- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • MASALAH KUNCI KERETA – CAR KEY REMOTE CONTROLLER

    image

    Kunci kereta atau remote control sering juga bermasalah. Gambar di atas menunjukkan parts yang ada pada sebuah kunci kereta. Dari kiri atas adalah kunci kereta dengan remote control casing, bawahnya adalag circuit board atau litar elektrik bagi alarm system, kanannya pula adalah 2 biji battery leper seperti bateri jam yang digunakan dan atasnya adalah chip immobilizer yang sangat penting untuk sistem security kereta yang membolehkan enjin kereta start dengan sempurna.

    Antara masalah alarm remote controller kereta adalah tidak sensitif dan perlukan kita menekan butang beberapa kali. Puncanya adalah dari battery yang sudah lemah ataupun battery kunci kereta mengalami karat yang teruk seperti gambar di atas akibat termasuk di dalam air.

    Jadi anda hanya perlu bersihkan karat itu dahulu dan cuba menekan butang. Jika masih rosak, tukar battery itu dengan yang baru.

    MASALAH KUNCI KERETA – CAR KEY REMOTE CONTROLLER

    Please follow and like us:
    error

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    13 Responses

    1. cavin says:

      kunci kereta sy hilang Jeni’s Mitsubishi triton..Dan sy Sudan atur dekat sesori kereta,diorang tukar alam,,so sudah pasang Alam Baru,Start kereta tapi masih take may hidup.,selain ajen..ada cara lain kah buat kereta saya dapat start(secara manual buat sendiri sebab cos kat ajen mahal)..boleh bagi tips..plz

    2. Arsad Bin Dolah says:

      kunci kereta peugeot hilang. Kat mana boleh buat. Model 318i turbo

    3. yuzri says:

      call sy 013-309 2101 enArsad

    4. Taufik Nordin says:

      Bateri kunci selalu problem selepas sebulan dua ditukar. Kadang2 selepas 2 minggu bateri ditukar amat susah untuk saya unlock pintu.

    5. naim says:

      mana boleh dapat bateri remote kereta hyundai accent model 2009? sebab dulu pernah tukar sekali tapi kedai test bateri local tk hidup kena bateri ori, mohon pencerahan

    6. nadrah says:

      cip kunci toyota camry model 2001 saya rosak , kat mana nak tukar

    7. jane says:

      sya mghadapi msalah yg sama …lepas tukar bateri remote keta amat susah utk lock or unlock.
      Akhirnya trjawab jg mslah yg sya hadapi apabila sya memandai-mandai memeriksa keadaan di dlm remote tu. Bateri x grip betul2- bisalh org yg ganti bateri tu asal boleh pasang dn screw smula. Apabila sya ketatkan smula besi yg menyokong bateri remote itu – settle msalah sya.

    8. Atok says:

      Slm..remote blm flx sy dah tuka bateri pun x menyala jgk lampu merah tu.kenapa ye?litar rosak ke?

    9. effy says:

      x bole stat..mcm kunci sangkoy

    10. man says:

      mcm mana pulak kalo kita tekan remote untuk lock/unlock tapi keta x detect..bunyi je y ade…

    11. Za says:

      Kereta wish. X boleh detect kunci.. X boleh start walau da tukar bateri remote

    12. NUR SYAZWANI BAHARUM says:

      battery alarm kunci kereta saya , dia punya chip immobilizer tu hilang ke pecah ke tak sure .. sebab alarm dia tak berfungsi . saya ingatkan battery lemah , husband dah tukar battery apa semua still tak boleh guna .. rasanya chip dia tu hilang tapi masa buka nak tukar battery dia tu tak ada pula nampak benda jatuh .. kereta vios 1st model . bagaimana ya cara untuk selesaikan dia ?

    13. I know this if offf topic but I’m looking into starting my own weblog and
      was wondering what all is required to get setup?

      I’m assuming having a blog like yours would cost a prety penny?

      I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice wouyld be
      greattly appreciated. Kudos

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)