- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • BUYING A USED BMW 3 SERIES OR 5 SERIES – MAINTENANCE & COST OF OWNERSHIP
  • Ask Kdi : Masalah Kereta Toyota Estima Breakdown

    Assalamualsikum..tumpang lalu..kereta saya breakdown akibat tangki air kering dan enjin tiba-tiba mati sendiri dan tepaksa towing.. Pomen kata xboleh buat apa dah..enjin mesti habis rosak.. Betul ke kata pomen tu..atau masih boleh dibaiki…minta pandangan yang pernah alami…

    kdi:
    Tak semestinya rosak habis. Perlu buka dan periksa bahagian parts dalaman enjin. Mana yang elok masih boleh guna. Mana yang rosak, boleh diganti. Selagi enjin block masih ok, tak perlu ganti enjin baru. periksa dahulu.

    kdi

    Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

    6 Responses

    1. budakkampungje says:

      tuan kebiasaan kalau enjin overheat dia akan melibat kan head bengkok ia tidak melibatkan secara keseluruhan enjin tuan…jd tuan hanya perlu membaiki head tersebut(potong)@ menukar kpd head yg lain(half cut)….
      sedikit tips tuk tuan sekira nye berlaku overheat….
      buka hood & biarkan enjin selama [email protected] minit utk sejuk kan enjin jgn sesekali isi air ketika enjin masih keadaan panas ini kerana air tersebut akan memancut keluar…apabila enjin sejuk masuk kn air sehingaa penuh kemudian start enjin jgn tutup radiator , jika enjin running seperti biasa bermakna enjin tu tiada masaalah….jika enjin susah nk hidup…lihat air pada lubang penutup radiator jika air memancut keluar dari radiator lakukan nye dgn star enjin [email protected] kali itu bermakna head dah bengkok & perlu ditowing…..

    2. zul says:

      Saya ada masalah radiator pecah kerana pakai local radiator..dah 2 kali. Apa masalahnya sebab baru 2 tahun pakai radiator baru.

    3. Tenno says:

      Salam. Tumpang tanya, jika remote Estima x leh guna, adakah sebab fuse box rosak? Sekarang nak start enjin pun kena touch remote kat start button. Minta penjelasan. Kalau boleh, ada x kedai yang boleh repair Estima area Shah Alam/Puchong?

    4. jackson says:

      Masalah kereta estima saya.kalau bawa laju staring goyang dan enjin rasa mcm semput2.

    5. jackson says:

      Kalau laju staring goyang dan enjin rasa macam semput2.

    6. Awangku says:

      Aslm tuan…kereta estima acr30 saya enjin tak dpt start…isyarat check engine menyala…battery OK…Fuel pump check OK…Spark plug ada mengeluarkan api…engine crank OK…TAPI enjin tak boleh start…apakah kemungkinan yg menjadi masalah ke atas enjin saya ini?…Apakah yg harus saya lakukan?…watsapp – 0168593796

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.