- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • PROTON IRIZ DAN SUPRIMA S UCAP TAHNIAH ATAS KELAHIRAN ADIK PERODUA MYVI BARU D20N 3rd Gen 2018
  • BAGAIMANA MEMILIH SPORT RIM YANG CANTIK DAN SESUAI?

    image

    Elvin wrote:
    Hi KDi, nak tanya pendapat sikit, i pakai honda city 2009, original rim 16′. saya suka tengo rims nampak besar bila pakai pada apa kereta pun. ada member ckp beli rim yg spok atau batang dari tengah cone keluar sampai luar habis betul ke, akan nampak rim besar? tk perlu up size 16′ pun da cukup, katasesetengah member.

    nk kepastian dari Otai.. if betul 16′ boleh nampak besar dengan cara dan spec yang member bagi, tak nak up p 17′, tp klu fakta yg member beli tak betul saya plan nak beli rim 17′. harap KDi boleh tolong. sabtu or ahad saya plan nak p beli, tp cadangan tempat yg murah kat mana? Klang,Ampang,Rawang? Thank KDi

    BAGAIMANA MEMILIH SPORT RIM YANG CANTIK DAN SESUAI?

    KDI : Soalan yang menarik. Memilih sport rim yang cantik adalah terlalu subjektif. Tapi jika kehendak utama untuk sport rim nampak besar, beberapa ciri perlu diambil berat semasa memilih sport rim (rim sukan dalam bahasa rojaknya).

    Apa yg member bro cakap tu ada yang betul.

    Untuk mendapatkan sport rim yang nampak besar:

    1) Sport rim spoke panjang dari tengah sampai ke luar

    2) Pilih warna yang cerah dan menarik. Jangan sesekali ambil warna hitam atau warna yg gelap.

    3) Jangan pilih rim yang berbibir (wide lips). Jika minat rim berbibir, ambil yang berwarna silver atau chrome.

    4) Kalau ada design concave lagi bagus. Nampak lebih besar disebabkan lebih banyak luas permukaannya.

    5) Rim design ‘kaki spider’ juga memberi impak lebih besar.

    6) Cari yang mempunyai rim hole (lubang skru rim) yang tepat. Contohnya jika kereta anda mempunyai rim 4 lubang skru, pilih rim yang ada 4 lubang sahaja. Lubang berlebihan akan mengganggu design rim. Jika ada yang lebih lubang, pastikan lubangnya simetri dan tidak mengganggu rim spoke.

    Menjawab kepada soalan, kdi cadangkan bro angkat je rim 17″. Kalau beli rim baru tapi saiz sama, baik tak payah tukar.. sebab harga tayar 16″ dah lebih kurang dgn 17″.¬† Tapi kalau nak bajet dan nampak besar, boleh cuba cari rim yg kdi suggest tu.

    (Rujuk gambar, sport rim berbibir yang berwarna merah di tengahnya nampak lebih kecil.)

    Berkenaan tempat beli sport rim yg murah, kena survey semua tempat. Kalau pandai nego, tempat yg mahal pun boleh dapat murah. Tapi kdi suka pergi rawang. Klang pun not bad tapi ramai sangat orang.

    Selamat menukar sport rim! =)

    kdi

    Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

    169 Responses

    1. mia says:

      hye…sy nk tnye..sport rim yg mcm mne sesuai dgn myvi gold?sy ingat nk tukar…tp bile mitk pendapat temn2 lelaki die soh refer sini…dowg pon xtau nk bg pendpt mcm mne…any suggestion x?

    2. kdi says:

      Hye mia.. kalau dapat 15 inch sport rim kaler gold atau chrome memang sesuai.

    3. nia says:

      Salam sy nk tye..sy pki myvi itam..plan nk tuka rim 16..bole sugest x warna ape sesuai n jenis cmne..ingt nk pki te37 warne brown ok ke?

    4. Andy says:

      Salam kdi.saya nak beli rim kereta dalm msa trdekat ni.tp nak mntak pndpt kdi rim y mcm mna sesuai utk kereta wira biru?thanks kdi..

    5. liza says:

      salam kdi, sy bru2 nie ada pg kedai continental tnya harga tayar depan. Skrg nie pening nk pilih sport rim yg sesuai utk myvi purple sy. bole bg pendapat sikit x?

    6. kdi says:

      Nia, warna brown pun ok. Jangan letak yg warna terang sngat. Sbab nanti terlalu kontra

      Andy, wira biru dapat rim 15 yang jejarinya panjang dari tengah ketepi. Kalau dapat rota lagi cun tu. Atau rim wira se 16 inch yg bentuk macam spider tu. Pastu g anta skim kasi kilat. =)

      Liza, myvi purple kena cari rim yg gelpa sikit. Maybe grey atau kalau boleh dapat rim purple pon cantek.

      Bagi yang pening nk pilih warna, kdi suggest ambil yang warna silver atau chrome. Memang sesuai untuk semua jenis kereta.

    7. Hairol says:

      Hi KDI, minta suggest rim yg sesuai untuk honda city 2014. Style plihan sporty dan

    8. Hairol says:

      Hi KDI, minta suggest size rim yg sesuai untuk honda city 2014. Style plihan sporty. If 17″ sagat body x? Thankz.

    9. rizal says:

      assalamualaikum KDI… nk tnya pendapat KDI skit… sy pkai saga flx putih , bercadang nk trade in sport rim ori 14 sy ke sport rim 15… tp sy x tw nk tukar ke sport rim 15 ape yg sesuai… klu boleh sy mohon jasa baik KDI tlg rekemen kan kpd sy yg mane sesuai n klu ada contoh gmbr lg best… budget sy nk trade in dgn rim 14 tu lebih kurang rm1000.00 ke bawah… thanks KDI…
      :-)

    10. kdi says:

      17 cantek. xde masalah utk city..

    11. Apan says:

      Salam kdi, saya ada p survey sportrim size 17 brand gtr sport kaler hitam dan tayar 205/50 brand viking. Sesuai tak utk city 2014? Saya takut sangkut pada body dan adakah ada efect lain?

    12. wan says:

      salam bro kdi, sya pkai rim 17/205/40 ntok keta vios 2006(bodykit toms wrna putih) so nk downgrade sbb bla bwa xsdp dsbbkn tyar nipis 40(ni pling maksimum tebal bleh pkai ngan rim ni) ps2 agk berat n agk bhya bla hujan,so plan nk blek pda asal spec oem,tpi mslhnya design bodykit 2 skirt dya labuh sgt,tkut nnti amek 15 nmpk pelik klau slah plih,so mnta sugestion bro nk plih rim yg jnis cmna utk keta ni,cntek r x tu sy fkr last.byk kdai tyr xbpa suggest amek 16′ sbb bleh pkai tebal max 45 ja so xbyk beza ktanya ngan 17/40 2,so bro kdi…mhon tunjuk ajar full….tengah pening sgt dh..tima kasih…..

    13. epul says:

      salam kdi…sport rim color ape yg sesuai utk yg sesuai utk exora elegant brown..tq

    14. Kalila says:

      Dear Kdi,

      Suggestion rim 15″ (white) for Honda Jazz Hybrid (2013 – gp1).

      Thanks

    15. Jonathan says:

      Hi kdi,minta pencerahan,skrg sa pkai rim 15″,klau sa tukar p 17″,sa perlu tukar tayar baru x?bole x pkai tayar yg skrg sa pkai kat 15″ kat rim 17″?

    16. kdi says:

      x bleh la bro.. kan saiz lain tu

    17. Amir says:

      Adakah kestabilan dan keselamatan kereta akan terganggu sekiranya saya yang menggunakan rim 15 bertukar kepada rim 17 untuk kereta 4×4

    18. maiera says:

      in process nk keluar kereta saga flx black color. any best suggestion sport rim size yg sesuai utk menampak kn kereta look like garang? :D

    19. Steven says:

      hi KDI m currently live in penang island…. my myvi car colour is black…so m interested to put size 17 rims so what colour should be look vry wild for my myvi???
      suggestion needed bro…..!!!

    20. kdi says:

      Hi steven, black car suits with any colour. I wud suggest red for sporty, gold for more exposure, chrome or silver for vip style.

    21. kdi says:

      Amir, sepatutnya tim 17 lebih stabil. Namun perlu diingat, kereta 4×4 adalah sangat berat, ia memerlukan tayar tebal dan rim yang kuat untuk menampung berat dan hentakan.

    22. izwan says:

      hi KDI, sy nk tnye..sportrim ape yg sesuai masok kt kereta myvi silver standard nyer?? sy suke sport rim vossen.. nk masok sportrim 15..
      tp warna sy xthu mana yg sesuai??
      minta tlg beri cdangan.. sy nk kete sy nampak garang sikit..

    23. nasrul says:

      hi kdi….sye nk tnye…klau kete saga sv wrna biru….rim apa yg sesuai untk dipkai….sye nk bli rim tpi x thu yg mne satu yg ok…trima ksh

    24. kdi says:

      Nasrul, saga sv biru dengan sport rim biru, silver atau chrome saiz 15 inch x8j mmg cun bro.. ape2 pun terpulanh selera masing2..

    25. kdi says:

      Izwan, myvi silver boleh ngam dengan macam2 warna sebab silver warna biasa. Jadi boleh match kan dengan warna yang rare macam oren atau gold.

    26. shamzli says:

      Saya nk tanya…saya pakai myvi warna hitam..skrg dh tukar tukar sport rim rota 8j..tayar dari body nmpak keluar…maslahnya tayar kena dekat body kalau berat…adakah perlu tukar adjustable..atau spring sahaja..jenama apakah adjustable yang sesuai

    27. mohd fariz says:

      bos.kalo suzuki swift sesuai x sport rim ’17?color ape yg sesuai?

    28. kdi says:

      Swift mmg smart kalau dapat 17.. tgk kaler ape kereta tu bro..

    29. alias says:

      alphard rim mcm mn cantik tapi nok 17 inchi

    30. ecah afan says:

      As salam kdi,nk mtk pndgn,lau saga fl pakai sport rim 17″ agak2 ade effect x dr sgi security pd kereta?

    31. linda says:

      hai,
      saya bru aje tkar rim15, untk saga flx saya.
      tp kenapa ia kelihatan tayar depan tekeluar dari ruang tayar tu. saya sedih sebb nampak hodoh.
      apa saya nak buat?

    32. kdi says:

      Ecah, security? Hmm.. x berani ckp la.. rim ape pon kalo org nmpak smart memang ade chan kena rembat.. kena jaga2 la park dlm rumah.. kalau area rumah x pnah ada kes rim kena curi ok kot..

    33. kdi says:

      Cik linda, lain kali sblom tukar rim, mintak die letak dulu demo kat kereta.. kan dah nyesal.. rim bleh trade in.. tp rugila harga da jatuh.

    34. stanley says:

      honda city hitam nak pakai rim apa bagus bro? concave? warna apa sesuai?

    35. adriana says:

      Hai kdi..nk tnye.ari 2 ade survey rim raxer (formerly known as gtr sport)..cantek tp member kata cap ayam..ok ke x ye sbnarnye? Tq.

    36. rahimi says:

      hai kdi
      saya ada myvi 1.3 warna putih..rim 15 8jj gold colour sesuai tak?kalau saya mahu pakai absorber original standard,spring apa yang sesuai untuk myvi bila pakai rim ni?spring depan, ngan belakang?
      terima kasih

    37. aishah says:

      hai kdi..
      saya pakai proton pesona warna gold.cadang nak pasang sport rim 16.asal 15.nak tanya warna apa yg sesuai & ok tak kalau pasang rim 16?

    38. kdi says:

      Aishah, kalau setakat 15 ke 16 tu kompem ok la.. warna gold atau silver..

    39. Superb says:

      Salam tuan. Nk tanya, tayar apa yang sesuai untuk suzuki swift rim 17 yang xberdengung n tahan lasak? Ada yg kata hankook. Mohon pncerahan. Tq tuan…

    40. amin says:

      hai kdi..nk tnya..sya pakai toyota vios 14 warna quartz brown..sport rim apa yang sesuai..16″@17″?n warna?

    41. hanif says:

      Hai kdi
      Sye pkai kreta myvi se1,5 warna putih…klau kreta myvi sesuai pkai rim brpe inch erkk n warns ape sesuai?? Thx

    42. am3854 says:

      Hai kdi..saya pakai proton wira se 1.5 warna hitam,rim 16..warna apa menarik ya…tq..

    43. Ziha says:

      Salam, nak tnye,, ap rim yang seuai utk kete viva kaler silver..Sebb skrg sy pki rim kaler merah, tepi chrome saiz 15″.Terima kasih

    44. kdi says:

      Superb, guna toyo atau yoko

    45. kdi says:

      Amin, amik 17 kaler gold atau silver

    46. sham says:

      sy kereta wane grey..honda city 2014..sport rim kale ape lawa??

    47. sham says:

      sport rim apa y kena gn honda city 2014..body warna grey

    48. emonz says:

      assalam kdi..kwn nk brtanye…kwn memiliki sbuah saga BLM…seorang knlan memiliki predua viva..knlan trsebut ingin mnjual sportrimnye..adekah same lubang sportrim??

    49. putri says:

      Alza standart 15. Sy tukar rim 17. Tp sy ambil tyr yg nipis la. Ada kacau x nnt? Sbb bile sy selekoh tajam ada bunyi tersekat la sikit. Apa mslh eh?

    50. ayie says:

      slmt ptg.. untuk tayr 215/45/17 spec rim yg sesuai ape ea? brape jj.. et.. pcd..
      sy xphm
      terima kasih atas bantuan

    51. Adam says:

      Salam kdi serta semua. Sy ada waja kaler itam. Sport rim ori waja ada 4 lubang. Tp ada org ckp waja kena pakai sport rim 8 lubang. Betul ke? Thanks

    52. rifana says:

      Saga sv hitam cantik pkai sport rim warna apa

    53. dayya says:

      Hi KDI…persona wrna silver sesuai pkai sport rim ape n wrna ape

    54. kdi says:

      adam. boleh pakai 4 lubang

    55. zul says:

      Salam sye na mintak pendapat lau kete saga flx na pskai rim bape jj

    56. zul says:

      Salam sye na mintak pendapat lau kete saga flx na pakai rim bape jj

    57. dayya says:

      salam…sy nk tnye sport rim ape n saiz yg sesuai utk persona

    58. vin says:

      Salam kdi. Sy pkai honda city 2014. Rim ori 15″. Plan mau upgrade 17″. Sportrim mne yg plg sesuai n bbpe jj yg bgus? Tkut rim terkeluar dr fander

    59. kdi says:

      Vin, sbelum beli tu boleh pilih rim mana yang berkenan dan mintak tokey kedai rim tu test masukkan di ruang tayar. Tengok terkeluar ke tak. Nk selamat, 7jj je la memang x keluar

    60. Allen says:

      Hi kdi..
      Nk tnye sya pakai proton preve red,rim16 warna apa yg sesuai?

