Ask Kdi – MASALAH TOYOTA VIOS TRD 1.5 ENGINE SELALU MATI – VIOS PROBLEM

image

Assalamualaikum…..salam sejahtera. .nak tanya abg2 vios…kereta sy vios trd mati dlm keadaan stanby..masa jalan ok…sy dah g cek tuning. .servis trotle body..alternator pun dah servis n cek..beteri dah tukar baru..blh kata kan semua dah cek..tp masalah enjin mati dlm keadaan stanby x dapat di selesai jgk…jd mintak tlg abang3 otai semua tlg sy…

ask kdi – MASALAH TOYOTA VIOS TRD 1.5 ENGINE SELALU MATI – VIOS PROBLEM

Kdi: Macam mana keadaan masa enjin tu mati bro? Semput2 ke, rpm turun naik ke atau terus off macam tu je xde ape2 tanda?

Masa pergi tuning tu dah buat computer diagnose skali tak tengok apa masalah dari computer box?

Antara benda lain yang boleh tengok balik, check aliran angin masuk dari air filter, hose, intake, throttle body.

Cuba pakai fuel system cleaner dan tukar fuel filter sekali.

Kalau x ngam jugak, kena diagnose betul2 di service center Toyota.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

9 Responses

  1. Azli says:

    Alza revease sensor tidak berbunyi..adakah kosnya mahal untuk dibaiki?

  2. Ewan says:

    Saya ada masalah yg sama?

  3. farham says:

    Saya punya masalah sama..fuel pum pn dah tukar sama..ad apa2 cdangan dari otai2..hu3

  4. mohd amirul says:

    ni biasa fuel filter je sumbat

  5. Naim anwar says:

    Saya jadi mcm tu pada model 2014 vios mati masa ideling.. problem nyer ekzos ssensor aka oksigen sensor.

  6. Mel says:

    Sy pn masalah ni baru jadi..dh tukar oksigen sensor dh tukar fuel pump n fuel filter tp lps je smnggu dua masalah sma jgk

  7. azamani says:

    Apa kh masalah kereta saya sudah ganti plug coil tetapi msih 3 slender

  8. Apiey says:

    sy pon jdi gak cm nie kete vios 2011 enjin mati time idelling rpm trun naik n trus mati..dh wt computer diagnose tp xdpt detect ape2 pon tolong bg pndapat otai2 sume

  9. ekal says:

    kena tukar vios oksigen sensor, baru enjin ok tak mati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close