- Latest in kereta dot info Malaysia :
 • HARGA KERETA MALAYSIA PROTON SAGA X70 PERSONA IRIZ PREVE EXORA ERTIGA PERDANA 2019
 • 5 SEBAB KENAPA ANDA TIDAK SEPATUTNYA SERVIS KERETA BARU DI BENGKEL SERVIS LUAR SELAIN DARI AUTHORIZED SERVICE CENTER

  Tahniah! Pengguna Proton Saga VVT baru ini baru sahaja kehilangan beberapa benefit dari Proton apabila mula melakukan servis kereta di bengkel luar selain Proton panel service center. Tindakan ini adalah sangat tidak patut dan merugikan yang anda perlu elak sama sekali apabila membeli kereta baru!

  Berikut merupakan sebab-sebab kenapa anda dilarang servis kereta di workshop, bengkel, pusat servis selain dari panel brand kereta anda jika anda membeli kereta baru :

  1. Warranty akan terbatal serta merta tanpa cop sah pada buku servis pada setiap waktu and perlu servis kereta anda. Anda tidak layan membuat claim jika terdapat sebarang kerosakan pada kereta.
  2. Tiada product update dan recall untuk kereta anda. Selalunya kereta baru akan mengalami sesuatu masalah common yang akan dipanggil semula untuk penukaran alat ganti atau software update terbaru.
  3. Alat ganti tidak tulen yang bukan original genuine made by OEM kilang pengeluar kereta dan tidak mengikut spec yang digunakan pada kereta anda akan menyebabkan lebih banyak kerosakan pada kereta anda dan wang yang lebih banyak diperlukan untuk membaiki kereta.
  4. Nasihat pakar percuma. Anda tidak akan diberi nasihat dan tips menggunakan kereta anda dengan betul. Hanya juruteknik di authorised service center sahaja yang tahu bagaimana anda boleh mengendalikan kereta anda.
  5. Resale value kereta anda pasti akan lebih teruk kerana anda tidak pernah servis di pusat servis yang sah dan tiada lagi warranty pada kereta anda. Pembeli baru pasti akan melihat history buku servis kereta sebelum membeli. Jadi agak sukar untuk mendapat pembeli kereta anda jika anda ingan menjualnya kelak.

  Jadi, untuk apa anda beli kereta baru jika anda ingin kehilangan semua hak dan benefit seperti di atas? Kenapa perlu servis di bengkel luar padahal ada sahaja offer dari pengeluar kereta untuk free service, voucher service dan lain2. 

  Kenapa anda perlu berjimat sangat sehingga menggunakan alat ganti yang tidak tulen yang menyebabkan anda tidak layak membuat claim jika sebarang kerosakan berlaku dan seterusnya lebih banyak wang akan mengalir?

  Jika anda tidak suka servis di pusat servis yang sah, ada baiknya anda tunggu sehingga setahun dua untuk membeli kereta 2nd hand dengan harga lebih murah. Membeli kereta baru dan servis di bengkel luar adalah tindakan yang sangat tidak bijak. Tunggu lah sehingga habis warranty baru and mula servis di bengkel luar yang terbaik bagi anda.

  Pendapat anda?

  kdi

  Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.