- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • 2018 NEW PROTON PERSONA VVT 1.6 CVT MT SPECIFICATION MALAYSIA
  • Masalah Enjin Kereta Tak Boleh Hidup – Engine Cannot Start Problem

    salam…nk tyer sket…kereta klau tgh berjln..tibe2 dlm perjlann trus mti…knpe erk??? start blek xidup2…

    By: MOHD FIRDAUS BIN ABDUL WAHAB

    Masalah enjin kereta tak boleh hidup – engine cannot start problem

    Kdi: for those having car fail to start problem also can discuss here.

    kdi

    Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

    56 Responses

    1. vioshitam says:

      Sy nk tny..lampu boot kereta vios sy malap..n nmpk bayang2 housing lampu.. sy rase sebelom ni x macam tu.. or mmg macam tu sebenarnye? Rase macam housing lampu tu terkeluar je..or vios mmg mcm tu..

    2. iman l.da2 says:

      Keta d start mcm nak hidup.. tp tak hidup2 jgk.. apa masalah ni keta blm.. mnt tolong pd yg pakar apa benda nak buat spy ble hidup

    3. selva says:

      Kereta kembara , lepas cuci enjin tak hidup.apa masalah?

    4. kdi says:

      maybe ade short circuit lepas terkena air. cuba check fuse box kalau ade fuse yang terbakar

    5. halim says:

      Sy tgk dlm forum nie banyak soalan tentang masalah kereta ttp tiada satu pun respon dari admin utk menjawab soalan.
      Forum nie seolah2 cuma iklan dari admin jer.

    6. kdi says:

      Orang kata kalau tak pandai jgn bongkak.. kalau meminta jgn banyak complain..
      Brader halim ni ape masalahnya? Kalau ada masalah rumah tangga sini bukan tempatnya anda melepaskan kemarahan.

      Yang mana admin boleh jawab dan share admin akan share dgn ikhlas.. bukannya brader halim yg byr kat kami dan kami x mintak ape2 pun.. ada lagi manusia macam ni.. admin cakap sakai..

      Tempat ini utk buka ruang bincang bersama.. bukan utk disuap umpama beruk.. harap maklum.

    7. sham says:

      Kete naza citra sy time jln enjin mati tibe2 ble nk start balik enjin mcm nk idup tp x idup2 sensor semua dh tukar..check fuse box tgk semua x de masalah..tolong bg pendapat..

    8. kdi says:

      Sham, kalau start bunyi ada crank, mungkin masalah ignition atau fuel pump. Apepun, sila rujuk bengkel so diorang bleh check btol2.. nk ckp theory mmg byk possibility..

    9. sham says:

      Skg ni masalah injection angin tendang keluar..apa masalah ni ye..tlg bg pjelasan sikit..

    10. syam says:

      Nk tnye..minyak naik..api kt plug ad..tp krte xnk hdup..krte proton saga lamm..

    11. kdi says:

      Syam, fuel pump running x?

    12. qidana says:

      salam, nk tny kalo kereta manual x boleh start…semua x menyala..kereta wira manual..br ganti
      battery. ..minta tolong advise…

    13. qidana says:

      salam nk tny psl kereta wira manual x boleh start semuanya x brfungsi…br tukar bateri…mula2 alarm berbunyi..pastu bila try nk start x boleh, xde pape bunyi

    14. zul says:

      saya nak tanye pendapat, kereta saye iswara aeroback 1.3 megavalve, baru2 ni ade prob skit. Pagi je payah nak hidup, bile start je ape pun tade, bateri baru je tukar. yang x bestnye bile pggl pomen (dlm pkul 10 pagi baru dtg), automatik dapat start mcm biasa,

    15. fahizul says:

      sy nk tny,sy baru tukar enjin myvi 1.0 ke 1.30.tpi masalahnye bile nk start xboleh hidup.mcm api xde..ape mslahnye ye..

    16. salleh says:

      Enjin susah nak hidup bila dah panas..waktu pagi senang.saya guna triton lite.

    17. ida says:

      nak tanya…kereta saya saga blm. kereta ada masalah bila sy bw lebih 2000rpm/80km enjin akan tersentak 2kali. kemudian sy dah tukar fuel filter dan plug. masalah sama masih berlaku dan tambah lg bila berhenti enjin akan mati. sy pergi bengkel dan mekanik skp suruh pergi kedai yg berkomputer(scan). saya nak mintak pandangan tuan, apa yg patut sy buat dan agak2 kos pembaikan semula brp?

