BOOK PROTON EXORA ONLINE FROM RM72k – BUY ONE FREE ONE PROTON PROMOTION

Exora

PROTON has opened the booking for PROTON EXORA MPV 7 seater 1.6L CAMPRO CPS and now you can book by going to any Proton Showroom or Booking Online at proton-edar.com.my. The price for PROTON EXORA starts at RM72000 up to RM76000 with the booking fee of RM1000. It is a very competitive price of an MPV.

Above picture is the proton exora specification.

BOOK PROTON EXORA ONLINE FROM RM72k – BUY ONE FREE ONE PROTON PROMOTION

With normal interest rate of 3.88% per year, you will get this Proton EXORA monthly payment of on RM900 per month with the total value of RM97200 with interest of RM72000 loan and 0 Down payment. Yes it is considered as the most affordable MPV you can get beside smaller MPV like Naza Citra and Toyota Avanza. The high line model with leather seat and full spec is RM76000.

Booking Fee :
RM 1,000.00 
 
Car Model :
Proton Exora

terms & conditions:
Accessories and packages are subject to change without prior notice.
Kindly confirm all detail offerings with your sales personnel. 
 

Full spec of Proton Exora (click link)

COLOUR of Proton Exora:

     
Genetic Silver  

Tranquility Black  

Blue Haze  

Pyrite Brown 
 
Gaia Blue  
      
 

PROTON EXORA ENGINE CAPACITY & TRANSMISSION TYPE & PRICE

Proton Exora HL 1.6L (A/T)  RM 76,000.00 
Proton Exora ML 1.6L (A/T)   RM 72,000.00

BUY ONE FREE ONE CONTEST FOR PROTON BUYER

Buy any Proton car from 16 Feb to 30 April 2009 and you can stand a chance to win a new car from Proton. Below are the details:

TERMS & CONDITIONS

1. This contest is open to all Malaysians aged 18 years and above except employees and immediate family members of PROTON, its subsidiaries and associate companies, public relations, advertising and sales promotion agencies.
 
2. Contest period is from 16th February 2009 to 30th April 2009 (Promotion Period).
 
3. The contest is only applicable to those registering any new PROTON model car excluding however PROTON’s MPV (hereinafter referred to as “PROTON car”) during the Promotion Period.
 
4. All entry forms must be sent through normal post only. All entry forms sent by dispatch, courier, registered mail or Poslaju will be disqualified. All entry forms by normal post must be sent to the following address :

Win A Proton Contest,
Suite #550, MBE Taipan, No. 51-G, Jalan USJ 10/1, 47620 Subang Jaya, Selangor
 
5. Each entry form must have the participant’s full name, new NRIC number, address, contact telephone number and the registration number of the new PROTON car clearly stated.
6. Proof of submission of the entry form is not proof of receipt. 
7. All entry forms must be received by 5.00 pm on or before 15th May 2009. All entry forms received after this date and time will be disqualified.
8. All entry forms shall become the property of PESB including copyright.
 
9. PESB shall not be responsible for damaged or lost entry forms. Incomplete, illegible, incorrect or fraudulent entries will be disqualified.
 
10. Each entry will entitle the participant to one prize only. All prizes are non-exchangeable, non-transferable and non-redeemable for cash.
 
11. Winners will be selected based on correct answers. In the event there are more than one (1) entry with correct answers, the participant with the most creative slogan will win the prize.
 
12. Winners will be notified by letter and/or telephone call by PESB.
13. PESB reserves the right to substitute prizes with others of equivalent value without prior notice.
14. PESB reserves the right to cancel or alter the contest anytime during the Promotion Period without prior notice.
15. PESB may at its sole discretion amend the terms and conditions set out herein without prior notice.
16. The winners shall present themselves for a photo shoot as and when required by the organizer. Expenses and/or cost incurred by the winner for such attendance shall be borne by the winner. Should a winner fail to show up on the specified date, time and location without valid reasons, the winner shall be disqualified.
17. PESB reserves the right to use, publish or display the names and photographs of the winners for advertising and publicity purposes. The winners may also be required to attend personally the prize presentations and/or participate in publicity programs. Expenses and/or costs incurred by a winner for such attendance shall be borne by the winner.
18. All costs and expenses including the cost of registration, insurance and road tax in relation to the prize shall be solely borne by the winners.
19. PESB, all its business partners and other parties involved in this contest, including their directors, officers and agents shall not be liable in anyway whatsoever for : a) any expenses incurred by the participants and/or related parties for taking part in this contest; b) any sort of technical failure; c) intervention by unauthorized parties during the contest; d) electronic or human errors in the administration of the contest and/or processing of the entries; and e) any entry that is lost, stolen, damaged, wrongly delivered or not received by PESB.
20. By participating in this contest, each participant undertakes that he/she will not bring any claims, action or proceedings against PESB or its associated and related companies, all its business partners and other parties involved in this contest, including its directors, officers, agents relating to this contest whether in contract, tort or otherwise and PESB and its associated and related companies shall not be liable for any loss, expense and/or damage in connection with the contest.
21. By participating in this contest, each participant fully and unconditionally agrees to abide to the terms and conditions of the contest. Judges’ decision shall be final and no appeal or correspondence will be entertained.

Please visit any Proton Showrooms to obtain contest forms

Update : Please refer full specification of Proton Exora MPV here

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

105 Responses

  1. dentwente says:

    Exora ni kalau lengkap dengn LPG sebagai standardkan cun ..

  2. zam says:

    AKU MALAS NAK LAYAN KETA MALAYSIA NI…TENGOK TAK LAMA LAGI MUNCUL PULKAK EXORA 2, DAH NAMA TAK BEST, KORANG TENGOK LA BETUL2, DEPAN CANTIK, BELAKANG TAK CANTIK LANSUNG……TARUK SKERT, MACAM BURGER BIGMIX WO…..AKU TAK PAKAI KETA MALAYSIA NI…AKU PAKAI WISH,TAKPA MAHAL JANJI PUAS HATI…DIA LETAK RM76K KORANG TENGGOKLA STANDART 76K JE….WOI…TAK PAYAHLAH GHAIRAH NAK BELI,,,RAKYAT MALAYSIA NI SUKA MEMBAZIR….DAH ADA KETA, TETAP JUGA NAK BELI….LANTAKLA KORANG, KORANG INGAT, YANG ORANG MISKIN….USAHKAN NAK PAKAI KETA,,NAK NAIK PUN BELUM TENTU LAGI…JANGAN MEMBAZIR WANG…PAKAI JE YANG MANA ADA. AKU PAKAI WISH,AKU BELI CASH…TAK ADA HUTANG..98K JE…2HD LA….JANGAN BANGGA LA DENGAN PROTON. BETUL KATA MENTERI BESAR PERAK DAN SELANGOR……

  3. savar says:

    lantak la dia orang nak beli kete apa pun, duit dia orang.. macam ko tu cakap jangan membazir.. beli kete 95K ..baik ko beli second kete lain bawah 40K dah jimat duit ko tu.. suruh orang jangan membzair tapi sendiri yang bikin…w*** th* F***!!!

  4. wish tok hang says:

    wish konon…kalau semua nak beli keta jepun baik cium je bontot jepun tu..patut la orang malaysia ni bodoh2 belaka..sebab tak percaya dengan diri sendiri..baik ambik je jepun keje kat sini..sebab orang malaysia macam zam tu bukan bagus pun…cakap macam orang bebal..beli keta 95k pun nak gebang kat internet..nampak naa mcm org budust..

  5. Acap says:

    Kau ingat beli Wish 2nd hand tu dah GRAND ke…..boleh blah la…dok tipu kat sini saja..kau tu layak pakai EX5 saja….buat malu bangsa saja….

  6. sbbu says:

    depan memang cantik. belakang……… apasal tak cantik……………. ubah leeeeeee buat cantik. ini entah apa2 leee. Lain kali buat r&d tanya leeee pendapat orang ramai. jangan main redah ajeeee. Korang kat proton tak tahu ke kecantikan design keseluruhan ada salah satu faktor orang nak beli kereta korang………. Macam nak nak support beli kereta tempatan kalau korang dah buat design macam tuuuuuuu. Sooo far yang cantik korang release adalah neo, persona , wira dan perdana. yang lain teruk. contohnya macam juara. korang takan tak mintak pendapat orang ramai kot. berusaha lah lagi. Saya akan beli jika korang buat yang cantik. tunggu aje kritikan pedas dr org yang tahu ttg automotive. DAn kalau boleh buat yang pakai letrik serta petrol baru ada classsss. Jimat minyak, jimat duit.

  7. zool says:

    Kita patut bangga orang Malaysia boleh buat kereta dan pakainya…. kalau tak silap saya camri tu pasang kat Thailand. Proton truly a Malaysian Car Manufacturer.

  8. Norman says:

    Gua orang S’pore.Selain pakai moto gua jugak pakai keta.Keta pertama gua pakai Toyota Starlet GT 1.3,Lepas tu pakai Honda Civic 1.6 tahun 93.Skarang pakai Saga BLM 1.3 M-Line.So far takde masalah dengan keta gua walaupun takde power window blakang.Engine very reliable,Minyak save.Gua ade rumah kat JB.Mak mentua gua pakai Wira 1.5GLI AB still going strong tak pena overhaul except wear n tear tu biase lah.Skarang ni adik ipar gua teringin nak beli satu hujung tahun bila dah masuk S’pore nanti.Sebenarnye Toyota ke Honda pun ade fault,Dalam 100,mesti 10 biji ade minor fault punye.Hyundai dan Kia dulu baru start pun teruk giler,Minyak kuat nak mampos dan macam2 ragam lagi hingga ke hari ni dia punye keta dah setanding Jepun.Jangan terkejut Toyota dan seangkatan denganye pun ade plant kat China,Pekerja pun China.So takpayah nak kutuk rabak sangat kalau tak minat Proton.Sebagai rakyat M’sia lu patut bangga negeri sendiri ade but keta tak macam S’pore semua main import je,Naik muak gua tengok Toyota,Honda,Mazda,BMW,Merc,Audi,Ferrari,Lamborghini kat sini.Berilah peluang pada Proton untuk maju.Keta ape pun kalau tak tahu service on time,Main rembat bila enjin blum panas betul,Jangan cakap gearbox,Enjin pun boleh barai.Diaorang tu sebenarnye gatal nak pakai Camry,BM,Merc sebab tu cakap Perdana mahal maintain.Sedare gua kat Melaka dah 4 tahun pakai V6 tak pernah overhaul gearbox.At least Proton skarang 80% M’sian made unlike Perodua 96% jiplak Daihatsu/Toyota.Korang tengok je harge Nautica,Lebih baik gua beli RAV4 je

  9. Jebat says:

    Kepada mamat pakai Wish tu tak payahla nak kerek sangat dgn wish 2nd hand da berumur lebih 5 tahun tu. Tu dah cukup2 miskin dah tu beli wish cash. Kawin jela dengan wish ko tuh. Banggalah sikit jadi rakyat Malaysia. Keta ni kalo tengok dekat sket musti cantik punya. Angle ni je nampak kureng sket, sebab keta ni dah kategori besar. Gambar pun tunjuk depan je, aku rasa kalo tengok blkg musti lawa.. lampu blkg dia x kira lagi tu..

  10. kej@m says:

    mamat wish..lu x payah la nak berlagak sgt klau pki 2nd hand..klau setakat 2nd hand xyah la nak cite kt org..wat malu diri lu jer…
    lu beli lebih org…nak wat pe cite kat org beb…klau lu igt lu dah kaya, ade org lain yg lagi kaya dari lu…igt sikit beb, hidup ni umpama
    roda..sekali lu dah duduk kt bawah, bru lu tau langit nie tggi ke rendah..sedar la skit beb…diam² sudah…

  11. wira says:

    zam,

    ko mmg bengap tahap gabanla..kalo ko beli wish pun, rakyat msia yg lain pduli ape?? jgn asek nak kondem proton, pdhl yg slalu rosak tu minor problm jer.itupun bkn sbb proton, tp sbb vendor2 proton yg sengal..aku pakai wira dr tahun 1997 smpai la ni, x penah overhaul pun!! jgn ingat ko dah ada wish still x kene maintain wish ko tu..silap2 kos lagi besar dr perdana..bengap btull..!!

  12. pokying says:

    bagus demo norman gua tabik spring

  13. pokying says:

    zam …. nak cakap pikir lah dulu ….nate

  14. Norman says:

    Pokying,Gua bukan ape.Cuma kalau tak minat tak payah nak kutuk rabak2.Orang putih pernah ckp orang Asia ni macam orang hutan.Diorang tu jeles bab M’sai buat keta.Satu ancaman untuk diorang.Lagi satu mamat Wish tu tak payah angkuh la,Kat S’pore nih jangan kate Wish,Skoda,Merc,Sonata,Kia Magentis,Volkswagen,Chrysler pun diorang buat Taxi tapi Turbodiesel dan CNG je lar.Honda Freed 1.5 MPV pun nak buat Taxi jugak.Anyway gua bangga sebab kawasan gua,Gua orang pertama pakai Saga BLM.Yang lain adelah 3 biji Gen2,1 Satria Neo,1 Savvy dan 1 Persona..

  15. sli30mkm says:

    Aku sebenarnya bukan x minat ngan MPV baru ni, ternanti2 gak yg free (konon nak menang peraduan la ni) heee.. Tp aku boring ngan Proton ni.. ckp x super bikin.. ckp x leh bagi nama bunga ngan nate, tup2 pilih nama bunga gok.. Pas tu, bila org komplen, bagi alasan yang x lojik…
    Aku takut nanti, bila keta ada problem, owner komplen, mcm2 dalih lak proton bagi… alasan yg x lojik tu… Kalu nak bagi org yakin, buat la menda yg mantap skit… jgn berdolak dalik……

  16. Lady B says:

    Heran ye… rasanya blm ada yg tengok Exora ni secara live, sentuh, naik, test drive… tp condemn mcm dah pakai 5 thn… Setakat tengok gambar je mana boleh buat hujah…

  17. Norman says:

    Sli3omkm lu jangan terkejut makers mcm Honda,Suazuki lagi besar punye dolak dalik kat Jepun tu,Siap ugut lagi.Gua belajar automotive course kat Jepun gua tahu lobang diorang tu.Export model je diorang prihatin.

  18. din sg.golok says:

    sebenarnya mamat yg pakai wish ko yg tak minit proton tu tak sedar diri. orang sekarang ni dah beli helicopter n jet cash pun tak sombong bongkak mcm tu. perangai tu angkuh mcm israil.ingat sikit anak cucu kita nak keja n belajar nak guna subsidi banyak buku n nanti mamat wish tu bila tua nanti gigi subsidi pula. tak payah puji la perak n selangor coz beli keta tu bukan duit dia. tuan guru nik aziz tak bising pun. pikir la sikit berapa ramai org malaysia yg kerja dengan proton dari kilang, vendor sevice station n lain2 lg yg berkaitan. takkan dari dulu sampai skrg nak kerja tarik keta rosak atau tak bayar instalment je atau tukang cuci tandas je.buka sikit mata tu.saya pun dulu pernah kerja n belajar di jepun n dia kata kita kena yakin dgan apa yg kita buat serta belajar dari keslahan lalu bukannya ego. cermin la sikit kita rakyat malaysia so takkan nak suruh amerika datang puji baru nak beli.

  19. TrOj@n says:

    orang yang bernama ZAM…pikiran ko memang dah rosak…ko boleh lah packing barang ko & g berambos dari malaysia….g la jadi rakyat jepun ke…tapi rasenye orang jepun pn x nak terima ko coz muke ko ala2 bangla, so ko jadi la rakyat bangla….& jangan lupa bawak sekali keta WISH 2ND hand ko tu berambus…aku caye rakyat m’sia ramai kecil hati dgn pe yg ko ckp…aku x ngaku ko rakyat m’sia & jauh skali nk ngaku ko orng melayu…go to hell f**king…

  20. Kereta wish zam besi buruk says:

    zam yang bodoh…keta wish ko tue humban dalam loji najis je baguss….zam bodoh nak mampos…

  21. Zam, x baik cakap macam tu, tau, sepatutnya kita rakyat Malaysia berbangga kita ada pereka cipta buat kereta ciptaan malaysia sendiri. Sy dah tengok MPV ni secara live di setapak. depan & belakang sama cantik. Cantik lagi daripada Grand livina… Lebih luas dan lebar. Grand livina dah le buatan import, kecil, sempit dan tak nampak pun macam MPV. Saya pernah potong Livina dekat bukit Ampang, tak boleh naik bukit livina ni, slow gila.Ingatlah suatu ketika dulu orang luar pernah merendahkan martabat orang malaysia. Kenapa still nak martabatkan kereta import. fikirlah. Duduk kat belakang rasa macam naik bas sempit je. Tp MPV exora sy dah booking, selesa, cantik dan MPV yang banyak kegunaannya. TAHNIAH MALAYSIA!!!

  22. kej@m says:

    pembela malaysia..awk tgk exora kt setapak tu, kedai yg mana 1 ye..yg depan klinik gigi setapak tu ker?..

  23. KESIAN ZAM BASHING says:

    Now everyone has their own opinion. NO NEED TO TURN THIS FORUM INTO PATRIOT THING! I have drivin all sorts of car including my first Proton Saga when it was launch and now upgraded to a Perdana. You know what? Our quality is really lacking. Other model like the Tiara and Juara was a total failure!

    By giving constructive criticism to PROTON only then they can WAKE UP. By normal standard a car manufacturer will have many models in concept stage to planning stage to production stage to launching stage to make-over stages. This is between 3-6 years for a model to survive in the market. Any later than this this model is considered outdated and will soon be overtaken by its competitors. Now look at Toyota and Honda in Malaysia. Get the story?

    Now what about PROTON? It manages to survives because of pure Govt protection. Look at the Wira and Waja and Perdana model. These models are way too long in the market. And the technology? Far behind.

    Now about EXORA- it is what I think IS a humble begining AGAIN by PROTON. All they need is to to be MORE alert! By launching a MPV at this time to a already saturated market by grey imports and japanese models like the Avanza, I think PROTON need to do better.

    So there you have it, do you want PROTON to improve or just letting emotion go? Which at the end of the day everyone loses, including our pride-our national carmaker PROTON!

  24. jemboo says:

    zam tanya sikit,ko beli wish cash tu duit jual kebun ke?tahniah lah

  25. jemboo says:

    zam,lg satu,lupa pulak nak tanya,ko ni PATI dari mana,indon ke Bangla.

  26. kdi says:

    Hmm.. sebenarnye dah lama nak delete comment zam tu tapi dah korang komen ramai sangat dah x sempat nak delete. kang orang2 yg komen pening lak. anyway, abaikan je orang macam tu. Die bleh cakap ape die suke tapi kita xyah layan la orang yg x matang macam tu. Maybe die budak umur 17 tahun kot yang baru dapat lesen n beli kereta pakai duit mak bapak. So, kita sambungla cerita pasal exora nih ok..

  27. Lady B says:

    Zam main NORANDZ. Halal ke?

  28. azameel says:

    pasni kalau ade org comment pasal zam lg delete je, bincang pasal proton exora kat sini bukan kutuk sesama sendiri.sekian
    ——————————————————————————————————————————————————
    Tahniah Proton kuarkan Mpv, tpi aku x berkenan sgt belakang die :)
    tpi interior accesories die mcm best je, siap ade dvd palyer, lcd etc

  29. KESIAN ZAM BASHING says:

    Phew! At least we have some sensible heads around! TAHNIAH to ‘AZAMEEL’ and ‘KDI’. Let’s hope some professional car reviewer like Paul Tan and Hezeri Samsuri can comment on the actual value of the EXORA without fear or favor.

  30. ramzy says:

    Apa la kecoh harga kereta & kereta malaysia? Korang suh support keta malaysia? harga dah la mahal jual kat negara sendiri .. kat negara luar jual murah sampai 25% .. banyak tu.. pasal apa? sebab orang malaysia ni tak reti nak tengok perkembangan dunia dan semasa. bukan aku tak sokong kereta malaysia tapi kat “anak” sendiri pun jual mahal. apa kes? pastu idea totally ciplak design kereta mitsubishi and other kereta lain. PASAL APA KORANG X PERASAN EK? Tak yah la bangga stakat desing pun tiru gaya keta lain.. camne nak dibanggakan kereta buatan malaysia ( Tiru buatan orang ) .. whatever..

  31. ash says:

    tiru buatan orang is a business.. barangan china skang dh diterima ramai.. china dh maju sebabkan tu.. xkan nk pandang seblah mate kot org wat duit giler2 dgn cara tu..

  32. ramzy says:

    memang la diterima oleh orang yang tak memeintangkan kualiti.. pastu masalah skang tiru benda orang lain.. tp mahal .. jual kat negara sendiri lak tu.. bukan nak mengata tapi memang “silly”..kualiti tak yah cakap laa….

  33. Jangansalahkanzam says:

    Mungkin ada kebenaran kata2 zam dan yg bersimpati dengannya.
    Zam mungkin meluahkan perasaan kecewa dia berdasarkan pengalaman lepas dia, famili atau rakan2 yg memiliki jentera proton.
    Aku pun pernah memiliki wira 1st generation dan merasa kecewa kerana gear box dan segalanya bergegar bila aku tekan brek untuk berhenti.
    Aku serik selepas itu.
    Kemudian aku berpeluang memandu gen2 ibuku, dan memang nampak ada banyak perubahan yg dibawa proton.
    Walaupun kekecewaan lalu masih melukakan hati aku, aku yakin keupayaan proton.
    Walaupun masih belum datang seru untuk aku membeli jentera mu proton,
    Tapi aku senang hati bila melihat famili aku, rakan2 dan saudara2 tesenyum gembira memiliki jentera Proton.

    Biarkan zam dan lain2 komen dan kritik proton.
    Kerana itu akan memberi satu kocakan.
    Kocakan yang akan meningkatkan kualiti jentera proton pada masa hadapan.

  34. rizal1338 says:

    hmm buat pengetahuan anda sume kalu kete lebih 5 tahun kat jepun x der nilai dah…so jgn berlagak kalu dapat
    pakai kete jepun yg dh berusia.aku jmpa byk kete sini lepas 5 tahun harga x der . cth honda civic EK type R year 2004 RM4000 je. tak caya tgk japan
    yahoo auction……kalu wish..hmm tah la laku ke tak rm300…huhu..
    so kalu pakai wish 2nd dgn harga rm95k ..harap jgn terlampau bongkak sgt..
    sebagai rakyat malaysia patut bangga dengan kete sendiri .kalu x nk pakai x pe.tapi jgn kutuk ..kalu kritikan yg membina mmg dialukan.
    buat proton ..aku pun harpkan kualiti product diorang ni bertambah bagus..jgn pandang remeh pada kerosakan kecil pada kereta proton
    sbb bg pengguna amat menyusahkan…

    dari minowa-machi..nagano,japan.

  35. namumora says:

    kpd sume rkyat malaysia…kita x spatutnye bertengkar bkenaan hal kecik cmni..org yg x mnat keta msia mcm c zam 2 ramai..bkn die sorg..neway,kita patut rasa bangga kerana msia adalah satu2nya ngara di asia tenggara yang kuarkn keta sndiri…keta mne2 pun rosak jgk kalo tuan die x jaga maintenence btol2…proton bleh jek nk wat kualiti keta yang lg tinggi, tp kos pun kne tggi..then,harga??kne tggi jgk la..sbab 2 proton wat harga berpatutan bia sape2 pn bleh bli mcm sy yg msh lg belajar ni…bla hrga dh murah,that’s mean kualiti pn pndai2 pkir sdri la ye…proton wat keta untuk sume rkyat msia…kita jgn lupa bhwa matlamat asl pnbuhan proton adalah untuk menggalakkan pertumbuhan bdg automotif di negara kita ni dan tun dr mahathir mahu rakyat msia berpeluang memiliki kereta sendiri (maaf kalo slh cz sy bru umor 19,msih mntah lg)..info kepada pengkritik proton yg x bangga lgsung dgn pncapaian titik peluh rakyat sendiri,muda mudi di iran gilakan gen2 kt sana..gen2 mndapat smbutan yang hangat drp mereka…so??support our national car-maker…PROTON… :)

    …EXORA??emm….xdpt tgk dekat lg la….bz ngan asgment..huhu

  36. ramzy says:

    Siapa yang mengatakan benda ini perkara kecil, minta maaf saya katakan berfikiran sempit, ini masalah kita ditipu hidup2 oleh bangsa kita sendiri, dah la selama ni pun kita asyik ditipu oleh bangsa lain, saya cuma menggunakan peluang yang ada ini untuk menyedarkan bangsa melayu dan masyarakat malaysia amnya. Minta lihat sejarah dan maklumat semasa, saya bukan kondem proton sebab saya tidak menyokong buatan tempatan dan teknologi tempatan, tapi kenapa di luar negara dijual lebih murah nilainya dari malaysia, bukankan teknologi masih sama? ( yela kan keluaran syarikat yang sama )
    masalah kalau kita nak kata kita tubuhkan proton untuk menggalakkan pertumbuhan automotif, sekarang dah berapa tahun sejak proton di tubuhkan, memang bolhe dibanggakan tapi bukan semua berbanding dengan kemajuan negara sekarang, jah berbeza. tambahan harga. kalau kita lihat kerajaan boleh lepaskan cukai import kenderaan di langkawi sebanyak RM 20K ( lebih kurang ) setiap kereta. so kereta malaysia still ada duti import ke? kalau avanza di semenanjung boleh RM 74K di Langkawi RM 54K. Kereta Malaysia macammana? bak kata “nabil” Lu pikir la sendiri.

  37. azameel says:

    contructive comment/critism sangat dialu2 kan..mcm few last comments kat atas
    harap2 komen2 dan critism ni jadi feed back to proton so die boleh improvise product2 die
    sebarang komen yg mengarut dan xde kena mengena akan didelete.
    Proton has gone a long way from their Proton Saga up to now, lets help support them to fullfil our own needs.
    harap2 proton dapat memuaskan hati pembeli dengan produk yg berkualiti n harga berpatutan, insyaallah

  38. namumora says:

    excuse me..bro ramzy,mksd sy hal kcik 2 adalah “kutukan c zam terhadap proton exora”…bkn bknaan kritikan2 dan komen2 yg dilemparkan kt sini…bknaan hrga kt msia yg lg murah dpd hrga kt ngara len,itu mgkin salah satu strategi jualan proton yang mensasarkan penjualan kereta mampu milik dgan hrga yang lebih murah drp jenama2 kereta yang lain…so??perhaps that’s the point…rlek bro..jgn emosional…

  39. nakcuba says:

    Sebagai permulaan, MPV Proton Exora dah cantik dah. Harap-harap tiada masalah timbul selepas menggunakannya dalam beberapa bulan. Lagi satu memang betul kata Ramzy tu, harga macam tinggi sikit. Kalau dapat dikurangkan dalam RM60k ke atau kurang lagi, ok jugak. Barulah dikatakan harga mampu milik untuk rakyat Malaysia. Kalau harga Proton di luar negara lebih murah dari dalam Malaysia, bukankah itu macam menganiaya rakyat sendiri? Sepatutnya harga dalam negaralah yang lebih murah, sebab tak perlukan cukai import yang tinggi. Maaf kalau silap.

  40. nakcuba says:

    Exora ni cantik sudah….Mungkin MPV ke 2 akan datang akan lebih cantik lagi. Tapi harganya macam tinggi sikit. Saya setuju dengan ramzy, kalau boleh harganya biarlah kurang sikit around RM60k, barulah namanya harga mampu milik. Kan…kan..

  41. irwan kelate waja 1.6 e campro says:

    gud luck proton,,, sentiasa buat research keatas waja, cuba baiki lagi lama2 cantik beb, best beb, baiki seat bagi lebih comfortable ,,, pasti laku byk beb

  42. ramzy says:

    sorry … tolong betulkan ayat awak tu… “bknaan hrga kt msia yg lg murah dpd hrga kt ngara len,itu mgkin salah satu strategi jualan proton yang mensasarkan penjualan kereta mampu milik dgan hrga yang lebih murah drp jenama2 kereta yang lain…so??” so kenapa negara kita x boleh jual murah kalau kata mampu milik.. dah la mahal.. interest pun tinggi dari kereta import.. pikir2 laa.. ini bukan kira emosional.. tapi depa buat benda tu tak rasional… pikir2 la .. jauh perjalanan luas pengalaman.. pergi tengok negara luar macam mana dia promote kereta diaorang… india dah boleh buat kereta murah lagi murah dari malaysia.. pikir2 laa

  43. Mohd Faizal says:

    kalo rondo 2.0 cc boleh jual lebih kurang 80K dan citra 2.0 cc 70K, avanza 1.5cc 74K,cherry alado 2.4 cc 80K itu sume termasuk duti import,so kalo tolak duti import lebih kurang 20K jadilah rondo 60K, citra 50K,avanza 54K, cherry 60K, so exora tanpa duti impot camne boleh jual 70 – 80K dgn 1.6cc?Pelik la kan?Memang cekik darah bangsa sendiri la proton ni..sebab yang ramai beli proton pun orang melayu gak.Kita semua sebenarnya dah lama dipaksa oleh kerajaan m’sia unuk beli kereta mahal tapi takde qualiti dengan duti impot.Cuba tolak duti impot jadilah vios,city,latio sama harga dengan persona tapi qualiti jauh beza..kalo rege 60K korang nak waja,persona,city,vios,latio?mesti le keta jepun kan.So proton berentilah cekik darah bangsa sendiri,tak berkat buat macam tu.Bagi aku pula,aku dah beli pun latio walaupun regenya lebih 30K dari persona tapi puas hati daripada aku bagi duit aku kat bangsa yang nak cekik bangsa sendiri tapi bagi barang takde kualiti.Serupa la kalo aku nak renovate rumah,repair barang letrik,beli barang dapur etc., aku lebih suka pergi kedai bukan melayu walaupun mungkin barangnya mahal sikit tapi servisnya tiptop..sori ye melayu..bangunlah melayu

  44. Id says:

    kepada zam..jangan berlagak la..
    ok dah la cite sal kutuk zam tu..
    _______________________________________________________________________

    kite tunggu je Exora ni kuar dan baru boleh nk kritik ke apa… lau stakat huha huha baik x yah.. entah betol ke x watpe..

  45. namumora says:

    kepada ramzy..sy slh taip la..bkn keta proton kt msia yg murah,tp proton kt lua ngara…sy dh btolkan blk ayat tu..puas??

  46. Mohd Faizal says:

    This is the fact : Minus the import duty the car price is stated below (Lebih kurang):
    1. Toyota Wish 2.0 cc = 9OK
    2. Grand Livina 1.8 cc = 60K
    3. Toyota Avanza 1.5 cc = 50K
    4. Naza Rondo 2.0 cc= 56K
    Now come the Proton Exora 1.6 cc = 60-80K?

  47. ramzy says:

    Namumora.. Bukan kata puas tak puas hati ke.. tapi fakta.. ni bukan mengikut perasaan.. ni lah bangsa malaysia,, bila berdebat ikut nafsu dan perasaan bukan fakta.. tak ilmiah langsung… kata siswazah..

    Faizal…
    Betul tu.. kereta Malaysia masih mahal.. ada duti import la tu.. huhuhuhu kalau kata nak bersaing dengan kereta import .. jual la murah wahai Proton.. penghisap wang rakyat malaysia.. ” Kera dihutan disusukan.. anak dirumah mati tak makan ”

    Renung-renungkan lah

  48. zam says:

    PADA YANG MARAH2 TU…….AKU HARAP KORANG MAAFKAQN AKU….AKU BAGI PANDANGAN IKLAS DARI HATI AKU……KITA GENGLAH….RAMZY, DIAORANG NAK BELI PROTON, BELILAH……..AKU TAK AKAN BELI…..DIA BUAT TU LEBAL 70K JE….ORANG MALAYSIA NI. PELIK…..BELI, MESTI BELI……WALAUPUN DAH ADA KERETA….TAK PUAS2 MANA ADA….WOI DARI KORANG BELI PROTON, BAIK KORANG BELI KETA IMPORT, TAKPA MAHAL…..DAH TENTU 7-8 TAHUN TAK LINGKUP……OK BY……LA NI….AKU TENGAH NAK JOIN RED ISLAND CAFE…

  49. azameel says:

    Zam ape yg ko cube buktikan? kalo ko suke sgt keta import ko belila banyak2, biarla org lain nak beli proton pon.
    nak recommend org beli keta import pon recommend la elok2, ni dok fire orang yg nak bli proton
    pastu xleh ke ko tulis pakai huruf kecik, sakit mata aku tengok

    REMINDER:kalo ko comment bende ngarut2 lg aku delete je kalo org reply tu pon aku delete skali
    relevant comment plz, n fikirla elok2 before comment, jgn main fire je,jgn sampai menyinggung perasaan org lain
    tq

  50. DOKTENGAH2 says:

    Aku dengar dah ramai yang book MPV Exora nih, ada sape2 tau bila nak launch? kalo sesapa ada specification utk Exora leh tlg published kat sini. Harap2 maintenance tak tinggi. nak carik MPV for family, nanti dah beli aku bleh bagi komen. skang kalo nak komen skang pon xde makna. Aku xmo compare prev model from proton, sbb aku bukan nak pakai yg prev model. sape2 yg ada gambo blakang MPV Exora (yg dikatakan tak cun) leh publish sini jugak. k cau.

  51. zam says:

    OK LAH…..AKU MENGALAH..AKU MINTAK MAAFLAH PADA KORANG YANG TERASA.,,HIDUP PROTON……..JANGANLAH BAB MACAM NI KITA SESAMA MELAYU BEGADUH,,,,,,OK GENG…AKU MONTAK MAAF,,,,,OK, PAS NI KORANG BOLEH BEKONGSI PENGALAMAN DENGAN AKU CARA BAIK…..OK CAU….

  52. namumora says:

    alhamdulillah..mcm tu la bgus..kita kena support made in malaysia..barula negara kita maju dgn acuan kita sendiri..kita x bleh gduh2,nanti orang lain amik ksempatan plak..smoga proton mnjadi antara kuasa besar automotif dunia 1 ari nanti..

  53. zam says:

    SEBENARNYA AKU PUNYA ADIK KERJA SEBAGAI INJENEER JPJ KAT PUTRA JAYA, DIA DAH TEST DRIVE EXORA…DIA KATA KETA OK….MEMANGLA AKU PAKAI WISH…TAPI BAGI AKU….KETA MALAYSIA NI…OK JUGA…PADA KORANG YANG BERMINAT NAK BELI….OK ON…..KORANG TUNGGU PULAK BULAN 9 NI MPV PERUDUA KELUAR, 1.5 JE…TAPI KATING DIA CANTIK….AKU PUNYA SEPUPU KERJA KAT PRODUA RAWANG..OK CAU….

  54. Saiful Bohram Usup says:

    Kita banyak mempersendakan kereta buatan negara kita sendiri, malahan terlalu
    memandang tinggi kereta luar negara. biarlah. tapi nie saya nak cerita. pasal adik
    ipar saya yang eksiden pakai kenari langgar dgn gen2. Kereta kenari tu hancur di
    bahagian hadapan akibat impact yang kuat.Manakala gen2 hanya kemek sedikit. Tapi
    adik ipar saya cuma cedera ringan mana kala pemandu gen2 tidak mengalami
    kecederaan.Itulah kereta buatan malaysia. Malahan ketika balik dari airport saya
    terserempak dengan kereta waja yang terbalik turtle. Tapi masih juga terselamat tapi
    anak majikan saya yang menggunakan ninja king terkorban serta merta setelah kereta
    beliau hilang kawalan dan juga arwah kawan saya mati ketika memandu kereta civic
    terbaru.
    Walau adapun kereta kita pakei kita tetap akan mati tak kira di mana kita berada.
    Samada kereta tempatan atau luar negara. Ya bergantung dengan cara kita memandu.
    Harap mendapat pedoman dari cerita saya tadi. Cerita itu bukan rekaan. Jadi jgn
    terlalu memandang rendah kereta buat negara sendiri.

  55. kej@m says:

    comment no. 13…

  56. KU2CLA6 says:

    zam
    appra la lu kutuk proton lu kutuk wa jg sbb wa keje proton

  57. KU2CLA6 says:

    wish dgn proton ada beda ma tgh horse power siapa hebat!

  58. Niemans says:

    For car crash safety refer by Saiful Bohram, the single most important is the EuroNCAP crash safety standard. EuroNCAP provides motoring consumers with a realistic and independent assessment of the safety performance of some of the most popular cars sold.

    If you go to their website http://www.euroncap.com you can see under ‘How Safe is Your car?’-Proton only submitted one car ‘Proton Impian’?? in 2002 for assessment. It didn’t fare very well as compared with other makes especially Honda Civic. Funny, what happened to the rest of model like Waja, Satria, Saga, Persona and Gen2? We don’t know about the safety, do we?

    I am not condemning any make but as user we SHOULD be ASSURED by the safety of the car we buy! Now what sort of assurance that we get from Proton? Do not listen to salesmen talk, cold hard the facts about safety should be there.

    That’s why la Proton should and have already counted their lucky star because of many UNINFORMED buyer out there.

  59. namumora says:

    hrga yg dtwarkan proton adlah munasabah dengan jmlah pengeluaran dan target pemasaran proton itu sendiri..jgn dibandingkan dengan toyota,honda ataupun jenama yang lain…ini kerana toyota sbagai contohnya,merupakan pengeluar kereta terbesar di dunia..apabila keluaran byk,hrga murah..bila keluaran x brape byk,pengeluar kena cari hrga yg plg ssuai dgn kos pmbuatannya..sama mcm kes proton yang hanya menumpukan pnjualan kereta dalam negara dan mengeksport kereta ke beberapa buah negara lain sahaja,pasaran proton tidak terlalu luas berbanding toyota..ini adalah contoh mengapa kereta proton dijiual dgn hrga sedemikian..kenapa BLM dpt dijual lg murah??tgklah sendiri brape unit pengeluaran BLM oleh proton..lagi simple,tgk hrga ferrari,porsche,lambo,mclaren,n seangkatan dgnnye…pengeluaran mereka tidaklah sebanyak toyota..ini semua adalah CONTOH SAHAJA BUAT ORANG KITA YANG MENGUTUK2 PROTON…

  60. Niemans says:

    Everyone in the automotive industry knows that we as END USER pays MORE for our own national car ie Proton. Earlier on someone mentioned Proton ‘meghisap darah bangsa’-I tend to agree with him. As stated earlier by me if not for the pure Govt protection Proton already ta pau.

    As for why are Proton after 20+ years in existence still cater to “hanya menumpukan penjualan kereta dalam negara dan mengeksport kereta ke beberapa buah negara lain sahaja,pasaran proton tidak terlalu luas…” baffles me. We take a look at KIA-it has more or less the same age as Proton but already they’re being awarded the prestigious ‘red dot’ design award.

    We are forwarding our views because of years of frustration being being given low quality products at high priced and after 20+ years still haven’t improve.

  61. ramzy says:

    Kesian aku tengok orang yang menegakkan benang yang basah dan masih ditipu oleh bangsa dan kerajaan sendiri.Jangan la kata pasal pasaran jualan kereta seluruh dunia dan sebagainya.. Kalau India boleh buat kereta murah dan berkualiti. china pun dah buat… ( SEPERTI SIAPA YANG MEMBANDINGKAN DENGAN CHINA YANG MENGATAKAN CHINA DAH MAJU ).. harga still murah.. Tolong la sedar sikit.. tengok la jenama kereta lain sama.. malaysia dah banyak dah import kereta proton ke luar negara… siap ada kilang kat UK.. buat pasaran di eropah dan middle east dan afrika… dah hantar kereta ke China,, australia, thailand, iran. KSA. egypt, Kuwait dsbgnya.. aku tak paham.. kenapa ?? kenapa? kita kritik untuk kebaikan.. aku nak ulang pepatah ni pun dah muak dah rasanya ( KERA DI HUTAN DISUSUKAN ANAK DIRUMAH MATI TAK MAKAN ) ..

  62. dr_W says:

    sape taknak beli exora..dok diam2 dah la..takyah kutuk2 kerajaan pulak. nak komen bebanyak pon exora belum di depanmata..launch pun april 15. pehal yg bising2 sangat nih. melayu yg layu la uol ni. kasi info takpe..takyah nak kutuk2. confius i yg tengah survey pasal kete nih.

