• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

LETS HELP OUR FRIEND : MASALAH KERETA PROTON WIRA – CAR PROBLEM

proton wira problem

(all picture not related to this topic)

Ok guys, i know there are a lot of expertise out there who have experienced many problems regarding cars. Why don’t you give your opinion and good advice on our friend’s car which is a Proton Wira 1.6 auto. Lets share some good info for En Hasbul for him to settle down his problems. Below are the details about his car problems:

Hasbul wrote:
Selesaikan masalah kereta
saya ada kereta wira 1.6 auto engin baru tukar sekarang ni ada masalah bau asap
masuk dalam kereta setiap 5 minit . saya dah buat macam2:
1) engin leaking saya dah selesaikan dengan ketatkan sekeru engin.
2) Ekzos saya dah tukar  baru dari depan ke belakang
3) setiap lubang dan getah pada body kereta dah taruk silikon
3) masalahnya tak tahan bau macam asap dan bau coben kereta
4) adakah masalah ini datang dari engin atau dari ingition leaking?
5) tolong bagi padangan dan cara  selesaikan.
6) saya dah buntu dah jumpa forman pun pening kepala di buatnya

lets help our friend masalah kereta proton wira car problem

SO, the main problem is the smoke smell going in his car for every 5 minutes after he has changed new engine. He has tighten screw on his engine, changing new exhaust system, Put silicon on each hole on the body.

Maybe this problem is caused by leaking on air conditioning duct. What is your opinion? Lets discuss together here.

proton wira problem engine

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

49 Responses

  1. azameel says:

    wah, pelik masalahnye, biasanya jadi kalo exhaust bocor, cuba cek piping dari engine sampai ke belakang, pastu yg dkat extractor pon cek jgak, kadang2 kalu tuka exhaust tp piping x tuka xleh jgak, kalo ade leaking welding balik pon boleh, pastu check filter untuk air cond,

    1) engin leaking saya dah selesaikan dengan ketatkan sekeru engin. (apa maksud statement ni, skru ape yang diketatkan)?

    tapi cara plg baik kna bwk kt foreman gak, diorang kna tgk n rase sndiri tu baru snang nak troubleshoot, try pg jumpe wsyop lain plak.

    buat dgn cpat sbab carbon monoxide yg dikuarkan gas tu toxic, bahaye kalau dalm jam lame atau parking x off engine.

    satu lg sbenarnye bau minyak ke asap?

  2. alamdamai1 says:

    mungkin kebetulan air-cond blower fan bearing sudah haus dan asap yg dilepaskan dapat di bau setiap kali air-cond expansion valve di buka…

  3. ain says:

    kereta saya wira aeroback..manual…poblemyer
    1. kipas air cond,bila 3-4 bln sy akan ganti..cz jam..takleh berpusing kipas tu..nape yer…tahun lepas 2008, 3 kali dah sy tukar kipas aircond nie..mcm2 workshop dah sy pegi masih poblem yg sama.sy pening arr.tak kan asyik tukar jer…dah la sy beli kipas yg ori pon poblem yg sama.

  4. boy says:

    btol kter alam mgkn blower aircond,,
    ain punye pulak mgkn ade short wiring,,,die kne tgok samada compressor da rsak ker,,sbb kipas akan berpusing mengikut compressor air cond,,,,

  5. faiz says:

    Saya rasa bau tersebut mungkin dari kebocoran pada ruang kabin………..

  6. nasa says:

    cek kat bahagian kabin kat spare tyre tu ada lubang for skru spare tyre n lubang yg dh kena welding..cek dua dua tempat tu if ada leaking..n den settle..slalu jadi kat savvy n proton wira

  7. sham says:

    saya rasa masalahnya asap masuk kat paip aircond colling coil yang sepatutnya kena letak silicon

  8. fiez says:

    kete saye wira 1.5
    klu nk tukar compressor air cond baru,agak2 bape erh kedai salu charge?
    klu de sape2 tau tlg suggest psl bnd nih….

  9. rafie says:

    Saya ada satu masalah baru2 nie skirting tepi kereta saya pecah di bahagian belakang tapi x lah banyak sangat bagaimana caranya untuk saya perbaikinya kalau nak buat sendiri bagaimana pulak .sekian terima kasih

  10. don da great says:

    masalah saya,

    kereta saya model Proton Wira 1.3GLi aeroback. Disebabkan sudah lama tak bergerak, satu hari tu brek sudah ‘jam’. Saya usahakan jugak supaya brek tu release dengan sendirinya tapi tak berhasil. Panggil mekanik, bukak tayar dan selesai masalah. Selepas tu masalah lain pulak yg timbul. Bila saya memandu kereta, seolah-olah bawak kereta yang tayarnya pancit….menyakitkan telinga bila mendengar bunyi seolah-olah tayar tu spot rim nya bengkang bengkok. Apakah masalahnya kali ni… tayar nya kah atau ?

  11. yuzz says:

    keta wira 1.5 auto saya beli second la….. bila drive more than 110 keta jadi terhoyong hayang di bahagian belakang…. absorber belah kanan tu bocor skit tapi takkan sebab absorber kot .. atau masalah lower arm … ada sesapa penah jadi macam ni info la kat saya nak buat mcmana… lg 1 bila pecut 120 padel minyak jadi stuck , kelam kabut saya di buatnya ,..nak kna pam byak kali lak… tlong la saya ekkk

  12. yuzz says:

    keta wira 1.5 auto saya beli second la….. bila drive more than 110 keta jadi terhoyong hayang di bahagian belakang…. absorber belah kanan tu bocor skit tapi takkan sebab absorber kot .. atau masalah lower arm … ada sesapa penah jadi macam ni info la kat saya nak buat mcmana… lg 1 bila pecut 120 padel minyak jadi stuck , kelam kabut saya di buatnya ,..nak kna pam byak kali lak… tlong la saya ekkk…yang tahu leh email saya kat [email protected]

  13. loyai says:

    ada masalah tentang kereta wira 1.6 auto bila berhenti enjin mati sendiri tp bila start balik idup cam biasa

  14. WEM3733 says:

    saya rasa suma keta proton bermasalah..body throtle,roof berjerawat,power window problem,gear box,..saya punya satria 1.6 (M) mempunyai masalah gear,bila masuk gear 3 dia tersekat,apa masalah keta yang saya hadapi?

  15. Joko says:

    Waduh! Waduh.. apa pasal jadi begitu ya…

    WEM3733, aku fikir ko punya clutch plet dah scratch atau spring pada clutch plet dah ada yg patah dan masuk antara clutch dan housing plet. Yang ini kira nasib, kengkadang dia boleh elok sendiri kalau yg scratch tu jadi licin balik, tapi kalau berterusan, kena lah ganti clutch plet tu.

    loyai , ko pergi buat tuning balik kat eon service atau mana2 sc yg ada alat komputer tuning. Mungkin ko ada tukar bateri baru2 ni, dan tuning nyer dah lari.

    yuzz ko punya problem ni, ada macam2 kemungkinan , mungkin rim dah bengkok sebelah dalam dan lagi bahaya aku takut kalau lower arm atau mana2 bahagian kat absober atau pemegang tayar tu dah crack atau patah.
    Cuba masa berhenti jek tayar belakang dan pusingkan roda lihat belah dalam dan luar kalau ada gerakkan bengkang bengkok atau untuk spring tekan bonet belakang (jek turun) dan dengar ada bunyi berdenting tak macam spring atau besi melenting.Kalau ada pegilah bengkel.

    asap masuk enjin ni, kena guna teknik cahaya. bawa keta kat tempat bertutup dan gelap kemudian gunakan lampu yg terang dari luar, sorang duduk kat dalam, lihat kat dalam belah bawah dashboard, dimana kalau ada lubang, pasti cahaya boleh masuk. Tapi tak kan teruk sangat enjin tu berasap, macam mesin padi pulak. Mesti ada gasket yg pecah masa pasang ekzos atau tak kemas.

  16. ery says:

    aku pki wira 1.5 manual.masalah adalah lampu meter asyik blow je. dah bnyk kali tukar.then lampu sebelah kiri problem jer.sapa2 bleh tlg

  17. mEe says:

    aku nak tanyer pendapat korang nih…aku tukar compressor air-cond keta wira 1.5 A aku lebih kurang 1 tahun yang lepas…tapi baru² nih compressor aku tuh buat hal…kejap dia on, kejap dia off…time dia on, sejuk la…time dia off, harap angin blower jek…panas bangat dong!!!apa pendapat korang…?

  18. mat says:

    meeee… kalo gitu… bukan rosak kompressor awalnya tuh… acu ko tgk suis kt dashboard… keta aku kena gitu gak… utk aircon ko try la tukar termoter sensor dulu… then ko tukar la suis tu plak.. suis tu mahal… aku kena rm 80 utk suis kt dashbod tu je…

  19. mohd ridzuan says:

    a,kum saya perlukan bntuan oleh pkar2 kete sekalian,saya ada kete wira 1.5,masalahnye kete saya susah nk masuk gear 1 dan 2..harap tolong jelaskn

  20. lcfai says:

    apabila kereta pusing kanan ada bunyi macam drivesuft tapi bukan drivesuft bunyi ,sy dengar bunyi itu dari engin.

  21. Eder says:

    m.ridzuan…pd pndpt ak mnkn klac km dh nk abis…mybe gear liver…or yg slalu t’jadi dia punye syncronous rosak…n lg satu minyak gear de ke

  22. Joko says:

    Icfai,
    Driveshaft memang panjang dari roda sampai ke gearbox kat enjin tu, memang drvsh sebelah kiri ko dah habis lah tu…

  23. brune73 says:

    Salamz et. all,

    sape tau, keta aku 2nd hand -wira 1.5 auto tahun 2000 x leh start. dia punya “check engine” x mo padam…bateri semua ok..
    ada pomen kata mgkin komputer / sensor dia kong?! (brape plak harganya??)
    sape tau? plz Help!!! tqvm

  24. jafar says:

    Saya pakai kereta proton wira auto 1.5 model tahun 1994. Masalah yang saya hadapi ialah bila swtch ON je, semua lampu menyala termasuk lampu brek ke tiga. kadang-kadang bateri jadi weak. Adakah ini disebabkan alternator rosak atau bateri rosak?

    Minta khidmat nasihat. Terima kasih

  25. Eder says:

    check wirering….
    de r yg x kene…..

  26. mEe says:

    brune73 : lampu check engine tuh tak mo padam sebab sensor pada injection ko tuh dah rosak…keta wira 1.5 auto (2000) aku sampai sekarang lampu check engine tak mo padam…tapi boleh jek start… dulu penah la keta aku tuh tak leh start, tapi sbb bateri kong + carbon alternator abis…kos nak tukar sensor injection tuh = RM 700++…aku tak tukar pon…

  27. juhan says:

    ok gak ruangan ni, nak tau apa masalah kereta buatan malaysia ni,

  28. juhan says:

    saya pakai wira auto 1.5. altenator asyik bakar aje bila jln jauh, bateri dah tukar yg kering sekali dgn altenator , pun bakar gak, kereta saya beli second tahun 97 punya. ada sesapa blh bagi jaln penyelesaian. lain bengkel ckp tukar n tukar aje. mana blh tahan

  29. juhan says:

    mungkin wiring ada problem. kalau nak tahu altenator rosak ke tidak start enjin n cabut pendakap kepala bateri yang berwarna hitam. kalau enjin mati, sah altenator rosak

  30. Joko says:

    Jafar,
    Itulah risiko berkos yg perlu ditangung bila beli kereta secondhand ni, selalunya kena labur gak dalam beberapa ratus untuk membaik pulih kepada keadaan yg memuaskan, walau pun bukan 100%. KIra nasiblah, kalau pemilik sebelum tu jenis rajin jaga maintenance dan service on time, kuranglah masalah, kalau jenis main lenjan ajer memang berderetlah kerosakannya, tak kira apa kereta pun, samada nasional atau imported. Kalau imported lagi lah mahal barang alat gantinya.. Itu pasal kalau boleh terus beli baru ajer, lagi pun interest rendah dan tempoh bayaran lebih panjang oleh itu bayaran bulanan tak lah tinggi sangat dibanding dengan yg second hand punya.

    Macam2 kemungkinanlah untuk masalah kereta ko tu, mungkin alternator atau mungkin cable wiring dah pecah, hati2 lah kalau nak baiki sendiri, sebab takut ada mana2 wire pecah atau terdedah boleh menyebabkan kebakaran. Kalau ada modal, bawalah bengkel yg ada pakar wiremen. suruh depa check semua cable dan kenal pasti mana2 wire cable yg rosak dan perlu di ganti. Perlu banyak sabor melayan masalah kereta camni..

    Semoga berjaya.

  31. 4g91 now 4g93t says:

    lampu check enjin menyala tu slalunye 1 sensor kat ekzos rosak hang pi try ganti kos dlm 40-80 kot , bau masuk dlm ruang kabin ?time pandu kenderaan cuba tutup tingkap off aircond tgk ada angin tak dari corong aircond ? skiranya ade ! penutup angin dari luar ke dalam kabin x berfungsi rosak/jem .keta terhuyng hayg time laju ? absorber rosak ,spring da lembut,arm bush rosak (getah2 arm) .slmt mencuba

  32. nora says:

    sy pakai wira auto aeroback 1.5 -2002-bila drive kat hway bunyi angin tak tau datang dari mana,bila pusing kanan ada buyi macam seret kat tayar belah kiridepan,tukar gear jerk,bila kuar dari keta tayar belakang berbunyi macam erkkk tak taulah apa ,spring kot.

  33. Man1431 says:

    Saya telah memasang sistem NGV didalam Wira 1.5GL baru-baru ini.

    Masalahnya apabila menggunakan NGV, timing kete turun sampai 100rpm, terutamanya bila nak berenti kat lampu merah. Bila menggunakan petrol, perkara sama tetap berlaku cuma tidaklah rpm turun sampai 100rpm sebaliknya 250rpm dan enjin masih hidup tak mati.’

