• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

This post created to give a platform for us to discuss general car problem including engine, performance, car buy & sell, body, modification and other general issue related to cars. We hope that Otai-otai KDI members can help others too here.

Bagi sesiapa yang mempunyai masalah am mengenai kereta boleh bincangkan di sini dalam BM or BI. Harap all boleh kongsi dan bincang bersama dgn baik.. =)

 

kdi logo

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

115 Responses

  1. ezen says:

    saya mempunyai masalah belting kereta.. belting altenator yg di tukar tidak sampai 2 hari akan haus, saya syak pulley yang rosak, sebab bila start ia mengeluarkan bunyi yang bising.. pertanyaan saya. Berapa kos untuk tukar pulley,, dan perlu set apa2 seperti timing?

  2. topspeed says:

    salam admin… nak mintak tolong viva saya lampu engine menyala. bila reset bettry ok tapi tak lama. bunyi engine macam kasar sikit terutama bila buka acond. rasanya macam trotel body bermasaalah ada apa apa cadangan tak untuk saya viva 660 menual

  3. kdi says:

    bro topspeed, pergi service center mintak diorang check kan free je. dah tau ape prob baru tukar ape yg patut.

    ezen,
    pulley yg dekat mana tu? kalau bunyi, beli minyak pelincir khas utk lembutkan getah belting bagi hilang bunyi.

  4. topspeed says:

    woky berita di terima….

  5. topspeed says:

    Cadang nak tambah kereta Nak amik Nissan Serina ok tak mpv tu atau ada lebih baik bajet ciput jer ni

  6. kamel says:

    sy nk tnya pasal bmw e36..masalah tayar depan dh x alighment dh…tayar makan sblh dalam…adakah model ni pun pakai skru chamber mcm kereta laen juga???

  7. Muhammad Fakhrul Hafizy Che Atzaha says:

    mr. kamel kadang2 kereta BMW ke Merc ke yg kebiasaan pakai tayar lebar kedudukan taya dia agak sedikit menyerong (makan sebelah dalam) sebab salah satunya untuk kestabilan ketika cornering.. tapi yg saya punya Merc C240 alhamdulillah makan sekata cuma kebanyakan sy tgk model rim lebar ni memang makan sebelah dalam..

    sudara top speed ambil nissan serena bagus! kereta jimat.. nak2lagi model latest ni.. kalau dapat yg C24 pun dah tip top.. dari segi pnjimatan dan keselesaan sngt memuaskan.. air cond sejuk giler even hari yg panas kalau jalan dekat dah selesa apatah lagi jalan jauh.. lagi perghhh!!! harga tu murah dari Alphard dan Vell Fire.. lagipun nisan serena model kereta yg simple.. dan jimat dari segi maintainance.. Nissan mostly tk bt sunroof sbb bg mrk tiada faedah lagipun kalau getah sunroof bocor buleh masuk air tu.. makan duit.. hahahanak2lagi getah tu duk di kwasan kena cahay paling kuat.. mmg cepat rosaklah.. saya pakai serena C24 ni model mmg bagus.. tip top.. start tahun 2003 stkaat ni rosak pun habis tak sampai lagi 5k.. setaraf dgn mercedes jgk ketahanan dia..

  8. Imran says:

    salam,bro…ada permasalahan tentang kereta saya,isuzu dmax 2.5 tec,manual..baru setahun pakai,sekarang nie,masalah saya pasal clutch,start dari gear 2 sampai 5,bila tekan pedal race,bunyi dah macam kereta auto,lembab sangat2,gear 5 speed cuma boleh sampai 100km jer….berdengung semacam,takut pula ada masalah dengan lining clutch,boleh bagi pendapat tak???

  9. azz says:

    saya nk tanya berkenaan mpv berikut yang mana paling ok
    1. citroen evasion
    2. naza ria
    3. naza citra
    4. chevrolet nabira.
    Ok maksud saya ialah dari aspek:
    1. ketahanan engine
    2. kemudahan untuk alat ganti
    3. penjagaan
    Saya senaraikan 4 mpv di atas kerana ianya cukup murah berbanding dengan harga asal. Mohon tuan suggest yang mana berbaloi untuk saya beli.Terima kasih.

  10. Salam tuan. saya nak tanya ttg kereta AVANZA 1.3 auto tahun 2005. Buat pertama kali rosak. Masalahnya bila start enjin dan tukar gear D enjinnya mati. Apakah puncanya?? tq.

