• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

This post created to give a platform for us to discuss general car problem including engine, performance, car buy & sell, body, modification and other general issue related to cars. We hope that Otai-otai KDI members can help others too here.

Bagi sesiapa yang mempunyai masalah am mengenai kereta boleh bincangkan di sini dalam BM or BI. Harap all boleh kongsi dan bincang bersama dgn baik.. =)

 

kdi logo

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

45 Responses

  1. ezen says:

    saya mempunyai masalah belting kereta.. belting altenator yg di tukar tidak sampai 2 hari akan haus, saya syak pulley yang rosak, sebab bila start ia mengeluarkan bunyi yang bising.. pertanyaan saya. Berapa kos untuk tukar pulley,, dan perlu set apa2 seperti timing?

  2. topspeed says:

    salam admin… nak mintak tolong viva saya lampu engine menyala. bila reset bettry ok tapi tak lama. bunyi engine macam kasar sikit terutama bila buka acond. rasanya macam trotel body bermasaalah ada apa apa cadangan tak untuk saya viva 660 menual

  3. kdi says:

    bro topspeed, pergi service center mintak diorang check kan free je. dah tau ape prob baru tukar ape yg patut.

    ezen,
    pulley yg dekat mana tu? kalau bunyi, beli minyak pelincir khas utk lembutkan getah belting bagi hilang bunyi.

  4. topspeed says:

    woky berita di terima….

  5. topspeed says:

    Cadang nak tambah kereta Nak amik Nissan Serina ok tak mpv tu atau ada lebih baik bajet ciput jer ni

  6. kamel says:

    sy nk tnya pasal bmw e36..masalah tayar depan dh x alighment dh…tayar makan sblh dalam…adakah model ni pun pakai skru chamber mcm kereta laen juga???

  7. Muhammad Fakhrul Hafizy Che Atzaha says:

    mr. kamel kadang2 kereta BMW ke Merc ke yg kebiasaan pakai tayar lebar kedudukan taya dia agak sedikit menyerong (makan sebelah dalam) sebab salah satunya untuk kestabilan ketika cornering.. tapi yg saya punya Merc C240 alhamdulillah makan sekata cuma kebanyakan sy tgk model rim lebar ni memang makan sebelah dalam..

    sudara top speed ambil nissan serena bagus! kereta jimat.. nak2lagi model latest ni.. kalau dapat yg C24 pun dah tip top.. dari segi pnjimatan dan keselesaan sngt memuaskan.. air cond sejuk giler even hari yg panas kalau jalan dekat dah selesa apatah lagi jalan jauh.. lagi perghhh!!! harga tu murah dari Alphard dan Vell Fire.. lagipun nisan serena model kereta yg simple.. dan jimat dari segi maintainance.. Nissan mostly tk bt sunroof sbb bg mrk tiada faedah lagipun kalau getah sunroof bocor buleh masuk air tu.. makan duit.. hahahanak2lagi getah tu duk di kwasan kena cahay paling kuat.. mmg cepat rosaklah.. saya pakai serena C24 ni model mmg bagus.. tip top.. start tahun 2003 stkaat ni rosak pun habis tak sampai lagi 5k.. setaraf dgn mercedes jgk ketahanan dia..

  8. Imran says:

    salam,bro…ada permasalahan tentang kereta saya,isuzu dmax 2.5 tec,manual..baru setahun pakai,sekarang nie,masalah saya pasal clutch,start dari gear 2 sampai 5,bila tekan pedal race,bunyi dah macam kereta auto,lembab sangat2,gear 5 speed cuma boleh sampai 100km jer….berdengung semacam,takut pula ada masalah dengan lining clutch,boleh bagi pendapat tak???

  9. azz says:

    saya nk tanya berkenaan mpv berikut yang mana paling ok
    1. citroen evasion
    2. naza ria
    3. naza citra
    4. chevrolet nabira.
    Ok maksud saya ialah dari aspek:
    1. ketahanan engine
    2. kemudahan untuk alat ganti
    3. penjagaan
    Saya senaraikan 4 mpv di atas kerana ianya cukup murah berbanding dengan harga asal. Mohon tuan suggest yang mana berbaloi untuk saya beli.Terima kasih.

  10. Salam tuan. saya nak tanya ttg kereta AVANZA 1.3 auto tahun 2005. Buat pertama kali rosak. Masalahnya bila start enjin dan tukar gear D enjinnya mati. Apakah puncanya?? tq.

  11. fuad says:

    salam…..sya nak tanya pasal keta proton iswara 1.5 keluar asap hitam dan minyak petrol makan kuat macam mana nak selesai kan tolong satt

  12. kdi says:

    azz, citra lebih mudah dijaga kerana banyak citra di jalanraya dan parts mesti lg byk dr kereta lain yg disebut.

    azman, mungkin kena diagnose gearbox tcu.

    fuad, asap hitam maknanya pembakaran tak lengkap. cuba tune engine dahulu. carb atau ecu

  13. Amy says:

    Hai sy nk tanye, kalau utk renew insuran utk pertama kali kereta alza baru berapa ya? Termasuk cermin depan.. Ada yg kata baik buat sendiri drp suruh pihak bnk @ ejen buat.

    Sy pun pening..

  14. abe says:

    salam tuan, saya nak tanya..ape masalah kereta susah nak idup..kadang kadang ok..kadang kadang xbleh idup.. batri kuat lagi.. untuk pengetahuan saya pakai bmw e36 318. adakah punca fuel pum, fuel filter, plug, crank censor atau apa lagi yang menyebabkan masalah ini.

  15. kdi says:

    Amy, buat sendiri je pakai myeg.. senang gilo..

    Abe, cuba tekan2 pedal minyak tu beberapa kali sebelum dan semasa start.

  16. lawrence says:

    Sy punya Toyota hilux 2.5 baru pakai 10bln clutch dh problem.ada bunyi asing kat enjin. Bila tekan clutch bunyi normal.bila lepas clutch ada la dgr bunyi asing..formen bgtau bearing clutch.nak Tanye pendapat kalian APA punca cepat sangat rosak.x smpi setahun.

  17. lawrence says:

    Biasa brapa kos upah tukar bearing clutch hilux..sparepart sendri beli.

  18. M Firdaus says:

    Keta saya waja 1.6 engine model 4g18p.apabila memandu selama 6 jam dlm cuaca panas ,engine akan mati tunggu 10 @15 minit engine normal tetapi jln hanya 10 minit engine kembali mati dan jln terseduk2.begitulah seterusnya sehingga cuaca sejuk.temperature check ok.apa masalah nya ye…tq

  19. sam says:

    Brape harga drive shaf utk citreon evasion..tq

  20. guanokarno says:

    Kreta saya Kenari 2006 auto. Masalah bila pasang aircond kuat enjin mati atau kadang2 jerking walaupun semasa tgh memandu. Ia mula dengan aircond tiba2 padam and lepas tu enjin mati. Saya kena main pedal minyak supaya x mati enjin.
    Tlg bagi suggestion apa patut saya repair.

  21. AzMAn says:

    Assalamualaikum, saya ada kemusykilan tentang masalah grand livina 1.6 auto saya. Bila saya tekan minyak (accelerate), saya dapat rasakan yang bahagian tayar sebelah kiri bergegar, bila dalam kelajuan stabil (maintain kelajuan) ianya tidak bergegar walaupun pada kelajuan tinggi. Paling terasa bila mendaki bukit, ianya akan bergegar kerana saya memerlukan tork yg tinggi… Apakah keberangkalian kerosakan nya? Sila tunjuk ajar.. Terima kasih…

  22. kdi says:

    Azman, kdi nasihatkan utk pergi ke bengkel tayar berdekatan dan pastikan kerosakan. Mungkin ada masalah balancing sahaja atau paling teruk drive shaft.

  23. Yusran says:

    Assalamualaikum, sya da kemuskilan tentang masalah persona 1.6 campro, auto. Bila saya brek sikit2 jer terus kereta semput2, saya sudah bersih kan throttle body ngn tukar sprak tpi ia masih juga. Bagi pendapat kmu apa harus saya lakukan dan apa puncanya ia berlaku.?

  24. kdi says:

    Yusran, cuba pergi tuning dulu di proton svs ctr atau bengkel yg boleh dipercayai

  25. takim says:

    Tq admin…sy ade masalah & nk bertanya pd king2…kenapa head honda odyssey masuk air..tapi bila flushing…minyak tak ada air…head shj ade minyak cmpur air…tlg bg pencerahan…ape punca…

  26. miey says:

    Salam admin, sy owner suzuki swift.. sy ade sedikit masalah dengan kereta sy ni. sejak kebelakangan ni, sy dapat rasakan kereta sy tidak sehebat dahulu (4 tahun lepas). enjin terasa semakin berat (maksudnya pick up dah kurang), penggunaan minyak rasa semakin banyak dan bunyi enjin semakin kuat. untuk pengetahuan, sy sudah tidak lagi service kereta ni di SC. boleh admin curahkan pendapat dan idea apa masalah sebenar kereta sy ni dan apa yang perlu sy buat.. TQ

  27. kdi says:

    Selalu servis kat mana? Pakai minyak hitam jenis apa? Ikut jadual ke tak?

    Banyak faktor yg mempengaruhi kalau tak jaga enjin betul2 die jadi makin teruk.

    Cuba cuci throttle body dan pakai fuel system cleaner. Make sure air filter bersih.

