• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

Masalah Enjin Kereta Tak Boleh Hidup – Engine Cannot Start Problem

salam…nk tyer sket…kereta klau tgh berjln..tibe2 dlm perjlann trus mti…knpe erk??? start blek xidup2…

By: MOHD FIRDAUS BIN ABDUL WAHAB

Masalah enjin kereta tak boleh hidup – engine cannot start problem

Kdi: for those having car fail to start problem also can discuss here.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

15 Responses

  1. vioshitam says:

    Sy nk tny..lampu boot kereta vios sy malap..n nmpk bayang2 housing lampu.. sy rase sebelom ni x macam tu.. or mmg macam tu sebenarnye? Rase macam housing lampu tu terkeluar je..or vios mmg mcm tu..

  2. iman l.da2 says:

    Keta d start mcm nak hidup.. tp tak hidup2 jgk.. apa masalah ni keta blm.. mnt tolong pd yg pakar apa benda nak buat spy ble hidup

  3. selva says:

    Kereta kembara , lepas cuci enjin tak hidup.apa masalah?

  4. kdi says:

    maybe ade short circuit lepas terkena air. cuba check fuse box kalau ade fuse yang terbakar

  5. halim says:

    Sy tgk dlm forum nie banyak soalan tentang masalah kereta ttp tiada satu pun respon dari admin utk menjawab soalan.
    Forum nie seolah2 cuma iklan dari admin jer.

  6. kdi says:

    Orang kata kalau tak pandai jgn bongkak.. kalau meminta jgn banyak complain..
    Brader halim ni ape masalahnya? Kalau ada masalah rumah tangga sini bukan tempatnya anda melepaskan kemarahan.

    Yang mana admin boleh jawab dan share admin akan share dgn ikhlas.. bukannya brader halim yg byr kat kami dan kami x mintak ape2 pun.. ada lagi manusia macam ni.. admin cakap sakai..

    Tempat ini utk buka ruang bincang bersama.. bukan utk disuap umpama beruk.. harap maklum.

  7. sham says:

    Kete naza citra sy time jln enjin mati tibe2 ble nk start balik enjin mcm nk idup tp x idup2 sensor semua dh tukar..check fuse box tgk semua x de masalah..tolong bg pendapat..

  8. kdi says:

    Sham, kalau start bunyi ada crank, mungkin masalah ignition atau fuel pump. Apepun, sila rujuk bengkel so diorang bleh check btol2.. nk ckp theory mmg byk possibility..

  9. sham says:

    Skg ni masalah injection angin tendang keluar..apa masalah ni ye..tlg bg pjelasan sikit..

  10. syam says:

    Nk tnye..minyak naik..api kt plug ad..tp krte xnk hdup..krte proton saga lamm..

  11. kdi says:

    Syam, fuel pump running x?

  12. qidana says:

    salam, nk tny kalo kereta manual x boleh start…semua x menyala..kereta wira manual..br ganti
    battery. ..minta tolong advise…

  13. qidana says:

    salam nk tny psl kereta wira manual x boleh start semuanya x brfungsi…br tukar bateri…mula2 alarm berbunyi..pastu bila try nk start x boleh, xde pape bunyi

  14. zul says:

    saya nak tanye pendapat, kereta saye iswara aeroback 1.3 megavalve, baru2 ni ade prob skit. Pagi je payah nak hidup, bile start je ape pun tade, bateri baru je tukar. yang x bestnye bile pggl pomen (dlm pkul 10 pagi baru dtg), automatik dapat start mcm biasa,

  15. fahizul says:

    sy nk tny,sy baru tukar enjin myvi 1.0 ke 1.30.tpi masalahnye bile nk start xboleh hidup.mcm api xde..ape mslahnye ye..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>