  11. fuad says:

    salam…..sya nak tanya pasal keta proton iswara 1.5 keluar asap hitam dan minyak petrol makan kuat macam mana nak selesai kan tolong satt

  12. kdi says:

    azz, citra lebih mudah dijaga kerana banyak citra di jalanraya dan parts mesti lg byk dr kereta lain yg disebut.

    azman, mungkin kena diagnose gearbox tcu.

    fuad, asap hitam maknanya pembakaran tak lengkap. cuba tune engine dahulu. carb atau ecu

  13. Amy says:

    Hai sy nk tanye, kalau utk renew insuran utk pertama kali kereta alza baru berapa ya? Termasuk cermin depan.. Ada yg kata baik buat sendiri drp suruh pihak bnk @ ejen buat.

    Sy pun pening..

  14. abe says:

    salam tuan, saya nak tanya..ape masalah kereta susah nak idup..kadang kadang ok..kadang kadang xbleh idup.. batri kuat lagi.. untuk pengetahuan saya pakai bmw e36 318. adakah punca fuel pum, fuel filter, plug, crank censor atau apa lagi yang menyebabkan masalah ini.

  15. kdi says:

    Amy, buat sendiri je pakai myeg.. senang gilo..

    Abe, cuba tekan2 pedal minyak tu beberapa kali sebelum dan semasa start.

  16. lawrence says:

    Sy punya Toyota hilux 2.5 baru pakai 10bln clutch dh problem.ada bunyi asing kat enjin. Bila tekan clutch bunyi normal.bila lepas clutch ada la dgr bunyi asing..formen bgtau bearing clutch.nak Tanye pendapat kalian APA punca cepat sangat rosak.x smpi setahun.

  17. lawrence says:

    Biasa brapa kos upah tukar bearing clutch hilux..sparepart sendri beli.

  18. M Firdaus says:

    Keta saya waja 1.6 engine model 4g18p.apabila memandu selama 6 jam dlm cuaca panas ,engine akan mati tunggu 10 @15 minit engine normal tetapi jln hanya 10 minit engine kembali mati dan jln terseduk2.begitulah seterusnya sehingga cuaca sejuk.temperature check ok.apa masalah nya ye…tq

  19. sam says:

    Brape harga drive shaf utk citreon evasion..tq

  20. guanokarno says:

    Kreta saya Kenari 2006 auto. Masalah bila pasang aircond kuat enjin mati atau kadang2 jerking walaupun semasa tgh memandu. Ia mula dengan aircond tiba2 padam and lepas tu enjin mati. Saya kena main pedal minyak supaya x mati enjin.
    Tlg bagi suggestion apa patut saya repair.

  21. AzMAn says:

    Assalamualaikum, saya ada kemusykilan tentang masalah grand livina 1.6 auto saya. Bila saya tekan minyak (accelerate), saya dapat rasakan yang bahagian tayar sebelah kiri bergegar, bila dalam kelajuan stabil (maintain kelajuan) ianya tidak bergegar walaupun pada kelajuan tinggi. Paling terasa bila mendaki bukit, ianya akan bergegar kerana saya memerlukan tork yg tinggi… Apakah keberangkalian kerosakan nya? Sila tunjuk ajar.. Terima kasih…

  22. kdi says:

    Azman, kdi nasihatkan utk pergi ke bengkel tayar berdekatan dan pastikan kerosakan. Mungkin ada masalah balancing sahaja atau paling teruk drive shaft.

  23. Yusran says:

    Assalamualaikum, sya da kemuskilan tentang masalah persona 1.6 campro, auto. Bila saya brek sikit2 jer terus kereta semput2, saya sudah bersih kan throttle body ngn tukar sprak tpi ia masih juga. Bagi pendapat kmu apa harus saya lakukan dan apa puncanya ia berlaku.?

  24. kdi says:

    Yusran, cuba pergi tuning dulu di proton svs ctr atau bengkel yg boleh dipercayai

  25. takim says:

    Tq admin…sy ade masalah & nk bertanya pd king2…kenapa head honda odyssey masuk air..tapi bila flushing…minyak tak ada air…head shj ade minyak cmpur air…tlg bg pencerahan…ape punca…

  26. miey says:

    Salam admin, sy owner suzuki swift.. sy ade sedikit masalah dengan kereta sy ni. sejak kebelakangan ni, sy dapat rasakan kereta sy tidak sehebat dahulu (4 tahun lepas). enjin terasa semakin berat (maksudnya pick up dah kurang), penggunaan minyak rasa semakin banyak dan bunyi enjin semakin kuat. untuk pengetahuan, sy sudah tidak lagi service kereta ni di SC. boleh admin curahkan pendapat dan idea apa masalah sebenar kereta sy ni dan apa yang perlu sy buat.. TQ

  27. kdi says:

    Selalu servis kat mana? Pakai minyak hitam jenis apa? Ikut jadual ke tak?

    Banyak faktor yg mempengaruhi kalau tak jaga enjin betul2 die jadi makin teruk.

    Cuba cuci throttle body dan pakai fuel system cleaner. Make sure air filter bersih.

  28. MOHAMAD SHAHRIL says:

    sy nak tanya lah kat kdi masalah kereta avanza akak sy ni,kereta dia avanza auto 1.3 tahun 2008,dia baru kene 2 minggu yg lepas..masalahnye sekarang ni kereta di dia bila start engine je bergegar,lepas tu pikup pn dh tak ada macam sebelum ni bila jalan pn slow je,ape masalahnye ek?tentang aircond pulak angin ada tapi tak sejuk,apa masalahnye jugak ek?tolong selesai kan masalah akak sy n.

  29. kdi says:

    Enjin gegar, tukar mounting engine. Pickup, kena servis throttle body n fuel system. Aircond, bersihkan aircond cabin filter dulu.

  30. MOHAMAD SHAHRIL says:

    dia dh pergi wokshop dh dn kedai tu dh cucuk computer dn dh dapat punca nye,tapi bila dia dh tukar barang yg rosak tu kereta dia tetap same bila letak gear D masih lagi gegar dn macam nak mati2,pickup dia pun masih lagi same..engine dia bukan gegaran tapi gegar macam nak mati2..aircond dia pulak dah 3 kedai chek tapi masih tak dapat punca nye,nak cakap gas habis dah tambah gas,kedai tu siap cakap gas masih lagi penuh..selalu nye bila kita on suis aircond compresor berfungsi kan ni tak berfungsi,mungkin masalah compresor lah agaknye..berapakah harga copresor aircond kereta avanza ek?

  31. MOHAMAD SHAHRIL says:

    compresor aircond telah pun di tukar tapi aircond tetap tak berfungsi jugak,adoooiiiii pening kepala.

  32. azahar says:

    bro nak Tanya tentang masalah keta saya ( wira 1.3, 1999, manual), enjin mati bila tekan cluth, atau kadang2 rpm jadi rendah dan bergegar bila berenti. setting computer dah cek enjin running ok. semua dah tukar, throttle body (mahal wooo), speed sensor, belting, plug, kabel plug, semua baru, keta je tak tukar, …..taktau nak buat camne lagi, pegi kat pomen pun dia pening taktau nak buat pe…..

  33. yanviee says:

    salam.. saya nak tanya kereta wira 1.5 2003 baru tukar gearbox. masalahnya skrg bila lepas minyak ada bunyi mcm tali longgar. timing belt pun baru tukar.

  34. Naz says:

    hi bro….nak tanya skit..sy berkenan dgn chev nabira…kos maintenance mahal x?Mcm mn dgn minyak…kuat makan minyak x?Byk masalah x sbb kwn2 ckp maintenance mahal,minyak pun larung…Tp tgk used car,antara mpv yg termurah gak…..body pun cantik….takut slh ambik…modal x beso nak yg mahal…..tq bro

  35. sufi says:

    Salam. Hai bro. Nak tanya berkenaan dgn honda city i-vtec 2010 saya aicond kadang2 tak sejuk langsung time drive bila cuaca panas. Keluar angin je. Haritu time nak balik raya haji ke Ganu singgah kat 1 bengkel kat bentong. Cina tu check die ckp aircond cutoff sebab high pressure. Dia cakap kene tukar filter n valve total dlm 500 lebih. Tp sy xtukar pun dulu. Bagi pendapat sikit bro..TQ

  36. kdi says:

    sufi,
    pergi check di beberapa kedai servis aircond tgk ape diorang cakap pulak. lepas tu baru buat mana yg munasabah. cuba bersihkan cabin air filter dulu.

  37. mujib says:

    sy tgh mencari clutch keta fiat brava.mana saya boleh dpt? susah mau cari.mntk tlg2 kwn2 bg info sikit.

  38. hafis says:

    salam..sy ada sebuah naza citra yg kini mslhnya bla enjin panas enjin akan mati..fius fuel pam takde api coil plug pun takde api..bla enjin dh sejuk bleh idup semula..apa mslhnya tma kasih

  39. saleh idris says:

    saya mau beli perlengkapa modif exora seperti di gambar habis berapa duit

  40. epul says:

    salam , saya nak ty . sy ade kelisa auto , bile sy tekan minyak lebih 60 . ade gegar kat bhgn pedal minyak .

  41. li says:

    civic 1.7 saya bila tekan minyak bunyi szing szing..bila idle pun sama bunyi.apa masalahnya

  42. syah says:

    salam nak tanya tentang masalah viva sya…..bile side coner ingin parking…dkt tayar ada 1 bunyi mengetuk tp hanya sekali….boleh bg penjelasan…..

  43. kdi says:

    Li, slalu bunyi macam tu sbab metal. Ade tukar exhaust system ke?

  44. kdi says:

    Hafis,
    Kebanyakan msalah citra berkait dgn radiator. Sila rujuk workshop specialist naza kia.

  45. jam says:

    Salam…saya Ada wira auto 1.5..masalah pada gear, gear reversed saya tidak berfungsi manakala gear lain OK je….adakah masalah gearbox ataupun lining problem

  46. Nora says:

    sya baru beli kereta 2nd vois E 2009. tapi air masuk kat site belakang kiri n kanan ps2 bhagian bwh kaki pon skali. pegi kedai accesories dowg ckp xde pe2..bole bg solution x?

  47. man jepon says:

    nak tanya axsober belakang nissan sarena c24 lembik,sy dah tukar yg baru pon masalah sama juga,ada tak model yg lebih baik yg boleh pakai untuk sarena

  48. Shah says:

    Lampu OD pada myvi berkelip tapi tak effect engine rev. Dapat cadangan dari service center untuk tukar wiring (Harness) tapi boleh beri pandangan lain.

  49. kdi says:

    Shah, folow servis center. Diorang lg berpengalaman dgn ape2 kerosakan common ni.

  50. kdi says:

    Nora, boleh pasang air seal baru di bahagian pintu. Beli seal di lelong ataupun FB ada orang jual.

  51. Aqiela says:

    Salam. Kereta Myvi saya ada mengeluarkan bunyi bising di bahagian enjin. Saya tak dapat kenal pasti apa yang jadi. Kemungkinan disebabkan terdapat bendasing tersangkut di timing belt. Jadi, apa yg saya harus buat ya? Jika saya hantar ke bengkel berapa kos untuk pembaikan ya?

  52. e.d says:

    Hi..nk tnya avanza 1.3 auto tahun 2006 ade emmobiliser tak..klu ade nk setting blik brape kne cas?

  53. Fauzi Muhammad says:

    Assalaamualaikom, saya nak tanya pendapat semua. Saya bercadang nak beli bmw e36 ada apa apa nasihat tak sebelom saya beli

  54. kerol says:

    Salam…kereta saya br kena overhead…lps repair + potong head enjin, kereta jadi ssh nk start bila enjin panas…bila cek centre conpress kurang…ada cara repair terbaik x?

  55. ahmad says:

    Salam admin,saya ada sebiji sr4 auto.engine d15b.masalahnya engine jerking masa kt traffic light masa tue keta kat gear d dan brek ditekan.masa running okay tiptop.

  56. kdi says:

    aqiela, myvi pakai timing chain memang akan bising kalau dah lama. kena hantar kedai repair. kos kena tanya dulu la kat workshop. survey dulu harga

  57. Mahiladin Jabary says:

    Avanza saya kekeringan air menyebabkannya mati & trus tdk hidup. Kena overhall, head kena larik. Siap pasang, lampu amaran sentiasa menyala, ingin kurang stabil. Overhall kali ke2, masalah yg sama berlaku. hampir semua sensor telah saya ganti tp masalah yg sama masih berlaku. Minta nasihat selanjutnya.

  58. kdi says:

    mahiladin, masa overhaul tu ape yang ditukar dan dibuat? mesti ada missing something. radiator system semua dah check ke?

  59. zailee says:

    Assalam..2minggu seblom puasa yang lepas..saya ambil Grand Livina yang baru..(New Facelift) 1.8AT. sabtu lepas 29Nov.2014 symbol ‘Security Indicator Light’ berkelip2 di panel meter. Ia menandakan security sistem berfungsi. Persoalan saya, sebelom ini simbol ini xde pon. Atau mungkinkah saye tertekan satu button baru ia aktif? for Info: I Am a women driver..so mungkin xalert tentang ni.. boleh x rakan2 yg tau bg penjelasan..time kaseh..

  60. saiful bahari says:

    salam….bolehkah saya ganti bearing belakang vios type G 2009 kat bengkel biasa bukan kat service center?adakah sensor utk ABS itu akan terganggu nanti.tq

  61. shahril says:

    Say a DA grand livina..kdg2 bunyi bising Kt bonet…sy dh check tp xde papepun..lg bising bila Kt hgway…bole sape2 bntu

  62. kdi says:

    Shahril, bunyi bising macam mana? Kalau bunyi jalan, pasang la sound proof

  63. kdi says:

    Saiful, bearing boleh je ganti di luar. Make sure lepas pasang semua, lampu ABS tak nyala.

  64. kdi says:

    Zailee, cari buku manual dalam kereta tu. Baca buku tu betul2. Mesti ada sebab kenapa benda tu nyala.

  65. ahmad says:

    Toyota vios type j 2008..baru pas tukar batery..tukar spark plak..tukar minyak enjin…x bole start plak…bro comment ckit

  66. ahmad says:

    Rsa2 starter ka yg rosak..starter harga bpe ye..thanks bro

  67. kdi says:

    ahmad, x boleh start mcm mana? ada crank x? kalo x de crank, maybe battery tak ok lg la tu.

  68. hazri says:

    Salam.. Masalah kereta saya bila bawa dalam 10 ke 15 minit, rpm kereta naik sampai 8000, then aircond dh tak sejuk n bila cecah 60 km/hr gear sekat2 nak masuk… Kereta persona 2010.. Auto.. Ape masalah kereta ni? Dh anta pomen tukar throttle body pun tetap same gak…

  69. aidil says:

    Assalam..sy mohon bertanya..sy guna chevrolet optra 1.8..kereta bergegar apabila bawa lebih 80km..apa puncanya?dan ad bunyi bila aircond dipasang..harap dapat membantu..tq..

  70. nana says:

    as salam, nk tnya apa masalah keta myvi 2009 sy..bunyi agak bising mostly bila membelok ke arah kiri..ada yg kata drive shaft and ada yg kata masalah lain..dan stereng berbunyi bilan dipusingkan..just to make it clear before ke bengkel..and biasanya brapa cost yg kena ya utk repair? tq

  71. nik sayuti says:

    saya pakai kereta nissan sentra N16 2004, mula2 mslh piston jln 3silinder shj..phtu tukar coil plug satu yg xda api..skrg ni jd mslh abih coil tbakar..dua kali tukar dah..pomen suspek computer box problem..betul ke? adakah semudah itu rosak cmputer box..@ada mslh lain..mohon pencerahan tuan kdi..

  72. kdi says:

    sayuti,
    kalau masa lepas tukar coil tu ada api, maknanya computer box masih ok. mungkin ada masalah wiring atau coil yg dipakai tak original. cuba rujuk workshop lain. atau servis center nissan

  73. Rizal says:

    Tuan,sy pakai alphard 3.0.smlm paddle minyak sy susah nak tekan-jadi ketat.Apa puncanya tuan?Apa cadangan tuan utk solve problem?

  74. daeck says:

    Salam tuan..
    Nk tnya sy pu ya toyota vio

  75. kdi says:

    Rizal, dah check cable? Belakang pedal ada halangan tak?

    Daeck, cantek soalan tu..

