- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • MASALAH ENJIN TOYOTA AVANZA MPV

    einawadi wrote:Saya nak tanya…saya baru ambik kereta second hand avanza 1.5 dlm seminggu enjin ada problem so kena tukar enjin yang lain…lepas tukar test drive tapi enjin tu tiba tiba jadi terlalu panas , apa yg blh menyebabkan enjin tersebut jadi terlalu panas….?

    Please follow and like us:
    error

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    12 Responses

    1. kdi says:

      Kemungkinan besar sistem radiator yang problem. Mungkin enjin sebelum ini pun mengalami masalah panas akibat radiator yang gagal sejukkan enjin dan akhirnya overheat. Make sure radiator di servis dengan betul.

    2. Mazlan says:

      Saya ade advanza 1.3 tahun, 2007..masalah kereta akan hilang kelajuan bila pada gear 4 secara tiba2…dan kemudian spt biasa kembali

    3. tudung labuh says:

      Takkan pomen yg buat tak tahu sb engine jd panas gitu? Patut buat full overhaul dr amik engine keta potong.

    4. Rozana says:

      Minyak hitam kereta avanza 1.5 auto saya kering. Enjin problem. Mekanik suggest saya tukar enjin. Ada jual enjin baru atau enjin kete potong ?

    5. Yusrin says:

      Sy memiliki avanza 1.3 manual. Model 2005.Dibeli second hand dgn mileage 65k km. Kini mileage sudah mencecah 207k km. Bila perlu saya menukar clutch plate.

    6. migawati says:

      Kereta avanza says baru buat general overhaul enjin tap bark 2i bulan pakai enjin pandai panas balik Dan selalu kekurangan air. Demostart bark tukar tapi ITU juga masalah

    7. Atun mz says:

      Terdapat bunyi seperti bergesel apabila pusing stering.. Bunyi mcm dekat tayar bahagian pemandu.. Waktu pusing stering rasa berat.. Tayar ada angin..

    8. Ramlah binti Jusoh says:

      Saya nak tanya kereta Avanza 1.3 Manual tahun 2004 mula ada masalah bila gear rendah enjin mati tetiba

    9. MOHD NAZRI BIN MOHAMMED NAYAN says:

      Sy ada avanza tahun 2016..sy nak tanya, sy ada dengar bunyi pada bahagian stering seperti berlaga sendi.. Sy dh hantar ke toyota servis tp belum dapat kesan bahagian yg berbunyi tersebut.. Jd sy nk tanya tuan, pada pendapat tuan, bunyi tersebut ada masalah apa pd stering sy.. Kebiasaannya bunyi bila nk ambil selekoh @ lalu bonggol

    10. Syam melaka says:

      assalam, avanza saya tahun 2004 1.3, kekadang temp naik…dah overhoul tangki, tukar water pump baru…terbaru tukar termostat…tapi hari ni jadi lagi temp high, check air dalam radiator tidak berkurang pun…kebetulan di hiway…off aircond dan gerak perlahan….boleh kongsikan apa masalah nya dan apa yang patut di buat dalam keadaan ini….boleh cadangkan expert avanza di melaka tengah ini…

    11. Dzulkifly says:

      Salam. Avanza saya 1.5 tahun 2009 auto. Masalah kadang2 masuk D, kereta jalan & dah taknak tukar gear. maintain kat gear satu je. Dalam masa yg sama, speedometer pun tak jalan, walaupun kereta berjalan. Bila stop of enjin, on balik, baru kerete boleh jalan & shift gear mcm biasa. Apa kaitan speedometer dgn gear tak boleh tukar?

    12. Dzulkifly says:

      Selalu berlaku mcm tu. Setiap kali gear tak boleh bertukar, speedometer mesti tak jalan. Masalah gearbox ke ada masalah lain? sensor ke? apa ke?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)