  28. MOHAMAD SHAHRIL says:

    sy nak tanya lah kat kdi masalah kereta avanza akak sy ni,kereta dia avanza auto 1.3 tahun 2008,dia baru kene 2 minggu yg lepas..masalahnye sekarang ni kereta di dia bila start engine je bergegar,lepas tu pikup pn dh tak ada macam sebelum ni bila jalan pn slow je,ape masalahnye ek?tentang aircond pulak angin ada tapi tak sejuk,apa masalahnye jugak ek?tolong selesai kan masalah akak sy n.

  29. kdi says:

    Enjin gegar, tukar mounting engine. Pickup, kena servis throttle body n fuel system. Aircond, bersihkan aircond cabin filter dulu.

  30. MOHAMAD SHAHRIL says:

    dia dh pergi wokshop dh dn kedai tu dh cucuk computer dn dh dapat punca nye,tapi bila dia dh tukar barang yg rosak tu kereta dia tetap same bila letak gear D masih lagi gegar dn macam nak mati2,pickup dia pun masih lagi same..engine dia bukan gegaran tapi gegar macam nak mati2..aircond dia pulak dah 3 kedai chek tapi masih tak dapat punca nye,nak cakap gas habis dah tambah gas,kedai tu siap cakap gas masih lagi penuh..selalu nye bila kita on suis aircond compresor berfungsi kan ni tak berfungsi,mungkin masalah compresor lah agaknye..berapakah harga copresor aircond kereta avanza ek?

  31. MOHAMAD SHAHRIL says:

    compresor aircond telah pun di tukar tapi aircond tetap tak berfungsi jugak,adoooiiiii pening kepala.

  32. azahar says:

    bro nak Tanya tentang masalah keta saya ( wira 1.3, 1999, manual), enjin mati bila tekan cluth, atau kadang2 rpm jadi rendah dan bergegar bila berenti. setting computer dah cek enjin running ok. semua dah tukar, throttle body (mahal wooo), speed sensor, belting, plug, kabel plug, semua baru, keta je tak tukar, …..taktau nak buat camne lagi, pegi kat pomen pun dia pening taktau nak buat pe…..

  33. yanviee says:

    salam.. saya nak tanya kereta wira 1.5 2003 baru tukar gearbox. masalahnya skrg bila lepas minyak ada bunyi mcm tali longgar. timing belt pun baru tukar.

  34. Naz says:

    hi bro….nak tanya skit..sy berkenan dgn chev nabira…kos maintenance mahal x?Mcm mn dgn minyak…kuat makan minyak x?Byk masalah x sbb kwn2 ckp maintenance mahal,minyak pun larung…Tp tgk used car,antara mpv yg termurah gak…..body pun cantik….takut slh ambik…modal x beso nak yg mahal…..tq bro

  35. sufi says:

    Salam. Hai bro. Nak tanya berkenaan dgn honda city i-vtec 2010 saya aicond kadang2 tak sejuk langsung time drive bila cuaca panas. Keluar angin je. Haritu time nak balik raya haji ke Ganu singgah kat 1 bengkel kat bentong. Cina tu check die ckp aircond cutoff sebab high pressure. Dia cakap kene tukar filter n valve total dlm 500 lebih. Tp sy xtukar pun dulu. Bagi pendapat sikit bro..TQ

  36. kdi says:

    sufi,
    pergi check di beberapa kedai servis aircond tgk ape diorang cakap pulak. lepas tu baru buat mana yg munasabah. cuba bersihkan cabin air filter dulu.

  37. mujib says:

    sy tgh mencari clutch keta fiat brava.mana saya boleh dpt? susah mau cari.mntk tlg2 kwn2 bg info sikit.

  38. hafis says:

    salam..sy ada sebuah naza citra yg kini mslhnya bla enjin panas enjin akan mati..fius fuel pam takde api coil plug pun takde api..bla enjin dh sejuk bleh idup semula..apa mslhnya tma kasih

  39. saleh idris says:

    saya mau beli perlengkapa modif exora seperti di gambar habis berapa duit

  40. epul says:

    salam , saya nak ty . sy ade kelisa auto , bile sy tekan minyak lebih 60 . ade gegar kat bhgn pedal minyak .

  41. li says:

    civic 1.7 saya bila tekan minyak bunyi szing szing..bila idle pun sama bunyi.apa masalahnya

  42. syah says:

    salam nak tanya tentang masalah viva sya…..bile side coner ingin parking…dkt tayar ada 1 bunyi mengetuk tp hanya sekali….boleh bg penjelasan…..

  43. kdi says:

    Li, slalu bunyi macam tu sbab metal. Ade tukar exhaust system ke?

  44. kdi says:

    Hafis,
    Kebanyakan msalah citra berkait dgn radiator. Sila rujuk workshop specialist naza kia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>