- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • PROTON IRIZ DAN SUPRIMA S UCAP TAHNIAH ATAS KELAHIRAN ADIK PERODUA MYVI BARU D20N 3rd Gen 2018
  • CARA TUKAR NOMBOR PENDAFTARAN KERETA LAMA KE PLATE NUMBER BARU – PROSES BELI / TUKAR NOMBOR PLET

    Bagaimana cara untuk anda menukar nombor plet kereta sedia ada yang sudah lama dibeli dengan plate number baharu terkini di pejabat JPJ?

    1. Beli nombor plate di Pejabat JPJ berdekatan dengan harga minimum RM210. Harga mengikut bid lebih mahal jika nombor lebih cantik.
    2. Lakukan ujian Puspakom pada kereta anda. Pastikan kereta dalam keadaan baik dan cabut semua tinted gelap. Kos RM26.50.
    3. Pergi ke workshop / kedai Motorsikal yang menjual motor baru untuk upah servis new plate number interchange. Kos dari RM900 ++
    4. Proses penukaran selesai dalam seminggu dan boleh tukar plate number kepada yang baru.

    * Kereta yang masih dalam tempoh pinjaman bank juga boleh melakukan proses penukaran nombor plet baru ini.

    Pemilik kereta vokswegen pada hari ini mula menukar nombor pendaftaran kereta mereka kepada nombor yang baru kerana nombor pendaftaran yang ditawarkan oleh jabatan pengangkutan jalan bagi kawasan wilayah persekutuan Kuala Lumpur bermula dengan huruf VW mula dijual.
    Beberapa pemilik kereta vokswagen mula membanjiri Jabatan Pengangkutan Jalan untuk membeli nombor pendaftaran kereta yang mereka inginkan. Nombor lama di tukar dengan nombor yang baru dan kata mereka ianya tidak terhad kepada kereta baru ataupun kereta lama. Kos untuk menukar nombor pendaftaran ini bermula dari RM 900 – 2000. 
    Bagi sesiapa yang ingin menukar nombor pendaftaran kereta kepada nombor plat yang baru boleh merujuk kepada kedai atau bengkel motosikal atau kedai menjual motor yang berhampiran. Ada antara pemilik kedai motor ini yang menawarkan servis penukaran nombor plet Jabatan Pengangkutan Jalan dengan cara yang tertentu seperti yang disebut. 
    Proses penukaran nombor plet ini tidak begitu rumit kerana pemilik kereta hanya perlu menyediakan wang untuk upah service nombor plat, Bayaran untuk membeli nombor pendaftaran baru bermula daripada rm 210 untuk nombor biasa dan kos pemeriksaan Puspakom yang perlu dibayar sebelum menukar nombor pendaftaran sedia ada Kepada yang baru.

    kdi

    Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

    10 Responses

    1. che wan says:

      Nak tanya:

      Saya ada motor atas nama saya, contoh ABC 1990
      Saya juga ada kereta atas nama saya, contoh XYZ 1990

      Kalau saya nak tukar no.plet tu antara motor dan kereta sesama sendiri, boleh ke?
      maksudnya, no.plet motor akan diguna pada kereta, no.plet kereta akan diguna pada motor.

      boleh ke dibuat?

      tq

    2. Kamarool says:

      Syarat nak tukar(interchange) mesti ada yg baru dan yg lama,klu dua2 lama tak boley..anda kena beli motor atau keta baru 1..boley la tukar dgn yg lama tu..xkira le motot @keta

    3. akim says:

      kamarool- andai kata saya mempunyai kereta tahun 2007 dan saya ingin kan no flat kereta tersebut masuk ke kereta yg bakal di beli tetapi kereta tersebut adalah kereta second . adakan proses interchange boleh di tukar ?

    4. faiz says:

      nak tanya,

      ok proses interchange perlu satu kenderaan baru.

      mmg kenderaan yg baru kene masuk no plate kete yg lama tu ke?

      boleh ke xnk pakai no plate lama tu?

    5. hadi says:

      Salam tuan
      Saya nak tanya,saya ad beli kereta bru dan saya mahu menggunakan no plat motor pada kereta baru,apakah proses yg perlu dilakukan,dan berpakah kos yg diperlukan.

    6. Donny says:

      Macam mana pula dengan roadtex…mana nak ambik.

    7. Ku Syarul says:

      Salam.. motor saya tahun 2016.. No plate BNR 1926.. Saya nak tukar no plate yg baru BPJ 77.. Boleh atau tidak.. Saya hanya nak tukar no plate sahaja.. TQ

    8. Ahmad Firdaus says:

      Boleh jadi runner x sy area klang selangor

    9. Wan says:

      Saya ada no lama D222.geran saja ada.motornye dh tak ada. Boleh lah saya no D222 tu di kereta baru..tq

    10. Wan says:

      Saya ada no lama D222.geran saja ada.motornye dh tak ada. Boleh kah saya guna no D222 tu di kereta baru nanti..tq

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *