CARA MUDAH LULUS PINJAMAN KERETA DARI BANK DI MALAYSIA UNTUK PEKERJA, PENIAGA, BLACKLIST DAN GRADUAN – CAR LOAN FINANCING

image

Artikel pinjaman untuk membeli kereta dengan mudah ini dikongsi oleh saudara Wan dari pembaca Majalah. Tips beli kereta yang dikongsikan ini sangat berguna untuk bakal pembeli kereta di Malaysia supaya urusan loan bank anda lebih lancar dan mudah untuk diluluskan tidak kira jika anda menghadapi masalah bergaji kecil, komitmen tinggi, bekerja sendiri, berniaga dengan akaun syarikat sendiri ataupun yang telah di senaraihitamkan oleh bank negara.

** Tips Pembelian kereta**

1.*** . Semak nama anda dulu. Pastikan nama CLEAR tiada

* Ccris (Bank Negara). Pastikan dalam 12 Bulan TERKINI tiada hutang tertunggak sehingga 2 bulan ke atas.

Contoh

0 0 1 2 1 0 1 1 0 0 1 0 * – walaupun dlm rekod ada Sekali 2 Bln tertunggak tapi Bank masih Boleh luluskan.

0 1 2 1 0 2 2 2 2 2 2 1 * – rekod Ini tak cantik 99% Bank akan reject loan kita.

* No dihubungi..
Bank Negara Malaysia
Jln Dato On 50480 KL.
1-300-88-5465 atau

* Download borang di www.bnm.gov.my

* Blacklist seperti
AKPK *
Special Intention Acct *
Reschedule Payment *
Jadi Gerentor Orang tapi Dia tak bayar atau bayar tak cantik *

* CTOS – Hutang2 kecil spt
Credit Motor*
Singer*
Court Mammoth*
Linguaphone*
P1 Wimax* dan lain2.

**TIPS Tetapi jika hutang Ctos bawah Rm1000 ada bank yg Boleh luluskan loan kita.*

* No untuk dihubungi
Ctos Sdn Bhd. A-8-4, 8th flr, 189, Megan Avenue 1, Jln Tun Razak 50400 KL.
Ofc 0327708833

* www.ctos.com.my

2*** Semak kelayakan Gaji anda.

* Gaji minima untuk pinjaman kereta adalah Rm1500 ke atas.

* Jika bayaran bulanan rm600 sebulan maka Gaji bersih selepas tolak epf & socso mesti tidak kurang Dari Rm1800. (Rm 600* 3 )

** Jika Gaji kurang maka perlu beri Satu Penjamin
* Ibubapa
* Suami Isteri
* Adik beradik tapi sekarang banyak bank yg tak mahu terima sebagai penjamin.

**TIPS Jika tiada penjamin spt di atas Boleh juga
* Tunang.. Kawan umur 24 thn ke atas boleh ckp. Sebagai suami atau Isteri
* Makcik Boleh ckp sebagai Mak.

3*** Semak komitmen anda. Secara kasar jangan melebihi 70% bila dicampur campur termasuk pinjaman kereta Ini.

TIPS** untuk mengurangkan komitmen di bank
* Beritahu bank kita nak trade in kereta lama jika ada.
* Jika ada pinjaman perumahan seeloknya masuk secara tetap dalam Bnk CTH Rm550. Jadi kita Boleh kata kat bank rumah Itu kita sewakan walaupun kita sendiri yg tinggal di situ.

4*** Bagi yg bekerja sendiri yg ada SSM seeloknya 2 tahun keatas

* Sediakan penyata Syarikat 6 bulan terkini. Pendapatan anda secara individu di kira hanya 20% dari jumlah Duit yg masuk setiap bulan. CTH Rm10000 * 20% = Rm2000.

* Boleh juga Buat arahan TETAP(SI) Dari Akaun Syarikat transfer ke Akaun Saving anda dan kita boleh kata itu GAJI kita setiap bulan.

5*** Lesen Memandu sekarang WAJIB ada sekurangnya Lesen P

6*** Bagi lepasan Diploma/ Ijazah Boleh apply 100% loan dibawah Skim Graduan dgn syarat
* Umur 20 – 30 tahun
* Dip/ Ijazah yg diiktiraf
* Sehari bekerja layak memohon.
* Jawatan Tetap/ Kontrak juga Boleh pohon dgn syarat baki kontrak masih lebih 6 bulan.
* Gaji yg dikira layak perlu berbaki Rm1000 setelah ditolak Bulanan kereta + EPF + Socso.
CTH Rm 1800 – Rm540 – Rm198 – Rm9.25 = Rm1052.75. Layak*
* Modal berbayar Syarikat tempat bekerja mesti lebih. 500k ke atas.

