Harga Semasa Kereta Baru Proton

Proton Waja

Model Harga (RM) D/Payment Pinjaman 7 thn 9 thn
WAJA CAMPRO 1.6 PREMIUM MANUAL

59,388.00

5,888.00

53,500.00

810.00

668.35

WAJA CAMPRO 1.6 PREMIUM AUTO

62,888.00

6,288.00

56,500.00

856.00

707.10

Proton Gen-2

Model Harga (RM) D/Payment Pinjaman 7 thn 9 thn
GEN 2 1.3 AUTO – SOLID

46,033.29

4,633.29

41,400.00

627.41

524.78

GEN 2 1.3 AUTO – METALLIC

46,899.54

4,699.54

42,200.00

639.53

534.92

GEN 2 1.6 MANUAL ECH B

51,510.66

5,210.66

46,300.00

701.66

586.90

GEN 2 1.6 AUTO ECH B

55,234.32

5,534.32

49,700.00

753.19

629.99

GEN 2 1.6 MANUAL HIGHLINE

55,933.33

5,633.33

50,300.00

770.67

645.98

GEN 2 1.6 AUTO HIGHLINE

58,919.46

5,919.46

53,000.00

803.20

671.82

Proton Wira

Model Harga (RM) D/Payment Pinjaman 7 thn 9 thn
WIRA 1.5 MANUAL A/B SE

47,476.58

4,776.58

42,700.00

647.11

541.26

WIRA 1.5 AUTO A/B SE

49,972.03

4,972.03

45,000.00

681.96

570.42

WIRA 1.5 MANUAL SEDAN – PECA

43,238.33

4,338.33

38,900.00

589.52

493.09

WIRA 1.5 MANUAL SEDAN – ECH

46,383.41

4,683.41

41,700.00

631.95

528.58

WIRA 1.5 AUTO SEDAN

48,744.14

4,844.15

43,900.00

665.29

556.47

Proton Savvy

Model Harga (RM) D/Payment Pinjaman 7 thn 9 thn
SAVVY 1.2 AMT FL METALLIC

43,182.12

4,385.12

41,200.00

624.37

522.24

SAVVY 1.2 AMT HL METALLIC

45,841.25

4,641.25

38,800.00

594.00

498.00

SAVVY 1.2 MT HL METALLIC

42,276.05

4,376.05

38,900.00

590.40

491.30

Proton Perdana V6

Model Harga (RM) D/Payment Pinjaman 7 thn 9 thn
PERDANA V6 AUTO

101,500.25

10,200.25

91,300.00

1,383.63

1,157.31

PERDANA CHANCELLOR 2.0 V6 AUTO

138,888.80

13,888.80

125,000.00

1,894.35

1,584.49

Proton Iswara

Model Harga (RM) D/Payment Pinjaman 7 thn 9 thn
ISWARA 1.3 MANUAL A/B LMST PS

26,999.00

2,699.00

24,300.00

368.26

308.02

ISWARA 1.5 MANUAL SD NPS METALLIC

36,372.4

3,672.41

32,700.00

495.56

414.50

Proton Satria Neo

Model Harga (RM) D/Payment Pinjaman 7 thn 9 thn
SATRIA NEO 1.3 MANUAL

43,500.00

4,400.00

39,100.00

592.55

495.63

SATRIA NEO 1.3 AUTO

46,500.00

4,700.00

41,800.00

633.47

529.85

SATRIA NEO 1.6 MANUAL

48,500.00

4,900.00

43,600.00

660.75

552.67

SATRIA NEO 1. AUTO

51,500.00

5,200.00

46,300.00

701.67

586.9

SATRIA NEO 1.6 MANUAL HIGHLINE

51,800.00

5,200.00

46,600.00

706.21

590.70

SATRIA NEO 1.6 AUTO HIGHLINE

54,800.00

5,500.00;

49,300.00

747.13

624.92

Proton Saga Baru

Proton Saga N-Line Manual – RM31,500

  Proton Saga B-Line Manual – RM34,998

  Proton Saga B-Line Auto – RM37,998

  Proton Saga M-Line Manual – RM37,498

  Proton Saga M-Line Auto – RM39,998

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

121 Responses

  1. Norejah says:

    keta nissan sentra ada maklumat x?

  2. noo_p says:

    apa perbezaan yang biasa dengan yang high line?

  3. wan says:

    ambik trade in x???

  4. amy says:

    minimum down payment accepted forl GEN2 1.6 auto (black)?

