MASALAH IAFM – REPAIR ATAU REPLACE?

image

IAFM adalah module pertama Proton pada intake system. Jika rosak ia akan membuatkan penggunaan minyak kurang effisyen dan memberikan bunyi ‘tek’ pada bahagian enjin. Terdapat banyak cara penyelesaian. Mana lebih baik: nak repair atau replace terus?

Sebuah bengkel kereta mencadangkan agar menukar terus ke module intake Iriz. Namun ada pro dan cons. Info selanjutnya di bawah.

Kereta : Proton persona, saga, iriz, gen2, satria neo, waja

Kredit zordaq :

Dah putus asa nk pakai intake manifold iafm yang harga dah naik 2 kali ganda??

Insyaallah kami ada jalan penyelesaiannya… Intake proton iriz untuk gantikan intake iafm yg org kata bermasalah tp boleh repair tapu haga x ingat dunia..

Hanya rm 350 siap pasang..

Kekurangan dia hanya pada rpm bawah dia x sebagus iafm.. Penggunaan minyak dia pulak sedikiiiiiiiiit saja lebih dari iafm.. Bny yang mengerikan tu dh x ada lagi dah pas ni.. Boleh pasang kt mana2 keta yang ada iafm..

Kelebihan dia plak.. Dia x la sebesar iafm dan sekecil intake gen2.. Dia di tengah2.. Kami dh psg banyak unit dah.. Feedback pun positif..

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

10 Responses

  1. Daus says:

    Macam mana nak repair? Kereta sy dah makin kuat bunyi ‘intake’ tu.

  2. Aman says:

    Cara wiring sunroof kerta

  3. Aman says:

    Mintak tolong cara nak wiring sunroof,mcm mana nak sambung &code wire

  4. Zol says:

    Kami dari Dori’s Racing Melaka..
    Masalah sebegini sudah banyak kami selesaikan. Kami mempunyai ‘Secret Recipe’ untuk repair IAFM, selepas repair bukan sekadar bunyi tek tek tu hilang malah performance kereta akan menjadi lebih ringan dari sebelumnya. Itu adalah guarantee dari kami dan masalah bunyi tek tek tersebut tidak akan menghantui owner kereta lagi. Kelebihannya ialah tanpa perlu menukar intake dan harganya jauh lebih murah daripada menukar intake. Sekiranya berminat sila search facebook Dori’s Racing Melaka (012 9196341- Zol)

  5. khai says:

    Jauhnye Melaka bos..Area Kuantan ada cawangan tak? Mn nak repair kat area Kuantan

  6. Zol says:

    Buat ms skang mmg kat Melaka jer..set lah satu hari utk dtg jalan2 ke Melaka. Insyaallah xkan menghampakan.

  7. azman simun says:

    kereta sy gunakn Preve kadang2 berlaku selepas memandu sy matikan injin lepas tu bila nk start bali x boleh hidup
    bila start akan ada bunyi injin mengolodak mcm api sampai x sampai aje……ape masalh ye sila bantu….tq

  8. DD says:

    intake iafm klau buat bypass boleh than lma pnggunaannya x? Xde effect pda enjin pda msa akan dtag ke?Ada member saga FLX iafm prob pomen suh dia pkai intake exora bold. Hrga RM380 so far ok dia ckp. Tpi biasanya klau lain intake tkut nak setting TB ssah ada sgelintir org ckp btul ke nk2 klau pkai intake jnis besi. Rasanya intake iafm klau buat bypass buag/cut butterfly dlmnye xde apa2 effect sebabnya fungsi iafm buat laluan pnjag n pndek juz utk jimatkn mnyak pda kadar RPM rndah n tinggi pas 2 pda msa RPM tnggi ia buka pda laluan pndek utk lbih trus respon kuasa dengan guna myak yg sma jmat RPM rndah. Lbih kurang cm vtec r tpi beza skit. Maaf jika silap.

  9. wan says:

    Salam DD, kalau biar je bunyi tu takpe ke? Sbb persona saya bunyi jugak cuma bile engin panas baru bunyik kuat.. minyak consumption masih ok lagi… ada efek kat engin ke nnt?

  10. wanz says:

    Salam DD, kalau biar je bunyi tu takpe ke? Sbb persona saya bunyi jugak cuma bile engin panas baru bunyik kuat.. minyak consumption masih ok lagi… ada efek kat engin ke nnt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close