    18. rukman says:

      Saya na tanya sal kereta produa kenari x dapat hidup baru obohol inggin api ada di spark dan minyak juga ada keluar di nozol star x dapat juga hidup apakah masalahnya tu. Tq

    19. lim anak lajang says:

      enjen tak boleh start tapi ada keluar signal kat panel menandakan minyak habis tapi minyak banyak lagi….apa masalah mungkin ada putut wayer ke seba ada tikus dalam enjen

    20. firdaus says:

      Salam..nk tanya apa masalah kereta persona sy.. dalam seminggu ada la 2-3kali engin mati.. masalahny apabila biarkan dlm 10-30min dia akan ok balik..bole start seperti biasa… pakara ni dh hampir 3bulan sy alami.. sy dah buntu ni nk wat cam mana lg…

      Brg yg dah ganti:-
      Spug plug
      Crank sensor
      Bateri
      Relay
      Fuel pump
      Fuel filter
      Servis trotle body

      Masalah masih x selesai… duit dh abis byk… mohon bantuan…

    21. alias says:

      kereta merc c200 2009 saya tak boleh start. biasanya bila masukkan kunci, dia akan ada bunyi detect. tapi sekarang tak da bunyi dan enjin tak boleh hidup. bila start, dia seolah2 kosong. apa masalahnya. bateri baru tukar 3 bulan. ori merc.

    22. shukri says:

      2 masalah stacter shot or wayering shot…firdaus

    23. Aziz says:

      Masalah saya kereta tidak boleh dihidupkan.Apabila saya nak start kereta lampu hadapan menyala dan bila pulas kunci utk hidupkan ingin,ingin tak boleh dihidupkan.Kereta saya Grand Livina

    24. kdi says:

      Aziz, kalau starter tak crank, kemungkinan starter rosak atau bateri kong

    25. faizal says:

      Sy nk tya..sy msk enjin rb20.. Enjin blh start ecu dh ad api tp tak blh nk baca enjin.. Lampu ecu nyala merah je.

    26. Tee Sew Ching says:

      Masalah tak ada api masuk plug..

    27. din says:

      kereta saya satria enjin 4g13 kaburetor, sekarang x nak idup, api plug ada, petrol kt paip ada naik karburetor, suspect karburetor tersumbat, kna servis karburator rasanya..

    28. pejal says:

      Salam tuan. Nak tnya. Kreta sy suzuki swift thun 1991 tapi sy pkai engine gti swift.. hritu time sy balik kje smpai rumah sy buka pgar prking kreta depn rumah lepstu kreta mati. Lampu injektion dgn lampu betry tak menyala. Start bole tapi tak hidup. Fuse semua ok. Apa mslhnye ye?mohon pencerahan

    29. Mhdrzm says:

      Salam tuan,tadi van sy bawa enjin xde masalah,pastu setelah berhenti,sy hidupkn enjin xleh hidup lak..nape?sy dh check bateri ok..apa masalahnya tu??

    30. Zrul says:

      Salam tuan, nak tya enjin 4g91 fuel injection auto sya ada problem tiba2. bila nak start bole tpi tak lama dalam 2mint ja lepas tu mati balik and keluar tanda check engin kat dashboard. Tpi bila on balik tanda tu hilang enjin bole start tapi tak lama and tanda check enjin tu keluar balik.. harapan tuan dpt bantu

    31. farid says:

      aku pn pkai wira enjin mati time drive…sblm enjin mati lampu check enjin mnyala..strt xnk hidup…btri pn jd lemah…msk bateri br pn x hidup…api plug ade…check mnyk pn ade naik…ade kemngkinan crank sensor atau alternator

    32. intan says:

      kereta saya wira 1.3 manual…..pagi2 nak start ok jer….tapi bila dah jalan…engin dah panas….berhenti…nak start balik payah…kenapa yer?

    33. ahmin says:

      nak ty gen 2 boleh start tapi engine tak boleh hidup ,apa masalah

    34. saufi says:

      salam, nak tanya ckit, saya pakai toyota unser, pencucuk kat tepi starter tu hilang, camna cara manual nak matikan lampu tu, selagi lmpu tu tak mati, selgi tulah x boleh start

    35. megat kkb says:

      salam.. kereta persona.. nak tanya, kalau fius ashik terbakar je kenapa eh, bila fius tu terbakar kereta automatic mati enjin. slalu bila ganti fius yg baru boleh start semula. tapi skrg lgsg tak boleh dah..tdampar di pagi rayaa…

    36. DAVID ngam says:

      Y saga FLX away cannot start n I need to complaint

    37. Kamelia says:

      Hi, Nissan almera 2015 1.5 , standard x ada modify pape.. x jalan dalam 3 hari.. then try start x boleh.. ada bunyi click , pastu ada bunyi macam pintu nak kunci.. but just x boleh start.. battery baru tukar.. tolong sape sape tau, bagi tips..

    38. al says:

      apa masalah saga blm kalau start kena pancing guna petrol bru boleh hidup.

    39. Adi says:

      Assalam n salam sejahtera. Sy baru tukar fuel pump kelisa. Tpi still ad msalah bila on kunci pump x hidup. Ad sape tau msalah die kot2 blh share

    40. kdi says:

      megat kkb,
      ade buat wirng mod kat keter ke? cuba check wiring yg bersambung dengan fuse tu.

      david,
      check battery voltage

      kamelia,
      battery kong lagi tu.. pulang balik kat kedai.

      ai,
      kdg2 keter mmg kena pancing

      adi,
      buat wiring check ke pump.

    41. Mohd hazzun says:

      Kereta perdana saya..mati tiba2 masa tngah memandu…pastu start x idup..api plug pn xde..lampu radio alram brfungsi..apa masalah ye

    42. kdi says:

      Hazzun, maybe crank sensor.

    43. haters says:

      Tanya bakul2 jawabnya tidak. Tak membantu langsung web ni.

    44. kdi says:

      Haters always hate. Simple.
      thank u for ur visit. =D
      Apepun, ni bukan web berbayar. Info yg ada dikongsi percuma. Bukan kitorang je kena jawab.
      ada ilmu, sama2 kongsi. Xde ilmu, duduk diam2 jgn jadi haters. Be matured sikit ok.

    45. apis says:

      Atos auto 1.0 x bleh hidup.api plug ade.fuel pump jalan.nape eh.?

    46. shab says:

      Salam.. nk tanya kenape kereta KIA Carnival sy..bla tutup enjin, lps 5 min nk on enjin blk x blh hdup..tp pas tgu 2 jam kemudian enjin sejuk bru blh hidup..harap bantuan nasihat..tq.

    47. Mus says:

      Salam bro..Nak tanya.. Kereta peroton keluaran pertama.. menual.masalah wayering.. kot..Bb semua lampu tak berfungsi.walaupun on kunci.. Betry ok..Dah try tolak pun tak boleh hidup.. Semua karen tak berfungsi..Apa masah ye..

    48. eijoi says:

      salam..abg…tumpang tnye…sye ade kete saga lame…masalahnye semua api meter x mnyala n semua lampu x menyala n x bley start…alarm n hon hidup…mcm mne eak??betri baru caj…

    49. Bingkukgindayuk says:

      Fius efi viva 850…. kerap putus… apa masalah yer?

    50. aidi afizi says:

      Saya ada kereta naza ria..kenapa coil tak ada spark?saya check kat socket coil pn tak ada current?apa masalh ni yerr?

    51. Ijie says:

      salam nk tnye sya pkai wira 1.5 carberator..bila enjin sejuk mudah hidup..klau pnas pyh hidup..ap mslh yea

    52. Siti says:

      Salam. Tuan, nak tanya…perdana v6 tak boleh start. Sebelum tu saya isi air kereta. Bateri kereta dan kawasannya terkena/tersiram air. Apakah kemungkinan masalahnya tuan?
      Adakah sebab kawasan bateri kereta tersiram air? Perlukan penjelasan.
      Tkasih.

    53. Tie sing chang says:

      kereta saya wira 1.3 manual…..pagi2 nak start ok jer….tapi bila dah jalan…engin dah panas….berhenti…nak start balik payah…kenapa yer? Mohon pertolongan tuan. Terima kasih.

    54. Kakashi says:

      Salam..tuan saya ada masalah pd toyota ae101 asal kaburetor tukar injection…tukar dh lama cuma baru2 ni ecu bakar…tp dh tukar ecu pun x idup…api ada injector x jln…kenapa ye….ecu baru test kt keta lain idup….ada msalah pd wiring ke

    55. Zack says:

      Assalamualaikum..sy nk tanya nie.sy pkai wira 1.5 injec..knpe ye kereta sy x bleh nk start cek beteri ok viper lampu semua hidup on kunci bunyi starter je

    56. Kamarul says:

      Salam. Nak tanya. Kereta saya selalu tersentak sentak dan gambar enjin menyala pada setiap sentakan. Saya kena tekan minyak dan ram beberapa kali baru ok dan tak tersentak lagi. Saya dah buat servis, tukar coil dan servis aircond tapi masih berlaku lagi. Bila cucuk check komputer, tiada masalah. Sehinggakan mekanik yang selalu saya servis pun pening. Mohon bantuan ye. Saya guna avanza manual.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *