- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • ONLY IN MALAYSIA WE CAN SEE THIS VIEW – SHOWS THE INTELLIGENCE OF MALAYSIAN POLICE
  • Fuel Economy Tips – Penjimatan Minyak Petrol > Alternative Ways

     

    Fuel Economy Tips - Penjimatan Minyak Petrol > alternative ways

    Fuel Economy Tips – Penjimatan Minyak Petrol

    Because of fuel price increased, we need to consider more on how we can use our car with the most fuel economy strategy. below are usefull tips to save your fuel and also your money.

    1) Make sure tyre pressure is correct. This is very important.

    tyre pressure

    2) Try to drive with very light foot. Dont go over rev your engine. As long as your car can go with the lowest RPM is the best way to make your car fuel economic. For manual, try to use higher gear most of the time. For Auto, put your foot slowly to increase speed, dont accelerate fast.

    3) Service car on time. Best 5,000km. It will make your engine running smooth again and restore it’s fuel economy features. Change the oil filter, engine oil and airfilter!

    4) Wash your car at least once a month. You will feel the different.

    5) Dont use aircond if possible. If not, just put the aircond to the minimum level. While cruising, better use aircond than open your window to reduce the aerodynamic drag and your car can run faster with better aerodynamic.

    6) Start engine and drive slowly with normal RPM. No need to warm up or “panaskan” enjin because it will consume your fuel without any kilometres.

    7) Every 2 service, get some oil treatment to treat your engine back to its optimum performance.

    OIL TREATMENT

    8) For long distance travel, choose to travel at night or at low temperature day. your engine will suck cool air and it will be more efficient.

    9) Dont forget to clean your throttle body (for fuel injection car) and carburator intake with special cleaning spray cost about RM10 per can only. To remove all carbon that makes your engine perfomance drop against engine running period.

    petrol station

    Alternative ways to save fuel :

    1) Install NGV (Natural Gas) – It will cost around RM2k to 9k but you save more than that on your fuel consumption. RM1 can go up to

    2) Buy most fuel efficient car > kancil, kelisa, viva, savvy, honda city i-dsi, hybrid car such as honda civic hybrid.

    3) Get better air filter such as K&N > high flow of air will increase better combustion (drop in type is better for fuel economy)

    Tips penjimatan petrol di atas terbukti berkesan dan merupakan cara terbaik untuk menjimatkan petrol. Jika ada cara lain untuk menjimatkan minyak, sila kongsikan bersama dalam ruangan komen di bawah.

    If there is any other usefull tips to save fuel, kindly share here..

    kdi

    Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

    25 Responses

    1. eko says:

      1.harga minyak boleh dinaikan tapi jangan membebankan. masa kini agak membebankan.
      2.wang rebet untuk ringankan beban amat tidak memcukupi kerana pengguna isi minyak hari-hari. wang rebet hanya setahun sekali.Cadangan:- wang tersebut hendaklah beri sebulan sekali anggaran RM400.00 secara online.
      3.harga minyak tidak sepatutnya berlaku kerana nilai ringgit ( RM ) telah menihgkat lebih kurang RM3.1 kepada us1 dolar. harga minyak boleh diturunkan kerana rm3.80 dahulunya,sekarang rm3.10..ini bermakna nilai ringgit telah mahal sebanyak 70 sen. minyak naik 78sen. harga minyak jika diturunkan sebanyak rm1.8seliter. ini pendapat saja.

    2. sam says:

      nak jimat minyak lagi? sape yang pakai turbo tu, bukak jela.. letak kat basikal..keh2.. skarang dah tak dek lagi bunyi kecepish! sume nak jimat minyak

    3. faiez says:

      betul 2.aku sokong kamu.tukar turbo dgn ngv.

    4. samparut says:

      ooi.. jeles ke ngan orang ade turbo? turbo pn bleh pasang ngv gak ar

    5. azameel says:

      ade jugak org ckp turbo sebenarnye lebih jimat dri engine biasa sebab turbo tu jadi mcm surbo yg orng ckp nk jimatkan minyak tu.die swirlkan angin before masok intake. tapi kalau tekan sampai kuar bunyi kecepish tu lainla cite..sebenarnye semuanya bergantung kepada kaki masing.cc yang lebih kecil x bmakne keta tu lg jimat kalau drivernye bwk x ingat dunie..

    6. admin says:

      ai.. cam perli jer.. wahaha..neway, marilah jadi pemandu yang berhemah. jangan bawak lebih 2500 rpm =p

    7. anonymous says:

      use high gear ratio as possible..
      kate orang pro kalo kite dpt determine kete kite punye peak power @ rpm..itu sudah bagus..kalo x silap aku kite kene shift gear atas sket dr peak power supaya next gear dpt berada dlm range peak power tadi..

      kalo pasang turbo bukan lg power dan jimat ke..asalkan tak overrev sudah laa..more air = more power..bayangkan kalo kite burn 1 titis minyak same jika kite burn 10 titis minyak..x ke jimat namenye tu..

    8. azameel says:

      x jgak sbenarnye..lg byk angin masok lg byk minyak yg injector akan inject.so kalau nk jimatkan minyak tu kena beli piggy back ecu seperti Apexi Safc/Vafc, Hks E-manage, atau Dastek Unichip. Kita boleh kawal ratio angin dengan minyak.So kite boleh adjust supaya angin banyak tapi minyak sikit je. Tapi ade limitation sebab kalau banyak sangat angin n x cukup minyak combustion tu jd panas sgt sebab minyak tu sbenarnye mcm coolant jgakla dlm engine. Kalau x cukup minyak, pembakaran panas boleh mencairkan piston ring ataupun kalau tengah lenjan tu enjin boleh pecah.

    9. anonymous says:

      minyak yang di injectkan bukan based on throttle position ke??kalo kite throttle sket, maka sket la kan?..

      apa-apapon piggyback ecu of course boleh jimat minyak and more performance sebab kite boleh remap balik air to fuel ratio..tp kne la bg kat yang pakar coz kalo tersilap leh terjadi ‘engine knocking’ yang boleh decrease performance juga boleh jahanamkan engine…

    10. azameel says:

      Btul tapi untuk kereta yang pakai MAF-Mass Airflow Sensor(Map saya x sure) injection minyak juga bergantung pada AIr flow sensor dkat dgn air filter and oxygen sensor dkat extractor.sebab tu kalau lagi banyak angin masok lg banyak fuel mixture. so piggy back tu actually tipu output yang air flow bg kt ecu so ecu akn detect as if angin tu sikit je so die bg minyak pon sikit.

      haah, memang boleh jadi engine knocking especially kereta yang hi compression. n also engine blown coz temp combustion panas sgt

    11. azameel says:

      kalau nak tgk pasal care nk avoid knocking or over temp tu, saya tengah buat satu article pasal water-methanol injection.maybe mlm ni atau esok bole tgk dkat homepage

    12. egb18c says:

      ape kate paaki kete low compress.

      boleh pakai minyak murah.

      takde power=jimat minyak.

      mueahahah.

    13. azameel says:

      keta aku le low comp x mpai 7.9:1 jek…wahaha tp mesia bkn ade minyak murah pon.yg merah tu leaded org ckp x sesuai ngan efi..ape lg tuka injector beso ar kalo nk pkai minyak murah wahaha

    14. egb18c says:

      kete ko low comp,kang bile tekan sampai highboost,KAPOW!.

      meletup engine.conrod patah,crankshaft bengkok.trus tuka b8t.haha

    15. fikri says:

      pakai jer kete savvy terbukti jimat… RM0.11/km… bayang kan betapa jimatnya dengan enjin CC 1.2. dah terbukti mendapat anugerah book of record of malaysia … kereta paling jimat dalam pengkelasan CCnya…

    16. Rangga Tamosoe Humarkar Harahap says:

      Mmmmmmmmmmmmm…………..
      Remember me?!!!!
      Where can i get this stuff…. I need 4 my car in Indonesia. Would u send it 2 me?!
      free or must buy?!!

    17. Anonymous says:

      ermm…byk pendapat yg aku dpt lihat kat cni..masing2 ade pndapat sndri yg bagus2….pendapat aku yg last aa…[email protected] habit..

      kalo pkai kete yg jimat cmne skali pon tp kaki tu asik2 gatal2 nak rev gile2..mg x jimat laa..kalo korang rajin g tgk kat utube..aku x igt keyword nye…tp berkaitan perbndigan antara bmw m3(kalo x silap aa) dgn toyota prius…toyota prius tu kene pusing 1 lap selaju yang boleh n bmw 2 kne follow belakang….hasilnye penggunaan mnyak hanya dibezakan beberapa liter je…

      conclusion is…bawak scara berhemah..potong ble perlu..sabar..nikmati pemandangan..biar lambat asal slamat..bla bla ba

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *