IMPORTED CARS VS NATIONAL CARS (PROTON & PERODUA)

Malaysia is a country which have national car manufacturer which is Proton (Perusahaan Otomobil Nasional) and Perodua (Perusahaan Otomobil Kedua). So here KDI wants to bring a new topic to be discussed, IMPORTED CARS or NATIONAL CARS (Proton & Perodua) ? We eager to know what is your opinion on the topic and why you choose the car.

proton perodua vs imported cars logo 500x478
IMPORTED CARS VS NATIONAL CARS (PROTON & PERODUA)

Most of Malaysian like to buy national cars because of it is affordable compare to imported cars like Nissan, Honda, Toyota and Mitsubishi. This is due to the imported cars have high tax applied to each model. Let say, if all the imported cars in Malaysia did not have any tax under the AFTA, which the price is lower, what is your opinion? Can Proton or Perodua compete with this situation?

 

IMPORTED CARS VS NATIONAL CARS (PROTON & PERODUA)

Here i would like to share some of the history of our national car maker Proton and Perodua:

PROTON HISTORY

Based on technology and parts from Mitsubishi Motors, production of the first model, the Proton Saga began in September 1985 at its first manufacturing plant in Shah Alam, Selangor. Initially the components of the car were entirely manufactured by Mitsubishi but slowly local parts were being used as technologies were transferred and skills were gained. The 100,000th Proton Saga was produced in January 1989.

proton new logo
NATIONAL CARS

Until the end of the 1990s, the car’s logo featured the crest from Malaysia’s coat of arms, featuring a crescent and a fourteen-pointed star. The new Proton logo features a stylized tiger head. In 1993, a model called Proton Wira was introduced based on the Mitsubishi Lancer/Colt. More than 220,000 units were sold between 1996 and 1998. Proton Perdana, based on the Mitsubishi Galant/Eterna, was first produced in 1995, intended for higher end market. The Proton Waja (Proton Impian in UK), which launched early 2001, is the first car model designed internally by Proton.

By 2002 Proton held a market share of over 60% in Malaysia, which was reduced to barely 30% by 2005 and is expected to reduce further in 2008 when AFTA mandates reduce import tariffs to a maximum of 5%. 

proton cars model

LIST OF PROTON CAR MODELS

 
The current Proton logo, in text form.With the acquisition of Lotus technologies in 1996 from ACBN Holdings (a company owned by the owner of Bugatti), Proton has gained an additional source of engineering and automotive expertise. This led to the production of Proton Gen-2 which was code name Wira Replacement Model (WRM) before the launch. The Gen-2 is the first of cars to be manufactured and assembled at the new manufacturing plant in Tanjung Malim, Perak which is part of Proton City development project. The plant was opened in 2004. On 8 June 2005 Proton introduced the second model to be manufactured in Tanjung Malim, the 1,200 cc 5-door supermini, the Proton Savvy. Both the Gen-2 and Savvy, were models that MG Rover was looking to rebadge when the British firm entered into collaboration talks with Proton. However these joint-venture talks were unsuccessful and MG Rover subsequently collapsed.

In 2007, Proton launch its new sedan as replacement version for Wira Sedan but with new name, Persona. The new Proton Saga replacement model (codename Proton BLM) was launched on 18 January 2008. The new Saga is based on the Savvy platform, but using Campro 1.3L instead of Renault engine. It was announced on August 8, 2008 that Proton is developing a new, fuel-efficient hybrid car to beat rising costs and address environmental concerns. Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi told reporters that he had already test-driven the car and urged the company to continue researching energy-saving techonologies.

As of 3 August 2008, Proton has produced 3 million cars since 1985, where the 3 millionth car is a second-generation Saga.

————————————————————————–

PERODUA HISTORY

The Perusahaan Otomobil Kedua Berhad (English: Second Automobile Manufacturer Limited Corporation), usually abbreviated to Perodua , is Malaysia’s second automobile manufacturer after Proton. It was established in 1993 and launched their first car, the Perodua Kancil in late 1994. The shareholders of Perodua are UMW Corporation Sdn Bhd with 38% stake, Daihatsu Motor Co. Ltd. (20%), MBM Resources Bhd (20%), PNB Equity Resources Corporation Sdn Bhd (10%), Mitsui & Co. Ltd (7%) and Daihatsu (Malaysia) Sdn Bhd (5%).]

perodua new logo
PERODUA

Perodua mainly produces small-compact cars and therefore does not actually compete with Proton for the same market niche. In the United Kingdom their cars are sold by some Proton dealers who wish to attract customers seeking a smaller and cheaper alternative to the Proton range. Sales numbers in the UK are extremely small however, and in 2008 Perodua sold only 624 cars (down from 914 in 2002) and insignificant compared to 2008 figures of 28,036 for Hyundai, 29,397 for SEAT. Besides the UK and Singapore, Perodua also exports their cars to Mauritius, Brunei, Sri Lanka, Cyprus, Malta, Egypt, Nigeria, Senegal, Lebanon, Qatar, Saudi Arabia, Syria, Nepal and Fiji in small numbers by local dealers.

list of perodua cars model

LIST OF PERODUA CAR MODELS

Perodua does not actually produce any in house designs or engineering for the main components (i.e engine, transmission). All Perodua cars are badge engineered from Daihatsu. Daihatsu used to own a majority stake in Perodua. In 2004, the Toyota Avanza started being assembled by Perodua in their factory in Rawang for the Malaysian market.

—————————————————————-

 

So, generally, what would be the reason people choosing imported cars compare to national cars or on the other hand? Is it because the imported cars didn’t have any problem? Imported cars more high tech? Imported cars looks good? Imported cars makes you looks rich? Maybe there is something needs to be considered for Proton and Perodua to compete with other car brand instead of lower price. Lets discuss about it here.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

71 Responses

  1. apa2 ajer says:

    importerd car menjadi pilihan dari aspek
    1) ketahanan
    2) reka bentuk menawan
    3) teknologi terkini
    4) enjin meyakinkan
    5) prestige – jenama ppular spt Honda, Toyota, Nissan, Audi, BMW, Volvo dll

    apapun aspek harga memainkan peranan penting.. so kereta nasional terpaksa dipilih sbb jauh lebih murah ( disebabkan kereta luar/ import dikenakan cukai import terlampau tinggi apabila masuk Malaysia ).. apapun okies la. cuma harap kerajaan cepat2 kurangkan cukai import untuk bg lebih byk pilihan pada rakyatnya. kalau nak kereta import gak ngan harga murah kenalah cari versi CKD macam Naza, Inokom – Hyundai dan Chery Eastar. hehe

    Harapan
    1 – Proton turunkan harga kereta biar sama murah ngan kereta import
    2 – Proton/ Produa upgrade kualiti
    3 – Produa jgn copy paste je. keluarkanlah kereta sendiri

  2. apa2 ajer says:

    kalaulah ditakdirkan Proton Perdana harganya sama ngan Accord 2.0 baru di Arab Saudi iaitu sekitar RM 60 ribu lebih, saya akan bersikap patriotik untuk membeli Proton Perdana. tapi susahlah nak harap Proton turunkan harga kereta atau kerajaan hapuskan cukai/ rendahkan cukai import. Harap2 kemunculan AFTA nanti kita bertuah sebagaimana rakyat UAE, Arab Saudi yang dapat beli kereta mahal pada waktu skrg pada harga jauh lebih murah.

  3. Niemans says:

    TIARA, JUARA and ARENA was a total failure.

    The then USPD who handled the technology procurement from Citroen to produce the TIARA model was short changed. How can USPD be so stupid to accept the Citroen AX model? Already at the same time in Malaysian market the model Citroen ZX was fast becoming obsolete.

    Juara was a brave local design. But it is just plain UGLY.

    Arena was an effort to adopt the Thailand concept of using passenger car as pick up. Proton have not study the market requirement enough. This car in SAbah and Sarawak never see the day.

  4. apa2 ajer says:

    arena baru insyaallah leh terik golongan peniaga kecil, rakyat malaysia timur. Dengan syarat harganya murah, kemampuan angkat beban tinggi, enjin ok, dan 5 seats

  5. kekitaan says:

    kalo pengenalan AFTA menyebabkan keter import semakin murah maka proton dan perodua akan lebih murah, tapi walau bagaimanapun, nampak seolah2 p1 dan p2 akan terjejas teruk dgn afta ni walaupun harganya lebih murah kerana keter import yg dulu harnya terlalu tinggi kini harganya semakin boleh dicapai pengguna…. so kita sama2 tengoklah nanti…. hanya orang yg kuat patriotik sahaja yg akan terus beli keter proton atau perodua kalau harga keter import dan p1/p2 dah sama harga. hahahaha

  6. apa2 ajer says:

    betul tu kekitaan.
    Proton perlu lakukan sesutu.. tidak hanya boleh bergantung thdp semangat patriotik rakyat. 2010 AFTA berkuatkuasa sepenuhnya Estima akan lebih murah berbanding Exora, Accord 2.0 akan hampir sama dengan harga Persona, Vios akan lebih murah berbanding Saga BLM.. so Proton harus lakukan sesuatu.

  7. Eder says:

    ikut kemampuan individu…….
    kereta nasional pon dh kire ok gak r…..
    berbaloi beli sbb spare part pon senang cari n murah….
    nk kate perfomence….kete nasional pon x de kurangnye….
    laju pon setanding kete impot….yg sekelas dngnye r…..
    nk mod pon x pyh kuar modal bnyk……
    harga je yg mmbezakn antra kete nasionl dngn impot…..
    x dpt dinafikan kete impot memang kualiti lebih up lg…..
    teknologi, ketahanan, interior, safety, n bnyk lg…….
    klau kete impot x de cukai x tau r camne……
    kete nasional spatutnye turunkn lg harga……

  8. kekitaan says:

    aku kata macam tu… sbb kalo tanya kebanyakan orang kenapa beli proton,jawapan depa sbb murah yg pertamanya… yg kedua ada spare part merata2… patriotik tu samaada takdak dalam jawapan depa ataupun jatuh no 3 dan seterusnya… huhuhuhu.

  9. kulaijaya says:

    kereta tempatan memang lah murah. Tapi semurah-murahnya x sama ngan kualiti yang diharapkan. Rasanya kalau harga kereta import seprti harga asal. Gerenti orang akan pilih kereta import. Harga sama kualiti lagi terjamin. Bukan semangat patriotik yang diperjuangkan tapi pk la duit yang kita belanja hari-hari bukan senang dapat. Kalau dah kereta meragam selalu pe ke jadahnye….Proton dan perodua kena ada alternatif untung bersaing jgn menangguk di air yang keruh.

  10. kdi says:

    Urm..

    Nampaknya mentaliti orang Malaysia memang susah nak diubah dek kerana perkara lepas yang Proton dah lakukan di mana kualiti model keluarannya sangat mengecewakan.

    Tapi, sedar x sedar, Proton kini lebih maju dan sudah byk improve dari segi kualiti dgn adanya pengurusan baru di bawah Dato Syed Zainal dan Dr Apple dari BMW sebagai pengarah bahagian kualiti Proton.

    Berbincang mengenai kualiti kereta Proton/Perodua VS import, kdi dapat rasakan kereta yang dikatakan sama harga dgn mana2 model proton mempunyai kualiti yang sama. katakan kereta import X yang sama spec dgn Persona diturunkan harga supaya sama dgn Persona, kdi pasti kualiti tidak jauh berbeza. Kerana kos bahan dan pembuatan juga pasti lebih kurang.

    Tapi kita banyak dengar masalah dari pengguna kereta nasional. kenapa?
    1-sebab itu kes dahulu di mana Proton masih lagi leka dgn kualiti. jadi orang asyik mengungkit kisah2 lama
    2-Sebab kalau orang yang dah beli kereta import yang lebih mahal sampai 2 kali ganda, tiba2 banyak rosak, sure owner tu tak nak bising2. malu la diorang nanti kalo beli kereta mahal tapi byk problem.
    3- sebab pengguna kereta nasional lagi banyak dari kereta import. jadi cakap2 kurang kualiti kereta nasional pon lagi banyak la dari kereta import.
    4- sebab orang yang dah tahu kereta tu murah, nak bajet kualiti macam mercedes, lepas tu bising2 sana sini kalo rosak sikit, bukan reti nak selesaikan sendiri.. tau buat mulut je
    5- sebab ramai org jarang tau yang kereta import juga ada dan banyak masalah. sila rujuk forum kereta import di malaysia kalau nak tahu.

    hi2.. so ape pendapat korang?

  11. kekitaan says:

    ada benarnya tu KDI… biaqla apa2 pun.. aku tetap support otomotif negara.. hidup proton… err perodua aku tak suka.. muahahaha…. sbb keuntungannya aku rasa 70% pi kat jepun. proksi jepun

  12. eriz says:

    ape yang kdi ckp tu sumenye betol…kadang2 tu diorg punya mentaliti pasal produk tempatan ni sumenye fikir tak best,yg import je yg best…susah nk d perbtolkn pemikiran diorg nih…kpd diorg yg slalu mghentam je…cube la berfikiran terbuka sikit…pandang jauh2…fikir dari banyak sudut…perkembangan teknologi automotif negara sudah meningkat…byk perubahan yg telah dilakukan…mereka juga telah byk berusaha keras untuk menghasilkan produk yg bermutu mengikut kehendak rakyat…kebanyakan produk kelahiran tempatan byk kelebihan yang tersirat….renung2kn lah….

    ape yg penting, semua org mahukan perubahan dan semua org mahukan kemajuan….

    all the best PROTON…

  13. black evia says:

    klu aku plak, xksah mana2 pn asal ada duit pastu minat..
    klu minat ada tp duit xckup pn xguna gak..
    lg 1 spear part..
    aku nk yg senang d cari..
    xksah la berapa bnyak kali rosak pn asal part mudah d cari n hrga Murah.
    nk elok skit beli la yg mahal..
    pastu cara penggunaan kita jgk..
    klu main lenjan jer..pkai bmw pn leh jahanam..rosak.

  14. Razz says:

    Tol 2 black evia. Tp keta proton lg bkualiti dr keta import coz hasil tgn anak jati msia. Hdup msia.

  15. kekitaan says:

    Volkswagen (VW) of America menarik kembali (recall) 13.500 unit VW Jetta, Jetta SportWagen, GTI, dan Eos yang diproduksi tahun 2009 karena bermasalah pada temperature sensor DSG transmission yang secara tiba-tiba bisa kembali ke posisi transmisi netral.

    Sementara itu, Audi of America juga secara resmi me-recall 2.500 unit 2009 Audi A3, Audi TT, dan Audi TT yang dilengkapi S tronic transmission.

    “Sejumlah konsumen yang terkena dampak terhadap kendarannya mengalami illuminated warning lamp dibagian dashboard dan pada beberapa kasus mobil yang mereka kendarai tiba-tiba perpindahan gigi masuk ke netral,” tulis Audi of America dalam keterangan resminya hari Kamis (20/8).

  16. fernandin says:

    kalo nk dibandingkan dengan kereta luar memang dari segi kepuasan hati mereka menang tapi x semua kereta import tu ok…..cnth kereta dari korea….bagi aku proton kene la lebih kreatif dalam design kereta baru….tapi aku nk tau satu perkara jer mengenai enjin campro….sbb membe aku penah bagitau yang teknologi campro nie asalnya dicipta oleh jurutera australia tetapi projek 2 fail….n tetiba proton amik teknologi yg fail 2 n wat enjin mereka sendiri….so aku nk tau adakah teknologi campro nie setanding ngan teknologi kereta yang lain….

