• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

This post created to give a platform for us to discuss general car problem including engine, performance, car buy & sell, body, modification and other general issue related to cars. We hope that Otai-otai KDI members can help others too here.

Bagi sesiapa yang mempunyai masalah am mengenai kereta boleh bincangkan di sini dalam BM or BI. Harap all boleh kongsi dan bincang bersama dgn baik.. =)

 

kdi logo

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

236 Responses

  1. ezen says:

    saya mempunyai masalah belting kereta.. belting altenator yg di tukar tidak sampai 2 hari akan haus, saya syak pulley yang rosak, sebab bila start ia mengeluarkan bunyi yang bising.. pertanyaan saya. Berapa kos untuk tukar pulley,, dan perlu set apa2 seperti timing?

  2. topspeed says:

    salam admin… nak mintak tolong viva saya lampu engine menyala. bila reset bettry ok tapi tak lama. bunyi engine macam kasar sikit terutama bila buka acond. rasanya macam trotel body bermasaalah ada apa apa cadangan tak untuk saya viva 660 menual

  3. kdi says:

    bro topspeed, pergi service center mintak diorang check kan free je. dah tau ape prob baru tukar ape yg patut.

    ezen,
    pulley yg dekat mana tu? kalau bunyi, beli minyak pelincir khas utk lembutkan getah belting bagi hilang bunyi.

  4. topspeed says:

    woky berita di terima….

  5. topspeed says:

    Cadang nak tambah kereta Nak amik Nissan Serina ok tak mpv tu atau ada lebih baik bajet ciput jer ni

  6. kamel says:

    sy nk tnya pasal bmw e36..masalah tayar depan dh x alighment dh…tayar makan sblh dalam…adakah model ni pun pakai skru chamber mcm kereta laen juga???

  7. Muhammad Fakhrul Hafizy Che Atzaha says:

    mr. kamel kadang2 kereta BMW ke Merc ke yg kebiasaan pakai tayar lebar kedudukan taya dia agak sedikit menyerong (makan sebelah dalam) sebab salah satunya untuk kestabilan ketika cornering.. tapi yg saya punya Merc C240 alhamdulillah makan sekata cuma kebanyakan sy tgk model rim lebar ni memang makan sebelah dalam..

    sudara top speed ambil nissan serena bagus! kereta jimat.. nak2lagi model latest ni.. kalau dapat yg C24 pun dah tip top.. dari segi pnjimatan dan keselesaan sngt memuaskan.. air cond sejuk giler even hari yg panas kalau jalan dekat dah selesa apatah lagi jalan jauh.. lagi perghhh!!! harga tu murah dari Alphard dan Vell Fire.. lagipun nisan serena model kereta yg simple.. dan jimat dari segi maintainance.. Nissan mostly tk bt sunroof sbb bg mrk tiada faedah lagipun kalau getah sunroof bocor buleh masuk air tu.. makan duit.. hahahanak2lagi getah tu duk di kwasan kena cahay paling kuat.. mmg cepat rosaklah.. saya pakai serena C24 ni model mmg bagus.. tip top.. start tahun 2003 stkaat ni rosak pun habis tak sampai lagi 5k.. setaraf dgn mercedes jgk ketahanan dia..

  8. Imran says:

    salam,bro…ada permasalahan tentang kereta saya,isuzu dmax 2.5 tec,manual..baru setahun pakai,sekarang nie,masalah saya pasal clutch,start dari gear 2 sampai 5,bila tekan pedal race,bunyi dah macam kereta auto,lembab sangat2,gear 5 speed cuma boleh sampai 100km jer….berdengung semacam,takut pula ada masalah dengan lining clutch,boleh bagi pendapat tak???

  9. azz says:

    saya nk tanya berkenaan mpv berikut yang mana paling ok
    1. citroen evasion
    2. naza ria
    3. naza citra
    4. chevrolet nabira.
    Ok maksud saya ialah dari aspek:
    1. ketahanan engine
    2. kemudahan untuk alat ganti
    3. penjagaan
    Saya senaraikan 4 mpv di atas kerana ianya cukup murah berbanding dengan harga asal. Mohon tuan suggest yang mana berbaloi untuk saya beli.Terima kasih.

  10. Salam tuan. saya nak tanya ttg kereta AVANZA 1.3 auto tahun 2005. Buat pertama kali rosak. Masalahnya bila start enjin dan tukar gear D enjinnya mati. Apakah puncanya?? tq.

  11. fuad says:

    salam…..sya nak tanya pasal keta proton iswara 1.5 keluar asap hitam dan minyak petrol makan kuat macam mana nak selesai kan tolong satt

  12. kdi says:

    azz, citra lebih mudah dijaga kerana banyak citra di jalanraya dan parts mesti lg byk dr kereta lain yg disebut.

    azman, mungkin kena diagnose gearbox tcu.

    fuad, asap hitam maknanya pembakaran tak lengkap. cuba tune engine dahulu. carb atau ecu

  13. Amy says:

    Hai sy nk tanye, kalau utk renew insuran utk pertama kali kereta alza baru berapa ya? Termasuk cermin depan.. Ada yg kata baik buat sendiri drp suruh pihak bnk @ ejen buat.

    Sy pun pening..

  14. abe says:

    salam tuan, saya nak tanya..ape masalah kereta susah nak idup..kadang kadang ok..kadang kadang xbleh idup.. batri kuat lagi.. untuk pengetahuan saya pakai bmw e36 318. adakah punca fuel pum, fuel filter, plug, crank censor atau apa lagi yang menyebabkan masalah ini.

  15. kdi says:

    Amy, buat sendiri je pakai myeg.. senang gilo..

    Abe, cuba tekan2 pedal minyak tu beberapa kali sebelum dan semasa start.

  16. lawrence says:

    Sy punya Toyota hilux 2.5 baru pakai 10bln clutch dh problem.ada bunyi asing kat enjin. Bila tekan clutch bunyi normal.bila lepas clutch ada la dgr bunyi asing..formen bgtau bearing clutch.nak Tanye pendapat kalian APA punca cepat sangat rosak.x smpi setahun.

  17. lawrence says:

    Biasa brapa kos upah tukar bearing clutch hilux..sparepart sendri beli.

  18. M Firdaus says:

    Keta saya waja 1.6 engine model 4g18p.apabila memandu selama 6 jam dlm cuaca panas ,engine akan mati tunggu 10 @15 minit engine normal tetapi jln hanya 10 minit engine kembali mati dan jln terseduk2.begitulah seterusnya sehingga cuaca sejuk.temperature check ok.apa masalah nya ye…tq

  19. sam says:

    Brape harga drive shaf utk citreon evasion..tq

  20. guanokarno says:

    Kreta saya Kenari 2006 auto. Masalah bila pasang aircond kuat enjin mati atau kadang2 jerking walaupun semasa tgh memandu. Ia mula dengan aircond tiba2 padam and lepas tu enjin mati. Saya kena main pedal minyak supaya x mati enjin.
    Tlg bagi suggestion apa patut saya repair.

  21. AzMAn says:

    Assalamualaikum, saya ada kemusykilan tentang masalah grand livina 1.6 auto saya. Bila saya tekan minyak (accelerate), saya dapat rasakan yang bahagian tayar sebelah kiri bergegar, bila dalam kelajuan stabil (maintain kelajuan) ianya tidak bergegar walaupun pada kelajuan tinggi. Paling terasa bila mendaki bukit, ianya akan bergegar kerana saya memerlukan tork yg tinggi… Apakah keberangkalian kerosakan nya? Sila tunjuk ajar.. Terima kasih…

  22. kdi says:

    Azman, kdi nasihatkan utk pergi ke bengkel tayar berdekatan dan pastikan kerosakan. Mungkin ada masalah balancing sahaja atau paling teruk drive shaft.

  23. Yusran says:

    Assalamualaikum, sya da kemuskilan tentang masalah persona 1.6 campro, auto. Bila saya brek sikit2 jer terus kereta semput2, saya sudah bersih kan throttle body ngn tukar sprak tpi ia masih juga. Bagi pendapat kmu apa harus saya lakukan dan apa puncanya ia berlaku.?

  24. kdi says:

    Yusran, cuba pergi tuning dulu di proton svs ctr atau bengkel yg boleh dipercayai

  25. takim says:

    Tq admin…sy ade masalah & nk bertanya pd king2…kenapa head honda odyssey masuk air..tapi bila flushing…minyak tak ada air…head shj ade minyak cmpur air…tlg bg pencerahan…ape punca…

  26. miey says:

    Salam admin, sy owner suzuki swift.. sy ade sedikit masalah dengan kereta sy ni. sejak kebelakangan ni, sy dapat rasakan kereta sy tidak sehebat dahulu (4 tahun lepas). enjin terasa semakin berat (maksudnya pick up dah kurang), penggunaan minyak rasa semakin banyak dan bunyi enjin semakin kuat. untuk pengetahuan, sy sudah tidak lagi service kereta ni di SC. boleh admin curahkan pendapat dan idea apa masalah sebenar kereta sy ni dan apa yang perlu sy buat.. TQ

  27. kdi says:

    Selalu servis kat mana? Pakai minyak hitam jenis apa? Ikut jadual ke tak?

    Banyak faktor yg mempengaruhi kalau tak jaga enjin betul2 die jadi makin teruk.

    Cuba cuci throttle body dan pakai fuel system cleaner. Make sure air filter bersih.

  28. MOHAMAD SHAHRIL says:

    sy nak tanya lah kat kdi masalah kereta avanza akak sy ni,kereta dia avanza auto 1.3 tahun 2008,dia baru kene 2 minggu yg lepas..masalahnye sekarang ni kereta di dia bila start engine je bergegar,lepas tu pikup pn dh tak ada macam sebelum ni bila jalan pn slow je,ape masalahnye ek?tentang aircond pulak angin ada tapi tak sejuk,apa masalahnye jugak ek?tolong selesai kan masalah akak sy n.

  29. kdi says:

    Enjin gegar, tukar mounting engine. Pickup, kena servis throttle body n fuel system. Aircond, bersihkan aircond cabin filter dulu.

  30. MOHAMAD SHAHRIL says:

    dia dh pergi wokshop dh dn kedai tu dh cucuk computer dn dh dapat punca nye,tapi bila dia dh tukar barang yg rosak tu kereta dia tetap same bila letak gear D masih lagi gegar dn macam nak mati2,pickup dia pun masih lagi same..engine dia bukan gegaran tapi gegar macam nak mati2..aircond dia pulak dah 3 kedai chek tapi masih tak dapat punca nye,nak cakap gas habis dah tambah gas,kedai tu siap cakap gas masih lagi penuh..selalu nye bila kita on suis aircond compresor berfungsi kan ni tak berfungsi,mungkin masalah compresor lah agaknye..berapakah harga copresor aircond kereta avanza ek?

  31. MOHAMAD SHAHRIL says:

    compresor aircond telah pun di tukar tapi aircond tetap tak berfungsi jugak,adoooiiiii pening kepala.

  32. azahar says:

    bro nak Tanya tentang masalah keta saya ( wira 1.3, 1999, manual), enjin mati bila tekan cluth, atau kadang2 rpm jadi rendah dan bergegar bila berenti. setting computer dah cek enjin running ok. semua dah tukar, throttle body (mahal wooo), speed sensor, belting, plug, kabel plug, semua baru, keta je tak tukar, …..taktau nak buat camne lagi, pegi kat pomen pun dia pening taktau nak buat pe…..

  33. yanviee says:

    salam.. saya nak tanya kereta wira 1.5 2003 baru tukar gearbox. masalahnya skrg bila lepas minyak ada bunyi mcm tali longgar. timing belt pun baru tukar.

  34. Naz says:

    hi bro….nak tanya skit..sy berkenan dgn chev nabira…kos maintenance mahal x?Mcm mn dgn minyak…kuat makan minyak x?Byk masalah x sbb kwn2 ckp maintenance mahal,minyak pun larung…Tp tgk used car,antara mpv yg termurah gak…..body pun cantik….takut slh ambik…modal x beso nak yg mahal…..tq bro

  35. sufi says:

    Salam. Hai bro. Nak tanya berkenaan dgn honda city i-vtec 2010 saya aicond kadang2 tak sejuk langsung time drive bila cuaca panas. Keluar angin je. Haritu time nak balik raya haji ke Ganu singgah kat 1 bengkel kat bentong. Cina tu check die ckp aircond cutoff sebab high pressure. Dia cakap kene tukar filter n valve total dlm 500 lebih. Tp sy xtukar pun dulu. Bagi pendapat sikit bro..TQ

  36. kdi says:

    sufi,
    pergi check di beberapa kedai servis aircond tgk ape diorang cakap pulak. lepas tu baru buat mana yg munasabah. cuba bersihkan cabin air filter dulu.

  37. mujib says:

    sy tgh mencari clutch keta fiat brava.mana saya boleh dpt? susah mau cari.mntk tlg2 kwn2 bg info sikit.

  38. hafis says:

    salam..sy ada sebuah naza citra yg kini mslhnya bla enjin panas enjin akan mati..fius fuel pam takde api coil plug pun takde api..bla enjin dh sejuk bleh idup semula..apa mslhnya tma kasih

  39. saleh idris says:

    saya mau beli perlengkapa modif exora seperti di gambar habis berapa duit

  40. epul says:

    salam , saya nak ty . sy ade kelisa auto , bile sy tekan minyak lebih 60 . ade gegar kat bhgn pedal minyak .

  41. li says:

    civic 1.7 saya bila tekan minyak bunyi szing szing..bila idle pun sama bunyi.apa masalahnya

  42. syah says:

    salam nak tanya tentang masalah viva sya…..bile side coner ingin parking…dkt tayar ada 1 bunyi mengetuk tp hanya sekali….boleh bg penjelasan…..

  43. kdi says:

    Li, slalu bunyi macam tu sbab metal. Ade tukar exhaust system ke?

  44. kdi says:

    Hafis,
    Kebanyakan msalah citra berkait dgn radiator. Sila rujuk workshop specialist naza kia.

  45. jam says:

    Salam…saya Ada wira auto 1.5..masalah pada gear, gear reversed saya tidak berfungsi manakala gear lain OK je….adakah masalah gearbox ataupun lining problem

  46. Nora says:

    sya baru beli kereta 2nd vois E 2009. tapi air masuk kat site belakang kiri n kanan ps2 bhagian bwh kaki pon skali. pegi kedai accesories dowg ckp xde pe2..bole bg solution x?

  47. man jepon says:

    nak tanya axsober belakang nissan sarena c24 lembik,sy dah tukar yg baru pon masalah sama juga,ada tak model yg lebih baik yg boleh pakai untuk sarena

  48. Shah says:

    Lampu OD pada myvi berkelip tapi tak effect engine rev. Dapat cadangan dari service center untuk tukar wiring (Harness) tapi boleh beri pandangan lain.

  49. kdi says:

    Shah, folow servis center. Diorang lg berpengalaman dgn ape2 kerosakan common ni.

  50. kdi says:

    Nora, boleh pasang air seal baru di bahagian pintu. Beli seal di lelong ataupun FB ada orang jual.

  51. Aqiela says:

    Salam. Kereta Myvi saya ada mengeluarkan bunyi bising di bahagian enjin. Saya tak dapat kenal pasti apa yang jadi. Kemungkinan disebabkan terdapat bendasing tersangkut di timing belt. Jadi, apa yg saya harus buat ya? Jika saya hantar ke bengkel berapa kos untuk pembaikan ya?

  52. e.d says:

    Hi..nk tnya avanza 1.3 auto tahun 2006 ade emmobiliser tak..klu ade nk setting blik brape kne cas?

  53. Fauzi Muhammad says:

    Assalaamualaikom, saya nak tanya pendapat semua. Saya bercadang nak beli bmw e36 ada apa apa nasihat tak sebelom saya beli

  54. kerol says:

    Salam…kereta saya br kena overhead…lps repair + potong head enjin, kereta jadi ssh nk start bila enjin panas…bila cek centre conpress kurang…ada cara repair terbaik x?

  55. ahmad says:

    Salam admin,saya ada sebiji sr4 auto.engine d15b.masalahnya engine jerking masa kt traffic light masa tue keta kat gear d dan brek ditekan.masa running okay tiptop.

  56. kdi says:

    aqiela, myvi pakai timing chain memang akan bising kalau dah lama. kena hantar kedai repair. kos kena tanya dulu la kat workshop. survey dulu harga

  57. Mahiladin Jabary says:

    Avanza saya kekeringan air menyebabkannya mati & trus tdk hidup. Kena overhall, head kena larik. Siap pasang, lampu amaran sentiasa menyala, ingin kurang stabil. Overhall kali ke2, masalah yg sama berlaku. hampir semua sensor telah saya ganti tp masalah yg sama masih berlaku. Minta nasihat selanjutnya.

  58. kdi says:

    mahiladin, masa overhaul tu ape yang ditukar dan dibuat? mesti ada missing something. radiator system semua dah check ke?

  59. zailee says:

    Assalam..2minggu seblom puasa yang lepas..saya ambil Grand Livina yang baru..(New Facelift) 1.8AT. sabtu lepas 29Nov.2014 symbol ‘Security Indicator Light’ berkelip2 di panel meter. Ia menandakan security sistem berfungsi. Persoalan saya, sebelom ini simbol ini xde pon. Atau mungkinkah saye tertekan satu button baru ia aktif? for Info: I Am a women driver..so mungkin xalert tentang ni.. boleh x rakan2 yg tau bg penjelasan..time kaseh..

  60. saiful bahari says:

    salam….bolehkah saya ganti bearing belakang vios type G 2009 kat bengkel biasa bukan kat service center?adakah sensor utk ABS itu akan terganggu nanti.tq

  61. shahril says:

    Say a DA grand livina..kdg2 bunyi bising Kt bonet…sy dh check tp xde papepun..lg bising bila Kt hgway…bole sape2 bntu

  62. kdi says:

    Shahril, bunyi bising macam mana? Kalau bunyi jalan, pasang la sound proof

  63. kdi says:

    Saiful, bearing boleh je ganti di luar. Make sure lepas pasang semua, lampu ABS tak nyala.

  64. kdi says:

    Zailee, cari buku manual dalam kereta tu. Baca buku tu betul2. Mesti ada sebab kenapa benda tu nyala.

  65. ahmad says:

    Toyota vios type j 2008..baru pas tukar batery..tukar spark plak..tukar minyak enjin…x bole start plak…bro comment ckit

  66. ahmad says:

    Rsa2 starter ka yg rosak..starter harga bpe ye..thanks bro

  67. kdi says:

    ahmad, x boleh start mcm mana? ada crank x? kalo x de crank, maybe battery tak ok lg la tu.

  68. hazri says:

    Salam.. Masalah kereta saya bila bawa dalam 10 ke 15 minit, rpm kereta naik sampai 8000, then aircond dh tak sejuk n bila cecah 60 km/hr gear sekat2 nak masuk… Kereta persona 2010.. Auto.. Ape masalah kereta ni? Dh anta pomen tukar throttle body pun tetap same gak…

  69. aidil says:

    Assalam..sy mohon bertanya..sy guna chevrolet optra 1.8..kereta bergegar apabila bawa lebih 80km..apa puncanya?dan ad bunyi bila aircond dipasang..harap dapat membantu..tq..

  70. nana says:

    as salam, nk tnya apa masalah keta myvi 2009 sy..bunyi agak bising mostly bila membelok ke arah kiri..ada yg kata drive shaft and ada yg kata masalah lain..dan stereng berbunyi bilan dipusingkan..just to make it clear before ke bengkel..and biasanya brapa cost yg kena ya utk repair? tq

  71. nik sayuti says:

    saya pakai kereta nissan sentra N16 2004, mula2 mslh piston jln 3silinder shj..phtu tukar coil plug satu yg xda api..skrg ni jd mslh abih coil tbakar..dua kali tukar dah..pomen suspek computer box problem..betul ke? adakah semudah itu rosak cmputer box..@ada mslh lain..mohon pencerahan tuan kdi..

  72. kdi says:

    sayuti,
    kalau masa lepas tukar coil tu ada api, maknanya computer box masih ok. mungkin ada masalah wiring atau coil yg dipakai tak original. cuba rujuk workshop lain. atau servis center nissan

  73. Rizal says:

    Tuan,sy pakai alphard 3.0.smlm paddle minyak sy susah nak tekan-jadi ketat.Apa puncanya tuan?Apa cadangan tuan utk solve problem?

  74. daeck says:

    Salam tuan..
    Nk tnya sy pu ya toyota vio

  75. kdi says:

    Rizal, dah check cable? Belakang pedal ada halangan tak?

    Daeck, cantek soalan tu..

  76. kumin says:

    Salam bro..sy ada 1 masalah mengenai kereta sy,myvi 1.3 manual. Enjin mati ketika sedang memandu dan sumber tenaga dr bateri mcm lost trus (mcm xdak bateri lgsg) mula2 pomen kata terminal bateri longgar..masuk ni dh 3 kali sy tukar tp masih jgk tjadi. Sy ada tnya kwn yg keja di pusat perodua servis dia kata masalah bateri xckup power atau bateri sy sudah rosak. Sy baru tukar bateri baru tp masih jd lg mcm 2..pening2

  77. pali says:

    assalam admin. sy nk tnya la psl kereta mitsubishi lancer. keta ni pakai Timing Belt ke Timing Chain?

  78. kdi says:

    Kumin, bateri baru brand ape bro pakai tu? Jnis ape? Mayb btol ape yg produa svs tu ckp..

    Ataupun boleh cek terminal battery tu dulu.. cuba ambik ape2 kepingan logam utk diselitkan antara terminal dan cable battery.. lepas tu ikat balik ketat2.. kadang2 longgar tu yg enjin mati.. buat tu dulu.. dulu kdi ade jgak dapat kes myvi terminal longgar x bleh start..

  79. kdi says:

    Ha.. cer check dalam manual book die.. kalau ade suruh tukar belt tu pakai belt la die.. kalo x, chain la die pakai.. rajin2 bukak buku manual yer..

  80. nizzam says:

    Assalam admin nk tnya prmasalahan nissan frontier… ade bunyi xbest tyr depan belah kiri bila time lalu kt zebra line…. nk tyr klo tukar getah bush tu ok x? Brape hrga ye??? Tolong yeeee

  81. Riz says:

    tumpang tanya encik kdi..saya pemilik lancer gt..adakah suspension adjustable soft/hard akan effect pada bush arm atau top mounting absorber contoh cepat nipis atau koyak?..sy cuma set pada step ke 9..tiada muatan berat dan selalu single driving sahaja..sekarang saya syak bush arm ada masalah ketika lalu di laluan tidak rata atau di bonggol jalan..berapa kos tukar?..1 set arm atau bush sahaja?

  82. mohd sazrin says:

    as salam…tumpang tanya kereta saya persona tahun 2010 masalah pepagi bila start keluar bunyi tikus (saya syak mungkin belting)…..pasti bila on aircond ada bunyi benda bergeser…..agak2 tuan tahu tak apa masalah dia yer?

    terima kasih.

  83. sue says:

    Tumpang tye..alza auto sya xley start.bateri kong.da tukar bateri..masalhnya kete xley nak alarm.tekan je remote mesti alarm berbunyi.so kene kunci manual la.kenapa yer.

  84. kdi says:

    Nizzam, getah bush yg mana tu? Kenalpasti betol2 part mana yg rosak baru tukar.

    Riz, suspension tu xde masalah… cuma jgn set too hard nanti efect dekat bearing cepas jahanam. Confirm kan dulu ape yg prob.. jangan main tukar je..

    Sazrin, memang belting.. letak lilin di tepi belting atau spray pakai rubber softener.. biarkan satu malam insyaAllah hilang bunyi tu.

    Sue, alarm standard ke ada tukar lain? Rasanya alarm yg problem ataupun terminal battery x ketat.

  85. isaac says:

    Assalam tuan, sy ada grand livina 1.6 auto tahun 2009. Masalah sy ialah button pada tombol gear sy tersangkut (bukan button odo),setelah sy menekan button itu utk tukar gear dr N kpd R dan P button tersebut tidak keluar semula,ini menyebabkan kunci tidak dapat dicabut, apa puncanya tuan, tq

  86. jijol says:

    salam Tuan, triton lite saya ekon kejap sejuk kejap angin je. kompressor dah tukar. kat kedai ok je..bila balik, problem semula. mohon cadangan..
    tks

  87. sharrul says:

    Saya memiliki iswara tahun 2000,masalahnya sekarang..bila saya start enjin..bunyi bising area pully…seolah-olah macam nak tercabut..bimbang juga ni..apa punca sebenar…sekarang tersadai kat rumah…apakah kerosakan itu berkait dgn timing belt atau ada masalah lain…mohon tuan dpt memberi sedikit pencerahan berkaitan dgn ini…risau juga ni…tak tahu berapa pulak kos yg kena…

  88. frank says:

    Saya memiliki toyota hilux vigo,,,setelah saya menukar piston ring,,,kereta saya tidak dapat start kerana minyak diesel tidak supply,,,boleh tolong sya selesaikan masalah yang saya alami,,,,

  89. ame says:

    Salam KDI, sy punya satria neo 1.6 auto tetibe jd bengong. Engine akan bergegar dan rpm tk stabil macam nak mati pun ade bila hidupkan penghawa dingin. Pergi bengkel sume soh bawak g SC tune balik. Boleh bg cadangan?

  90. yusri says:

    Assalamualaikum,sy ingin tahu apakah sebenarnya punca viva saya mengeluarkan bunyi yang kuat dari bahagian enjin bila dihidupkan lebih2 lagi pada waktu pagi. Ada yang kata kerana minyak silinder lambat utk naik. Apakah masalah sebenarnya?Boleh tolong saya?Dan macam mana hendak repair?

  91. James says:

    Salam…juga nk tanya…keta sya wira 1.8exi auto year 1995..masa dlm gear 1 ok..tapi bila dh masuk gear 2 pickup lembap,bile tekan pedal minyak mmg nmpak jarum rpm melonjak sedikit.kalu nk mmotong memang problem.tapi top gear no broblem…masalah clutch ke ni bos…TQ

  92. uda says:

    Assalammualikum KDI dan semua warga kereta.Saya bermula dari bawah memiliki berbagai jenis kereta dan berasa puas memiliki/menaiki jenis atau model2 kereta yg selalu dijalan raya sebagai contoh proton,honda,hyundai,kia dan lain2.Dengan rasa rendah diri saya teringin memiliki jenama ‘HIGH END MODEL’ iaitu Porsche Cayenne 3.2L baru mahupun second hand.
    Soalan saya,adakah secara fizikalnya kereta ini selalu mempunyai masalah yang kecil mahupun besar?
    Bagaimana pula dengan servis atau maintenance kereta tu?Adakah kos penyelenggaraan ia mahal dan berlipat ganda dari service centre yang biasa2 sebagai contoh service centre Honda ?
    Boleh tak KDI beri info sedikit mengenai penyelenggaraan jenis kereta ini.
    Harap KDI dapat membantu,org kg nak merasa pakai..
    Trm ksh Admin.

  93. kdi says:

    Uda, kereta lebih berjenama terutama dari kategori high performance memang sangat mahal dan berkipat kali ganda maintenance nya.. boleh bagi contoh kereta apa yg uda pernah pakai paling mahal sbelum ni?

  94. kdi says:

    Yusri, cuba pakai minyak enjin lain sama ada semi atau fully synthetic.

  95. kdi says:

    Ame, btol la tu.. pegi je ke sc.. mmg masalah tuning.. kalo xnak pegi sc, pegi ke bengkel yg bleh tune campro ecu..

  96. pipitmerah69 says:

    hi all..
    nice info dr smua.. thanks for sharing.. sory just nk tanya sbb sy pon x reti psl servis ni.. cuma nk tanya kalau mcm nk anta servis minor mcm tukar mnyak enjin mcm tu.. kt mana yg elok anta ye? apa bnda yg harus sy ambik tau? slalunya brapa lama masa utk servis? neway, thanks for sharing good info

  97. Roy says:

    Salam bro.sy ade sebiji ford telstar1.8.. Masalahnya sekarang nie. Crankshaft pulley die 6lubang skru.. Barang lame dh xada. Bdk2 bgkel buang mane ntah.kwn xde sample.. Twincam ,smpi skrg nie kete kwn xhdup lg..tnye kedai xtaw enjin ape..aduh pening kple.. Kwn area jb. Kwn2 taw x nk cri kt kedai mane…harap sgt mmbantu

  98. WAN says:

    sy pakai kereta persona tahun 2007..dan pada hujung tahun 2014 tiba2 karpet depan kiri dan kanan basah..bila pi kedai dia hanya tembak angin pada saluran air…..apa punca ya…

  99. man says:

    Salam. Sya pakai avanza 1.5. Baru upgrade sport rim saiz 15 gak. Tayar 195/60. Masalahnya…dah bnyk kali alligment. Still sterreng senget n drive menghala ke kiri. Bawa kete…lepas tgn..kete menghala ke kiri. Ape problemnya bos?

  100. man says:

    Satu lg. Avanza 1.5. Bile bawa kete dalam 100km jam. Rasa mcm gegar.

  101. sab says:

    As’salam..keta saya keluar asap hitam n kuat makan petrol…dulu pomen kata masalah trottel body dah tukar pun kena 380..tapi masalah masih mcm tuh…keta satria 1.3 tahun 2000.

  102. pali says:

    bro kdi…
    saya takda manual book Mitsubishi Lancer, kalo ada buku tu dah lama saya baca .. kalo ada info yg bro kdi boleh bagi saya sedia mndengarnya. Terima Kasih

  103. B.J says:

    Chevrolet optra 1.8 massalahnya engine oil blinking, engine oil cukup. Oil pressure switch dah tukar tapi lampu minyak hitam masih blinking. Bila tekan pedal minyak hilang sekejap ,bila berhenti lampu menyala semula. Day scan tapi take Ada trouble code kuar…mints pencerahan Dr than, terimakasih

  104. nini says:

    Salam, sy guna kereta persona auto..hampir setiap kali perjalanan yg lebih dr 30mnt, apabila enjin kereta dimatikan & kunci dikeluarkan, tetapi enjin masih lg berbunyi dlm tempoh 5mnt sblm berhenti dengan sendirinya. apa masalah ya..minta bantuan, terima kasih.

  105. girl says:

    admin, sy guna kereta Isuzu D-Max 3.0. Sebelum ni bila naik bukit guna gear 3,4,5…tapi sejak kebelakangan ini bila melalui jalan yang sama, powernya tidak macam sebelum ni..terus turun mendadak ke gear 1,2,3. check turbo, masih ok. Apa kemungkinan masalah lain ni yeee?

  106. bj says:

    Dr kdi senyap jer

  107. Chayeen says:

    Myvi SE Auto 2007. Suhu kereta akan naik sekiranya kereta berhenti terlalu lama (traffic jam) dan sekiranya aircond dipasangkan. Suhu akan turun sebaik sahaja aircond dipadamkan. Boleh sy tahu apa masalahnya.

    Terima kasih.

  108. fauzi muhammad says:

    Salam admin, Saya bercadang nak beli Audi a4 model b5 tahun 97nak tahu pasal maintenance Dan masalah yang biasa dihadapi boleh dapat penjelasan dari admin Tak terima kasih.

  109. RANIE says:

    Sy da mslh ttg power sterring yg slalu drip pwr strng oil nya. Keta nissan serena c24. Komen mna nak dpt used spere parts utk jenis keta kt . Tq

  110. faris says:

    Salam tuan.sy pgguna vios 2010..mohon pendapat tuan.kreta sy bila lalu bonggol,ada bunyi ‘krakk’,mcm brgegar/longgar dbahagian depan.bila pusing steering pon bunyi n kdg2 steering jd berat.bila reverse pon sama tp rasanya dari bhagian belakang.ada kwn ckp tukar mount absorber.timakaseh tuan

  111. isabel says:

    hai kdi.. sy nk tanya ada ke tak workshop yg buat servis cepat? mcm minor servis tukar mnyak itam ke apa ke.. sbb mostly sy tanya bengkel mesti kna tinggal kete plg kurang satu hari.. susah utk sy sbb keje sy kena kluar g sana g sini.. so mmg kena pakai kete.. so kalau kna tinggal susah nk wat keje.. tu yg sy jrg anta servis kete.. sbb xde masa

  112. din says:

    salam nax tanya saya tuxar plug dan engine mounting pastu start hidup blh jln cuma bunyi meletup letup apa masalahnye ye kereta naza ria

  113. skiman says:

    Salam. Saya bru je nak bayar/beli kete nissan serena(A) C24 taun 2005. Keta tu saya dah start 2 kali hari berlainan. Enjin bunyi ye senyap je. Tapi lepas saya tekan minyak hingga meter rpm 4000, saya lepas tekan minyak. Meter rpm tu turun secara tersangkut 2 1/2 kali sebelum diam pada kedudukan sepatutnya. Apa masalah keadaan ini. Timing change dia nampak baru dipasang baru. Gam gasket kat cover dia nampak baru lagi. Tq.

  114. dara salji says:

    to isabel..
    ada.. i penah pegi.. kat area petaling jaya seksyen 8.. nama kedai dtox.. u pegi je terus kat sana.. senang tak payah appointment.. stakat nak tukar minyak itam 10 minit je dh siap.. tak pyh tnggu lama.. i dah try.. kedai mcm drive thru.. thats why nama dia dtox (drive thru oil xpert).. siap ada coffe free lg..

  115. iza dahlan says:

    salam bang. nak tanya, saya pakai neo 1.3 (m) tahun 2007. skrg sy bawak ade detect gegar and bunyi pun x best kat belah kiri tayar. especially bila sy bwk laju and nk slow down kan kereta, time tu gegaran tu muncul. stereng x gegagr pun. boleh tlg advise tak. tq yer

  116. kdi says:

    Pipitmerah, yg elok mestilah kat service center.. tapi kdi slalu buat camni.. beli minyak sendiri kat kedai spare part atai pam minyak, pergi workshop yg dipercayai, buat servis dalam masa tak lebih sejam.

  117. kdi says:

    Roy, bukak wikipedia, type ford telstar 1.8 dgn tahun die.. dapat lah die punya enjin series.. pergi kedai potong tanya ada ke tak

  118. kdi says:

    Wan, air yg masuk tu masa bila? Sejuk tak? Kalau sejuk, air aircond tu.. saluran keluar sumbat atau air tak dapat keluar sepenuhnya dari blower.

  119. kdi says:

    Man, problemnya allignment lagi tu.. pergi kedai lain mintak buat betul2

  120. kdi says:

    Sab, Asap hitam… maybe gasket leak.. minyak hitam check ada kurang x?

  121. kdi says:

    Nini, yg bunyi tu ape? Enjin ke kipas radiator? Pergi sc check betol2. Jangan takut pergi sc

  122. kdi says:

    Girl, wah banyak bezanya tu.. check light ada menyala tak dekat meter?

  123. kdi says:

    Chayeen, masalah aircond atau radiator fan tu.. kena tukar baru dah tu..

  124. kdi says:

    Isabel.. ade.. kena cari.. buat appointment.. kereta ape? Weekend x kan tak boleh hantar?

  125. kdi says:

    Iza, masa brek sahaja ke die gegar? Check brake pad dah haus

  126. shuya says:

    salam bos. kereta saya jerking bila lepas klac di gear 1, 2, 3 , meskipun enjin kereta dah panas lama. kena tekan pedal minyak sampai habis baru nak pergi. apa masalahnya? enjin kereta 1.3 carburator.

  127. abang urban says:

    to awek paul
    gua setuju dgn dara salji.. sbb gua dh try n penah pegi dtox ni.. siyes 10 min je dh siap tukar minyak itam.. siap kalau lebih 10 minit, dtox bg free of charge service.. mmg memudahkn.. tak pyh appointment.. dtg walk in je.. dh la bukak tetiap ari.. weekend pon bukak.. masa sy pegi tu pagi siap dpt breakfast+coffee free beb.. mmg terbaik ah dtox ni.. x sia2 nama drive thru xpert oil.. kalo x caya boleh cek kt website carama..

  128. halim says:

    Salam. Kereta saya mempunyai masalah idling yang tidak stabil ketika berhenti atau dalam keadaan idle. Apakah puncanya? Fyi saya baru saja menukar sistem ekzos. Ada kena mengena ke dengan masalah idling tak stabil tersebut?

  129. ude says:

    Cik KDI sy na tnye knpe time sy belok stering drip dan masa y sme jgak enjin radio sume mati , da penah hntar bngkel die tkar moto string lpas smggu sme jew
    Mntk tlong KDI pening suda tq

  130. ude says:

    Jenis kete vios G spec 2008

  131. Mood sukri bin isa says:

    Salam.kereta mercedes benz c200 kompressor saya lps tukar exzos kurang power…rpm pun smpi 4500 saja.blh tlg jelaskan kenapa???

  132. ah-jil says:

    saya pakai kereta waja auto tahun 2003…
    bila on aircond je mesti rpm turun macam kereta nak mati…
    kenapa ek…sesiapa boleh beri pencerahan…
    ada pomen cakap compressor aircond rosak…betul ke???

  133. Pidi says:

    Salam kdi..kete viva org umah thn 2008 bila tekan minyak terus bunyi mcm keping besi berlaga.nak kata ade part longgar x nmpk lak..bunyi lak kat area enjin.

  134. mr.syafiqbalok says:

    salam boss..sy nk tnya pasal gearbox tiptronic utk kereta mitsubishi lancer gt, adakah bermasalah & selenggaraan yg tinggi? tgh servey nk ambk lancer gt ni..hehe

  135. Siti says:

    Assalam..tumpang tanya…saya bwk kereta Grand Livina 1.6 (A)..bila saya tekan brake, akan bunyi macam gos bocor dkat tayar depan sebelah pemandu..nak tanya..rosak ape ye?kalu nk repair agak2nye brape ye bajet?kalau saya bwk jer n abaikan bunyi tsebut, bahaya x?hrp mendapat maklumbalas..tkasih..

  136. syed aie says:

    salam tuan…soalan sy nape kete wira auto a/e thn 2005 sy enjin mcm semput nk mati time main brek ketika gear dkt d/r…toter body da buat, injector da srvis, fuel filter da tkr…ada soalan kwn2 kt sini mcm sy ni tp tak tau yg mne jwpn tuan…mohon pecerahan dr tuan kdi

  137. rajan says:

    Salam bro..sy rajan…sy pakai wira 1.6..baru convert auto ke manual..lps convert,kereta sy ok..tetapi..bila masuk gear 1,2..kemudian bila lepas clutch..ada bunyi ‘cit’ ‘cit’ ‘cit’..mcm bunyi besi bergesel dlm gearbox..sy pun pening bro..so sy mohon pencerahan dr bro kdi..terima kasih

  138. jon says:

    Gen2 mslh lampu warning menyala bila keta dah gerak 10 minit n enjin bunyi kasar cek myk hitam masih byk.mslh ni telah buat enjin jem slps overhl masih beruang lg mslh ni. Tlg sy takut jem lg

  139. gagak hitam says:

    salam. nk tanya.kereta sy bila on aircond enjon jd semput dan tersedut2. trutama masa kereta tgh slow dan time reverse..ape problem yer?

  140. Blacktop.. says:

    Salam…kereta sy ni memiliki masalah kecelaruan prestasi,ia seakan2 ada ” mood “…sebagai contoh kereta sy nih bila dipandu seperti kebiasaan…performancenya biasa ja,tp pernah berlaku 3 kali jgak pada satu ketika tu dimana tiba2 enjin jd ringan lain mcm,cukup power..tekan trottle sikit ja pun keta dah bleh memotong keta lain,naik bukit pun xrasa berat n keta sy memotong keta2 lain yg sedang naik bukit dlm keadaan sgt ” Slumber “..berbanding spt kebiasaan ketika naik bukit cukup xlarat,lembab n hilang power…lpastu keesokannya performance td hilang n kembali spt biasa..hal ni berlaku 3 kali..persoalannya kenapa perkara ni bleh berlaku? knp ” power ” spt itu tak konsisten n hanya jd sekali sekala je?…

  141. sham says:

    Kereta waja campro manual.masalah kereta x bole tukar gear masa engin hidup.pam minyak atas dah tukar baru.pam yg belah bawah pon da tukar baru,da siap bleding skali.tekan pedal cluct ad tekanan,

  142. sham says:

    Bru je lapas tdi on engin bole tukar gear.pastu parking keta kejap of engin dalam 5minit on engin balik xboleh tukar gear pulak.kadang2 bole tukar,kadang2 xbole.

  143. kdi says:

    Mood sukri, exhaust yg mana ditukar? Seting x kena la tu main masuk je memang die sebu la..

  144. kdi says:

    Ah-jil, adjust timing balik.. tune betul2.. compressor pon boleh jadi hal jgak tu.

  145. kdi says:

    Pidi, bunyi kat luar engine blok ke kat blok die?

  146. kdi says:

    Mr syafiq, ok je x de masalah..

  147. kdi says:

    Siti, cuba cek brake pad dah worn atau diskbrake problem.

  148. kdi says:

    Sham, clutch problem kot

  149. ttm says:

    Hello! Kereta sy berbunyi berdengung apabila reverse. Sy xpasti masalah apa masalah nya tapi nak ambil tahu apa kemungkinan yg ada. So, nnt senang sikit nk explain kat mekanik. thank u..

  150. miss.Nikon says:

    Assalam… tumpang tye.. wira sedan 1.5 sy bru 2bln lps overhaul n tkr gearbox(recond) … masalah dia bila tekan minyak je ade bunyi berdesing kt dpn( sblom n slps overhaul msh bunyi)… tak pasti bunyi apa… lps tu bunyi enjin mcm bunyi lori.. kasar gila bunyi enjin.. ada yg tahu apa masalah kerete ni? :(

  151. madie says:

    Salam otai..nk tnye psl kreta satria 98.prob nye biler tekan brek kreta jd semput.pedal brek pon ttbe jd lg tggi dr bese.bese same paras dgn pedal minyak,jd biler tekan brek jd lg jauh n pnjang.temperature pon naik sket dr bese.bese lg 1 paras nk smpai tgh2.skang meter temp msti tgh2 wlaupon bru bwk bbrpe km.mnta bantuan,duit xde nie nk anta bengkel.

  152. azhr says:

    salam 1Msia saya ada kereta satria 1.3 GLI(M) nak joint… masllah en madie kereta satria 98 cuba cek bahagian serbo brake bolih jadi ada air leaking atau keadaan engine idup perhatikan bila rem asap putih keluar dari exzost cuba cek mana la tahu….. klu kat situ prob dia jadi bole ejust cost baiki…

  153. awang says:

    salam. vios 1st gen. Bunyi bahagian belakang apabila jalan berlubang atau tidak rata ketika mengambil selekoh kanan atau kiri, jika pandu secara lurus melalui bumper tiada bunyi tetapi melalui bumper ketika kereta tidak lurus akan berbunyi. absorber tiada masalah.

  154. ash burn says:

    salam bro kdi…saya nk tnya pasal satu soalan…saya ada satria 1.6 tpi da cnvert 1.8 single…masalah sekarang bila start boleh hidup apabila pedal minyak ditekan…tapi lepas tu enjin nya mati…sy da tnya pomen apa yg diberitau sotong pblem…masalahnya bila tukar pn masih x ok juga….buat pengetahuan bro semua sya da pernah tukar…
    1. distributer
    2.cable plug size besar
    3.plug
    4.bateri
    5.injection…
    masalah nya tetap sama…bila start biasa rpm akn berada atas paras 1 kemudian akn menurun…kereta sy tidak macam tu…kenapa ia….apa masalah nya….

  155. amir says:

    salam bro,
    saya pakai toyota vios n baru lpas servis kat sc toyota..warranty pon baru abis 22 feb..servis 23 feb..sy ade prasan bunyi pelik kat tayar bile belok ke kiri..setaun da bunyi tu tp bile tanye sc diorang ckp takde pape..last2 pergi servis 23 feb baru ni diorang ckp steering gear sy rosak..nak tuka kene rm2890..tu baru harga barang.. btul ke harga die mmg tgi camtuh? n bahaya ke kalau x tuka dalam mase tedekat ni?

  156. Faizal says:

    Salam bro, saya pakai proton persona 2012, masalah saya disebelah kiri ada bunyi klik2, tapi bunyi tu kadang2 je bole dengar, lepas tu kalau saya pusing stereng sampai habis bila reverse atak ke depan ade bunyi macam bende bergesel, agak2 bro bunyi ape ye, sebab saya ada cadang nak pegi repair tapi tak tau nak suruh pomen check yang mana, nanti kalau suruh je pomen check kena charge berganda pulak, harap bro boleh bagi petunjuk sikit, tq

  157. Joe says:

    Salam Tuan KDI,
    Saya pakai kereta mazda 2.. Masaalah bermula lepas kereta kehabisan minyak..lpas isi dlm RM10 (botol kecik) cuba nk try start tp x idup dan bunyi kret kret dan ktik ktik.. Meter RPM naik maximum pastu turun blk dan meter digital minyak jadi x tetap kiraan KM dia.
    2-3 kalo try start masih sama. Try call call centre mazda dan dia ckp mungkin bateri. Bila saya ON je switch lampu / radio dan panel digital lain nyala mcm biasa dan x mngkin bateri problem.
    Saya cuba biarkan kereta dlm 30-40 min dan try start balik dah ok cuma susah skit kna tekan pedal minyak utk support masa nk start. Bunyi masa nk start tu pun mcm lemah je mcm minyak xsampai.. So smpai hari ke 3 sekarang ni pun sama kna start smbil tekan minyak baru hidup.. Kalau dulu just pusing kunci je tanpa tekan pedal pun kejap je bleh start. Agak 2 tuan kdi apa problem ye? Adakal kemungkin starter @ fuel pump @ lain2 problem.
    Boleh bantu saya tuan !

  158. reelz says:

    salam tumpang tnye bro, brp harga throtell body bg my

  159. Azizul says:

    Salam bro kdi,
    Saya guna pickup lori kecik engin suzuki 1.3 petrol. Beli baru pakai dalam 3 bulan engin mula gegar bila masuk gear 2. Masuk gear 3, 4, 5 ok je tak gegar. Apa masalahnya?

  160. MAZLAN says:

    Salam Bro,
    Saya Guna Nissan serena C24 QR20de
    Masalahnya dengan suspension saya dah tukar pun absorber masih juga terkena body bila lalu jalan beralun dan bila naik ramai.Kereta dalam keadaan Original
    Kereta Tahun 2009

  161. Mia says:

    As slm, sy nak tye, td kereta sy suddenly x bley jalan tp enjin still hidup lagi n everything smua dlm condition ok kecuali x boleh jalan..tp masuk gear reverse boleh pulak reverse..masuk gear D balik still x bole jln..last² call workshop tarik keta..smpi workshop mereka trus detect punca dari gearbox..tp betulke?Sy pakai Wish..

  162. hazim says:

    Salam… Sy ada sebuah toyota camry 2.0g 2010.. Bila coner je sebelah kiri atau kanan ada bunyi pada stereng.. Masa laju x bunyi…dia bunyi pada kelajuan 10/20 km sjm ke… Xtahu la apa masalahnye…? Boleh comment skit…

  163. ZACK says:

    Salam bro kdi,
    Sy baru beli 2nd accord 2.0 i-vtec 2009.
    masalahnya gegaran sgt kuat pada steering dan keseluruhan kereta apb enjin kereta dlm keadaan hidup. Performance sgt teruk..pick up tiada. Sgt berat ketika memotong lebih2 lagi ketika naik bukit. Apa sebabnya? Harap bro boleh bantu..tq

  164. MrPopZX says:

    bro..sy nk brtnye ni…sya bru guna saga BLM 1.3..auto. jadi skrg nk tnye jnis mnyk gear box tu …jnis mnyk hitam plak mcmne..

  165. Qayyum says:

    Salam, kereta sy satria neo cps 1.6L..

    kereta sy terbatuk2 bila tekan pedal minyak pada high gear dan low rpm.. yelah kadang2 malas nak tukar gear rendah kan.. benda ni jadi sejak sy tukar ekzos dan extractor 4 tahun lalu..

    P/S: sy selalu amalkan pagi2 start enjin trus jalan pegi keja.. xda biarkan dia idle dulu.. ok ke mcm tu?

  166. nurul says:

    Kereta saya kebelakangan ni bila bawa termati sendiri. Tak tahu pasal apa. Selalu jadi waktu awal pagi masa nk pegi keje. Bila tgh hari dan ptg tak jadi mcm tu pulak. Bila dh termati enjin tu, nk start balik takde masalah. Temperature semua ok. Pening kepala. Bahaya tu.

  167. Apit says:

    Salam bro kdi. Lampu bateri toyota wish 1.8 saya menyala. Ingat masalah bateri so tukar bateri baru tapi lampu masih menyala. Tapi lepas drive dalam 10 ke 20 minit lampu bateri padam. Adakah alternator akan mendatangkan masalah atau alternator dah kong. Minta advise. Kalau kerosakan alternator berapa selalunya kos untuk penukaran atau boleh ke di servis alternator lama. Terima kasih

  168. koko says:

    nak tanye, Honda Civic 1.8 (2010). Bila meter naik dlm 80km/h body gegar sikit , tak lama lepas tu ok , bila naik 130 km/h gegar lagi sekejap lepas tu ok, kalau meter turun ke certain km/h pun gegar gak sekejap ….. lepas tu ok semula. stereng ok… stabil …. tak gegar pun. pegi kedai tayar , suruh tukar tayar, dah tukar pun sama je …. suruh buat allignment & balancing on&off wheel pun sama juge ….

  169. flxcvt says:

    Salam kereta saga flx cvt selalu jerking bila keaddan slow dan masa tekan pedal minyak rasa sentap n rasa di buai2..time laju xda masalah..satu lagi klu pagi2 start kereta kalu masuk geat reverse kereta mcm nak mati

  170. eddie says:

    Salam bro kdi, bro tau x kt mana pomen pakar ttg toyota especially toyota wish di area berdekatan kajang. Saya baru ambil second hand tahun 2006, tp enjin tu mcm ada bunyi kasar le pulak. Nak g toyota takut lak rabak..huhu…rasanya kalau xsilap saya wish nie UMW yg bawak masuk, assemble di thailand kot(pasal ada tulisan thai kt dlm). Kalau ada info2 la saya. If bro kdi sendiri pun bole check kan, saya g cari bro. Janji bg alamat n no tepon…tq in advance bro kdi.

  171. ekhwan says:

    Salam saya nak tny ttg avanza 1.3 auto 2005 bile saya sdg memandu masuk je 90kmh kereta jadi bergoyang 1 body bergoyang bukan bergegar tp bergoyang ape mslhnye ye br je pki kereta ni harap dpt membantu

  172. amn says:

    Admin..nk tanya…kalau kunci kereta guna remote dan kalau remote itu hilang…macamana nk matikan alarm dengan menggunakan kunci biasa tanpa remote….khas utk kereta naza citra…dan bolehlah kunci biasa terus d gunakan utk bergerak selepas itu..tq

  173. zarin says:

    Salam Encik saya nak tanya pasal saga blm, kereta bunyi bila tekan minyak, bunyi dari tayar belakang, tq

  174. mohd anwar bin salleh says:

    Salam Encik, saya nak tanya pasal honda accord keluaran tahun 1982,timing belt putus dan ada benda dalam enjin rosak,patut kah saya tukar barang atau tukar enjin baru. Enjin jenis apa yang boleh masuk dengan kereta tersebut. TQ

  175. wani says:

    Salam..nk tnya sy punya kete perdana v6..br overhaul.sehari dua lps cam elok je tp stat smlm wat hal..bila on aircond je engine semput n mati.tp aini lg trok even tk on aircond bila kete dlm mode d dia cam sempot nk mati jgk.minyak itam br isi pon asik mnyala je lmpunyaa.tqq

  176. cai says:

    Salam otai2 semua ..nak tnye skit..sy pkai latio hb 1.6 bila tekan myk mengejut da bunyi ar Kat enjin ..bunyi cam taiming bel nak kena tukar tpi latio x guna taiming bel kan?..mohon pencerahan dri otai2…tq

  177. randy zulfri says:

    Assalam…kereta kembara saya ada masalah tidak boleh naik bukit..kereta tu sy beli second hand..atas tangan..saya masuk gear satu pun dia x dpt panjat bukit..kalau jalan rata ok saja..adakah ini berkaitan dgn masalah clucth lining..atau masalah lain..apa patut saya buat..mintak tlg kawan2 bg cadangan..

  178. hamka says:

    Assalam..klu pakai rim standard tp saiz tayar 195/60/15..bleh x?mintak pencerahan

  179. joy says:

    Salam GST…halo bos sy bru bli vios j (m) tahun 2010 2nd…enjin terdapat bunyik tik tik..sy tak pasti apakah bunyi itu…?ingin tahu…

  180. ahmad says:

    Bos..bi la sy bawak kete mebihi 110km/j..ade bunyi angin kt pintu belah kiri..tingkap sume ttp..ape msalah ye..

  181. ilham says:

    encik ahmad. sy juga mempunyai masalah yg sama dengan encik. suzuki swift tahun 2014 bunyi angin pada kelajuan tersebut. lebih teruk tingkap gegar pada prmukaan jln yg kadar lagi plastik pintu bergegar bila bunyi base sepaker pada volume 7. Rasa2 pusat service boleh repair x?

  182. ilham says:

    permukaan jln raya yg kasar*

  183. HARIS B. ABU HASSAN says:

    Admin…saya nak Tanya Honda Accord saya baru2 ini apabila di trafik dan brek kereta enjin mati tiba2 kejadian bukannya selalu kadang2. tq

  184. kdi says:

    ahmad, check door atau window seal ada yg koyak tu

  185. kdi says:

    ji, upload video kat utube n bg link kat sini

  186. kdi says:

    hamka, kereta?

  187. kdi says:

    randy, masalah clutch. hantar wshop check

  188. kdi says:

    cai, nak tau die pakai timing belt ke x, g wshop tanya. x susah kalo x malas

  189. kdi says:

    zarin, bunyi camno?

  190. kdi says:

    amn, die ada suis off alarm. refer manual. kalo xde, cabut fuse alarm. atau ganti alarm baru

  191. kdi says:

    apit, nk tau alternator problem ke x, start enjin, cabut terminal bateri. kalo kereta mati, memang problem alternator

  192. kdi says:

    mrpopzx, minyak gearbox sila pakai yg ori proton sahaja. minyak enjin lanyaklah ape pon boleh.

  193. shu says:

    Chevy optra sy akan gegar bila berhenti di trafik light.mcm nk berhenti tapi xberhenti…ada ckp throttle body rosak..kalu repair berapa harga ya???

  194. fauzi79 says:

    saya ada sedikit kemusykilan berkaitan kereta Grand Livina 1.6A saya. tahun lepas saya ada masalah tp sudah diselesaikan dgn menukar plug ( tekan minyak kereta… gear @D tp gerak mcm siput walaupun bunyi mcm bawak 160km/j ). kali ni, kereta mcm jadi balik ( x la mcm dulu ). kereta saya dlm keadaan idle… dia vibrate. mcm tersedu2. bila masuk D… pickup amik masa nak capai kelajuan normal. mcmana nak terangkan ye??… lebih kurang mcm ni… vvvvvvvvVROOM. mcm ada “lag” dr idle nak gerak normal. agak2 boleh x bro bantu saya? ada kata masalah lama berulang, ada kata mslh fuel pump.

  195. syahril says:

    Sy nak tanya…punca kereta kelisa 850 sy…baru2 ni kereta sy ada masalah bila sy start ok..bila dahpandu dalam 10 ke 15 minit..bhenti dan matikan enjin..lepastu nak start x boleh..lampu check enjin x menyala…kna ttunggu lampu menyala baru blh start…sy bawak ke pomen..diorng kata fuel pump…bila bukak depan sy mmg ada kesan tbakar…setelah ganti..pakai dalam seminggu kereta masih x blh start..bawak ke pomen balik…dia cek kata wirering kereta dan jadi mcm cut off..dia tanya sy pernah pakai timer. ..mmg xpernah pakai…cuma adik saya ada pasang meter vacum…sy sekarang pening bila pomen ckp klau xjmpa mslh wire mungkin punca dari computer box…apa pandangan untuk sy selesaikan. .kalau ada pakar untuk baiki blh msj sy kt no 0193932360

  196. REZ says:

    SALAM BRO NAK TANYA PENDAPAT KALAU NAK BELI KERETA AUDI (1ST CHOCE) OR BMW,MANE YANG LEBIH BERBALOI & SENANG CARI SPARE PART BILA PROBLEM.

  197. rizaham says:

    salam bro nak tanya…. nisan GL 1.6 auto… lampu engine check menyala… kereta masih boleh start dan jalan… apa masalah tu… risau jugak. tq bro

  198. ryzal says:

    Salam…sy pkai kreta city thn97 auto..sy nk tanya
    knape bila tekan minyak tiba² je meter minyak turun dan kreta mcm xde kuasa je nk jln..pastu ok blik..satu lg masa nk jln xde gegar,masa gear 3 nk tukar gear 4 ade gegar..bila dh tukar xde gegar..masa tu je gegar..ape sbenarnya masalah kreta sy nih..harap tuan dpt bgtau masalahnye….

  199. alex says:

    Hi. Mau tanya masalah avanza 1.3 auto. Semput dan bila tekan break enjin pandai mati. Terutama sekali bla pelahankan kereta d traffc light engine pandai mati. Ezos ada bau lain dr biasa. Fuel system atau apa masalah dia bos. Harap dapat membantu. Tq

  200. Hairuz Salleh says:

    Saye Ambok drive kereta Suzuki Swift2005(auto)..Masalah kereta saye time drive nthen jalan jem saye berhenti..Bile berhenti gear saye di ‘D’..tpi die macam nk kedepan(jack or melompat)..Ape masalah kereta saye ye..Mohon pencerahan.boleh watsapp saye di 0123694584..

    Yg worried.
    Ambok

  201. anuar says:

    why alarm security blinking…. that indicate any problem….Camry model 2007

  202. atie says:

    Hi odyssey rb1 lampu gear berkelip dan problem utk masuk gear. Nape ye. Tq

  203. zamri abdul jabbar says:

    Salam,nak tanya,sy pakai perdana v6,kenapa enjin kereta sy bila tekan minyak bunyi mcm besi berlaga.harap dapat bantu.

  204. blakepare says:

    sy nk tye,sy gna waja1.6…bla gear P nk msuk ke gear R,jd sentap..adakah mslh gearbox?

  205. mus says:

    Salam.sy guna exora.msalahnya masa tngah drive tiba2 Enjin jd gegar.tekan minyak 40kmj gegar jg.on aircond enjin nk mati2.masa free gear.tekan minyak.enjin bunyi kasar n bunyi bising mcm dlm enjin skru tercabut..masalah pe tu..

  206. kdi says:

    Mus, masalah tu mcm luar biasa je.. Kena cepat pergi ke bengkel berdekatan untuk cek betul2

  207. joe says:

    As salam. masalah kereta sy semua power window rosak. DhTekan suiz pada semua pintu pun x ok gak. Apa punca tu

  208. Berry says:

    bos sia mau tnya bah baru2x ni sia p aligment tp lpas tu krta sia ada bunyi begegar…lagi kuat klu naik bukit lpas tu sia bwa blik tmpt servis tu dia bilang driveshaft xda free jd itu buat engine gegar…sia mau tnya mcm mn mau repair tu arr??sia pkai kancil 850…

  209. Hafiz Yusof says:

    Salam admin… sy nk tanye…. sy pkai krete suzuki swift..masa baru2 ambil krete bunyi enjin ok senyap…. tp skrg….bila sy start bunyi enjin bising…

  210. suren says:

    joe: mungkin master power window sius rosak di driver site…
    hafiz:: bunyi enjin pagi sahaja atau bunyi selalu ada apabila dan enjin running..

  211. Abdul Halim Awang says:

    Saya nk tanya,cara mana nak tukar fan belt proton flx.klau bolih videokan.

  212. asrul abdul says:

    salam admin…sya mau tnya ckit la bro.sya pkai keta kembara dvvt auto.tp 2nd la.klu sya start enjin,meter RPM naik smpi 2000 rpm.asap jd hitam.apa mslhnya tu ya?mohon penjelasan drp admin.

  213. aminurasy says:

    Salam admin/rakan2… Sya baru tukar adjustable (mines) hi-low, soft hard utk myvi, tp bila melaui bonggol atau jalan tidak rata akan ada bunyi “Duk” Di bhgian blkang. Mcm ada ssuatu y longgar,adakah ia perkara biasa bg pggunaan adjustble jenis ini dan kesan penggunaan secara btrusan…???? Mohon pjlasan pihak admin/rakan2 y mahir….tq

  214. FAUZI AHMAD says:

    Salam. Saya ada maslaah sikit dengan Grand Livina. Kereta saya ada masalah macam jerking dan ada lag. Bila dalam keadaan idle, enjin bunyi macam jerking. Terasa sampai ke body kereta. Kalau pasang aircond, lagi kuat jerking tu. Satu lagi, bila dalam keadaan statik (contoh di traffic light)… nak jalan macam enjin berat jer. tekan minyak memula dia x nak pi. Tapi, lepas seketika 3-5 saat dia akan gerak macam normal. Macam pakai turbo plak (NA jer ni). Kadang2 jadi mengganggu trafik sebab bila duduk lane kanan dia lambat nak gerak. Harap dapat membantu.

  215. safuan says:

    salam sy pkai nissan frontier masa tekan clutc enjin syap,bler lpas clutch enjin ada bunyi apa masalah

  216. Shareel says:

    Salam bro, nak tanya la, kereta persona saya dah 5 tahun, millage pun dah cecah 100k, lepas tukar minyak itam liqui moly ngan spark plug, enjin kereta agak sedikit mengaum bila nak tarik pickup masa masuk gear 2,3 dan 5. Kemudian masa tarik pickup di macam tak pegi tapi lepas tu ok balik. Adakah sebab minyak itam tu atau sebab clucth plate dah mula habis? Dpd info yg saya dapat minyak itam liqui moly mmg berat. Pickup mmg kurang dan sesuai main top je.

  217. Roslee says:

    Kereta sy wira se,dah tukar kondenser 1.8 dan tukar motor blower serta servis aircond skali.masalah sekarang bila start air cond dlm 10 min ada bunyi nyiiiiiittt,bila cut off xde bunyi.blh bantu tak tuan

  218. zulkifli says:

    kereta saga saya tahun 2009… kenapa kereta saya selalu membuang.(mcm brek x makan)… terutama tempat nak berhenti kereta.. telah berjumpa makenik tayar… dia kata ok je…. tapi saya risau dengan kereta saya…. apa yang boleh saya buat…..

  219. Jerry says:

    Salam..nak tanye kenape start engine je engine cepat panas dan berasap..sampai gear 3 terus naik meter heat..dah isi air penuh tapi tetap juga berasap kat engine depan..boleh tolong bagi info tak

  220. hairul says:

    Salam..sy nak tumpang tny..kenapa kereta perodua kenari manual sy terasa seperti tekan klac bila tekan minyak lebih..contohnya gear 5 bawak slow dia akan terasa mcm tekan klac smpi rpm naik tinggi dari sepatutnya sehingga la sy lepaskn minyak sikit baru die ok..enjin sy baru 5 bulan overhaul

  221. naz says:

    apakah puncanya belum tekan minyak dah
    jalan auto

  222. sazali says:

    Masalahnya start enjin res minyak pandai tinggi dan rendah tanpa di sentu sedangkan viva saya baru saja di ovohol enjin di genting produa tawau. Namun masih juga tak stabil enjin viva ku..tolong saya apa masalahnya..

  223. sazali says:

    Apa yg maw di ganti masalah res minyak pandai tinggi dan rendah viva 850

  224. azizan says:

    salam tuan, sy pakai kereta vios 2006, prob sekarng bila sdg drive lampu enjin menyala dan enjin mati, dh check tp workshop belum mengesan kerosakan.tolong bantu, t kasih

  225. amy says:

    Hi topspeed..
    Saya ade 1 perkara nk tya.. kenapa gear box keter pendana sy bunyi agk kasar lps tukar minyak auto ye aritu. Puncanya minyak auto dh kurang lama x tukar lps tukar minyak bunyinya kasa. Tp xde masalah masuk gear or sentap2. Bunyi tu akn slowly bunyinya bila kereta dah bergerak jauh…

  226. Amirul says:

    Salam,nk tnya ckit..maintenance dan sparepart suzuki swift 2009 mahal x tuan?dan klu nak ut perbandingan antara myvi se 1.3 2010 dgn swift 2009 mana yg tuan rsa ok dr segi penjagaanya?dan yg mn tuan akan cadangkan?

  227. Tun says:

    Salam admin/ rakan rakan. Saya baru install power window pada viva 660, tetapi mengalami masalah indicator engine check menyala selepas 10 minit kereta dipandu. Adakah pengubahsuaian power window yang menyebabkan masalah ini berlaku?

  228. shah says:

    Ape masalah jika start enjin x hidup..sensor bru tkar yg lain pam mnyak ok..xde trsumbat..plug bru tkar bru smue..mmbe ckp mgkin chok longgar..bri sdikit pnjelasn…

  229. Zamree Bin Omar says:

    Saya dah pernah pandu banyak jenis kereta tapi jenis perodua alza yang saya guna sekarang ni agak membimbangkan saya apabila dipandu agak laju diwaktu jalan sedikit basah @ permukaan jalan yg lembap. Saya rasa tayar kurang cengkaman walaupun bunga tayarnya masih tebal. Tayar stardard lagi dari awal2 keluar…size 15..(silverstone) Patut ke saya tukarkan ke size 16 atau tukarkan jenis tayar saje?

  230. khairul says:

    Saya nak tanya pasal kereta honda city 2010 saya yang sekarang pada mileage 60000km. Kereta ni kereta 2ndhand sebenarnya. Baru saja beli minggu lepas. Tarikh last kereta ni diservis adalah pada 25.7.2014 dengan mileage 51000km dan perlu diservis pada 61000km.

    Sekarang ni, dah hampir setahun kereta ni tidak diservis sebab mileage belum sampai TAPI masa servis telah sampai dulu (minyak hitam perlu ditukar dalam masa 6 bulan walaupon mileage belum sampai kalau tak silap saya). Dan sekarang saya rasa kereta ni kuat makan minyak kalau dibandingkan kereta honda city kawan saya yang lain.

    Jadi, apa yang saya bole buat untuk membolehkan kereta ni jimat minyak semula? dan ape effect pada enjin kereta ni tidak diservis ikut masa yang telah ditetapkan ?

  231. Miraz says:

    Sya nk tnya knpa ada bunyi mendidih pada bahagian enjin..ada pomen yg kata termostat la raditor la air con la..bila p kedai raditor g chek ok ja..keta honda civic fd.bunyi mengelegak mcm msk air.

  232. Rashid says:

    As salam. Sy nak tanya. Sy baru beli serena hybrid dan saya telah pasang lampu LED tambahan di hadapan dan sambungkan pada bateri utama @ second bateri untuk lampu LED menyala sepanjang masa bila enjin dihidupkan. Tapi masalahnya lampu LED tersebut sekejap menyala dan sekejap padam. Ini mungkin ada kaitan dengan sistem Hybrid. Ada cara penyelesaiannya tak? Sebelum ini guna lampu LED pada Exora tiada masalah menyala sentiasa. Tkasih.

  233. Ghalib says:

    Mohon bertanya Tuan..kereta saya e36 injin M40 model 318i manual. Kereta saya mempunyai masalah gearbox, stearing rack, air mass meter, minyak hitam bocor dan sebu. Saya bercadang utk tukar ke halfcut 325 auto dengan cost complete bawah 8k adakah tindakan saya ni betul atau saya perlu repair sahaja kerosakan ini memandangkan market value kereta ini pun terlalu rendah. Terima kasih

  234. NUR ADILLA says:

    Assalam,Saya nak tanya,Saya pakai kereta Avanza 1.3(Auto). Masalah sekarang ni,radio kereta saya tak berfungsi, sebelum tu batery kereta memang ‘kong’. tapi saya dah tukar batery yang baru. Adakah saya kena pergi set balik radio tu atau macam mana? dah berbulan radio tak berfungsi.

  235. dean says:

    Sy ada avanza 1.3 problem dia lpas tukar clutch…kereta jd semput mcm nak mati…masa tukar clutch tu sy cabut bater ada berpunca dari tu…..kna tune balik ker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>