya pergi branch dan tanya diorang.

    Untuk Bank Approval: Total loan RM66K untuk GS dan interest 3.5. –> CIMB dan Bank Islam. lain bank kurang dari RM66K. itu untuk JB. lain mungkin berbeza.

    Tadi kat Branch ada kereta GS siap dgn No Plate JLRXXXX untuk delivery ke customer. Model GS memang cantik. first time aku tengok dengan mata aku sendiri.

  426. kaboi says:

    sesape yang tunggu kaler putih ngan merah…lambat lagi ler..kat kilang pun tak cat lagi…dengar kata la…
    aku dah dapat setelah menunggu dengan tak sabar,, tu pun kena change kaler..putih ke grey….janji dapat..
    PENANTIAN SATU PENYEKSAAN………..

  427. aim says:

    ita26,
    ikut nasihat ketip_kuku tu … buat seperti disarankan … klu bank statement tak kuat, epf statement boleh membantu …
    yg penting skang hang pi amik balik deposit, pastu hang maki kaw2 SA kat FS tu (pastikan deposit dpt dulu baru maki tau) … pi cari dealer/kedai lain … loan ni sepatutnya dlm 2-3 hari dah tau lulus ke tak … demand sikit, cari dealer yg amik depo sikit2, dlm rm100 ke(dpt yg tak amik duit dulu lagi bagus) … loan lulus baru tambah …

    banyak gak komplen kat fs trading ni … tukau je la dealer lain, resubmit loan kat tempat baru … duit deposit leh amik balik, tapi processing fees max rm250 tu selalunye hangus …

    Budak kampung,
    hang amik tak no chasis tuu … masa aku booking end of march aritu pon dorang kata aku nye dah ada no chasis … yg bestnya sampai skang keta takdak lagi … huhu

    PDC,
    hang dah dpt keta ke? .. plate no ni senang je amik … aku nye dah nak lunyai dah asyik cop xtend … aku beli JLN3030, skang dah JLRXXXX dah kat jb ni … nak jual takdak lak org nak beli …

  428. liquid says:

    ita26 betul ikut cakap kengkawan….cam betul aje apa yang org2 kata FS trading tu company yang teruk…banyak kes dah..so kengkawan hati2 gan FS trading…..

  429. baby77 says:

    aku dapat dah no chasis by sms.. dia nak faks td tp aku keja luar.. maybe next dapat.. isnin ni aku wat transfer ncb

  430. Budak Kampong says:

    Aim : Chassis number & Engine No. ada dalam vehicle sales order…aku dapat tadi…kau order kat mana..Branch kat JB cuma satu kat sebelah New york Hotel..yang lain cuma dealer. ..SA aku cakap lah…Kau order model apa RS ker GS….sekarang untuk GS ada stock…

  431. aim says:

    BK,
    bagusla ko dah dpt sales order … aku harap keta dah ada …

    yup, branch kat new york hotel tu, tu jb branch, kat area pulai klu tak silap ada 1 … aritu aku order kat dealer ..tapi aku dah reject dah, saje nyibuk kat sini …

    pasal aritu SA aku kata dah ada chasis no … no chasis n enjin no dorang dpt dr HQ … aku harap keta ko dah ada kat jb laa …

  432. PDC says:

    aim …………. aku tak book no …. tx ksah ape2 no……asal kete ada………insyaalah stakat la ni lum ade masaalah lagi ngan FS ni……..

  433. aim says:

    PDC,
    alhamdulillah …

    agaknye FS ni layan bagus kat yg financial kaw2 canteek je agaknye … entahlaaa

  434. baby77 says:

    aku pun amik kt fs gak..

  435. ita26 says:

    terima kasih…..
    klau saya tahu mcm ni jadinya saya tak nak ambil. SA tu janji loan boleh lulus dlm masa 3 hari . Petang semlm saya ada tel SA tu dia jawab itu bukan masalah dia itu saya punya hal sebab bank yg tak luluskan. Saya marah sgt dia ingat saya perempuan senang2 nak tipu. Boleh tak klau saya buat report polis sebab saya nak deposit saya balik sebab saya dah bayar RM1500. Ada sesiapa yg boleh bagitahu tak tempat yg ok utk saya. kalau mcm tu start gaji bulan ni saya masuk ke bank . Saya nak ajar SA tu biar dia rasakan. Haritu janji dgn saya bayar deposit rm1500.00 semuanya settel dia buat sekrg ni apa jadi agaknya hidupnya bagi anak bininya mkn rezeki tak halal. tq pada kekawan yg bagi pendpt pada saya ……

  436. aim says:

    banyaknye deposit … klu betul deposit hang leh pi amik balik … masa bayo tak dpt resit ke, pi claim balik la … loan reject mesti deposit leh dpt balik …

  437. zaidier says:

    aku smlm dah dpat citra facelift warna itam rs. lawa gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrr. bwk pon sedap. ada la isu skit2 tapi apa nak bising cuma 59000 ajer….puas hati banding wish 120000 – 140000 ha ha ha hah ah ah a

  438. zaidier says:

    deposi aku bayar cuma 2400 ajer…salegirl dia pon baik dan peramah. aku buat kat Naza Kia Shah Aam seksyen 15. anda pasti puas hati.

  439. jeff says:

    aku dah dapat kete aku semalam kul 5 ptg..AGV xxxx tak book no pun. dah selesai koyak plastik..memg cantik la aku rasa..

  440. Ringo says:

    best la ko jeff… tahniah org peghak…. x yah tekejo2 dah yob oiii…. teman gak ngan anje75 yg dok tertunggu2 nie… ko amik RS ke GS jep???

  441. aim says:

    dah start meriah dah ni …

  442. ita26 says:

    aim,
    ada resitnya. klau dia tak bg saya akan ambil tindakkan…..
    Rm1000.00 ada resit yg rm 500 lg saya bank in dlm acc SA tu Sebab Tak sempat jumpa dia…

  443. jeff says:

    aku ambik GS..warna silver..memg bestla..minggu dpn blik kedah

  444. aim says:

    ita26,
    cekik darah jugak SA ni sampai nak kena depo 2 kali … baik pegi claim cepat2 …

  445. baby77 says:

    ITA26

    banyak nyer ko bg deposit.. patut ko bg bila loan dah lulus jer.. ko bawak jer hal ni g tribunal.. saper sa ko tue.. aku mik kt fs trading gak..

  446. ita26 says:

    zaidier,
    boleh bagitahu nama sa tu tak saya nak berurusan di sana.

  447. aim says:

    haa, korang yg sama2 amik kat FS tu bantu2 kengkawan yg terkena kat FS tuuu …

  448. baby77 says:

    aku amik ngan amran.. so far mamat ni ok.. cuba la ko contact mamat ni.. klu paper ko gtau aku balik ita26

  449. ita26 says:

    baby77,
    Saya tak tahu SA tu penipu tengok cara dan ckp mcm baik aje.lepas ni loan dah lulus baru saya nak bayar.
    tq kekawan bagi tahu cara nak settel masalah saya.

  450. zaidier says:

    ita26,

    saya deal terus dgn naza kia shah alam seksyen 15. nama salesgirl dia cik zaidah. saya pasti awak akan dapat tak sampai sebulan. saya proses tak sampai pon sebulan….. :)

  451. Ringo says:

    yahoooo… SA kater keta aku dah ade allocation… maybe 2-3 hari lg dpt….

  452. zaidier says:

    ita26

    skang mana ada org bagi d/p sebelum loan lulus. abis2 pon bayar sratus jer duit processing…takper..cuba yg saya cakap ni…..cuma sediakan duit processing fee 100

  453. baby77 says:

    apapun ita ko kena g amik lik deposit ko tue.. pas tu ko wat ngan branch lg senang. sbb aku pun nyaris tukar ker branch kelmarin tp tup2 SA fs ni call aku gtau keta aku dah nak samapi.. chasis no dah mik n skang nak wat transfer ncd. cuma no plate jer aku x mik lg sbb no aku nak ada orng dah amik.. so tgu pegawai ni call la tuk mik no len

  454. baby77 says:

    zaidier.

    ko amik yg kat sebelah perodua tue ker?

  455. ita26 says:

    oklah saya akan cuba berurusan di sana. Saya dah serik dgn Fs Trading utk berurusan dgn diaorg. skrg saya nak diaorg bayar deposit saya balik….

  456. ita26 says:

    Zaidier
    tempat yg awak ambil tu branch naza dkt shah alam ke… sebab haritu Sa tu ckp Fs Trading yg paling besar dkt M’sia betul ke..
    Ptg nanti habis keje saya akan pergi Fs trading nak jumpa mangkuk ayun tu nak minta balik……

  457. zaidier says:

    baby77,

    yup yg sebelah perodua tuh.

    ita16,

    kalau yg awak bayar deposit tu masih ada receipt nyer sure boleh dapat balik. step pertama, komplen dgn FS trading nyer bos. kalau tak jalan gak, komplen kat naza kia cawangan utama dekat kampung baru, kl. kata kt diorg delear tu makan duit awak. saya pasti dia akan bagi refund.

    tapi kalau tak der receipt susah skit, sebab tak der bukti. Aper2 pon jumpa fs nyer bos dulu, sesah jer SA tu depan bos dia. kena buang keje kalau tak dapek pon duit tu pon puas hati kan? orang2 cam ni yg bagi naza nama buruk!