  63. Niemans says:

    The topic of discussion transgress more than Exora itself. It covers the MACRO aspect of the overall car industry and the situation that you and me have to bear because of the protection given to Proton by our Govt. This is the absolute truth. We cannot DENY the fact.

  64. namumora says:

    usahkan nk guna keta malaysia,tulis pun dlm bi…bhasa malaysia xnk guna plak..wlaupun rojak,malysia jgk…bkn mat saleh..MALAYSIA BOLEH!!!!PROTON BOLEH!!!

  65. Niemans says:

    There are two group of camps here.

    One camp obviously criticize and ‘berani bersuara’ because of the years of frustration being dished with high priced low quality products and if they are to get a better car the price was taxed beyond reach.

    One camp of course takes it for granted ala ‘Malaysia Boleh’ and ‘tidak apa untuk sikit-sikit masalah’ and ‘close one eye’ and ‘ni perkara biasa ma’ for low quality goods they get.

    Now why is it as bangsa sendiri we’re commenting so much until certain quarters terasa? The answer is obviously terang, kerana kita telah terkongkong dengan produk2 yang kualitinya teruk/jauh berbeza dengan kereta-kerata saingan sekian lama. Kalau nak beli yang lebih baik dah tu harganya out of reach. You orang tak paham ke? Another thing is I pantang dicabar because I write in English. It infers that I am a less Malaysian than him?

  66. pokokpalasss says:

    tul kata reamy…..haku sokong 100% kira rakyat malaysia diperkotak-katikan dengan rega kereta nasional yang bapok mahalnya dan paling tak berbaloi dengan pretasinya….hampeh….satu contohnya korang tgk rancangan top speed kat tv (dalam internet pon ader) tentang testing kreta kita dan resultnya ….korang tgk sendiri ler…..Dan satu laie…kita berlumba-lumba (berpura-pura) minat giler pada proton coz loan senang approve dan tak banyak songgeh….tul dak…….buka jer EON buleh meniaga dalam sistem perbankan dalam malaysia tanpa modal……..lastly sapa yang untung…….rakyat…….!!!!!!!lu pikir la sendiri…..(Proton Waja 1.6 campro kat Qatar cuma RM 11000 otr…diulangi RM 11000 otr……sapa untung…..sapa rugi….sendiri mau ingat…la….bro….)

  67. Daunketupat says:

    Gua pun setuju ngan pokok palas..apsal la keta proton kat Malaysia nie mahal sangat….pelik..
    Tapi bila jual kat luar negara murahh gile….and then sape menanggung cost…definitely pembeli keta proton di Malaysia.
    Anyway..mmg proton dah upgrade through the years..cume tang rega tue…kena adjust sket

  68. NonieGebu says:

    ntah aku lambat ke tak nak kasi komen.. kepada yg anti proton, lantak korang le nak beli kete import ke apa.. kepada depa yg minat proton, lantak depa la kalau nak beli walaupun mahai nak compare ngan harga kat luaq.. dah depa kaya ada duit biaq pi la kat depa.. masing2 ada taste.. bukan pakai duit nkorang pun.. kena tipu buta2 ke apa ke, lantak … depa ada duit kepuk2 buatpe nak simpan.. orang ni kata cantik owang sana kata tak cantik.. biaq pi la depa komen apa pun sebabnya masing2 ada taste sendiri… bak kata owang melayu, rambut sama itam tapi hati lain2. to cut it short, dont emosional,. buat apa yg korang rasa baik utk nkorang. sapa rasa kete import lagi baguih, then beli le.. yg rasa kete malaysia baguih or so and so, beli .. takde sapa larang..

  69. CONFUSED says:

    ari ni exora dah launching, dh g tgok lum sme?tp btul ke prdua pun nk launch mpv baru?

  70. WAK AM says:

    Ada keinginan + usaha yang mendatangkan duit = cukup Rm beri kereta mengikut kemampuan… kereta sekarang ini adalah keperluan bukannya kemewahan. ..pokok palas dan daun ketupat samer jer tak tau pasal bisnes strategi keta malaysia kat luar negeri. kat Indon persona 123 juta rupiah jer jika dibanding dengan Qatar 11ribu mana mahal dan mana murah? … Ko tau tak adanya proton sekarang berapa banyak mulut orang dapat makan? walaupun cuma kurang 30% barangan tempatan… sendiri fikirla .. jangan tak caya… Aku tabik ngan pekerja proton yang berusaha siang malam untuk menyiapkan 2500 buah exora menjelang pelancaran 15 april nanti… Apapun aku bangga dengan kereta Malaysia walaupun ada mat saleh mangkok jahanamkan KELISA tapi aku dah temuramah sendiri ngan mat saleh yang pakai KELISA kat UK dia kata “very good and no problem at all..” dan kat indon 3 minggu lepas ” kereta WIRA bagus pak .. gak ada masaalah .. udah 3 tahun bikin angkut PESONA tuh pasti jempol..” yang pasti aku adalah salah seorang dari 2500 akan menerima EXORA minggu depan. Ada duit semua boleh … x der duit tengok jer dan dalam hati kecil berdoa dalam hati yaa Allah berilah aku rezki yang halal serta cepat untuk dapat memiliki EXORA.

  71. Norman says:

    Bukan pasal nak bash zam atau sebaliknye.Tapi i feel Proton is improving although tak ketara.Remember now they’re hiring a German as their Quality manager some sort macam Kia.Proton walaupun tak standing Jepun atau mat salleh tapi breakdown on the road kurang.Kat S’pore 3 kali gua nampak Wish terbakar tepi road,Tapi gua tak kutuk pun.Remember if you pay peanuts you get monkeys.Beli Viva 660 nak expect quality mcm Mira L700?Berdoalah enjin reliable lain2 part tu boleh diusahakan.

  72. bbd says:

    gua suka si zam yg pakai kete wish tu…. pasal dialah ramai yg tulis tak puas hati…. kira panas beb… aku rasa klu tak kerana dia… komen lain macam biasa je…. aku rasa sizam ni dah lali kena kutuk… no hal punya… janji dia luakan isi hati dia…

  73. Master G says:

    GUA NAK TANYA LE…YG DOK KUTUK KETA BUATAN M’SIA APA KE JADAH? DAN DOK BANGGA KETA BUATAN LUAR TU…GUA NAK TAU, DIA PAKAI MINYAK APA? MINYAK BUATAN JEPUN KE? ATAU PAKAI AIR. BAGI TAU KAT MAT WISH TU…BELI MINYAK JEPUN LE, JGN PAKAI MINYAK M’SIA. AKU NI ORG SIAM, TPI BANGGA DENGAN KEMAJUAN NEGARA M’SIA BOLEH BUAT KETA SENDIRI. TAHNIAH M’SIA.

  74. Al-kisahhhh says:

    Atuk sy pakai wira secondhand dr taun 2006 ok jer….x de masalah….dr tahun 06-hingga skunk…..ak rse proton ok jer…x mendatangkan msalah…ayh ak pakai waja 1.6 campro ok jer tp prnah ler skali rosak…dah gune waja dr 06 hingga skunk tp skali jer rsak………skunk ayah ak nak beli kete MPV….ayah ak kompius nak bli EXORA ker,GRAND LIVINA ker,CITRA RONDO II ker,MITSUBISHI GRANDIS ker ataw PERODUA MPV yg akan launch september nnti……..bleh bg pandangan………

  75. albattar says:

    aku tak paham apasal korang nak berdebat pasal kereta? kereta sama macam lauk nasi, masing2 punya selera lah…. yg nak dengki dengan selera org lain apasal? kalau dah kaya sangat nak beli kete import, belilah… jgnlah kutuk org yg nak beli kete buatan m’sia. dah tu nak berlagak dengan WISH secondhand dia tu nak bagi tau satu dunia suruh ikut macam dia. macamlah pilihan dia tu yang terbaik dalam dunia. aku pun org parti pembankang jugak tapi taklah bangang.

  76. Norman says:

    Kalau budget lebih angkat Grandis tapi mintak free accessories sebab Grandis dah tak kluar production.Grand Livina boleh jugak.Budget sederhana angkat Citra rhondo.Exora untuk budget bawah sederhana.

  77. Aizat says:

    Mungkin ada yg x tau Proton Juara 2 bukan proton yg buat.98% ambik dari mitsubishi.Kalo nak kutuk z lawa,kutuk lah mitsubishi.Diorang cuma nak tet market kat Malaysia.Harga kereta proton agak mahal berbanding kereta import yg dah kene duti 2 sebab proton perlu belanjakan kos yg tinggi utk wat RnD.So.memang lah harga yg diletakkan sedang2 je…Proton jgn di bandingkan dengan Toyota,Honda,Jaguar.Bandingkan lah dengan syarikat yg lebih kurang umurnya.Pasti anda akan kagum dengan proton…

  78. Aizat says:

    Ada plak yang membanggakan india dapat buat kereta tata nano yg murah lg berkualiti.Dah try ke kete tata nano 2.Bg rakyat mereka,berkualiti lah…Kalo tata nano masuk pasaran malaysialah,ntah2 beli kancil lebih berbaloi dari beli tata nano.Respect lah pada Proton.Yg salah kerajaan.Bukan proton.bukan petronas…

  79. Norman says:

    Ya tu betul.Di Singapura ade satu kejadian dimana pemandu mati serta merta mengunakan kereta German yang start darpada V.Ade 4 airbags lagi.Takkan pasal tu nak ckp V tak bagus?Tuhari gua konvoi ngan bdk spore seramai 8 buah keta.Toyota Vios 1.5(1),Honda Stream RSZ 1.8(1)
    Geely CK 1.5(1)Daihatsu Sirion(1)Proton Persona(1)Proton Saga BLM(1,Gua) dan Volkswagen Golf(2).Kat JB semua isi full tank naik KL patah balik cuma gua,Persona dan Vios je minyak ade belen suku yang lain kat Pasir Gudang dah isi lagi.Volkswagen yang terkenal ngan jimat minyak pun kena isi lagi dek cuaca panas.Lagipun semua bukan laju setakat 110 je..Anyway semua keta ade lebih dan kurangnye…

    Jepun:Kualiti,Accessories,Long term bgs tapi spare part yang tak berapa bagus.Tambahan ansuran bulanan yang rabak
    Continental:Kualiti lagi bagus,Spare part tak payah cerita.Kalau nak pakai long term baik pakai brg ori je,Cap ayam alamatnye keta pun mcm ayam
    Korea:Di tengah2 jepun,Continental dan malaysia
    Malaysia:Accessories kurang baik,Kualiti 65%,Tapi spare part senang dan murah.Maintenance pun tak rabak.
    China:Kualiti 50%,Spare part murah,Pakai brg ori baru ok.Harge murah giler

  80. presa1200 says:

    aku rase bro ramzy mmg ade point dia. kalo proton nak gune strategi utk memasarkan kete dia kat rakyat mesia spatutnye harga mestilah lebih murah drpd harga yg dijual kat luar negara. mcm ramzy ckp lah kat ‘anak’ sndiri pun jual mahal. ckp pasal proton buat aku terpikir kes minyak kat mesia. negara kita mmg pengeluar minyak, tgk pelantar dah berlambak dimiliki oleh petronas. sepatutnye kite boleh mengawal harga minyak disebabkan kita pengeluar. tapi sy tak paham nape kite mesti ikut harga pasaran dunia. tp mcm mane pun perkara dah jd sejarah. jd sy taknak ungkit pjg lg.

    balik kpd proton, tujuan ramzy memberi kritikan gituh tak bermaksud dia tak sappot brg buatan mesia. kalo ade semangat patriotik sape yg tak akan suke kat negara sndiri? tp masalahnye kalo negara sendiri ade masalah rakyat berhak utk menpersoal, mcm cth harga jualan kete proton kat luar negara tuh… tp utk renungan ramai, pnah tak kite pikir sbnarnye rakyat mesia sentiasa diperbodohkan oleh krjn negara sendiri? kekadang aku terbaca komen2 kat forum ataupun blog ade je org melayu kutuk bangsa sendiri kata melayu nih mmg sikap terlalu lemah lembut, baik hati….kalo ckp tak sedap dengar, sebilangan melayu nih jenis yg sume pun tak kesah, kene tipu pun tak kesah.

    sbnarnye aku sgt bangga sbb mesia kaya dgn sumber alam, mcm2 menda pun ade, berbilang bangsa dan budaya, agama, nyayian dan lagu, makanan, tmpt perlancongan dll. semua nih boleh dibanggakan… tapi kalo ckp pasal politik dan sistem pemerintahan, aku kecewa pulak dgn kes2 rasuah yg berlambak. maaf lah aku bukan nak bergaduh pasal isu politik tp aku cuma nak luahkan prasaan aku je. nape ade je negara2 org kapir boleh lebih adil drpd negara kita yg kononnye agama rasmi islam dan majoriti rakyat islam? tapi ape yg pemimpin2 lakukan bertentangan dgn ajaran Al Quran. ape yg tuhan larang lagilah diaorg nak buat. dah lah melayu… lepas tuh kene pandang rendah kat kaum lain. tak pnah ke kita pikir isu2 mcm nih? sanggup ke kita menjalani sepjg hidup begini?

    jgn salahkan aku kalo aku ckp menda mcm nih. stiap rakyat berhak bersuara sbb inilah negara ‘demokrasi’ yg krjn selama nih memperjuangkan. kalo kita nak negara maju maka krjn harus sedia menerima kritikan. jgn lupe, tanpa rakyat, negara tidak akan terbentuk.

  81. presa1200 says:

    “sape taknak beli exora..dok diam2 dah la..takyah kutuk2 kerajaan pulak. nak komen bebanyak pon exora belum di depanmata..launch pun april 15. pehal yg bising2 sangat nih. melayu yg layu la uol ni. kasi info takpe..takyah nak kutuk2. confius i yg tengah survey pasal kete nih.”

    mungkin btol jugak ckp sdare, nih bukan tmpt yg sehsuai utk kutuk krjn. tujuan di sini adalah share info dan bincang pasal kete proton. tp ade seperkara sy mahu ingatkan, rakyat berhak bersuara sbb ini negara demokrasi sebagaimane yg BN memperjuangkan. jd utk sape2 yg sokong krjn, jgn salahkan kitorang kutuk krjn pulak. kalo krjn salah, maka rakyat berhak memberi kritikan dan kutukan. sume itu adalah utk kebaikan dan kemajuan bersama. sape taknak negara sendiri jd baik? kalo krjn dah salah tp rakyat masih dok diam2 itu panggil diperbodohkan. melayu sbnarnye tak layu sbb sume manusia diberikan otak yg sama, beze hanye warna kulit je…tapi disebabkan sistem politik kat mesia nih tak layu pun jd layu.

  82. presa1200 says:

    btw, sape2 yg berminat nak beli kete exora nih teruskan usaha anda. dan sape2 yg taknak beli pun takpe, tiada paksaan. sbb ini negara demokrasi, btol tak? yg penting, kite harus sedia menerima kritikan. jgn disebabkan kritikan tak sedap dgr maka suruh org diam, mcm kene cekup masuk ISA, media sume pun kene tapis. jgn pulak jd mcm org yg memperjuangkan demokrasi tp sendiri tak praktikkan.

  83. toyo says:

    beeerrrrruuuk ehhhhhh zam

  84. toyo says:

    mu ni zam lupa daratan

  85. dell says:

    nak pakai kereta malaysia..tunggu 2nd phase.gerenti baik..yg 1st ni untuk test dulu…memang dari zaman saga dan kancil.yang mula2 semua ada masalah.aku pakai wira dan kancil baru 2nd phase ok je sampai la ni.

  86. zam gila #$@% says:

    zam..pehal lu bangang sgt ah?
    mcm b$@% ar lu..
    jgn prsn bgs la..setkt keta 2nd hand x yh ar nk b’lagak..
    bongok!!
    lu ni nk kna brainwash kot..

  87. mR. bOOjArT says:

    ellopz..huhu..kenape pihak proton tidak letak kan harga proton exora?tentu ramai yang nak beli proton ini.tapi,mereka tidak tahu lagi sama ada bajet mereka cukup atau tidak.pihak proton.tolong pamerkan harga proton exora di dalam negeri sarawak.

