• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

Masalah Enjin Kereta Tak Boleh Hidup – Engine Cannot Start Problem

salam…nk tyer sket…kereta klau tgh berjln..tibe2 dlm perjlann trus mti…knpe erk??? start blek xidup2…

By: MOHD FIRDAUS BIN ABDUL WAHAB

Masalah enjin kereta tak boleh hidup – engine cannot start problem

Kdi: for those having car fail to start problem also can discuss here.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

29 Responses

  1. vioshitam says:

    Sy nk tny..lampu boot kereta vios sy malap..n nmpk bayang2 housing lampu.. sy rase sebelom ni x macam tu.. or mmg macam tu sebenarnye? Rase macam housing lampu tu terkeluar je..or vios mmg mcm tu..

  2. iman l.da2 says:

    Keta d start mcm nak hidup.. tp tak hidup2 jgk.. apa masalah ni keta blm.. mnt tolong pd yg pakar apa benda nak buat spy ble hidup

  3. selva says:

    Kereta kembara , lepas cuci enjin tak hidup.apa masalah?

  4. kdi says:

    maybe ade short circuit lepas terkena air. cuba check fuse box kalau ade fuse yang terbakar

  5. halim says:

    Sy tgk dlm forum nie banyak soalan tentang masalah kereta ttp tiada satu pun respon dari admin utk menjawab soalan.
    Forum nie seolah2 cuma iklan dari admin jer.

  6. kdi says:

    Orang kata kalau tak pandai jgn bongkak.. kalau meminta jgn banyak complain..
    Brader halim ni ape masalahnya? Kalau ada masalah rumah tangga sini bukan tempatnya anda melepaskan kemarahan.

    Yang mana admin boleh jawab dan share admin akan share dgn ikhlas.. bukannya brader halim yg byr kat kami dan kami x mintak ape2 pun.. ada lagi manusia macam ni.. admin cakap sakai..

    Tempat ini utk buka ruang bincang bersama.. bukan utk disuap umpama beruk.. harap maklum.

  7. sham says:

    Kete naza citra sy time jln enjin mati tibe2 ble nk start balik enjin mcm nk idup tp x idup2 sensor semua dh tukar..check fuse box tgk semua x de masalah..tolong bg pendapat..

  8. kdi says:

    Sham, kalau start bunyi ada crank, mungkin masalah ignition atau fuel pump. Apepun, sila rujuk bengkel so diorang bleh check btol2.. nk ckp theory mmg byk possibility..

  9. sham says:

    Skg ni masalah injection angin tendang keluar..apa masalah ni ye..tlg bg pjelasan sikit..

  10. syam says:

    Nk tnye..minyak naik..api kt plug ad..tp krte xnk hdup..krte proton saga lamm..

  11. kdi says:

    Syam, fuel pump running x?

  12. qidana says:

    salam, nk tny kalo kereta manual x boleh start…semua x menyala..kereta wira manual..br ganti
    battery. ..minta tolong advise…

  13. qidana says:

    salam nk tny psl kereta wira manual x boleh start semuanya x brfungsi…br tukar bateri…mula2 alarm berbunyi..pastu bila try nk start x boleh, xde pape bunyi

  14. zul says:

    saya nak tanye pendapat, kereta saye iswara aeroback 1.3 megavalve, baru2 ni ade prob skit. Pagi je payah nak hidup, bile start je ape pun tade, bateri baru je tukar. yang x bestnye bile pggl pomen (dlm pkul 10 pagi baru dtg), automatik dapat start mcm biasa,

  15. fahizul says:

    sy nk tny,sy baru tukar enjin myvi 1.0 ke 1.30.tpi masalahnye bile nk start xboleh hidup.mcm api xde..ape mslahnye ye..

  16. salleh says:

    Enjin susah nak hidup bila dah panas..waktu pagi senang.saya guna triton lite.

  17. ida says:

    nak tanya…kereta saya saga blm. kereta ada masalah bila sy bw lebih 2000rpm/80km enjin akan tersentak 2kali. kemudian sy dah tukar fuel filter dan plug. masalah sama masih berlaku dan tambah lg bila berhenti enjin akan mati. sy pergi bengkel dan mekanik skp suruh pergi kedai yg berkomputer(scan). saya nak mintak pandangan tuan, apa yg patut sy buat dan agak2 kos pembaikan semula brp?

  18. rukman says:

    Saya na tanya sal kereta produa kenari x dapat hidup baru obohol inggin api ada di spark dan minyak juga ada keluar di nozol star x dapat juga hidup apakah masalahnya tu. Tq

  19. lim anak lajang says:

    enjen tak boleh start tapi ada keluar signal kat panel menandakan minyak habis tapi minyak banyak lagi….apa masalah mungkin ada putut wayer ke seba ada tikus dalam enjen

  20. firdaus says:

    Salam..nk tanya apa masalah kereta persona sy.. dalam seminggu ada la 2-3kali engin mati.. masalahny apabila biarkan dlm 10-30min dia akan ok balik..bole start seperti biasa… pakara ni dh hampir 3bulan sy alami.. sy dah buntu ni nk wat cam mana lg…

    Brg yg dah ganti:-
    Spug plug
    Crank sensor
    Bateri
    Relay
    Fuel pump
    Fuel filter
    Servis trotle body

    Masalah masih x selesai… duit dh abis byk… mohon bantuan…

  21. alias says:

    kereta merc c200 2009 saya tak boleh start. biasanya bila masukkan kunci, dia akan ada bunyi detect. tapi sekarang tak da bunyi dan enjin tak boleh hidup. bila start, dia seolah2 kosong. apa masalahnya. bateri baru tukar 3 bulan. ori merc.

  22. shukri says:

    2 masalah stacter shot or wayering shot…firdaus

  23. Aziz says:

    Masalah saya kereta tidak boleh dihidupkan.Apabila saya nak start kereta lampu hadapan menyala dan bila pulas kunci utk hidupkan ingin,ingin tak boleh dihidupkan.Kereta saya Grand Livina

  24. kdi says:

    Aziz, kalau starter tak crank, kemungkinan starter rosak atau bateri kong

  25. faizal says:

    Sy nk tya..sy msk enjin rb20.. Enjin blh start ecu dh ad api tp tak blh nk baca enjin.. Lampu ecu nyala merah je.

  26. Tee Sew Ching says:

    Masalah tak ada api masuk plug..

  27. din says:

    kereta saya satria enjin 4g13 kaburetor, sekarang x nak idup, api plug ada, petrol kt paip ada naik karburetor, suspect karburetor tersumbat, kna servis karburator rasanya..

  28. pejal says:

    Salam tuan. Nak tnya. Kreta sy suzuki swift thun 1991 tapi sy pkai engine gti swift.. hritu time sy balik kje smpai rumah sy buka pgar prking kreta depn rumah lepstu kreta mati. Lampu injektion dgn lampu betry tak menyala. Start bole tapi tak hidup. Fuse semua ok. Apa mslhnye ye?mohon pencerahan

  29. Mhdrzm says:

    Salam tuan,tadi van sy bawa enjin xde masalah,pastu setelah berhenti,sy hidupkn enjin xleh hidup lak..nape?sy dh check bateri ok..apa masalahnya tu??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close