• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

CAR TUNING SERVICE

PROTON CAR TUNING SERVICE

Car tuning or retuning is one of the way to get your desired performance and restore the performance of the engine.  Engine tuning is done by setting up a device to adjust the computer box or ECU. Picture here shows one of the way to retune your car. You can go to the service center and ask for their help to retune your car. The engine tuning is to get the maximum performance and fuel consumption. However this is just optional for you. If you need a more fuel efficient engine, you can ask the technical guy to tune your car to get more mileage or get more performance.

CAR TUNING SERVICE

You will feel the difference after tuning your engine and it will be more responsive and fuel efficient. The process is pretty simple for Proton cars like above, just plug in the cable from the tuning device to the port under the steering and this will take few minutes to restore engine setting or tune to be any other engine behaviour. The tuning service charge will be around RM50-RM100 depends on car model. It is free for a new car below 10k mileage when you request while doing the normal car service at your car authorised service center

Do you have any experience in engine tuning? Kindly share with us here.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

22 Responses

  1. haizad says:

    Kereta saya berat dan jika bawa dalam 120 enjin mengaum dan minyak jadi kuat.. perlukah saya buat tuning biasa atau macam mane.. haizad bangi.

  2. kdi says:

    kereta ape tu? cuba try reset ecu. boleh reset dengan cabut battery dan pasang balik

  3. cakoy says:

    Saya xtau sangat pasal kereta. Tapi dekat mana tempat yg buat dyno? Area batu caves ada x? Sebab myvi saya top 155kmj jer.

  4. kdi says:

    Dyno slalu byk area sunway, shah alam… bt cave x sure plak.. nk pegi laju mana lg bro? Setup camne tu?

  5. danial says:

    Slalunya brapa kos utk remap ecu..dan kos untuk tuka timing chain myvi 1.3

  6. mat says:

    Mencari Kedai tuning enjin terbaik area batu pahat johor

  7. mat says:

    Mencari bengkel tuning enjin di batu pahat

  8. hidayah says:

    mencari bengkel dyno test di area shah alam untuk kereta honda civic fd2..mohon bantuan..

  9. aji says:

    Sape tau Kat area Bt pahat kedai yg boleh tuning enjin terbaik?boleh bagi nama Kedai dgn alamat x?

  10. rj says:

    Saya guna myvi 1.3manual ’07.
    bawak x sampai 120kmj dh rs gegar..bila cecah 120kmj keta rasa berat..rs teruk sgt.. apa sebabnya? Kalu bt dyno test diorg blh analyze x ape yg x kne dgn keta tu.. mntak nasihat dan bimbingan

  11. Hazwan says:

    Assalamualaikum.. kereta wira sy baru lepas buat top overhaul.. lepas tu asap nye hitam selepas buat top overhaul tu.. foremen kata kena hantar untuk tuning semula..

  12. madeq headhunter says:

    assalam,
    mohon info berkenaan kedai tunning injin untuk toyota wish 2004, sekitar selangor.
    tkasih.

    selamat hari pekerja

  13. Azrin says:

    Kat miner nk BT dino test Kancil KT area shah Alam

  14. karthik says:

    hi bro..any outlet for tunning? I nak dekat area petaling jaya.. kereta I ade vibration..dalam idle state, my rpm about 700 and below. kalau on aircond, lagi teruk…selalunye 900-1000 is the idle state for rpm..kalau siapa siapa tau engine tunning outlet, please let me know

  15. aku semut gatal says:

    saya ada pasang turbo timer tapi org kedai tu bgtau yg kena buat ecu tuning dulu. soalan saya berapa harga untuk buat ecu tuning tu dan dimanakah kedaiuntuk buat ecu tuning di jb?

  16. Tam says:

    Assalammualaikum..Saya ada sebuah kereta lama honda city 1.3 auto injection 97.Nak minta pandangan..Mcm mana nak bg kreta ni ada pick up dan top speed?Kena buat overhaul ke?Kalau anggaran kos utk overhaul atau top overhaul berapa?Proses tuning pula mcm mana?Boleh tolong bagi pendapat???

  17. amin says:

    Saya pakai kereta myvi manual tukar ke auto gearbox..so bila dh siap semua pasang kereta xnk hidup mcm petrol xde. Wiring, meter,ECU,TCU semua dh tukar yg auto punya. Tp bila pakai ECU asal yg manual blh hidup tp sekajap je dia mati balik..blh bg pencerahan x?

  18. jack says:

    halllo saya memakai kreta honda civic fd. sekarang ni semenjak tukar exhaust kreta sangkut kalau tekan minyak full mcm ada angin lebih kat exhaust. member lain ckap tune dah lari. boleh tau mana tempat tune engine civic yg ok dan berapa agaknya kos tune tu ye..?

  19. ali says:

    skmt petang tuan, sya guna keta myvi auto 1.3 mile age 130000 dah, skrg sya nak tanya tuan apa mslah keta sya ni, bila jln engine mesti kasi panas sampai 30 minit,,klu tak od akan berkelip dan gear tdk bertukar..
    service setiap 15000 km sya akan service…adakah keta sya ini mslah gearbox?
    tuan tlg bgi sya pandangan

  20. PL says:

    Hi, im using t.wish recond 1.8 year 2007.
    Recently, i found that my rpm drop to 500 when idling, during that time, air cond blowing hot air. I need to press the fuel to maintain the rpm somewhere around 1000 to have cool air.
    Whats gone wrong, please help…

  21. Kamal says:

    Assalam/salam sejahtera tuan..
    Sy ingin bertanye… sy guna kereta proton saga sv sudah 3tahun… kerap kali jadi susah nk start… dan selalu jgk tersangkut2 kalau memandu perlahan… mohon bantuan tuan utk sy selesaikan mslh sy ni…

  22. kdi says:

    Kamal, cuba ke bengkel dan buat computer analysis. Sblom tu boleh cuba bersihkan bahagian air intake dari filter sampai throttle body.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close