CAN MALAYSIA’S POLICE CAR MITSUBISHI LANCER EVO X BEAT THIS CARBON MOTORS E7?

CAN MALAYSIA’S POLICE CAR MITSUBISHI LANCER EVO X BEAT THIS CARBON MOTORS E7?

New Topic by Cram

malaysia police mitsubishi evo x

Misubishi Lancer Evo X for Royal Malaysian Police

The Royal Malaysian Police (PDRM) have bough 25 units of high-powered Mitsubishi Lancer Evolution X cars for catching criminals especially in cases of carjacking, kidnapping and hijacking, these criminals often use modified turbo charged cars to escape. This Mitsubishi Lancer Evo X Police car is powered by 2.0l turbocharged engine which produces 280 HP.

carbon motors e7

 Carbon Motors E7

Carbon E7 purpose built police car.Carbon Motors E7 is equipped with a 300 HP diesel engine which will push the car from 0 to 100Km/H in under 7 seconds, a 250,000 mile durability spec, suicide doors, a hoseable interior and integrated bull bars.

CARBON MOTOR E7 EQUIPMENT
The car is equipped with a host of cop-centric features like forward looking infrared (FLIR).
Radiation and biological threat detectors.
A built-in touch screen computer with what they’re calling ORCA (On-board Rapid Command Architecture)
It has 360 degree surveillance capability.
An automatic license plate reader.
Built in high visibility LED lighting.

So, which one will win?

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

iz

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

60 Responses

  1. Norman says:

    Apa plak tak boleh,Pick up dan mid range kena tinggal sikit tapi top end slamat jalan turbodiesel.Turbodiesel ni HP dan torque dia memang dasyat tapi top end tipu banyak.Gua naik kwn gua punye Golf TDI 1.4 pick up memang giler habis,Tapi meter dia mcm tipu lah.Naik 130-140 cpt sangat.Gua punya Saga meter 130 dia punye dah nak dekat 145 jadah ape ni?

  2. iz says:

    Dari segi performance..memang boleh lawan…top speed Evo X ni kalau x silap 275Km/h..tapi..Carbon E7 ni cuma 250Km/h…acceleration pun..Evo X lagi better…Tapi kat M’sia nh..penjenayah nak lari laju mana? kat highway jela boleh..cuma dari segi kelengkapan untuk tugas2 Polis, Carbon E7 lagi advance..

  3. B18CR Non Turbo says:

    lerrr… pe jadah nye… hiway mane pun la nak cecah 270km/j ?? lagi pun aku tak jumpe lagi perompak bawak Subaru Sti 9 ke bm 325i ke…
    takpon penculik bawak F430.. kalo dorg dah ade kete2 seangkatan camtuh laju nye, watpe la nak merompak ?? menculik ?? baek pecah public phone je… kalo nek keja org pecah public phone aku rase tak dapat… pasai public phone takdak kat hiway…wakakakakaka…. abeh 2.5m duet mesia… p/s ekonomi merosot…..

  4. kancil tebo says:

    korang nih otak sempit la,tak baca paper and view tv ke? byk sgt dh kes jenayah yg pakai keter2 power skrg..sebelum ni pun GTI yg dok hambat keter2 pjenayah tuh tau..ape slhnye PDRM upgrade kasi power lagi…huhuhu..cuma 1 je aku sokong yg bab labur RM2.5m tu aku pun rasa tak patut,
    beli second hand evo 9 dah la,tambah vtec kasi up lagi…………

  5. dahsyat2!!!!
    keta dah power 2..
    tpi evo hanya guna di highway jew…
    pkai la kat jln2 biasa..
    xkan ada penjenayah nak lari kedlm highway,2 msuk perangkap maut namanya…
    tpi ak nak bfg 1 cadangan,apa kata corak keta evo tukar pkai corak polis biasa lg smart…
    n ak dgr lg,bkn setakat evo 10,tapi subaru wrx sti 9 warna itam pun kerajaan ada bli…
    btul2 guna budget yg dberi……

  6. Lily says:

    Wah..bestnya kalo ly dpt sbijik gini

  7. Joko says:

    Apa payah2, tiap kali buat operasi lumba haram, rampas aja keta2 mamat yg race tuh, dah tentu semua engine dah upgrade, boleh terbang lagi kalau ada kepak, lepas tu kasi cat putih balek, taruk logo Polis, mesti mantap punya kalau nak kejar perompak. Tambahan plak kalau tergesel ker, tercalar ker, terbabas ker tak lah rasa rugi sangat, modal kuar cuma cat ajer…. kah kah kah

  8. Normana says:

    Joko bukan tak bleh takut eksiden keta belah dua.Maklumlah banyak half cut..

  9. Joko says:

    Ohh kalau camtu amik engine ngan gear box ajer lah letak dalam Waja atau wira Polis tuh.. jgn lupa sport rim sekali..

  10. Lily says:

    La..dah nama pun kreta polis, xkn nk modified pulak?nti dah ubah itu ini dah lari pulak dr spec JPJ.Melainkan la nk msuk autoshow.Huhu..
    Jelosnya diaorg guna utk ronda area highway je,kalo jln biasa dah lm tahan nk tumpang.Haha..Rasanya area kL je kot pkai ni,xpnh nmpak pun area cni.

  11. Joko says:

    Lily

    Kalau berhajat nak tumpang free keta camni, senang ajer..siap dia bagi gelang tangan lagik..

  12. Lily says:

    Huhu..gerunnya ayt ko!

  13. kej@m says:

    huhu..best tu..dpt gelang free…

  14. coklat koko ben says:

    hahaha… da macam savvy sedan kan …. ^^v

  15. Niemans says:

    The E7 was not due for production until 2012. However the E7 was ‘purpose-built’ to seriously kick some butt. That’s the world’s first purpose-built law enforcement patrol vehicle, designed by law enforcement, for law enforcement. Where else PDRM’s EVO X is just being ordered over the shelf and by comparison-I think there is nothing to compare.

    American law enforcement needs such vehicle considering the perceived and real threat to their homeland security and that any badass are easily armed to the teeth.

    The selected features for the all-new E7 purpose-built vehicle platform exclusively for law enforcement:

    -Meets or exceeds all regulatory requirements
    -Designed to 250,000 mile durability specification
    -Turn-key built-to-direct-order – 24/7/365 call center support
    -Turn-key end-of-vehicle-life process
    -Comprehensive warranty
    -Aluminum spaceframe body structure
    -75 mph rear impact crash capability
    -Cockpit with fully-integrated factory fitted law enforcement equipment
    -Integrated emergency lights, spot lights, take down lights, and directional stick
    -Segment exclusive coach rear doors for safer suspect ingress and egress
    -Vehicle dynamic control
    -Anti-lock brakes
    -Optimized approach / departure angles and ground clearance
    -NIJ Level III-A (or better) ballistic protection (front doors and dash panel)
    -Purpose-designed seat for use with on-body equipment – Heated and ventilated seats
    -Heads up display
    -Reverse backup camera
    -Remote start capability
    -Driver specific intelligent key
    -360 degree exterior surveillance capability
    -Automatic license plate recognition system
    -Video and audio surveillance of rear passenger compartment
    -130hz – 350hz bass siren
    -Nightvision compliant interior illumination
    -Integrated forward looking infrared system (FLIR)
    -Integrated shotgun mounts
    -Optimized storage capability (compartment and cargo)
    -Integrated front and rear passenger compartment partition
    -Hoseable rear passenger compartment
    -Integrated push bumpers and PIT capability
    -Radiation and biological threat detectors

  16. Lily says:

    Kalo dpt bg gelang,xnk gelang besi 2 bwk sial.nk gelang emas.Huawawa…

  17. shim says:

    contrac 5 th habis tu……i nak bli plak!

  18. Joko says:

    Lily kalu nak gelang emas ..ko ngorat ajer anak tokeh Poh Kong tu, dah tentu gelang melilit sampai ketiak..huh huh…ngalah Mami jarum tau…

    * salah sorang anak tokey ni bukak business kat Beijing, China Pearl tak silap aku, depan stadium sangkar burung..hensome gak macam filem star Hong Kong..