  5. NOR FAEZAH BINTI MOHTAR says:

    Saya seorang pekerja swasta dan saya ingin memilik sebuah kereta baru.Jika saya ingin mengambil kerreta jenis proton saga baru n- line manual , berapa kah down paymeny yang perlu saya sediakan dan apakah dokumen-dokumen yang perlu saya sediakan .Jika saya ingin buat pinjaman selama 7 tahun , berapah kah harga bulanan yang perlu saya bayar.

  6. kdi says:

    boleh rujuk sini untuk maklumat harga kereta saga blm:

    http://kereta.info/latest-price-monthly-installment-fuel-consumption-of-proton-new-saga-blm/

    rujuk sini untuk bagaimana membeli kereta di malaysia:

    http://kereta.info/how-to-buy-a-car-in-malaysia-tips-bagaimana-membeli-kereta-malaysia-documents-requirements/

    harap dapat membantu dan teruskan membaca majalah kereta malaysia paling informatif di http://www.kereta.info setiap hari =)

  7. Lily says:

    Encik kdi..
    Saya pun nk bli kreta baru…

  8. akfaliz says:

    sy da pon beli kete baru,wakakaka….
    tp bguna utk mereka2 yg tgh survey utk bli kete baru…..
    BLM rocks!! highest recommend utk org2 bpendapatan rendah n sederhana cam sy nie…… huhuhu…..

  9. Ayezat says:

    lily…
    ngade ek…ak ade nk jual kete…kete sorong nk?xpn kete model ferrari shell…complete set ak ade…nk?huhuhu…

    nor faezah binti mohtar…
    ok…ni sket sebanyak yg ak bleh tlong…dokumen mcm biase la…slip gaji 3bulan,slip EPF,statement bank 3bulan,ic,lesen,bil api/air,klu nk gagah ag,sertakan surat sokongn majikan..

    harga kete saga N-line manual ialah rm30,081.80 (nett selling price inclusive sales tax & excise duty,govt approved std acc which is power window,central locking,alarm,air cond,anti rust and radio cassette)..total sales price is rm31,400 which cover the registration fee rm150,road tax 1 year rm70,ownership claim rm50,number plate rm50,compre ins 1 year rm963.20 and security etching rm35..accessories package rm100..that’s mean total price on road rm31,500.00….

    klu ko ltak downpayment 10%…the calculation is..sum insured rm29,000,max loan 90% rm28,300,deposit 10% rm3200,9 years repayment rm356.15 (based on 3.99% interest rate)..ak rase bulan2 dh rendah sket kot sbb skrg interest dh turun…pape pn,kadar bayaran bulanan bergantung pada harga deposit yg ko letak n interest yg bank kenakn…

  10. kdi says:

    Ye Cik Lily,

    Boleh saya bantu? cik Lily nak beli kereta baru ape? kereta mayat? kereta kuda? lembu? api? semua ada cik lily. nak explain pon susah. amboi.. sjak biler dah pandai menyampuk camni nih.. hu2.. suke nyampuk orang menjalankan tugas. ahaks! =p

    Akfaliz,

    yeah! =)

    Ayezat,

    tq tlg menyampuk dgn berhemah dgn info2 berguna.. =p

    Cik NOR FAEZAH BINTI MOHTAR,

    Harap semua info tu dapat membantu n komen2 rakan2 KDI ni yang memang hyperaktif sejak dari kecik lagi menceriakan anda.. cheeewah… =)

    Chayolah korang!

    P/s : Sesapa nak jadi geng hyperaktif kdi amatlah dialu2kan. ahaha..

  11. Ayezat says:

    kdi…
    wah…perli secara halus nmpak…wakaka…ak tlong skadar yg mampu je…

  12. Lily says:

    Mcm ini encik kdi dan encik ayezat…
    Saya ni bercadang mencari blm kale putih yg dah siap mod ade spoiler yg mcm penyidai kain,pastu ade ekzos 2 mcm buluh lemang,skirting yg x mcm skirt pendek tp labuh ala2 jubah.Ade x?sbb rse mcm nk bli buat perhiasan ltk blakang umah.Kakaka…Jgn mrh!Gurau2..xblh gurau g duk surau 24 jam.Alhamdulillah.Chillex ye…:-).Peace

  13. mek says:

    berminat keta baru tapi hutang keto lama lagi dalam 9 ribu. boleh trade in x. keto iswara erobak 1.3 . akhir tahun depan baru setel hutang. apa komen

  14. mek says:

    saya ada dengar, waja mana ada yang x kena bayar muka. saya berminat yang tu la

  15. kdi says:

    ayezat,

    mane de perli bro.. puji tu.. hu2.. bagusla info tu lengkap dan tepat.

    Lily,

    ooo.. cik Lily kite nak beli kereta camtu eh. boleh2.. tapi yang buluh lemang tu susah ar nak buat. sebab kedai welding xtau camne nak welding besi ngan buluh. trima kasih ye cik Lily sebab berminat nak beli kereta camtu buat perhiasan. x kisah la kat belakang rumah pon kan ayezat? janji bleh buat perhiasan. chillex! =p

    mek,

    boleh je trade in.. tapi kena tanya bank dulu bape kena setelkan utk trade in iswara tu.

  16. Lily says:

    kdi..
    Sory la ye,sj nk menyampuk..Hehe.Jgn mrh!

    mek..
    Kalo ly,settle hutang kreta lm,lgpun sthun aja lg.pastu ambk kreta br sbgai kreta ke 2.

  17. Fadzli says:

    salam,

    berminat nk amek gen2 cps.
    any comment on that?

    harga mmg dlm budjet.
    but unfortunately im a fresh graduate n currently tgh training.
    so got no payslips n kwsp or wutsoever needed.

    is it true islamic bank offers 0 dwnpymnt for fresh grade?
    need to know more detail on this.

    will b glad if anyone can help..

    thanks

  18. Ayezat says:

    lily…
    amboi..nk jd perhiasan je?hm…tp bgus gak…dapat gak ak ari2 makan masakan ko…huhu…xpe la lily,ak redha je pe yg ko nk wat kt kete ak…yela,sape la ak ni…uhuk..uhuk…uhukkk….

    fadzli…
    cps?pergh…mmg power…tp ad 1 nasihat,biase la…cps 2 teknologi baru utk campro,so,pe kate ko relax dlu…tunggu dalam setahun ke…survey dlu prestasi die…hm…klu ko ni fresh graduate,pe kate ko tnye maybank…die mmg ade wat scheme utk fresh graduate…tp biasenye,klu fresh graduate ni,dorang akan mntak gerentor…2 je…cb la try…

  19. Fadzli says:

    ayezat,
    thx bro..
    mmg nk survey dlu..
    tp ingt nk bli dlm bln 8 ni..
    nk buat kete raya..

    so far tny user yg pki cps ni mmg x byk prob..if ade pon xde kaitan dgn enjin..
    standard probs ialah power window, pintu n sometimes rear lamp n fork lamp..but tu sume leh adjust kan bro??

    btw thx 4 ur info bro..
    dh yakin dh ni nk angkat cps ni..kehkeh..
    long live local cars!!

  20. black evia says:

    huhuhu..:-)

  21. Lily says:

    Ayezat..
    xde ar,aku gurau je.Cun ape kreta korang,sje ngusik nk dgr korang berapi kejap.Huhu..

  22. Ayezat says:

    fadzli…
    bagus2…majukan industri permotoran tempatan…trus terang la beb…cps mmg best gle…bdk umah ak ade pki gen2 cps..die cakap,stakat nk jejak 220km/j mmg xde masalah r…stakat ni pn die xde major problem ngn kete die…lgpn,cps pnye kaler byk yg pelik2…2 yg geram je 2..huuhuu…anyway,enjoy ur cps…(teknologi die same mcm v-tec beb…)

  23. Fadzli says:

    ayezat,
    orait bro thx..
    pasni dgn tenang ak cucuk gen2 campro member ak ni..wakaka
    suspension n absober dia cmne lak eh? lupe lak nk tny..agak2 lyn corner kat tol jelapang ke kuala kangsar lepas tak 1100/120 km/j??
    bkn nk bwk race tp salu rushing g kl dr kulim..

    last but not least..
    ade club for gen2 cps ni tak?
    ke nk kena join club proton??

    long live local cars!!

  24. wan-d-max-bp says:

    bro tlg kwn promosikn ISUZU DMAX,blh tk…marcet sempit la bro skrg…

  25. cmel says:

    give me more information about car
    nak jual kereta wira jumpa saya.ngah cari nie

  26. cmel says:

    sapa nak beli kancil wa.850 ex.dah modif

  27. khairunnisa says:

    Saya seorang pekerja swasta dan saya ingin memilik sebuah kereta baru.Jika saya ingin mengambil kereta jenis proton saga baru M- line manual , Tampa down paymen dan apakah dokumen-dokumen yang perlu saya sediakan .Jika saya ingin menbuat pinjaman selama 9 tahun , berapah kah harga bulanan yang perlu saya bayar.Adakah pinjaman saya layak walauppun tampa down paymen?

  28. zerra says:

    agaknya kalau bayar d/payment 25k utk wira a/b se, bayaran bulanan untuk 7 tahun berapa?

  29. Nadia says:

    Hai,..sapa berminat kancil EX850 (2006) coz nak tuka keta besa sket…

  30. Dang Eiya says:

    kdi,
    Dang pening laa baca payment saga kat web tueee, x de ke kursus jgka pendek utk golongan ziro mcm dang ni..hihihi

  31. Dang Eiya says:

    kdi,
    tingin sangat nak bli proton saga baru niii..

  32. Norman says:

    Secara jujur saya katakan kalau Proton maintain harge mcm ni lagi 3 thn Toyota/Honda akan memintas mereka dengan model yang lebih canggih.Harus dingatkan Proton lambat untuk memperkenalkan sebuah model baru ataupun facelift.Tentang Waja Campro tu kalau boleh diturunkan hingga RM54K

  33. kdi says:

    pening baca?
    gi tido dulu pastu baca balik.. kuang2.. =p

    yang ni list tahun lepas. kdi akan update kat page lain utk 2009 punye..

  34. nak tanye ..ape beza saga m line n b line??sesape dh pakai saga..nak tanye ok ker??dr segi maintainance mcm mane?? saga color ape u rase cntik??huuhu..aku dlam dilema…….nak yang bajet tp nampak cool..

  35. cma says:

    sy minat nk beli gen2.tp org ckp enjin x bgs.xthn n mudah rosak.betul ke? pa pandangan anda?

  36. syah says:

    nayer nak jawab soalan awk ni

  37. zulian says:

    sy nk beli kete mesia, tapi tak tau nk beli kete ape yg sesuai. sy bujang, dlm setahun dua lg baru nk kawin. berkenan kt myvi dan jazz. mane lebih baik erk? or prefer kete lain ke..

  38. apa2 ajer says:

    myvi dan jazz..
    tu 2 harga yg berbeza.. beza pulak 100% harga.. dari pemerhatian anda mampu beli kereta RM 100, 000 ( harga Jazz ).. tapi Jazz bukan kereta Malaysia tapi Honda Jepun.. tak pastilah kalau ada versi CKD tapi setahu saya x ada sbb harganya masih mantain mahal di negera kita Malaysia..

    kalau anda mampu beli Jazz, sebenarnya banyak pilihan untuk anda.. cuma kenalah tahu anda suka compact car ke, suka kereta nampak comei ke, suka nampak sporty ke, suka prestasi ke, suka kereta jimat minyak ke atau nak kereta yg boleh angkut ramai org..semua faktor ni mempengaruhi pilihan anda..

    anda tny samada myvi atau jazz.. sy rasa anda minat compact car.. lain2 pilihan yg boleh anda buat adalah naza bestari 206 ( skrg Naza bg diskaun dari RM 60 ribu dah jd RM 40 ribu jer – limited edition), peugeot 308 turbo, hyundai getz, satria neo, suzuki swift ( dah ada versi CKD – lebih murah ), Nissan Latio dll

  39. zulian says:

    oo..thanks bro..
    dari segi harga takde hal..cuma nk cari kete sesuai je.
    em, baru byk skit nk wat pilihan..

    aku tengok2 dlu la ye sume model tu.
    thanks again.

    p/s : muda agi ni..baik bli sporty skit..mit lancer gt lah..orait gak.

  40. kdi says:

    nak beli keter malaysia? tapi minat kat jazz? lepas tu nak beli mit lancer pulak? aih.. mana satu nih.. kalo nak sporty belila Evo X trus. lagi mengancam. kalo nak bajet beli mazda RX8. road tax pon jimat tapi enjin power. amacam?

  41. apa2 ajer says:

    kalau nak mitsu lancer jgn beli lagi nanti nyesal. BETUL TAK KDI?

