- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • HONDA JAZZ MUGEN BODYKIT & 0-100 KMH SPRINT TEST VIDEO
  • ANOTHER RUMORS : PROTON COULD TAKE THE REINS FROM BMW SAUBER, RETURN LOTUS TO F1?

    Recently there are so many rumors about who is going to buy and take over the BMW Sauber F1 team. But most of the rumors are targetting to Malaysia, either the governement or its own automaker Proton. Do you think that Proton should take over the BMW Sauber team and collaborate with Lotus and Petronas in getting the world F1 championship title?
    Read further news from autoblog dot com below:
     ANOTHER RUMORS : PROTON COULD TAKE THE REINS FROM BMW SAUBER, RETURN LOTUS TO F1?
    Lotus Type 72 – Click above for high-res image gallery
    When BMW announced several weeks ago that it would be withdrawing from Formula One at the end of the 2009 season, the automaker left open the fate of the operations it bought from Peter Sauber. Since then, reports have indicated that the automaker has been evaluating possible buyers for the team.
    According to Autocar, one of the possible suitors is Malaysian automaker Proton and the British sportscar maker it owns, Lotus. Team Lotus was a staple of F1 from 1958 until 1994 – winning seven Constructors Championships in that span. During its heyday in the Sixties, Seventies and early Eighties, Team Lotus was one of the greatest innovators in the sport. Unfortunately, after founder Colin Chapman’s death, the team eventually withered.
    The new Lotus effort would likely be sponsored by long-time Sauber backer Petronas and the team could be led by former Renault and Toyota technical director Mike Gascoyne. So far, there has been no official comment from anyone reported to be involved.
    Please follow and like us:
    error

    info kereta Malaysia

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    13 Responses

    1. apisZ says:

      Too good to be true..

    2. apa2 ajer says:

      Antara Lotus dan Proton

      aku rasa ni masa terbaik Proton perlu rebut peluang ni. Gunakan pasukan F1 untuk kenalkan nama Proton dalam arena pemotoran. Kalaulah takdir betul2 realiti, Proton mesti memaksimumkan pasukan Sauber untuk mewujudkan keyakinan dan kepercayaan masyarakat dunia thdp Proton. Gunakan F1 sbg pentas naikkan imej dan nama Proton.

      Kalau terlaksana, paksa pasukan sauber wujudkan cawangan kejuruteraan F1 Sauber di Sepang, Malaysia supaya kita dapat belajar serba sedikit mengenai F1. Kalau berjaya macam saya cakap sebelum ni, Proton harus letakkan dlm syarat perjanjian, bagi peluang kepada rakyat tempatan Malaysia dilatih sbg pemandu F1, pekerja teknikal terpilih dari Proton dilatih dlm kejuruteraan F1 dan diberi peluang rakyat Malaysia yg pakar untuk terlibat dlm kedudukan penting ( teknikal, operasi ) di pasukan SAUBER.. Kalau nak masuk F1 just nak jadi sponsor suka2 habis duit cukai rakyat, TUNGGULAH… Konpem next PRU aku doa hampa kalah semua kerusi.

      Kalau takdir Lotus jadi rakan kerjasama pasukan Sauber. Proton harus pastikan ibu pejabat Lotus di Britain dipindah ke Malaysia. Bukan apa walaupun Lotus 100% milik Proton, tapi orang masih anggap ia firma kejuruteraan Britain. Diaorang hanya anggap Proton sbg pemegang syer semata2 sahaja. Kalau Lotus dipindah ke Malaysia barulah orang seluruh dunia celik mengenai kepakaran anak Malaysia. Ini tidak kadang2 anak tempatan kita buat kerja penat2 di HQ Lotus yg dpt nama Britain sebab ibu pejabat nya di Britain. Britain leh aja dikekalkan sbg pusat kejuruteraan & R&D Lotus

    3. apa2 ajer says:

      harap baca komen saya di atas dan faham betul2 ok

    4. apisZ says:

      Bkn rumour lg dah. Dah jd realiti.

    5. apisZ says:

      aku gembira dan teruja sgt bile najib umum 1malaysia f1 team.. Harap dorg sukses.. Brita plg gempak t0k malaysia stkt ni.. Go 1malaysia go(dulu go kl,go minardi)..!!!

    6. liquid says:

      go proton go…banga rasenya memilliki kereta proton…..tapi perluler kerja dgn lbh gk jgn makan asap ajer nanti malu plak aku………..igih lg…kalau t

    7. kdi says:

      yup, dah jadi reality! =)
      dalam byk2 rumour, kdi punya yg betul.. =p hak2..

      please refer to this post http://kereta.info/1malaysia-f1-team-to-compete-in-race-2010/

    8. Norman says:

      Tapi apakah Proton akan mafaatkan sepenuhnye dari ini ataupun mungkin Lotus saja yang menempah nama?

    9. apa2 ajer says:

      itulah norman

      saya lebih suka guna nama ” proton – lotus ” berbanding ” 1 malaysia “.. nampaknya najib silap strategi guna nama ” 1 malaysia “.. konpem benda ni jd isu di PRK kat n9

    10. black evia says:

      aku pn setuju ngan pndpat apa2 ajer..
      1malaysia tu xyah ltak.. pkai proton_lotus pn dh gitu gah.
      pstu klu dh msuk f1 tu jgn ler asyik ranking TER corot je..
      malu 1malaysia plak nti.

    11. eriz says:

      black n ape2 jer….

      aku sokong korang gak kalo letak proton n lotus…nampak gah sket…

      tp biler aku dgr team 1malaysia ni mcm pelik plak…mgkn pm kiter ni nk promo dia punyer 1malaysia kot…

    12. Norman says:

      Mcm projek la Proton skrg,Jangan jadi gajah putih lepas 1 musim bertanding dah le..Sepatutnye concentrate bikin banyak model baru dengan pilihan enjin yang lebih besar lagi berbaloi

    13. apa2 ajer says:

      norman
      kalau projek ” proton – lotus ” aku sokong walau habis duit banyak dgn syarat lepas start projek ni Proton pun mesti sedia ngan program eksport nya cepat2.. mksd aku prog export besar2 an.. x berbaloi kalau labur duit byk untuk BRANDING tapi x mau jual kereta, export byk2.. so pelaburan ni berbaloi untuk bina jenama Proton, make sure org yakin ngan Proton/ Lotus

      black dan eriz
      itulah nampak sgt PM 1 Malaysia ni da habis modal nak naikkan populariti dia sampai semua pun nak 1 Malaysia.. ckp 1 Malaysia tp bila masuk perhimpunan UMNO ” Hidup Melayu “, Masuk MCA punya AGM/ EGM ” Hidup Cina ” dan samalah parti samy vellu ( tahniah ckp benar MIC tewas sbb rakyat x suka BN ).. walhal dalam Islam semuanya sama di sisi Allah.. yg beza hanya tahap taqwa dan semua org tanpa kira bangsa, agama, kaum wajar dilayan dengan seadilnya.. sebab tu pemerintahan Islam zaman Uthmaniyah leh kuasai 2/3 dunia sbb tonjolkan ciri2 mulia Islam.. Islam for all

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)