CAR BATTERY TYPE SIZE PRICE OUTPUT N NS DIN – HARGA DAN JENIS BATERI KERETA

image

Memilih saiz battery dan jenis bateri kereta yang sesuai perlulah mengikut spec dari pengeluar kerera kerana kadar penggunaan tenaga atau power output (capacity ampere hour) nya berlainan selain dari saiz dimension battery tersebut yang juga berbeza. Berikut merupakan senarai harga bateri kereta bagi jenis maintenance free dan wet cell atau sel basah.

CAR BATTERY TYPE SIZE PRICE OUTPUT N NS DIN – HARGA DAN JENIS BATERI KERETA

CAR BATTERY PRICE IN MALAYSIA (AVERAGE NOT INCLUDING GST) :

GP – Wet Battery

NS40Z/L = RM 135
NS60/L = RM 150
NS70/L = RM 210
N70Z/L = RM 250
DIN 55 = RM 220
DIN66 = RM 245
55D23R/L = RM 220

GP – ATLAS MF (MAINTENANCE FREE)

NS40Z/L = RM 145
NS60/L = RM 165
NS70/L = RM 225
N70Z/L = RM 265
DIN 55 = RM 235
DIN66 = RM 250 
55D23R/L = RM 235

BOSCH – Wet Battery

NS40Z/L = RM 155
NS60A/L = RM 170
NS70/L = RM 225
DIN 55 = RM 235
DIN66 = RM 255

BOSCH S3 – (MAINTENANCE FREE)

NS40Z/L = RM 170
NS60/NS60L = RM 180
NS70/NS70L = RM 235
DIN55/DIN55R = RM 260
DIN66 = RM 275

Senarai harga battery di atas mungkin yang paling murah sebagai panduan sebelum membeli bateri kereta yang baru.

Selain senarai di atas, bawah ini merupakan harga bateri kereta yang dijual secara online di satu website yang agak mahal jika dibandingkan dengan senarai di atas :

NS40ZL RM 200.00 

NS60L RM 220.00 

NS70 RM 320.00 

NX120-7 RM 360.00 

75D23L RM 300.00 

DIN55 RM 300.00 

DIN66 RM 360.00 

DIN88 RM 480.00 

DIN100 RM 550.00

Bagaimana ingin tahu jika bateri kereta sudah tidak boleh digunakan lagi? Apabila kereta tidak boleh start dan lambang battery menyala pada meter berwarna merah, keluarkan bateri kereta anda dan hantar untuk recharging semula dengan harga caj sekitar RM8. Jika caj tidak kekal berada dalam sel bateri, maka bateri sudah totally kong dan need for replacement.

Apakah perbezaan jenis bateri kereta di Malaysia?

Berikut sedikit petikan penerangan dari forum lowyat mengenai perbezaan jenis bateri kereta.

*ns60 and ns70 both have different number of plates inside.

*60 have 11 plates, 70 have 13 plates. also 60 means 60AH

* if you pull 60A of current at 12V, the battery will last 1 hour. so 70 will last slightly longer..

* if your alternator is 60A and you’re using NS70, you’re overloading your alternator. it’ll take much longer time to charge. but in the opposite way, by using 70A alternator on NS60.. you will not overcharge the battery as you have a regulator built in the alternator.

Itu sahaja perkongsian hari ini mengenai penggunaan bateri kereta. Sila kongsi info dan pengalaman anda di ruangan komen.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

13 Responses

  1. Muhamad Nazmi says:

    saya pernah kong tepi jalan. naik suv lak tu. chery tigo. sep bek sy ada simpan nombo dealer bateri keta ni. fb depa bateriku.com. kalau sesapa yg agak2 nak tuka, baik kol dorg ni dr pergi bengkel. murah sgt. ni haa nombo sy share kt sini. 1-800-22-2324 yg ni bebas tol. 012 245 8027 yg ni bleh kol, sms atau wasap. 100% bumiputera ni~

  2. affendi says:

    selamat sejahtera.terima kasih atas informasi..kdi tanya satu.mana nak bli bateri kereta seperti harga yg tertera di atas..ada contact number tak? t

  3. faez says:

    salam,
    utk honda city tahun 2010,
    model battery apa yang OK ye? brapa RM?

  4. iezam says:

    1.saya nak tanya bateri yang sesuai digunakan pada kereta bmw e46 tahun 2001.
    2.kereta sy tiba-tiba senyap masa nak dihidupkan padahal sebelah pagi ok jer.lampu dan lain-lain yang gunakan bateri semua ok bernyala..minta pendapat sikit apa problem yanv sebenarnya?

  5. Zain says:

    Kedai kat seri kembangan tu offer rm99 je.. kat jalan besar depan rhb je.. baru tukar bateri alza ku, jaminan setahun, berpatutan.. ni nombor nye.. 0123336616 man..

  6. Kamarudin Md Noor says:

    Nak tanya kereta camry 2.0E guna batri kering saiz yang mana dan berapa anggaran harga ?

  7. Alisha says:

    Salam.boleh tahu x brp hrga bateri persona…ada yg bwh rm200 x

  8. farid says:

    Malam tadi kena caj rm280 untuk kereta persona.. siap hantar dan pasang.. bateri lama diorang amek…

  9. KESABVAN says:

    bateri vios 2015 spec dan saiz apa ya

  10. KESABVAN says:

    BATERI KERETA VIOS SAYA NAK TUKAR MAINTENANCE FREE,,UTK KERETA VIOS 2015 JENIS SPEC APA SAYA TANYA DI KEDAI DAN SAIZ APA???
    SAYA TAKDA GAMBARAN..MINTA TOLONG GUIDE

  11. Fiza Jasmn says:

    My Viva baru je tukar Battery baru, 5 4 bulan lepas, kereta dah tak boleh hidup dah’. i pegi cas semula , lepas tu bila minyak sampai je satu level Dah sampai rumah. Petang je dah tak boleh hidup. I bayar RM250 untuk batery baru nie. Apa pandangan dan cadangan Encik..

  12. Levi says:

    Can connecting two batteries n70 and ns40 destroy the altanator or anything in a bmw 318i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close