    Ada pakar-pakar yang dapat bantu saya dalam hal ini…TOLONG LAH….

  34. gen2 lama says:

    tuning tak ok lagi kot….keta saya mula2 pasang 2 tahaun dulu pun awal2 timing tak tetap…..tapi lepas 2 3 kali p tunning balik baru ok…

    tak pun throttle body kotor ke…..p hantar balik kat mana pasang ngv tu suruh dia adjust betul2….

    anyway welcome to the club & enjoy the saving……errr…1431 tu no kete ke?..lebih kurang saya je…1341….

  35. Man1431 says:

    Memang dah pegi tuning byk kali tp masih lagi cam tu gak…

    U ada tukar dia punya kabel plak tak? Plaknya? guna gas punya atau biasa punya.

    Actually nak pegi balik kat seri kembangan tu dirasakan begitu jauh..

    Sebenarnya 1431 tu nombor teksi HWD 143.

    U buat tuning kat ner yea?

  36. 4G93T BatuPahat says:

    aku da masalah ni,tentang kete wira aku…..
    baru2 ni fender depan belah kanan macam makin rapat dengan hujung pintu,,
    adakah di sebab kan engine 4G93T aku berat??? @ engine turbo ni bila main pickup body wira x tahan??
    nak wat macam mana???

  37. cupin BatuPahat says:

    aku dh tukar enjin yrv 1.3 na,masalah aku nie tentang top speed kete aku rase x laju?sistem ekzos dh bikin full set.so ape masalah kete aku nie?

  38. YRV TUBO- kL says:

    Halo cupin…
    aku tau masalah kete ko tu, sbb dlu kete aku pun macam tu jgk.
    masalah kete ko sebab kete ko n/a,
    nak laju mana lau n/a tu??
    masuk lah turbo…
    turbo is better…

  39. cupin BatuPahat says:

    tau bro..tpi aku selalu panjat higway aku jenis lasak org nyer.kete aku 2 kenari ringan body.ade cara x sistem ekzos bole kase laju?

  40. Joko says:

    Cupin,
    Ada banyak sebab keta tak leh pegi top speed, mungkin clutch plate dah nak haus, atau top housing dah berkeladak (perlu servis valve), atau mungkin perlu buat tuning pada ECU , guna komputer punya. Atau mungkin rim tayar terlalu besar dan lebih berat dari yg asal, semua itu boleh menjejaskan pencapaian top speed. Takat ekjos besor, itu cuma lebih meningkatkan excelerate atau daya pecutan ajer.

  41. gen2 lama says:

    sorry man

    baru baca …

    tunning dulu buat kat puchong (dekat dengan petronas nak ke tol)…tapi la ni tokey dia dah takde…so p tunning kat shah alam batu 3..
    so far cable plug semua asal, plug pun asal..

  42. AIN says:

    NAK TANYE SKIT

  43. Runner JB says:

    —-buysell/trade not allowed—-

  44. Man1431 says:

    ko nak tanya pe Ain?…tny je la…

  45. Man1431 says:

    Gen2…

    Lepas ko psg NGV dulu sebelum ko pi tuning 2/3 kali tu…ko ade pi blk kat tpt ko psg NGV tu tak? Die ade adjust ape2 tak? Aku bkn ape … kalu pi blk kat tpt psg NGV tu, bule, bukan tak bule…tp bio la berbaloi…kalu ok sebelum buat tuning blk..kira ok la tu..drpd pegi dan serupa tu ler gak…

    Anyway Gen2…thx alot for the info…

  46. yus says:

    Assalamualaikum.. Ingin bertanya,kereta saya wira aeroback 1.6 auto..masalah yg saya hadapi ialah,apabila enjin kereta telah running lebih daripada 2 ke 3 jam,temperature akan naik melebihi paras di tengah…apa yg saya dh buat,sya dh tukar hose radiator semua sekali,cuci radiator,tukar water pump,tukar kipas…tapi,masih lagi dibelenggu masalah serupa…kalau sya tida buka aircond,ok…tapi,bila buka aircond,kembali masalah itu..dipermulakan running temperature tidak naik…tapi,setelah enjin sudah running lebih 2 ke jam,ia akan naik skit2…mohon pencerahan daripada yg arif..terima kasih

  47. din says:

    assalamualaikum..nak tanye,klac sy ni ada masalah,tak taul laa pam klac atau cable klac ada masalah sbb mnyak brek ada,cuma klac rasa cm longgar je..tk bleh masuk gear..apa sbb ye..?

  48. haniff zakaria says:

    Sy ada masalah dengan kereta sy proton wira aeroback 1.3,lampu injection pd meter sentiasa menyala ketika enjin hidup…mcmana yek?brpe kos repay n klu dengan cara D.I.Y mcmana caranya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>