  88. ZAM says:

    —comment deleted–

    bahasa kesat dan kasar yang melampau tidak akan dipertimbangkan
    Jangan gunakan perkataan kotor atau mencarut di dalam comment,
    Sekian Terima Kasih

  89. mat tahir says:

    zam , ramzy, presa1200 bongok…yg kutuk gomen pon bongok…main bylon!!!
    korang ingat korang je ker yg cerdik pandai? x jd PM plak, sembang je kencang… cam anuar tu, bongok… jd la PM dlu, pastu nk buat hal, buat lah…skolah x cukup. sape yg pangkah/buat/sokong gomen? kalo bkn korang, sedara korang jugak. kalo x, x jd gomen tu.
    lu pikir la…malaysia ni besar mana??? ciput jer… compare la ngan negara mana??? cina? jepun? US? bersyukur laa… Finland je gua tabik…
    negara kecik, bwh paras laut lg…bole maju… hehehe…da abis da cite perasaan aku…

    pe citer plak ngan exora? bkn ke drama exora ni da kuar lama..hahaha…. dgr citer siap pasang GPS? betui ka?
    tp harga mahal la…hahaha…hidup smp mati duk byr keta x abih2…rumah lg adoi…

  90. Rina says:

    Hi!! saya pun org singapura . saya da 3 tahun pakai proton waja. sebelum nk amik kreta dok kena ckp ramai org yg proton tk berapa bagus. pi kita amik juga coz kita tgk selesa. Selama 3 tahun saya pakai..alhamdulillah puas hati. saya pun heran kenapa org2 ni kutuk proton terutama rakyat malaysia sendiri. saya da pernah naik kreta lain…seperti WISH, honda, toyota n hyundai, pi tk smooth mcm proton. walaupun saya rakyat dr seberang, pi saya tetap bangga yg malaysia mempunyai kreta yg baik qualitynya. now kawan2 n sedara mara yg tk suka proton da duduk diam2 tk bising2 coz kreta saya lagi baik dr diorg..hahaha. terutama pasal minyak..realy economy. insyaallah saya ada ura2 nk bli proton mpv. da lama saya nantikn. dan buat org2 yg kutuk proton tu..agak2lah nk kutuk. klu tk suka leh kasi pandangan bukan mengutuk. mcm mana BANGSA MELAYU NK MAJU dik kena kutuk org sendiri. fikirkn lah.. bagi proton SYABAS!! kerana menghasilkn proton mpv yg begitu menarik skali. oh..ya.. klu tgk betul2 proton mpv tu sebenarnya rupanya akan2 dgn wish cuma proton exora tinggi sikit. so tk payah lah nk kutuk belakang proton mpv..sama je mcm wish..

  91. MY says:

    PA2 HAL PUN…TERUSKAN SOKONGAN KEPADA PROTON..KLU BUKAN KITA RAKYAT MALAYSIA YG SOKONG..SIAPA LG..LIHAT NG LN2 YG TK DA KELUAR KETA TU..NK HEBOH CM NE…TK DA KN…JGN KATA KETA TOYOTA N HONDA BAGUS…KALAU ORG JEPUN TU DA KE NK BRG MALAYSIA?..BELUM TENTU…SO, FIKIR LA…

  92. iz says:

    ZAM…
    Elok2 skit ayat tu…kitorg bru je balik dri tgok pelancaran Exora yg kat Glenmarie td, yg kat KLCC xg la..ok pe Proton Exora..belakang pun lawa.. tgok ayat ko Zam…da byk org mrh kat ko kan..ramai dah sound ko kan.. dari segi dalaman memg Wish ko rsenye kalah la kat Exora.. To all, jap g KDI wat post pasal Exora

    (marah gak aku bce komen ko zam..rse nak padam je..pls gne gne ayat elok ckit k..)

  93. malassudahsia says:

    pengalaman memiliki kereta buatan Malaysia terutamanya Proton, memang meninggalkan kesan yang mendalam bagi saya. Baru seminggu beli, kabel speedometer putus, lepas tu tak sampai sebulan, meter minyak pulak rosak…ganti ‘pelampung’. lepas tu…kipas aircon kena ganti…banyak yang perlu diganti… Namun semua ini tidak saya alami ketika saya bertukar kepada kereta import..kualitinya jauh berbeza..yah harga memang mahal…tapi yang penting, kepuasan….Memang tidak dinafikan harga kereta kita secara relatifnya lebih mahal sedangkan dijual pada orang sendiri.. kita sering bertikam lidah mengenai harga kereta kita, namun kesudahannya tak sampai2. Mungkin dengan memboikot kereta tempatan akan menyedarkan kerajaan yang kita ini sebagai pengguna mahu menikmati kereta tempatan dengan harga yang berbaloi.

  94. malassudahsia says:

    lupa pulak pasal Zam……..
    Zam…keta luar ke..keta tempatan sebenaq sama je…semuanya buatan manusia…kalu mati nanti..tak jugak boleh bawak dalam kubur…

  95. orgkaya says:

    Aku ni kira orang kaya la..income aku sebulan adalah lebih RM 50k-60k. Mmg aku pakai BMW 5 series sekarang ni. Bukan apa, atas sebab bisnis dan keselesaan. Tapi aku ada 3 kete lain dan semua Proton. Aku ada 1 Perdana V6, Satria Neo (aku bg anak aku pakai) dan Pesona (bini aku pakai). Aku mmg bangga dgn Proton sebab buktikan Malaysia boleh dan aku orang Malaysia. Kalau hicup sikit2 tu adatlah. BM aku pun kdg2 bg problem. So pada si budak WISH tu toksah la nak bongkak sgt. Kalau tak suka Proton lu dok diam2 jangan nak kutuk pulak. Lu ingat lu punya WISH tu boleh pergi 100km ke 1 liter. Kalau tak boleh diam saja. Aku kalau setakat WISH tu (yang baru bukan 2nd) anytime aku boleh beli. Suruh tioke tu bungkus 2 biji untuk aku tapi aku BANGGA pakai proton.

  96. kej@m says:

    orgkaya,

    hoho…income RM50k – 60k..bisness ape tu..nk joint boleh?..hehe…gurau jer…

  97. gandum@m says:

    mau pasti bah ini, itu proton exora brapa harga a…
    tadi pagi sa tel itu wakil proton edar dari sbh diaorg cakap harga RM79K betul ka…a

  98. Master G says:

    orgkaya…. jange lupa bayar incometax tu dan sedekahle sikit kat ore susah…be ware ore LHDN dok kesan tu….!!! I vote EXORA..!!!

  99. samad says:

    Saya sempat pandu uji Exora yang korang kecohkan,ok je macam kete yg baru lain.Apa yang kecoh sgt,memang berbaloi bagi yang mampu.Cuma satu je nak komen,seat baris ketiga tempat letak kaki agak tinggi,untuk anak2 sesuai tapi yang tinggi lampai lutut agak terdongak sikit.U all test drive dulu…………
    lain-lain ok,saya pakai civic hibrid lagi,…..tak le kecoh mcm mamat wish tu,kete dah 5 tahun kira skrap…..bawak pegi potong kt segambut,jual part je kan bagus.

  100. mia says:

    ya ampun blagak nye ko Zam…..yg ko nk kutuk2 Malaysia ni pe kes..!!!!!kuar dr Malaysia r woi…..mcmne r Malaysia nk maju klo da 10 org mcm ko ni Zam….blagak nk mampois…dh r beli yg 2hd.ksian2…..

  101. kej@m says:

    salam semua…
    sy rse org mcm zam ni jgn di layan…
    rsenye die mmg suke wat kecoh kt sini..so, klau kite sume marah²
    die kt dlm nie, lg die suke sbb tu mmg tujuan die…
    so, mari lah kita anggap die x beri pape komen k…wat x nmpk jer..
    lme² nnt bosan la die tu bile org x lyn…..

    peace..

  102. Niemans says:

    Wow and more wow!

    I been away for three week or so and this site has turned pretty ugly. The thing here is that there is absolutely NOTHING to do with a person’s wealth or income in the comments stated above. Nor does it apply to a person’s preferences in ownership and taste and liking.

    This site has turned to hate. I hope we all stop it and let common sense prevail.

  103. kdi says:

    We think that this article comments section should be close now. Thank you for all your opinion and we hope that there will be no other reader giving such a negative and sensitive comments like one of the reader in this section.