    61. jevitha says:

      hiii nak tanya myvi 1.3 baru purple sport rim mcm mane sesuai ye

    62. zai says:

      hai, sy nak tnya, skrg sy pkai vios trd 2014 n stndrd rim 15inch..klau sy nak upgrade ke rim 17inch, ok ka tu? jj apa yng sesuai sy ambil? sy brcdang nak amik rim vossen…colour apa yng sesuai? kereta sy colour putih..

    63. firdaus says:

      sy nak tnye.. rim dan tyar saiz brape yg sesuai untk myvi supaya tyar tk kne pada fender??
      mohon penjelasan.. tq :)

    64. armey says:

      Pening fening!!boleh bg tips dan pandangan…elegant brown sesuai dengan rims warna??????

    65. DIRA says:

      saya nak taye dekat mana tempat cat sport rim yang terbaik…dgn byk piliahn kaler….kawasan selngor or kl…

    66. Shah says:

      Kalau saya pakai saga sv 1.3 , nak tukar rim 15 inci okay ke tak ? Mintak tunjuk ajar

    67. Shahf says:

      Hi kdi. Nk tnya. Sya pkai rim 17 waja. Tayar saiz apa yg sesuai tuk blkg..? Naik blkg 2 org kena body…msalah [email protected]@saiz tyre?

    68. One says:

      Bro sy pakai preve putih..nak sgt tukar rim dr 16 p 17..cari rim yg ble buat keta nmpak lebar..xda pilihan lg tp klu color itam ok x?pls advice me saiz max tyr yg ble masuk kat keta sy..tqvm

    69. kdi says:

      Yang mana pening dan bingung dengan warna sport rim tu, kdi suggest amik je kaler standard macam silver.. x payah nk pening fikir fancy sgt.. kalau nk warna lain, pergi kedai dan suruh orang tu letak rim ape yg berkenan kat sebelah tayar tu tgk ngam x ngam..

    70. Abe says:

      Salam..hai KDI..nk tnya pndapat ni..sy pkai saga FL wane putih..sport rim wane & size pe yg ssuai n nmpak sporty (sado..hahaha)..diri ni cdg nk taruk rim 15″ je..utk tyr sesuai ke pkai 195/55/15″..bila survey,tokey kdai ckp nnt sgkut..huhu..tlg KDI.pagi ni nk g tukar dah..selamat berpuasa n selamat hari raya aidilfitri..?

    71. kdi says:

      Abe… tayar jgn amik 55.. memang sngkut.. amik 50 nipis x sangkut.. sport rim gold atau silver saiz 15 offset jgn keluar sgt 30++… 8jj pon xpe..

    72. Abe says:

      Salam KDI..t.kasih ats nasihat & cdgan tu..tpi dh terbeli tyr spt keinginan hati tu..huhu…pedihnye ulu hati ni bila dgr bnyi sgkut (sagat)..KDI ade cdgan x nk bt cmne spya tyr xsgkut..perlu ke tukar adjustable atau racing spring??..

    73. kdi says:

      alamak.. last minit nk tukar br mintak pndapat mmg la… sport spring lowered dan keras. masalah sangkut bumper plak. adjustable jela… nk raya ni baru tukar tayar saiz x btol plak tu mmg pedih la bro..

    74. Abe says:

      Ni la org ckp,tuan nk ry kete pn nk ry jgk..huhuhu..adjustable brand ape yg ssuai ngn saga fl n hrga brpatutan..klo nk adjust tu..dpn-blkg sma ke (lowered spring)..sori,xreti nk sebut pe…huhu

    75. DIRA says:

      nak taye kalo kerta myvi kaler gray sport ape yg cantikk..

    76. Ailee says:

      Assalamualaikum KDI… mintak pendapat dari otai2..sy nak tukar sport rim, kereta kaler silver…
      Agaknya apa jenis sport rim yang sesuai tuk viva… dari segi brand n kaler

    77. elya says:

      Salam Kdi.. tumpang tanya.. 1. sy ingin menukar rim asal 15 kereta persona sy kpd rim 16 tanpa menukar spring, absorver dan menambah adjuster.. akan sagat tak kereta sy bg kereta org berkeluarga.. jika tidak sgt.. adakah akan berlaku kesan lain jika x menukar spring, absober dan adjuster.. /atau pilihn yg lain.. kekalkn rim saiz 15 shj..
      2. apakah grade rim yg ada di pasaran.. rim buatan mana yg berkualiti selain dr rim original jepun.. mohon tunjuk ajar..
      Jika pembaca lain yg ada pengetahuan.. minta komen sama.