  17. tres says:

    aku dengan penuh keyakinan sekiranya harga kereta import lebih kurang harga kereta nasional, lebih 50 % pembeli akan beralih ke kereta import…psl apa? Mudah jer…sebab kualiti dan elegan…tue jer… lagipun brand tempatan (pada fikiran kebanyakan mereka) amatlah cikai dan hanya sesuai utk org yg baru nak mulakan hidup…

    cuba bayangkan, mazda6 baru ni harga lebih kurang 80K (aku taktau harga tanpa tax), aku rasa persona, waja pun susah nak hidup gak melainkan depa turunkan harga ke 40k… aku pun nak cekup satu..hehe

  18. kdi says:

    Tres,
    itu memang dah tentu.. kalo harga kereta import banyak yang dah turun hampir sama dengan produk tempatan, memang ramai akan memilih kereta import. Bukan lebih 50%, malah boleh kata lebih 80% yg akan pilih jenama import. Sebab? dah terlalu banyak orang pakai model nasional sebelum ni dan disebabkan harga kereta import mahal sebelum AFTA, ramai yang memilih kereta nasional. Jadi bila dapat peluang harga murah je, memang akan ramai macam membalas dendam balik la mengaut peluang harga murah ni. yela.. dulu x dapat beli, sekarang bila dah murah, memang rugi la kalo x sambar kan.

    tu lah masalah kerajaan dari dulu terlalu protect Proton sampai naikkan harga kereta import. cuba kalau dari dulu Proton dan Perodua dibiarkan bersaing dengan kereta import, perkara sebegitu x kan berlaku. Contohnya Australia. Kerajaan diorang biarkan kereta nasional Holden diorang bersaing dgn produk luar dgn harga yg lebih kurang sama. Tapi, masih ramai yang memilih Holden. Di malaysia sekarang? Sudah terlambat. Kalo AFTA berkuatkuasa sepenuhnya, memang sales national car akan jatuh teruk. Walaupun boleh dikatakan pada masa tu kualiti national car dah setanding imported car.

    Fernandin, mengenai enjin campro tu, kurang pasti mengenai dakwaan tersebut. Yang pastinya enjin campro memang hasil tangan anak jati Malaysia sendiri. sebab kdi pernah tanya sorang staff Proton yang tahu pasal enjin campro tu. Die bgtau yg enjin campro purely built in Malaysia. bukan tiru dsign mitsubishi etc. kalo difikirkan memang x mustahil pun. kalo dah nama engineer proton, sure diorang ada ilmu pasal bina enjin dan boleh buat enjin sendiri. macam kita la kalo ada ilmu nak buat kuih, mesti boleh buat kan.

    Campro punya prestasi memang boleh dikatakan setanding dengan enjin kereta lain. Tengok je standard campro 1.3 iafm kat saga BLM. walaupun tiada DVVT or variable valve timing technology, masih boleh mengatasi prestasi enjin 1.3 dengan DVVT. Teknologi terkini CPS (Cam Profile Switching) merupakan teknologi yang lebih kurang konsep dengan vtec pada honda. Untuk maklumat lanjut mengenai specification of Proton Campro Engine sila ke http://kereta.info/campro-engine-specification-proton-engine-technology-on-saga-waja-satria-persona-gen2/

  19. kekitaan says:

    CAMpro tu asalnya teknologi australia yg fail? ni tentu nangoi2 orang malaysia tak sedar diri yg dok bawak cerita kat forum antarabangsa nih.. terutamanay kat forum australia car advice tu… beriya iya je memburukkan proton dan malaysia .. dasar tak sedar diri. Lagi satu depa dok canangkan kat sana bahawa proton waja tu sebenarnya ambik chasis volvo dan mitsubishi charisma… ntahlah… setahu aku chasis waja develop in house,… tapi itulah yg depa dok canang2kan nak burukkan proton. dasar warganegara apa ntah.

  20. black evia says:

    klu aku dok buat mulut cam tue..aku tembak pkai senapang gjah je..

  21. Razz says:

    Sbr bro. Diaorg 2 sbnrnya buta ilmu.

  22. fernandin says:

    aku rase dah tibe masenye org2 proton membuka mate mereka luas2….selama nie proton terlalu dimanjakan….nk bagi org beli kete nasional tingkatkan kualiti kereta….buat design yang kaw2….nie tak terlampau kejar keuntungan….bukan nk wat cite tapi kisah benar kereta nasional kite nie mmg out dari assembly line lagi….bayangkn nk kejar production nye hal seorg operator hanya ade mase beberapa saat untuk assemble part kete proton…
    dah 2 plak Qc yg malas main lepas jer kete sbb x nk wat assembly line tergendala…ini kisah betul…operator proton sendiri yg cite sebelum die berenti sbb tekanan keje yg melampau….sbb 2 kete malaysian slalu jer ade prob manjang….yg slalu dgr power window jam,pintu xleh bukak (gen2 membe baru brapa bulan je beli) anta servis pon cam2 gak….bukan pembeli jer yg kurang patriotik pekerja2 proton sendiri pon x patriotik sbb x manjaga nama baik kete nasional…kalo kat jepun ngan jerman dah lame dah kene buang keje org2 camni….

  23. Master Vendor says:

    Selagi P1 & P2 masih lagi terikat dgn vendor2 yg kuat pengaruhnya selagi kualiti kereta mereka akan dipertikaikan… my personal oponion

  24. Norman says:

    Kat S’pura contoh.Toyota Vios yang laku mcm goreng pisang tiba2 banyak ragam.Bumbung bocor,Bateri rosak,suspension bocor..Honda City camber bengkok,alignment lari,enjin tak responsif..Biasalah kalau satu jenama kalau dah banyak kat satu negeri mesti ade masalah punye..

  25. apa2 ajer says:

    setuju tu
    Proton hanya boleh maju dalam persaingan sekiranya harganya adalah betul2 kompetitif berbanding pesaingnya. kalau jual harga lebih mahal berbanding kereta import yang spesifikasinya lebih baik, baik beli kereta import yang brand nyer pun dah kukuh
    kesilapan Proton disebabkan
    1) dasar manja oleh kerajaan
    2) terlampau byk kroni
    atasi 2 masalah tu insyaallah Proton akan maju dan kalau boleh rendahkan harga, up sikit kualiti, buat rekabentuk yg menggiurkan insyaallah Proton dapat kekalkan pelanggannya walaupun AFTA berkuatkuasa sepenuhnya bahkan Proton mungkin bernasib baik untuk mengembangkan pasarannya lagi

  26. LorenzooOOooOO says:

    AFTA….

    This is not mainly new issue but malaysian always hope for it.

    Is it true it will appear on 2010 ? What month ?

    How much tax reduction will be ??

    Hopefully it is not nonsense politic gimic only…………………………………………………………………..
    ………………………………………………………………………………………………………………………………….
    ………………………………………………………………………………………………………………………………!!!!!!

  27. LorenzooOOooOO says:

    BTW……………….

    If…..

    the national car improve their product’s quality, technology, engine, and the most important is built quality,
    P1 and P2 will survive in AFTA challenge ( in case of the price of national and imported cars are being reduce / totaly free tax ).

    But IF………….

    the national car didnt improve or slowly improve built quality production, its mean ready for collapsed ( in case of the price of national and imported cars are being reduce / totaly free tax )………..so will think about it……

    And…………………our goverment will cover P1 and P2 then…like always…..

    In my mind always thinking…….if P1 and P2 will be like AUDI / BMW / VW ???

    Hopefully……………………………………………………………………………………………………………. CHEERS !!!!

  28. James Bond Jr. says:

    Ok..ok…cukup2,,,buat2 bertenang… Sebagai lembaran baru bagi Proton nanti apa kata kita hantar cadangan kita kepada pihak Proton. Aku pun ada cadangan supaya Proton buat model baru ‘Wira Evolution’ dengan multi-konsep ‘sharp edge’ mcm Honda City ala2 Lomborghini. Kepada Ck dan designer proton lain, sudah tiba masanya anda membangunkan program dan perisian rekabentuk kereta baru buatan sendiri……! Go Go Proton..!!!

    Last Q : Bila Proton nak keluarkan ‘concept car’ sendiri? Aku tak sabar nak tengok ia keluar kat majalah Top Gear…!!!

  29. meon says:

    aku sokong perodua tpi proton kurang

  30. meon says:

    nak tahu kalau tanpa cukai aku boleh dua avanza/satu inova dengan harga exora

  31. apa2 ajer says:

    MEON
    bukan je 1 innova. try check betul2. 1 honda toyota wish pun leh dpt di jepun ngan harga exora basic. siap ada duit balance ribu2 lagi.

    James Bond Jr.
    sokong2.. bg cadangan byk2 pd Proton

  32. Norman says:

    Toyota’s recalls put reputation at risk

    Japan’s Toyota Motor Corp’s biggest ever recall of vehicles in China, affecting about 688,000 vehicles, is expected to damage its reputation for reliability, analysts said.

    The faulty cars have a defect in the electric window system that could cause malfunctions, short circuits or even a fire. The affected vehicles are Guangzhou Toyota’s 384,736 Camrys made between May 15, 2006, and December 2008, the most popular models in the medium-size sedan segment in China, and 22,767 Yaris compact cars made between May 15 and Dec 31, 2009.

