ENGINE BLOCK DAN PISTON YANG KOTOR MENGURANGKAN PERFORMANCE KERETA ANDA

image

Gambar menunjukkan blok enjin dan piston yang sangat kotor dipenuhi dengan mendakan carbon. Kotoran hitam yang dapat dilihat adalah punca kepada engine degradation atau pengurangan prestasi enjin pada sebuah kereta.

Penggunaan minyak enjin, penyelenggaraan dan cara anda memandu mempengaruhi mendapan ini.

Jika faktor tersebut tidak dijaga, pembakaran tak sempurna banyak berlaku yang meninggalkan kotoran hitam karbon tersebut pada piston dan engine block. Ia juga boleh melekat pada piping ekzos kereta anda.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

6 Responses

  1. eeka says:

    Saya nak tnya . saya guna myvi 1.3 manual 2006 . masalah kereta saya kereta saya macam tersengut bila bawak around 80kmj. seakan benda menyedut then melepas semula dari enjin . kenapa yer ? dia seakan tersebu , dan sekan nak mati even tengah drive . bila spedding dia tak ada pape terjadi . saya dah tukar plug dan trotol body sekali . selepas 1month dia akan jadi masalah yang sama .

  2. kdi says:

    make sure tak ada benda yang menyekat laluan angina pada air intake. dsri air filter sampai ke throttle body. spray throttle body cleaner. kalo x ok jgak, pegi buat ecu check dan reset balik ecu.

  3. eeka says:

    air filter saya dah tukar throttle bpdy pown da spray clean. tetap akan jadi yg sama . bole thu ecu tue bole buat dekat mana ? maaf saya kurang tahu pasal kereta .

  4. kdi says:

    Ecu boleh buat di servis center. Minta diagnose system kalau ada problem dalam ecu dan reset ecu tersebut di perodua.

  5. ghanyy says:

    eeka, cuba check wire plug..mungkin ada crack yg sukar nampak. jika wayar plug keras, maybe tu puncanya. pam minyak hitam juga kena check takut ia tk berfungsi dgn baik. lagi satu, penapis petrol..biasanya penapis petrol yg kotor boleh sebabkan engine tersenguk…nk mati atau boleh mati dan apabila start, hidup. tukar enapis petrok kos tak mahal agak dlm 10 rgt. tangki petrol pun nk kena check takut ada keladak. jika ada keladak, ia perlu dibersihkan. kena tanggal dulu. jika mampu, tukar saja dgn yg baru but rasanya second hand kat kedai potong pun boleh cecah RM400. jika mampu terus beli baru lagi terjamin.

  6. ghanyy says:

    pemilik kereta especially 2nd hand, saya nasihatkan pasang atau tukar baru petrol filter. pikap lebih kuat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close