    78. mohd rosmadi bin mat arshad says:

      sport rim sesuai untuk nissan grand livina warna silver ingat nak rim15

    79. mohd rosmadi bin mat arshad says:

      sport rim yang sesuai untuk grand livina warna silver rim 15 ok ka,sbb sblum ni pakai 17

    80. anip jamaluddin says:

      Slm KDI nk tnya..sport rim apa dgn size apa yg sesuai utk wira se kaler merah??tp saya mnat rim bbs lips lebar warna gold chrome..agak2 sesuai ke x..kalu sesuai saiz apa yg ok n tayar jenis tebal ke nipis yg ok??mohon tunjuk ajar..masih newbie

    81. Ajiss says:

      Tn sesuai tak.saya pakai rim 16 crz pada honda odyssey rb3 saiz tayar 215/60/16 boleh ke..

    82. atiqah says:

      hai,saye nak tanye sye ingat nak ambil kereta iriz , tpy saye buntu iriz warna hitam lawa ke uyk sportrim putih , ataupun iriz biru utk sportrim putih.

    83. Mohd Asri Talib says:

      Nok tanya sport rim yang sesuai untuk axia silver saya

    84. BroZam says:

      Salam kdi, skrang sy pakai keta wira aero 1.3…ok x kalau sy nk pakai sportrim 14″ n wrna ap y sesuai jika keta sy warna silver??

    85. Syam says:

      Salam kdi, nk tanya kalau myvi 1.3 standard tayar 14 nk masuk rim 15 boleh ke?

    86. Leona says:

      Swift biru sesuai sport rim warna apa?

    87. Fahmie says:

      Salam satria gti bole pkai rim 17 8.5 jj dak

    88. Shauqi says:

      Saya nak Tanya kdi satu soalan best tapi serius ni . Saya ada saga flx . boleh tak saga flx Saya ni Saya nak pasang rim BMW 18 inch . kalau tak boleh .. Boleh tak kdi bagitahu apa yg Saya kena buat kalau Saya nak jugak pasang rim BMW 18 inch . terima kasih

    89. Azam says:

      salam kdi..
      Rim saiz apa,jenis apa dan tayar saiz berapa yang sesuai utk saga FLX SV warna merah?

    90. akzan says:

      Salam kdi..
      Nak tnye skit.. saya guna kereta Axia yg berwarna kuning saiz 14.. Wrne ape yg elok kalo nak tukar sport rim?? Saya ada minat beberapa sport rim yg smart dan cantik tp saiz 15.. Tp takut tidak sesuai dgn kereta dan wrne.. Takut dah tukar nmpak plik dan sangkut pada fender.. Tu yg risau.. Encik kdi boleh bg pendapat..

    91. Aiman says:

      Salam kdi, sy pakai myvi extreme 1.5 kuning. Nk tanyar sport warna apa yg sesuai? Saiz 15 or 16? Kalau boleh tak nak sagat bila 3orang duduk dekat belakang.

    92. Shah says:

      Sya pki kereta livina wrne putih thn 2009..skrg pki sportrim bbs size 17..tapi mcm x smrt plk..klu pki voseen ok x?

    93. Yaney says:

      Salam,nk tanya sy pakai rim 16 205 45 selalu sagat kat fender belakang sebelah kanan klu jalan yg beralun,sy ingat nk tukar pakai rim 15,rim toyota vios atau rim honda jazz tu muat pd myvi tak,minta pendapat dan bantu saya untuk buat keputusan

    94. syahir says:

      bro suzuki swift klau pkai rim 17 sangkut x klau muatan 3org di belakang..adakah rim 17 cepat bengkok kalau langgar lubang

    95. thini says:

      Hye..:). Wic colour of rims and design is suitable for myvi 1.3 ozzy orange… Tq

    96. Mohd Zaki Yup says:

      Tumpang tanya…ada masalah x kalau pakai rim tyar x sama…depan 175/70R13, belakang 185/60R14..minta pendapat..

    97. zul hilmi says:

      Hey kdi. Nak bertanya. Kalau kereta satria neo. Body blue haze. Warna apa yang sesuai sportrim? And saiz apa?

    98. Ijan says:

      Kdi,saya nak tanya. Kalau waja,saya pasang skirting R3 jadi pelik sebab nampak space banyak. So, kalau nk upgrade rim size dpd 15, sesuai ambik 16 atau 17. Kalau absorber standard, akan ada isu sangkut tak kalau saya masukkan rim 17 kat waja? Thanks in advance

    99. Topek says:

      Salam KDI… Nk mintak pencerahan.. Sy pakai proton persona rim nk tkr dr 15 ke 16.. Saiz tyre ape yg sesuai?…. X sagat body ke anti n balancing ok x.?. Spot rim n tyre ape yg bagus ye?.. Mohon tunjuk ajar.. Time ksh..

    100. azmi says:

      tumpang tya..livina 1.6 biasa, pakai rim 17 work.. nak tukar ke 16 dan psg tyar tebal skit..ok ke? ke kena tukar 15 dan psg tyar tebal/

    101. kdi says:

      Topek, persona ok je rim 16.. tayar amikla yoko atau toyo kalo nk elok.. janji jgn silverstone atau brigestone.

    102. kdi says:

      Azmi. Tyr 16 tebal sikit ok.

    103. Sarah says:

      Salam KDI..sy berniat nk beli sport rim.Tp xpasti kesesuaian jenis dan warna sport rim dgn kereta sy.Model Saga FLX warna merah.Sekiranya sy beli jenis chrome,berapa bilah yg terbaik?

    104. shah says:

      Salam kdi, kete saga fl sesuai tak kalu sangkut rim 16 siap adjustable. Adjustable brand ape yg sesuai ye?

    105. Shin says:

      KDI, sy pengguna Mirage 2013. Tayar & rim asal 165/65 R14 tapi sy tukar 195/50 R15. Skang citernya sangkut kalau bawak penumpang belakang. Nak minta KDI suggest apa yg boleh sy lakukan selain drpd ketuk fender tu (Org kdai suruh ketuk, tapi sy taknak kacau body kereta)

      1- Tuka spring yg lebih keras?
      2- Pasang spring buffer; atau
      3- Tukar balik ke rim 14?

      Tq.

    106. Nas says:

      salam KDI….nk tanya…sy pkai honda city thun 2014…rim ori saiz 16…kalo sy tkar kepada 15 ok x????

    107. Dania says:

      Assalam..sy nak tanye sy pki myvi 1.3 kalo nak tuka rim…saiz ape yg sesuai..supaye nampak sporty..dan saiz taya ape yg sesuai…kalau pakai sport rim perlu tuka spring sport jugak ke?

    108. Short says:

      Hai kdi, sy nak tanya pasal vios 2nd gen. Boleh ke kalau sy pakai rim 17 tp xpakai adjustable absorber, cume pakai spring sport je.. Biase balik kg bertiga org dewasa dan bagasi.. Agak2 gesek x taya tu dengan fender? Boleh recommand spring sport yg ok or adjustable yg ok utk famly driving di hiway?

    109. Anuar Saidi Anuar says:

      Salam KDi kereta satria saya berwarna kelabu cerah, jadi kalau saya pakai sportrim warna gold sesuai atau tidak???

    110. Wong says:

      Hai saya wong , saya pakai proton perdana so saya nak tahu size rim yg nmpk cantik offset and jj dia berapa skrg saya pakai 17inch dan ingin maintain 17 but nak nmpk besar

    111. Hamzah Ali says:

      Salam KDI, kereta saya Vios warna putih, sy rancang nak pakai sport rim saiz 16. So, KDI boleh syorkan sport rim yg sesuai dgn kereta saya.

    112. Rahimah Ramlee says:

      Salam KDI.
      Mcm mana saya nak selesaikan masalah axia saya yg sagat fendor walaupun dh pakai stopper/buffer?

    113. Sepex says:

      Mintak pendapat kdi,axia kuning spot rim kaler ap masuk?

    114. Syazwan says:

      Hai kdi, sy pkai kereta saga blm putih. skg pkai rim 15, ingt nak pasang rim vossen kaler itam putih saiz sama. agak2 ok ke? ataupun kdi ade cadangan lain? selain tu klau nk upgrade rim 16, tayar saiz ape yg sesuai supaya tak sagat kt body saga blm?

    115. Ash says:

      Hai KDI, saya pakai Saga kaler merah. Saya ade psang line sticker kaler gold dekat kereta. Sekarang ni saya pasang sport rim kaler gold pulak. Hari tu semangt gile pasang kaler gold. Tapi biler dah psang series nampak buruk sangat. Adoi. Agaknye bro sgest kaler ape ha sesuai ngn kaler kta saya

    116. Eina says:

      Hi… sy eina.. sy pkai kete almera wrna putih… ingt nk tkr sport rim… tp x tau pattern mana yg sesuai… pls help me ???

    117. Emie says:

      hai.sy guna saiz tayar 205/55/R16 nk tukar ke spotrim saiz 16..saiz apa tayar apa yg sesuai..yg pntg xsangkut??sy nk tayar lebar skit 225 tau 235

    118. Emie says:

      skrg kreta almera anda guna tayar saiz apa?

