- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • GOODBYE PERODUA KANCIL – TRIBUTE TO PERODUA KANCIL – YOUR EXPERIENCE OF USING KANCIL? KATA-KATA ANDA TENTANG PERODUA KANCIL?

    perodua-kancil-2

    Perodua had stopped the production of the Perodua Kancil yesterday.Perodua Kancil are one of the most iconic cars on the Malaysian roads, after 15 years of production and a total of 722,223 units till yesterday.With that amount of number it is not impossible to see Perodua Kancil everywhere.We sure that some of you have the experience of using the Perodua Kancil.Most Malaysians used Perodua Kancil as their second car.

    perodua-kancil-1

    Perodua Kancil has many facelift, this is the first.

    perodua-kancil-4

    Perodua improve the facelift of  Perodua Kancil which increase their sale.

    ABOUT PERODUA KANCIL.

    Perodua Kancil was Perodua’s first car after its founding in 1993.It was a city car manufactured by the Perodua from 1994 to 2009.The Kancil was based on Daihatsu Mira and been modify through badge engineering.Perodua Kancil is a small five-door hatchback vehicle on a monocoque framework that could seat five people.

    Following its release in 1994, the Kancil became an instant success in Malaysia.Perodua sold its first 50,000 units in its first year of production, and reached sales of 100,000 units in 1997 despite the Asian financial crisis. On average, Perodua sold about 4,000 units of Kancil monthly, and in October 2002, the unit had its highest single monthly sales of 7,700 units.Although Perodua had stopped the production of Perodua Kancil, they still committed to to continuing the supply of its service parts to customers for the many years to come.

    Goodbye to Perodua Kancil. So, lets share with us your experience about Perodua Kancil.To all Kancil owners, ex-Kancil owners and others, you can  share your opinion about Kancil here.

    perodua-kancil-3

    Perodua Kancil at Kg. Kopuron/Lomou, Telupid, Sabah.

    GOODBYE PERODUA KANCIL – TRIBUTE TO PERODUA KANCIL – YOUR EXPERIENCE OF USING KANCIL? KATA-KATA ANDA TENTANG PERODUA KANCIL?

    perodua-kancil-rally

    Not bad, Perodua Kancil also can be used as a rally car.

    Kancil 660EX.

    659 cc three-cylinder carbureted in-line engine, 29 hp (22.1 kW), five-speed manual transmission, black bumpers and door rub strips.

    Kancil 850EX.

    847 cc three-cylinder carbureted in-line engine, 36 hp (25.5 kW), five-speed manual transmission, body-color bumpers and rub strips.

    Kancil 850EZi.

    847 cc three-cylinder fuel-injected in-line engine, 49 hp (34.7 kW), three-speed automatic transmission, body color bumpers and rub strips.

    perodua-kancil-driving-school

    The Kancil is popular with beginner drivers and is commonly used in Malaysian driving schools.

    perodua-kancil-gino-kdi-7

    Modified Perodua Kancil

    Please follow and like us:
    error

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    23 Responses

    1. aku ade pengalaman yg lawak dan memalukan mase aku bwk kancil 660 nie..
      citenye chenggini..
      aku kene wat site visit kt ipoh…mase on daway balik kl dr ipoh,
      sampai kt 1 part yg mana jln die naik turun bukit..nak di jadikan cite, aku ade nmpk 1 teksi yg buruk kt lane kiri..bwk dlm 80~90 kot..
      aku dgn konfidennye potong teksi tu…mase tu turun bukit…pastu mase naik bukit, teksi tu potong aku blik..
      aku try la nk potong blik, tp kancil yg aku bwk tu x ble bla…aku cume dpt potong blik bile time turun bukit jer…
      bile dh 2,3 kali kene mcm tu, driver teksi tu pandang kt aku sambil lambai tangan kt aku sambil memotong aku mse naik bukit..
      so, bygkan punye la malu aku yg bwk kancil tu..member aku kt sebelah dh terbahak² ketawa kt aku..
      nsb baik tu kete company..kalo kete aku, mmg aku dh buang kt dlm gaung kete tu..haha…
      tu la kenangan aku bwk kancil company aku..

    2. abie says:

      aku mekanik mula2 masa kancil di perkenalkan. gila takut orang nak bawa jauh2. tapi hakikatnya nak bawa gi thailand sekali pun tak akan rosak. sedih bila kancil di matikan. bye2 kancil i miss u.