    The recall also involved another joint venture, FAW Toyota’s 35,523 Vios cars produced between Feb 18 and Dec 25, 2008, and 245,288 Corolla models made from May 17, 2007, to Dec 25, 2008, according to a Toyota statement filed with the General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine.

    “The recall will inevitably hit Toyota hard in the fiercely competitive Chinese market,” said an auto analyst who declined to be named. “It will bring bigger losses to Toyota’s brand value than the cost of fixing the defective parts. Quality is vital for automakers.”

    Excessive lubricant was used in the electronic controls, a Toyota spokeswoman said. No injuries have been reported due to the defect. Owners of the affected cars can contact Toyota from today to get faulty window switches replaced free of charge.

    It is the biggest recall by numbers of cars involved in China’s auto industry since the recall regulation was instituted in 2004.

    The company said the faulty parts originated from one supplier but did not disclose its name. A member of staff at Toyota’s customer service call center surnamed Lin said the hotline had been extremely busy the whole day after the news emerged.

    “Most of them are owners of the cars involved,” said Lin. “I also received inquiries about other Toyota cars from people wanting to know whether they had the same or other problems.”

    Toyota recalled 80,000 Vios, Corolla and Yaris vehicles which had faulty manual transmissions in October 2008, and 121,930 Crown, Reiz and Lexus vehicles in December 2008. In April, it recalled 260,000 Camry cars that had defective brakes.

    The recalls between 2005 and 2009 came as Toyota boosted expansion and sales. “Obviously, the rapid expansion brought pressure on its quality control system,” said the analyst.

    Earlier this month, Akio Toyoda, the company’s new president, said Toyota would abandon its target of having 15 percent of the global market share in 2010, shifting its focus from sales numbers to quality.

    Since the Chinese government implemented the automobile recall regulation, there have been 155 recalls by the end of 2008, involving 1.85 million vehicles.

    The impact is expected to be felt in sales.

    Wang Li, a 29-year-old technical engineer with Datang Telecom in Beijing, said he would postpone a decision to buy a Toyota Corolla car after hearing the latest news.

    “I have to think it over because, in my view, quality is the first consideration in buying a car,” he said.

    –China Daily/Asia News Network

  33. Norman says:

    Kalo sapa2 yang ckp Toyota skrg makin bagus sila baca..

    Toyota recalls 95,700 cars in US over brakes risk
    Thu, Aug 27, 2009
    AFP

    NEW YORK (AFP) – The US division of Japan’s Toyota on Wednesday recalled some 95,700 cars in the United States, saying icing in cold temperatures could impair the braking system.

    The recall affects the 2009 and 2010 models of the Toyota Corolla and the 2008 and 2009 models of the Scion xD — all equipped with 1.8-litre engines, Toyota said in a statement.

    Toyota said it found that if the vehicle was operated in extremely low temperatures, there was a possibility that condensed moisture from the positive crankcase ventilation port could seep into the brake system vacuum port and freeze.

    The accumulation of ice could gradually decrease the power assist to the brakes “and lead to lengthened vehicle stopping distances,” it said.

    The recall was issued in 19 states where low temperatures are typical: Alaska, Colorado, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Maine, Michigan, Minnesota, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New York, North Dakota, South Dakota, Vermont, Wisconsin and Wyoming.

  34. apa2 ajer says:

    NORMAN
    bg aku kenapa sykt gergasi macam Toyota, GM, Chevrolet dan lain2 boleh maju jauh sbb mereka berani panggil balik gantikan kereta/ parts yang alami masalah walaupun dah tamat tempoh warranty. Benda2 ginila yg menambahkan keyakinan pelanggan sebenarnya walaupun org mula meragui tahap kualiti kereta mereka keluarkan. Sebab tu mereka mampu produce kereta dlm jumlah volume yg amat besar, terus bertahan dan menjuarai dunia. Lg 1 knp mereka boleh bertahan berbanding kereta nasional kita sebab perkhidmatan after services mereka yg baik termasuklah usaha sanggup recall kereta bermasalah walaupun jejas keuntungan sykt. Ini lah sebahagian cara berniaga yg Islam suruh. Dan terbukti apabila mereka buat benda cam gini, org bertambah yakin sbb kalau ada masalah, Toyota, GM dll jenama besar bersikap bertanggungjawab.

    Berbanding Proton, bukan niat nak kondem tapi cuba lihat ketika banyak parts proton bermasalah mcm Toyota mengenai power window, ada x Proton panggil semula/ recall semua kereta2 Waja untuk ganti part baru. Ataupun kalau kereta byk masalah ganti kereta baru.

  35. apa2 ajer says:

    in October 2008, and 121,930 Crown, Reiz and Lexus vehicles in December 2008. In April, it recalled 260,000 Camry cars that had defective brakes.

    kalau baca kenyataan di atas, kereta2 mahal keluaran Toyota lebih mendapat sambutan di China berbanding model2 seperti Vios, Yaris dll. maybe ada 2 sebab
    1) Camry, Lexus di China murah. lebih kurang jer ngan harga di Jepun
    2) rakyat China berkemampuan besar memiliki kereta mahal

    kalau sebab yg ke2 Toyota laku di China, so Proton wajib cepat2 tumpukan pasaran China. tahu ada usaha masuk ke China tapi belum begitu kuat dan menonjol. Tahu perlukan masa, tetapi jd kan ia sbg keutamaan sbb China skrg sedang beralih ke arah negara MAJU. so byk taraf hidup rakyat da berubah byk dan demand untuk kenderaan berkali2 ganda meningkat. Sbb tu Toyota mampu jual lebih 500, 000 kenderaan hny di China

  36. NIEMANS says:

    National cars vs Imported cars? Simple-Tidak ada bandingan. Terduduk. We’re being left (tertinggal) 10 or more years behind in terms of new product development and R&D initiatives.

  37. apa2 ajer says:

    So wajib kita kerja 2x ganda lebih kuat berbanding pemain2 lain baik di US, German, Jepun, Itali, Perancis, China mahupun Korea…

  38. Norman says:

    Kita boleh naik tapi org kita jugak yang banyak cemburu,Tu sebab brg Malaysia dan Thailand susah nak laku mcm grg pisang di mata dunia.Banyak yang bercanggah.Org Jepun atau Korea mcmana tak bgs brg mereka pun diorang akan ckp boleh thn,Boleh diperbaiki lagi.Kena org kita kondem mcm2.Siap kena seranah lagi engineer dan pembuat.R&D kita tak ketinggalan 10thn,Berani saya katakan 2thn jer.Cuma strategy kita kurang.Contoh Toyota kalau nak maju dan laris di China mereka akan bina kilang disana,Tapi Proton tidak,Sebaliknye hantar brg CKD untuk dipasang yang mana akan dikenakan Tax import lantas membuat harge mahal dari kete import lain.Buat pe anak suruh Iran buat Wira dan Gen2 disana pakai nama diorang.Binalah kilang sendiri kalau nak test market.Hyundai dan Kia telah buktikan biarpun menanggung sedikit kerugian..Fikirkanlah wahai PROTON dengarkanlah wahai Dato Syed Zainal…..Tak sanggup saya dengar lagi 10thn org masih mencaci Proton.Lakukanlah sesuatu.

  39. apa2 ajer says:

    bina kilang disana tapi kena ada kerjasama ngan org sana. baru leh tackle market sana

  40. cd macho says:

    akum….
    mintak tolong sapa2 yang pakar atau kdi sendiri tolong jawab masalah saya sat yer..
    saya mempunyai sebuah proton gen-2 tahun 2004, masalahnya:
    - lampu check engine kat deshboard menyala apabila engine dihidupkan dan tidak terpadam?
    (masalahnya kereta menjadi semput dan rpm tidak stabil) – throtle body sudah diperbaiki banyak kali tapi masalah belum selesai..
    adakah ada apa2 masalah dengan sensor atau lain2 masalah?
    thankssss…

  41. Joko says:

    cd mancho,
    Kalau indicator engine masih menyala, dan engine sengguk2 camtu, rasa nya ECU (Engine Control Unit) dah rosak, dan benda ni tak pasti samada boleh dibaiki ker tidak, sebab ianya mengandungi eletronik circuit. Kebiasaan nya pihak SC akan ganti ECU kalau mana2 keta yg bermasalah camtu. Kalau keta baru adalah warranty, sebab ada sikit mahal lah. Pernah adik aku dulu pakai wira, fuel injection baru keluar, dua kali kena tukar ECU unit ni, tapi nasib baik under warranty lagi

  42. Jay19 says:

    aku nak tnya ni 1St (1000km) servis bagi Myvi SE auto standart brape? kete aku diorang caz Rm197.80 kat perodua Kota Bharu

  43. cd macho says:

    thanks mr joko…
    kalu kita beli ECU tu berapa kosnya???
    bole tau kat mana bole dapat?
    aku dok area perlis-kedah…
    mintak tolong otai2 dalm kdi ni kongsi yer…
    tq

  44. Pesal says:

    aik.. cam lari topik jek, elok bincang pasal kereta import vs p1 vs p2, tibe tanya pasal kos masalah kereta…

  45. Pesal says:

    Anyway semalam sy ade buat research skit pasal P1 dgn P2 kat internet.. saya jumpa satu benda yg agak mengejutkan, membuka mata sy pada P1 dan bertapa kesiannye P1…statement ni dibuat pd “17 October 2006 at 8:33 am”… beberapa kenyataan nye ialah:-

    1.Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita gunakan enjin Renault. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut menggunakan teknologi terkini. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Naza, Perodua…. Masih lagi membawa enjin dari luar. Modal untuk mereka dan mengeluarkan enjin ni amat besar. Nak dapat return pun bukan nya sekejap. Tapi demi maruah dan kemajuan, kita korbankan keuntungan jangka pendek. Selagi kita tidak mengeluarkan enjin sendiri.. selagi itu kita tidak tahu. Sekarang kita telah pun mengeluarkan enjin sendiri… orang masih tidak percaya. Itu lah masalah orang kita… memandang rendah kebolehan anak negara sendiri.

    2. Tidak wujud kontrak 20 tahun dengan Mitsubishi. Mereka adalah rakan kongsi. Bertahun tahun kita berkerjasama dengan Mitsubishi tetapi teknikal apa yang mereka turunkan. Kalau kita pernah berkerja dengan orang Jepun atau Korea , mereka inilah yang paling kemut ilmu. Tapi bab nak korek ilmu kita, dia orang rajin habis.Korang jangan terkejut bila saya cakap yang idea kita pun banyak yang Jepun curi. So bila kita mula menuntut teknologi baru dari mereka… mula lah nak caj dan nak ikat royalti yang tak munasabah. Nak mintak copy teknikal drawing zaman dulu sekeping pun dia orang caj beribu ribu. Mulalah kita pandang teknologi dari barat dan teknologi sendiri. Sebab itu kita beli Lotus.. Kita ignore Jepun. Bila kita design sesuatu yang lebih baik… laju je dia orang hantar balik information ke Mitsubishi. Last-last kita pun mula bersikap secrecy dengan dia orang… lama lama diaorang fed up dan mintak keluar. Lagi pun dia orang dah nampak afta nanti dia orang akan masuk balik ke Malaysia.

    3. Orang akan kata hah kongsi je sebab tak tahu buat kerja…. Tapi ada orang kata apa apa bila Ford dan Mazda berkongsi bahagian tengah? Ford Laser dan Mazda 323 adalah kereta yang sama. Ada orang komplen? Bila orang Malaysia yang buat begitu… orang Malaysia sendiri yang nak mengutuk. Tak ramai yang tahu seksa bekerja kat Jepun sebab dia orang suka curi idea. Bayang kanlah semasa kami design dashboard untuk Wira… masa tu Mitsubishi sudah pun siap soft tooling mould untuk dashboard kereta dia… Bila mereka tengok dashboard Proton, Mereka sanggup letak designer dia depan design kita untuk mengubahsuai kembali rupa bentuk dashboard mereka. Kalau kita pernah tengok dashboard mitsubishi lancer… hampir samakan. Itu mereka yang meniru bukan kita. Ianya menunjukkan kita bukan tak pandai… Cuma masyarakat sendiri berfikiran macam itu.

    4.Perodua… kenapa daihatsu/toyota memberi enjin latest dia orang, dan kenapa design perodua semua copy paste je dgn daihatsu…. Sebab Perodua tu 100% milik Toyota/Daihatsu. Dah lama UMW menjual saham dia orang kepada Jepun. Proton…. Milik Malaysia . So, andaikata perodua import sebijik kereta daihatsu, tukar lambang jer, org dah kata tu kereta nasional.. kalau ade problem, salahkan perodua, bukan salahkan daihatsu yg cipta dan design kereta tu.. mentaliti anak warga malaysia mmg busuk hati…

    5. Rakyat Malaysia juga lah yang paling tidak patriotik dalam hal-hal kereta ni. Walaupun kita telah merdeka, minda kita tetap diajar barangan lain lebih elok dan tidak membantu barangan sendiri. Saya ambil contoh… Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif… tapi ada syarat. Kereta yang dibina di Thailand harus lah di export keluar lebih dari yang dijual dalam negara nya. Korea… cuba pergi ke Korea dan lihat sendiri disana. Nak cari kereta yang bukan dari Korea …susah. Sebabnya… 1. memang mereka patriotik. 2. Cuba pakai kereta import… Lembaga Cukai mereka akan menyusahkan pembeli kereta tu. Sebab kata mereka tentu banyak duit. Jepun, Semasa mereka belajar membuat kereta hampir 80 tahun dulu… nak naik bukit pun boleh terundur (baca sejarah toyota ), tapi rakyat mereka tetap bangga dan tetap membeli. Cuba kat Malaysia …. Kutuk lagi ada. Saudara semua… kejayaan sesuatu project negara bergantung kepada sokongan dari rakyat sendiri. The more people buy, the cheaper things can be. Economic of scale lah tu. Lagi banyak dijual, lagi rendah cost pembalikan modal untuk setiap kereta. Nak buat sebijik kereta hampir 1 billion cost dia. Macam mana nak balik modal kalau kita tak ambil untung. Kilang enjin lagi mahal… tapi kita korbankan keuntungan kerana kalau kita dok asyik beli enjin dari luar, masa mana kita nak belajar dan maju.

    6. Bagi yang nak membandingkan kereta kita dengan kereta German…. Bukan tak boleh buat. Boleh… tapi sanggup ke bayar harga kereta German untuk kereta buatan Malaysia .

    7. Tapi bab support selepas jualan…. saya sendiri pun tak puas hati. Sabotaj pun Proton dah biasa kena…. Orang curi part semasa delivery kerata tukar dengan part tiruan atau lama. Yang kena komplen… proton. Tapi yang hairannya semasa Perodua recall balik 4000 unit Myvi…. Tak ada pulak yang kutuk. Letak sebelah sebelah Myvi dan Savvy… check performance dia. Then baru tahu nak kata apa. Jangan dengar orang cakap je… test sendiri. Baru tau.

    8. Tiara – Tiara adalah bukan product Proton. Ia adalah keluaran DRB. Tapi kita kena tunduk dengan arahan dari atas untuk mereka menggunakan lambang Proton.

    9. Lain lain – Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat di proton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.

    “…..we all should be proud of it and proud of our Proton car…”

    taken from “[email protected]

  46. apa2 ajer says:

    PESAL

    teken from ” [email protected]“..
    betul ke maklumat di atas

    Ok lah kita anggap ia sebagai betul maklumat di atas tetapi ada beberapa perkara yg sy nak bangkitkan tanda kurang bersetuju.

    1) Lagi banyak dijual, lagi rendah cost pembalikan modal untuk setiap kereta. Nak buat sebijik kereta hampir 1 billion cost dia. Macam mana nak balik modal kalau kita tak ambil untung. Kilang enjin lagi mahal… tapi kita korbankan keuntungan kerana kalau kita dok asyik beli enjin dari luar, masa mana kita nak belajar dan maju.

    Sebab tu bagi saya Proton kena tumpukan pasaran export. Dalam dunia ni hanya Malaysia dan sebilangan pengeluar kereta di China dan India yang menunmpukan pasaran tempatan. China dan India ok lah tak mahu tumpu pasaran export pun. Rakyat mereka ratus2 juta penduduk dan China pula bilion2 penduduk. Malaysia pula hanya 28 juta penduduk. Kadar penembusan maksimum pun hanya 10% iaitu dlm 2, 800, 000 kenderaan. Itupun perlu mengambil masa yg lama. So sebab tu sbg negara kecil kita wajib tumpukan pasaran export. Sekarang dah 20 tahun so sekarang bukan lagi masa untuk kita bertatih di negara sendiri. Sekarang patutnya masa kita menjual kereta hampir di semua negara Asia. Tapi kita masih tidak mampu kerena kita terlalu dimanjakan dengan dasar cukai import yg membebankan rakyat. Akibatnya kereta Proton nampak seolah2 murah walhal terlalu mahal jika dibanding pengeluar lain di dunia yg mempunya nama yg gah.

    Apa kita boleh buat. Tumpukan saja pasaran Indonesia, Thailand, Iran, Filiphina dan Myanmar yang mesra dengan produk kita. Secara kolektif pasaran tersebut menyumbangkan kita hampir 500 juta penduduk.. jika industri automatif tahunan adalah 5% daripada volume tersebut bukankah jumlahnya 25 juta setahun. Bayangkan kita dpt kuasai 5% daripada 25 juta pasaran. Bukankah nilainya 1, 250, 000 kenderaan setahun. WOW.. so nilai R&D sebuah kereta hanyalah antara RM 1, 000 – RM 2, 000. So masa tersebut sudah tentu kita mampu jual kereta dengan harga lebih murah. Kenapa sy sebut negara tersebut. Sebab saya yakin negara tersebut akan bg kita pengecualian cukai yg istimewa

    2) Bagi yang nak membandingkan kereta kita dengan kereta German…. Bukan tak boleh buat. Boleh… tapi sanggup ke bayar harga kereta German untuk kereta buatan Malaysia .

    Encik Pesal tahu tak berapa harga BMW 3 Series, Audi dan Mercedes C Class sebelum masuk Malaysia..dengan harga Perdana kalau di sana kita dah mampu pun dpt kereta- kereta tersebut. Kalau kena tambah duit pun dalam RM 10, 000. 00 je.. bila masuk Malaysia terus jadi RM 300, 000. 00 Tak percaya cuba ke German sendiri atau cari je dlm laman web. Kereta Jepun yg kita banggakan lagilah murah yg kita anggap kenderaan mewah di Malaysia. Harga Toyota Estima lebih kurang ajer dengan kereta MPV Proton Exora kita.. Tak percaya gi Jepun tak pun google sendiri harga Estima baru di Jepun. Yang agak mengharaikan 2-2 negara tersebut kurang bahan mentah, kos operasi tinggi, bayar gaji pekerja lebih mahal tetapi kenapa mampu jual kereta yg taraf mewah pada harga lebih murah berbanding Proton Perdana?

    3) Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat di proton.

    kereta mewah apakah itu? BMW ke Mercedesz ke Volvo ke Audi ke? saya kira kalau betullah beliau terikat dengan ” secrecy act Proton “.. Apakah membocorkan maklumat dalaman di atas tidak menyalahi ” secrecy act Proton “. Saya kira maklumat mengenai Proton diupah utk design kereta company lain/ part kereta lain bukanlah satu maklumat sulit..kalaupun ia sulit saya kira ia kurang sulit berbanding perkara lain yg diperkatan di atas. Jadi saya meragui kenyataan jurutera ini.

  47. Pesal says:

    hehehe.. no comment.. sebab ayat2 tu sumer diambil dari forum lain jek, konon nye engineer P1 yg tulis sendiri..

    Akan tetapi sy ade pendapat sy sendiri…

    1. Nak export seluruh asia mmg boleh, tapi kalau sekadar indon, thailand, bukan ke kereta import dari German dgn jepun lagi murah kat sana, kiranya kalau kereta proton pun murah kat sana, baik amik kereta Ferrari, BWW… mcm negara2 asia yg agak mundur, bukan ke ramai yg tak mampu nak beli kereta, kalau proton murah pun, bukan ke diorang lebih sanggup amik kereta yg lagi murah cam buatan china. save duit skit.. Kalau negara china, china lagi berlambak2 keluaran diorang yg ciplak dari jepun dgn german, sekadar kereta malaysia, baik diorang amik kereta diorang yg lebih nampak mewah dan jauh lebih murah sebab keluaran sendiri.. kalau negara jepun dgn korea, susah nak import kat sana, diorang kan mmg mengagungkan kereta diorang sendiri, so kompom tak laku kereta kita.. ada pendapat lain..?

    2.Harga kereta german yg dimaksudkan tu mungkin ialah harga kereta german yg terdapat kat malaysia… Harga kereta jepun murah, memang sy setuju sgt2.. engineer p2 yg gi jepun sume balik ke malaysia dengan sebiji kereta jepun, supra, nissan.. sebab murah.. tapi bile bwk balik malaysia, jadi mahal cam kereta2 import lain… tapi kereta kat jepun murah bersebab tau, sebab utama die export die sgt meluas, so keuntungan company jepun sume banyak kat export.. then murah sebab diorang ade limit, setiap pemilik kereta kena tukar kereta baru setiap 4 tahun kot.. sebab tu byk kereta potong dari jepun.. ade lagi keuntungan bile mengexport kereta potong ni.. tambah plak lagi parking mahal giler, kalau tak silap boleh cecah 3000 yen atau RM96 dalam masa sehari.. Minyak die pulak dalam 200yen atau RM6 seliter.. Sebab tu ramai org jepun suke jalan kaki and naik beskal jek.. Org jepun yg berpendapatan biasa sendiri mengaku kadang2 diorang tersiksa kalau pakai kereta even kereta kat sana murah..

    3. Untuk brang kereta luar yg di design tu saya tak pasti bahagian mana yg diorang design tapi mmg betul ade, Naza contohnye yg dalam negara… di luar negara pun ade gak, syarikat kereta gergasi Amerika dan Eropah.. tapi engineer proton bukan design barang tu kat malaysia, tapi engineer proton “dipinjam” keluar oleh syarikat kereta gergasi Amerika dan Eropah tersebut.. Siap dapat offer kerja lagi..

    4.Nak tahu tak, kebanyakan engineer kat proton semuanya 2nd class.. dgr khabar, bile engineer yg lama, ade pengalaman atau di kategori 1st class akan dapat peluang kerja yg lumayan banding di proton, contohnye Perodua, head of RnD, Head of Styling, Head of Planning, Head of Production, Head of Engineering Services semuanya bekas enggineer proton yg berpengalaman.. tak tgk lagi kat Naza, Honda, Tan Cong, Inokom, banyak bekas Engineer Proton.. Sebab ape ek? Proton tak pandai jaga kebajikan pekerje ke? Kat Perodua sendiri bonus dah cecah 6bulan gaji.. Proton?? camne?

  48. apa2 ajer says:

    Pesal

    fakta awak no ( 4 ) saya setuju

    Of coz tawaran gaji lumayan dari pihak lain so mereka pun beralih arah.. sy tak kata engineer Proton x mantap, tidak sama sekali bahkan saya yakin mereka berkemampuan.. kalau awak tengok lakaran design Perdana.. fuyoo setaraf mecedesz CLS yang harganya hampir2 RM 1 juta di Malaysia tapi Proton x berani jadikan ia kenyataan.. yg sy salahkan pihak pengurusan Proton dan kroni2 dlm Proton.. 2 golongan ni la Parasit utama dalam proton termasuklah barisan ahli politik dalam Proton

    fakta awak no ( 2 ) dan ( 1 )

    seba tu saya cakap Proton perlu tingkatkan volume keluarannya untuk low cost kan harga keretanya. bagaimana? kuncinya pasaran export.. kenapa saya ckp Thailand, Indonesia, Fliphina dan Vietnama berpotensi. sebabnya mereka terlibat berdagang dengan Malaysia dan sama2 ahli ASEAN. so Malaysia dpt ambik kelebihan ni untuk minta pengurangan cukai di negara2 tsbt.. Saya tak kata 100% rakyatnya adalah pembeli berpotensi. saya cakap jikalau nilai pasaran kenderaan penumpang adalah 5% drpd jumlah penduduk, jadi ia bermakna nilai pasaran kenderaan di negara2 ini berjumlah 25, 000, 000 kenderaan. bayangkan jika Proton dpt kuasai 5% daripada 25, 000, 000 pasaran dlm tempoh 5 tahun. bukankah nilai jualan Proton dlm 5 tahun 1 juta kenderaan atau 200 000 unit kenderaan setahun. Memang kereta Jepun dan German murah di negara2 tsbt sbb tu sy cakap Proton perlu memujuk negara2 tsbt memberi pengecualian cukai istimewa.

  49. cd macho says:

    untuk PESAL
    apa salahnya kalu tanya bab kereta n kos kereta???
    kata orang malaysia kan, knapa xnak membantu kalu ada ilmu…
    itulah mknanya 1 malaysia…

  50. Pesal says:

    ish memang tak salah..
    takde masalah bab menolong2 pun, org kita mmg suke menolong, cume sy tak berapa gemar bile sesuatu topic ni off topic, sebab kadang2 mana2 forum pun kalau sekali off topic, mesti melarat2 smpai dah tak timbul actual topic dah, org malaysia mmg terlalu baik hati sebab tu kadang2 org kita mudah tertindas oleh org luar.. semangat anak kemerdekaan semakin pupus… =P

    tapi ape2 hal pun, sy minta maaf kalau bro ‘cd macho’ terasa dgn sy.. oleh itu, sy tolong skit..

    ECU atau Electronic Control Unit ni adalah otak kepada sesebuah kenderaan yg menggunakan injection, die boleh mengukur kapasiti kelajuan dan menentukan combustion dan segala yg berkait ttg fuel dgn air supply pd combustion. so dgn erti kata lain umpama sebuah komputer “kecik” dalam kereta..Harga die boleh tahan mahal nye.. untuk original ECU Gen2 Cps yg baru rasa2nye boleh cecah RM800 atau pun lebih.. kalau second hand murah la, RM300 pun boleh dapat..
    Saya jarang godek ECU so sy tak pasti samada kite boleh amik dari model kereta lain, dan tune ikut kereta kita.. dan dari masalah brader ‘cd macho’ sy rasa better check wire air flow sensor atau air flow sensor dulu, then check wire yg bersambung kat fuel injector dulu.. Sebab ECU ni jarang rosak..

  51. cd macho says:

    thanks bro PESAL…
    saya xmarah pun, maybe terasa ckit2 sebab xdak sapa apply msg saya kan??
    anyway thanks sbb brader pesal dapat bg pendapat kat saya..
    kalu ada sapa2 dlm kdi ni yang biasa n pernah jd masalah mcm ni, tolong kongsi sama yer…

    bab topic tu, saya nak bg komen ckit… bkan nak off topik tp sapa2 yang ada ilmu apa salahnya on jgk topik tu,
    pastu selitkan ckit apa2 yang mampu untuk tolong org lain…
    topic on jgk pastu masalah org lain tolong selesai jgk..
    barulah ada semangat anak malysia kan bro pesal…

  52. Joker's Clown says:

    Sori semua mencelah…
    Taw x sebenarnya harga proton saga BLM (rp130juta starting price ) n honda jazz.. saya ulang honda jazz (rp140juta) x banyak beza di Indonesia?
    Balik lagi kepada anda semua.kalo anda di Indonesia,mana yang anda pilih? =)

  53. kdi says:

    Salah tu.. harga saga BLM paling murah RP115 Juta manakala harga All new Jazz paling murah, RP185 juta.
    Berikut adalah source harga tersebut:

    Proton di Indonesia menyediakan New Saga. Sedan 4 pintu barunya itu punya harga OTR (On The Road) Jakarta Rp 115 juta (M/T) dan Rp 125 juta (A/T).
    http://www.garasi24.com/news/159-information/66-new-proton-saga-sedan-rp-115-juta.html

    ALL JAZZ I-VTEC S Manual 1500 cc 120 HP Rp.185,000,000,-
    ALL JAZZ I-VTEC S Matic 1500 cc 120 HP Rp.195,000,000,-
    ALL JAZZ I-VTEC RS Manual 1500 cc 120 HP Rp.197,500,000,-
    ALL JAZZ I-VTEC RS Matic Paddle Shift 1500 cc 120 HP Rp.207,500,000,-
    http://jakartacity.olx.co.id/honda-indonesia-iid-18128796

  54. kekitaan says:

    aku baca kat forum indonesia dalam sebulan lalu.. depa ada sebut bahawa harga saga blm pun dah naik kat sana, lupa pulak berapa tapi banyak jugalah.. dalam 10 juta lebih rasanya.

  55. apa2 ajer says:

    kdi.. tolong tukar 185, 000, 000 . 00 rupih ke RM saya x ikuti kadar tukaran wang asing terkini Indonesia. cpt sgt berubah2 malas nak bukak nak tukar kadar tukaran wang

    tapi kawan saya di Indonesia dia ckp dlm 1 bulan lepas pd saya harga kereta Honda Jazz just dalam RM 50, 000. 00.. 1/2 harga di Malaysia

  56. Man says:

    Nak mantain Honda mahal sebab spare parts mahal.

  57. apa2 ajer says:

    man cakap ” Nak mantain Honda mahal sebab spare parts mahal ”

    man.. yang jd mahal sebab kereta nya mahal sebab tu orang kurang beli banding Proton dan produa. mahal bukan sebab ia mahal TETAPI SEBAB KERAJAAN NAK SELAMATKAN PRODUA PROTON.. so CUKAI IMPORT 100% – 300% dikenakan pada kereta2 import termasuk Honda tambahan Honda x dipasang di Malaysia, so x dpt keistimewaan pelepasan cukai..

    Berkuatkuasa AFTA 2010, cukai duti import kenderaan saya dengar akan dikurangkan kepada kadar maksimum 5%, so bayangkan lah Harga Jazz yang RM 100, 00 yang digilai org2 perempuan akan tinggal brp RM ? mungkin bawah RM 40, 000. 00. so maksudnya lebih murah berbanding Myvi, Satria Neo dan Savvy dengan enjin, body lebh besar dan jenama lebih kukuh.. So agak2 laku tak Jazz bila harga dah turun 60%.. so bila dah laku konpemla spare part mudah dapat.. bila da ada persaingan, tentulah harga spare part kemudian akan jd murah

  58. auto fanz says:

    Betul k ni afta akn dlaksanakn???? ble aku pkai viva sbb viva akn jd lbh murah kn..utk bwk pg ulang alik k class jerws kn..xkne hujan n pns kn..
    kn kn kn kn?????

  59. Man says:

    Ayah saya kata spare parts Honda memang mahal dari dulu lagi sebab monopoly syarikat yang Import kereta Honda. Tak ada kene mengena dengan cukai kereta. Semua negara akan protect industri penting mereka. Di barat mereka kenakan cukai tinggi terhadap arang pertanian luar dan beri subsidi pertanian negara sendiri. India kenakan cukai yang tinggi terhadap minyak kelapa sawit kita berbanding kacang soya dari barat…. mengapa ya?

  60. apa2 ajer says:

    exterior bercirikan kereta perempuan.. mesti dpt perhatian dari kaum hawa. mesti perempuan suka.. saya rasa MPV ni akan laris spt jualan MYVI sebab saya berpendapat ia bukan saja akan jd buruan keluarga ramai, tapi saya fikir lebih ramai golongan muda perempuan yang akan membelinya sebab ia tidak terlalu besar.. barisan ke3 boleh dimanfaatkan untuk meletak barangan extra.. skrg kan org suka tempat simpan barang yang luas.. interior pun nampak lebih cantik banding myvi dan harganya sikit berbeza banding ngan MYVI.. dgr cita bawah RM 60, 000 dan mungkin RM 56, 000. 00.. harga yang agak praktikal untuk MPV 1.5 di Malaysia.. kalau di luar Malaysia x praktikal la, of coz OVERPRICED

  61. apa2 ajer says:

    auto fanz tanya

    ” ble aku pkai viva sbb viva akn jd lbh murah kn..utk bwk pg ulang alik k class jerws kn..xkne hujan n pns kn..”

    saya rasa Viva x akan jd murah sebab Produa diiktiraf salah satu pengeluar automatif TEMPATAN di Malaysia. so Produa walaupun dimiliki oleh UMW Toyota ( ada syer besar Toyota ), tetapi tetap tak perlu bayar duti/ cukai import antara 100 % – 300% yang menyebabkan harga kereta melambung tinggi..so jgn mimpi la Viva akan turun harga cumanyer mungkin Produa akan turun harga Viva bagi memastikan harganya kekal kompetitif untuk bersaing.. bayangkan harga Vios apabila AFTA terlaksana.. sudah tentu Vios lebih murah berbanding Produa Viva.. dengan pakej enjin lebih besar dan masih jimat minyak, sudah tentu pengguna akan beralih pada Vios

    Man

    Monopoli pun betul gak sebabkan harga kereta/ spare part overpriced.. sbg contoh harga kereta tertentu yang dijual di Malaysia harganya di negara asal hanya RM 46, 000. 00. Tetapi bila dikenakan cukai telah menjadi RM 106, 000.00 tetapi ia dijual pada harga RM 160, 000. 00 di Malaysia. Maksudnya lebih RM 50, 000. 00 keuntungan atas angin masing- masing dikaut oleh kerajaan Malaysia dan pengimport kenderaan tsbt. Lihat juga bagaimana monopoli MAS suatu ketika dahulu menyebabkan harga tiket kapal terbang mahal.. lihat juga monopoli Robert Kuok dan Syed Mokhtar dalam industri gula, monopoli BERNAS, monopoli TNB dan juga monopoli Telekom. Sebab tu Islam menentang monopoli sebab Islam tahu monopoli hanya mendatangkan keuntngan untuk sebelah pihak.

    man cakap “tak ada kena mengena ngan cukai kereta..”

    sudah tentu faktor cukai mempengaruhi Man.. cuba paham hujah saya sebelum ini.. asbab cukai Honda gagal menempatkan mereka sbg pengeluar terbesar di Malaysia dan gagal menjjual 100, 000 kenderaan setahun sebagaiman telah dilakukakn Proton dan Produa.. so bagaimana mereka nak turunkan harga kalau demand kurang.. cuba fahami/ rujuk faktor penawaran dan permintaan dalam sistem ekonomi kapitalis.

    man cakap lagi ” Di barat mereka kenakan cukai tinggi terhadap arang pertanian luar dan beri subsidi pertanian negara sendiri. India kenakan cukai yang tinggi terhadap minyak kelapa sawit kita berbanding kacang soya dari barat…. mengapa ya? ”

    semua negara memberi subsidi terhadap pertanian masing.. begitu juga Malaysia dan anda boleh rujuk rekod belanjawan kerajan pusat milik BN mahupun kerajaan negeri milik Pakatan Rakyat. 2-2 memberi subsidi dalam pertanian atas beberapa sebab iaitu untuk menambahkan pendapatan petani, meningkatkan hasil pengeluaran makanan, dan memastikan negara mempunyai cukup bekalan makanan ( wajib cukup bekalan makanan – persediaan jika berlaku perang, krisis ).. SAYA SOKONG USAHA INI.. kenakan cukai tinggi terhadap barang pertanian luar.. ia adalah langkah selamatkan pertanian dalam negeri.. jika bekalan dalam negeri mencukupi dan harga yang dijual berpatutan, so kenapa tidak ? tetapi jika bekalan tidak mencukupi dan cukai tinggi dikenakan, ia adalah langkah mencekik wang rakyat..

    man tanya lagi ” dasar cukai India terhadap barat dan Malaysia berbeza kenapa ya?”

    begitu juga kita.. India mahu menarik USA yang mebekalkan kacang soya terhadap India untuk menanam modal di India, memilih India sebagai destinasi pelaburan utama.. jadi untuk memujuk sewajarnya India memberi kelonggaran kepada USA dari segi kadar cukai import.. begitu juga halnya perdanganan antara Malaysia dengan negara luar.. Malaysia memberi keistimewaan cukai pada China, USA berbanding negara2 lain oleh sebab adanya hubungan dagangan yang besar antara ke2-2 negara.. kadar intensif cukai antara India, China, USA, korea, Jepun dan negara2 ASEAN dgn Malaysia adalah berbeza antara satu sama lain.. negara kita juga mendapat hak cukai eklusif di USA berbanidng negara lain di USA.. semua ni adalah hasil ekonomi sistem kapitilis.. yang mana menguntungkan yang itu dipelawa dan disokong

  62. tres says:

    walaupun afta would be in effect start 2010, dengan NAP, kerajaan akan memanipulasikan harga melalui eksais, kastam dan lain2 insentif utk menyelamatkan potong / pelodua…jadi, harga kete besar kemungkinan akan naik utk semua namun pinjaman kete mungkin boleh cecah sampai 10 thn plak, atau 12 thn utk reduce monthly installment…so amacam, rakyat dah didahulukan ker, hehe

  63. auto fanz says:

    mmm ye x ye gk kn..cam2 aku pakai civic fd2 type r jela cpt skit sampai class..xla lecturer membebel jer..p lecturer ni kalu mslah ngan famly die pn lpas kt kite..ksian tlinga i you,msuk bebelan jer..but i am good guy not naughty america..kalau akal panjang sjengkal lautan dalam jgan d duga..

  64. Man says:

    Lupa pula nak beritahu, ayah saya kata spare parts Honda mahal sebelum wujudnya Proton lagi. Masa itu ayah saya pakai Honda Civic 2nd Generation, di monopoly oleh sebuah syarikat. Syarikat pengimpot pula bawa kereta kereta model lama. Bila wujud Proton, barulah nak import kereta model baru.

  65. babyboy says:

    tul tu tres.. bila berlaku afta nanti walau harga kereta murah.. mungkin harga part menjadi mahal..
    biasalah lepas satu tarik satu..

  66. non national says:

    juz go langkawi or labuan proton total out of the market proton better sell off our tech no reach to international level no cost efficient compare to others we only manage sell 100k to 200k unit a year we cant affort for high R & D cost

  67. dolkeke says:

    salam. nk mtk pendapat ni. sy bimbang kl AFTA nti harga keta jatuh. city saya dapat hjg bulan ni. mcmne ye? komfom ke harga keta jd rendah nti

  68. apa2 ajer says:

    insyallah menjelang 2010 harga kereta akan turun.. apapun kalau dah beli anggap jer la bukan rezeki kita dan mungkin Allah akan beri rezeki yang lain pulak utk kita

  69. wear says:

    afta start 1 januari kan

  70. master says:

    Bagi aku soal yg paling utama adalah keinginan untuk bersaing dan memberi yang terbaik kepada pengguna sesuatu produk……….aku selaku pengguna mesti akan memilih produk yang berkualiti dan boleh dipercayai……….tidak memeningkan kepala dan paling penting boleh save sebab bayar bulan2 kat bank termasuk interst bank yang apa ntah………smua produk ada kelebihan dan kelemahan tetapi prinsip berniaga n nak maju senang je…jgn nak fikir untung saja tapi kepuasan dan kebajikan pelanggan diabaikan………dah abaikan jd kepercayaan pengguna nati hilang tu yg nilai pasaran dan jualan turun merudum.(btul tak??????)……….proton boleh bersaing tp kena peka n lebih byk kreatif nersaing dengan pesaing luar…jgn anggap kita syarikat baru n kecil tak boleh melawan syarikat lama dan lama dalam pasaran………..hidup kena peka……..hidup kena berani tanggung risiko…….hidup kena berfikir lebih jauh ke depan…dan predict apa yg bakal berlaku pada produk kita…………pengurusan ke………rakyat ke………….pekerja proton ke…..bg 1 satu je masalah org malaysia ni……………..wpun depa kata dah maju tp pemikiran kita msh pd takuk lama mcm tok kaduk…….tak brani berubah………nak berubah pun nak pakai org bESAQ yg ada pengaruh ka……………..buang jauh2…………..buka lembaran baru pada produk kita,,,,,,bersaing secara sihat…………….ketahui kelemahan dan kekuatan musuh2 pesaing kita jd kita akan lebih bersedia untuk mengeluarkan produk yg berkualiti dan akan sentiasa dekat di hati pelanggan kite……..anyway……………….perubahan memang bukan sesuatu yg mudah tetapi………….perubahan akan menjadikan kt yg terbaik…………….kita lawan n ganyang smua………………majulah semua………..

  71. man says:

    Keluarga saya semua pakai proton (Waja, Gen 2, Saga Baru, Savvy), semua tak ada masalah. Jiran saya ada Satria Neo, Gen 2 dan Perdana, pun tak ada masalah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 13 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)