    Awal tahun depan Proton akan keluarkan Proton Waja Lancer yang diambik sebijik dari model Mitsubishi Lancer melalui kerjasama Mitsubishi – Proton. Harga dlm RM 67, 000 – RM 83, 000 x silap.. so silalah tunggu kalau berminat.. nak tengok gambar google je Mitsu Lancer lebih kurang ajer cuma dia ubahsuai sikit2 je bhgn gril dll

  42. Norman says:

    Bagi saya Chancellor dan V6 dah tak relevan lagi jual paras 95-110k,Lebih baik gua tambah 10k angkat Camry..

  43. apa2 ajer says:

    itulah sebab Perdana V6 dan Chancellor tak laku.. hny VIP ahli potik jer beli

  44. zulian says:

    wah..betul kew?
    Proton Waja Lancer..bunyi mcm menarik je.
    kene tunggu ni..
    spec kete tu xdgr2 kabar ke bro?

  45. angel says:

    KDI,

    just nak tanya. currrently i drive kancil dari time study (2002 – 2009) sampi skrg ni.
    nak cari keta baru.tp xtau kereta ape yang berbaloi untuk di beli sekarang ni.
    dalam kepala swift (tp, my dad advise ,jual balik keta ni x laku nnt)
    so, my parents prefer vios or honda city
    my monthly salary 3k after epf 2.8k… no hutang only ptptn (hahahaaha)
    can u advise me…
    really really need advise…

  46. kdi says:

    angel,

    first of all, pergi la test drive je mana2 model yang berkenan. free je.. jangan segan. diorang ni memang suka layan orang yg nak test drive. maybe dapat komisen lebih kot. tapi berdasarkan pendapat kdi, Honda City is worth for your money. Lebih selesa, lebih banyak features, lebih stabil di jalan, lebih best memandu. apapun, gi test drive dulu. Macam swift tu, dah macam myvi je bentuk. baik angkat myvi je lagi murah.

  47. gen2 lama says:

    waa…statement berani ni kdi…….

    tak takut kena ‘fire’ ke?…..

  48. kdi says:

    wakaka… takot jugak. tu dah betulkan. hik2.. tapi memang tu la hakikatnya.. kesian sape yg beli model tu.. sape yg dah terbaca… snyap2 k.. hu2.. =p

  49. anGeL says:

    ok.
    thanks kdi.
    u’ve clear my mind

  50. fique says:

    satria neo dgn myvi mane lg ok…

  51. apa2 ajer says:

    baik satria neo.. enjin lagi best.. handling lagi mantap cuma satu jer x best belakang x da pintu

  52. luqman says:

    persona nyer harga takder pon brader

  53. Yie says:

    Salam semua. Aku nak minta pendapat korang. Skrg dalam kpala aku samada nak bli Honda City atau Waja CPS. Kalau honda, mmg agak mahal..sebab tax krajaan,tapi kualiti. Kalau waja plak, mmg murah byr bulan2 tp tak tau lg kualiti. Lebih2 lagi kalau nak trade in balik akan datang, hrga jtuh bbndg Honda. Tapi lagi, kalau compare balik dgn jumlah tax yg kita kene byr let say (Rm89000-Rm61000 = 28000), nak tanggung Rm28000 tax bulan2 bbndg kalau Rm28000 kita gunakan utk support maintenace cost utk waja, lebih kurang sama jer… Honda City plak save minyak, jadi duit bulan2 yg dapat save bbanding kalau pakai Waja pun boleh digunakan utk support jumlah tax tadi. Lebih2 lagi, sparepart Honda lg mahal dari Waja….So aku dah pening??? Otai2 yang dah lama bagi pandangan, bleh komen tak?? Aku pla nak beli kereta ni utk pakai utk suatu jngkamasa panjang….kalau leh selagi tak accident teruk atau enjin tak jammed, pakai lagi keter tu… TQ.

    *Rm61000 = Harga Honda City di Langkawi (without tax)
    sumber: http://www.honda.com.my/allprices/

  54. kekitaan says:

    Aku sokong WAJA,, aku dapat feedback menagtakan waja skrg lebih kualiti berbanding gen2 dan persona… tatauler…. di segi keluasan dan handling aku rasa lebih mantap waja cps. hehee.. belilah barangan buatan malaysia.

  55. kekitaan says:

    btw KDI awat tak Update harga terbaru semau model proton yg dijual skrg ?

  56. kdi says:

    kui2..

    kitorang mmg nk update, tp smpai sekarang xde masa. anyway, pricelist ni blehla buat rujukan ckit2 sementara kitorang ada masa nk update nanti ek.. hi2 =p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 25 + 24 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)