  19. Lily says:

    xblh nk ngorat org lain dah,dh ada yg punyer..duk diam2.Hehe..
    dlm thread ni just 4 fun,don’t take srius k

  20. BrakeHP says:

    Forum ni dah jadi x relevant dan dah masuk topik ngorat mengorat! Maybe I intro dating service pulak?

  21. iz says:

    Back to the main topic k..hehe..da ade yg da tegur tu..

    Oops..jap nak selit ckit….joko,
    Aku da pegi da kedai yg ko ckp tu…yg dekat2 stadium bird nest beijing tu kan..pintu masuk kedai tu btul2 dkt ngan salah satu stesen subway beijing..manager die org cina penang..masa tu borak2 ckp melayu ngan die..g awl thn ni..bbrp bln b4 thn baru cina..

    Pasal Evo nh..memang bagus la polis da pakai..fakta2 yg Niemans bg memg agak bernas..

  22. awg1031 says:

    bukan kete peronda polis pun da siap bikin ke? xkan stock aje kot..waja pun die bikin (aku dgr cite org daa)..so,maybe evo neh pun da jadi makin paweee..uuu

  23. iz says:

    Betul tu awg1031..
    kete polis nh memg da bikin skit tok kjar penjenayah..

  24. CastroL says:

    risau dgn jenayah akhir zmn

  25. Niemans says:

    Well, with only 25 units ordered, don’t expect one to come to your rescue..or mine.

  26. Lily says:

    Segala teguran d ambil dr segi positif.TQ!

  27. iz says:

    Ok lily.. emm..cantik Lancer nh..tp xpnah nmpak lg la kat jln2 utama..mungkin sebab bilangan yang ckit..kalau kete polis waja tu biase la nampak..hehe

  28. Joko says:

    Alahai .. dia jelous lah tuh… org baru nak adjust skit pun tak bleh..

    okey anyway, aku difahamkan bahwa pemandu2 polis peronda di Malaysia ni, semua ada lesen advance driving, skil yg macam pelumba kat sirkit sepang tuh, so kalau takat nak angkat dua tayar senget tuh biasa ajer lah… bagus lah tuh,.Itu sebab dulu aku pernah terbaca ada 1500 unit Waja polis tiada pemandu.. bukan kerana tiada lesen memandu tapi tak ada lesen khas adv ni. Hebatkan…

    Dulu jiran sebelah rumah aku pernah tukar engin Gen2 dia dengan enjin Mits turbo GSR 1.8, mak datuk power gila gua cakap lu… tak sempat nak ikat tali keledar dah sampai kedai dah… hee hee

  29. Lily says:

    A’ah die jelos la 2.Haha..
    Iz pun jht gelakkn kite,xpe2.Back 2 the main topic
    Btul ckp ko joko,mmg polis caw pemandu ni kne kursus 3 bln dlu pastu ada test utk dpt lesen memandu.Bkn main blasah je ada lesen B dah blh bw…Pastu korang jgn la pelik tgk driver kereta polis ni x pkai tali pinggang,mmg arahan diaorang xpyah pkai..

  30. zam says:

    assalamualaikum,balik ke undang2 allah,insyaallah x dek kejadian jenayah,x payah membazir duit beli mcm2 peralatan canggih manggih,org jahat lagi canggih.

  31. ct says:

    kalu kat barat tu biasa ler org yg jahat tu sebenarnyer educated person…cuma akhlak yg tak elok tu jer…berilmu tp tak beramal…

  32. Joko says:

    Ustaz Zam,

    memang boto tu, setiap buatan, telah diberikan peraturan dan undang2 oleh pembuatnya bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan hidup. Termasuklah kereta. Kalau dah body 1.3, janganlah memandai nak masuk engin Turbo 2000 CC, memang kepokok getahlah jawabnyer.

  33. Joko says:

    Lily,

    Polis peronda pakai helmet masa driving, so tali pinggang keselamatan tak perlu lah… lagi pun kat pinggang dia orang dah penuh, dengan walkie talkie, gari(gelang besi lily), Pistol, dan macam2 lagi. kang nak cepat punya hal, nak bukak tali keledar tertekan pulak picu pistol… tak ke naya…he he

  34. Lily says:

    Joko..
    Tau xpe,that’s why polis xpyh pkai tali pinggang keledar.Aik!gelang besi lily pun ade?amboi2..sebut gari ckup la.
    Ops..jgn borak out of topic,nti ade org x senang.Haha..Jgn mrh!

  35. Lily says:

    Nk tnye pndpat korang,cun x kalo aku make up blm aku dpn die mcm lancer ni?cover hitam ltk sebalik no plat.

  36. iz says:

    Lily..
    BLM lily silver kan.? boleh..bkn ke dlm thread BLM tu ade gmbar BLM putih cover hitam disebalik no plat..nmpak lawa n sport skit.nmpak mcm lancer ckit…=)

  37. Joko says:

    Kena balance kan depan ngan belakang, mekap kat depan hitam kat belakang taruk lah spoiler tinggi 6 inci tu dan hitam kan jugak blkg plet baru ngam soi..

  38. Lily says:

    iz..
    Yang silver kreta iz la..ly punyer granite grey,cun ker ltk cover hitam 2?

    Joko..
    6 inci?tinggi sgt la..x mnt

  39. iz says:

    Owh..granite grey..agak gelap gkla kaler tu..erm..ok jer kalau letak cover hitam tu..still menyerlah..

  40. Aiz …
    Boar betol kaorang ….
    Mai test ngan ko punyo honda city …
    Kena jugak evo polis tu …

  41. Niemans says:

    Move aside Honda City..both the cars will eat yours for breakfast.

  42. FARR8 says:

    lily kalo nak tumpang meh le naik kate abg2 pakai evo gak tp evo 5 je

  43. Lily says:

    Erk!Ly tersedak ade org sbut nm ly cni..xpela bro FARR8, xnk la tumpang.Org tua2 pnh pesan jgn naik kreta org x knal…Ly pun dah ade kreta
    :-).Peace..

  44. lanaskar says:

    baru-baru ni ada evo x ikut belakang rapat je dgn kereta aku.aku pun apa lagi laju lah sikit tak kasi potong,rupanya evo x PDRM terus aku kasi laluan memang smart dia terus pecut kat jln tun razak KL aku pun kejar balik tapi tak dapat makan asap lah…..

  45. iz says:

    Hehe…aritu pun aku nampak gak kat Banting dalam kul 1.30 pagi..tgh2 mlm gitu..laju je die bwk kat pekan Banting..

  46. lombot says:

    klo ikutkan mcm negara lain,, contohnya NZ laaaa… keta2 org awam sumer power2… p yg best nyer.. kete polis dorg pon, lagi la power.. sbb dorg akan sekat kete import yg lebih power dr kete polis yg dorg ader kat ctu… so cbe bygkan kete org awam kat ctu powe dier mcmaner…. seram aku tgok… p kete polis wooo repek loooor… lagi seram, sikit lg mcm robot kat transformer tuu.. maybe melantun kat tebing curam pun pgawai polis tu x mati, mcm kete sport woo.. maybe itu yg ngara kte nak wat cntoh tu… biar la blanja lbih ckit.. naikkan stndard ngara.. kekekek..

  47. reza says:

    apa salahnya kete polis power..bukan nak membazir duit rakyat pun..tu kan semua keperluan..kalau polis pakai skyline pun lagi aku suka..cepat sket nak sampai tempat jenayah bile dapat laporan, senang sket nak pancung penjenayah yang cabut lari..
    aku ada baca apa penjenayah lari guna caldina., e46 m3 pun ada gak…kalau perdana v6 nak kejar memang kirim salam je la..

  48. azameel says:

    dah ade kebaikan pon polis pakai evo ni
    aritu ade kes skyline kena hijack, polis evo la keja,
    last2 dpt tangkap jgak,

  49. copopop says:

    keta power pun kalo x reti bawak , kancil polis pun leh kejar

  50. 4g91 now 4g93t says:

    aku pun stuju gak POLIS pki keta power nampak garang kn… biar kecut penjenayah kat m’sia ni tp napa skg kerajaan baru nk bagi patut dari dulu lagi ,support POLIS !!! KASTAM dari dulu aku tgk pki BMW hehehehe

  51. Pesal says:

    aku rasa musykil sket lar… aku ingat lagi dah bape lama dah polis ade kereta Satria GTi, tapi nak nampak sebijik satria GTi polis tu pun susah giler…
    aku dulu tiap2 hari naik highway, tiap2 malam minggu naik highway.. tapi jumpa satria GTi polis tu skali je, itu pun tgh parking time ade road block kat tgh2 highway.. So die punya penggunaan macam disekat, sebab kereta mahal kan, so kena control penggunaan kereta tu…
    Apatah lagi Evo 10 ni, ntah2 polis2 ni dapat naik bile nak cuci kereta dgn nak berarak nak sambut merdeka jek…
    Klau nak tgk evo tu beraksi, rasa nye kereta2 tu dapat jalan bile ade kes berkait dgn super cas dgn turbo cas je kot…
    kalau penjenayah yg lain yg tak bawak kereta cas2 ni, cukup sekadar penjenayah tu tahu yg polis ade evo 10 skang, takut~ takut~

    any comment?

  52. Pesal says:

    Lupa nak cakap…

    Kalau polis beli evo 10 utk pakai kat malaysia…
    kenapa ketua polis negara tak request jek kereta proton dgn turbo cas atau super cas kat proton tu..
    Proton dah byk keluar concept car dgn turbo cas, cume ramai tak tahu.. boleh jek buat.. kalau ketua polis negara ni request kat proton..
    boleh jer kuar, so keluaran produk kereta proton lagi cepat berevolusi…

    example macam jepun dulu.. dulu2 takde turbo cas jual tepi jalan.. pas polis request, kereta turbo (kebanyakan daihatsu) ni semua utk polis je pakai.. then ianya dah berevolusi, di jual dgn berleluasa….

  53. 4g91 now 4g93t says:

    half/cut turbo susah nk carik kot ? hehehehehe

  54. Pesal says:

    ish.. tak perlu half cut turbo..
    proton boleh wat sendiri jek.. macam kat proton Exora Turbo tu la…
    semua di design oleh proton engineer sendiri…

  55. Norman says:

    Kalau polis pakai kete pantak mcm Subaru wrx sti,evo,Golf gti ok jugak sebab 0-100 dia cepat.Perdana boleh lari 200 lebih tapi lambat paick up.Ade satu negeri di eropah polis trafik pakai Porsche dan SAAB.

  56. Pesal says:

    apa kata polis tak payah pakai kereta laju2, cukup kancil jek..
    baru boleh budak2 kereta nak racing2 tgh2 jalan tanpa diganggu..
    kalau ade penjenyah, biar budak2 racing ni je gi kejar, boleh berjasa utk negara..
    hahahahahahahahaha…. what a really bad idea…

  57. 4g91 now 4g93t says:

    yelah PESAL ! btui gak otak ko bleh pakai n bleh wat batu cincin khekhekhe… ,abis lau keta budak2 tu terbalik mcmana ? kang mak bapak dorg saman POLIS x ke naya…… x pun gov kasi la elaun kpd anggota2 polis kasi modified keta dorg hohohohohohohohohhoooo ,mcm ok x idea aku ???

  58. Lily says:

    Utk kreta polis,hanya jns ni je yg pkai myk RON98.Ade ke jual dkt m’sia?tp 97 blh kot..dkt2 ler 2.Stakat ni mmg kreta ni limit pkai dkt ngeri yg purata kes jenayahnya byk..Kalo mcm 2 thah ble aku nk merasa naik kreta ni?La la la laa…:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 24 + 24 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)