    119. Senja says:

      Kdi nak tanya…avanza nak pakai rim 16 lebar 7jj..sesuai or x?
      Tayar saiz apa yang sesuai dengan rim and avanza …minta respon….TQ BRo

    120. Ika says:

      Bro Kdi,kalau.waja kaler kuning masuk rim te37 saiz 17 kaler brown ok ke?

    121. kdi says:

      Emie, Almera jgn pakai rim besar2 sangat sebab berat tu mengganggu performance Almera yg dh sedia x berapa kuat tu.. saiz tayar jangan kurang dari 50 series kalau tak dah kurang selesa.

      Senja, boleh bro..

      Ika, urm.. waja kuning dah cerah sangat, kena padankan dengan warna yg gelap sikit tapi bukan brown.. cuba kelabu..

    122. Faizal sauzi says:

      Salam kdi…boleh tak saga fl masuk rim 16 R3?
      Boleh tak masuk saiz tayar 16,205,50
      Sagat tak?

    123. kdi says:

      faizal,
      16 sagat.. kena tukar suspension

    124. Andre Rosendhal says:

      Interesting analysis ! Just to add my thoughts , if your business has been searching for a FL DoR DR-15 , my business found a fillable form here https://goo.gl/tAaIEQ

    125. zati says:

      salam KDI.. kereta persona sv (silver), cantik\smart pakai sport rim dan tayar saiz berapa? perlu tukar absober dan spring x? tq KDI

    126. noh says:

      As salam..sy mempunyai kereta vios..dan sy ingin membeli rim 17..perlukah sy membeli adjustable tuan?

    127. kdi says:

      zati,
      rim 17 persona cun. tengok lebar rim kalau x nak sngkut.

      noh,
      tak perlu

    128. fast says:

      KDI, saya beli used FL 1.6 saga.. setiap kali jalan beralun je bunyi sagat pada tayar. nak tnye agak2 sbb ape? sy suspek rim tu bukan saiz asal manakala tayar sy saiz standard. nak tau sebenarnye ape saiz rim standard ye?

    129. kdi says:

      Fast, ape saiz yg ditulis pada tayar tu skarang? Kalau guna rim 15, 55 series memang akan sangkut. Kena pakai 50 series.

    130. Din says:

      Kdi, nk tnya.. offset tu makin besar nilai dia makin keluar ke or makin ke dalam..
      Klu nk beli tyr contoh lebar 205..brapa offset sesuai? Tq

    131. Anis says:

      Sy nk tnya pasal rims kembara . Dh fallen in love dgn keta 4×4 tyr besar tu .saiz rims tu acane?tyr? Sbb i’m newbie for car’s assesories. klau boleh nk yg tyr besar dri standard.

    132. naz says:

      Sye nk tnye klau persona 2016 wana hitam, sportrim saiz ape and warna yg sesuai ek? Skrng ni saiz 15″. Klau bole bg anggaran hrga skali

    133. amira says:

      kdi..
      sy nk tnye if honda jazz 2014 colour white.. sport rim size brpe, colour ape and jenis ape yg sesuai.. ?? suggestion please… need Advice.. ????

    134. Adam says:

      As salam, saya Silver WAJA user.. rim 15 nk tukar ke 17.. sport rim brand ape n kaler ape yg nmpak rare? Nmpk padat gitu..

    135. Suri says:

      Kalau Viva 850 sport rim macamana yang sesuai tuan?

    136. Nick says:

      Bro kalau pakai kereta proton saga baru.. Rim berapa inches sesuai… Sebab sekarang nie kereta saya nampak mcm tinggi Di belakang.. Pakai rim besi 13 inches…

    137. Black says:

      Kdi , saya pakai saga flx , ingat nak tukar rim vossen 16 inch , okay ke tak dengan sagat tak ? Kalau sagat suspension apa kena pakai , adjustable jenama apa ?

    138. kdi says:

      Black, saga pakai 17 pon boleh. Tp kena pakai adjustable suspension la.. pastu jd keras sgt pulak tide tu nanti.. akan dtg x lama bearing pulak cepat rosak.

      16 pun ok tp jj jgn lebar sgt. Ape2 adjustable pon boleh.

    139. kdi says:

      Nick, 15 dh cukup mantop

    140. Black says:

      Saya plan pakai 7jj je ? Okay je kan ? Tak berat kereta ke apa ? Hihihi

    141. Zarif Shuhaimi says:

      Salam kdi,
      Saiz sport rim yang sesuai untuk wira sedan apa ye? Saya cadang nak pakai saiz 17. Tapi takut sagat pulak. Ke saiz 16 dah cukup dah?

    142. Luqman says:

      Salam , nak tanya . Saya pakai myvi icon ( biru ) 1.5 . Myvi saya sesuai rim ape eh ? Saiz ? Saya cadang nk angkat te37 brown / ce28 ( tak tau color ape ) / rpf1 (tak tau color ape) . Kalau tukar sport rin dulu . Spring standard dia ade kacau tak ?

    143. hairul anwar says:

      kdi…kalau neo msuk 16 okay x?

    144. kdi says:

      Luqman, myvi icon biru pakai rim 15 kaler gold atau silver atau chrome memang kena dgn cat metallic kereta tu. Spring std je bro

    145. kdi says:

      Zarif, wira 16 cukupla…

    146. Rizal says:

      Hello KDI..sy ada myvi 1.3 warna oren..agak2 apa warna yang paling sesuai utk rim kreta sy ni?

    147. Jieha says:

      Sy pakai saga flx sv…sportrim saiz berapa yg sesuai ye.sy x nak rim yg smpai terkeluar

    148. Axian says:

      Salam Kdi, saya pakai Axia. Standard. Nak tukar rim sukan yg nampak lebar. Tapi takut sagat pulak. Mintak pendapat Kdi, saiz rim+tayar yg cun & tak sagat utk Axia. Tq Kdi.

    149. fadhli says:

      KDI, mintak pendapat, sy punya myvi purple skrg pkai rim standard 14″. plan nak tukar rim besar sket 15″ ke.tayar cmne sesuai? kene tukar spring sport ke? skrg pkai toyo 175/65/R14.. ad suggestion x?

    150. arel says:

      KDI, klau waja nak nmpak kluar cket tayar pkai brape jj

    151. bossob says:

      KDI, saya ada myi silver, rim standard. niat nak tukar rim 15, so brand ape dan warna ape yg sesuai bila di pasang supaya nampak menyerlah. dan nak tau ape maksud jj tu?

    152. Daud says:

      Kdi myvi 1.5 icon dengan sport rim oz 16 spec wrc agak2 xde masalah ke? Cer sembang sikit..

    153. mr syuk says:

      Kdi. Saya guna saga flx sv dengan sport rim volk racing te37 15inci 8jj ultra track edition dan tyre 195/50 . Agak” lepas jpj tak?

    154. Ridzuan says:

      Kdi,sya nk tnya,sesuai x klu estima 2.4 pkai rim 16?

    155. kdi says:

      Ridzuan, sesuai je..

    156. Ahnan says:

      Salam kdi. Nak tnya kalau viva hitam 1.0 nak pakai sport rim 14inc nmpak lebar skit ape saiz yang disyorkan eh. Tq

    157. Kayden says:

      salam kdi..persona elagence rim saiz apa sesuai..rasa mcm nk pkai 17 tp takut sangkut plk

    158. Apit says:

      Salam kdi. Nk tnye pendapat. Rim exora turbo std r16. Igt nk msuk r17. Rim yg mcm mana sesuai ya. Kereta wrna cklat bold tu.

    159. Aidil says:

      Salam bro nak tnya klau saga vvt msuk sport rim 15 sesuai tak….boleh suggest sport rim apa yg pling ok dgn saga vvt….sbb ingt nak msuk sport rim dlm msa trdkat ni

    160. Kdi says:

      Apit, rim exora 17 warna cerah atau silver sesuai

      Aidil, saga boleh masuk rim 15 8jj tapi pakai tayar 50 series & spring buffer

      Kayden, boleh

    161. Aiman says:

      Hai Kdi. Rim original myvi 1.5L saya 175/65R14. Untuk menampakkan rim lebih cantik dan besar. Saya perlu tukar pada 16″ atau 17″ yg lebih sesuai? Tanpa perlu menukar suspension dan lain2. Hanya nak tukar rim dan tayar. Dan berikan saya spec tayar yg sesuai. Saya bercadang nak tayar tu nampak tak tebal sgt. Dan harap penukaran rim ini tidak sagat pada mana2 bahagian. Terima Kasih Kdi.

    162. Siti Faiza says:

      alza sesuai rim besar mana..yg ori nie.mcm.nmpk kecik..ke kena tukar tayar..tlg share..tq

    163. hairudin says:

      nk tanya pendapat boleh ke ertiga guna tayar 195/55/15

    164. Arm says:

      Saya guna Honda Jazz tayar 175/65/R15, standard rim. Sekiranya saya ingin tayar nampak lebar… perlu ke saya menukar tayar? saya ingin menggunakan rim 15, atau saya perlu menukar sport rim 15 yg lain?

    165. King higway says:

      Nk tnya.Waja mmc klu Nk upgrade rim.seelok2nya saiz [email protected] Nk yg ikut spec yg betul.bgi pandangan jujur kdi

    166. King higway says:

      Dn lagi satu.boleh ke rim 15 inci standard Waja boleh bgi nmpak sporty

    167. Ros says:

      Saya punya civic 2.0s warna biruu.sport rim cmne ye sesuai n nmpak cntikk?

    168. ahmad says:

      salam tuan
      proton saga flx sv warna coklat sesuai rim saiz & warna apa
      sekarang guna tayar asal rim 13″
      tukar tayar falken boleh
      7jj,8jj tu apa
      mohon pencerahan
      terima kasih
      ?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *