• Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

This post created to give a platform for us to discuss general car problem including engine, performance, car buy & sell, body, modification and other general issue related to cars. We hope that Otai-otai KDI members can help others too here.

Bagi sesiapa yang mempunyai masalah am mengenai kereta boleh bincangkan di sini dalam BM or BI. Harap all boleh kongsi dan bincang bersama dgn baik.. =)

 

kdi logo

GENERAL CAR PROBLEM – JOM BINCANG MASALAH KERETA!

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

11 Responses

  1. ezen says:

    saya mempunyai masalah belting kereta.. belting altenator yg di tukar tidak sampai 2 hari akan haus, saya syak pulley yang rosak, sebab bila start ia mengeluarkan bunyi yang bising.. pertanyaan saya. Berapa kos untuk tukar pulley,, dan perlu set apa2 seperti timing?

  2. topspeed says:

    salam admin… nak mintak tolong viva saya lampu engine menyala. bila reset bettry ok tapi tak lama. bunyi engine macam kasar sikit terutama bila buka acond. rasanya macam trotel body bermasaalah ada apa apa cadangan tak untuk saya viva 660 menual

  3. kdi says:

    bro topspeed, pergi service center mintak diorang check kan free je. dah tau ape prob baru tukar ape yg patut.

    ezen,
    pulley yg dekat mana tu? kalau bunyi, beli minyak pelincir khas utk lembutkan getah belting bagi hilang bunyi.

  4. topspeed says:

    woky berita di terima….

  5. topspeed says:

    Cadang nak tambah kereta Nak amik Nissan Serina ok tak mpv tu atau ada lebih baik bajet ciput jer ni

  6. kamel says:

    sy nk tnya pasal bmw e36..masalah tayar depan dh x alighment dh…tayar makan sblh dalam…adakah model ni pun pakai skru chamber mcm kereta laen juga???

  7. Muhammad Fakhrul Hafizy Che Atzaha says:

    mr. kamel kadang2 kereta BMW ke Merc ke yg kebiasaan pakai tayar lebar kedudukan taya dia agak sedikit menyerong (makan sebelah dalam) sebab salah satunya untuk kestabilan ketika cornering.. tapi yg saya punya Merc C240 alhamdulillah makan sekata cuma kebanyakan sy tgk model rim lebar ni memang makan sebelah dalam..

    sudara top speed ambil nissan serena bagus! kereta jimat.. nak2lagi model latest ni.. kalau dapat yg C24 pun dah tip top.. dari segi pnjimatan dan keselesaan sngt memuaskan.. air cond sejuk giler even hari yg panas kalau jalan dekat dah selesa apatah lagi jalan jauh.. lagi perghhh!!! harga tu murah dari Alphard dan Vell Fire.. lagipun nisan serena model kereta yg simple.. dan jimat dari segi maintainance.. Nissan mostly tk bt sunroof sbb bg mrk tiada faedah lagipun kalau getah sunroof bocor buleh masuk air tu.. makan duit.. hahahanak2lagi getah tu duk di kwasan kena cahay paling kuat.. mmg cepat rosaklah.. saya pakai serena C24 ni model mmg bagus.. tip top.. start tahun 2003 stkaat ni rosak pun habis tak sampai lagi 5k.. setaraf dgn mercedes jgk ketahanan dia..

  8. Imran says:

    salam,bro…ada permasalahan tentang kereta saya,isuzu dmax 2.5 tec,manual..baru setahun pakai,sekarang nie,masalah saya pasal clutch,start dari gear 2 sampai 5,bila tekan pedal race,bunyi dah macam kereta auto,lembab sangat2,gear 5 speed cuma boleh sampai 100km jer….berdengung semacam,takut pula ada masalah dengan lining clutch,boleh bagi pendapat tak???

  9. azz says:

    saya nk tanya berkenaan mpv berikut yang mana paling ok
    1. citroen evasion
    2. naza ria
    3. naza citra
    4. chevrolet nabira.
    Ok maksud saya ialah dari aspek:
    1. ketahanan engine
    2. kemudahan untuk alat ganti
    3. penjagaan
    Saya senaraikan 4 mpv di atas kerana ianya cukup murah berbanding dengan harga asal. Mohon tuan suggest yang mana berbaloi untuk saya beli.Terima kasih.

  10. Salam tuan. saya nak tanya ttg kereta AVANZA 1.3 auto tahun 2005. Buat pertama kali rosak. Masalahnya bila start enjin dan tukar gear D enjinnya mati. Apakah puncanya?? tq.

  11. fuad says:

    salam…..sya nak tanya pasal keta proton iswara 1.5 keluar asap hitam dan minyak petrol makan kuat macam mana nak selesai kan tolong satt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>