• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

KIA SPECTRA5 – TECHNICAL SPECIFICATIONS & INFORMATIONS

 KIA SPECTRA5

KIA SPECTRA5 – TECHNICAL SPECIFICATIONS & INFORMATIONS

The Spectra5 is a 5-door hatchback which is priced at RM73,000.The Spectra5 has a choice of four body colours – Ebony black, Sports Blue, Sand Beige and Clear Silver.

According to Kia, this hatchback 5 offers class-leading front headroom (1017 mm) and shoulder room (1400 mm) as well as very good rear legroom (898 mm) and shoulder room (1370 mm).

kia spectra5 interior

The dashboard is divided horizontally, with the upper surfaces in a dark colour to reduce reflections and glare. This is continued around the upper surfaces of the door, visually unifying the passenger compartment. The central fascia is finished in a high-grade plastic to match the colour tone of the interior.

The Spectra5 come with a five-year or 125,000km warranty and also a two-year or 50,000km free service package.

KIA SPECTRA5 – GENERAL SPECIFICATIONS

 

 

kia spectra5 5

KIA SPECTRA5 – 1.6 L DOHC CVVT ENGINE

PERFORMANCE AND HANDLING

  • 1.6 L DOHC CVVT Engine provides a potent mix between performance and fuel efficiency.
  • Sports Mode Automatic Transmission gives you the option to switch to manual mode for maximum control and driving pleasure.
  • 16″ Alloy  Wheels with Front McPherson Strut and Rear Dual-Link Suspension System for better handling.

SAFETY

  • Driver and Passenger Airbags.
  • Impact Sensing Door Unlocking System
  • Front and Rear Disc Brakes with ABS, EBD and Brake Assist System.

COMFORT AND STYLE

  • Spacious ergonomic cabin, where good looks, and comfort go hand in hand.
  • 538 litres of luggage space, 1494 litres with rear seats down
  • CD/MP3/USB 6-Speaker Audio System

CONVENIENCE

  • Trip Computer
  • Shopping Bag Hook
  • Front & Rear Cup Holders
  • Side Mirror Indicators
  • Reverse Sensors

 

KIA SPECTRA5 – ELECTRICAL

 

kia spectra5 3

KIA SPECTRA5

 

 

 

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

iz

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

24 Responses

  1. haro says:

    i owned this since april 09.
    no problem so far
    sport mode/shiftronic is good for hill climbing n overtaking.
    however, d car is heavy n start-stop pick up is slow (auto)

    i think d blue spectra5 bodykit posted above is not available in msia..
    novus spec does not has rear diffuser/lip

  2. msy says:

    ok..saya dah pakai spectra5 setahun …type novus…yg lebih hanya auto lamp dan water sensor.
    enjin ok 120hp..gear blh tukar spor mode..

    1 bulan puasa ..masuk bengkel ..dia punya ecu problem..enjin tak blh start.tunggu lah brg tu dr korea…gila dekat raya baru dpt.
    lepas tu..water sensor plak tak auto….sampai la ni..

    mungkin nak tukaq keta lain…amik estima secon hand…

  3. spectra5merah says:

    ok no problem. ecu tak pernah ada problem. haro, blue bosy kit now available in malaysia.

  4. rosili says:

    selama saya gunakan spectra5 tipe novus dari desember2007, tiada masalah teknikal, perjalanan masih sempurna, satu malaysia sudah raund.
    memang ramai orang kurang percaya keupayaan kereta KIA. sekiranya kita tahu sedikit sebanyak tentang kereta, rasanya semua jenis kereta pun bagus.

  5. msy says:

    sy baru tukaq tayar baru..amik jenis falken.tayar asal bengkak 2 biji.kata tauke tayar jenis kruizer lembut sikit..lepas rim asal plak kata tak tahan..kena layor 3 biji rim bagi betul balik.mcm sahabat lain..ada masalah tak.
    pasai water sensor smpi hari ni blm elok ..pakai manual..tunggu naza hq..tak tau lah apa depa buat report sy tu.
    so far..sy dah tekan smpi 160-180..ok.tak bergegar.

  6. najib says:

    saya baru beli spectra5 pada 28hb julai (semalam) so far belum dapat lagi. insyallah bila dah dapat saya akan tulis review saya sebagai owner spectra5. harap-harap tiada masalah yang timbul. saya ambil warna silver typr standard je

  7. kdi says:

    Najib,
    ok bagus juga tu. sebab banyak orang yg nak tahu juga mengenai spectra 5 ni dari pandangan owner.. harap najib dapat kongsi bersama di sini nanti yer.. =)

  8. msy says:

    sy punya Water sensor w/pun dah ganti baru, tak blh auto jgak..sy pun pelik teknician naza…apa depa buat.
    satu lagi kereta saya ni bila lalui jln tidak rata..bunyi mcm tikus…sahabat mcm mana..apa pandangan

  9. najib says:

    salam kawan-kawan.
    setakat hari ini saya telah mengunakan S5 selama sebulan. perjalanan sejauh 3568 KM telah ditempuh dengan 6 kali isi minyak, purata FC 12-13.8 KM seliter. enjin telah dihiduokan selama 58 jam. dan setakat ini tiada apa-apa masalah yang berlaku atau apa bunyi yang kedeganran. saya rasa amat berbaloi melabur wang sebanyak RM55000 untuk memiliki S5 dengan segala ciri-ciri keselamatan berbanding dengan kereta yang sekelas dengannya seperti waja 1.6, satria 1.6, malah saya rasa lebih baik dari vios. jangan marahkan saya ini hanya pandangan peribadi.

  10. najib says:

    untuk komen yang lebih detail ialah
    1. ruang kabin yang lebih luas dan selesa berbanding dengan waja
    2. sound sistem yang lebih memuaskan berbanding dengan wira, waja dan satria sedangkan harganya adalah sekitar RM50k
    3. saspension yang bagus ketika mengambil selekoh di ijok
    4. gear sonik yang amat berguna ketika mendaki bukit di bukit putus, kuala pilah
    5. pengunaan minyak yang amat baik sekitar 11-12 KM town drive dan 13-14.6 KM bila balik kampung
    6. pecutan yang laju dan stabil pada kelajuan 160km sejam di lebuhraya seremban
    7. enjin yang boleh dikatakan senyap, tapi livina saya lebih senyap lagi
    8. ruangan meletak botol yang mencukupi dan plastik material berkualiti tinggi berbanding dengan kenderaan yang sama harga dengannya sekitar 50K.
    kesimpulannya saya langsung tidak menyesal meiliki S5 walaupun semua orang menandang serong padsa kereta buatan Korea. lagi pun sebelum saya membeli S5 saya telah membaca semua komentar dari profrsional hinggalah owner yang ikhlas mengenai kereta ini. dan saya amaty berpuas hati bila membayar wang sebanyak RM55000 kepada NAZA demi mendapatkan sebuah kereta yang selesa.

    ada beberapa perkara yang tak baik, ialah
    1. lampu belakang yang terlalu besar dan amat hodoh
    2. amat-amat sukar untuk mendapatkan aksesori yang sepadan
    3. terasa seorang diri di atas jalan raya kerana amat jarang orang memakainya, namun saya bangga menjadi empunya S5
    4. berat kereta amat terasa terutama ketika memulakan pergerakan di trafic light
    5. saya kurang suka dengan radio panel yang sikit kurang menarik, namun bila dah lama tengok akhirnya ok gak
    6. agaknya spare part sukar untuk mendapatinya, oleh itu saya kena berhati-hati menjaga dan memakainya hingga hancur kerana tiada orang nak beli bila jual balik nanti. sabar je lah namun kerana S5 aku rela

  11. msy says:

    satu pandangan yg menarik. saya rasa s5 ok..no problem yg besar..kwn saya pun puji suspension sedap n smooth.
    kabin yg luas n selesa.

    Cuma berat sikit apabila kat trafic light nak meluncur.

    problem sy 1 dlm 1000 kot. kat on the road sy tgk ramai dah pakai…..tapi ramai pakai ex je…sy novus..hebat sy..jgn eksyen.
    masa sy beli RM77 ribu..la ni dah murah. tak pa lah rezeki masing2.

  12. najib says:

    salam,
    saya tengah duk cari pedal brek lock, dah banyak kedai eksori saya jelajah tak jumpa jugak, boleh sape-sape tolong beritahu saya mengenai benda tu (pedal brek lock) untuk S5 saya. terima kasih berbanyak

  13. rashid357 says:

    Salam,

    Saya baru miliki spectra5 genap 3 bulan. setakat ni auto tensioner utk aircond belt ada masalah, mengeluarkan bunyi yg tidak menyenangkan wlpun tidak kuat, ketika low gear 1,000-2,000rpm. tapi kalau lebih dari tu, bunyi tersebut ‘hilang’. Baru tadi tukar auto tensioner trsebut di KIA service. Baru je tambah body kits+visors dari KIA Accs…emm..abih la RM2k..nak bagi nmpak sporty..hehe . Memang body dia berat, tp rasa lebih confident dan safety bila drve. Pasal tu bila saya perah engin sampai 180km/j di highway tak rasa apa. cuma 1 tayar depan yg bengkak (masalah balancing) tu menganggu bila kelajuan > 140km/j…kalau kete lain sebesar spectra5 tntu dah rasa melayang. tahniah dgn kejuruteraan suspension dan road handling yg baik oleh KIA..lebih2 lagi semua dgn disc brake ABS..

    Saya baru je tambah voltage stabiliser bagi menjamin distribution elektrik yg optimum ke dalam ‘sistem engine’ spectra5 trsebut dan akan beri komen lanjut mengenainya kemudian hari selepas saya bawa long distance balik cuti raya..Insya’allah.

    Dari segi penggunaan petrol, spectra5 saya menelan 1 liter utk perjalanan sekitar 7-8km bagi perjalanan singkat/dlm bandar..manakala sekitar 12km/liter bagi perjalanan long distance/highway…rakan2 ada cara nak bagi jimat petrol tp performance lebih baik??

    Komen2 yg telah diberikan oleh sdra Najib saya setuju..cuma x cuba lagi membawa spectar5 ni menjelajah lebuhraya timur-barat..mgkin sport mode spectra5 ni boleh membantu saya menawan banjaran titiwangsa yg jalannya berliku2 dgn mudah. :{)

    Worth buying car dgn kos RM55k..wlaupun x sehebat kereta2 Jepun yang dah well established..

  14. khairull says:

    saya nak cuci enjin spectra5 ni..ada sesapa leh tolong kasi tau x ?mana2 kedai yang boleh cuci enjin kereta jenis ni..bukan apa setahu saya Kia ni memang x bleh dicuci enjinnya..kalau ader tolong kasi tau k

  15. rashid357 says:

    Salam sdra Khairull,
    Berdasarkan pengalamanan saya mnghantar kereta Naza Ria dan Kia Spectra5 utk diservis di authorised KIA SC, mereka menggunakan bahan cucian khas bagi mencuci engin dan perkakasan disekitar engin. tidak seperti cucian di car wash yang menggunakan sabun dan air yg boleh memudaratkan engin dsbnya. Hasilnya engin dan kawasan sekitar tampak bersih dan seperti ada lapisan digilap dgn ‘minyak’ dan kelihatan macam ‘baru’. Sila berhubung dgn authorised KIA SC yg berhampiran. Sekadar pandangan 2 sen dari saya. TQ. :{)

  16. shamsul says:

    Salam…
    Saya dapat spectra5 4 hari sblm raya dan telah travel sejauh 1645km dari Kedah-N.9-Johor-Kedah selama 5 hari cuti raya.Walaupun ini first time saya driving keta auto setelah 15 thn pandu keta manual tp ia amat memudahkan.Pada saya gear manualnya memang amat sesuai pabila memanjat bukit cam bkt putus k.pilah.Komen saya:
    Bagusnya:
    1. Pemanduan yg sggh rilek sampai tak sedar dah memecut laju kat h’way
    2. Takde dengar bunyi yg kuat dari luar
    3. Penggunaan minyak yg menjimatkan berbanding wira saya

    Kurangnya:
    1. Susah nak jumpa spektra5 ni sepanjang h’way dari utara ke selatan.Hanya keta saya atas jalan.
    2. Cermin sisi yang kecil (blind spot).beberapa kali tak nampak keta hampir dari belakang
    3. Lembab sikit masa di trafik light

    Tetapi keseluruhannya saya amat berpuashati memiliki keta ini.Sekarang saya dah traveling sejauh 3380km (baru sekali servis) dari kedah-penang-KL atas urusan kerja.

  17. azmi says:

    saya dah guna spectra 5 dah masuk servis kali kedua..11000 odometer…setakat ni takde masalah lagi..semua jalan mencabar telah diharungi…lebuhraya karak..lebuhraya timur barat..segamat-mersing…plus apatah lagi..panjat bukit guna shiftronic..superb..memang memuaskan hati..berkenaan FC, masa guna ron 97 dulu leh cecah 6-7 liter/100 km untuk hway..9-12l/100 untuk city driving…tengok keadaan..pakai ron 95 pun lebih kurang jer..cuma pada saya minyak BHP lagi menjimatkan..so sekarang saya memang guna ron95 BHP..
    BETUL CAKAP KAWAN KAWAN KAT ATAS..kete ni memang berat..tapi pada saya bila naik kete ni rasa lebih selamat terutamanya bila bawak 160km/j keatas..secara jujurnya dengan harga yang dibeli..cukuplah berbaloi..setakat ini belum ada masalah..tak tahulah esok esok macamana..harap semuanya ok la…

  18. azmi says:

    Kurangnya:
    1. Susah nak jumpa spektra5 ni sepanjang h’way dari utara ke selatan.Hanya keta saya atas jalan.
    2. Cermin sisi yang kecil (blind spot).beberapa kali tak nampak keta hampir dari belakang
    3. Lembab sikit masa di trafik light

    saja nak komen kawan kita punya pendapat kat atas nu..
    1.memang benar..susahnya nak jumpa kawan2 lain kat atas jalan..saya balik raya dari kl-terengganu hanya jumpa sebijik..tapi ok jugak..nampakla rare sikit..
    2.cermin sisi memang kecil..apa saya buat tambah cermin bulat kecil kat hujung cermin tu..pastu gunakan sepenuhnya cermin pandang belakang..adjust semaksimum yang boleh untuk kita melihat kenderaan dari belakang..
    3.guna shiftronic…

  19. azmi says:

    tambah sikit tentang FC…kete ni kalau jalan lurus memang menjimatkan…pernah dari kl ke penang..dalam 360 km campur jalan2 lain baru setengah tangki..maksudnya kalo teruskan boleh cecah 600 km lebih per tangki…memang jimatla…

  20. rashid357 says:

    Salam..
    berkaitan FC ni utk S5 atau lain2 kete pun tertakluk pada jenis dan keadaan jln raya serta cara pemanduan kita..kalau drve mcm nk race je, memang akan menelan petrol dgn kadar yg bnyak..hehehe
    Berdasarkan pengalaman saya memandu S5 melalui PLUS dari Penang ke RnR Seremban sejauh 418 km..saya isi full tank di penang dan kemudian full tank semula di rnr Seremban sebnyak 26 liter je..ini bermakna purata 16km/litre…dgn kelajuan 120-140km/j..
    Ini lebih jimat dari wira 1.5 saya yg biasa nya sekitar 13km/litre utk perjalanan melalui PLUS.
    Seeloknya pastikan kete dipasang voltage stabiliser (VS) bagi memastikan current supply yg stabil utk kenderaan. mungkin ada gadjet lain yg sesuai bagi penjimatan petrol serta menambah performance kete…i.e spark plug cable yg brprestasi tinggi..etc..

  21. shamsul says:

    Salam semua…………..
    Bro rashid357…………..
    saya dok kedah tp keja kat penang……bleh gak cadangan tu,cuba tanya ngan KDI mana tau depa ada baiknya proposal…
    lagipon ese baru yo join………

  22. azmi says:

    sazlus..bukan setakat macam impreza..ado orang datang kat saya kata waaa..macam bmw laa..accessories spectra 5 setakat ni naza jer jual..tak taula kot ada tempat lagi..dapat buat macam novus edition pun dah mantop..fulus tak cukup lagi ni..heheheheh…

    pasal nak buat club tu..elok kita buat laman web dahulu..kumpul ahli dulu..pastu baru buat meeting..

  23. azmi says:

    kawan kawan dekat motor trader pun ramai…

  24. Shah says:

    saya mahu convert enjin kia spectra 1.6LS dengan enjin Nissan yang mana sesuai ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>