  76. kumin says:

    Salam bro..sy ada 1 masalah mengenai kereta sy,myvi 1.3 manual. Enjin mati ketika sedang memandu dan sumber tenaga dr bateri mcm lost trus (mcm xdak bateri lgsg) mula2 pomen kata terminal bateri longgar..masuk ni dh 3 kali sy tukar tp masih jgk tjadi. Sy ada tnya kwn yg keja di pusat perodua servis dia kata masalah bateri xckup power atau bateri sy sudah rosak. Sy baru tukar bateri baru tp masih jd lg mcm 2..pening2

  77. pali says:

    assalam admin. sy nk tnya la psl kereta mitsubishi lancer. keta ni pakai Timing Belt ke Timing Chain?

  78. kdi says:

    Kumin, bateri baru brand ape bro pakai tu? Jnis ape? Mayb btol ape yg produa svs tu ckp..

    Ataupun boleh cek terminal battery tu dulu.. cuba ambik ape2 kepingan logam utk diselitkan antara terminal dan cable battery.. lepas tu ikat balik ketat2.. kadang2 longgar tu yg enjin mati.. buat tu dulu.. dulu kdi ade jgak dapat kes myvi terminal longgar x bleh start..

  79. kdi says:

    Ha.. cer check dalam manual book die.. kalau ade suruh tukar belt tu pakai belt la die.. kalo x, chain la die pakai.. rajin2 bukak buku manual yer..

  80. nizzam says:

    Assalam admin nk tnya prmasalahan nissan frontier… ade bunyi xbest tyr depan belah kiri bila time lalu kt zebra line…. nk tyr klo tukar getah bush tu ok x? Brape hrga ye??? Tolong yeeee

  81. Riz says:

    tumpang tanya encik kdi..saya pemilik lancer gt..adakah suspension adjustable soft/hard akan effect pada bush arm atau top mounting absorber contoh cepat nipis atau koyak?..sy cuma set pada step ke 9..tiada muatan berat dan selalu single driving sahaja..sekarang saya syak bush arm ada masalah ketika lalu di laluan tidak rata atau di bonggol jalan..berapa kos tukar?..1 set arm atau bush sahaja?

  82. mohd sazrin says:

    as salam…tumpang tanya kereta saya persona tahun 2010 masalah pepagi bila start keluar bunyi tikus (saya syak mungkin belting)…..pasti bila on aircond ada bunyi benda bergeser…..agak2 tuan tahu tak apa masalah dia yer?

    terima kasih.

  83. sue says:

    Tumpang tye..alza auto sya xley start.bateri kong.da tukar bateri..masalhnya kete xley nak alarm.tekan je remote mesti alarm berbunyi.so kene kunci manual la.kenapa yer.

  84. kdi says:

    Nizzam, getah bush yg mana tu? Kenalpasti betol2 part mana yg rosak baru tukar.

    Riz, suspension tu xde masalah… cuma jgn set too hard nanti efect dekat bearing cepas jahanam. Confirm kan dulu ape yg prob.. jangan main tukar je..

    Sazrin, memang belting.. letak lilin di tepi belting atau spray pakai rubber softener.. biarkan satu malam insyaAllah hilang bunyi tu.

    Sue, alarm standard ke ada tukar lain? Rasanya alarm yg problem ataupun terminal battery x ketat.

  85. isaac says:

    Assalam tuan, sy ada grand livina 1.6 auto tahun 2009. Masalah sy ialah button pada tombol gear sy tersangkut (bukan button odo),setelah sy menekan button itu utk tukar gear dr N kpd R dan P button tersebut tidak keluar semula,ini menyebabkan kunci tidak dapat dicabut, apa puncanya tuan, tq

  86. jijol says:

    salam Tuan, triton lite saya ekon kejap sejuk kejap angin je. kompressor dah tukar. kat kedai ok je..bila balik, problem semula. mohon cadangan..
    tks

  87. sharrul says:

    Saya memiliki iswara tahun 2000,masalahnya sekarang..bila saya start enjin..bunyi bising area pully…seolah-olah macam nak tercabut..bimbang juga ni..apa punca sebenar…sekarang tersadai kat rumah…apakah kerosakan itu berkait dgn timing belt atau ada masalah lain…mohon tuan dpt memberi sedikit pencerahan berkaitan dgn ini…risau juga ni…tak tahu berapa pulak kos yg kena…

  88. frank says:

    Saya memiliki toyota hilux vigo,,,setelah saya menukar piston ring,,,kereta saya tidak dapat start kerana minyak diesel tidak supply,,,boleh tolong sya selesaikan masalah yang saya alami,,,,

  89. ame says:

    Salam KDI, sy punya satria neo 1.6 auto tetibe jd bengong. Engine akan bergegar dan rpm tk stabil macam nak mati pun ade bila hidupkan penghawa dingin. Pergi bengkel sume soh bawak g SC tune balik. Boleh bg cadangan?

  90. yusri says:

    Assalamualaikum,sy ingin tahu apakah sebenarnya punca viva saya mengeluarkan bunyi yang kuat dari bahagian enjin bila dihidupkan lebih2 lagi pada waktu pagi. Ada yang kata kerana minyak silinder lambat utk naik. Apakah masalah sebenarnya?Boleh tolong saya?Dan macam mana hendak repair?

  91. James says:

    Salam…juga nk tanya…keta sya wira 1.8exi auto year 1995..masa dlm gear 1 ok..tapi bila dh masuk gear 2 pickup lembap,bile tekan pedal minyak mmg nmpak jarum rpm melonjak sedikit.kalu nk mmotong memang problem.tapi top gear no broblem…masalah clutch ke ni bos…TQ

  92. uda says:

    Assalammualikum KDI dan semua warga kereta.Saya bermula dari bawah memiliki berbagai jenis kereta dan berasa puas memiliki/menaiki jenis atau model2 kereta yg selalu dijalan raya sebagai contoh proton,honda,hyundai,kia dan lain2.Dengan rasa rendah diri saya teringin memiliki jenama ‘HIGH END MODEL’ iaitu Porsche Cayenne 3.2L baru mahupun second hand.
    Soalan saya,adakah secara fizikalnya kereta ini selalu mempunyai masalah yang kecil mahupun besar?
    Bagaimana pula dengan servis atau maintenance kereta tu?Adakah kos penyelenggaraan ia mahal dan berlipat ganda dari service centre yang biasa2 sebagai contoh service centre Honda ?
    Boleh tak KDI beri info sedikit mengenai penyelenggaraan jenis kereta ini.
    Harap KDI dapat membantu,org kg nak merasa pakai..
    Trm ksh Admin.

  93. kdi says:

    Uda, kereta lebih berjenama terutama dari kategori high performance memang sangat mahal dan berkipat kali ganda maintenance nya.. boleh bagi contoh kereta apa yg uda pernah pakai paling mahal sbelum ni?

  94. kdi says:

    Yusri, cuba pakai minyak enjin lain sama ada semi atau fully synthetic.

  95. kdi says:

    Ame, btol la tu.. pegi je ke sc.. mmg masalah tuning.. kalo xnak pegi sc, pegi ke bengkel yg bleh tune campro ecu..

  96. pipitmerah69 says:

    hi all..
    nice info dr smua.. thanks for sharing.. sory just nk tanya sbb sy pon x reti psl servis ni.. cuma nk tanya kalau mcm nk anta servis minor mcm tukar mnyak enjin mcm tu.. kt mana yg elok anta ye? apa bnda yg harus sy ambik tau? slalunya brapa lama masa utk servis? neway, thanks for sharing good info

  97. Roy says:

    Salam bro.sy ade sebiji ford telstar1.8.. Masalahnya sekarang nie. Crankshaft pulley die 6lubang skru.. Barang lame dh xada. Bdk2 bgkel buang mane ntah.kwn xde sample.. Twincam ,smpi skrg nie kete kwn xhdup lg..tnye kedai xtaw enjin ape..aduh pening kple.. Kwn area jb. Kwn2 taw x nk cri kt kedai mane…harap sgt mmbantu

  98. WAN says:

    sy pakai kereta persona tahun 2007..dan pada hujung tahun 2014 tiba2 karpet depan kiri dan kanan basah..bila pi kedai dia hanya tembak angin pada saluran air…..apa punca ya…

  99. man says:

    Salam. Sya pakai avanza 1.5. Baru upgrade sport rim saiz 15 gak. Tayar 195/60. Masalahnya…dah bnyk kali alligment. Still sterreng senget n drive menghala ke kiri. Bawa kete…lepas tgn..kete menghala ke kiri. Ape problemnya bos?

  100. man says:

    Satu lg. Avanza 1.5. Bile bawa kete dalam 100km jam. Rasa mcm gegar.

  101. sab says:

    As’salam..keta saya keluar asap hitam n kuat makan petrol…dulu pomen kata masalah trottel body dah tukar pun kena 380..tapi masalah masih mcm tuh…keta satria 1.3 tahun 2000.

  102. pali says:

    bro kdi…
    saya takda manual book Mitsubishi Lancer, kalo ada buku tu dah lama saya baca .. kalo ada info yg bro kdi boleh bagi saya sedia mndengarnya. Terima Kasih

  103. B.J says:

    Chevrolet optra 1.8 massalahnya engine oil blinking, engine oil cukup. Oil pressure switch dah tukar tapi lampu minyak hitam masih blinking. Bila tekan pedal minyak hilang sekejap ,bila berhenti lampu menyala semula. Day scan tapi take Ada trouble code kuar…mints pencerahan Dr than, terimakasih

  104. nini says:

    Salam, sy guna kereta persona auto..hampir setiap kali perjalanan yg lebih dr 30mnt, apabila enjin kereta dimatikan & kunci dikeluarkan, tetapi enjin masih lg berbunyi dlm tempoh 5mnt sblm berhenti dengan sendirinya. apa masalah ya..minta bantuan, terima kasih.

  105. girl says:

    admin, sy guna kereta Isuzu D-Max 3.0. Sebelum ni bila naik bukit guna gear 3,4,5…tapi sejak kebelakangan ini bila melalui jalan yang sama, powernya tidak macam sebelum ni..terus turun mendadak ke gear 1,2,3. check turbo, masih ok. Apa kemungkinan masalah lain ni yeee?

  106. bj says:

    Dr kdi senyap jer

  107. Chayeen says:

    Myvi SE Auto 2007. Suhu kereta akan naik sekiranya kereta berhenti terlalu lama (traffic jam) dan sekiranya aircond dipasangkan. Suhu akan turun sebaik sahaja aircond dipadamkan. Boleh sy tahu apa masalahnya.

    Terima kasih.

  108. fauzi muhammad says:

    Salam admin, Saya bercadang nak beli Audi a4 model b5 tahun 97nak tahu pasal maintenance Dan masalah yang biasa dihadapi boleh dapat penjelasan dari admin Tak terima kasih.

  109. RANIE says:

    Sy da mslh ttg power sterring yg slalu drip pwr strng oil nya. Keta nissan serena c24. Komen mna nak dpt used spere parts utk jenis keta kt . Tq

  110. faris says:

    Salam tuan.sy pgguna vios 2010..mohon pendapat tuan.kreta sy bila lalu bonggol,ada bunyi ‘krakk’,mcm brgegar/longgar dbahagian depan.bila pusing steering pon bunyi n kdg2 steering jd berat.bila reverse pon sama tp rasanya dari bhagian belakang.ada kwn ckp tukar mount absorber.timakaseh tuan

  111. isabel says:

    hai kdi.. sy nk tanya ada ke tak workshop yg buat servis cepat? mcm minor servis tukar mnyak itam ke apa ke.. sbb mostly sy tanya bengkel mesti kna tinggal kete plg kurang satu hari.. susah utk sy sbb keje sy kena kluar g sana g sini.. so mmg kena pakai kete.. so kalau kna tinggal susah nk wat keje.. tu yg sy jrg anta servis kete.. sbb xde masa

  112. din says:

    salam nax tanya saya tuxar plug dan engine mounting pastu start hidup blh jln cuma bunyi meletup letup apa masalahnye ye kereta naza ria

  113. skiman says:

    Salam. Saya bru je nak bayar/beli kete nissan serena(A) C24 taun 2005. Keta tu saya dah start 2 kali hari berlainan. Enjin bunyi ye senyap je. Tapi lepas saya tekan minyak hingga meter rpm 4000, saya lepas tekan minyak. Meter rpm tu turun secara tersangkut 2 1/2 kali sebelum diam pada kedudukan sepatutnya. Apa masalah keadaan ini. Timing change dia nampak baru dipasang baru. Gam gasket kat cover dia nampak baru lagi. Tq.

  114. dara salji says:

    to isabel..
    ada.. i penah pegi.. kat area petaling jaya seksyen 8.. nama kedai dtox.. u pegi je terus kat sana.. senang tak payah appointment.. stakat nak tukar minyak itam 10 minit je dh siap.. tak pyh tnggu lama.. i dah try.. kedai mcm drive thru.. thats why nama dia dtox (drive thru oil xpert).. siap ada coffe free lg..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>