7*** Bagi yg tak cukup syarat seperti

* Gaji kurang/ bekerja sendiri/ x de payslip.

1.Caranya Buatkan kenaikan Gaji dlm slip Gaji terbaru dan màsuk jumlah Gaji yg terbaru dlm Akaun Bnk.. Perlu kautim dgn Syarikat anda.
2, Cara lain masukkàn Gaji yg mencukupi selama 3 bulan dalam akaun bank. Sediakan slip Gaji dan Syarikat untuk menjawab call. Ada bayaran dikenakañ.

* Lepasan Dip/ Ijazah yg tak cukup syarat diatas

1. Perlu ada Offer Letter dgn Gaji yg sesuai dgn kereta yg ingin dibeli. Syarikat untuk jawab càll.

* Nama blacklist tak boleh pakai
1. Cari satu nama yg clear. umur 24 tahun keatas. guna nama dan payslip dia jika dia bekerja
2. Cari satu nama yg clear. umur 24 tahun keatas. Jika dia x bekerja masukkàn Gaji yg mencukupi selama 3 bulan dalam akaun bank dia. Sediakan slip Gaji dan Syarikat untuk menjawab call.

*** Dokumen Yg Perlu ***

* INDIVIDU
1 Ic dan Lesen
2 Penyata Gaji 3 bulan
3 Penyata Bank @ EPF

* SYARIKAT
2 Ic dan Lesen
3 SSM
4 6 bulan penyata bank

* SKIM GRADUAN
1 Ic Dan Lesen
2 Salinan Dip/Degree
3 Surat Tawaran Kerja
4 Slip Gaji & Bank Statement jika ada.

image

Setelah anda meneliti tips2 di atas, anda sudah boleh berkira2 untuk merancang membeli kereta baru ataupun 2nd hand dengan downpayment, 0 deposit atau pun trade in kereta lama.

Pastikan anda dapat promosi terkini yang selalu diberi dari syarikat seperti Proton, Perodua atau Honda.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

46 Responses

  1. amirruddin bin sdali says:

    looking for mercedes c200 years 2009..i b
    lack list

  2. amir says:

    asaalam,aku nak beli kereta honda civic 2.0
    tapi gaji aku dlm rm1500-1700,xde comitmen ape2… agak2 boleh lepas x loan?

  3. kdi says:

    Amir, kalau bulan2 rm500 lepas..

  4. Fida says:

    Salam, sya lepasan diploma, sya bru dpt tawaran kerja swasta basic gji campur elaun + komisen rm 1500.00 je.. sya bercadang na beli kereta myvi 1.3 brand, agak2 lepas x?

  5. Naz says:

    Looking for new Sorento, name under AKPK.

  6. sahlan says:

    Sy nk bli honda city taun 2011 keatas basic 2100 .sblom ni bli persona ade tungak tp da setel yg trtunggak n dpt surat setel yg trtunggak dri bank …so ley x lpas eat loan

  7. malina says:

    Sy ade masalah ctos..nk buat loan xlepas sbb sy berniaga sendiri tp bank statement xkukuh. Sy ade masukkn rm3000 sebulan ke dlm saving acc sy sbgai gaji tp tetap xdpt sbb xde caruman epf. Ade cadangan lain x ape yg patut sy buat?

  8. Catherine says:

    Sy nk trade in Kereta lma proton wira. Nak loan keta saga or iriz, tp tak lepas sebab Ade loan ASB dgn rhb. Sy dgn Hus keja. Apa patut sy buat. Bank mane yg blh bg lepas loan mcm kes sy ni

  9. LISA BINTI LADIS says:

    saya mau full loan kereta,mau kereta kecil je, viva atau myvi itupun kalau saya layak.

  10. aisyah says:

    sy nk beli kereta swift. gaji bersih dlm 1300 je..agak-agak lepas x klau bt loan.xde la y baru.nk beli y 2hd je..sebulan dlm 350 je..mc mna ye nk bt..blh k tdak agak2 nya

  11. nelly says:

    Halo,
    Ini adalah untuk memberitahukan masyarakat umum bahwa Mrs Nelly mulia, pemberi pinjaman pinjaman swasta memiliki membuka kesempatan keuangan untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman pada tingkat bunga 2% untuk individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan mudah dipahami. hubungi hari ini kami melalui e-mail sehingga kami dapat memberikan persyaratan pinjaman dan kondisi di: ([email protected])

  12. Mary Robert says:

    Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk?
    * Sangat cepat dan segera pemindahan ke akaun bank anda
    * pembayaran bermula lapan bulan selepas kamu mendapat wang anda
    akaun bank
    * 2% kadar faedah rendah
    * bayaran tempoh jangka masa panjang (1-30 tahun)
    * terma-terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lamakah masa yang diambil untuk dana? Selepas memfailkan permohonan kredit,
    anda boleh menjangkakan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan
    pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlu
    dari anda.
    Hubungi pegawai syarikat pinjaman berlesen yang sah dan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk lebih banyak maklumat dan pinjaman borang permohonan melalui hubungan kini
    email:[email protected]

  13. deqwan says:

    Saya baru bekerja dalam dua minggu..gaji kasar rm1900.00..nak kereta honda jazz second hand ja..masalahnya bank mana mudah approve pinjaman kereta untuk masalah saya ni..sebab baru kerja kan..

  14. Adammikail says:

    Saya keje dengan ayah saya kt pasar borong(sayur-sayuran)..gaji ikut minggu..seminggu RM500..ayah sy bank in kn duit..bukan by hand..so total gaji sebulan rm2000..agak2 boleh buat loan x?

  15. Ummu adam says:

    Assalamualaykum,sy nk tnye..mcm mana cara nk beli keta proton persona yg baru..suami sy xde payslip yg ada mcm voucer je n gj bersih dlm 1800..slps tolak epf..n isteri sy bekerja sendiri tpi xde ssm n gj pun cash…mengasuh kt umh je mcm mana ye cara nk lps loann suami sy xde lesen..

  16. augustine junio says:

    Adakah anda memerlukan pinjaman? telah bank menafikan anda pinjaman, kita berada di sini
    untuk membantu anda dari segi kewangan, untuk mendapatkan pinjaman segera anda apa-apa amaun di mana-mana
    destinasi. kebahagiaan anda adalah keutamaan kami. semua yang anda perlu lakukan sekarang adalah untuk
    email kami melalui ([email protected]

  17. perlukan pertolongan says:

    aq ad bos tp apek cina…dia kdg xpndai nk jwb melayu ni…gaji aq basic skrg 1100 cmpuq elaun suma klo ad ot dpt la rm1400…keje payslip xda tp ad ptongan epf…cmna nk buat ya? kalau mak sbgai pnjamin tp dia ad ccris blacklist boleh ka lpas sbgai pnjamin? lg stu pnjamin ni msti org bekeje ke?

  18. Mus says:

    Saya nak buat loan kereta.tapi nama blacklist AEON.boleh tolong buat kan loan tak???

  19. rose anna says:

    Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Rose Anna, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: ([email protected])

  20. yus says:

    salam..gji bersih lpas tolak semua hutang rm2140 blh lulus x

  21. ramond george says:

    Adakah anda memerlukan pinjaman? telah bank menafikan anda pinjaman, kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan, untuk mendapatkan pinjaman segera anda apa-apa amaun di mana-mana destinasi. kebahagiaan anda adalah keutamaan kami. semua yang anda perlu lakukan sekarang adalah untuk e-mel kami melalui ([email protected] l.com)

  22. augustine junio says:

    Hello, Adakah anda seorang lelaki perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana
    tekanan saya membiayai atau memerlukan dana untuk memulakan anda sendiri
    perniagaan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar
    bil-bil anda? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan mempunyai
    kesukaran mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan lain-lain
    institusi kewangan? Saya ingin memaklumkan kepada anda bahawa tawaran pinjaman
    pada kadar faedah yang rendah 2%, jika anda berminat untuk mendapatkan
    pinjaman daripada kami, sila hubungi kami melalui e-mel: ([email protected])

  23. org tua says:

    Sya gaji 250ribu sbln,blh ke sya nk buat loan dgn bank???

  24. nelly says:

    saya perlu pinjaman auto / 2016

  25. Fareez Izzuan says:

    Sapa nk beli kereta proton dan mudah lulus loan boleh whatsapp no sy, 0134522033. Gaji basic 1400.

  26. Bunga says:

    Unur sy 21, ingat nak kua krte myvi/iriz Kalau gaji 1500-2k lepas tolak epf, leh lepas x bekerja sndiri x de payslip,

  27. adel says:

    i tak ada lesen , n gaji i 1500 no epf . rasa2 lepas tak kalau ada penjamin ? nak ambik keta axia se . betul2 perlukan kenderaan .

  28. adel says:

    i nak apply keta axia se . tp no lesen . no epf . gaji kasar 1500 . klau ada penjamin rasa lepas tak ?

  29. kdi says:

    Adel. Boleh cuba.. slalu ade pnjamin xde masalah.

  30. keluli lebur says:

    hai, antara skim graduan dan loan biasa yang mana tuan lebih recommend? dan ada tips tak untuk dapatkan interest yang rendah. contoh kereta perodua myvi.

  31. Amal says:

    Hai,umur I baru 21tahun,kerja Singapura basic salary 1325sgd,nak beli kereta Honda jazz baru Yang bulanan rm940 sebulan,bolehkah loan Saya itu lulus tanpa guarantor?

  32. mia says:

    Hai i mia dri slangor .gaji 1450.00 nk beli kereta honda cty atau exora bold bulanan 700.00
    Boleh ke loan saya lulus..

  33. hadi says:

    @kuali lebur – recommend loan biasa, Kalau skim graduan bulanan mula2 memang rendah, then makin naik.

  34. Fairul says:

    Sy berkerja sebagai auto finance perodua branch/dealer..submit utk loan perodua. Sesiapa berminat membeli kereta perodua bole [email protected] sy. Tiada booking fee janji docmunt lengkap spt ic/lesen memandu/slip gaji 3bulan/epf. Syarat berkerja/sendiri tiada “BLACKLIST” gaji 1400 bersih. Area lembah klang 0176863109 (fairul) utk sebarang pertanyaan.

  35. Adilah says:

    Salam. Saya nak tanya. Saya 21 tahun. Gaji saya lepas tolak epf, RM1500. Lepas tak kalau sy nak beli honda jazz? Ada suggestion tak bayaran bulanan dan downpayment berapa. Harap dapat jawab soalan saya. Terima kasih

  36. Gavin Tai says:

    ADIDAH,

    saya boleh bantu, saya Honda Dealer Malaysia.
    email Gavin Tai ([email protected]) your name, area and number.

  37. Vira says:

    Maaf brtnya.. sya ada hutang ptptn pda thun lps dlm rm2400 mcm tu.. sbb sya xtaw sya kn mula start byar bila.. pada november 2016 sya ada mohon bt loan dr maybank utk keta honda city bg kedai honda bt.. lps tu sya bru taw sya ada ptptn sya pon byar yg tunggakkan tu rm2500.. bru2 ni sya pon submit loan utk kereta persona premium kedai proton yg bt.. lps tu bank pon reject ats sbb follow sbb yg sblm ni reject.. apa yg sya prlu bt skrg ni?

  38. Vira says:

    Gaji 2k lbh je.. lg pon blh byar muka 6k je.. klu blh nk ambk perasona je la.. tq for info..

  39. Nia says:

    Hi. Sy berniaga sendiri, ada ssm tp baru 1 tahun, acc syarikat ada dan tiap bulan sy transfer 3500 n kadang2 lebih ke acc bank personal sbg gaji tiap 30-31hb. Tp xde potong epf,. Boleh ke ek loan bank lepas kalau nak beli honda BRV ..deposit rm15k.. Nak buat 9thn. Hutang lak sy hanya ade hutang aeon rm125 per month, dan asb loan rm100.. Dulu tak pernah beli keta guna bank.. Guna ELK credit pernah la. Dah settle

  40. firdaus says:

    Klu kje kontrak n tpi xde ptong epf mcm mn plak? Dh bnyk kli apply tp xprnh llud

  41. HARTFORD FINANCIAL SERVICE says:

    Halo, kami adalah HARTFORD FINANCIAL SERVICE, pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan kesempatan waktu hidup. Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan uang kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis di tingkat 1,5%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami dapat diandalkan dan memberikan penerima bantuan dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email di: ([email protected])

  42. Didi says:

    Hi, saya gaji bersih 2450, ada ptptn 170 asb loan 140 sebulan. Sebelum ni ada ccris problem tapi baru reshedule bulan 10 tahun lepas. Tak pernah miss bayar since then. Ada degree. Nak beli honda jazz 2016 atau 2017 tapi dah try byk bank tak lepas. Saya boleh dapatkan guarantor. Boleh bantu saya?

  43. Ijam says:

    Sy xkje gaji xdok.. nk beli kereta lembu.. so.. boleh lps x..

  44. Roslan says:

    Hai saya kerja sendiri… nk submit loan utk civic FC 2016, 1.8cc. I xde epf sosco. Transaction bank bulanan dlm rm14k ke atas. Layak x? Atau ada sape boleh tlg 0179119915

  45. MOHAMAD ASMAR says:

    DIDI @ ROSLAN BOLEH CALL SAYA – KITA SAMA SAMA CUBA 0195905300 @ WASAP

  46. zari says:

    Aku keje sendiri ade ssm ade kedai..tapi ssm baru 1 tahun.., statement 10k -20k..,takde potong epf.. tak pernah buat pinjaman bank,.. Clean..Konon nak amik BRV, downpymnt rm15k,.. PONNNN TAK LEPAS..1 bank je masih layan loan aku HLBBank, tp mintak sorang penjamin.. Ni on dway nak cuba lagi dgn penjamin, tatau la lepas ke tak.. Mmg agak susah.. Nanti aku update ek..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close