- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • HONDA JAZZ MUGEN BODYKIT & 0-100 KMH SPRINT TEST VIDEO
  • Ask Kdi – MASALAH TOYOTA VIOS TRD 1.5 ENGINE SELALU MATI – VIOS PROBLEM

    image

    Assalamualaikum…..salam sejahtera. .nak tanya abg2 vios…kereta sy vios trd mati dlm keadaan stanby..masa jalan ok…sy dah g cek tuning. .servis trotle body..alternator pun dah servis n cek..beteri dah tukar baru..blh kata kan semua dah cek..tp masalah enjin mati dlm keadaan stanby x dapat di selesai jgk…jd mintak tlg abang3 otai semua tlg sy…

    ask kdi – MASALAH TOYOTA VIOS TRD 1.5 ENGINE SELALU MATI – VIOS PROBLEM

    Kdi: Macam mana keadaan masa enjin tu mati bro? Semput2 ke, rpm turun naik ke atau terus off macam tu je xde ape2 tanda?

    Masa pergi tuning tu dah buat computer diagnose skali tak tengok apa masalah dari computer box?

    Antara benda lain yang boleh tengok balik, check aliran angin masuk dari air filter, hose, intake, throttle body.

    Cuba pakai fuel system cleaner dan tukar fuel filter sekali.

    Kalau x ngam jugak, kena diagnose betul2 di service center Toyota.

    Please follow and like us:

    info kereta Malaysia

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    19 Responses

    1. Azli says:

      Alza revease sensor tidak berbunyi..adakah kosnya mahal untuk dibaiki?

    2. Ewan says:

      Saya ada masalah yg sama?

    3. farham says:

      Saya punya masalah sama..fuel pum pn dah tukar sama..ad apa2 cdangan dari otai2..hu3

    4. mohd amirul says:

      ni biasa fuel filter je sumbat

    5. Naim anwar says:

      Saya jadi mcm tu pada model 2014 vios mati masa ideling.. problem nyer ekzos ssensor aka oksigen sensor.

    6. Mel says:

      Sy pn masalah ni baru jadi..dh tukar oksigen sensor dh tukar fuel pump n fuel filter tp lps je smnggu dua masalah sma jgk

    7. azamani says:

      Apa kh masalah kereta saya sudah ganti plug coil tetapi msih 3 slender

    8. Apiey says:

      sy pon jdi gak cm nie kete vios 2011 enjin mati time idelling rpm trun naik n trus mati..dh wt computer diagnose tp xdpt detect ape2 pon tolong bg pndapat otai2 sume

    9. ekal says:

      kena tukar vios oksigen sensor, baru enjin ok tak mati.

    10. suziria says:

      Salam otai2 semua!
      Apakah tanda2 distributor rosak? Saya guna vios 2nd model(2010)..Ada sapa2 yg prnah alaminya?

    11. hamba Allah says:

      try check ficd

    12. makhluk Tuhan says:

      tumpang tanya. mana lagi elok amik vios spect j 2nd atau myvi se yg baru

    13. Nuar says:

      Saya hadapi msalah yg sama. Mati2 enjin. Bila main minyak. Keta xboleh jalan. Tp enjin keta xmati tp xleh herak. Tekan minyak xleh nk gerak. Semput2. Napa ye

    14. Mohd farizal says:

      Assalamualaikum..masalah sama..kete smput2 Tkan myk mati terus kete..de jln penyelesaian x bossku

    15. hailmy says:

      slm.. tengah2 memandu brake jadi keras ape masaalah yer eik

    16. hailmy says:

      brake servo dah tukar

    17. Wan abdurahman says:

      Salam.. vios trd saya ada masallah rpm pandai turun juga.. lekadang time berhenti padai mati sendiri.. waktu jalan kena alert rpm turun…takut mati tekan minyak sikit.. apa masallah pada vios tu.. ada kah pulg perlu tukar.. model 2014. Tq

    18. Awg Zaini Bin Awg Suut says:

      Masaalah kereta saya bila jln long distance dlm jarak 200 km tiba2 enjin mati sendiri. Start balik ok dan kdg2 lps tu jln setiap l/kurang 5 minit mati sendiri lagi. Hari tu 3 kali jadi mcm ni. Lps mati 3x tu saya start balik jln ok.

    19. Azmi says:

      Vios Mati enjin punca adalah sensor ….sensor mengawal kestabilan enjin….try check n tukar sensor … insyallah…from pakar kereta

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Please spread & share :)