ISUZU D-MAX gets 49.7 KM/L FUEL CONSUMPTION!

isuzu d max

ISUZU D-MAX gets 49.7 KM/L FUEL CONSUMPTION!

3 July 2008 Dura-Miles Challenge Kuching where 32 Isuzu D-Max owners pitted their vehicles and their driving skills against each other to determine who could make their D-Max sip the least amount of diesel along a 120km route.

isuzu d max challenge

Surprisingly, the ISUZU D-MAX 3.0 Litre  achieved 49.71km per litre of fuel consumption! And the 2.5 Litre D-MAX achieved 44.89km/litre

On average, the competitors returned with a consumption of just 39.7km per litre having used 3.03 litres, a remarkable feat considering that most drivers had never competed in a contest of this nature before. This means the average cost of an ISUZU D-MAX is just 6.8 cents Ringgit Malaysia RM0.068 per kilometer! (RM2.7/L fuel price) Equal fuel consumption of a motorcycle.

isuzu d max malaysia

This shows that ISUZU D-MAX is worth for your money because you can save more on fuel with a powerfull 2.5L and 3.0L engine with huge space vehicle.

The all-new Isuzu D-Max features a host of improvements. Isuzu D-Max interior has a sophisticated appearance with new seat fabric, improved seat contours and a redesigned dashboard.

d max

The all-new Isuzu D-Max line-up will include the legendary 2.5L 4×2 Manual, a 3.0L 4×4 Manual and 3.0L 4×4 Auto.

Isuzu D-Max Price

The price starts at RM69,119.10 on-the-road without insurance for the 2.5 version (Pen Mal)(RM70,994.10 in Sabah) (RM70,791.30 in Sarawak)

While price for the metallic Isuzu D-Max 3.0L i-TEQ Super Commonrail automatic version retails for RM94,078.10 on-the-road without insurance (Pen Mal) (RM94,780.70 in Sabah) (RM95,011.10 in Sarawak).
 d max interior

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

110 Responses

  1. naset says:

    betul ke nie?
    macam tak logik jer… satu liter bleh pg sampai 49.7 km…
    setakat yang saye tahu kebanyakan kereta boleh pegi antara 10 hingga 24 km setiap liter…..
    yang nie sampai dua kali ganda…. betul ker?

  2. admin says:

    ya.. macam x percaya kan? tapi memang betul dan dah disahkan rekod oleh AAM. Boleh rujuk laman rasmi isuzu malaysia di bahagian news. Isuzu D-max boleh pergi lebih jauh sebab penggunaan teknologi enjin diesel yang lain unik dan terbaru sesuai untuk pickup truck. Kebanyakan enjin diesel terutamanya pickup truck sekarang mempunyai penggunaan minyak yang begitu menjimatkan. Seperti mitsubishi triton lite dan isuzu d-max

  3. pickupguy says:

    untuk versi 3.0 boleh sampai 49.71KM seliter. tu pakai gear manual ke auto? auto lagi sikit ke?

  4. Guys planning to buy this or mitsubishi how ar? which one to buy?

  5. saya nak minta penjelasan mengenai isuzu d-max dengan lebih terperinci..minta pihak tuan hantarkan ke email saya ..sekian terima kasih

  6. kdi says:

    my point of view, i think the isuzu d max is better compare to mitsubishi triton

  7. firdaus ismail says:

    agak menarik dengan penjimatannya. saya nak tahu cost maintenancenya sekali seperti minyak hitam,
    tayar, juga roadtax. bleh hantarkan?

  8. Josliw Matjumping says:

    Saya plan nak beli kereta 4WD yang mampu milik dengan pendapatan saya +-RM3,500.00 per month. Saya masih belum buat keputusan sama ada nak beli Toyota hilux atau isuzu dmax.. mb somebody can advice me in terms of best value for money with great performances. those dealer and experience owner can email that info at [email protected]… im planning to buy next month.. thanks

  9. j’adore l’isuzu D-MAX

  10. Joseph says:

    After hard time select pick up, my conclusion, I bought Isuzu Dmax. Besides Dmax, honestly I say, fuel consumption are a bit higher than Dmax. On the top picture, I finished 38.8km/litre with not even take a single things out from my car. Many would buy Toyota Hilux as conclusion, but think twice. Hilux are can be say the top most unstable pick up. The rear suspension are to high. Once taking corner fast, u can feel the weight distribution is not stable. Other still can go much faster than Toyota Hilux. And even one of my friend has already end up 90′ degree on the road. It is very comfortable but same goes to Isuzu Dmax too with nearly can’t hear sound from outside. The most brilliant engine of course goes to Isuzu Dmax 3.0di iTeq. Once u start it, I never hit second ‘kick’. Just twice than can start already. For Hilux, some times u need few ‘kick’ then engine will start. For mitsubishi Triton, I can show u the back seats. The seats are to high makes me like kneel and numb for long distance. Once u get out from it, my leg weak. But for performance, Triton 3.2 can be said the best. But of course we are not use for racing, and the most important is comfort and stability of the car. So from my point of view, Dmax are the most brilliant.

  11. ASRAF says:

    alllooo
    can anybody tell me which one is more preferable 4 by 4 to use in the agriculture field.
    use to carry fertilizer and so on…
    please help me…

  12. M.Zulfikar says:

    Menarik!!! Untuk 3.0L eng, saya nak tahu cost penyelenggaraan, Monthly payment dan down payment(7 dan 9 tahun), ciri2 engine.Lastly perbezaan antara DMax, Toyota Hilux,Triton. Boleh hantarkan ke E-mail saya? TQ

  13. M.Zulfikar says:

    Lupa nak tanya…. Apa perbezaan antara enginr type 4cyl SOCH turbo diesel intercooler 12v dengan DOHC 16v 4 cyl turbo intercooler dan 4JJ1-2999cc intercooler turbo DOHC 16v boleh hantarkan ke E-mail saya?.. TQ

  14. lbinus says:

    Nak tahu berapa harga D Max Manual 3.0 L yang baru. sila hantar ke e-mail saya.

  15. Tuni says:

    hi, setakat ni memang Dmax jadi pilihan ramai, ta kira la 3.0 ka, 2.5 ka. bagi saya, bentuk luar /dalam Dmax memang ‘smart’. ada juga saya lihat2 Ranger XL baru tu, memang tiada commonrail tapi ada satu ‘benda’ yang Ford kekalkan, 4WDnya. saya hairan juga kenapa Isuzu ta letak 4WD untuk Dmax 2.5, dan harga Dmax 2.5 dengan Ranger XL sama sahaja. interior? ruang belakang Dmax agak selesa berbanding Ranger, tapi kalau mahu ruang belakang lebih luas, boleh tengok Navara (tapi harga Navara… terus terang, mahal !). cadangan, kalau mahu double-cab dengan harga termampu tapi ta mahu guna 4WD, Dmax pilihan yang sesuai, tapi kalau mau guna 4WD juga, Ranger XL pilihan yang tepat.

  16. ct says:

    Dmax compare ngan Ford ranger…??? mestilah ok ford ranger heheh cz i dah test drive..so alang2 beli baik beli ford ranger…ekh

  17. TWIN says:

    Sebagai seorang yang telah menyertai pertandingan isuzu challenger…….. bagi yang pentingkan penjimatan pilihan utama anda adalah
    ISUZU DMAX…….

  18. meen says:

    hi semua! aku skrg tgh kompius. aku minat kat isuzu dmax 3.o i-teq, tp x tau samada nak beli auto or manual transmission. in terms of penggunaan minyak per KM, apakah perbandingan penggunaan minyak antara dmax auto berbanding manual. kalo beza penggunaan minyak sikit, baik aku angkat auto ajer. So, ada apa2 cadangan atau knowledge yg korank bole share? aku ni newbie utk pickup cars ni, tp smp skrg mmg x dpt cari jawapan yg tepat utk persoalan aku ni smapai ke mimpi aku bawak… please help… tolong…… auto or manual for fuel efficiency? and what is the firrerence in terms of fuel usage when comapring both transission? how many percent difference? thanx dudes!

  19. fikri says:

    saya dah tengok triton lite… salesman tu cakap minyak murah… 15/16km/liter…

    kos maintenance triton lite RM100++ or RM200++

    ruang dalam luas sama macam triton 2.5cc or 3.2cc.. cuma beberapa yang tiada…

    cuma rendah jer…

    aku nak beli nanti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 13 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)