  458. baby77 says:

    ita klu ada resit n diorng x nak pulangkan duit.. cepat2 ko g kat tribunal wat report.

  459. zaidier says:

    Ita26,

    pandai la SA tu. nak slamat beli dgn naza kia nyer cawangan. almost always naza akan bagi preference dekat die nyer cwangan, baru la dealer.

  460. aim says:

    ramai pon membantu … bagus korang ni …

  461. ketip_kuku says:

    tadi teman punya kedai telepon… salesman tu kate.. end of this month naza akan hantar 2 bijik gs…
    yang sedih tu…. sob..sob..sob.. kaler idaman teman si putih takde.. hua….
    teman tanya kaler apa yang dia hantar… salesman pun tak tau… Pedihnyerrrr… hua..hua…
    katenye lagi… kaler apa yang naza hantar itu je choice yang ada.. kalau tak dia kene bagi sapa yang cepat.. teman kene tunggu.. hiba rasenyerr…. hua..hua..hua……………
    Teman rase nak cancel jee bila memikirkan idaman putih xder… dah ler nak utang 9 tahun… downpayment bayar 6888… utang 59k.. bulanan 730…
    bersemangat order order naza wat cenggini lak…
    you mau ke x mau… mau angkat.. takmau tunggu… cam kene hukum pakse lak rasenye… pilu teman..
    pikir pikir cam nak tukar angin ke exora pulak… naik menyampah dengan service naza nie… dah tawar hati lak… tanya ini x tau.. tanya itu x tau…apa pun x tau…. entoh ler.. downpayment dah amik nak dekat 3 bulan… kalau teman taruk kat FD untuk 3 bulan pun dah ada bunga….( Ayat merajuk)
    silap2 esok lusa ku cancel aje… amik exora…. downpayment 7500++… bulanan 840….. (masih dalam bajet tu..)
    ada idea kengkawan ku????
    Sedih nie…… hua….

  462. baby77 says:

    ita..

    fs trading sdn bhd tue dealer terbesar di malaysia ni.. tp bukan branch. walaupun aku mik kt diorang tp aku x rekemen ko berurusan lg ngan diorang. better amik ngan branch.. skang dalam tempoh 2 minggu ko leh dapat dah keta.. ngan dealer akan jadi lambat.. aku dapat ni pun sbb aku g bg duit kopi kt SA ni.. pas tue aku asyik call jer. hahaha.. baru dia ngeri.. hari ni aku dapat dah salinan pegesahan hak milik.. next week dapat la keta aku.. klu ko nak branch yg betul2 jujur.. aku leh bg no. contact.. aku kenal ngan budak dari branch ni pun sbb aku hampir2 nak tukar amik ngan dia.. dia nyer showroom kat kat selayang. ni memamng brach.. booking rm100 jer..

  463. baby77 says:

    ketip_kuku

    putih ngan merah memang lambat lg.. aku pun amik putih gak asalnyer… tp tukar ke silver.. terpulang pada ko kuku samada nak tukar ker exora atau x? tp apa yg aku dengar dr member yg pakai exora.. exora ni underpower sikit.. tp x tahu la sbb aku pun x pernah bawak g genting atau cameron.. member aku yg cakap sbb dia pakai exora ni bawak g genting cam letih jer ketra ni nak nek.. hehehe.. apapun ketip.. pilihan di tangan anda.. sabar..

  464. ita26 says:

    baby77
    tq bagi no tel dkt saya…

  465. baby77 says:

    camner nak bg?

  466. ita26 says:

    baby77,,,
    u email dkt ( LPG Store Merasega Puchong c/o OGL/D) no telefon tempat tu.

  467. baby77 says:

    x bleh pun email

  468. ita26 says:

    LPG Store Merasega Puchong c/o OGL/D.
    baby77
    bg email u dkt saya. saya htr email dkt u boleh tak..

  469. ketip_kuku says:

    thx for info baby… tengah dok mikir nie….. sob..sobb

  470. penunggu says:

    kunci dah dapat stereng dah pegang minyak dah tekan…..citra aku dah ambik….

  471. Joko says:

    Penunggu, wah tahniahlah.. lepas ni bolehlah tukar nick ko jadi Penunggang / Pemandu … hee
    kaler aper… ? Apa free gift yg dapat.?.

  472. baby77 says:

    aminolfarsa@salcon(dot)com(dot)my

  473. baby77 says:

    tahniah la penuunggu akhir nyer dapat gak ko keta idaman.. hehehe ko mik kat ner.

  474. baby77 says:

    aku nak tanya pada yg dah dapat kereta ni lah kan.. duit booking rm100 tue.. diorang tolak pada nilai kereta tue ker atau tue memamng kita kena bayar.. aku x berapa clear la kat sini

  475. penunggu says:

    autocity penang

  476. penunggu says:

    colour iron grey freegift habok pon tarak

  477. ita26 says:

    baby77
    saya dah htr email dkt u…

  478. aim says:

    penunggu,
    bersihnye naza bagi kat ko , habuk pon takdak … alhamdulillah dah dpt, yg menunggu harap bersabar … skang tiba masa godak SA masing2 ..

  479. zaidier says:

    RM100 tolak ngan d/p yg kena bayar

  480. liquid says:

    kebetulan aku baru gi dealer tpt aku booking kete…aku nk pastikan SA aku yang lama tk tipu aku…comfirmler dia tk tipu…..kat situ pun ada 2 kete utk showroom….. setakat nie rs stock dia tk comfirm so aku tukar gs…dia kata blh dapat paling lewat pun awal bulan 8….nie kira last ler aku tunggu citra nie…kalau sampai start puasa tk dapat…mmg aku tukar beli exora…..yg dh dapat tahniah yang baru pikir2 nk beli cari tpt yang blh dapat cpt…yang tunggggu…..ttu rasa panasssss cam gua….

  481. bob says:

    waaahhh !
    semua bila dah dapat kete, kutuk dah tukar jadi pujian. hati udah gumbira sbb nikmat bawak citra, rasa mcm bawak bm/mers kan ! Aku cam tu gak first time bawak. jadi yg dah dpt tarak tipo lagi, yg tak dpy henjut boss kat showroom tu sampai kete kuar.
    Yg tunggu tu sabar je, nanti dpt la tu .

  482. baby77 says:

    oooo makna nyer booking rm 100 tue akan ditolak dr nilai rm65888 la.. ok tq.. so sa xleh la kelentong aku

  483. dump79 says:

    As,kum kawan2 aku pun dh dapat kereta platnya wsu 90xx……

  484. baby77 says:

    tahniah dump.. aku nyer minggu depan baru kuar.. lambat nyer

  485. dump79 says:

    DAH LENJAN 500KM DAH..

  486. Budak Kampong says:

    dump79
    Macam macam mn? Ok tak perfomance citra. ada trouble tak..

  487. dump79 says:

    stakat ni no problam tang performace le. tapi ada le glinch skt. nak coplain skit. lampu turn side mirror kanan tak nyala je ngan kene alighment tayar je. tapi takat manjat bukit karak ngan grik tu kacang je. potong time manjat je.

  488. jeff says:

    kete aku lampu bawah rendah sangatla..korang mcm mn?lain ok je stkat ini

  489. why7071 says:

    salam semua ..mcm mana cirta face lift okey ka?

  490. Ringo says:

    senyap sunyi hari ni… sume dah dpt keter ke…. tahniah la yg dah dpt citra facelift.. yg blom jom join aku (blom dpt juge)… huhuhu….

  491. dump79 says:

    sabarle semua. (tapi time aku pu taksabr juga)

  492. why7071 says:

    sya pon dah booking GS kat ampang.tgh tggu loan lulus..nak tanya sapa2 yg arif psal duit booking SA bgitahu dia tak tolak dari jumlah harga keta betul ke macam ni…mintak nasihat…dari sapa2 yg tahu ..

  493. aim says:

    ampang ni FS trading jugak ke?

  494. baby77 says:

    why7071 bape booking dia amik.. dia tipu nt dia kata duit runner la pe la..

  495. PEQ7557 says:

    nak bgtau la ada yg ckp exora under power, aku dah p ganu naik 6 org purata berat bdn 100kg sorg sp ke ganu ikut grik dlm 400km petrol cuma RM60 jer. panjat bukit ok jerr.

  496. PEQ7557 says:

    last week p cameron ikut spg pulai same person 6 org RM 50. Orang asli yang jual rebong pun terpegun

  497. why7071 says:

    baby77…dia mintak RM250..siap tjuk memo lagi…

  498. baby77 says:

    why7071

    rm250 tue akan ditolak ngan harga keta.. so makna nyer rm250 akan dikembalikan.. bukan burn.. dia nak makan duit ko tu.. ko mintak resit.. cakap banyak bawak g tribunal jer

  499. why7071 says:

    baby77…resit tu ada..makna nya saya boleh tuntut dia spaya tolak dari harga keta..?

  500. Ringo says:

    RM250 leh claim balik ke??? btul ke??? ke tu mmg bayaran utk processing fee, kira burn la???? mana satu yg btul???

  501. aim says:

    baik korang kompom balik, klu rm250 tu processing fees, maka duit tu burn klu korang reject dan amt tu tak termasuk dlm price keta ..

    klu boleh cari dealer/branch yg amik processing fees kecik2 dlm rm100 … tapi klu dealer mmg slalunye dorang amik rm250 …

  502. baby77 says:

    why 7071 n ringgo

    duit processing fee??? naper perlu ada duit processing fee lak.. booking rm250 klu loan x lulus dia kena kembalikan kecuali ko yg cancel bila loan dah lulus tue kira burn..

    macam kes aku. aku nyer loan dah lulus so diorang mintak duit booking rm100. so bila keta sampai diorang nak mintak lg rm250 so aku tanya utk apalagi.. dia kata duit utk booking. aku memang x puas hati. aku cakap balik rm250 tue klu aku bayar kan tolak ngan duit keta.. klu camni nyer cara aku bawak g tribunal.. terus SA tue kata bos sy silap.. semalm aku hangkut mamat tuer.. bengang.. so rm250 tue x yah bayar..

    kena paham rm250 tue kira booking.. biala dapat keta rm65888-rm250=rm65638 otr. pergi cari lik SA ko tue.. ko g cakap jer klu x nak bg rm250 tue balik ko bawak g tribunal. klu dia cakap duit tuk runner ker insuran ker.. itu pembohongan namanter.. x ada makna duit tuk runner.. aku x kena pun rm250..

  503. baby77 says:

    betul kata aim tue.. better amik ngan branch.. senang.. jgn jadik cam aku.. sampai nak makan penumbuk salesman tue semalam.. sebaik member aku n anak aku cakap cool dad.. hahaha

  504. wartank says:

    utk facelift ni, processing fee dah masuk lam rga kete.. tak macam yg lama.
    jadi utk order haq lama, 250 ni masuk dnpaymt tuk facelift ni.

  505. aim says:

    bagus la klu processing fees masuk dlm dp … apa2 pon bende ni kena kompom betul2 … SA leh pusing kat term ni …

  506. gold_urban says:

    Askummmm…

    nk tanya lh…

    berapa loan korang dapat n berapa kena bayar sebulan…

  507. Ringo says:

    skrg ni rasanya loan susah nak lepas sbb semua bank dah dpt list harga citra baru ni… ns memula tu loan aku dpt 64k.. lepas lou dah expired, try apply balik, cuma dpt 59k (embeng)… susah2 aku amik beng rakyat guna anama wife aku sbb wife aku org gomen… pueh hati dpt 75k… bln2 bayo RM864 x 10 thn.. tp keter x dpt2 lagi ni… huhuhuuuhu…

  508. aim says:

    mana yg lain ni, dah pi jalan2 ngan keta baru ke … patut senyap je thread ni … huhu

    amount loan lepas ni subjektif sikit … lebih pada how strong docs yg di submit … normally bank akan bg 90% or lower dr price keta … klu keta ada mcm2 specs, dorang akan masuk loan ikut price keta yg hi specs, tu yg leh dpt full loan(klu amik keta yg specs rendah sikit la) …

  509. begong says:

    aku ni masih tak dapat kereta lagi, janji bulan ni dapat ,tak tau la bila ,asyik janji….janji… janji je ,yang lain mana ada orang ni, dah dapat kereta ke.. klu dah dapat inform la orang kat sini….

  510. aim says:

    begong,
    dah ada dah kat atas tu citer dah dpt .. ada yg siap dah balik kampung lagii …

    entahla, aku pon tak paham arrangement naza ni, ada yg baru order dah dpt … nick yg lama ni aku perasan hampeh je .. tak dpt pon lagi …

  511. baby77 says:

    salam.. akhirnyer keta aku kuar gak.. penat aku tgu no. plate.. akhir bkl 7×7 dapat gak.. hehehe kul 6 td aku dah amik keta dah.. seronok bukan main.. aku nyer colo iron grey.. model gs.. 25hb ni jom tuun gath ky bukt jalil

  512. baby77 says:

    gold_urban

    aku nyer loan rm66400.00 monthly installment aku kena bayar rm800. interest 3.5

  513. ita26 says:

    salam semua..
    Hari tu saya dah pegi jumpa SA tu byk belitnya …. saya dah geram sgt terus call sepupu saya keje insp polis di S.Alam utk ajar SA tu..
    SA tu ckp besar sebelum sampai Sepupu saya, SA tu ingat sy tipu dia panggil sepupu sy . Sampai sepupu saya dia boleh ckp org luar tak payah campur ini masalah dia boleh settell dgn sy. Sepupu sy tunjuk kad polis dia terus diam dan ckp perkara ni boleh settelkan hanya salah faham sikit. Biasalah org polis ni bahasa dia kasar sikit….. padam muka SA tu dah jumpa boss dia. Boss dia akan ambil tindakkan pada SA tu.
    Itu masalah dia nak buat apa pun dgn SA tu .Hari tu saya dpt duit sy Rm1000.00 tu balance nanti cukup bulan ni SA tu byr dkt sy …… klau cukup bulan ni tak bagi balance duit tu tahulah nasibnya…….. Kalau ikutkan hati nak sy sebut nama dia dekat sini dan no tel dia biar semua org tahu dia penipu… biar tak boleh cari makan….. org cari makan bg anak bini rezeki halal dia menipu org kejenya.
    Sy skrg tgh fikir balik nak ambil citra serik rasanya. Fs trading tu Ok yg buat busuk nama Fs trading SA yg macam ni suka menipu org. Kalau boss dia tak ambil tindakkan bungkuslah company tu nanti.
    terima Kasih pd semua yg bg pendpt pada saya

  514. MSI says:

    Sy merupakan pengguna Citra GS 2.0. Beli tahun 8/2006. X sampai 3 minggu kereta dah dapat. Beli masa Merdeka Promotion. Awal tahun pertama xder masalah. Awal tahun kedua, radiator bocor sbb ada lubang kesan serpihan batu. Hantar ke Naza Kia Service Center, Setapak (FOC) sbb masih under warranty. Service bagus, 2 hari hantar keta dah dapat balik. Sampai skrg, alhamdulillah kereta berada dalam keadaan yg baik. Recommend kpd pengguna Citra kalau nak hantar service, silalah kunjungi Naza Kia Service Center, Setapak or kat opposite Hospital Tawakal, Jalan Pekeliling. Buat masa ini service yg diberi amat memuaskan. X dinafikan spare part yg dicharge di pusat service adlah mahal. Isu ini berlaku di semua pusat servis jenama rasmi. Cth : Brake pad belakang citra kalau di pusat service RM3XX.00 tapi kalau di bengkel biasa yg mendapatkan brake pad original KIA hanyalah RM 120.00 shj. terpulang pada anda untuk menilai. Kalau bhgn part kereta yg x critical, dapatkan part original dan tukar di bengkel biasa tetapi kalau part kereta yang critical adalah dinasihatkan untuk dihantar ke pusat servis rasmi bagi mengelakkan kerosakan pada bahagian kereta yg lain plak.

  515. Comment says:

    aku tgk kat paper hari tu ada iklan Citra dg facelift baru…
    dah ada yang pakai ke..?

  516. Budak Kampong says:

    Semalam aku dah dapat kereta…Model GS, color Ion Grey. Aku tukar order kat Brach tak sampai 2 minggu dah dapat. SA aku kata kat situ ada stock 4 biji. so Orang JB yang yg order boleh gi kat Brach NAZA kia denkat dengan New York Hotel. lepas loan lulus 7 hari lepas tu confirm dapat.

    Kereta condition memang OK …..baru jalan 100KM…minggu nie planning balik kampong…..

  517. danny says:

    budak kampong

    ko duk mana.aku bru nak g naza branch ptg ni.SA mana yg bagus ha. nama sapa (klu boleh lh )

  518. baby77 says:

    comment.. aku dah pakai dah.. ada kat umah.. hehehe saper2 yg dapat keta tue jom la join CItra Club Malaysia.. n turun bukit jalil 25hb ni

  519. liquid says:

    adusssssssssssss jelosnya kete tk dapat lg

  520. aim says:

    liquid,
    hang kena turun jb la nampaknya … klu tak sampai kilang tutup pon keta tak dpt lagi ..

  521. Comment says:

    TAHNIAH baby77…selamat berCITRA.
    Kat Naza JB (sebelah Hotel Naza) tu ada Citra facelift baru eaa..
    Kalau terlalu kat sana nak juga meninjau..

  522. ketip_kuku says:

    Good job ita….

    to baby77…. kalau ko tayang kete tu kat teman…. siap le… teman calor calorkan….dengki+geram punya pasal….HUHU!!
    tengah tunggu kete nie… SA kate ujung bulan nie…. teman tak kira… apajadi jadila…. lame bebenor tunggunye pun….
    anyway to baby…. Enjoy riding….

  523. baby77 says:

    ketip_kuku

    keta aku x bersalah.. jangan ler calarkan dia.. nanti dapat la tue.. smlm aku nengok kat dealer tua ada 10 biji tue

  524. liquid says:

    aim
    kalau ada org gerenti aku blh dapat kete mmg aku turun jb….tp bila fikir balik biarlah dulu kalau ada rezeki aku dapatler kete tu……kalau tk mungkin aku tukar exora manual……dr harga 53k sampai naik 59k laa nie aku dah tukar gs…..byk dah usaha aku….mungkin ada hikmahnya kalau sampai awal bulan lapan tk dapat……member aku yang cancel booking pun dh beli kete baru……

  525. ketip_kuku says:

    liquid…

    Jangan ler merajuk…. Tak elok rhupenyeee… he ee…
    Teman pun dah tunggu nak masyuk 3 bulan ha… memang cadangan bengang teman kalau tak siap kete sebelum puasa teman nak tukar exora…
    tapi bila mengenangkan 1.6 ngan 2.0 punyer pasal…… hmmmmm… sabor jer la..
    Sabor liquid… moh kite telepon SA masing2 hari hari… tiap tiap jam kita kacau… bior sebu naik biul hp salesman kite masing masing…
    HUHU>>>>

  526. saje2 says:

    ketip_kuku

    bagus nick kau sempat aku repair kuku….semua tu aku dah buat dah skrg pun aku deal gan sale manager, SA aku dh berhenti…camanapun SA lama aku kira baik gak…dia tk lepas tangan….tp sebelum awal puasa mmg aku kena buat sesuatu…….sakit jiwa kalau tkde kete baru…..bayangkan dh 4 bulan aku berangan nk pakai kete baru………….

  527. Haru Biru says:

    salam..semua..nak tanya pasal citra Gs facelift yg baru nie and RS..apa beza GS and RS?
    Saya ada gak jumpa sorang SA nie…dia kata boleh buat full loan betul ke?

  528. saje2 says:

    Haru biru
    beza kau boleh tgk kat mudah.my atau kau baca balik forum nie dari mula….cadangan kalau nk bila terus gi branch…kalau kau beli dr dealer nanti kau dapat lambat….naza saje nk kenakan dealer diorang….biar jauh tp dapat kete cpt….

  529. Haru Biru says:

    saje2: ok..thank you…for yr cadangan..
    Naza branch yg kat kampung baru ok tak? i mean servicenya..

  530. Ringo says:

    aritu SA bagitau aku diorg dpt 3 bijik citra… sebijik allocate utk aku.. skali smlm call blk nak tanya status, skali RS la plak… aku order GS… dah tu diorg bkn nak call, asyik akuuuuu je yg terhegeh2 call diorg… lg satu, sesapa tau utk booking plate no. utk KL (plate W**).. sbb mintak tlg SA 2 kali dah terlepas no. aku… x blh harap btul… ade sesape yg ade contact kat JPJ KL???? mintak tlg ekk kengkawan… skrg kalau nak book WSW pun boleh, sbb keter tah bile thn dpt…

  531. baby77 says:

    kekawan yg belum dapat keta tue diharap dapat la bersabar.. nanti dapat la..

    ringgo..
    wilayah susah sikit la klu selangor tue ada la.. aku nyer no plate bkl 727. hehehe amik terus daftar jer.. hehehe sbb ketua unit kat situ bekas staff mak aku..

  532. xander says:

    sesiapa yg sudah dapat kereta, tolonglah share sikit p,alaman macam air-con sejuk tak? hi-finya ok tak?….

  533. xander says:

    SA aku cakap kereta aku blh dapat pada selasa. tunggu je. kepada sesiapa yg sudah dapat kereta, kereta citra ni anda beli pada harga berapa????
    untuk saya RM65888.00 + insuranRM494.00=RM66382.00 adakah harga ini betul ke? sesiapa yg sama dgn saya?

  534. kaboi says:

    alhamdulillah…setelah pueh menunggu dapat jua akhirnya…
    penunggu ko tak dapat ape2 ke… aku, diaorang bagi tinted 300 & minyak full tank…
    Xander…hi fi nya ok…aircond dia….1st time….tak function…angin jer kluar…pastu tutup enjin,… buka balik…ok sampai la ni…

  535. ketip_kuku says:

    xander…

    aku RASE ko kene tipu….. kete ni price OTR (on the road) RM65888 termasuk insurance… sebab mana mana semua outlet or branch jual rm65888 otr…. lebih baik ko tanye dealer kedai lain dulu… baru ko dapat tangkap SA ko tipu atau x….
    Jangan ko tangkap dia dulu…. tanya lain kedai… or survey 2 3 kedai… pura pura ko nak order…tanya. aku rase kengkawan yang lain pun takde lak cerita kene bayar insuran selain 65888 tuh….
    kalau betul SA ko tipu…. kau beduk dia… haha… jangan le… mintak pulang duit or report sama tok kadi….

  536. ketip_kuku says:

    ringo….

    SA ko kaki tipu…. sememangnyer depa dapat citra GS 3 bijik…. Taktiknyer….
    stok sampai… waiting list ko no 1… patutnya ko dapat dulu… akan tetapi…..
    seorang buyer baru datang dan terus berkenan tengok kete ko…. jadi.. dia tanye kat SA sameada boleh dapat cepat x????
    SA pun kate…. buleh cepat maa….. extra RM 1000.00
    Buyer pun sanggup bayar daripada kene tunggu lagi 1 bulan………
    SA pun happy… komisen dapat.. extra pun dapat… sebab tu diam…
    bila ko tepon… bossss… RS laa… tunggu sikit laa… lagipun lu punya no plat idaman tak buleh dapat wooo….
    habis basah SA tu kencing ringo…. huhu……..

    AMACAM ringo???? ada logik x cerita den????
    cerita ini den kene masa nak tunggu waja den tahun 2001 dulu… yang mana patut dapat sebelum raya.. tapi…. sebulan pas raye…
    confirm kene sebab kawan den pun sama amik waja dari tempat yang sama… lambaat booking tapi dia dapat dulu…. APasal ko dapat dulu????
    Bayar extra RM 400.00 pada SA Eon tu… huhu… panas hati den masa tu…

  537. aim says:

    xander,
    65888 tu ontheroad price, bermakna termasuk insuran … klu hang ada ncd, dorang kena refund … hang leh request pricelist yg naza bg kat dealer/branch …

  538. liquid says:

    makin kalut betul NAZA and the gang…dah ler branch gan dealer tk gam…SA plak ramai yang kaki kapor…

  539. aim says:

    liquid,
    amacam, keta sudah mari ka …

  540. Anje75 says:

    Ketip Kuku,

    Aku ngan Ringo memang hangin giler ngan SA kitorang…janji ade allocation…kalau dpt je GS kaler hitam…Encik la yg dpt dulu..amboi manisnye kate2…tunggu punya tunggu…hagham diorang call…bila aku call dia kata yg dtg hitam tp RS…

    Skali aku ngan Ringgo dtg serannnng showroom…Konpem cam ko kate… mmg kitorang kene kencing…bkn calang2 kencing…kencing mlm lagi..&*^^^^X@#$…tullll. Ada 2 bijik GS hitam kat situ….Tp SA nyer x der masa tu….apa lg..ngamuk la Ringgo!!!! Trus kontek tauke maa…ntah la..aku mmg dah fed up ngan diorang neh…

  541. baby77 says:

    so far keta aku ok.. sound system pun sedap.. dulu wira aku ada pakai woofer semua.. so x ada beza tue ngan citra yg pakai speaker standart.. SA memang akan bg saper yg leh bg dia duit kopi

  542. penunggu says:

    he he he

    kengkawan maafle tersangat sibok minggu ni dok melaram kreta baru laaaa. condition ok cuma ada defect sikit kat door latch. sound system kaput so aku upgrade sampai hangus rm2400 tapi puasss.

  543. baby77 says:

    salam
    aku ada voucher tinted nak jual. khas tuk citra. ada saper2 nk x

  544. Ringo says:

    setelah aku ngan Anje75 serang dealer sabtu lepeh, ari ni ngan nada ceria SA dok call kitaorg yg allocation dah ada siap bagi no chasis lagi gitu… dlm 2-3 hari (ayat manja SA) dpt la….

  545. begong says:

    Macam ayat biasa dengar je, dlm 2-3 hari dapat la, ni dah sampai 2-3 bulan masih tak dapat lagi, asyik tunggu je,tak tau la bila leh dapat

  546. liquid says:

    aim
    aku blm dpt kete lg ler….ntahler final nanti awal lapan aku order exora manual……malas nk pikir lg….haritu pun asalnya nk beli citra ni coz harganya 54k sekrg aku dh tukar gs harga dh up 66k….so tk rugi gak kalau aku amik exora manual tu…..sblm nie pun aku pakai proton…..tk payah bayar duit kopi kt SA…dah ler NAZA aniaya kita…kita plak nk aniaya org lain dgn cara potong Q…tk berkat ada unsur2 menindas……

  547. jarir says:

    akum
    apamacam kawan2 yang dah dapat kete? sure seronok dan jalan sakan no…. so yang tak dapat lagi tu hrp bersabar k. aku dah order exora MLine je. dpt minggu depan. harap kawan2 yang kecewa tu bolehla beralih ke exora la plak. cadangan je.

  548. liquid says:

    jarir
    ko amik yang manual ke auto

  549. jarir says:

    aku ambik auto. senang sket. malas nak pikir2 pasal si naza tu lagik. pueh hati sekarang. besar pun besar, security semua complete.

  550. ketip_kuku says:

    yehaaa……
    kete teman nak kuar jumaat nih….
    apa caranya???????
    liquid n kengkawan yang dapat…. Stok memang ada…. kat rawang…. korang kene wat surat pada bank katekan tukar dealer… amik ngan branch senang… keutamaan pada branch….
    tadi pagi teman gi kutip balik 6888 teman kat dealer dan taruk kat branch…. Jumaat kuar.. hu hu hu…. Balik kampong… wo wowo balik kampong…. wowowo..

  551. liquid says:

    biar ejelah ketipkuku…kebetulan kuku aku panjang nie….kalau tkde rezeki aku kat citra aku amik exora…dah malas plak nak berurusan gan naza nie…tawar hati…wait and see

  552. gold_urban says:

    uit uit …keta citra aku smpi smlm…GS kaler itam …

    Keta nie mmg best … langgar lubang pun rasa smooth je … ~_^

    Beli from Supreme JB…

    yeeeehaaaa…

  553. xander says:

    baby77, penunggu,gold_urban:
    kamu punya sport rim 4 biji ke 5 biji (masuk spare tayar)????

    liquid:
    anda beli kereta kat mana? sebab semalam ku pergi muar (ku orang muar jg) tengok citra, sa tu cakap, mereka punya kereta semua dari kluang, ada stok ready, warna chrome silver.

    ku punya sa tipu aku lagi, cakap selasa dapat kereta, tanya dia punya boss cakap kereta masih kat gurun lagi, sia betul. kena ku marah
    tanya dia berapa sport rim kasi, dia cakap 5, tanya naza careline cakap 4 pula. siapa betul nie? pelik la ku.

  554. baby77 says:

    hah?? 5 biji.. bior betul.. aku nyer 4 biji jer.. spare tyre dia bg rim besi jer.. 15′ nyer.. xander ko dapat 5 biji ker

  555. xander says:

    liquid ,
    betul tak tunggu lagi? sabar la sikit. sudah berapa bulan tunggu? ku sudah 4 bulan :-(

  556. xander says:

    no terbaru adalah JLS 854, anda booking no tak?

  557. xander says:

    liquid:
    no terbaru adalah JLS 854, anda booking no tak?

    baby77,
    ni yg ku mau tahu siapa yg cakap bohong? sa ku lah cakap bohong , sebab sa muar cakap 4 rim sj naza kasi. peliklah citra lama semua ada 5 biji, kenapa citra baru baru kasi 4 je?

    tapi tak pe, sa ku janji ada 5, masa ku ambil paksalah dia cari sebiji lagi kasi ku. hohohohohoho…….

  558. hazri99 says:

    kalau dah dpt keter tuh mai la join Citra Club Malaysia..
    http://www.citraclub.com/ccmforum/

  559. xander says:

    baby77, ku belum dpt kereta lagi, sa ku cakap sudah allocated, tapi mau tunggu kereta hantar sampai JB baru boleh register kat jpj. lamanya dia orang proses.

  560. baby77 says:

    dia jani kat ko.. dia kena tunaikan tue.. hahaha.. bila dapat keta xander.. nanti join la ccm johor.. ko muar kat ner?

  561. xander says:

    kepala besar lah nanti takda rim lebih kasi ku,padan muka dia hahaha. ya ku orang muar, baby77 orang mana?

  562. xander says:

    baby7,
    setakat ni, citra punya FC ok tak?
    sa ko pernah cakap mau mark up insuran anda tak? sebab sa ku cakap dia beli insuran ku pada harga 84k tapi harga kereta 65k je, jadi ku mau bayar rm494.00 lagi. dia kira macam ni setiap 1k x rm 26.00=19k x rm26.00= rm494.00 sesiapa tau beli tau ku.

  563. hazri99 says:

    fc untuk first 5000km tinggi sikit.. lamer dia ok.. jgn percaya la basher2 korean car nih.. semua dgr ckp org jer.. pakai dulu.. baru tau… nak tau lebih lanjut sila la ke CCM forum.. citra nih berbaloi2.. bak kata amy search..

  564. xander says:

    baby77,
    tanya satu lagi, kalau ko cabut kunci dan lupa tutup kereta , kerata ko akan auto lock tak?

  565. zainal says:

    Berapa interest rate sekarang ye.. Rasa macam berkenan citra ni..

  566. baby77 says:

    kg aku kat tangkak.. tok aku kat bakri.. dia tipu ko tue.. naper nak markup sampai rm84k. loan ko berapa.. aku tolong tengok kan.. aku markup loan gak tp insuran wat tuk rm73k nyer.. lebih kurang rm20++ jer.. naper ko nyer banyak sangat..

  567. baby77 says:

    xander..

    memang auto lock.. klu lupa nak lock dia akan lock sendiri.. fc memang tinggi sikit sebb lum servis 1000km lg.. tp memang smooth la engin n aircoond pun sojukk jer.. puas hati la.. aku sebelum ni pakai wira.. memang jauh beza la.. aku dapat keta terus join ccm n join event kat bukit jalil.. jumpa dah bro hazri ni..

    zainal..

    interest sekarang 3.5

  568. arsenal99 says:

    baby77
    nak tanya handling fee RM 600 tu siapa yg kena byar owner ke..finance company?

  569. baby77 says:

    oit handling apa lak samapi rm600 ni arsenal.. ko call aku tgk.. citer detail sikit 0173775020

  570. hazri99 says:

    baby77 keter ekau kau ker facelift tuh.. roadtax pun tak tampal lg..kekekek
    nickname dlm forum ccm aper…

  571. wartank says:

    xander,
    no reason paying insurance more than the total price of car..unless loan amt marked-up.
    otw, SA cheated.

  572. baby77 says:

    oit hazri ko bikin malu den jo.. yo lah saper lagi.. hehehe tp skang tidak lg.. sudah ku tampal roadtax tue.. sekali tinted.. ko nyer radiator camno.. ok ker..
    nick nama aku aminolfarsa

  573. liquid says:

    Xander,
    aku org kluang tp amik kete kt bp….

    aku dah angin(jumpa SA baru dia kata ada kete) aku tunggu sampai awal bulan lapan kalau tk ingat nk amik exora….

    aku rasa SA ko tu penipu…apahal harga kete OTR 65k nak amik insuran sampai 84k,kalau btul dia amik nanti sblm ko bayar masa amik kete extra duit tu…kau check kat cover note insuran(dia mmg kena bg)…tapi logiknya mmg tk masuk akal sbb kita amik insuran ikut nilaian tahun semasa…

  574. hazri99 says:

    wakaka… welding jer dulu… aku nyer radiator tunggu claim naza.. walaupun dah lepas 50k… huhuhu..
    perlu diingat.. jgn servis luar sebelum warranty habis.. hantar jer sc.. walupun servis sekali rm230… rege untuk 10k km servis…

  575. hazri99 says:

    liquid.. eden rase ..salesman tuh kene ikut insuran sum rege markup loan keter… sebab selalu keter first kene ambik insuran dari bank..mcm ambank kene ambik am amsurance.. tapi tak per next ambik geran buat sendiri kat luar…
    kat seremban dah tak leh lg makup loan.. semua loan kene masuk rm59600…

  576. liquid says:

    tp aku rasa kes xander dia tk mark up loan sampai 84k…dia beli 65k,,,,tapi kalau dia markup loan mmg betuller….xander jelaskan…

  577. Ringo says:

    smlm bos dealer tpt aku amik citra tu call, kata kete dah sampey.. nak register ari ni @ esok… yahuuuuuuuuuuuuuuu… pg td aku nampak satu treler penuh dgn citra (dlm 6-7 bijik kot) kat ELITE highway mengahala ke selatan… sape punye kete la tu ekkk…..

  578. baby77 says:

    man belon yg punya

  579. arsenal99 says:

    salam….. lega…baru dpt keta ptang smalam…..syukur…blm test sepenuhnya lagi…mking hari minggu ni kasi test lbh skit…baru tahu power ke tak…
    n sapa2 tahu kdai tinted mana yg tgh buat sale..atau jenis tinted ape yg sesuai dgn citra ni….

  580. hazri99 says:

    eden pakai rike cool.. ok la… ader mcm jenis tinted.. kalau nak cantik cermin 5 cermin belakng buat gelap sikit.. dark blue… cermin 2 depan terang sikit…
    tapi yg penting.. cermin depan sekali (wind screen) kasi letak uv dan ir paling tinggi nyer 80-99%.. sebab depan tuh yang menyebabkan panas… kalau leh ambik yg warna gelap sikit… tak la sakit mata drive waktu tgh hari.. tapi ikut piawai JPJ dah bg la.. ketelusan cahya depan 50%, sisi dan belkang 70%.. kalau tak kang kene kopek…

  581. arsenal99 says:

    hazri99…awak buat kat mana ni…?rike cool ni berapa kos satu kereta…?klau kat KL blh lah pegi survey…

  582. xander says:

    liquid, u booking kat batu pahat mana. ku juga booking kat batu pahat, nama kedai azhar zakaria.
    no plat ku sudah dapat. JLS 1231. tapi kereta belum dapatlah. sa ku cakap dia tolong pinjam bank harga 84k, tapi bank ikut 62k punya 90% pinjam aku, tapi insuran pila mau mark up hingga 84k, pelik lah.

  583. xander says:

    arsenal99, ko booking kat mana? bila ko booking?

  584. liquid says:

    xander
    i book kat supreme(naza punye dealer)…….dulu asalnya book rs pastu skrg dh tukar gs…i bg dia tempoh sampai awal bulan lapan pastu ingat nk amik exora aje…loan baru 65k nie gah nego…kalau bnk bagi 62k maknanya ko kena tambah sendiri kan….kirakanya harge kete tu 65k so insuranya mmg patut 65k aje ikut pasaran semasa…cuba tanya kwn2 ko…kalau blh bawak sekali masa ko jumpa gan SA tu….aku punye no plat JLN…. dulu lg aku dh booking….tu yang aku sanggup tunggu malas nk tukar2 urusan….bila dengar ada yang dapat tu yg aku panas dan hangatkan aku punye SA…

  585. xander says:

    supreme? dekat summit parade ke? warna apa ko amik?

  586. xander says:

    supreme? dekat summit parade ke? warna apa ko amik?
    aku loan 55700.00 + deposit 5624.00 + 5080.00 + 494.00( mark up insuran)= 66382.00

  587. arsenal99 says:

    xander,,,sya booking 13/7 dpt keta 29/7…tggu loan 7 hari…tpat sama dgn baby77…ade masalah jugak..tp diselesaikan dgn baik…

  588. hazri99 says:

    arsenal99.. aku buat kat delaer aksesori naza la.. kalau buat kat luar nanti void pulak… cek kat.. http://www.nazakia.com.my/ dalam ruangan after sales, authorized accesories centre…

    bg semua, kalau leh beli jgn makup loan… sebab SA panadai masuk loan bukan facelift untuk gs.. dan masuk loan gs untuk rs..dan mcm2 lg la.. dulu leh la.. sekrag bank dah pandai..

  589. arsenal99 says:

    hazri99…boleh bgi tahu nama kedai tu tak…?

  590. jarir says:

    liquid
    ko tak dapat2 lagik ker?

  591. liquid says:

    xander
    kat situler kat mana lg…dulu aku order silver, laa nie aku tk kisah dah…aku dh cakap kt dia yang penting dia selesaikan cpt……

    jarir
    aku belum dpt lg….awal 8 aku ikut ko ler beli exora…

  592. Ringo says:

    ALHAMDULILLAH…. aku dah dpt citra smlm, WSV9XXX… tp hari ni bwk gi opis, no plate blkg tertanggal & jatuh lak… huhuhuhu…

  593. arsenal99 says:

    salam ringo…anda ambil warna ape…wsv dh sama dgn saya…..tayar spare dpt sport rim ke…aku dpt steel 15 inci shaja…

  594. Ringo says:

    Aku amik black (hitam itu menawan)… aisey.. punye la exited smlm, x dan nak cek tayar spare… x pe, mmg nak gi SA blk sbb nak ganti plate no blkg yg dah tercicir…

  595. hazri99 says:

    arsenal99.. aku buat dekat acc acesories seremban.. kalau area kl tak tau la.. cek kat laman web..

    no plate tuh leh buat sendiri cover plate kia tuh rm 15, no plate rm25.. nak no cun2 lg mahal la.. yg penting dia jd kuning biler lama..

  596. xander says:

    liquid,
    kedai tu sudah keluar kereta kasi org pada 20/7lah, ko ada pergi jumpa sa ko tak?

  597. liquid says:

    aku tahu tu yang aku angin tuuu……..dia kata yang kuar semuanya gs…..awalnya aku order rs tu yang skrg aku tukar gs….aku terima janji dia kali ni awal bulan lapan…minggu nie ler kalau tk aku ingat aku book exora…tk beraya jugak nanti aku….

  598. isa says:

    saya bayar booking pd bln tiga lagi masa promotion dlu smpi skrg ni habukpun x ada. Ni diaorang jnji hujung bln tujuh tp dah nk masuk bln lapan pun masih tak ada.Loanpun dah appeal balik.Loupun dah berapa kali update.Mulanya aku order GS tp ms promotion hr tulah. Ms nk kluar Facelift Hr tu dia org ckp akn kluar RS dlu so aku tkr kpd RS sbb x snggup nk tnggu lg. Smlm aku tepon CS diaorng ckp stok Rs dah hbs plak yg ada stok GS. Stok Rs masih tgh buat.KATANYALAH……… Korang x angin ke?Skrg ni aku tkr plak pd GS semula. Aku nk tgk sbb dia orng ckp bleh dpt cepat. Klu x dpt jgk awl bln lapan ni, aku cancel je. Aku nk tnggu plak MPV Perodua. Exora aku x minat.Memang naza ni x mnjga lnsung customer diaorng.Jnji jual pastu lantak koranglah. Memang celaka. nk salahkan dealerpun x leh jgk sbb diaorngpun naza yg jnji camtu hbistu diapun jnjilah ngan kita mcm tu.

  599. arsenal99 says:

    salam…nak tanya sapa2 yg dah dpt citra GS …tayar spare dia bagi sport rim ke?…sbb ikut kan flyer yg sya dpt ni..tyar spare sport rim..alih2 bila dpt keta rim steel yg dia bagi…itu yg mjadi psoalan?.

  600. penunggu says:

    arsenol99

    Tadi aku baru check aku punya spare tyre, aku punya pon rim pon besi gak.

  601. begong says:

    dia org kata no casis dan no engine untuk akunya dah ada, SA tu kata minggu depan kereta sampai la, betul ke cam tu sapa yang dah dapat keta tu , bagi tau la, sebab aku kurang caya sangat kat SA ni, bagi pendapat kenkawan

  602. aim says:

    aku mmg respect kat kesabaran member yg masih mengharap dr bulan mac aritu … harap2 kesabaran tu berbaloi dgn hasilnye nanti … insyaallah

  603. liquid says:

    isa
    ko punye kes cam akuler…..tapi aku dr harge promo 53k tukar rs…pastu dia janji awal 8 utk gs….tgk aim pun sampai respect kat kita sbb masih setia….ci%^%$#$#ko punye NAZA and the gang…

  604. baby77 says:

    aku pun dapat no chasis ngan no engine dulu.. pastu sok e-daftar jpj.. pastu dapat keta nyer

  605. Ringo says:

    aikkk… senyap sunyi je… sume org dah dpt citra ke cam aku??? so far so good citra aku.. cuma minyak x boleh thn.. besa bwk kancil gi opis, skali bwk citra… isi 30 sehari dah abis (bbb-s.alam-bbb)… x sabo nak bawak blk kg ujung mggu nie…

  606. hazri99 says:

    bro.. citra jgnla beza ngan kancil..huhuhuh… auto lagik tuh..
    cara pemanduan kene ubah… jgn asyik tekan pedal minyak tuh… tekan lepas..tekan lepas… lightfoot org puteh kater..

  607. Anje75 says:

    Begong…

    Aku pun ari tu dia kasik no chasis dulu..2-3 ari pas tu dpt ler keta…sabaq sket jer lg…dah nak nampak dah tu!!!! aku dah tayang citra kat opis ari ni….

  608. dump79 says:

    dah service untuk 1000km. yang bagusnyer siap buat kelas pemanduanberhemat lagi kat service dealer. bos dia siap bagi guide macam mana nak jaga gear dan macammana nak guna gear. siap offer kalo ada apa2 masalah call dia tak ira kat mana-mana. dia akan arrange sevice. kira bagus le.. takat minyak mcam wira gua je. dulu pakai wira 1.8 auto gak. tapi gear ada D,2 ngan L je plus OD.. tup-tup tengok kat citra ada D,3,2 ngan L plus Hold. apa2 apa pun share le pengalaman pada mana2 yang dah dapat kete tu.. hak..hak..

  609. FAIZ78 says:

    Salam.. aku nak tanya betul ke GS naza bg rim steel pd sesiapa yg dpt kete. Haritu dia org janji bg sport rim klau ambik GS.
    Klau rim steel kena tipu lg dgn naza ni. Klau tak aku nak tukar GS- RS beli sport dkt luar pasang sendiri beb….

  610. Ringo says:

    yuhuuuu… ramai dah dapat citra facelift ke???? aku dpt dr juta ideal kajang… sesape yg dpt @ order dr dealer yg sama??? aku dengor facelift ni limited kpd 1500 bijik je, sesape ade info???

  611. Xander says:

    Finally, i can get my car 2mrw. Yahuu…liquid, u get the car or not?

  612. arsenal99 says:

    dump79…anda pegi SC mana tu dpt layanan mcm tu…boleh bgitahu tak kat mana SC tu?tq

  613. hazri99 says:

    untuk maklumamn.. butang HOLD bukan mcm butang OD tuh.. tekan HOLD masa naik bukit dlm keadaan perlhanan.. atau jalan yg licin.. jgn sesekali tekan biler laju..kang rosak gearbox..

  614. arsenal99 says:

    salam hazri99
    butang HOLD kat GS ade ke…?

  615. gobi says:

    How much interest for this car? Quite interesting. Need to choose between this car or Cherry Eastar. Please share your opinion about this 2 car. Thanks

  616. PDC says:

    tahniah baby….

  617. PDC says:

    gobi interest bwah 3.9

  618. PDC says:

    butang hold ade kt gs …..

  619. PDC says:

    aku punya panel acond controller tak ok sc kat puchong tu cakap dia akan ganti baru …..siap ambil gambar dan akan call kalu barang dah ade… keta lain-lain ade problem ?

  620. penunggu says:

    kengkawan

    crita sikit ttg butang hold tu and apa kegunaannya. aku tekan tak ada apa pon jadi

  621. arsenal99 says:

    pdc….butang hold kat mana bro…kat gear tu ke…yg dinamakan HOLD?

  622. gobi says:

    Could somebody (owner) care to share your experience driving citra? I don’t know which car is good bargain whether Naza Citra or china car Cherry Eastar. So confused.

  623. PDC says:

    butang hold kat gear ha yang kecil tu. aku tak tau guna baru nak tanya . …. citra model lama pun ada butang tu lebih elok tanya depa!!

  624. liquid says:

    xander
    not yet……wait for the loan to approve…cause change to gs…..the SA ask me to top up 5k…i don’t trust the people at nAZA…so i ask them to upload my loan…tahniah bro for your car

    gobi
    if you have choice i think for car better you buy korean car ……

  625. dump79 says:

    service dealer kat manjung. ang zul tokei dia. okle…

  626. dump79 says:

    memang maslah dulu susah nak dapat kete. loan dah lama lulus.. kete tajk sampai2. lani dah dapat kete lenjan sampai abis.. kasi lepas geram. hak.hak

  627. aim says:

    lenjan, jangan tak lenjan … dah lenjan pi tukar apa barang yg patut … pastikan dpt ganti sume barang penting sebelum warranty abis …

  628. xander says:

    Mau tanya sikit tentang cd player la. Ku baca manualnya cakap bila ada call masuk ia akan MUTE, tapi ku punya tak fungsi pula. Lagi tayar bau busuklah, macam brek kuat kuat punya baulah.

  629. arsenal99 says:

    dump79…kasi tau lah kat mana SC yg bagus tu…

  630. baby77 says:

    korang ada check x warranty baper tahun

  631. jarir says:

    wah! jeles aku nengok kekawan dah dapat kete!

  632. dump79 says:

    arsenel99.. aku hantar kat service dealer kat seri manjung je. ada dalam buku service alamat dia.. jumpa abang zul tokei kedai tu. dia yang bukak kelas tu.

    pasl butang HOLD tu jangan una kalo masa high speed. dia khas untuk low speed kira gear dua le. tujuan dia untuk melalui kawasan yang licin masa mula-mula nak gerak. tak ada le jerk gear satu rasa sangat. tapi kalo dalam jem ok gak nak pakai pasal dia akan set gear dua, dari mula sampai abis. tapi jgan pulak lenjan sampai habis. rosak kotak gear.

  633. liquid says:

    jarir ko dah dapat exora ko ke blm…….akhirnya kengkawan aku fedup…kereta yang dijanjikan tk sampai…nie dah lbh dr awal bulan ogos….aku rasa SA tk bersungguh2 sbb dia tgk aku masih setia menerima kata2 dusta dia…so skrg aku dh book exora…ready stock….cam tuler meniaga….PERINGATAN KPD SAPA2 YANG NK AMIK KETE NAZA BERURUSAN TERUS DENGAN BRANCH…..SEMAK KT INTERNET…BIAR JAUH TAKPE JGN JADI CAM AKU KENA MAINKAN AJE…..AKU MMG TK HALALKAN…..SEBENARNYA DEALER GAN BRANCH NIE DIA TK KAWAN…YANG DAPAT KETE TAHNIAH…..mungkin ada kebaikan disebalik apa yang berlaku…..

  634. ketip_kuku says:

    camane consumption minyak kengkawan???? ok x????

    teman dapat $50.00 = 200km (0.25sen/km) untuk dalam town usage….( jammed gilerrrr.. main brek banyak)
    highway usage $50.00 = 250km (0.20sen/km) (purata kelajuan 100 – 120km/j)

    kome cemane???? ada info????

    sekarang nie teman tengah try consume dalam town guna i-charge fuel saver…. nanti teman kasi repot….

    masa guna kenari dulu ok…
    tak pasang i charge teman dapat $50.00 = 250km (0.20sen / km )
    pasang RM $50.00 = 290km (0.17sen /km)

    ada tips tulong ler syer….

  635. penunggu says:

    kelmarin aku pergi cameron highland dari penang dengan member aku. citra f/lift 2.0 (with I-Charge), Avanza baru 1.3 (w/out I-Charge), starting dua-dua biji isi penuh tank sampai melimpah. sampai cameron panjat lagi bukit tgk kebun teh, turun bukit dah 300km, isi balik penuh citra aku RM63, Avanza RM47 beza rm17 je. bebaloi gak, I-Charge ni kawan aku yang suruh try seminggu, macam nak kena beli nih.

  636. penunggu says:

    he he he rm16 silap kiro

  637. zaidi says:

    salam semua, saya nk tanya kt mana boleh saya beli perkataan ” CITRA”, sbb perkataan citra kt kereta naza citra saya sudah tertanggal?.

  638. hazri99 says:

    tak payah la beli i-charge tuh..
    beli la Voltage Stablizer letakkat dlm boot tuh..
    org sipa buang perkataan citra tuh
    letak NOVUS
    keter aku full rm80 leh pergi 550km.. baru kuat sikit minyak..lamer2 ok la..

  639. penunggu says:

    memang mula2 dulu nak letak dalam bonet enjin tapi sc kata nanti kalau ada apa2 problem dia orang akan blame bende tu pulak. so kalau i charge senang je sumbat n cabut, almaklum la kreta baru under waranty

  640. hazri99 says:

    mcm aku ckp dulu2 tuh la.. nak pasang apa2 pergi la kadai aksesoari yang diiktiraf naza kia tuh…

  641. penunggu says:

    pada aku kepercayaan aku pada naza dah berkubur sungguh pon aku dah dapat kreta. he he he inikan nak percaya kedai eksesori yang diiktiraf, aisaysorry la kot. kang kedai eksesory tuduh naza punya problem, naza tuduh kedai eksesori punya problem. huuuuu takut kalau detik2 tu terjadi pada aku. baik aku melabur kuar banyak sikit. aku pon boleh tido lena.

  642. bob says:

    Bro ! jgn bandingkan enjin seliter dgn 2 liter . separuh dari saiz citra tu, bodi lagi besar.
    Saya pakai dah tiga bln (amik may) consumption saya full tank bole dpt 440km (town drive), lebih krg 0.20sen per km. highway jarang blk kampung so belum test lagi. MINYAK SAYA SELALU GUNA ESSO/MOBIL RON 92 (RM1.70) . SO FAR OK TAKDA MASALAH SBB DLM MANUAL KATA BOLE GUNA.
    KEPADA PENNUNGGU TU :
    beza isi semula tu citra tank kapasiti 55liter, avanza berapa bro ? cc berapa ? berat body berapa ? Ini semua kena ambil kira jugak sbb dr segi itu semua tak sama ada yg lebih ,ada yg kurang.

  643. xander says:

    Ku rm60=340 highway. Masalah cd player ku tanya siapa blh jawab?

  644. baby77 says:

    semua dah dapat keta seronok erk.. jalan2 bersama family yerk

  645. unit3d says:

    Salam semua otai2 Citra.

    Saya baru jer order Citra 2 minggu lepas dan semalam saya dah pergi ke showroom untuk collect Citra saya setelah dihubungi oleh SA.

    Setelah belek2 rasa macam berpuashati dgn kereta baru saya tu. Sedang saya QC kereta tu tetiba hujan lebat turun dan ketika itu saya bersama SA di dalam kereta baru tu.

    Memandangkan saya ada refer forum ini sebelum beli Citra so saya pun periksa la sunroof. Alamak ada banyak air menitis dari sunroof tu walaupun telah ditutup rapat. Kecewa..

    So SA tu janji akan bawa ke SC so tadi dia call dan kasi pomen sana cakap dgn saya. Pomen tu kata mmg kereta Citra ni normal air masuk menitik dari sunroof tu. Sebab tu Citra buat drain kat bawah sunroof tu. Saya berasa sangat hampa dgn jawapan seperti itu.

    Ini kerana kalu ikut logik, biasanya drain di bawah sunroof direka utk protect kereta dari kegagalan fungsi sunroof.

    Macamana saya nak buat sekarang apabila SA dan pomen SC tu tetap berkata mmg sunroof leaking ni mmg normal. Rasa begitu kecewa…. minta pendapat otai2 sekalian. Betulkan mmg normal air menitik dari sunroof tu?

    terima kasih

  646. jarir says:

    liquid

    aku dpt b4 raya. bukan ready stok.

  647. liquid says:

    he3 jarir aku punye maybe next week blh settle…aku pun dah amik balik no plate yang aku order utk citra….