    3. Joko says:

      Pengalaman aku masa mula2 beli kereta 850ex ni untuk bini aku, masa tuh dia baru dua bulan dapat lesen P. Kitorang plan pakai kancil ajer pegi batu Buruk,Kuala Terengganu. Sebab bini aku nak mahirkan bawak keta so aku suruh lah dia bawak lepas dah keluar Hway Karak, perjalanan mula jam 8 malam, sebab aku mengantuk sangat, lagi pun aku confident tengok cara dia bawak, so aku pun tido lah.

      Masa mata hampir nak pejam, aku perasan dia follow belakang satu lori trelar panjang. Kira2 jam 11mlm masa tu. Sebab terlalu mengantuk balik kerja aku pun tido lah dulu. Tup.. tup terjaga jam 12.30 mlm, eh.. lori tadi tuh masih ada kat depan, rupa2 nya bini aku kecut nak potong, sebab tayar lori tuh besar, nasib baik aku terjaga, kalau tidak sampai ke sudah duduk follow Lori tuh.

      Yelah selalunya aku yg guide kan bila boleh potong, dah tu second pilot tertido.. kelakor betul.

      Namun kereta ni banyak jasanya pada kami, tak pernah break down kat mana2, selalu gak aku bawak pegi berkelah dan berkhemah sekeluarga seperti kat tasik chini atau tepi laut kat Bagan Lalang.

      Kecil tapi lincah. asyik nak mencelah aje kalau bawak dia ni.

    4. tres says:

      kereta pertama aku bawak legally kancil lah…kereta kelas memandu..hehe

      Sebab aku ni besar sangat, nak naik kene tarik seat sampai belakang. Anyway aku mmg salute kat kancil
      Tak banyak masalah, boleh belasah nak pakai harian dan kos baiki kira ok lah..

      Aku harap perodua viva 660 BX ni meneruskan kecemerlangan kete ‘kecil-kecil cili padi’ ni… Viva forever kancil

    5. fordthrothle says:

      Pengalaman aku kt kete kancil ni…
      Aku sgt2 kagum pd satu kete kancil…yg di sumbatkan dgn enjin B8 Turbo….
      Perhhh…..dia punye pegi…..sam5 tak terpegi….asyik spin kat starting…heheh..
      Tp mmg power btol….mcm peluru bila dia pecut….

    6. iz says:

      fordthrothle..
      Muat eh Kancil pakai B8 turbo? memang laju macam peluru la gitu..kete kecik..tapi enjin power..=)

    7. mel_b6t says:

      iz
      muat aku pnah ade magazine pasal keta tuh time skolah dulu
      kancil b8 turbo, keta johor
      aku pon pakai b6 je, kancil dah pakai b8 haha

      aritu pon sepang drag battle 2 wheel pon b8 menang
      kalah engine evo..bangge jap hahaha

    8. iz says:

      Haha..
      tau xpe…besar tu enjin tuh…aku tgok enjin ko pun da besar..da power da.. kalau B8..fuh..lagi la..=)

    9. eh..kt sini pon ade psl sepang drag battle gak ker…
      aku bru je bace kt website lain td..dieorg ckp psl drag nie jgk..
      hmm..femes rupenye drag nie…aku je yg x lyn..

    10. iz says:

      [email protected]
      Zamel tu memang minat kat drag battle..slalu gakla die slalu ngan kwn2 die g sepang tgok drag battle.. =)

    11. fordthrothle says:

      Aku pon xterpikir mcmana dorg bleh masukkan enjin B8 kat kancil…..
      Dan satu lg kes…kat JB gak..
      Kancil di masukkan enjin AE101/AE111 gitulah….
      X tau r aku kepala dorg nih…
      Kalah engineer2 kat jepon…
      CAYALAH MEKANIK MALAYSIA….
      I’m proud to be Malaysian…
      Malaysia Bolehhh…

      Tu belom masuk kes kete pasang 2 enjin…satu kat bonet depan, satu kat bonet belakang…
      Kang lari tajuk plak…
      Marah Tuan Editor kita kang…huhu

      Adios..

    12. aku penah layan skali jer kt litar p. gudang..tu pun sbb member blanje…
      nk kate tgk kete sgt tu x la..aku leka tgk awek² kt situ jer..hehehe…

    13. bantalbusuk says:

      cayalah kancil.. 10 tahun lagi akan jadik status retro.. daku akan terus bersamamu.. “Sebijak Anda”

    14. LAMIE says:

      BAGUS LAH KANCIL DH X DE……
      BYK2 KETA M’SIA… KANCIL NI LAH YG PALING TERUK KALO EKSIDEN….
      DH BYK AKU JUMPE ORG MATI TERSEPIT KT JALAN RAYE NAIK KETA NIE……
      JIMAT MINYAK PUN X GUNE… KALO SAFETY TAHAP TOTAL LOST….. X GITU

    15. fordthrothle says:

      LAMIE…btol ke kancil yg paling teruk kalo eksiden????
      Aku tgk bas ekspres pon teruk gak…
      Jgn kan bas…kapal terbang kalo eksiden lagi teruk…tu safety tahap lebih dr gaban….
      Ferari pun ada yg bersepai kalo eksiden…
      So moral of the story….lu pk la sendiri…huhu

    16. kdi says:

      Wah.. sadisnye.. dah macam ucapan selamat tinggal kat kancil utk selama2nya dahni.. sedeynye.. jgn tinggalkan aku kancil.. uwaa!!! (pehal kdi ni? tu si comel ade kat depan umah agi tu)

      ooo.. hehe.. kancil ni bleh katakan satu kereta yg tahan lasak. abih kdi lenjan x hancur2 lagi sampai sekang. dah bawak off road sume relax je.. memang gagah walaupun kecik.. kancil banyak berjasa pada kita semua.. marilah kita laungkan bersama.. “kancil, kau tetap pujaan hatiku!”

      wakaka! romantik lak ai..

    17. tembakau says:

      Hidup kancil!!!!! sebab kancillah aku dapt recover balik cash flow aku yg teruk!!! walaupun sakit badan sikit jalan jauh tapi kancil memang banyak bagi jasa padae aku!!

    18. bantalbusuk says:

      alaaa.. kalo nak kire remuk hancur berkecai.. semua bende pun boleh hancur dan berkecai.. semuanya atas sikap pemandu tuh sendiri.. kalo dah tahu drive kancil untuk save minyak.. for what u speedy..? its better u drive lamborghini,ferrari or bugatti.. then xsiden kalo tersepit tuh tersepit jugak.. kalo mati tuh berhantar jalan kaki jugak..

      but kancil i will never forget u.. we do it compact..

    19. lemang70 says:

      PUH..keta KANCIL GX JEF6XXX aku,nie byk jasanya .Masa tu duit tak da nk beli keta besar .HARGA tengah pelik . tapi dek kerana faktor keselamatan keluarga dan kemampuan
      belilah keta nie.Mula2 kutuk gila akhirnya aku respect gila pulak ,byk jasa kt keluarga aku…HEE…
      Tapi dek kerana kena langgar sampai depan kanan kena ganti 1 set terpaksa aku ngalah jual..Lepas accident tupun pakai lagi 5 tahun tau…
      tkasih org yg buat kancil nie ada kt Malaysia ye..

    20. zamgombak says:

      tgok gambar kancil no.3 tu buat aku sedey jew..pasal sblum ni aku pakai kancil warna berkenaan lah… lama gak aku pakai dekat 6 tahun.. tup2 aku terpaksa jualkan… sbb ekonomi merudum.. maklumlah pakai 2 kereta skali gus.. memang best masa aku pakai kancil dolu… kancil aku 850.. betul2 tak banyak karenah.. xbanyak problem.. sepanjang 6 tahun xbanyak songeh..yang paling best aku tak penah tuka absober selama itu..absober mantap lagi tuu.. heran sungguh.. tapi last2 nak jual tu tetiba ada sikit ragam… mungkin dia merajuk tau aku nak jualkan…huhuhuu..banyak jasa kancil aku tu…

    21. Tuah says:

      ak still lg pakai kancil era ayah ak… ok jer.. :D

    22. Premierauto says:

      Aku still pakai sampai sekarang, dah 7 thn keta tu, ODO dah 170k kira tahan jugak la…sekarang ni nak buat major service ekon…dah tiba masa…enjin takde masalah, cume leaking je..

    23. ArelongShah says:

      Kete kancil yg den pkai skng ni kluaran 1995.. Den pulak owner yg ke 7 klau ikut dalam geran.. Still masih on the road. Enjin asal 660cc den lenjan sampai dah tahap kritikal utk overhaul.. Senang crita kos nk overhaul lebih baik tukar seketul enjin lain..masuk enjin jepun tebo mira jbjl 660cc twincam timing chain.. Meneruskan legasi kancil.. Nak knl den.. Fb Arelong Shah..

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)