MASALAH SPORT RIM BESAR TAYAR SANGKUT – DIY BODY FENDER ROLLER – LIPAT WHEEL ARCHES

Masalah tayar sangkut pada kepingan body fender kereta kerap berlaku pada kereta yang dilengkapi sport rim dan tayar besar. Selain menukar suspension, spring dan menambah ketinggian kereta, cara DIY lain masih boleh digunakan iaitu dengan melipat body fender pada wheel arches bay.

Selalunya tayar belakang lebih cenderung untuk sagat pada body fender. Jika geseran hanya sedikit apabila kereta lowered akibat ramai penumpang maximum, anda boleh lakukan lipatan body fender atau juga dikenali dengan nama fender rolling.

MASALAH SPORT RIM BESAR TAYAR SANGKUT – DIY BODY FENDER ROLLER – LIPAT WHEEL ARCHES

Video cara membuat fender roll di atas sangat mudah dilakukan. Hanya memerlukan kayu besball atau baseball bat dan lagi bagus jika digunakan bersama heat gun untuk mengelakkan body fender paint dari tercabut. Ape yang penting dalam proses ini adalah keberanian.

Tidak perlu membuka tayar dan ketuk seperti yang dilakukan kebanyakan kedai tayar. Menggunakan baseball bat lebih mudah dan cepat.

Ada juga alat khas yang dipanggil fender roller lips forming tool atau fender bender tool. Namun ia agak mahal untuk dibeli.

Selamat mencuba!
Kongsikan pengalaman anda di sini.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

11 Responses

 1. Mohd Ridzuan Bin Ibrahim says:

  Saya pakai tayar 195/55 rim 15 untuk saga BLM saya. Masih ada geseran sekiranya bawa penumpang dan buat corner walaupun telah diketuk.

 2. kdi says:

  Mohd ridzuan, pakai tayar 50.. letak buffer spring or tukar absorber keras sket

 3. viki says:

  hi… saya pakai rim 15 utk wira aeroback. Fender depan ada geseran dengan tayar masa buat corner & bawa penumpang. klau pakai buffer still ada problem ke?

 4. kdi says:

  viki, try n error. lain kereta lain respon.

 5. ben says:

  cuba la custom kan stopper. setakat roll fender tak cukup bila bumping kuat sangat.

 6. azimee says:

  sape taw kdai area shah alam yg boleh buat roller fender?

 7. mark says:

  minta tolong..siapa tau bengkel potong fender belakang iswara d area kajang …belakong?

 8. faizal says:

  salam…sy pkai myvi…rim vossin 7.5 jj…mslh skrg sy kena kt tayar belakang…sy pkai spring sport…tp absorber standard…bila bumping tayar akan sagat fender…aritu dh pecah 2 bijik tayar…mintak tlg otai2 bg nasihat…

 9. Dee says:

  Saya pakai saga lmst,pakai rim 15 inci belakang sangkut Ade x kedai yg boleh buat fender atau arch belakang boleh tlg bagi tahu

 10. Ezz says:

  Trailing arm bush pecah…perlu tukar

 11. Robert says:

  Setelah saya pakai spring lowed tayar selalu kena fender boleh terangkan sikit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close