  648. jarir says:

    tahniah la ko dapat dulu. aku tak pe. no hurry hurry! hek2x. janji dpt b4 raya. okla tuh. tak la main janji je. nanti tak leh join dah forum cni! tak kene tempat. kene join exora club plak

  649. penunggu says:

    kengkawan… korang punya minyak brapa sen/km

  650. penunggu says:

    baby ko punya citra brapa sen/km

  651. cd macho says:

    akum.. saya baru ura2 nak beli citra gs face lift, bagi pendapat ckit…
    saya dah baca smua komen dalam laman ni…
    cuma nak tau bab kereta je apa masalah, spare part dan servis berapa caj…
    tima kasih

  652. liquid says:

    tk dengki sbg panduan sajer…citra facelift nie clearence stock punye so tk banyak…..keter rasanya ok…..cause aku ada tanya kengkawan yang pakai….cuma after sales servis nie hampehhh…kalau ko jadi nk beli pastikan btul2 stock ader…dan dinasihatkan beli kat branch….kalau tk nanti ko terbakar ajer tunggu kete tk sampai2…..tu pengalaman aku yang kena gan dealer dan SA hampehhh batu pahat…

  653. bob says:

    aku baru 4 bln lepas takde maalah pon, sunroof pon ok takde bocor. Mileage pon dah 10400km, dah 2 kali servis di naza sc branch (rm230 tanpa labour- foc lagi)

  654. penunggu says:

    betul tu kalau nak beli beli kat branch jangan la beli kat dealer

  655. baby77 says:

    fc aku x tahu la.. tp aku tuang full tank dari kl balik baling kedah hari tue.. tinggal satu takuk minyak keta aku ni.. tp aku bawak 150km/h-160km/h la.. full tank rasa nyer rm8+ kan.. ok lah..cuma klu sangkut jam agak pasrah gak ler dia turun.. keta aku cermin dah pecah kena batu masa servis 1km hari tu.. skang ni aku tgh tunggu tukar carpet bumbung jer sbb ada gelembong sikit. hehehe.. small defect jer.. sc kata tukar satu set.. hehehe

  656. cd macho says:

    salam…
    boleh sapa2 bgtau mcamana nak beza dealer ngan branch?
    kalu KIA HUAT MOTOR alor star, itu dealer ke branch???
    tima kasih sudi berkongsi k…

  657. unit3d says:

    cd macho.. try this..
    1. http://www.nazakia.com.my/
    2. click Sales Centre
    3. then pilih dealer atau branch
    4. pilih negeri..

    kalu refer website tu.. KIA HUAT tu dealer
    p/s – betul kata penunggu tu.. aku order kat branch 2 minggu dah dapat.. cuma ada problem skit..

  658. cd macho says:

    thanks unit3d, jasamu dikenang…
    tp masalahnya xkan aku nak turun langkawi or gurun semata2 nak booking?
    rasanya lani ada stok kot?
    last2 tibai keta showroom tu jela kan…
    ada jgk dealer yang ok kan????
    fenin3x

  659. penunggu says:

    Dalam kes ni kitaorang dah masak dah, masaalah nya bukan dari dealer tapi kuota yang diberi oleh naza limited saja. kalau tak nak nyesal order saja dari branch. kalu nak merasa nikmat penantian order la dari dealer

  660. liquid says:

    cd macho…perh nick name…
    mmg ada juga dealer yang ok…..syaratnya ko kenal dia sedara atau kawan baik ko….bak kata member aku…kebanyakan SA tk kira cina,melayu,india atau lain2 semuanya temberang…kalau ko order gan branch at least ko ada no chasis yang menyatakan keereta ada untuk ko…..biar jauh…jgn jadi cam aku….4 bulan mmg giler naza nie….ok gak aku dapat pengalaman…dan yang best sekali aku dapat exora manual……..dah 2 hari aku dapat masa keseluruhan yang diambil 22 hari..he3…..lg satu kalau ko mmg ganas giler berkebolehan maki…baru ko amik gan dealer…setakat maki suam2 kuku ajer……tensen ko nanti…anyway keputusan terletak ditangan sendiri……..

  661. unit3d says:

    aku setuju dgn liquid, berdasarkan pengalaman aku baru2 ni, SA dan SC Naza ni ada masalah attitude skit..
    1. utk kepastian ttg stok ada atau tak, maybe boleh call Naza HQ at 603 – 2617 7999
    2. then tanya sekali macamana nak booking nearest to ur location… minta contact SA manager..
    satu lagi cara yg aku buat hari tu…
    1. call branch berdekatan & slow talk dgn SA branch tu
    2. tanya boleh booking by bayar online(cash deposit) kpd SA di sana..
    3. kalu ok, ko cash deposit ke acct. dia (booking rm100 je)
    4. then suruh SA tu faks resit booking tu pada ko..
    5. lps tu follow up selalu..

    sekadar cadangan…. thanks

  662. cd macho says:

    unit3d
    thanks atas cadangan aw…. aku dah booking klemarin kat alor star… kalu ada rezeki dapat la b4 raya tp kalu xdapat jgk… tawakal jela..
    bunyi mcm org putus harapan pun ada gak kan??? hahaha

    penunggu…
    thanks jgk atas ko punya advice.. aku dah booking pun kelmarin..
    pasal i-charge tu aku dah kontek member2 aku kat kelantan n so far depa kata bole dapat lg..

    liquid
    thaks jgk kat ko…
    apapun aku masih lg ada rasa kepercayaan kat SA aku kat alor star.. so far so good..
    pas aku dah boking pun dia masih msg n call aku tanya khabar..
    tp xtau la pasni apa ceta kan…
    kalu xdapat jgk maybe aku pun order exora mcm ko k..

    wait n see…

  663. liquid says:

    good for you cd macho…hope dapat kete sebelum rayer…..meriahler raya ko……………..

  664. cd macho says:

    liquid
    td sa dah tipon bgtau stok dah ada, bayar duit muka bg abis n dapat ler…
    alhamdulillah..

  665. unit3d says:

    cd macho..
    orait.. welcome bro..
    kalu amik model GS make sure check betul2 sunroof tak masuk air..
    jgn jadik mcm aku.. hehehee

  666. liquid says:

    tahniahler cd macho…pada aku keter nie mmg best, cuma sekarang aku dh pakai exora ttu akku kata exora plak yang best he3…dengor kata united tu pasal check sunroof…kete camana pun kkdang ttu ada defect…yeler buatan kilang…hope dpt ler tu sehari dua lagi meriahler rayer ttu tk lena tido ko…he3

  667. cd macho says:

    unit3d
    thanks 4 u also bro…
    insyaALLAh saya akan check…

    liquid
    no hal la keta/mpv apapun janji x kena hujan dan panas dah ler…
    kalu aku pun jadik ko, akan pertahan apa yang kita miliki hingga hujung nyawa kan..
    cayalah bro…

  668. baby77 says:

    saper yg dah dapt keta citra tue jom ler daftar club citra malaysia.. keta aku ada defect sikit n dah complain kat SC.. tgu dia replace jer..

  669. unit3d says:

    baby77,
    tentang club citra ni confuse skit la.. sbb ada banyak…. yg dapat di kesan..
    1. http://www.mycitra.com
    2. http://www.citraclub.com
    mungkin boleh tolong jelaskan..

  670. baby77 says:

    citra club ni salah satu club yg telah berdaftar bro.. so macam2 aktiviti yg diadakan sepanjang tahun.. yuran keahlian dia rm20 utk seumur hidup. ko leh tanya detail kat forum citraclub tue.. mycitra ni pun kelab gak cuma x seaktif macam citraclub.. kebanyakkan ahli mycitra ni dari citra club.. dua2 sama jer bro.. leh daftar 2 sekali.. yg penting kita ada ramai kawan.. betul x?

  671. penunggu says:

    cd macho

    kalo ko nak try i-charge tu nanti aku boleh kasi try for free 1 -2 days pasal aku nak gak respond dari member citra kita. aku dok penang je dekat so kalo minat call aku 0194140040

  672. unit3d says:

    thanks baby77.. betul tu.. kawan biar ramai, musuh jgn dicari…
    nti saya cuba daftar… ok jumpa di sana..

  673. cd macho says:

    unit3d n baby77
    gua pun setuju ngan cadangan korang, berkawan biar beribu berkasih biar satu.. berbini biaq empat yang lebih buatlah spare part kan… hahaha..
    insyaALLAH aku pun bila dapat keta rabu or khamis ni akan join ngan korang sekali la..
    untung jugak join banyak club ni, bole menambahkan kawan n ilmu kan???

  674. cd macho says:

    penunggu..
    thanks pasai nak bg aku try sat pinjam i-charge tu…
    insyaallah nanti aku nak blik kg mertua kat perak aku singgah penang ambilk try k.
    u can trust me bro…

  675. cd macho says:

    alhamdullillah…
    keta dah dapat ptg kelmarin…

  676. cd macho says:

    salam..
    kenapa forum kat sini x aktif langsung???
    sapa2 yang dah pakai citra facelift baru ni, pakat2 la aktifkan….

  677. cd macho says:

    salam…
    sunyi n sepi…..

  678. planet says:

    salam…..nak tanya skit…saya bercadang nak ambik citra rs…….
    so….saya baru lg dlm forum ni…bg saper2 yg pakai citra….any komen psal keta ni??

  679. Rapoo says:

    CD Macho.. kirenye xde la mentekedarah sangat minyak die, macam citra nye minyak = waja & jimat dari wish @ perdana V6….
    lagi kalo tengok forum macam2 masalah citra, air masuk kat sunroof pon ade, walaupon kereta baru.. bukan ape, wife aku nak guna hari2, kang tetiba breakdown dengan aku sekali bermasaalah… pastu timing belt tiap2 60000km, kos2 service pon kena amik kire jugak.. tu yang pening2 lalat sikit. huhu
    aku dah booking citra GS new facelift kaler hitam kat naza puchong, rm50 jer..

    brader2 semua pakai citra ok je ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>